Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Φαιοκόκκινη Συμμαχία ή αλλιώς «Είμαι πράκτορας της Μοσσάντ»

Posted by Abravanel, the Blog στο 19/06/2008

Τις προάλλες, με αφορμή την σύγκρουση Σημίτη-Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσα ένα κείμενο όπου σατίριζα την εμμονή των εν Ελλάδι συνωμοσιολόγων/ αντισημιτών να βγάλουν εβραίο τον κάθε πρόεδρο ή δελφίνο που είχε το ΠΑΣΟΚ. Εβραίος ο Α.Παπανδρέου, ο Γ.Αρσένης, ο Κ.Σημίτης, ο Ε.Βενιζέλος και εβραίος ο Γ.Παπανδρέου. Τελείωνα με την παρότρυνση να αλλάξει ο ανατέλλον πράσινος ήλιος του λογότυπου του ΠΑΣΟΚ σε ανατέλλον πράσινο αστέρι του Δαυίδ.

Η σαρκαστική διάθεση ήταν εμφανής από την επίκληση των συνωμοσιολογικών θεωριών του κ.Λιακόπουλου περί Ελ και Νεφελίμ. Ενας προσεκτικός αναγνώστης θα έβλεπε οτι δεν αναφερόμουν καθόλου στο σοβαρό θέμα του αντισημιτισμού του προέδρου του ΛΑΟΣ κ.Καρατζαφέρη και της επερώτησης που είχε κάνει στη Βουλή για τον κ.Ροζάκη, αλλά περιοριζόμουν σε γελοία συνωμοσιολογικά σενάρια. Γνωρίζοντας βέβαια το επίπεδο μερίδας αναγνωστών της σελίδας, οι γνωστοί κακόβουλοι, φρόντισα να το κάνω ξεκάθαρο προσθέτοντας ένα υστερόγραφο όπου εξηγούσα οτι η ανάρτηση είναι σαρκαστική και κανένας από του πολιτικούς δεν έχει εβραική καταγωγή. Ευτυχώς μερικοί αναγνώστες έκαναν εκτύπωση της οθόνης, (printscreen), και έτσι μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει οτι όντως το υστερόγραφο υπήρχε από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης.

Ενώ λοιπόν ετοίμαζα την επόμενη ανάρτηση μου, (στα ελληνικά by popular demand :Ρ ), ξαφνικά παρατήρησα αυξημένη κίνηση και μάλιστα δυσανάλογη για τα δεδομένα του άγνωστου – σχετικά – ιστολογίου μου.

Ελέγχω τα κιτάπια μου και παρατηρώ οτι προέρχεται από ένα ηλεκτρονικό φόρουμ όπου επιτίθενται στον συνιστολόγο plagal και ταυτίζουν το πρόσωπο του με το δικό μου. Το περιεχόμενο είναι τόσο παράλογα αντισημιτικό που το θεωρώ πλάκα συμφοιτητών του και απαντώ χιουμοριστικά διαφημίζοντας ασύστολα την συνέντευξη στον αρχιραβίνο Τσίπρα, όπως τον αποκαλούν. Ο ακριβής σχολιασμός ήταν:
«Νόμιζε πως θα το κράταγε μυστικό, αλλά τον ξετρυπώσαμε και αποκαλύπτουμε για άλλη μια φορά τα ανθελληνικά σιωνιστικά του σχέδια να ιουδαιοκομμουνιστικοποιήσει το ΠΑΣΟΚ μεταγγίζοντας του αντιευρωπαϊκό εβραϊκό συνασπισμένο αίμα με μοναδικό σκοπό την κατάληψη της εξουσίας από τον αρχιραββίνο Τσίπρα!»

Τελικά συνειδητοποιώ οτι η αφέλεια μου δεν έχει όριο και όντως πιστεύουν αυτά που γράφουν. Αλλωστε πηγή τους είναι η ΕΕΕ, μια ακροδεξιά οργάνωση που διοργάνωσε το πογκρόμ του Κάμπελ στη θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’30. Συνεχίζω να απαντώ χιουμοριστικά και ένας σχολιαστής με παροτρύνει, ευγενικά, να ακολουθήσω την οικογένεια μου στο Αουσβιτς.

Προφανώς οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την παράνοια τους και το θεωρώ ένα από τα – πολλά – παράλογα που μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια αρχίζω να βλέπω επισκέπτες/ σχολιαστές που προέρχονται από συνδέσμους σε ηλεκτρονική αλληλογραφία. Χαμογελώ μέσα μου μια και ξέρω ότι έχω ένα παράλληλο ακροατήριο μεταξύ του ακροδεξιού κύκλου. Και εκεί αρχίζει το γέλιο…

Πρώτο με ξεσκεπάζει το ιστολόγιο ΕΑΜ το οποίο είναι ενδεικτικό της νέας «πατριωτικής» Αριστεράς, δηλαδή ακροδεξιές πολιτικές θέσεις με ακροαριστερά επιχειρήματα και λόγο. Μεταξύ των αφιερωμάτων στους Λένιν, Μαο, Βελουχιώτη, ο Ζάλευκος (ιστολόγος του ΕΑΜ) θεωρεί ότι ο ίδιος παραδέχομαι την εβραικότητα του ΠΑΣΟΚ και θεωρεί την πρόταση για αλλαγή του σήματος ως σοβαρή πρόταση.

Κάπου εκεί αρχίζουν να το συζητούν οι νέοι του ΛΑΟΣ μεταξύ τους μέσω μηνυμάτων. Σύντομα εμφανίζεται συζήτηση στην επίσημη διαδικτυακή τοποθεσία συζητήσεων της νεολαίας του ΛΑΟΣ, το φόρουμ ΝΕΟΣ με θέμα τον εβραίο Σημίτη και πηγή το ιστολόγιο μου! Οι συνομιλητές συμφωνούν μεταξύ τους ότι μόνοι τους οι Εβραίοι το παραδέχονται. Τελικά ένα μέλος έχει την ιδιοφυή ιδέα οτι είναι αδύνατον να μιλώ σαν τον Λιακόπουλο και να αποκαλύπτω από μόνος τα σχέδια μου και το θεωρεί προβοκάτσια από μέλος του ΛΑΟΣ και μάλιστα κακοφτιαγμένη!

Το δημοσίευμα στο ΝΕΟΣ συνοδεύεται από μια άλλη σειρά δημοσιευμάτων. Είτε από το ΕΑΜ, είτε από το ΝΕΟΣ το ιστολόγιο Τρωκτικό δημοσιεύει την είδηση οτι παραδέχομαι το ΠΑΣΟΚ ως εβραικό κόμμα. Υπονοεί οτι έχω πονηρές προθέσεις και επαναλαμβάνει τη φήμη οτι η κόρη του κ.Σημίτη παντρεύτηκε σε μασωνική στοά.

Με βάση το Τρωκτικό, το ιστολόγιο psthermopilai αναδημοσιεύει την είδηση χωρίς να αλλάξει ούτε μια λέξη, υιοθετώντας και αυτό την υποψία οτι η δημοσίευση μου δεν ήταν τυχαία.

Λίγο αργότερα το ιστολόγιο του Lupus Cynodictus, βασιζόμενος στην αναρτηση του Τρωκτικό, τουλάχιστον φροντίζει να διανθίσει τη δημοσίευση του με λίγες περισσότερες πληροφορίες. Στην αρχή ξεκαθαρίζει οτι δεν τον ενοχλεί η καταγωγή αλλά τον ενδιαφέρει μόνο γιατί αποτελεί μέρος της κοσμοθεωρίας του κάθε πολιτικού. Επιβεβαιώνει το γεγονός οτι οι φήμες αυτές είναι ευρέως διαδεδομένες και παραπέμπει σε άρθρο της Καθημερινής. Βέβαια, αθέλητα, του ξεφεύγει η άποψη οτι αν δεν είναι ψεύτικη, τότε η φήμη είναι κινδυνολογία της ακροδεξιάς – έτσι έμμεσα επιβεβαιώνει την άποψη οτι η εβραική καταγωγή θα ήταν επικίνδυνη. Ενας ανώνυμος σχολιαστής στο ιστολόγιο τραβάει κατ΄ευθείαν προς το Δαφνι δηλώνοντας:
Αλλά για όποιον παρακολουθεί δεν είναι θέμα καταγωγής, αλλά υπαγωγής του πολιτικου προσωπικού στο εβραιοσιωνιστικό λόμπυ με την πλανητική εγκληματική δράση. Οτι ο Αντρέας ήταν πράκτορας με αποστολή την υπονόμευση θεσμών και τελικά τη διάλυση της ελλάδας, αμφιβολία δεν υπάρχει για όποιον παρακολουθεί συστηματικά.
Ενας άλλος σχολιαστής, ο πρώτος σε όλη αυτή την ιστορία, παρατηρεί το υστερόγραφο και προφανώς, αδυνατώντας να πιστέψει τόση προχειρότητα, αναρωτιέται αν το έβαλα εκ των υστέρων όταν «ξεσηκώθηκαν τα μπλόγκς».

Τη σκυτάλη παίρνει το ιστολόγιο Μακελείο που επαναλαμβάνει την δημοσίευση του ΕΑΜ, (με το ίδιο ορθογραφικό λάθος).

Τελικά έχουμε την δημοσίευση στο ιστολόγιο taxalia που με αυστηρό ύφος με επιπλήττει οτι γράφω «μακακίες» αν όντως είναι χιουμοριστική η ανάρτηση μου . Για να μην ξεχνάμε τα συνωμοσιολογικά σενάρια αναφέρει οτι δηλώνω «Εβραίος και Ομοφυλόφιλος» αλλά μπορεί να μην είμαι τίποτα από τα δύο, (και άρα τι; Προβοκάτορας; συμπληρώνω εγώ). Τουλάχιστον έχει την ευγένεια να αναφέρει οτι δεν έχω σχέση με τη γνωστή οικογένεια των αμπραβανέλ. Να τον συγχαρώ πάντως οτι είναι ο μοναδικός που πράγματι έχει διαβάσει το άρθρο.

Τώρα αρχίζω τις υποθέσεις: το studentgossip συνδέεται με άτομα που συχνάζουν στο φόρουμ του ΣΗΜΥΥ του ΕΜΠ(θενξ plagal για τη διόρθωση!). Ο Κων/ος που έκανε την αρχική ανάρτηση στο ΝΕΟΣ είναι φοιτητής στο ΣΗΜΥΥ. Επίσης οι πρώτες κινήσεις στο φόρουμ ΝΕΟΣ έγιναν νωρίς το απόγευμα της 17ης, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση στο ΕΑΜ. Οπως φαίνεται εδώ αρθρογράφοι του Ρεσάλτο συχνάζουν στο φόρουμ του ΝΕΟΣ. Επίσης οι αναρτήσεις στα ιστολόγια έγιναν σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσίευση στο φόρουμ του ΝΕΟΣ, αν και κάποιος μπορεί να ισχυριστεί οτι πηγή του ήταν το ΕΑΜ. Το αν η «πατριωτική» ακροαριστερά έχει σχέσεις με το χώρο του ΛΑΟΣ δεν το γνωρίζω – σίγουρα αυτό το συγκεντρωμένο μπαράζ των ίδιων λανθασμένων δημοσιευμάτων δίνει λαβή σε σχόλια. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη σχέση και δεν θέλω να υποκύψω στην ίδια συνωμοσιολογία των άσπονδων φίλων μας! :)

Το αξιοσημείωτο όμως, είναι ποιοί ενδιαφέρθηκαν: το ακροδεξιό ΛΑΟΣ και η «πατριωτική» ακροαριστερά.

Να ξεκαθαρίσω: δεν με ενδιαφέρει καθόλου η συνωμοσιολογία των ανωτέρω ανθρώπων. Σκοπός της ανάρτησης αυτής δεν είναι να διαμαρτυρηθώ για το πόσο κακοί είναι στο ΝΕΟΣ ή στα διάφορα ιστολόγια. Ο σκοπός μου είναι να αναδείξω την ταύτιση της νοοτροπίας των ακροδεξιών στοιχείων όπως το ΛΑΟΣ με την καινούργια πατριωτική ακροαριστερά, με τη ρητορεία της οποίας φλερτάρει το ΚΚΕ. Την προχειρότητα των πράξεων τους μπροστά στον πόθο να ανακαλύψουν την επόμενη συνωμοσία, αφού ούτε καν διαβάζουν την αρχική μου ανάρτηση. Τον τυφλό παπαγαλισμό τους αφού οι υπόλοιποι απλώς αναπαράγουν την καινούργια συνωμοσία χωρίς καν να κάτσουν να ασχοληθούν οι ίδιοι. Τον ξεκάθαρο αντιεβραισμό που κυριαρχεί στο λόγο τους. Οτι ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια φαιοκόκκινη συμμαχία μεταξύ της πατριωτικής δεξιάς και πατριωτική αριστεράς. Αυτή υπερβαίνει τα κλασσικά σχήματα της δεξιάς και αριστεράς και – προσωπική μου άποψη – έχει αρχίσει να κυριαρχεί στον σύγχρονο πολιτικό λόγο. Τόσο η άλωση του ΚΚΕ από άτομα όπως η Λ.Κανέλλη, όπως και η είσοδος του ΛΑΟΣ στα «καλά σαλόνια» της ελληνικής κοινωνίας και ΜΜΕ συνηγορούν στο συμπέρασμα αυτό.

Ως έλληνα με απογοητεύει βαθύτητα αυτή η εξέλιξη γιατί αναδεικνύεται ένα μέτωπο λαικισμού και εθνικισμού που μόνο κακό μπορεί να κάνει στην Ελλάδα. Ως εβραίο με ανησυχεί γιατί διαβλέπω οτι η έξαρση του αντισημιτισμού τα τέλη της δεκαετίας του 90 δεν είναι συγκυριακή λόγω Μ.Ανατολής, αλλά διαρθρωτική (όπως θα έλεγε και ο ομόθρησκος Σημίτης). Ως ιστολόγο με λυπεί η προχειρότητα που κυριαρχεί στα ελληνικά ιστολόγια.

Αυτα, πάω τώρα να καταστρέψω και άλλα ελληνικά κόμματα κυκλοφορώντας φήμες για εβραίους αρχηγούς – τυφλά να’χει το press-gr…

83 Σχόλια προς “Φαιοκόκκινη Συμμαχία ή αλλιώς «Είμαι πράκτορας της Μοσσάντ»”

 1. plagal said

  Θεε μου… Καπως ετσι θα εχουν ξεκινησει και οι σωρο μπαρουφες που κυκλοφορουν (πχ Hellenic Quest, δηλωση Κισιγκερ κτλ)…

  Ξεχασες παντως να σημειωσεις την παντελη ελλειψη αισθησης του χιουμορ και της ειρωνιας απο ολους αυτους. Και ξεχασες και να βαλεις και ενα ντισκλειμερ αποκατω οτι τα «ομόθρησκος Σημίτης» και «πάω τώρα να καταστρέψω…» ειναι σαρκασμος.

  (Επ’ευκαιρια, ειναι ΣΗΜΜΥ του ΕΜΠ, οχι της Παντειου.)

 2. PAN said

  ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΑΝΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΟΜΕΤΡΟ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ .ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ;;;

 3. Abravanel said

  ολοι όσοι αναφέρθηκαν στο άρθρο έχουν ειδοποιηθεί, έτσι και ο φιλος psthermopilai αποφάσισε να μας τιμήσει. :)

  @ pan.
  Δεν ήταν πείραμα, ούτε μπλόφα. Ηταν μια ανάρτηση με την οποία ειρωνευόμουν την μανία του χώρου να βρεί εβραίους παντού και ειδικά σε όλους τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ. Επίσης έφερνα στην επιφάνεια την παράνοια και συνωμοσιολαγνεία που κυριαρχεί στην ψευδοπατριωτική αριστερά και δεξιά.

  Είναι αξιοσημείωτο, όπως σωστά αναφέρει ο plagal, η αδυναμία σου να καταλάβεις τι σημαίνει σαρκασμός. Είναι λυπηρό, όπως προσθέτω εγώ, η προχειρότηττα με την οποία κινείσαι για να ανακαλύψεις την επόμενη συνωμοσία. Καν το σχόλιο σου περί που θα στείλω τα στοιχεία είναι ενδεικτικό της αδυναμίας να παραδεχτείς το λάθος σου και της εμμονή σου να βρίσκεις εχθρούς παντού οι οποίοι σε κυνηγούν.

 4. Χαίρετε,
  σίγουρα όπως λέει κι ο συνάδελφος plagal παραπάνω, κυριαρχούν παντού μύθοι παραφιλολογίας, οι οποίοι αλλοιώνουν την αρχική υπόσταση κάποιων αληθειών και δημιουργούν νέες «αλήθειες». Εγώ έκανα το λάθος να μην κυττάξω επιμελώς τη δημοσίευσή σου και ν’ αντιληφθώ τη χιουμοριστική της φύση καθώς το διάβασα πολύ γρήγορα παρατηρώντας κάποια τυχαία σημεία κι ούτε καν προσέχοντας τα περί Ελλ, που κατεδείκνυαν τον αστεϊσμό. Φυσικά, δεν διέδωσα την είδηση εγώ παρα-έξω πέραν του φόρουμ, ούτε στο troktiko, ούτε στα άλλα blogs, δεν γνωρίζω επίσης πόθεν εμπνεύστηκαν αυτά τα blogs τέτοια εξωπραγματική ερμηνεία την οποία κακώς έδωσα για τη δημοσίευσή σας και εγώ.

 5. Νομίζω ότι ως απόγονος «τουρκόσπορων» καταλαβαίνω καλύτερα από το μέσο νεοέλληνα τις ευαισθησίες σου απέναντι στο ρατσισμό.

  Όμως βλέπω ότι οι ευαισθησίες αυτές σε οδηγούν σε υπεραπλουστεύσεις, όπως αυτές στεγάζονται κάτω από την εύκολη υιοθέτηση του όρου «φαιοκόκκινο μέτωπο»…

  Απ’ την άλλη… δημοκρατία έχουμε, ο καθένας δημιουργεί όπως θέλει τα σχήματά του!

  Μ-π

 6. Νοσφεράτος said

  Αυτό Ειδικά το Ποστ ειναι ενδεικτικό για το πως ακριβώς δημιουργειται και αναπαραγεται η Νεου τυπου αντισημιτική τρελα . Δηλαδή:

  α) Καποιοι λενε τρελά πραγματα

  β)Βγαινεις και τα καταδεικνυεις για να γελασουμε τουλαχιστον αν μη τι αλλο με τηνΑπιστευτη βλακεια των καθυστερημενων

  γ) Το οτι τα κατα δεικνύεις χρησιμοποιειται απο τους ΙΔΙΟΥΣ
  κύκλους για να αποδειξουν την απιστευτη Βλακεια τους επικαλλουμενοι το οτι τα δειΧνεις

  – απιστευτη τρελα . Μωριας εγκώμιον »’

  Μονο που φιλε μου εγώ ΔΕΝ πιστευω οτι οι εν λόγω ειναι
  Ακρο αριστεροι … Ουτε καν .. αριστεροι ..

  Το οτι το λενε Δεν αποδεικνυει τιποτε .
  Ειναι το ιδιο με αυτό που κανουν σε σενα ..

  Περνουν τα χιουμοριστικά σου λεγομενα σαν αποδειξη για αυτό που ισχυριζονται ..ειναι δυνατόν να εχουν μια οποιαδηποτε σχεση με οποιαδηποτε μορφής Αριστερά Αυτοι;

  και ο Μανιαδακης ειχε φτιαξει εναν πλαστο Ριζοσπάστη

  Γνωστατη η μεθοδος της Προβοκάτσιας.
  Γνωρστοτατες μεθοδοι της Νεας (ακρο) δεξιας( Αλεν ντε Μπενουα κλπ Να προσπαθουν να παγιδεψουν ενα αριστερό ακροατηριο

  Μη πεφτεις στην Παγιδα τους …Και μην αναμασσας σε παρακαλω αυτά τα περι Φαιοκοκκινου που παλι οι ΙΔΙΟΙ οι Νεο φασιστικοι κύκλοι προωθουν .Αυτό θελουν και αυτοι οι κύκλοι . Κανενας Αριστερός ή Ακροαριστερός δεν ειναι τοσο Νουμερο ωστε να πιστευει αυτά που τα Νουμερα αυτά προσπαθουν να περασουν . Αλλου αυτά .
  Καμμια ακροαριστεροσύνη … Δηθεν αριστεροι ειναι ..

 7. Τη φιλολογία περί «φαιοκόκκινου μετώπου» τη ζήσαμε κάποια στιγμή και -σε πληροφορώ- ήταν το ιδιο τραγική με τις ταυτίσεις που καταγγέλεις.

  Δες το κείμενο:
  «Τι Μπρεχτ τι Χίτλερ» ( http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/10/04/4-10-07/ )

  Μ-π

 8. Νοσφεράτος said

  Για να δειτε τι …παιζει !
  και ποιοι προσπαθουν να φτιαξουν το ..»φαιοκοκκινο μετωπο

  (παιδια …μη μασατε..Γνωστα παιχνιδακια απο πολύ πολυ παλια )
  http://faiokokkinometwpo.blogspot.com/2007/09/blog-post_28.html

 9. Θα συμφωνήσω με τους Νοσφεράτο-Πόντιους :-)
  αλλά, βρε παιδί μου, καταλαβαίνω ότι ίσως δεν θέλεις να δώσεις ούτε ένα χιτ στους ανεγκέφαλους που σε παρανόησαν, αλλά και πάλι είναι πολύ κοπιαστικό να βρει κανείς όλα τα επίμαχα ποστ. Θα μπορούσες να βάλεις το λινκ παραλλαγμένο (π.χ. ηττρ αντί για http)

  Μια γενική παρατήρηση: στις ιντερνετικές κουβέντες ο σαρκασμός εύκολα χάνεται. Το έχω πάθει κι εγώ πολλές φορές!

 10. Abravanel said

  Ωχ, είχα ξεχάσει εκείνο το θρεντ με την ΦΣ!

  Βασικά αυτό που είχα στο μυαλό ήταν η συζήτηση που είχε κάνει ο Αθηναίος για το τι είναι αριστερά και που σχολίαζε μια ανάρτηση του κ.Δήμου. Πανω κάτω ο κ.Δήμου έλεγε οτι η καινούργια Αριστερά δεν είναι πραγματική αριστερά γιατί η «αριστερά» είναι διεθνισμός κτλ. Ο Αθηναίος αντιθέτως θεωρούσε οτι η εννοια της «αριστεράς» του κ.Δήμου είναι απατηλή και είναι προπαγάνδα. Δεν υιοθετώ τον όρο με την έννοια που του δίνει ο κ.Ντόβας.

  Δέχομαι τις υποδείξεις αλλά επιτρέψτε μου να εξηγήσω την σκέψη μου, λιγότερο φιλολογικά και πιο συναισθηματικά, επικεντρωμένη στις πολιτικές ελευθερίες. Δέχομαι τόσο την ιστορία της Αριστεράς ως φορέα ελευθερίας, όσο και την έννοια του «αριστερού». Από την άλλη όμως αυτή η κληρονομιά, στο όνομα της οποίας παραβλέπω τα όποια σταλινικά εγκλήματα ως προσωπικές παρεκκλίσεις, σπαταλείται σήμερα. Μπορεί ο Π&A να εμπνέεται από αυτή την κληρονομιά αλλά πολλοί άλλοι συνεχίζουν την πορεία επηρεαζόμενοι από άλλα κινήματα. Και δέχομαι οτι είναι ακροδεξιοι – άλλωστε το έχω δηλώσει ξεκάθαρα στο κείμενο οτι είναι ακροδεξιοί με ακροαριστερά επιχειρήματα και λόγο. Αυτοί όμως τι είναι; Καθαρή Aκροδεξια; Προσωπική μου άποψη ναι, (αν δούμε τον όρο «ακροδεξιά» ως έννοια, όπως ακριβώς θεώρησα πλατωνική εικόνα την ιδέα της «αριστεράς»). Αλλά τα άτομα αυτά, σωστά, θα διαμαρτυρηθούν οτι κανείς δεν είναι κληρονόμος του όρου «αριστερά» και έχουν και αυτοί το δικαίωμα να την επικαλούνται. Εμείς, βέβαια, έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε να υιοθετήσουμε αυτό τον χαρακτηρισμό αλλά εδώ υπάρχει το πρόβλημα.

  Αυτο το πρόβλημα θα είχε λύση αν η θεσμικοί κληρονόμοι του όρου «αριστερά», δηλαδή η θεσμική Αριστερά στην μορφή των κομμάτων ή των οργανώσεων, ήταν άξιοι κληρονόμοι της έννοιας της «αριστεράς». Προσωπική μου άποψη είναι οτι το ΚΚΕ στο θέμα των πολιτικών ελευθεριών ενδιαφέρεται μόνο εκεί που προσβλέπει πελατεία και όχι σαν ιδεολογική αρχή. Ακόμα χειρότερα, θεωρώ οτι έχει αλωθεί από την πατριωτική αριστερά και ο λόγος του πλησιάζει επικίνδυνα το λόγο του ΛΑΟΣ – τουλάχιστον στο θέματα πολιτικών ελευθεριών. Αυτό δε συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ομως δείχνει παρόμοιο λαϊκισμό και αδυναμία να υπερασπιστεί τις αρχές του, αν πρόκειται να τον κάνει λιγότερο δημοφιλή, (πχ ζήτησε την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου για τους ομοφυλόφιλους αλλά αρνήθηκε να το κάνει στην υπόθεση Πλεύρη).

  Με άλλα λόγια ο κάθε αριστερός, κληρονόμος της αριστερής παράδοσης ελευθερίας, έχει δικαίωμα να επικαλείται αυτή την κληρονομιά και να αρνείται να την παραδώσει στον πρώτο τυχάρπαστο ακροδεξιό που αποφάσισε να φορέσει καινούργια προβιά. Το δικαίωμα αυτό όμως χάνει βαρύτητα όταν οι θεσμικές εκφράσεις της Αριστεράς συμπεριφέρονται ως πατριωτική αριστερά. Τότε τίθεται το θέμα αν η Πατριωτική/Νεορθόδοξη Αριστερά είναι η μετεξέλιξη της παλιας διεθνιστικής Αριστεράς. Αν δεχτούμε οτι η έννοια της «αριστεράς δεν είναι απλώς μια ιδεολογία αλλά μια ιδέα, αμετάλλαχτη σε χρόνο και τόπο και η θεσμική Αριστερά είναι μια απλή προσπάθεια εφαρμογής της, τότε ναι έχει δίκιο ο Π&A να με εγκαλεί οτι την παραποιώ. Αν όμως δεχτούμε οτι η αριστερά ως έννοια μεταβάλλεται και είναι τόσο μια ιδέα, όσο και οι άνθρωποι που την αποτελούν τότε έχω δίκιο εγώ να μιλώ για φαιοκόκκινο μέτωπο αφου πλεον η Πατριωτική Αριστερά αποτελεί νόμιμα μέλος της Αριστεράς, (αλλά καμία από τις δύο δεν είναι αριστερή ως ιδεολογία).

  Συμφωνώ απόλυτα οτι βολεύει τους νεοφασιστικούς κύκλους να βγει η Αριστερά το ίδιο ακραία με την Δεξιά γιατί έτσι θα τρομάζουν λιγότερα τον μέσο ψηφοφόρο. Συμφωνώ οτι είναι λύκοι που έχουν φορέσει την προβιά των αριστερών ιδανικών. Αυτό όμως που προσπάθησα να πω πριν, είναι οτι έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στην Αριστερά να ενσαρκώνει την αριστερά ως ιδεά. Περισσότερο «αριστερή» είναι η ΦΣ στο θέμα των πολιτικών ελευθεριών παρά το ΚΚΕ, (δηλώνω ξεκάθαρα οτι δεν θεωρώ όμως οτι οι θέσεις τους σε άλλα θέματα είναι «αριστερές» και η τυφλή εμπιστοσύνη στην αγορά είναι λανθασμένη). Ο Συριζα που θα μπορούσε να είναι ο κληρονόμος της «αριστεράς» ποιεί την νήσσαν και επιβεβαιώνει τους επικριτές του. Που είναι η «αριστερά» σήμερα καν στους εβραίους; Καν στα παραδοσιακά θέματα που ήταν βούτυρο στο ψωμί της, όπως ο αντιφασιστικός αγώνας τον Β’ΠΠ η Αριστερά απουσιάζει! Καλά καλά δεν πάει στις τελετές μνήμης και αφήνει το ΛΑΟΣ να αλωνίζει. Αρα που είναι η «αριστερά» σήμερα: Στην κόμματα δεν είναι, στις ΜΚΟ δεν είναι, στις κινήσεις των πολιτών δεν είναι. Αρα…

  Τη φιλολογία περί “φαιοκόκκινου μετώπου” τη ζήσαμε κάποια στιγμή και -σε πληροφορώ- ήταν το ιδιο τραγική με τις ταυτίσεις που καταγγέλεις.
  Δεν ξεκινώ από την βάση οτι κομουνισμός είναι ο κόκκινος φασισμός. Εστω και μόνο λόγω της ευγνωμοσύνης που νοιώθω για το γεγονός οτι αν εγώ είμαι ζωντανός σήμερα το οφείλω στο Κοκκινο Στρατό και το ΕΑΜ. Για μένα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αυτό – είναι η αίσθηση των χέριών με τα τατουαζ που με μεγάλωσαν. Ακριβώς γι΄αυτό έκλεινα τα μάτια τα προηγούμενα χρόνια, θεωρώντας οτι είναι λόγια της στιγμής και ο κομουνισμός είναι πάντοτε οι good guys. Πλεον όμως το ΚΚΕ δεν έχει δικαιολογία οτι υποκύπτει στην γοητεία της κολακείας των ψηφοφόρων – ας μου επιτραπεί στο όνομα της «αριστεράς» και της Αριστεράς να το εγκαλέσω και να θεωρώ οτι ούτε και αυτοί είναι αριστεροί. Αρνούμαι να βλέπω κόκκινα χρώματα στις διαδηλώσεις και να βάζω μέσα το μαγκεν νταβιντ και να φοβάμαι τι ζημιά θα κάνουν στο όποιο μνημείο πάλι. Αρνούμαι να βλέπω πορείες της ΧΑ και να κάνω το ίδιο πράγμα και να αμφιβάλλω εαν ένας κομουνιστής σηκώσει το χέρι του για να προστατέψει αυτούς που οι ιδεολογικοί του πρόγονοι θεωρούσαν υποχρέωση τους να βοηθήσουν.

  Καμμια ακροαριστεροσύνη … Δηθεν αριστεροι ειναι ..

  Εχεις δίκιο νοσφεράτε, δεν είναι αριστεροί και ποτέ δεν θα γίνουν. Οι πραγματικοί αριστεροί όμως που είναι;

 11. Abravanel said

  @ν.σ.
  Ποιος σαρκασμός να χαθεί-αφού το έγραψα ξεκάθαρα γιατί την εχω ξανάπάθει από το σύνδρομο καταδίωξης που κυριαρχεί στο χώρο! :)

  @νοσφερ
  Ένα εναλλακτικό όνομα γι’αυτούς θα ήταν εθνικοσοσιαλιστες αλλά είναι άλλη ιστορία.

 12. «…να αμφιβάλλω εαν ένας κομουνιστής σηκώσει το χέρι του για να προστατέψει αυτούς που οι ιδεολογικοί του πρόγονοι θεωρούσαν υποχρέωση τους να βοηθήσουν.»

  Να μην αμφιβάλλεις καθόλου! Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα…..

  Μ-π

 13. Νοσφεράτε… επίσης στους αυθεντικούς φαιοκόκκινους εντάσσεται το περιβόητο νεοναζιστικό κίνημα στη Ρωσία που ακούει στο όνομα «Νατσ-Μπολ». Εκ του Ναζί και Μπολσεβίκοι.

  Φωτογραφίες τους έχουμε σ’ ένα παλιό ποστ για την ακροδεξιά με τίτλο «Όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη» (δεν μπορώ να βρώ το λινκ τώρα)

  Μ-π

 14. Νοσφεράτος said

  Λοιπόν ετσι και βαλει καποιος στοGoogle την φραση Φαιοκοκκινο μετωπο θα δει αναμεσα στα αλλα κατι Πραγματικά Πολύ Ενδιαφερον το οποιο για καποιο παραξενο λόγο Δεν μπορω να το λινκαρω..

 15. Νοσφεράτος said

  »πχ ζήτησε την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου για τους ομοφυλόφιλους αλλά αρνήθηκε να το κάνει στην υπόθεση Πλεύρη).»

  Εδω μαλλον εχεις δικιο .. Αλλά αυτό μαλλον οφειλεται σε μια γενικώτερη αμηχανια ή μην τυχόν ηρωοποιηθει ο Πλευρης και καθε Πλευρης…

  και φυσικά δεν εχει καμμια σχεση το συγκεκριμμενο με
  ..Φαιοκοκκινα μετωπα…ΑΔΥΝΑΜΙΑ ναι!Υπεκφυγή ναι!

  Οχι ομως και αντισημιτισμός ε;

  -Απο την αλλη Abravanel ακριβώς γιατί οι καιροι ειναι δυσκολοι … η οποια φιλελευθερη αριστερά οφειλει να εμποδισει την -εστω λογω αγνοιας -μετατροπή του φιλοπαλαιστινιακου ας πουμε λόγου της Αριστεράς σε ..φαιοκοκκινο μετωπο . Και Δεν νομίζω οτι το να υιοθετει καποιος τά Δεξια στερεοτυπίκά σχηματα Περι Κοκκινου και Μαυρου φασισμου και της θεωριας των ‘δυο ακρων΄» κλπ
  Βοηθά σε κατι τετοιο ..Ισα ισα που απομακρυνει..

  – Η καταγγελια και Καταπολέμηση του Αντισημιτισμου απο τον καιρό της Υποθεσης Ντρευφους Ηταν και ειναι υποθεση της Αριστεράς και θα παραμεινει .

 16. Γέλιο έχει η υπόθεση, αλλά και πολύ μπλα-μπλά, και δεν μπορώ να τα διαβάσω όλα.

  Abravanel, τι θέλεις σε αντάλλαγμα για να κυκλοφορήσεις φήμες πως είμαι εβραιομασώνος, παιδόφιλος, τουρκόφιλος, δράκουλας, ομοφυλόφιλος, λεσβία, τραβεστί κλπ έτσι ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο ιστολόγιό μου; (Ξέχασα τίποτα; α ναι, και άθεος! και υποστηρικτής της Greenpeace!)

  Σχετικά με τους αριστερούς που αποπέμπουν ως μη πραγματικούς αριστερούς εκείνους τους αριστερούς που έχουν εκφραστεί ως φασίστες, ιδεολογικά βέβαια τους κατανοώ, και επι της αρχής συμφωνώ μαζί τους, πρακτικά όμως (αλλά και φιλοσοφικά) υπάρχει πρόβλημα. Ένας παρατηρητής εκτός μίας παράταξης δεν έχει κανένα απολύτως λόγο ούτε υποχρέωση να κρίνει την παράταξη με βάση αυτά που αποτελούν τη δεδηλωμένη «καθαρή και γνήσια» ιδεολογία της και όχι με βάση τον βίο (δηλαδή τα λόγια και τα έργα) των μελών της. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για την αποτυχία του κομμουνισμού: όλος ο δυτικός κόσμος έβλεπε πως ασχέτως διακηρύξεων και θεωρίας, στην πράξη τα πράγματα ήταν μάλλον ζοφερά. (Όχι, ΔΕΝ διατίθεμαι να ανοίξω συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, συμβουλεύω όποιον διαφωνεί να αγνοήσει το σχόλιο, αλλά κι όποιος αποφασίσει παρ’όλα αυτά να απαντήσει, ας το κάνει γνωρίζοντας ότι δεν έπεται διάλογος.)

 17. taxalia said

  Σας στέλνω και εδώ, τη δική μου απάντηση, στο σχόλιό σας, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, συμπληρώνοντας απλώς, ότι όσο γελοίος είναι ο αντισημιτισμός, άλλο τόσο γελοίος είναι ο εύκολος χαρακτηρισμός κάποιου ως αντισημίτη, δίκην «απειλής». Το ότι κάποιος είπε «μπάλα είναι αυτή που έπαιξε η Ελλάδα;» ή «κράτος είναι αυτό μωρέ; Μπουρδέλο είναι!», δεν τον καθιστά «ανθέλληνα», που πρέπει να καταγγελθεί σε όλους τους τόνους.

  Φυσικά ήταν ευνόητο ότι πρόκειται για χιούμορ. Το κάνατε σε λάθος στιγμή, σε λάθος κόμμα, σε μια περίοδο που δοκιμάζεται. Πάντως, αποκτήσατε νομίζω πάρα πολλά κλικς, κι αυτό θα μπορούσε να σας προσδώσει και λίγο «προβοκάτσια» για να γίνει ντόρος. Τώρα, για το επίπεδο όσων «τσιμπάνε», τι να πω…χαλια!

  ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ taxalia.blogspot.com (ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΟΤΙ ΕΧΩ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΡΕΝΑ ΜΟΛΧΟ -ΑΝ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ).

  «To χιούμορ σας αγαπητέ Αμπραβανέλ, δεν μας άρεσε καθόλου, μα καθόλου, ακριβώς για αυτό που λέτε:
  «σαρκάζω την μανία να βγούν εβραίοι (και άρα ανθέλληνες)…»

  Από που ως που εβραίοι=ανθέλληνες;
  Εσείς, ένας Εβραίος (έχω πολλές αμφιβολίες) θεωρείτε ότι όλοι οι Έλληνες πιστεύουν ότι Εβραίος=Ανθέλληνας;

  Αυτό είναι πιό ρατσιστικό, από τον αντισημιτισμό.
  Και επειδή γνωρίζω πολλούς Εβραίους και μιλώ τακτικά μαζί τους, συνεχίζω να πιστεύω, πως είστε προβοκάτωρ και τόσο Εβραίος, όσο Μακεδόνας είναι ο ..Γκρούεσκι.»

  Τέλος, διαβάστε κι αυτό http://taxalia.blogspot.com/2008/06/blog-post_4761.html

 18. Abravanel said

  Να μην αμφιβάλλεις καθόλου! Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα…..

  Μ-π

  1. Το ΚΚΕ έχει αφαιρέσει τη λέξη αντισημιτισμός από το λεξιλόγιο του.
  2. Δεν βγάζει ούτε καν την τυπική ανακοίνωση που να καταδικάζει την βεβήλωση μνημείων από τους ακροδεξιούς.
  3. Δεν πηγαίνει καν στις τελετές μνήμης ή πηγαίνει με υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία.
  4. Το ίδιο πρωτοστατεί στην βεβήλωση του Μνημείου της θεσσαλονίκης τον Ιουλίο του 2006 και καλύπτει πλήρως τους διοργανωτές. Ακόμα και αν δεχτούμε οτι ήταν πράξη συμβολική, η διαδήλωση ενάντια στα γραφεία της ΙΚΘ δεν ήταν – ήταν μια πράξη που ούτε καν η Χρυσή Αυγή δεν έχει τολμήσει.

  Αυτά είναι τα γεγονότα που μπορώ να αποδείξω, χωρίς να αναφέρομαι σε αφηρημένες έννοιες όπως ύφος, κριτική επί των θέσεων του κτλ.

  Στα σίγουρα στο θεσμικό ΚΚΕ δεν μπορεί να στραφεί ένας εβραίος για την οποιαδήποτε συμπαράσταση. Είναι φρούδες ελπίδες η πίστη οτι όλα αυτά είναι λεπτομέρειες ή υπερβολές. Είναι η πραγματικότητα του σύγχρονου ορθόδοξου κομουνισμού. Μέχρι να δω έστω και την ποιο παραμικρή αντίδραση δικαιολογούμαι να πιστεύω οτι και η υπόλοιπη Αριστερά δεν διαφέρει. :(

  Αλλά αυτό μαλλον οφειλεται σε μια γενικώτερη αμηχανια ή μην τυχόν ηρωοποιηθει ο Πλευρης και καθε Πλευρης…

  Αν ο συριζα είχε αποστασιοποιηθεί, έστω και στην μια διαδήλωση έναντι της ΙΚΘ, από τα γεγονότα του Ιουλιου θα έλεγα ναι. Αν είχε ένα λόγο, έστω και τυπικό, έναντι του αντισημιτισμού θα έλεγα ναι. Αν… Το θέμα όμως είναι οτι δεν το κάνει και αδυνατώ να καταλάβω γιατί πιστέψω οτι έγινε για λόγους τακτικής στον αγώνα του κατά του αντισημιτισμού – αφού δεν κάνει κανέναν αγώνα! :)

  Abravanel, τι θέλεις σε αντάλλαγμα για να κυκλοφορήσεις φήμες πως είμαι εβραιομασώνος, παιδόφιλος, τουρκόφιλος, δράκουλας, ομοφυλόφιλος, λεσβία, τραβεστί κλπ έτσι ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο ιστολόγιό μου;

  Είσαι άθεος, τι θέλεις παραπάνω – γίνεται χειρότερα;! Κατ’αρχήν ελπίζω να ξέρεις οτι ο αθεισμός θεωρείται από τους συνωμοσιολάγνους φίλους μας, ώς όργανο του εβραισμου.

  Και ένα σχόλιο με αφορμή το θέμα της επισκεψιμότητας – απευθύνομαι σε σένα αλλά και σε όποιον άλλο μπορεί να κάνει περίεργες σκέψεις. Δεν με ενδιαφέρουν οι επισκέπτες από εκείνους τους χώρους γιατί ποτέ δεν θα επιτρέψουν στο μυαλό τους να λειτουργήσει αυτόνομα και όχι από τον έλεγχο κάποιας ιδεολογίας. Αυτό πιστεύω οτι το έχεις καταλάβει και εσύ με τους θρησκόληπτους επισκέπτες σου.

  Αυτό που μπορεί να ξεχνάνε μερικοί είναι οτι αυτό το ιστολόγιο μπορεί να έχει μια άμεσα καταστρεπτική δράση στην προσωπική μου ζωή στον πραγματικό κόσμο. Η DeviousDiva, μια αγγλόφωνη ιστολόγος που μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, έγινε απρόσεκτη και το πλήρωσε με την δημοσιοποίηση των στοιχείων της σε εθνικιστικές σελίδες. Οι οποίες καλούσαν τους ομοιδεάτες τους να δράσουν. Ακόμα και να θεωρεί κάποιος οτι υπερβάλλω, ας σκεφτεί οτι δεν μιλώ με πιθανότητες αλλά με πράγματα που έγιναν μόλις περσι. Δεν θυματοποιούμαι αυτή την στιγμή και ούτε θέλω να το παίξω «ήρωας» – αλλά παρακαλώ να μην μου αποδίδονται κίνητρα γελοία μπροστά στα θέματα που συζητούνται.

  Πάντως προσυπογράφω την τελευταία παράγραφο – πιστεύω οτι αντανακλά και τις δικές μου θέσεις.

 19. argos said

  Φίλε μου έχω αρχίσει να αισθάνομαι τελείως ηλίθιος. Στο προηγούμενο post σου είχαμε μια συζήτηση (που πολύ θα ήθελα να την κάνουμε από κοντά, ειλικρινά) στα χάλια αγγλικά μου. Το ότι το post σου ήταν σαρκαστικό ή αν θέλεις χιουμοριστικό, ήταν ξεκάθαρο. Απλά ήθελα να πω κάποια πράγματα με αφορμή αυτό. Και βέβαια το disclaimer το είχες από την αρχή.
  Αρχίζω να αναιρώ αυτά που έλεγα, ύστερα από την εξέλιξη που περιέγραψες. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η βλακεία είναι ανίκητη και έχει την τάση να αναπαράγεται.
  Καλό κουράγιο

 20. linktothepast said

  Αναφέρθηκες σε κόμματα Abravannel, και αν μη τι άλλο από «κομματόσκ…» ας μου επιτραπεί η έκφραση υπάρχουν μπόλικα για να γίνει αλλαλούμ. Πολύ μου άρεσε και η διάθεση της άκρας αριστεράς να απενοχοποιήσει τον εαυτό της από ακραίες συμπεριφορές (λες και αυτοί βρίσκονται… στο κέντρο, τέλος πάντων). Θα συμφωνήσω και εντελώς με τα λεγόμενα του Διαγόρα πιο πάνω ότι ο κομμουνισμός απέτυχε στην πράξη και όχι στην θεωρία, καθώς ουκ ολίγος κόσμος είδε στην πράξη ακροδεξιούς βαμμένους στα .. κόκκινα, με διαφορετικό image δηλαδή.

  Όσο για τους Εβραίους, είναι ένοχοι για δύο πράγματα σε αυτή την χώρα: Ένοχοι γιατί δεν αφομοιώνονται πλήρως με τους ντόπιους (δηλαδή να ξεχάσουν καν ότι … είναι Εβραίοι, και οτιδήποτε εβραϊκό), και ένοχοι γιατί ακολουθούν το συμφέρον τους (γιατί πες ότι αύριο – μεθαύριο το συμφέρον των Εβραίων είναι με τους Αλβανούς ή και τους Τούρκους τι θα γίνει ;-) )! Πράγματα εντελώς υποκριτικά κατά την γνώμη μου την στιγμή που οι ίδιοι οι Έλληνες είναι γνωστοί και περήφανοι για αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά(βέβαια στους Έλληνες το συμφέρον διακρίνεται περισσότερο σε … ατομικό και όχι σε κοινωνικό επίπεδο).

  Καλό κουράγιο Abravanel. Προσωπικά στην θέση σου δεν ξέρω τι θα ήθελα να κάνω πιο πολύ, να κλάψω ή να γελάσω με όλες αυτές τις αθλιότητες….

 21. haver mosad said

  Abravanel κουράγιο… έχω γράψει πως ο αντισημιτισμός είναι «το τελικό σύνορο της μακακίας» και οι συμπατριώτες μου είναι ειδήμονες σ᾽αυτόν. Βασικά, όπως βλέπεις και από το όνομά μου και εγώ φίλος/πράκτορας της Μοσάντ είμαι…
  Κάτι τέτοια βλέπω από τότε που ήμουν μικρός και τους έχει σιχαθεί η ψυχή μου.
  Και για να εξάψω τη φαντασία του φιλοσυνομωσιολογικού αντισημιτικού κοινού σου τού δηλώνω πως για ό,τι λέει και γράφει:
  קפוץ לי

 22. Νοσφεράτος said

  τωρα που το ξαναβλέπω θελω να σου πω οτι ετσι κι αλλιως δεν εχω καμμια σκασιλα ουτε να υπερασπισω το ΚΚΕ ουτε το Συριζα ..
  Αλλά για να λεμε του Στραβου το δικιο ή μαλλον το αδικο ΟΥΤΕ Κια η περιφημη ΦΙΣ δεν επιθυμουσε την καταδικη Πλευρη… η εχω αδικο; Ισα ισα -απο οσο θυμαμαι καποιοι επιφανεις της μιλουσαν περι ελευθερια Λογου ..( δηλαδή στην πραξη :ελευθερια του Πλευρη )

  Για ρωτα τους αμα θες .

  Οι μονες πολιτικές δυναμεις (πολύ μικρες ) που συμπαρασταθηκαν εμπρακτα σ’΄οσους επιτεθηκε ο Πλευρης
  ηταν οι Τερμιναλ και η ΟΑΚΚΕ …

  Μικρες δυναμεις δε λεω
  αλλα
  δεν νομιζω οτι ησαν τιποτα(Νεο) – Φιλελευθεροι ε;
  (οι οποιοι ειναι Φιλελευθεροισρα

 23. Νοσφεράτος said

  Το πιο πανω σχολιο το εγραψα γιατί ειδα αυτό:

  »Περισσότερο “αριστερή” είναι η ΦΣ στο θέμα των πολιτικών ελευθεριών παρά το ΚΚΕ, (δηλώνω ξεκάθαρα οτι δεν θεωρώ όμως οτι οι θέσεις τους σε άλλα θέματα είναι “αριστερές” και η τυφλή εμπιστοσύνη στην αγορά είναι λανθασμένη).»
  Εγώ δεν το πιστευω αυτό .

  Απο οσο καταλαβα (και καποτε τους ειχα σε συμπαθεια ) στο μόνο θεμα που ειναι (Νεο)Φιλελευθεροι οι της Φισ ειναι στο θεμα τωης Οικονομικής ελευθεριας για τους Ερχγοδοτες κλπ .

  Σε οτι αφορά κρισιμοτατα θεματα για τις πολιτικές ελευθεριες(πχ, Καμερες , Αντισημιτισμός, Πλευρης κλπ ) μαλλον το στριβουν δια του αρραβωνος η της γενικολογης αναφοράς σε ελευθεριες κλπ

 24. doctor said

  Είσαι πράκτορας της Μοσάντ!

  doctor

  p.s. lol!

 25. Abravanel said

  @ argos
  Εκτιμώ την δουλειά σου και την στάση σου και δεν μπορώ να πω οτι χαρίζεσαι στην ΙΚ της πόλης σου. Ελπίζω κάποια στιγμή να βρω τις κατάλληλες λέξεις να απαντήσω στα (γνωστά σε μένα) ερωτήματα σου. :)

  @ linktothepast
  Η βάση του αντισημιτισμού δεν είναι αυτό που κάνουν οι εβραίοι αλλά αυτό που είναι. Ακριβώς γι’αυτό συνεχίζει να υπάρχει αντισημιτισμός σήμερα όπου χάρη στο Β’ΠΠ δεν υπάρχουν εβραίοι και χάρη στις πολιτικές του κράτους δεν υπάρχει καν η ιστορική μνήμη. Υπενθυμίζω οτι το συμφέρον των εβραίων της Ανατ.Μακεδονίας ήταν με τους βουλγάρους αλλά αυτοί επέλεξαν την ελληνική ιθαγένεια που οδήγησε στην εκτόπιση και εξόντωση τους. Καν η στάση των ΙΚ και του ΚΙΣ αποτελούν παράδειγμα «αφοσίωσης» στο ελληνικό κράτος. Πάντως ευχαριστώ! :)

  @ νοσφερατο
  Δεν γνωριζόμαστε και καταλαβαίνω την καχυποψία που μπορεί να προκαλεί το κείμενο μου. Αλλά έχω γράψει ξεκάθαρα οτι η νέα Πατριωτική/Νεορθόδοξη Αριστερά δεν είναι αριστερή αλλά Ακροδεξιά με ακροαριστερό λόγο και επιχειρήματα. Αν δεν θεωρούσα οτι στην Ελλάδα γίνεται γενικώς μια κατάχρηση των ιστορικών όρων για λόγους εντυπωσιασμού μπορεί να αναρωτιόμουν μήπως είναι μια νεα μορφή εθνικοσοσιαλισμού αλλά διστάζω να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο.

  Σκοπός μου δεν είναι να απαξιώσω τον χώρο της Αριστεράς αλλά να τον φέρω μπροστά στις ευθύνες του – ευθύνες που έχει αναλάβει από την στιγμή που διακηρύσσει την ηθική του πρωτοκαθεδρία. Επαναλαμβάνω οτι δέχομαι τον ρόλο της Αριστεράς στο παρελθόν και αυτό το γεγονός με κάνει να ελπίζω ακόμα. Αλλά με το να κλείνουμε τα μάτια και να λέμε οτι η Αριστερά δεν αδιαφορεί για τον αντισημιτισμό ή οτι μερικοί θεσμικοί εκφραστές της τον υποκινούν, τότε συγνώμη αλλά τότε η Αριστερά για μένα δεν είναι «αριστερή». Προσωπικά ο συριζα δεν τολμά, ενώ στο παρελθόν ναι. Το ΚΚΕ για μένα έχει αλωθεί από τους ακροδεξιούς λύκους με την αριστερή προβια και είναι αρνητικός πρωταγωνιστής. Οντως η ΟΑΚΚΕ και οι τερμιναλ είναι οι μοναδικοί πολιτικοί χώροι που έχουν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και το πληρώνουν με εξοστραστρακισμό από τον χώρο τους, ενδεικτικές είναι οι ύβρεις στο indymedia.

  Οσο για τη ΦΙΣ δε ξέρω, ακόμα δεν έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της αλλά είναι ένα εξαιρετικά θετικό δείγμα η ξεκάθαρη αντίθεση της στον αντισημιτισμό στην διακήρυξη των αρχών της. Ελπίζω να ακολουθηθεί από ανάλογη δράση και παραμένω ανοικτός μαζί της. Ως πολίτης στην πραγματική ζωή μπορεί να διαφωνώ σε άλλα θέματα μαζί της, αλλά ως abravanel με το συγκεκριμένο μονοθεματικό ιστολόγιο είμαι ικανοποιημένος προς το παρόν.

  @ haver mossad
  To υπέροχο είναι οτι και εγώ πρέπει να ψάξω να βρώ τι σημαίνει γιατί πολύ απλά τα εβραικά δεν υπηρξαν ποτέ η γλώσσα των εβραίων ελλήνων! lol
  Οι ρωμανιώτες εβραίοι είχαν για μητρική γλώσσα τα ελληνικά καθόλη τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής, ενώ οι σεφαραδίτες τα ισπανοεβραικά. Η εβραική γλώσσα αναβίωσε στις αρχές του αιώνα και μάλιστα αντιμετώπισε την οργή των θρησκευτικών αρχών που δεν ανέχονταν την βεβήλωση της ιερής γλώσσας εκτός των ιερών κειμένων. :)

  Πάντως πέρνα μετά να είσπράξεις την επιταγή – τελικά η κλαδική μας πέτυχε να λάβουμε και εμείς το πριμ παραγωγικότητας, οπότε και άλλα σέκελ για μας!

  @ doctor:
  Εγώ το ξέρω αλλά εσείς το ξέρετε οτι είστε και εσείς; (τώρα θα έρθουν τα τρολλς και στο δικό σας αντεθνικό ιστολόγιο)

 26. Caius Iulius Caesar said

  Ιταλός είμαι! Σήμερα τι ήμερα είναι;

  Вλέπε το blog μου http://www.oscurosire.wordpress.com.

  Γειά σας!

 27. haver mossad said

  Αγαπητέ Abravanel!
  Το σχόλιο στα εβραϊκά σημαίνει: «δεν δίνω δεκάρα, δεν μου καίγεται καρφί». Γνωρίζω αυτό που μου έγραψες για τα εβραϊκά των ρωμανιωτών και των σεφαρδιτών. Απλά, πρέπει να πείσω και τους αναγνώστες των εθνικών ιστολογίων πως είμαι όντως πράκτορας της Μοσσάντ.
  Βάλε τα σέκελ μου στο προσωπικό μου λογαριασμό: HAVER MOSSAD 123456-7890-09876-54321 της בנק לאומי (Εθνικής Τράπεζας) (του Ισραήλ φυσικά…) Ξέρεις εσύ… με τις τόσες επιταγές που λαμβάνω δεν προλαβαίνω τα πάντα.

  שלום
  (σαλώμ)

 28. offshore said

  Kapou anaferthike pos i kori tou Simiti pantreftike se Masoniki stoa? I kano lathos? Afta ta dio ehoun kamia shesi metaxi tous? Den eironebomai, apla rotao.

 29. Sky said

  Ήρθε κι έδεσε
  Επισκέφθηκα το ιστολόγιο σου, ορμώμενος από το σχόλιο που άφησες σε μας και εξεπλάγην από την παρούσα ανάρτηση σου, τη θεματική σύμπτωση (εν μέρει) με δικιά μας, καθώς και το σχολιασμό της προηγούμενης δικής σου, στην οποία αναφέρεσαι.

  Φίλε abravanel, η ανοησία είναι όντως ανίκητη και το έχουμε διαπιστώσει άπειρες φορές στα σχόλια του δικού μας ιστολογίου. Δεν είσαι αφελής. Εϊσαι καλοπροαίρετος. Δυστυχώς τα σενάρια που έχουν γεμίσει το κρανίο ορισμένων και έχουν γεμίσει το χώρο που υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι ο εγκέφαλος τους είναι τόσο, μα τόσο διαδεδομένα σε ένα λαό που ζητάει από τη φαντασία του να γίνει η πραγματικότητα του. Υπομονή

 30. Abravanel said

  @ Caius: Estendo il benvenuto anche a Lei. I hope your quest for hits yields fruits. :D

  @ haver mossad
  lol – το κατάλαβα όταν το έδειξα στο Αφεντικό, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας! Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε οτι μέχρι και η τράπεζα που αναφέρεις αποτελεί όργανο του παγκόσμιου σιωνισμού – συγχαρητήρια!

  offshore: Κατ’αρχήν καλωσόρισες! :) Οντως μεταξύ των άλλων έχει αναφερθεί οτι η κόρη του κ.Σημίτη έχει παντρευτεί σε μασωνική στοά. Εντάσσεται στην συστηματική προσπάθεια της Ακροδεξιάς και της Εκκλησίας να εμφανιστεί ο κ.Σημίτης ως όργανο ξένων δυνάμεων, των μασώνων, των εβραίων και του παπισμού (sic) κατά την διάρκεια της κρίσης για την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος για τις νέες ταυτότητες. Δεν είναι μόνο ο κ.Σημίτης που έχει «κατηγορηθεί» για εβραίος αλλά και ο κ.Εβερτ, οι Α. και Γ.Παπανδρέου, ο κ.Αλαβάνος κ.α. Αποτελεί συνήθης πρακτική , απλώς στην περίπτωση του κ.Σημίτη πλέον είχε ξεφύγει από τις συζητήσεις στα καφενεία και είχε κάνει θριαμβευτική είσοδο στο δημόσιο λόγο.

  sky: Υπομονή είναι το μόνο που περισσεύει – άλλωστε σε πείσμα πολλών δεν θέλω να παω πουθενά αλλού. Πάντως όπως έχω δηλώσει αυτοί που έχουν ήδη καμμένο τον εγκέφαλο δεν θεωρώ οτι αλλάζουν, με ενδιαφέρει απλώς να πάψει η δικαιολογία «δεν ήξερα». Η άγνοια για το Κάμπελ, την καταστροφή του νεκροταφείου, την Κέρκυρα επιτρέπουν σε ανθρώπους που μιλούν την γλώσσα του μίσους να καπηλεύονται ιερούς ανθρώπους σαν τον Αρχ.Δαμασκηνό.

 31. Servitoros said

  Στα πλαίσια της καταπολέμησης του εβραϊσμού στον ελληνικό κοινοβούλιο προτείνετε η αποστολή ενος τοστ ζαμπόν-τυρί στα 300 μέλη της βουλής, όποιος αρνηθεί να φάει το τόστ θα εκτελεστεί πάραυτα δια απαγχονισμού με την γυναικεία χωρωδία του ΛΑ.Ο.Σ να τραγουδάει δεν θα γίνεις νεότουρκος ποτέ θεσσαλονικέ ομβριέεεεε.

 32. Abravanel said

  Στα πλαίσια της καταπολέμησης του εβραϊσμού στον ελληνικό κοινοβούλιο προτείνετε η αποστολή ενος τοστ ζαμπόν-τυρί στα 300 μέλη της βουλής, όποιος αρνηθεί να φάει το τόστ θα εκτελεστεί πάραυτα δια απαγχονισμού με την γυναικεία χωρωδία του ΛΑ.Ο.Σ να τραγουδάει δεν θα γίνεις νεότουρκος ποτέ θεσσαλονικέ ομβριέεεεε.

  Αν δημιουργήσω ποτέ hall of fame αυτό το σχόλιο σίγουρα θα μπεί! λολ!!

  Πάντως να παρατηρήσω οτι ακόμα και τότε η σιωνιστική συνωμοσία μπορεί να εκδηλωθεί: το ζαμπόν θα αντικατασταθεί – κρυφά – από καπνιστή γαλοπούλα Ισραήλ που βρίσκεται και στον βασιλόπουλο, ενώ το τυράκι από τόφου!

 33. olympiada said

  Καλοί μου άνθρωποι, διάβασα την άκρως διασκεδαστική συζήτηση, ομολογώ ότι υπάρχουν ακόμα ηλίθιοι σε αυτή τη χώρα, γιαυτό και δεν υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης. Υπάρχουν αφελής που πιστεύουν τα περί εξωτερικής – φυλετικής επιβουλής όταν ο χειρότερος εχθρός αυτής της χώρας είναι οι κάτοικοι της. Υπάρχουν βεβαίως ακόμα εξ’ ίσου ηλίθιοι που πιστεύουν ότι το «αριστερός» είναι τίτλος τιμής. Μάλλον υψηλής τιμής (1εκ Ευρώ και βάλε!).
  Όσο για τον όρο «αντισημίτες» νομίζω ότι πλέον πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι αμφίδρομα νοσογόνος.

 34. martingale said

  κατσε ρε αμπραβανελ θεωρεις σοβαρους πολιτικους χωρους την Τερμιναλ και την ΟΑΚΚΕ?
  Αλλωστε συγγνωμη γιατι ενα κομμα να εχει σε καταστατικο τον αντισημιτισμο και οχι πιο ειδικα τον αντιΠαπουα-Νεα Γουινεα-ισμο?

 35. Abravanel said

  @ Ολυμπιάδα :
  καλωσόρισες κατ’αρχήν – οντως ο όρος αντισημίτης δεν είναι ο καλύτερος, γι’αυτό οι καινούργιοι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο εβραιοφοβία.

  @martingale :
  Πεδίο κριτικής μου δεν αποτέλεσε το σύνολο του πολιτικού έργου της ΟΑΚΚΕ και των terminal119. Αποτέλεσαν ορισμένες πολιτικές τους δηλώσεις τις οποίες τις έκρινα εξαιρετικά θετικές και θαρραλέες γιατί εκφράζουν απόψεις που τους καθιστούν λεπρούς στα μάτια των αντίστοιχων χώρων τους που χαρακτηρίζονται από μια αδιαφορία στο φαινόμενο του αντισημιτισμού. Ειδικά οι terminal119 έχουν μια συνέπεια στο λόγο τους και προσωπικά έχω εκτιμήσει εξαιρετικά την στάση τους και μάλιστα τους προτείνω στο blogroll μου.

  Γιατί να έχει τον αντισημιτισμό στο καταστατικό τους; Γιατί κάθε πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα οφείλει να το έχει και σε αυτό είμαι απόλυτος. Οχι μόνο τον αντισημιτισμό αλλά και την ισλαμοφοβία, την ομοφυλοφοβία και τον ρατσισμό απέναντι στους μετανάστες.

  Η σύγκριση που κάνεις με τους παπούα είναι λανθασμένη και ενδεικτική του πως – ασυνείδητα ίσως – βλέπεις το θέμα του αντισημιτισμού και της εβραϊκής παρουσίας σήμερα στην Ελλάδα. Οι εβραίοι δεν αποτελούν μια ακόμα άσχετη ομάδα, αποτελούν συμπατριώτες σου και το πρόβλημα του αντισημιτισμού αφορά την Ελλάδα. Δεν θα μπλέξω τον Β’ΠΠ αλλά η παρουσία και η αντιμετώπιση της εβραικής κοινότητας θα πρέπει να σε πείσει οτι ο αντισημιτισμός δεν είναι μια υπόθεση του παρελθόντος και ούτε ένας δυνητικός κίνδυνος – είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια πραγματικότητα που δεν περιορίζεται στις κορώνες του κ.Καρατζαφέρη αλλά εισέρχεται στον δημόσιο λόγο και έχει αρχίσει ξανά να εκφράζεται με βίαιο τρόπο. Δεν πιστεύω οτι η Σοά μπορεί να ξανασυμβεί σύντομα αλλά το Κάμπελ ναι.

  Αν αναρωτιέσαι γιατί οι terminal119 ασχολούνται εξαιρετικά με το θέμα του αντισημιτισμού που αναβιώνει, τότε οφείλεις να σκεφθείς γιατί κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα δεν ασχολείται με το θέμα αυτό. Γιατί η (ανύπαρκτη) εβραϊκή καταγωγή χρησιμοποιείται ως προσβολή στον πολιτικό κόσμο;
  Στο τέλος τέλος γιατί ασχολούμαι εγώ μόνο με αυτό το θέμα και όχι γενικότερα με τον ρατσισμό; Γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος! (από τις εκατοντάδες ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα μόνο το Παρατηρητήριο ασχολείται και με τον αντισημιτισμό, μεταξύ των άλλων).

  Αν αυτή την στιγμή σκέφτεσαι οτι το θέμα του αντισημιτισμού στην Ελλάδα δεν είναι τόσο σοβαρό θα σε συμβούλευα να ρίξεις μια ματιά εδω και στο ιστολόγιο μου – επειδή κάτι δεν φτάνει στα ΜΜΕ δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει.
  Αν αυτή την στιγμή σκέφτεσαι οτι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα στο κόσμο, θα παρατηρήσω οτι αυτό είναι ένα ψεύτικο δίλημμα. Δεν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ του αντισημιτισμού στην Ελλάδα και της πείνας στην Αφρική – οφείλουμε να ασχοληθούμε και με τα δυο. Με αυτή την λογική, όλες οι φωνές για την ακρίβεια, για το σκάνδαλο της Siemens, την μεταρύθμιση στην Παιδεία θα πρέπει να μήν υπηρχαν και να επικεντρωθούμε στο πραγματικά παγκόσμια προβλήματα.
  Με την ίδια λογική κάποιος μπορεί να ισχυριστεί οτι υπάρχουν πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα. Η προηγούμενη απάντηση μου ισχύει και τώρα: οφείλουμε να ασχοληθούμε με όλα τα προβλήματα – αυτό το ψευτοδίλημμα χρησιμεύει μόνο για να αγνοηθούν αντιδημοφιλή θέματα. Στο τέλος τέλος κάποιος πρέπει να ασχοληθεί και με αυτά τα θέματα…

  Θα ενδιαφερόμουν να άκουγα τις αντιρρήσεις σου. Tο πρόβλημα με τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στην άρνηση της ύπαρξης του, στην άρνηση του μεγέθους του προβήματος, στην άρνηση της Ελλάδας ή της κοινωνίας οτι είναι κάτι που την αφορά γιατί αφορά έλληνες και που ουσιαστικά καταλήγουν στην κατηγορηματική άρνηση να γίνει οτιδήποτε για αυτό το θέμα. Οπότε η τελευταία σου πρόταση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να κατανοήσω τι σε οδηγεί να τη λές.

 36. martingale said

  Καταρχην να πουμε λιγα πραγματα για ΟΑΚΚΕ, ΜΚΟ, Τερμιναλ κλπ. Προκειται για πολιτικους χωρους και σχηματισμους εντελως περιθωριακους, απαξιωμενους στη συνειδηση του κοσμου και γραφικους. Πως μπορεις να περιμενεις να ασχοληθει καποιος στα σοβαρα με τον αντισημιτισμο οταν σηκωνεις την παντιερα της ΟΑΚΚΕ που μιλαει για τον ρωσσοδουλο Σημιτη (που επεπτρεψε να περασουν απο ελληνικο εδαφος νατοικα στρατευματα εναντια της ρωσσοφιλης Σερβιας), τον ρωσσοδουλο Καραμανλη και τους σοσιαλφασιστες. Για την τερμιναλ τι να πω 100 παιδακια τα οποια αποφασισαν να οργανωσουν ενα γκρουπουσκουλο. Για τις ΜΚΟ τυπου ΕΠΣΕ εχουν καταφερει να απομονωσουν τον κοσμο, να φτυνουν και να αποπατουν στις ευαισθησιες του κοσμου βλεπε Μακεδονικο κλπ. Οσο το εν Ελλαδι Εβραικο στοιχειο κανει παρεα με ανθρωπους πληρως απαξιωμενους, οι δικαιες υποθεσεις αντισημτισμου δεν θα λαμβανονται στα σοβαρα. Ισα ισα καποιοι «φιλοι» σας οπως ο Ιος επιτεθηκαν στον Χρυσανθο Λαζαριδη και τον Ιωαννη Μαζη λεγοντας τους νεοσυντηρητικα γερακια και εθνικιστες οταν στα πλαισια αμυντικων αναλυσεων ειπαν για αναγκη συγκλισης Ελλαδος Ισραηλ στους τομεις ασφαλειας και αμυνας. Λοιπον απλα τα πραγματα ποιες πιθανοτητες εχει ο οποιοσδηποτε αντισημτισμος (αποψη μου ειναι πως στην ελλαδα υπαρχει ο πολιτισμικος αντισημτισμος θα αναφερω) να αμβλυνθει? Μεσα στα πλαισια φιλιας των 2 κρατων η μεσω επιθετικων γκρουπουσκουλων αποκομμενων απο το λαικο αισθημα και τα οποια φτυνουν οτιδηποτε αυτος ο κοσμος θεωρει καλως η κακως ιερο.
  Τωρα οσον αφορα για τον πολιτισμικο αντισημητισμο ειναι ορος που δανειζομαι απο τον Νταλεκ στο βιβλιο του Κισσιντζερ και Νιξον. Εκει ο Χενρυ ειναι ο μονος Εβραιος στο συμβουλιο και τον δουλευαν ολοι οι αλλοι μαζι με τον Νιξον λεγοντας τον το εβραιοπουλο. Οταν δε ο Νιξον κλασσικος αντισημιτης μαζι με τον Χαλντεμαν μιλαγαν για τους απιστους εμπορους χρυσου οταν στην κορυφη του αντιπολεμικου κινηματος εβραιοι απο το ακαδημαικο κατεστημενο και τους Νιου Γιορκ Ταιμς εκαναν πολεμο στον Νιξον. Ο Νιξον και ο ιδιος πολιτισμικος αντισημτιτης με την εννοια της καχυποψιας που εχει μια ιστορικη παραδοση στην δυση. Παρολα αυτα κανεις δεν μπορει να πει πως ο Νιξον εδρασε κατα του Ισραηλ.

 37. Νίκος said

  Μια μικρή παρένθεση προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Ο «taxalia» κάνει λόγο για την «αείμνηστη Ρένα Μόλχο»… Η Ρένα Μόλχο δεν είναι καθόλου αείμνηστη! Ζει και είναι μια χαρά. Δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να απαντήσω σε ένα άτομο του επιπέδου του «taxalia», αλλά αυτό που έγραψε αφορά ένα πρόσωπο γνωστό και αγαπητό σε πολλούς από μας, και θεωρώ ανεπίτρεπτο να δημιουργούνται εντυπώσεις πάνω σε τέτοια θέματα! Τελεία και παύλα!

 38. Abravanel said

  Θεωρώντας οτι έχετε καλή πίστη, επέτρεψε μου να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
  1. Αυτό που ονομάζετε πολιτισμικό αντισημιτισμό, ουσιαστικά μπορούμε να το ονομάσουμε την συστηματική ύπαρξη στερεοτύπων ή λαϊκό αντισημιτισμό. Αυτός υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως το πρόβλημα οτι στην Ελλάδα, ίσως λόγω της εκτράχυνσης της κοινωνίας στα πλαίσια του εκδυτικισμού της, έχουμε την ύπαρξη σοβαρότερων μορφών αντισημιτισμού. Η καταστροφή των νεκροταφείων αποτελούσε συνήθη ασχολία της ακροδεξιάς, αλλά πρόσφατα έχουμε φτάσει στο σημείο να αρνείται στους εβραίους η ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος γιατί στα πλαίσια της συλλογικής ευθύνης είναι υπεύθυνοι για το Ισραήλ, (δες την βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη το 2006 από το ΚΚΕ και την ανοχή του Συνασπισμού. Η βεβήλωση συνοδεύτηκε από διαδήλωση ενάντια στην εβραική κοινότητα της πόλης, η πρώτη διαδήλωση ενάντια σε εβραική οργάνωση από την εποχή του πογκρόμ του Κάμπελ).

  Ο πολιτισμικός αντισημιτισμός εκφράζεται μέσω του κ.Καρατζαφέρη όταν κατηγορεί έναν χριστιανό ορθόδοξο υφυπουργό, τον κ.Ροζάκη, οτι τρέχει εβραικό αίμα στις φλέβες του. Ομως η απουσία αντιδράσεων από το κόμμα του κ.Καρατζαφέρη, την Νεα Δημοκρατία, αλλά ακόμα χειρότερα η απουσία αντιδράσεων από το κόμμα του κ.Ροζάκη, το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν μέρος ενός νέου σκηνικού. Το jewboy Kissinger μπορεί να άκουγε τα κλασσικά αντισημιτικά στερεότυπα αλλά ήταν αποδεκτό οτι ήταν αμερικανός και είχε κάθε διακαίωμα να βρίσκεται στο Οβαλ Γραφείο. Αυτό δε συμβαίνει με τους εβραίους έλληνες που τους αφαιρείται το δικαίωμα να θεωρούνται έλληνες.

  Αντίθετα κυριαρχεί η άποψη οτι οι εβραίοι είναι «ύποπτοι» και πλειστάκις τα τελευταία χρόνια έχουν ζητηθεί δηλώσεις συνειδήσεως, επαναλαμβάνοντας το κλίμα της μακαρθικής ΗΠΑ και της μετεμφυλιακής Ελλάδας της Μακρόνησου, (επιστολή κ.Πάγκαλου στο ΚΙΣ, ανακοινώσεις του ΚΚΕ κτλ). Ο πολιτισμικός αντισημιτισμός που αναφέρετε έχει ξεφύγει από τα πλαίσια των προσωπικών αντιλήψεων και των ιδιωτικών συζητήσεων και έχει γίνει μέρος του δημόσιου λόγου. Ουδείς σκανδαλίζεται από τα «Πάμε κατά διαόλου, δηλαδή κατά Ισραήλ» του Αρχ.Χριστόδουλου, τα Πρωτόκολλα του κ.Καρατζαφέρη μέσα στη Βουλή, τον χαρακτηρισμό αρχι-ιερέα του Ιουδαϊσμού του κ.Σημίτη από τον κ.Γιακουμάτο πάλι στην Βουλή ή τις απίστευτες απρέπειες στην τηλεόραση κατά την διάρκεια των ταυτοτήτων.

  2. Οντως η απήχηση της ΟΑΚΚΕ και των terminal119 είναι μηδενική. Οντως το ΕΠΣΕ θεωρείται ανθελληνική οργάνωση από πολλούς, συχνά διαβάζω απειλές κατά του κ.Δημητρά που αποκαλείται προσβλητικά ως κ.Δημητρώφ ωστε να προβληθεί μια ψευδής μη ελληνικότητα του. Εσας όμως δεν σας προβληματίζει το γεγονός οτι αυτοί είναι οι μόνοι που καταδίκασαν τα γεγονότα του ιουλιου του 2006; Οτι το ΕΠΣΕ είναι το μοναδικό που μιλάει ανοικτά για αντισημιτισμό στην Ελλάδα; Πείτε μου ποιος άλλος φορέας, ΜΚΟ, πολιτικό κόμμα ενδιαφέρεται για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα. Δηλαδή σοβαρά επιμένετε να θεωρείται οτι αυτό είναι που εμποδίζει τον οποιοδήποτε να ασχοληθεί με τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα;! Να παρατηρήσω οτι ο αντισημιτισμός δεν γεννήθηκε χθές και η αδιαφορία στο θέμα αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο των 3-4 τελευταίων χρόνων. Πρίν από το ΕΣΠΕ που ήταν οι εχθροί του αντισημιτισμού που υποτίθεται τώρα μένουν μακρυά γιατί αντιπαθούν το ΕΣΠΕ;

 39. Abravanel said

  Δεν είμαι μέλος του ΕΣΠΕ και ούτε θεωρώ οτι διαλέγει πάντα την πιο ορθή τακτική. Αλλά κανείς δε μπορεί να του αφαιρέσει το «παράσημο» οτι ασχολείται με τα πιο αντιδημοφιλή θέματα στην Ελλάδα, τα θέματα με τα οποία αν δεν ασχολούνταν το ΕΠΣΕ δε θα ασχολούνταν κανείς. Αυτό θέλει θάρρος και κατ’εμέ υψηλή αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Οποιος πιστεύει όμως οτι δεν πράττει ορθά το ΕΣΠΕ είναι ελεύθερος να διαλέξει διαφορετική οδό δράσης. Το ΕΣΠΕ δεν έχει πάρει την αντιπροσωπεία της «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» και ο καθένας είναι ελεύθερος να συμμετάσχει.
  Πολύ περισσότερο όταν κ.Δημητράς θεωρεί οτι το ΚΙΣ δεν συνεργάζεται πλήρως – ο δρόμος είναι περισσότερο από ανοικτός προς τον οποιοδήποτε πιστεύει σε μια πιο δίκαια κοινωνία και θέλει να συνεργαστεί με τα επίσημα όργανα του Ελληνικού Εβραισμού. Προσωπικά όμως πιστεύω οτι ελάχιστοι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το υψηλό κόστος που θα είχε η ξεκάθαρη καταδίκη των αντισημιτικών φαινομένων.

  3. Το «εβραϊκό στοιχείο» δεν κάνει παρέα με κανέναν. Είναι ανοικτό σε όλους και ανοικτό προς την ελληνική κοινωνία. Οπως ανέφερα και πριν ο κ.Δημητράς θεωρεί οτι το ΚΙΣ διστάζει στην ανοικτή καταδίκη φαινομένων αντισημιτισμού. Ο Ιος, που έχει μια θαυμαστή πορεία στο χώρο και τον εκτιμώ, δεν αποτελεί σύμμαχο των εβραίων. Εξυπηρετεί την εφημερίδα του, το καθήκον προς τους αναγνώστες του και ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, (να ξεκαθαρίσω χώρο και όχι κόμμα).
  Ειδικά με ΟΑΚΚΕ και terminal119 δεν έχει ουδεμία σχέση. Προσωπική μου άποψη είναι αυτή για τις δυο ομάδες και μάλιστα περιοριζόμενη στη κρίση συγκεκριμένων πράξεων τους. Αν βγεί ο κ.Καρατζαφέρης και πει οτι ο κ.Πλεύρης είναι ένας ρατσιστής και ντροπιάζει την Ελλάδα με την παρουσία του, τότε θα βγω και θα επικροτήσω τον κ.Καρατζαφέρη. Αυτό δε σημαίνει οτι ξεχνώ το παρελθόν του και ούτε γίνομαι μέλος του κόμματος του. Το ίδιο και όταν κρίνω την πολιτική πράξη οποιουδήποτε κόμματος.

  4. Διακρίνω μια ταύτιση εβραίων ελλήνων και Ισραήλ. Οι εβραίοι έλληνες δεν σχετίζονται με το Ισραήλ και το Ισραήλ κοιτάζει τα συμφέροντα του δικού του λαού στις σχέσεις του με την Ελλάδα. Οι εβραίοι έλληνες δεν αποτελούν ισραηλινοί ομογενείς στην Ελλάδα, όπως οι ελληνες ομογενείς στις ΗΠΑ – η βελτίωση του κλίματος για τους έλληνες εβραίους είναι και οφείλει να είναι ανεξάρτητο από τις διμερείς σχέσεις δυο ανεξάρτητων κρατών. Η βελτίωση του κλίματος περνά από την εκπαίδευση και την δημόσια ανάληψη ευθυνών από τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών.

  Να υπενθυμίσω για πολλοστή φορά οτι ο αντισημιτισμός δεν γεννήθηκε με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ αλλά προϋπήρχε για χιλιάδες χρόνια. Οποιοσδήποτε ισχυρίζεται οτι το Ισραήλ ευθύνεται για τον αντισημιτισμό αγνοεί ηθελημένα οτι η ένταση στην Μ.Ανατολή αποτελεί μόνο την αφορμή για την έκφραση συναισθημάτων που εκφράζονται μέσω διακρίσεων, διωγμών, πογκρόμ και σφαγών που έλαβαν χώρα σε όλο τον κόσμο εκατοντάδες χρόνια πριν καν περάσει από το μυαλό κάποιου η αναβίωση του κράτους του Ισραήλ.

  Θελει κάποιος να ασχοληθεί με το φαινόμενο του αντισημιτισμού είναι ελεύθερος να το κάνει γιατί γνωρίζει οτι αποτελεί προσβολή για την ελληνική κοινωνία και τις αρχές στις οποίες βασίζεται το Σύνταγμα μας και οραματίσθηκαν άνθρωποι σαν τον Ρήγα. Γιατί γνωρίζει την εβραϊκή ιστορία και ξέρει το χρεός μνήμης που έχει σαν άνθρωπος και σαν έλληνας. Γιατί προσβάλει την αισθητική του και την ηθική του.

  Υπάρχει μόνο ένα στρατόπεδο και μόνο με αυτό συντάσσονται αυτοί που είναι αντίθετοι σε κάθε μορφης ρατσισμό. Εκεί θα βρεί όσους εβραιους έχουν απομείνει αλληλέγυους και ευγνώμονες.

 40. Abravanel said

  @ Nικος
  To είδα και εγώ αλλά μετά σκέφθηκα οτι μάλλον λανθασμένα ελληνικά είναι, (αείμνηστη αντί για πασίγνωστη) και οπότε αποφάσισα οτι δεν αξίζει καν ο κόπος να ασχοληθώ. Χαρά στο κουράγιο σου! :)

 41. martingale said

  Καταρχην μπερδευετε καποια πραγματα και νομιζω πως ο καθενας εδω μιλαει τουλαχιστον με καλη πιστη προς τον αλλο. Ειναι τουλαχιστον προαπαιτουμενο για μενα.
  Για τον Τζουμποι Κισσινγκερ αναφερω για ιστορικους λογους πως στελεχη του επιτελειου Νιξον τον θεωρουσαν ακαταλληλο για αραβοισραηλινες διαπραγματευσεις δεδομενης της καταγωγης του. Αυτα για την ιστορια.
  Συγκεκριμενα για το ΕΠΣΕ. Το ΕΠΣΕ ανελαβε εργολαβικα τον αντισημιτισμο καταθετοντας πρωτο τις μυνησεις κατα του Πλευρη και το ΚΙΣ παρεστη ως πολιτικη αγωγη. Τι δουλεια εχει μια ΜΚΟ να πραττει πριν απο εσας για εσας? Ταυτιστηκε στην συνειδηση του κοσμου το ΚΙΣ με το ΕΠΣΕ? Το ΚΙΣ δεν ειχε νομικους εκπροσωπους να ασκησουν τα δεοντα? Οι μαρτυρες κατηγοριας Βουγιας και Μπουταρης τι δουλεια ειχαν? Βοηθησαν την υποθεση δυο επισης μαυρισμενοι στις καλπες (ο αλλος πεταγμενος απο τα κομματα που θητευσε)? Επισης δεχεστε εσεις να σας λεει ο καθε Δημητρας οτι δεν συνεργαζεστε? Δηλαδη αν ο γειτονας μου δερνει την γυναικα του πρεπει να τον καταγγειλω και να εγκαλεσω την γυναικα του επειδη αυτη δεν κατηγγειλε τον συζυγο της? Ενδιαμεσους θελετε? Αφηστε δε που στο τελος κανανε φιρμα τον Πλευρη και το βιβλιο του δευτερη εκδοση.
  Τωρα αν για τα αντιδημοφιλη ζητηματα εν Ελλαδι ας πουμε πχ το Μακεδονικο μπορει να γινει σοβαρη συζητηση με το Ουρανιο Τοξο και το ΕΠΣΕ ε αυτο για εμενα ανηκει στην σφαιρα του απολυτως παραλογου.
  Οσον αφορα τις σχεσεις Ισραηλ και εν Ελλαδι Εβραιων. Σημασια δεν εχει αν ειναι ομογενεις η μη σημασια εχει οτι ο κοσμος τα θεωρει ως ενα και το αυτο και ειλικρινα και εγω ο ιδιος δεν βρισκω πολλες διαφορες. Στην σελιδα του ΚΙΣ δειχνει νεαρους ελληνες εβραιους να εχουν επισκεφτει το Ισραηλ και να κρατανε δυο σημαιες μια ελληνικη και μια ισραηλινη. Απολυτα φυσιολογικο οπως οι ελληνοαμερικανοι κρατανε τις αντιστοιχες. Το να λεμε οτι δεν εχουν σχεση Ισραηλ και Ελληνες Εβραιοι ειναι σαν να λεμε οτι η ελληνικης καταγωγης Ολυμπια Σνοου ειναι ασχετη με την Ελλαδα. Σαφεστατα και δεν αποτελει δικαιολογια για τον οποιοδηποτε αντισημιτισμο καθε ειδους ολοκληρωτικα σχηματα συλλογικης ευθυνης. Αλλα πεφτω απο τα συννεφα οταν δεν σας ενοχλει πρωτοβουλιες συνεργασιας των δυο κρατων χτυπιουνται απο τους επαγγελματιες αντισημιτες ανευ λογου, με αποτελεσμα να υποδαυλιζουν χειροτερα ενα κλιμα περιεργο στην καλυτερη περιπτωση.
  Και ας το καταλαβουμε πως οταν δυο κρατη εχουν καλες σχεσεις και οι σχεσεις μεταξυ των διαφορετικων λαων ειναι καλες. Η φιλια των ΗΠΑ προς το Ισραηλ ειναι μια υποθεση 50 ετων περιπου και ας μην ξεχναμε το βεβαρημενο ρατσιστικο παρελθον της αμερικανικης κοινωνιας και οχι το σπασιμο ενος τζαμιου αλλα Κου Κλουξ Κλαν.
  Κλεινω με μια γενικη παρατηρηση. Προσωπικα δεν γνωριζω καποιον εβραιο ισως ειναι μια λαθος εντυπωση που εχω αλλα πραγματικα το να μην υπαρχει ενας Εβραιος βουλευτης στο κοινοβουλιο μου προκαλει καταπληξη δεδομενου οτι προκειται για μια μορφωμενη και ευπορη κοινοτητα. Αν εβγαινε καποιος και μιλαγε οπως ο χριστιανος συνυποωηφιος του για την καθημερινοτητα του μεσου πολιτη και μπορουσε να πεισει γιατι να μην εκλεγει βουλευτης? Μηπως ειναι και θεμα ανοιγματος και απο την μερια σας στην κοινωνια. Δεν γνωριζω το συγκεκριμενο, ρωταω.

 42. Νοσφεράτος said

  Μετά από καιρό που ξαναμπαινω στη συζητηση θελώ να πώ πως
  α) συμφωνώ με το σχολιο 38 στο μερος » Οντως η απήχηση της ΟΑΚΚΕ και των terminal119 είναι μηδενική. Οντως το ΕΠΣΕ θεωρείται ανθελληνική οργάνωση από πολλούς, συχνά διαβάζω απειλές κατά του κ.Δημητρά που αποκαλείται προσβλητικά ως κ.Δημητρώφ ωστε να προβληθεί μια ψευδής μη ελληνικότητα του. Εσας όμως δεν σας προβληματίζει το γεγονός οτι αυτοί είναι οι μόνοι που καταδίκασαν τα γεγονότα του ιουλιου του 2006;»
  αλλά και να θυμισω στον φιλο Abravanel οτι αυτες οι δυο οργανωσεις δεν ανηκουν στον Νεοφιλελευθερο χωρο
  οπως η Λεγομενη ΦΙΣ ..η οποια ΔΕΝ πηρε θεση σε ενα Κεντρικότατο ζητημα Ελευθεριων και αντιμετωπισης ενός Ναζιστικού τυπου Αντσιησμιτισμό που συνδεοταν με τη Δικη
  Πλευρη …
  Και ετεινε αλλον προς την Υερασπιση της ελευθεριας του Λόγου ..(του…Πλευρη)

  βλ
  http://www.greekgastronomer.com/?p=689

 43. Νοσφεράτος said

  Είναι δικαίωμα κάποιου να λέει ότι οι Εβραίοι και Μαύροι είναι υπάνθρωποι και πρέπει να πεθάνουν;

  »Όσο επώδυνο και απεχθές και να είναι, πρέπει να συμφωνήσουμε πως η ελευθερία του λόγου είναι καθολικό δικαίωμα το οποίο το απολαμβάνουν και οι ηλίθιοι. Η ηλιθιότητα, δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται και χρέος μιας κοινωνίας, δεν είναι να φιμώνει τους ηλίθιους αλλά να διαθέτει την Παιδεία να ανατρέπει τους ισχυρισμούς τους…..»
  λεει ο Γκρηκ γαστρονομερ
  στο παραπάνω κειμενο

  Σοβαρά; Ας περιμενουμε λοιπόν απο την

  Παιδεια να κανει την δουλεια της
  στους λιγους και εκλεκτους ενώ οι πολλοι θα βυθιζονται μεσα απο την αποχαυνωτική δικτατορια του Κατιναριατου των ΜΜΕ στον πιο Ηλιθιο και Επικινδυνο (για ολους ) Αντισημιτισμό που είδαμε ποτε ….τουλαχιστον στην Χωρα μας …
  Επικινδυνο γιατίειναι Υπεραπλουστευτικός , γιατί ειναι αντισημιτισμός χωριας πια Εβραιους γιατι αναζητει τον Εβραιο με κεφαλαιο Ε πισω απο καθε δημοκρατική μη στερετυπική σκεψη ή προταση …

  Αγαπητε , προθεση μου δεν ειναι να αντικρουσω Εδώ τουλαχιστον τις αμπελοφιλοσοφιες και τις Κουφιες ρητορειες περι ελευθεριων των Νεοφιλελευθερων …

  – Αλλα να σου πώ πως συμμεριζομαι μεν την απαισιοδοξια σου για την σταση της Αριστεράς – αλλά Διαφωνώ απολύτως με τον ορο Φαιο Κοκκινη συμμαχια. Καμμια σχεση δεν εχει …η παθητικότητα του Συνασπισμου αλλά και η Υπερασπιση της ελευθεριας του Λόγου του Πλευρη απο τους Νεοφιλελευθερους με τη φασιστική Ναζιστική προπαγάνδα .

  Οι πρωτες βεβαια θυμιζουν πολιτική κατευνασμου » και Συμφωνο Μονάχου …

  Η δευτερη ( η φασιστική ναζιστική ιδεολογια )ειναι καθαρά Δολοφονική (και οχι Μόνο για τους Εβραιους -αν και κυριως για τους Εβραιους)

  Οφειλουμε να κανουμε αυτή τη διακριση ..Και οφειλουμε να ξαναεισαγουμε το καθηκον καταπολέμησης του Αντισημιτισμου στην Αριστερά που Ειναι και ο Φυσικός πολιτικός συμμαχος των Εβραιων (και καθε καταπιεσμένης μειονοτητας).. Αν περιμενουμε απο τους Νεοφιλελευθερους …. σωθήκαμε

  και αυτό Δυστυχώς ειναι δυσκολο και αντιξοο ..Αλλά ειναι το Μόνο που μπορει (και πρεπει ..επειγόντως) να γινει

  – Και σ’αυτό δεν βοηθουν οι τιτλοι περι »Φαιοκοκκινης συμμαχιας »(που μπορει να βολευουν τους Νεοφιλελευθερους.. καθώς στιγματιζει κυριως την Αρσιτερά και αφήνει την δική τους Απραξιααπεναντι στο αντισημιτισμο στο απυρόβλητο )

  που ισως αποξενωσουν ακομη τμηματα της Αριστερας ..αυτά ακριβώς που θα επρεπε να ενστερνιστουν ως δική τους την υποθεση καταπολέμησης του Αντισημιτισμού.

  Η δική μου θεση : Καμια καθολικότητα της ελευθεριας του Λογου (ποιά καθολικότητα βρε Νεοφιλελευθεροι ..δεν βλεπετε τι γινεται στις Νεοφιλελευθερες μερες μας ) δεν μπορει να καλύπτει τους επαγγελματιες του Μισους..

  Η καταπολεμηση του Αντισημιτισμου ειναι Κοινωνική υποθεση .. και οχι Νομική

  .. Να ζυμωθει με την κοινωνική πάλη

  .. Ο αντισημιτισμός (οπως και ο εθνολαικισμός) ειναι συνωνυμα της Κοινωνικής επιθεσης που κανει σημερα το Κεφαλαιο εναντιον της Κοινωνιας μας … Και η καταπολεμηση του οφειλει να γινει και αυτή υποθεση της κοινωνιας οπως και η αντισταση στη Νεοφιλελευθεη Λαμογιά και απληστια.

 44. Νοσφεράτος said

  και βεβαια , και για να μην υπαρξει καμμια παρεξηγηση μαλλον συμφωνω μαζί σας Ειναι Ντροπή για την Ιστορια της Αριστεράς (ή του Αντιεξουσιαστικου χωρου) το οτι μόνο αυτες οι Δυο οργανωσεις (οι Τερμιναλ και Η ΟΑΚΚΕ) πηραν ξεκαθαρη και σωστη θεση στο ζητημα Πλευρη . Ειναι ντροπή …

  – και -χωρις να ξερω σχεδλον τιποτα για τις δυο αυτες οργανωσεις το οτι ηραν αυτή τη θεση μου φτανει για να πώ οτι αξιζουν ..σωζοντας την χαμενη τιμή τη Αριστεράς ή του του Αντιεξουσιαστικου χωρου κλπ

 45. Νοσφεράτος said

  Για τη στενότατη συνάφεια Κακίας και Βλακείας
  —————————————————————————————–
  Συνηθως η εικονα της Κακιας ειναι συνυφασμενη με τον Μεφιστοφελή και τον Φάουστ, θεωρειται περιπου συνωνυμη της Διαβολικής εξυπναδας …

  Αυτός ο μυθος καλλιεργηθηκε κατα τον 18ο αιώνα εποχή που οι θρησκευάμενοι αλλά και οι απλοικοι ανθρωποι εβλεπαν με τρόμο και δεος την ανοδο της επιστήμης .

  -Αντιθετα η εικονα του ΒΛάκα συνειρμικά οδηγει στην Αγαθοσύνη .. Γιατί ; Γιατί ο βλακας ειναι κατι το οικείο, πολύ κοντα στην εμπειρία του λεγόμενου”μεσου ”ανθρώπου..

  Δεν το αισθανόμαστε ως κατι το Απειλητικό..

  Ε λεμε,αυτος; καλό παιδι ..Λιγο Βλακας βεβαια αλλά καλό παιδι ..

  Ομως η εμπειρια του περασμενου αιωνα θαπρεπε να μας πείσει οτι η Κακία δεν ειναι παρά μια εκδοχή της Βλακείας…

  Πιο σωστά: Ειναι η βλακεία στην επαρση της , Η βλακεια σε ολο της το Μεγαλείο

  Τι ειναι η Κακία; Ειναι η Βλακεία οταν Κρίνει, οταν αποφασίζει , οταν Καταδικάζει ..

  Κακία ειναι η Βλακεία που ξετυλιγει την Σημαια της έπαρσης της

  το σχολιο απο εδώ:

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/03/13/13-3-2008/

 46. Νοσφεράτος said

  Τερμιναλ :

  http://www.terminal119.gr/show.php?id=441

 47. Abravanel said

  @ martingale:
  βασικό λάθος του συλλογισμού σας είναι οτι συνεχίζετε να βλέπετε τους εβραίους έλληνες ως κάτι διαφορετικό από τους χριστιανούς έλληνες. Οι εβραίοι έλληνες προϋπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν την ίδρυση του κράτους του ισραήλ και συμμετείχαν στην ιστορική διαδρομή της ελλάδας. Ειδικά οι εβραίοι έλληνες δεν ενστερνίσθηκαν στο σύνολο τους τον σιωνισμό, δηλαδή την προσπάθεια δημιουργίας ενός εβραϊκού κράτους, προπολεμικά. Είναι γνωστές στους ιστορικούς οι εκλογικές μάχες μεταξύ των σιωνιστών, των σοσιαλιστών, των ακραιφνώς αφομοιωτικών της alliance και των μετριοπαθών αφομοιωτικών που και τελικά επικράτησαν, (φρόντισε βέβαια και το πογκρόμ του Κάμπελ που έδιωξε πολλούς σιωνιστές).

  Επαναλαμβάνω οτι ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στο Ισραήλ και μόνο σαν πρόφαση χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες αντισημίτες. Ο αντισημιτισμός έχει θρησκευτικές, λαογραφικές και κοινωνικές βάσεις. Το Ισραήλ μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην ύπαρξη του αντισημιτισμού – το μόνο που θα καταφέρει θα είναι το κράτος να θέσει υπό έλεγχο την αντισημιτικό δημόσιο λόγο.

  Οτι ο κόσμος δε βλέπει διαφορές μεταξύ εβραίων ελλήνων και ισραηλινών αποτελεί ακριβώς αντισημιτισμό! Είναι σαν να θεωρείστε εσείς στο εξωτερικό ως περίπου όμοιο με τους σέρβους λόγω της ορθοδοξίας. Η’ αν δεν σας αρέσει αυτή σύγκριση να σας ρωτήσω αν είναι το ίδιο βούλγαροι και σέρβοι, έτσι και αλλιώς και οι δύο ορθόδοξοι και σλαύοι είναι.

  Οσο για την απορία σας γιατί δεν υπάρχει εβραίος βουλευτής θαρρώ οτι δεν γνωρίζετε καλά την υπόθεση Ροζάκη. Ενας βουλευτής μεγάλου κόμματος (ο κ.Καρατζαφέρης) έκανε επερώτηση στη Βουλή. Ηθελε να μάθει αν έχει υποχρεώσεις έναντι ξένων κυβερνήσεων ένας έλληνας ορθόδοξος υφυπουργός, (από έλληνορθόδοξους γονείς), επειδή στο γενεαλογικό του δένδρο υπηρχε ένας εβραίος. Το σκάνδαλο δεν είναι ο κ.Καρατζαφέρης – είναι οτι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟκ δεν αντέδρασαν. Οτι το ίδιο το κόμμα δεν κάλυψε τον υφυπουργό του από την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
  Κανένας εβραίος έλληνας σήμερα δεν έχει κάποια ρεαλιστική δυνατότητα να εκλεχθεί στην Βουλή – αφού βλέπετε οτι η ανύπαρκτη εβραική καταγωγή κάποιου χρησιμοποιείται ως μομφή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

  Οσο για το ΚΙΣ και την υπόθεση Πλεύρη να επαναλάβω οτι ο καθένας είναι ελεύθερος να πράττει όπως θέλει. Πχ εσείς είστε ελεύθερος να καταθέσετε υπόμνημα για μήνυση κατά αγνώστων για την αφάιρεση πινακίδων της Πλατείας Εβραίων Μαρτύρων στη Θεσσ.. Η ΙΚΘ μπορεί να συνταχθεί μαζί σας, μπορεί και όχι. Ετσι και το ΕΠΣΕ διάλεξε να κινηθεί και το ΚΙΣ αποφάσισε οτι άξιζε το κόπο. Το γιατί το ΚΙΣ δεν είχε ήδη προχωρήσει μόνο του είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα και σχετίζεται με τις πολιτικές του – δεν μπορώ να κάνω παρά υποθέσεις.

 48. Abravanel said

  @ nosferatos
  Εχεις ορισμένα δίκαια αλλά και ορισμένες παραβλέψεις. Πρώτον δεν θεωρώ οτι η ΦΙΣ εκφράζεται μέσω του Αθηναίου – αν και διαφωνώ μαζί του θεωρώ οτι εκφράζει μια προσωπική άποψη. Προς το παρόν η ΦΙΣ έχασε την πρώτη ευκαιρία να αποδείξει οτι η εξαγγελία αρχών της δεν ήταν κενό γράμμα, περιμένω την δεύτερη.

  Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά μεταξύ ΦΙΣ, ΚΚΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και του Συριζα. Οι άλλες ομάδες έκαναν την πάπια ενώ ο Συριζα ζητούσε ακριβώς την ίδια περίοδο την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου για του ομοφυλόφιλους αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά να το κάνει για τους εβραίους. Προσωπικά αυτό το κρίνω ως ρατσισμό και προσωπική απέχθεια του Συριζα προς την εβραική κοινότητα της χώρας. Στο τέλος τελος τα υπόλοιπα κόμματα μπορούν να βρουν την αφορμή περί «ελευθερίας του λόγου» (ενώ ο κ.Πλεύρης θεωρούσε οτι η λύση θα ήταν η φυσική εξόντωση των εβραίων και αρα υποκινούσε στην τέλεση ποινικά αξιόποινων πράξεων).

  Επίσης επέτρεψε μου να διαφωνήσω οτι είναι οι τίτλοι που αποξενώνουν την Αριστερά. Στο άλλο θέμα στο ιστολόγιο των Π&A διατύπωσα ξεκάθαρα την γνώμη μου οτι το μέγεθος ενός εγκλήματος και η καταδίκη του θύτη είναι ανεξάρτητα από την «ποιότητỨτου θύματος. Αρα η Αριστερά θα έπρεπε να είχε κάνει δικιά της την υπόθεση του αντισημιτισμού ακόμα και αν οι εβραίοι είχαν γαμψές μύτες και ήταν φιλάργυροι.

  Δέχομαι σε ένα αφηρημένο πλαίσιο οτι η Αριστερά θα μπορούσε να είναι ο φυσικός σύμμαχος των εβραίων στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Στην Ελλάδα όμως τι συμβαίνει;
  Υπεύθυνοι για την επικράτηση αυτού του κλίματος στη χώρα μας, περιοριζόμενος μόνο σε πολιτικούς χώρους, είναι το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Γιατί θα έπρεπε το ΚΚΕ να θεωρείται «φυσικός σύμμαχος»; Γιατί εγκαταλείπει τις τελετές μνήμης του ολοκαυτώματος, γιατί διοργανώνει πορείες ενάντια στις εβραικές κοινότητες ή γιατί η ΚΝΕ αποτελεί πηγή λόγου μίσους;

  Η ΟΑΚΚΕ μόνο την τιμή των ίδιων των μελών της έσωσε και κανενός άλλου. Αν δεχτούμε οτι μια ασήμαντη και περιθωριακή ομάδα έσωσε την τιμή του χώρου, τότε είναι το μόνο σωστό να θεωρώ οτι βίαιοι αντισημίτες όπως αυτοί του ΝΑΡ ντροπιάζουν όλο τον χώρο. Εγω περιορίζομαι στους θεσμικούς εκπροσώπους της Αριστεράς και με θλίψη βλέπω οτι είναι κενοί όχι μόνο πράξεων αλλά και λόγων.

  Δεν απορρίπτω την Αριστερά και παραμένω ανοικτός, χωρίς καχυποψία σε κάθε πρωτοβουλία της. Αλλά, όπως διατύπωσα και στο παρελθόν, η κληρονομία της ως αντιφασιστικός χώρος έχει σπαταληθεί και δεν μπορεί να την επικαλείται, απουσία πράξεων.

 49. martingale said

  Να με συγχωρειτε αλλα ο παραλληλισμος με τους σερβους και τους ελληνες ειναι λανθασμενος. Πως εξηγειτε το γεγονος οτι ελληνες εβραιοι κρατανε την σημαια του Ισραηλ και την σημαια της Ελλαδας ταυτοχρονα? Και εξηγουμαι για μενα δεν ειναι κατι μεμπτο. Οι Ελληνες καθολικοι απο οσο γνωριζω δεν κρατανε την σημαια του Βατικανου.
  Οσον αφορα τα περι πολιτικης νομιζω πως πολεματε ανεμομυλους. Εδω εκλεγονται μουσουλμανοι βουλευτες, προταθηκε απο κομμα καποια που αισθανεται Τουρκαλα και για την περιπτωση Ροζακη που ηταν μια επιθεση ενος γραφικου βουλευτη. Για τον Ιλχαν Αχμετ ειδατε τι εγινε? Βγειτε στην κοινωνια και διεκδικηστε τα δικαιωματα σας, αλλαξτε την αποψη της κοινωνιας για εσας και μονο μεσα απο την συμμετοχη θα το καταφερετε. Μεχρι στιγμης το κανετε με τον δικαστη και δεν το καταφερνετε.

 50. Νοσφεράτος said

  Abravanel
  δεν διαφωνουμε στην ουσια φιλε μου

  απλώς προσθετουμε τις παρατηρησεις μας …
  Για την ΦΙΣ ..να σου πω οτι πριν απο καιρό ειχα κι εγω αναλογες ελπίδες …
  Σιγά σιγά καταλαβαινω οτι μαλλον δεν μπορουμε να περιμενουμε και πολλά απο ενα κομμα (τακι) που εχει αναμεσα στους ηρωες προτυπα του Την Φιλεναδα του Σφαχτη Πινοσέτ Θάτσερ και τον Θρησκοληπτο , Μακκαρθιστη Ρήγκαν …

  Και ο Αθήναιος απ’ οσο εχω καταλάβει ειναι απο τις καλύτερες περιπτωσεις εκει μεσα ..

  Οσο για το Συριζα ..Μη ξεχνας οτι αποτελει Μαζι με τον Συνασπισμό που ηδη ειναι… Συνασπισμός μια εν πολλοις ετεροκλητη Συμμαχια …

  οπου θα βρεις πολλους ..
  Προσωπικά εχω δει εκει και αντισημιτες αλλά και τους Πιο συνεπεις πολεμιους του Αντισημιτισμου …

  Οπως και σε ενα αλλο μικρο κομμα (οχι τοσο αμελητεο οπως η ΦιΣ ομως )
  τους

  Οικολόγους Πρασινους ..

  Και εκεί θα βρεις συμμαχους στην παλη κατα του ανισημιτισμου

  βλ π,χ την Ιστοσελιδα της Ο .κινησης Θεσ/νίκης

  http://www.ecology-salonika.org/lib/index.php

  εκεινο που θελεω να πώ ειναι οτι σε οτι αφορά στην καταπολέμηση του Αντισημιτισμου ειμαστε περιπου στο Μηδεν

  και – αυτό για τον martingale-

  Η καταπολεμηση του Αντισημιτισμου δεν αφορά μονο τους Ελληνες εβραιους αλλά ολους μας …
  Γιατί μια αντισημιτικη πολιτική κουλτουρα ειναι επικινδυνη για ολους μας και οχι μόνο ΓΙΑ εΒΡΑΙΟΥς ..

 51. Abravanel said

  Υπάρχει και ο παραλληλισμός μεταξύ σλαύων και ορθοδόξων σέρβων κα βουλγάρων. Αλλά για να απαντήσω στην ερώτηση σας να υπενθυμίσω οτι έλληνες πολέμησαν στην Βοσνία στο πλευρό των σέρβων και στους εθνικιστικούς ιστότοπους υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από έλληνες να πολεμάν κάτω από την σέρβικη σημαία. Επίσης δεν θέλω καν να αναφερθώ οτι έλληνες μαθητές που επισκέπτονται αδελφοποιημένα σχολεία βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες κρατώντας την σημαία της χώρας. Εδώ έλληνες βουλευτές όταν επισκέφθηκαν την Παλαιστινκή Αρχή έβγαλαν φωτογραφίες με την παλαιστινιακή σημαία και μάλιστα μια βουλευτής (η κ.Σακοράφα) ζήτησε και απέκτησε την παλαιστινιακή υπηκοότητα! Επίσης μπορώ να σας δείξω φωτογραφίες οπου εβραίοι έλληνες κρατάν την τουρκική σημαία και εβραίοι τούρκοι την ελληνική, κατά την διάρκεια εκδρομής στην Κωνσταντινούπολη. Είναι λογικό να υπάρχουν δεσμοί φιλίας μεταξύ των ομοθρήσκων του Ισραήλ και της Ελλάδος, όπως οι έλληνες ορθόδοξοι έχουν φιλικά αισθήματα προς τους σέρβους ή ρώσσους ομόθρησκους τους. Η συμπάθεια όμως δεν είναι ενδεικτική πολιτικής συγγένειας.

  Για την παρουσία μουσουλμάνων στην Βουλή νομίζω οτι δεν απεικονίζετε σωστά την κατάσταση. Οι μουσουλμάνοι βουλευτές υπάρχουν λόγω της αριθμητικής δύναμης της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα να εκλεγούν εκτός των εκλογικών περιφερειών της Ανατ.Θράκης. Επίσης η εχθρότητα του πολιτικού κατεστημένου είναι ενδεικτική από την ανακατανομή των νομαρχιών ωστε να αποφευχθεί ο «κίνδυνος» εκλογικής επικράτησης ενός μουσουλμάνου υποψηφίου. Και όσο αφορά το θέμα του κ.Ροζάκη επαναλαμβάνω: δεν είναι ο κ.Καρατζαφέρης το σκάνδαλο. Είναι οτι το ίδιο του το κόμμα δεν τον υπερασπίστηκε, στην γλώσσα της πολιτικής «τον άδειασε». Νομίζετε αν έβγαινε ο κ.Καρατζαφέρης και κατηγορούσε τον κ.Παπανδρέου οτι είναι όργανο ξένης δύναμης, οι συνάδερφοι του θα τον άφηναν χωρίς υπεράσπιση;

  Να υπενθυμίσω οτι διαμαρτυρία της ΙΚΘ για την βεβήλωση του μνημείου κατέληξε σε πολιορκία των γραφείων της. Ολα αυτά κάτω από τις επευφημίες του ΚΚΕ και την σιωπή των υπολοίπων φορέων της πόλης. Ολα αυτά χρόνια πριν την υπόθεση Πλεύρη. Ζητώ συγνώμη αλλά διακρίνω μια συγκαταβατικότητα εκ μέρους σας και άρνηση να δείτε οτι δεν αποκτήσαμε αντισημιτισμό μόλις το 2007 και ούτε αποφάσισε τότε ο κοινοτικός εβραϊσμός να ασχοληθεί μαζί του. Αμφιβάλλω καν αν γνωρίζατε το μέγεθος του προβλήματος πριν την εμφάνιση της υπόθεσης Πλεύρη – ζητώ ξανά συγνώμη αλλά δεν υποτιμώ ουτε το ενδιαφέρον σας και ούτε την εντιμότητα σας. Απλώς το πρώτο βήμα στη λύση ενός προβλήματος είναι να παραδεχτούμε οτι όντως υπάρχει ένα πρόβλημα και το έχουμε εμείς.

 52. Abravanel γράφεις γι αυτό το απίστευτο και απαράδεκτο που συνέβη τότε : «…έλληνες πολέμησαν στην Βοσνία στο πλευρό των σέρβων»…

  Όμως πρέπει σήμερα να δώσουμε ψύχραιμες εξηγήσεις για εκείνη τη φιλοσερβική υστερία που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα σύνορα της μεγαλύτερης κατάρρευσης και ανασύνθεσης που έζησε η περιοχή μας στη σύγχρονη ιστορία της.

  Να σημειώσω ότι την ίδια πάνω κάτω περίοδο, οι Έλληνες στην Αμπχαζία πολεμούσαν στο πλευρό του αμπχαζιανού μετώπου κατά των ομοθρήσκων Γεωργιανών. Υπάρχουν και Έλληνες νεκροί στις μάχερς εναντίον των γεωργιανικών στρατευμάτων, ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα νεκροί στη Βοσνία… Πάντα η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και σίγουρα δεν υποτάσσσεται με ακρίβεια στα δικά μας μοντέλα!

  Επίσης γράφεις: «Δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα να εκλεγούν εκτός των εκλογικών περιφερειών της Ανατ.Θράκης.»

  Μάλλον εννοείς της Δυτικής…. γιατί η ιστορική μοίρα τό φερε η κάποτε με ελληνική πλειονότητα Ανατολική Θράκη να βρεθεί στην τουρκική επικράτεια, ενώ η αντίθετα η με μουσουλμανική πλειονότητα Δυτική Θράκη, στην ελληνική.

  Μ-π

 53. Abravanel said

  Πάντα η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και σίγουρα δεν υποτάσσσεται με ακρίβεια στα δικά μας μοντέλα!

  Μα συμφωνώ μαζί σου – σκοπός μου δεν ήταν να δείξω οτι οι ορθόδοξοι ταυτίζονται μεταξύ τους. Απλώς προσπαθώ να δείξω οτι κατά καιρούς διάφοροι έλληνες έχουν ταυτιστεί με διάφορους σκοπούς χωρίς να θεωρηθούν ανθέλληνες ή πράκτορες ξένων δυνάμεων. Ενας εβραίος έλληνας αυτή την στιγμή είναι πρωταγωνιστής στην ελληνική ιντιφάντα υπέρ κατά των παλαιστινίων (κατά την γνώμη μου μεροληπτώντας έντονα κιολας). Αυτό τι σημαίνει, οτι είναι πράκτορας των παλαιστινίων; Αλλά παρ’όλα αυτά όταν εβραίοι έλληνες αναφερθούν στο ισραήλ αμέσως βροχή πέφτουν τα σχόλια περί πρακτόρων. Ολα αυτά είναι αστεία αν δεν βασίζονταν πάνω στα στερεότυπα οτι οι εβραίοι είναι πιστοί μόνο στο χρήμα, οτι ελέγχουν τις κυβερνήσεις κτλ. Ακριβώς γι’αυτό προσυπογράφω την διαπίστωση σου οτι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.

 54. martingale said

  Ας το θεσουμε διαφορετικα στην περιπτωση του Εβραισμου το εθνικο ταυτιζεται με το θρησκευτικο, ενω στους Ελληνες, Σερβους. Βουλγαρους κλπ δεν ταυτιζεται.
  Αλλωστε στο Ισραηλ πηγαν Εβραιοι απο ολες τις χωρες του κοσμου. Παντως θα ηθελα να μαθω αντιισραηλιτες Εβραιους/

 55. Servitoros said

  Μια που στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ αντισημητισμός είπα να προσθέσω τα εξώφυλλα από 2 βιβλία του Δρ. Αριστείδη Ανδρόνικου, οι τίτλοι μιλάνε από μόνοι τους, ο δε εκδοτικός οίκος είχε ειδικότητα στα χριστιανικά – πατριωτικά βιβλία. Ο Ανδρόνικος υπήρξε πρόεδρος της Ναζιστικής ΕΣΠΟ μετά την ανατίναξη των γραφείων της από την ΠΕΑΝ που οδήγησε στο θάνατο των περισσοτέρων μελών της οργανωσής, παράλληλα υπήρξε και μέλος του Συλλόγου Φίλων του Αδόλφου Χίτλερ στην Ελλάδα. Μετά το τέλος της κατοχής τα περί συνεργασίας του με τους Γερμανούς ξεχάστηκαν και ο Ανδρόνικος ενσωματώθηκε στο παρακράτος με κύρια δραστηριότητα την καταπολέμηση του κουμμουνισμού στην Ελλάδα, μέχρι και το θάνατο του το 1953 υπήρξε αρθρογράφος του περιοδικού Αντικουμμουνιστικός Αγών.


 56. Νοσφεράτος said

  »Ολα αυτά κάτω από τις επευφημίες του ΚΚΕ και την σιωπή των υπολοίπων φορέων της πόλης. Ολα αυτά χρόνια πριν την υπόθεση Πλεύρη. Ζητώ συγνώμη αλλά διακρίνω μια συγκαταβατικότητα εκ μέρους σας και άρνηση να δείτε οτι δεν αποκτήσαμε αντισημιτισμό μόλις το 2007 και ούτε αποφάσισε τότε ο κοινοτικός εβραϊσμός να ασχοληθεί μαζί του»

  Abravanel :καμμια συγκαταβατικοτητα στο θεμα του Αντισημιτισμου δεν εχω (αν εννοεις εμένα. Καθε αλλο.
  Εκείνο που με νιαζει ειναι το συγκεκριμμενο : Πως θα αλλάξουμε την φορά του ποταμου , πως θα εμβολιασουμε ξανα την Αριστερά …και τη μη δογματική (και σαν τετοια βλεπω ενα μεγαλο μερος του Συριζα και τους Ο- Π )εναντιον ενός διαχυτου αντισημιτισμου που οντως υπάρχει ..Αυτο με νιαζει …και επαναλμανω ..οχι μόνο για τους εβραιους …Αλλά για την ιδια την Αριστερα ..Η σταση της απέναντι στον αντισημιτισμό ειναι και η Λυδια λίθος για το αν ειναι αριστερα ή οχι …

  Απο την αλλη αναγνωριζω οτι τα πραγματα πανε πολύ ασχημα … Σ’ αυτό εχεις δικιο …

  Και ποια θαναι ομως η Λύση ..Η Φις ;

  Φιλε μου χρειαζονται πολλές συζητησεις διαβασμα και προσπαθεια για να ξεφυγει η κοινωνια μας απο στερεοτυπα που επιβαλλονται και λόγω της τηλεοπτικής λήθης και της πολιτικής αμορφωσιάς ..Και αν η(φιλελευθερη ) Αριστερά
  δεν σταθει πλαι στους Εβρταιους τοτε τα πραγματα ειναι πολύ ασχημα και για τους Εβραιους αλλά και για τηνΑριστερά .
  Αυτο θελω να πώ .

 57. martingale γράφεις:

  «Ας το θεσουμε διαφορετικα στην περιπτωση του Εβραισμου το εθνικο ταυτιζεται με το θρησκευτικο, ενω στους Ελληνες, Σερβους. Βουλγαρους ….»

  Ας λάβουμε υπόψη ότι το εβραϊκό έθνος-κράτος έχει ζωή μόλις 45 περίπου ετών, ενώ το δικό μας 180 περίπου. Και παρότι σήμερα το έχουμε σε γενικές γραμμές ξεχάσει, η βασική ενοποιός ουσία στην ελληνική εθνογένεση υπηρξε ο χριστιανισμός (κυρίως ο ορθόδοξος).

  Μην ξεχνάς ότι ο «ελληνισμός» είναι «μετεξέλιξη» της «ρωμιοσύνης» , όταν το θρησκευτικό «γένος» υποκαταστάθηκε από το σύγχρονο «έθνος».

  Ανεξάρτητα από τα όποια ιδεολογήματα χρησιμοποιήθηκαν προ και μετά για την ιδεολογική εμπέδωση των νέων κοινωνικών μορφών, η βαθύτερη ουσία σχετίζεται με το γεγονός της μετάλλαξης μιας θρησκευτικής ταυτότητας σε εθνική.

  Μεγάλη είναι η συζήτηση γι αυτό το ζήτημα…

  Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η εθνογένεση και οι πορείες των Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων μοιάζουν απελπιστικά.

  Μ-π

 58. Abravanel said

  @ martingale:
  ακουμπάς τρια θέματα. Το πρώτο είναι η ταύτιση του εθνικού με το θρησκευτικό. Δεν είναι έτσι και απόδειξη είναι οι αντισιωνιστές εβραίοι, οι χριστιανοί σιωνιστές κτλ κτλ Καταλαβαίνω οτι αυτά τα παραδείγματα δεν απαντούν πλήρως στο ερώτημα αλλά πιστεύω οτι με μια απλή αναζήτηση στο google μπορείς να δείς οτι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
  Δεύτερον η πεποίθηση οτι στο θρησκευτικό και εθνικό δεν ταυτίζονται. Αν δείς την διαδικασία συγκρότησης του ελληνικού κράτους θα δεις οτι έλαβαν μέρος ελληνόφωνοι χριστιανοί, αρβανίτες, μουσουλμάνοι έλληνες κτλ Η συγκρότηση ενός κράτους είναι πάντα μια διαδικασία πιο περίπλοκη και σχεδόν πάντα έρχεται σε αντίθεση με τις βέβαιες αλήθειες που ενσωματώνονται στους ιδρυτικούς μύθους κάθε κράτους.
  Τρίτον οτι άθελα σου με την τελευταία πρόταση έδειξες οτι υπάρχει ένα τεράστιο κενό γύρω από τους έλληνες εβραίους. Εβραίοι αντιισραηλίτες δεν υπάρχουν – μόνο εβραίοι αντισιωνιστές ή αδόκιμα εβραίοι αντιισραηλινοί. Εχω έτοιμη μια ανάρτηση – στα ελληνικά – πάνω σε αυτό το θέμα, εξηγώντας τους όρους.

  @ nosferatos:
  το προηγούμενο σχόλιο μου απευθύνονταν στον martingale. Συμφωνώ 100% με το σχόλιο σου εδώ όμως!

  @ μ-π:
  Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η εθνογένεση και οι πορείες των Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων μοιάζουν απελπιστικά.
  Δεν είμαι τόσο σίγουρος, δεν είναι βέβαια η στιγμή να συζητήσουμε το θέμα αλλά προσωπικά πιστεύω οτι οι πορείες ήταν τελείως διαφορετικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εβραική γλώσσα η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ben Yehuda. Επίσης δεν μπορω΄να καταλάβω τις χρονολογίες που παράθεσες, οκ 180 χρόνια έχει η Ελλάδα, το Ισραήλ όμως έχει 60. (1948) Δηλ δεν καταλαβαίνω αν έκανες λάθος ή θέλεις να πείς κάτι άλλο. :)

  @ servitoros:
  Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα εξώφυλλα, η ιστορία που κρύβεται πίσω τους πιστεύω οτι είναι σημαντική για να κατανοήσουμε την μετεξέλιξη των Ι.Κ. μετά τον πόλεμο – όπως και για να απαντήσουν σε ερωτήματα στο γιατί τα επίσημα όργανα του ελληνικού εβραισμού είναι τόσο διστακτικά. Η καν γιατί εγώ είμαι αναγκασμένος να γράφω ανώνυμα από την στιγμή που θέλω να ασχολούμαι με αυτά τα θέματα.

 59. Οι μουσουλμάνοι έλληνες έλαβαν μέρος στη συγκρότηση του τουρκικού έθνους κράτους.

  Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι στις τρεις αυτές περιπτώσεις είναι ότι η σύγχρονη εθνική ταυτότητα σχετίζεται με το γεγονός της μετάλλαξης της παλιότερης θρησκευτικής.

  Πιθανότατα, αυτό που διαφοροποιεί την ελληνική περίπτωση από τις υπόλοιπες δύο είναι ότι από τον 13ο αιώνα εμφανίζεται ο νέος ελληνισμός και πυρήνες της εθνικής ταυτότητας υπάρχουν εφεξής συνεχώς. Μέχρι τη στιγμή που ο διαφωτισμός θα επιτρέψει τη διάδοσή τους και την εν τέλει επικράτηση.

  Μ-π

 60. Νοσφεράτος said

  για εθνος εθνογεννηση , εθνική ταυτοτητα και το αν το νεοελληνικό εθνος υπήρχε απο τον 13 ο αιώνα ή εμφανιζεται πολύ αργοτερα βλ και πολύ μεγαλη συζητηση Εδώ:

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/11/13/5-11-2007/#comment-9330

 61. Νοσφεράτος said

  Abravanel
  μου επιτρεπεις να βαλω εδώ ..:)
  ….»γκριζα΄΄ διαφημιση

  Το Νεο Τευχος του Περιδικου ΕΝΕΚΕΝ(ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008
  (οπως και ΄προγουμενα)

  με αφιερωμα στον Alain Badiou E Laclau και αλλους καθώς και πολυ ποιηση καιλογοτεχνια (Νανος Βλαωριτης και αλλοι )
  Οι της Αθηνας θα μπορουν να το βρουν και στο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ απο Αυριο …

  (επίσης και το βιβλιο : οι Μεταμορφωσεις της Ταυτοτητας κ.α )

 62. Abravanel said

  Λυπάμαι μόνο που δεν κατάφερα να πάρω το προηγούμενο τεύχος με το αφιέρωμα που (με) είχες αναφέρει για την κοινότητα της Θεσσαλονίκης – θα επικοινωνήσω μαζί σου κάποια στιγμή να δω αν υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτώ παλαιά τεύχη. :)

 63. linktothepast said

  Abravanel, if i remember correctly you believe that anyone that is against Zionism is an anti – Semite at the same time? What do you know about the true Torah Jews that are against Zionism? Here is there page.

  http://www.jewsagainstzionism.com/zionism/index.cfm

  Would you regard them as traitors in a sense? I read some negative comments from their page from some Jews having that impression about them.

 64. Νοσφεράτος said

  με το αφιέρωμα που (με) είχες αναφέρει για την κοινότητα της Θεσσαλονίκης

  to (με) …με αρεσε :)

  Στο Αντιρατσιστικό θα εχει και προγουμενα τ.

 65. Abravanel said

  @ linktothepast:
  You don’t remember correctly: I have never said that whoever talks of antizionism is in fact an antisemite. My views are described perfectly by Niko’s post from agit prop which I have reproduced here -> https://abravanel.wordpress.com/2008/05/09/7-reasons-why-you-shouldnt-be-an-antizionist-by-nikos/

  The ultra-orthodox jews are not «traitors», simply plain religious fanatics. In exactly the same way I judge any rabbi who talks of «the land of Palestine being gifted to the jewish people by God». Any religious claim to the land of Palestine or religious aversion to the State of Israel is idiotic and I do not agree with it. If you looked closer, you would see that these persons are against the state of Israel because it is a cosmic state and they believe that only the Messiah has a right to restore Israel. Also they believe that the Holocaust/ Shoah is a punishment of God because the jewish people had abandoned close observance of the jewish faith.

  Their arguments are indeed idiotic and there is as much space to discuss with them, as with any Holocaust denier.

  please move your comment to this post to keep things tidy – thank you.

 66. Νοσφεράτος said

  Αυτο το Μπλογκ Με αρεσει ολο και πιο πολύ

  Με φαινεται θα μετακομίσω γιατί εκει που ειμαι ειναι ολο καυγαδες και κουρουμπελα

  Μόνο που δεν εχει ποστ με Ποιηματάκια .

 67. Ναι σωστά. Και εγώ εδώ θα μετακομίσω!

  Εδώ όλα είναι πιο τακτοποιημένα, πιο ξεκάθαρα και οι εχθροί πολύ πιο σοβαροί και συνεπείς.

  Ελπίζω επίσης να μας ανακαλύψει και ο Ομαδεόνας, ώστε να μη μας πιάσει και το στερητικό σύνδρομο.

  Μ-π

 68. Abravanel said

  Κοίτα, αν θέλεις αλλάζουμε πόστο – θα γράψω και ένα «Τα Πρωτόκολα των Σοφών του Πόντου», θα μιξάρω και λίγη καμπάλα τώρα που έρχεται και η μαντόνα και θα κάνουμε τράμπα: νοσφεράτο και ομαδεον εγώ, troll και νεοναζιστές παρανοϊκούς εσύ. Οκ; (μετά είναι να μην λένε οτι οι εβραίοι έχουν εμπορικό πνεύμα;! :P )

 69. martingale said

  ας μην ξεχναμε πως το εθνος προυπαρχει του κρατους και βεβαια η γλωσσικη ομοιογενεια δεν ειναι το απολυτα συγκολητικο στοιχειο. Ποια η σχεση των Αραμαικων με τα Γιντις πχ

 70. linktothepast said

  «Κοίτα, αν θέλεις αλλάζουμε πόστο – θα γράψω και ένα “Τα Πρωτόκολα των Σοφών του Πόντου”, θα μιξάρω και λίγη καμπάλα τώρα που έρχεται και η μαντόνα και θα κάνουμε τράμπα: νοσφεράτο και ομαδεον εγώ, troll και νεοναζιστές παρανοϊκούς εσύ. Οκ; (μετά είναι να μην λένε οτι οι εβραίοι έχουν εμπορικό πνεύμα;! :P )»

  Άσε να μαντέψω, πίσω από τα εν λόγω πρωτόκολλα θα βρίσκεται ο Ψωμιάδης; Τότε θα γίνουν σίγουρο hit.

 71. Νοσφεράτος said

  »Άσε να μαντέψω, πίσω από τα εν λόγω πρωτόκολλα θα βρίσκεται ο Ψωμιάδης; Τότε θα γίνουν σίγουρο hit.»

  Εδώ ηρθαμε (πισω απο ολα ειναι εκεινο το κείμενο : Εθνολαικισμός και Θεσσαλονικη στου Π και Α)

  Παμε να φυγουμε

 72. Νοσφεράτος said

  » θα μιξάρω και λίγη καμπάλα τώρα που έρχεται και η μαντόνα και θα κάνουμε τράμπα: νοσφεράτο και ομαδεον εγώ, troll και
  ——–
  νεοναζιστές παρανοϊκούς εσύ. Οκ; (μετά είναι να μην λένε οτι οι εβραίοι έχουν εμπορικό πνεύμα;! :P )»

  μή λές μεγαλα λόγια: Κατι τετοιες συμφωνιες εκλεινε και ο Φαουστ με τον Μεφιστοφελή και μετά το σκυλομετανιωσε !!!!!!!!!!!!!

 73. ε όχι και Μεφιστοφελής ο Abravanel!

  Τι είναι αυτά Νοσφεράτε!

  Σε μπλόκαρε ο Ταχματζίδης… μου φαίνεται. :)

  Μ-π

 74. Abravanel said

  ας μην ξεχναμε πως το εθνος προυπαρχει του κρατους και βεβαια η γλωσσικη ομοιογενεια δεν ειναι το απολυτα συγκολητικο στοιχειο. Ποια η σχεση των Αραμαικων με τα Γιντις πχ

  ανοίγεις μεγάλες κουβέντες, η σχέση έθνους-κράτους κινείται και προς τις δυο κατευθύνσεις. Και το έθνος δημιουργεί το κράτος αλλά και το κράτος δημιουργεί το έθνος.

  Οι ισραηλινοί έβλεπαν το θέμα πολυ πιο καθαρά: οι γεννημένοι στο Ισραήλ ονομάζονται σάμπρα και στην αρχή του σιωνισμού θεωρούνταν πιο πραγματικοί σιωνιστές εβραίοι αφού δεν είχαν «μολυνθεί» από την «νοοτροπία του γκέτο». Οι ισραηλινοί μιλούσαν στη θεωρία για εβραϊκό έθνος αλλά και ταυτόχρονα μιλούσαν και για ένα νέο έθνος, άλλωστε ο σιωνισμός απέρριπτε την Διασπορά. Ολα αυτά στα λεώ γιατί το ελληνικό έθνος πέρασε από μια παρόμοια περίοδο ομογενοποίησης – πχ οι αρβανίτες στην ελλάδα συγγενεύουν με εθνολογικά και γλωσσολογικά με τους σύγχρονους αλβανούς αλλά επέλεξαν την ελληνική συνείδηση. Το ίδιο και πολλοί σλαβόφωνοι της Μακεδονίας, (ελπίζω να μην πιστεύεις οτι υπάρχουν μόνο οι 1/2000 του Ουράνιου Τόξου)ή οτι δεν έχουν ελληνική εθνική συνείδηση τώρα. Ετσι και οι έλληνες εβραίοι μπορεί να συγγενεύουν θρησκευτικά με τους εβραίους του Ισραήλ αλλά έχουν επιλέξει τη ελληνική εθνική συνείδηση – αυτή η επιλογή έγινε ενσυνείδητα δυο φορές: μια μετά το πογκρόμ του Καμπελ στη θεσσαλονίκη το ’30 και μια μετά την επιστροφή από τα στρατόπεδα.

 75. Νοσφεράτος said

  Abravanel (kai doctor με την ευκαιρια )
  για μια συνολική θεωρηση του εθνικισμου και εθνους μπορεις να δεις και :

  Οι Μεταμορφώσεις της Ταυτοτητας . Εθνος Νεωτερικότητα και Εθνικιστικός Λόγος

  http://www.protoporia.gr/protoporia/product.asp?sku=215117&mscssid=WP61TGG3BML98H6FCBPTD90LF99N2W9D

 76. Νοσφεράτος said

  Για την τελική λύση

  ( εκανa κι εγώ κατι σαν Blog)
  http://nosfy-myblognosfy.blogspot.com/2008/07/blog-post_5330.html

 77. Νοσφεράτος said

  http://nosfy-myblognosfy.blogspot.com/

 78. Νοσφεράτος said

  Αντισημιτισμός , Ρατσισμός και Εξουσία /a>

 79. Νοσφεράτος said

  νΑ ΑΝΤΙΔΡΤΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ
  της παραταξης που Κυβερνα εδώ και μα 20ετια την Θεσσαλονικη
  και την ΝΤΡΟΠΙΑΖΕΙ με εναν Απροκαλυπτο
  Αντισημιτισμό:
  Βλ εδώ :
  http://panosz.wordpress.com/2008/07/19/city_of_ghosts/#more-2971

 80. Νοσφεράτος said

  ενα βιβλιο για το ΑΟΥΣΒΙΤΣ

  http://nosfy-myblognosfy.blogspot.com/2008/07/blog-post_6732.html

 81. Νοσφεράτος said

  ο Ενοικος

 82. Νοσφεράτος said

  Abravanel

  σου βρηκα
  μαλλον το κειμενο που σουλεγα:
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=867057

 83. […] ξανά και ξανά οτι η από 15ετίας αύξηση της βίας ενάντια […]

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: