Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Live long and prosper

Posted by Abravanel, the Blog στο 14/06/2009

Ελληνικά (english translation follows)

600px-Kohanim_hands_blessing_photo

Source

Ως γνωστόν οι Ελ προέρχονται από τον Σείριο – το περίεργο όμως είναι οτι πιθανόν οι Εβραίοι προέρχονται από τον πλανήτη Vulcan και να μην το έχει πάρει μάθει ο αντισημίτης τηλεπωλητής κ.Λιακόπουλος. Στο βίντεο που ακολουθεί ο Λέοναρντ Νίμοϊ μας εξηγεί το πως η πασίγνωστη χειρονομία του, στο Σταρ Τρεκ ,στην πραγματικότητα είναι μια κλασσική χειρονομία του εβραϊκού τελετουργικού στον ασκεναζίτικο Εβραϊσμό. Το «V» που σχηματίζεται προτάσσοντας την παλάμη και ανοίγοντας τον μέσο και τον παράμεσο κρατώντας ενωμένα τα υπόλοιπα δάκτυλα, στην πραγματικότητα είναι η ευλογία του ραβίνου και αναπαριστά το γράμμα Σιν, αρχικό της λέξης Σαντάι, δηλαδή Μεγαλοδύναμος. Επίσης ο χαιρετισμός τους Live Long and Prosper είναι εμπνευσμένος από έναν στίχο της Τορά, (δηλαδή της Παλαιάς Διαθήκης), που αναφέρει Ο Θεός ας είναι επιεικής μαζί σου και να σου δίνει ειρήνη.

Και προς απόδειξη ιδού ο ίδιος ο Σπόκ:

Τrivia: Η «Σεχινά» που αναφέρει ο Νίμοϊ στο βίντεο αποτέλεσε η έμπνευση για μια συλλογή φωτογραφιών του, στην οποία γυμνές κοπέλες φορούν τα κλασσικά εξαρτήματα της προσευχής όπως ταλέτ ή τεφιλίμ. Σεχινά είναι μια εβραϊκή λέξη που υποδηλώνει την παρουσία του Θεού σε ένα χώρο, αρχικά στον Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ. Το θηλυκό γένος της λέξης έχει υπάρξει πηγή για ορισμένες ενδιαφέρουσες θεωρίες περί θηλυκών θεοτήτων και πως έχουν ενσωματωθεί στην εβραϊκή θρησκεία στα πρώτα στάδια εγκατάστασης στο Ισραήλ αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία και ειλικρινά αμφιβάλλω πόσους από εσάς θα συγκινήσει μπρος στα καλλίγραμμα μοντέλα. :)

cover

Source

English

As infamous antisemitic, televangelist and book salesman Liakopoulos believes, the Greeks are the tribe El and descend from the star Sirius; what he didn’t know was that Jews descend from the planet Vulcan. In the video above Leonard Nimoy explains how his famous gesture, as Spock in Star Trek, is in fact a typical hand gesture employed by the rabbi in the askenazi religious ritual. The «V» that is formed by the parting of the middle finger and the ring finger while the rest of the fingers remain united and the palm faces your interlocutor, signifies the hebrew letter «shin«, the first letter in the word «Shadai» which means the Almighty. Also, his greeting of Live Long and Prosper derives from a verse in the Torah which says «May the Lord be forebearing unto you and give you peace«.

Trivia: Nimoy in his speech mentions the idea of Shechinah; interestengly enough he was inspired to create a collection of photographs where nude women models pose in the typical religious jewish paraphernalia, talet and tephilim, called this way. The word Shechinah signifies the dwelling of God in a place and originally in the Temple of Solomon in Jerusalem. The word is femminine and that has given grounds to some original ideas on how the concept of Shechinah actually incorporated female deities in the jewish religion during the first period of settling in Israel but I doubt how many of you will be interested in this dicussion in front of these gracious women. :)

21 Σχόλια προς “Live long and prosper”

 1. offshore said

  Μόνο ημίγυμνες γυναίκες;! Συγνώμη αλλά αυτό είναι ρατσισμός! Απαιτώ ΚΑΙ ημίγυμνους άντρες!

 2. @Abravanel
  Το μοντέλο είναι μεν καλλίγραμμο,
  αλλά η φωτογραφία θεωρώ ότι είναι ασεβής
  και γι’αυτό με ενόχλησε.

 3. A. Ioannou said

  Όπως λέει και η παροιμία «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα ταλέτ και τεφελίμ δεν κάνουν τον ραββίνο. Και πολύ καλά…

 4. Το άνοιγμα της παλάμης είναι χειρονομία που κάνουν οι ΚΟΕΝ, αρχηγοί της θρησκείας, όταν ευλογούν τα πλήθη με μία ειδική προσευχή η οποία υπάρχει και στο χριστιανικό τελετουργικό αλλά δεν ξέρω που ακριβώς. Το άκουσα σε ένα Χριστιανικό γάμο. ίσως ο Αμπραβανέλ να ξέρει.

  Και στα πιο σοβαρά τώρα: Την πηγή για άλλες καλλίγραμμες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. @offshore

  Για να μην κατηγορηθούμε οι Εβραίοι για ρατσισμό ευχαρίστως να ποζάρω εγώ γυμνός αλλά φοβάμαι πως θα συχαθείς το ανδρικό φύλο!!!!!!!!!!!

 6. Jocks aside, οι φωτογραφίες είναι πολύ ωραίες και καλλιτεχνικές.Προσωπικά δεν με σόκαραν καθόλου.

 7. offshore said

  Τι είναι το ταλέτ και το τεφιλίμ

  Εννοείται πως θέλω να ακούσω τις θεωρίες για τις θεότητες.

 8. offshore said

  @Κώστας
  Γιατί είναι ασεβής η φωτογραφία, και εμένα καλλιτεχνική μου φαίνεται.

 9. offshore said

  @Ζαν Κοέν
  χχχχχμμμμμμ δελεαστική η πρότασή σου :) :) :)

 10. @Offshore
  Tα φυλακτήρια δεν έχουν καμία σχέση με τη γενετήσια διέγερση και τον αισθησιασμό.
  Πολλοί Ισραηλίτες προσπάθησαν να τα διασώσουν από τους ναζί,
  με αποτέλεσμα να υπάρχουν τώρα κάποια παλιά φυλακτήρια στα ανά τον κόσμο εβραϊκά μουσεία
  (από ό,τι θυμάμαι όχι στης Αθήνας αλλά έχω να πάω καιρό),
  οι δε παππούδες και πατεράδες μαθαίνουν και σήμερα στα αγόρια πώς να τα φορούν
  και κυρίως γιατί.

 11. μιστερ μαξ said

  εχει και αυτο χιουμορ, να πιστευεις σε καποιον θεο, και να κοροϊδευεις τον Λιακο για τον ιρρασιοναλισμο του!!!

 12. @Μιστερ Μαχ,

  κάτι παρόμοιο είδα που είπε ένας κωμικός, μόνο που αυτός συσχέτισε τις διάφορες θρησκείες με την Σαϊεντολογία και οποιαδήποτε θρησκεία μπορεί να εμφανιστεί στο άμμεσο μέλλον.

  Νομίζω όμως πως η διαφορά μεταξύ των θρησκειών και του Λιάκο, θέλω να πιστεύω πως οι πλειοψηφείες των ανθρώπων βλέπουν την θρησκεία τους σαν ένα σκελετό από αλληγορικές ιστορίες, ηθικά διδάγματα και απλά όμορφες παραδώσεις και όχι κυριολεκτικά. Ο Λιάκο εμφανίζεται να πιστεύει κυριολεκτικά τα τρελλά που λέει, και πραγματικά είναι αρκετά αστείος να τον παρακολουθείς μερικές φορές.

 13. Ωχ, αυτό σημαίνει ότι το Star Trek θα θεωρείται εφεξής επιστημονική πηγή;
  :-)
  Καλησπέρα

 14. Abravanel said

  Καταρχήν ορισμένα βασικά συνοπτικά:
  To ταλέτ είναι ένα παραλληλεπίπεδο ύφασμα με κόμπους στις 4 γωνίες το οποίο κάποιος φοράει κατά την διάρκεια ορισμένων θρησκευτικών λειτουργιών. Οι κόμποι είναι 613 και συμβολίζουν τα 613 ηθικά προστάγματα της Τορά (δηλαδή Καινή Διαθήκη). Η μορφή του, αν εξαιρέσεις τους κόμπους, δεν είναι καθορισμένη και το ίδιο δεν αποτελεί ένα «ιερό αντικείμενο». Στην εβραική παράδοση ιερά αντικείμενα είναι μόνο τα βιβλία και όχι τίποτα άλλο, συμπεριλαμβανομένων των όποιων θρησκευτικών σκευών ή αντικειμένων. Σε αυτή την φωτογραφία μπορείς να δεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, εδώ ένα πανέμορφο γυναικείο ταλέτ και εδώ και εδώ δυο διαφορετικούς τρόπους με το οποίο φοριέται.

  Τεφιλίν είναι η μέθοδος με την οποία ο εβραίος υπακούει στην προσταγή «…και θα τους θέσεις στας χείρας σου και θα είναι ένα σημάδι μεταξύ των ματιών σου», (ελπίζω να την θυμάμαι σωστά αλλά το νόημα είναι αυτό). Είναι δυο δερμάτινοι κύβοι οι οποίοι στο εσωτερικό τους έχουν μια μικρή περγαμηνή με το Σεμά, την προσευχή που περιέχει το βασικό πιστεύω του Ιουδαϊσμού περί ενός Θεού. Αυτοί οι δύο τοποθετούνται με δερμάτινες λωρίδες οι οποίες είναι ενσωματωμένες στο αριστερό χέρι για τους δεξιόχειρες και στο ψηλά στο μέτωπο ανάμεσα στα μάτια. Τα φοράς για πρώτη φορά την Πέμπτη πριν το Μπαρ Μιτζβα σου, (την θρησκευτική ενηλικίωση), και στη συνέχεια κάθε πρωί πριν πεις το Σεμά πλην των εορτών. Η ιερότητα τους δεν είναι είναι τα ίδια τα αντικείμενα αλλά η περγαμηνή μέσα σε αυτά – στην θεωρία αν τα τεφιλίν στις φωτογραφίες είναι άδεια τότε και ο πιο αυστηρός ραβίνος δε μπορεί να ψεξει κάτι στον Λ.Νίμοϊ. Εδώ μπορείς να βρεις ένα βίντεο της θρησκευτικής οργάνωσης Χαμπάντ που δείχνει πως τα βάζουμε.

 15. Abravanel said

  Από εκεί και πέρα να θυμίσω οτι ο Ιουδαισμός είναι ένας θρησκευτικός πολιτισμός και έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις κατά την διάρκεια των χιλιετιών. Ο Νίμοι δεν είπε να δημιουργήσει αυτές τις φωτογραφίες με σκοπό απλώς να σοκάρει αλλά με βάση την θρησκευτική εμπειρία να ερευνήσει τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να εκφραστεί.

  Προσοχή, δεν συμφωνώ με την ιδέα ενός έργου το οποίο χρησιμοποιεί την θρησκεία ως εργαλείο για να σοκάρει – πχ η ιστορία του πέους και του σταυρού δεν με έπεισε σαν μια αγνή καλλιτεχνική αναζήτηση χωρίς ίχνος πρόκλησης for the sake της πρόκλησης.

  Πάντως ο Μιστερ Μαξ έθεσε ένα ενδιαφέρον θέμα: πως διαφοροποιείται η πίστη στην ομάδα Ε του Λιακόπουλου με την πίστη σε ένα Θεό που δημιούργησε την Γη πριν 7000 χρόνια. Σε επίπεδο προθέσεων ο Ισραελμαν μεν μπορεί να έχει δίκιο, αλλά η πραγματικότητα είναι οτι η Τορά δεν γράφηκε ως αλληγορία αλλά ως κυριολεκτική αφήγηση στην οποία η όποια αλληγορία ήταν εμφανής. Επιπλεόν να προσθέσω οτι καταλαβαίνω το πνεύμα του μιστερ μαξ αλλά είναι προφανές οτι η σύγκριση μεταξύ μια κοσμοθεωρίας και ενός συστήματος αξιών δεν είναι το ίδιο πράγμα με την εναλλακτική πραγματικότητα του Λιακόπουλου που απλώς κατασκευάζεται με σκοπό την απλή διασκέδαση.

  Πάντως το ερώτημα είναι ενδιαφέρον και πρέπει να το σκεφτώ, (όχι ειρωνεία με το τελευταίο :) ).

 16. omadeon said

  Ααα….
  Αμπραβανέλ, έξοχον ποστ αλλά… ξεχάσατε κάτι άαααλλλον,
  -τον ΜΥΣΤΙΚΟΝ ΣΥΝΟΜΩΤΙΚΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΝ του Δρ. Σποκ

 17. Ναι μεν γράφτηκαν οι ιστορίες ως κυριολεκτική αφήγηση και πιστεύω πως είναι αληθηνές, αλλά θα ήταν τρελλό να πιστέψουμε πως όλα πρέπει να τα αποδεχθούμε κυριολεκτικά όπως για παράδειγμα πως ο Κόσμος «Δημιουργήθηκε» κυριολεκτικά πριν 5.000κάτι χρόνια, μόνο και μόνο επειδή το γράφει η «Γένεση».

  Είδα ένα καταπληκτικό ντοκυμαντέρ στο History Channel, ενός Ισραηλινού ερευνητή/δημοσιογράφου (Simcha Jacobovici), όπου ανέλυσε την Έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Απέδειξε με επιστημονικές εξηγήσεις και αρχαιολογικά ευρήματα πως η ιστορία της Εξόδου είναι 100% αληθινή, όμως τα υποτιθέμενα «θαύματα» (10 πληγές, Διαχώρηση των νερών κλπ) είχαν επιστημονικές λογικές εξηγήσεις και όχι υπερφυσική, Θεϊκή προέλευση.

  Εδώ είναι οι πληροφορίες αυτού του ντοκυμαντέρ: http://shop.history.co/detail.php?a=76731#details

 18. offshore said

  @Κώστας
  Μπορεί να βλέπω τα πράγματα πιο χαλαρά, για παράδειγμα ποτέ δε με ενόχλησε να βλέπω τους τραγουδιστές (heavy metal, Goth, Madonna) να φοράνε σταυρούς. Φυσικά το τι θεωρεί ο καθένας όμορφο ή αποδεκτό είναι εντελώς υποκειμενικό. Φαντάζομαι πως αν κάτι δεν είναι κραυγαλέο ή πολύ προκλητικό πρέπει να το δούμε σαν καλλιτεχνική έκφραση και τίποτα άλλο.

 19. offshore said

  Το βιντεάκι δεν παίζει, οι φωτογραφίες ήταν ωραίες. Δεν ήξερα πως το συγκεκριμένο ένδυμα λέγεται έτσι.

 20. […] ακριβώς τόσα όσα οι άνθρωποι μιας και εκτός των (εβραίων) Βουλκανιάνων στο Σταρ Τρεκ όλοι οι υπόλοιποι δεν […]

 21. […] ακριβώς τόσα όσα οι άνθρωποι μιας και εκτός των (εβραίων) Βουλκανιάνων στο Σταρ Τρεκ όλοι οι υπόλοιποι δεν […]

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: