Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Y.Yacoel, Memoirs / Γ.Γιακοέλ, Απομνημονεύματα

Posted by Abravanel, the Blog στο 16/11/2008

  • Y. Yacoel – Memories 1941-1943; ed.Paratiritis 1993

  • Γ.Γιακοέλ – Απομνημονεύματα 1941-1943; εκδ.Παρατηρητής 1993

yacoelΣυγγρ. : Γιακοέλ, Γιομτώβ
Επιμελ. : Αμπατζοπούλου, Φραγκίσκη
123Σελ. Μαλακό εξώφυλλο 21χ14
ISBN : 960-260-757-2
1993-1 Θεσσαλονίκη
Γλώσσα : Ελληνικά,


Ελληνικά:

Εξέχον μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο Γιομτώβ Γιακοέλ υπήρξε για 20 χρόνια νομικός της σύμβουλος και ασχολήθηκε με την πολιτική σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον υπήρξε από τους πιο σημαντικούς εντεταλμένους της Κοινότητας στις σχέσεις της με το Ελληνικό Κράτος και έτσι υπήρξε παρόν σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής.

Τα απομνημονεύματα του καλύπτουν την περίοδο μεταξύ Απριλίου 1941, όταν η γερμανική Κατοχή μόλις είχε ξεκινήσει και τελειώνουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο βαγόνι μεταφοράς ζώων που περιείχε 2800 θεσσαλονικείς εβραίους ξεκίνησε για το Άουσβιτς. Και ο ίδιος εκτοπίσθηκε και δούλεψε στα ζοντερκομάντο, (την μεταφορά των πτωμάτων από τους θαλάμους αερίων στα κρεματόρια) – εκτελέσθηκε τον Απρίλιο του 1944.

Τα απομνημονεύματα του καλύπτουν όλες τις φάσεις της γερμανικής Κατοχής: τους ανθρώπους που τοποθέτησαν οι γερμανοί ως επικεφαλείς της Κοινότητας και τις αποτυχίες τους, τον αμφιλεγόμενο ρόλο του Αρχιραβίνου Κόρετζ, τους χιλιάδες εβραίους που είχαν επιταχθεί για καταναγκαστική εργασία στις ελληνική επαρχία και πέθαναν από ελονοσία, τα λύτρα που ζήτησαν οι γερμανοί για να τους απελευθερώσουν, τον ρόλο των ελληνικών Αρχών στην καταστροφή του νεκροταφείου, τα αντιεβραϊκά μέτρα των γερμανών και την ανάμεικτη αντίδραση του χριστιανικού πληθυσμού.

Το εξαιρετικό προσόν αυτού του βιβλίου είναι οτι δεν είναι επηρεασμένο από την μετέπειτα γνώση των γεγονότων. Αποτυπώνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα τις σκέψεις, φόβους, ελπίδες και το κλίμα της εποχής χωρίς την πλήρη γνώση της γενοκτονίας που συνέβαινε εκείνη την στιγμή. Κατά την γνώμη μου είναι μια από τις πιο σημαντικές μαρτυρίες για την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας στην Θεσσαλονίκη και πραγματικά ανοίγει τα μάτια για το κλίμα της εποχής. Να σημειωθεί επίσης η εξαιρετική εισαγωγή της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου που συνοπτικά καταφέρει να παρουσιάσει τα κομβικά σημεία του ελληνικού Ολοκαυτώματος στα ιστορικά πλαίσια της εποχής,

English:

A prominent member of the Jewish Community of Thessaloniki, Yomtov Yacoel was for 20 years its legal adviser and involved in communal and national politics. He was one of the most important emissaries of the Community when dealing with the Greek State and thus he was involved first hand in all the major events of the era.

His memoirs cover the period between the April of 1941,when the german occupation of Greece had just began, and the first week of March of 1943, just a week before the first cattle train containing 2.800 Salonica Jews parted for Auschwitz. He himself was deported there, where he worked at the sonderkomando (the jews who transported the dead from the gas chambers to the crematoriums); he was shot on April 1944.

In his memoirs he deals with all the phases of the german occupation: the men that the germans put in charge of the Community and their failures, the role of the archirabbi Koretz, the thousands of jews who were commandeered into forced labor in the greek provinces and died of malaria, the ransom that the germans demanded to set them free, the anti-jewish attitude of the greek General Governor, the role of the greek authorities in the destruction of the jewish cemetery of Thessaloniki, the antisemitic measures of the germans and the mixed reaction of the christian population.

The extreme value of the book lies in the fact that it is untouched by a later knowledge of the events. It portrays accurately and with sobriety the thoughts, fears, hopes and the climate of the period without the complete knowledge of the genocide that was in act. In my eyes it is one of the most important testimonies on the extermination of the Jewish Community of Thessaloniki and a true eye-opener on the climate of that time. To be noted Fragiskis Abatzopoulou’s excelent introduction which succeeds in presenting concisely the key points of the greek Shoah/Holocaust in the historic context of the era.

23 Σχόλια προς “Y.Yacoel, Memoirs / Γ.Γιακοέλ, Απομνημονεύματα”

  1. Abravanel said

    Επειδή έχω μια μικρή συλλογή και μου έχει ήδη ζητηθεί να παρουσιάσω μερικά από τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφορούν για τον Ελληνικό Εβραϊσμό – το παρόν αποτελεί ένα από αυτά. Υπενθυμίζω οτι η ανάρτηση αφορά το βιβλίο και όχι συνολικά τις τύχες της εβραϊκής κοινότητας κατά τον Β’ΠΠ.

  2. plagal said

    Ζοντερκομαντο… Δεν ξερω αν η μοιρα αυτων των ανθρωπων ηταν η χειροτερη απο ολων των υπολοιπων που υπεφεραν στο Ολοκαυτωμα…

    ΥΓ: «οι X ανεκαθεν & συνολικα ηταν & ειναι Y,οσο οι Z & οι W». Σουμπιτος για την τρολοφωλια.

  3. Μπράβο Abravanel

    τα ανατνακλαστικά σου καλά!

    Τι ήταν όμως αυτό που ενέσκηψε; Αληθινό ή όχι;

    Μ-π

  4. martingale said

    εμενα γιατι με εκοψες?

  5. Abravanel said

    Ολοι αληθινοί είναι, τουλάχιστον αυτοί πιστεύουν όντως στην εβραϊκή παντοδυναμία και δεν την χρησιμοποιούν ως αφορμή όπως ο Πλεύρης. Πάνω σε αυτό έχω ετοιμάσει μια – πιστεύω ενδιαφέρουσα real story – που θα ανέβει την επόμενη βδομάδα.

    martingale δεν κόπηκες, απλώς επειδή το σχόλιο σου αναφερόνταν σε ένα μεταφερθέν σχόλιο, για να μην δημιουργούνται απορίες στον αναγνώστη μετέφερα και εσένα χωρίς να θεωρώ το σχόλιο σου ως flame. Αλλωστε το ίδιο έκανα και στον M-Π στην ιδια περίσταση. ;)

    Plagal μεταξύ των άλλων εσένα είχα στο μυαλό μου, δεν έχω ξεχάσει αυτό που σου υποσχέθηκα. :)

  6. μιστερ μαξ said

    Τα απομνημονευματα σε τι μας χρησιμευουν; Αλλο ενα μουσιακο ειδος ή ειναι καμπανακι και εγρηγορση για το σημερα και το αυριο;

  7. Abravanel said

    Είναι μουσειακό είδος και όργανο καταπίεσης των λαών και ειδικά του παλαιστινιακού που όλοι μισούμε από την καρδιά μας – ελπίζω με αυτή μου την παραδοχή να αποφύγουμε τον εκτροχιασμό και αυτού του θέματος.

    Αν θέλεις απαντήσεις διάβασε το βιβλίο.

  8. martingale said

    ok dekto

  9. μιστερ μαξ said

    εκτροχιασμο; τι εννοεις; υπαρχει a priori η τροχεια που πρεπει να ακολουθησουμε abravanel;

  10. plagal said

    Χεχε, το φανταστηκα :) Παντως μη εχοντας τροπο να πεταχτω μεχρι την …Πρωτοπορια, το ψαξα λιγο στο ιντερνετ, και βρηκα οτι τα απομνημονευματα του Γιακοελ εχουν μεταφραστει και στα Αγγλικα. Εδω http://tinyurl.com/55h2mo και στο Αμαζον http://tinyurl.com/6omjjh Σημειωση πως το βιβλιο περιεχει τα απομνημονευματα δυο ακομα ανθρωπων.

    Παντως, νομιζω οτι ειναι συγκλονιστικο αυτο που γραφεις:

    Το εξαιρετικό προσόν αυτού του βιβλίου είναι οτι δεν είναι επηρεασμένο από την μετέπειτα γνώση των γεγονότων. Αποτυπώνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα τις σκέψεις, φόβους, ελπίδες και το κλίμα της εποχής χωρίς την πλήρη γνώση της γενοκτονίας που συνέβαινε εκείνη την στιγμή.

    Αυτο η αγνοια ειναι σε τρομακτικη αντιθεση με το γεγονος οτι ο ανθρωπος αυτος εξαναγκαστηκε αργοτερα στο να γινει ζοντερκομαντο. Το εγραψα και πριν οτι ισως αυτοι οι ανθρωποι υπεφεραν περισσοτερο απο ολα τα αλλα θυματα του Ολοκαυτωματος, ακριβως για αυτο: αναγκαστηκαν να μαθουν ΑΚΡΙΒΩΣ τι γινοταν απο πρωτο χερι. Οι ανθρωποι που πεθαναν στους θαλαμους αεριων ειχαν τουλαχιστον την …ευτυχια να ζουν στην αγνοια μεχρι την τελευταια στιγμη.

    (Αμα θες μπορεις να σβησεις απο το προηγουμενο σχολιο μου το κομματι που δε βγαζει νοημα μας και ο τρολης διακτινιστηκε.)

  11. ο πατέρας μου ήταν ζοντερκομάντο, ήταν «οδοντίατρος» δηλαδή έβγαζε τα χρυσά δόντια από τα πτώματα. σε μία συνέντευξη του είχε πει πως δύο χρόνια αφότου γύρισε από το Άουσβιτς κάθε φορά που μιλούσε με κάποιον το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να κοιτάζει το στόμα του συνομιλητή του να δει αν είχε μασέλα ή όχι!!!!

    Φοβερό.

  12. sobraluz said

    Μια και ο λόγος για βιβλία, τι διαβάζει κανείς αν θέλει να μάθει για την καταστροφή των εβραίικων μνημάτων της Θεσσαλονίκης; (εκτός από το βιβλίο του Μαζάουερ)

  13. Abravanel said

    Ο Μαζάουερ έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να παρουσιάζει αρμονικά γνωστά ήδη πράγματα, αν κάποιος θέλει solid facts τότε θα πρέπει να ψάξει άλλες πηγές.

    Για το θέμα που αναφέρεις δυο βιβλία είναι τα πιο σημαντικά: το παρόν και το In Memoriam του Μόλχο – πέρα από τις όποιες αναλύσεις που έχουν γραφθεί, αυτά είναι από αυτόπτες μάρτυρες που συμμετείχαν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις με τον Σιμωνίδη και τον Μέρτεν. Από εκεί και πέρα το κενό που υπάρχει καν για το ίδιο το νεκροταφείο είναι τεράστιο – πχ πρόσφατα έμαθα οτι πέρα από τις πλάκες που έχουν απομείνει ξεχασμένες σε αυλές και το ίδιο το ΑΠΘ, υπάρχουν και εβραϊκοί τάφοι της παλαιοχριστιανικής περιόδου για τους οποίους υπάρχουν μια δυο μελέτες.

    Μακρηγορώ: το In Memoriam, (ψάξε στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης γιατί η έκδοση που έχω εγώ είναι του 1974 και για χρόνια ήταν εξαντλημένο), έχει ένα κεφάλαιο που μιλάει με εξαιρετική νηφαλιότητα για το θέμα. Μετά διάβασε τον Γιακοέλ ο οποίος και αυτός με εξαιρετική διακριτικότητα αναφέρεται στο θέμα.

  14. νομιζω οτι το καλύτερο που εχεις και(εχουμε) να κανουμε ειναι να ξαναδουμε κειμενα και βιβλια..
    ΄πολύ καλή αναρτηση

  15. offshore said

    Εντελώς άσχετο με το θέμα.
    Κάποια στιγμή αναφέρθηκες σε ένα Εβραϊκό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς δεν βρίσκω το αντίστοιχο post, μήπως θα μπορoύσε κάποιος να μου πει τη διεύθυνση; Φαντάζομαι ότι μιλάμε για Εβραϊκή τέχνη και όχι μόνο για το Ολοκαύτωμα.

  16. Abravanel said

    Για τι να πρωτομιλήσω;! Ρίξε μια ματιά στην δεξιά στήλη που γράφει Greek Jewry.
    Εκεί θα δείς το πολύ ωραίο site του Εβραϊκού Μουσείου της Θεσσαλονίκης – το ίδιο το μουσείο είναι εξαιρετικά μικρό αλλά είναι ένα πολύ ωραίο crash course στην πιο σημαντική μητρόπολη του Σεφαραδίτικου Εβραϊσμού.

    Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης -> http://www.jmth.gr/

  17. Λούης said

    Αμπραβανέλ-
    Δυστυχώς η ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου της Θεσσαλονίκης είναι στα Αγγλικά μόνον. Το γεγονός αυτό δημιουργεί άσχημη εντύπωση. Πριν από λίγες εβδομάδες, έστειλα ενα email ρωτώντας γιατί δεν υπάρχει ιστοσελίδα στα ελληνικά, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Μάλλον γιατί οι υπεύθυνοι δεν έχουν να δώσουν ικανοποιητική απάντηση.
    Λούης

  18. offshore said

    Ευχαριστώ πολύ :)

  19. Abravanel said

    Λούη έχεις 100% δίκιο και δεν είναι μόνο θέμα εντύπωσης αλλά και ουσίας – θα δοκιμάσω και εγώ να επικοινωνήσω μαζί τους.

    offshore οτιδήποτε απορίες έχεις – όσο και να σου φαίνονται λανθασμένες ή προσβλητικές σε παρακαλώ μην διστάζεις να τις ρωτάς!

  20. BABIS said

    γεια σου κοεν τι κάνεις?

    Εξέχον μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο Γιομτώβ Γιακοέλ
    A prominent member of the Jewish Community of Thessaloniki, Yomtov Yacoel

    Ισραηλιτικής και Jewish είναι το ίδιο?

    BABIS

  21. […] Y.Yacoel, Memoirs / Γ.Γιακοέλ, Απομνημονεύματα […]

  22. […] Μέντες Μπεσαντζή, μέχρι τον Γιομτώβ Γιακοέλ των Απομνημονευμάτων και τον Αβράαμ Ρεκανάτι, αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης και […]

  23. […] περιγραφή είναι από τα απομνημονεύματα του Γιομτώβ Γιακοέλ και το χρησιμοποιούμε μέσω του post που είχε αναρτήσει ο […]

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: