Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Η Ιαπωνία, το σχέδιο Φούγκου και ο Κ.Πλεύρης – μέρος 2ο

Posted by Abravanel, the Blog στο 09/09/2009

Το Πρώτο μέρος εδώ.

Ολη αυτή η ιστορία είναι απίστευτη και μια φωτεινή στιγμή ανάμεσα στην ιστορία σφαγών του Ολοκαυτώματος. Ολα όμως ξεκίνησαν από την απόφαση ευφυών και έμπειρων ανθρώπων οτι τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών είναι αληθινά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν υποκινούνταν από ένα προϋπάρχον φυλετικό μίσος, όπως οι Ευρωπαίοι Χριστιανοί οι οποίοι ήθελαν να πιστέψουν στα Πρωτόκολλα για να δικαιολογήσουν το μίσος τους. Ο αντισημιτισμός δεν ήταν η συλλογική ψύχωση όπως ήταν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και οι εβραίοι ανύπαρκτοι στην Ιαπωνία. Και όμως: οι Ιάπωνες πίστεψαν ακράδαντα στα Πρωτόκολλα και θεώρησαν όχι μόνο οτι οι εβραίοι επιθυμούν να κατακτήσουν τον κόσμο αλλά και οτι όντως έχουν την δυνατότητα. Ένα κείμενο, διάολε, εμφανώς κακογραμμένο και εμφανώς ανόητο, κατάφερε να πείσει οτι οι Εβραίοι είναι μολυσματικοί και θα άπλωναν τα πλοκάμια τους στην Ιαπωνία αν την πλησίαζαν!  Προφανέστατα δεν ήταν οι πρώτοι αλλά στα σίγουρα ήταν η μοναδική φορά που η Παγκόσμια Εβραϊκή Συνωμοσία πάρθηκε στα σοβαρά και θεωρήθηκε οτι οι εβραίοι είναι όντως τόσο πανίσχυροι, άρα ανίκητοι και άρα δεν συμφέρει να τους καταδιώκεις !

Φωτίζει με ιδιαίτερο τρόπο την πραγματική ουσία του ευρωπαϊκού αντισημιτισμού: οι εβραίοι μισούνται και πρέπει να εξολοθρευτούν για αυτό που είναι, το Απόλυτο Κακό – οι όποιες πράξεις τους είναι απλώς αφορμές. Αντίθετα οι Ιάπωνες αδυνατούν να πιστέψουν οτι το μίσος οδηγεί τους Ευρωπαίους να κατασκευάσουν προφάσεις όπως τα Πρωτόκολλα και θεωρούν τους εβραίους εχθρικούς αλλά όχι διαβολικούς, άρα δυνατή η συνύπαρξη μαζί τους ή ακόμα η συμμαχία ! Άλλωστε ακόμα και σήμερα στην Ιαπωνία οι προκαταλήψεις εναντίων των Εβραίων εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά παίρνουν την μορφή σεμιναρίων ώστε να μπορέσουν οι Ιάπωνες να μπουν στο «Εβραικό Μυαλό» και να γίνουν το ίδιο διεθνώς επιτυχημένοι όπως οι Εβραίοι. (!)

Πριν κάτσουμε να απορρίψουμε τον όποιο κ.Πλεύρη, κ.Λιακόπουλο, κ.Βελόπουλο, τον Κ.Καρατζαφέρη ή τον Μ.Θεοδωράκη ως γραφικούς ας προβληματιστούμε: δεν πιστεύω οτι είναι ικανοί να πείσουν την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού. Ούτε είναι ενδεικτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού υποσυνείδητου. Ομως «πουλάνε» και σιγά σιγά καταφέρνουν να γίνουν εισέλθουν στη δημόσια ζωή, αρχικά ως γραφικοί και μετά ως ισότιμοι συνομιλητές. Η απόσταση από τους Ελ και Νεφελίμ του Λιακόπουλου, στο εωσφοροσιωνιστικό Εβραϊκό Λόμπυ για τους γάμους των ομοφυλοφίλων όπως δηλωνει ο Πειραιώς Σεραφείμ, ως τον κ.Γιακουμάτο που χαρακτηρίζει Αρχιερέα του Ιουδαϊσμού τον κ.Σημίτη είναι μηδενική.

Προσωπικά πιστεύω οτι είναι δυνατόν, κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες, να επηρεάσουνhttps://i0.wp.com/bp1.blogger.com/_LR-hG6AG6Zw/SAUO3OaW9WI/AAAAAAAABOM/FLS39ZUK1Lo/s400/peiraios+sserafeim.jpg ακόμα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Ας μην ξεχνάμε τις εξωφρενικές απόψεις που ακούστηκαν για τους εβραίους κατά την διάρκεια του θέματος των ταυτοτήτων και έφεραν την Ελλάδα ένα βήμα πριν την θεοκρατία. Αλλωστε στο άρθρο μου για το εβραϊκό Πασοκ έδειξα το πως μια φήμη επιπέδου ΛΑΟΣ και Χρυσής Αυγής, (η ανύπαρκτη εβραϊκή καταγωγή του κ.Σημίτη), έφτασαν να γίνουν μέρος του δημοσίου λόγου και επερώτηση στο Κοινοβούλιο χωρίς καμμία αντίσταση. Σου εγγυώμαι αγαπητέ αναγνώστη οτι αυτή υπήρξε η ανάρτηση μου με την μεγαλύτερη απήχηση στον χώρο των ελληνικών ιστολογίων που προβάλλουν το πως οι ίδιοι οι εβραίοι παραδέχονται οτι το ΠΑΣΟΚ είναι όργανο του Παγκόσμιου Εβραϊσμού !

Ακόμα και τώρα η χρησιμότητα των συνωμοσιολόγων αντισημιτών στην ακροδεξιά ρητορική είναι πολλαπλή αφού χρησιμεύουν για να μεταθέτουν προς τα δεξιά τον «μέσο όρο». Οπου «μέσος όρος» είναι ο μέσος πολίτης που συνήθως τείνει να τοποθετείται στο μεσαίο χώρο του πολιτικού φάσματος. Ετσι απόψεις που πριν φάνταζαν ακραίες, πλέον γλιτώνουν τον χαρακτηρισμό αφού υπάρχουν άλλες που τις υπερσκελίζουν. Ταυτόχρονα αναγκάζει την υπόλοιπη πολιτική σκηνή να υιοθετήσει παρόμοια ρητορική για να μην χάσει πελατεία – ενδεικτικά τα πιο συνωμοσιόλαγνα κόμματα είναι το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ, με το τελευταίο να έχει κάνει εντυπωσιακή στροφή προς τον εθνικιστικό λόγο. Μέχρι και οι Οικολόγοι αλληλοκατηγορήθηκαν ως πράκτορες του Σόρος !

Ο Α.Ζ. στο ιστολόγιο Τεχνηέντως γράφει για τον Κ.Πλεύρη οτι «… [κανείς] όμως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επικαλεστεί με πειστικότητα έναν σοβαρό κίνδυνο». Επαναλαμβάνω οτι συμφωνώ μαζί του αλλά έχω την εντύπωση οτι πεποίθηση του είναι οτι παρανοϊκές απόψεις αδυνατούν διαχρονικά να λειτουργήσουν απειλητικά στην σημερινή κοινωνία – προσωπικά διαφωνώ τόσο με την δυνατότητα εξέλιξης, όσο και με τον κίνδυνο που σήμερα θέτουν. Μπορεί να είναι υπερβολικές αλλα η ευρεία απήχηση τους είναι ενδεικτική οτι βασίζονται σε πραγματικές ψυχώσεις που έχουμε και δεν είναι τόσο απόμακρες. Μόνο που σε αντίθεση με τους Ιάπωνες δεν είμαστε τοσο πρακτικοι ! :Ρ

Αυτή την φορά ασχολήθηκα με τις δυνατότητες που μπορεί να φέρει μια εναλλακτική αντίληψη της πραγματικότητας. Σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθώ με τους δυνητικούς κινδύνους και πως αυτοί γίνονται πραγματικοί – ενδεικτικά θα ασχοληθούμε με την περίοδο Δεκεμβρίου/Ιανουαρίου αυτού του χρόνου. Ελπίζω να προσφέρει μια στιγμή περίσκεψης την επόμενη φορά που κάποιος θα θελήσει να απορρίψει τυφλά τις «αστείες» θέσεις των Νεφελιμ του Λιακόπουλου ή θεωρήσει τον Κ.Πλεύρη ακίνδυνο μέσα στο παρανοϊκό μίσος του.

171 Σχόλια προς “Η Ιαπωνία, το σχέδιο Φούγκου και ο Κ.Πλεύρης – μέρος 2ο”

 1. A. Ioannou said

  Θα διαφωνήσω μόνο με την μονόπλευρη έμφαση στους δεξιούς αντισημίτες. Όπως όλοι ξέρουμε, η Αριστερά, στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, έχει από χρόνια αρχισει να υποκύπτει στην κρυφή γοητεία του αντισημιτισμού, καλυπτόμενη συνήθως από το πέπλο του «αντισιωνισμού». Τελικά οι δεξιοί αντισημίτες είναι τουλάχιστον πιό ειλικρινείς (Small comfort, όπως λένε οι Αμερικανοί).

  Σχετικά με τον Γιαπωνέζικο αντισημιτισμό, θυμάμαι τι μου είχε διηγηθεί σχετικά φίλος Αμερικανός Εβραίος, που εργάστηκε στην Ιαπωνία για μερικά χρόνια, έζησε «μέσα» στους Ιάπωνες, έμαθε τη γλώσσα και παντρεύτηκε με Γιαπωνέζα. Γιά τους Ιάπωνες, εκεινους δηλαδή που δεν είχαν σπουδάσει στις ΗΠΑ όπου και διαπίστωσαν από πρώτο χέρι ότι οι Αμερικανοί Εβραίοι ήταν παρόμοιοι με τους άλλους Αμερικανούς, αποτελούσε αξιοπερίεργη περίπτωση σε σύγκριση (και σε αντίθεση) με το στερεότυπο του Εβραίου που είχαν στο νου τους. Και όταν αποκτούσαν κάποια οικειότητα μαζί του, ιδιαίτερα μετά από αρκετή κατανάλωση μπύρας, του έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τους Εβραίους που θα θεωρούνταν προσβλητικές, αλλά που γίνονταν με απόλυτη ειλικρίνεια, μέχρι σημείο αφέλειας. Η όλη του εντύπωσή ήταν ότι στους Ιάπωνες ο αντισημιτισμός παραμένει επιφανειακός, μιά και του λείπουν οι ιστορικές, θρησκευτικές και φυλετικές βάσεις του Ευρωπαϊκού αντιστοίχου.

 2. abravanel, καλημέρα. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να επισημάνω πως αυτό που έγραψα ήταν λίγο πιο συγκεκριμένο: πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίον η συζήτηση περί του βιβλίου του Κώστα Πλεύρη γίνεται υπό τους όρους του «δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης» (στον βαθμό που γίνεται – δεν είναι η μόνη παράμετρος της συζήτησης) είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε έναν άμεσο, οξύ κίνδυνο στη δραστηριότητά του. Το θέμα μου δεν ήταν, δηλαδή, ο Πλεύρης, αλλά η προϋπόθεση μιας αρμονίας που απαιτείται προκειμένου το φιλελεύθερο δικαίωμα να έχει νόημα. Η αρμονία έγκειται στο ότι αυτή τη στιγμή δεν αναγνωρίζουμε τον άμεσο κίνδυνο. Το «αυτή τη στιγμή» είναι σημαντικό. Γι’ αυτό λέω ότι αν τα δεδομένα άλλαζαν, θα ήταν λογικό να επιλέξουμε ένα άλλο εργαλείο – ένα άλλο «δικαίωμα», αν προτιμάτε – που να αντίμετωπίζει τη δυσαρμονία που εμφανίστηκε. Έτσι, καθόλου δεν αποτελεί άποψή μου ότι «παρανοϊκές απόψεις αδυνατούν διαχρονικά να λειτουργήσουν απειλητικά στην σημερινή κοινωνία». Κάθε άλλο. Αλλά ο βαθμός έχει τεράστια σημασία – η ισχύς, δηλαδή της απειλής. Την οποία, φυσικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρήσουμε.

 3. http://nosferatos.blogspot.com/2009/09/blog-post_9773.html

 4. Abravanel said

  Α.Ioannou, κρατώντας υπόψιν οτι το ΛΆΟΣ είναι ένα επίπεδο χειρότερο από τους άλλους, νομίζω οτι δεν χαρίζομαι. :-)
  Συμφωνώ μαζί σου για τους Ιάπωνες και μάλιστα οφείλω να ομολογήσω οτι αυτού του είδους την αντιμετώπιση την έχω δει και εδώ στην χώρα μας – άνθρωποι που το ξέρω οτι με συμπαθούν και με έχουν στηρίξει έχει τύχει να επαναλαμβάνουν τα πιο τερατώδη ψεύδη. Θυμάσαι την ιστορία με τους εβραίους της Κατερίνης που είχα γράψει; Οταν μιλούσα με έναν απόγονο που μου έδωσε την ιστορία, μου έλεγε ακριβώς το ίδιο – δηλαδή οτι οι ίδιοι άνθρωποι που κρατούσαν τα παιδιά τους μακρυά το Πέσσαχ μην τους πιουν οι εβραίοι το αίμα, ήταν οι ίδιοι που καθυστέρησαν τα τηλεγράφημα ώστε να φύγουν στα βουνά. Βέβαια οι ίδιες φήμες υπήρχαν στην Σαλονίκη αλλά εκεί ξέρουμε οτι ο πληθυσμός αντέδρασε τελείως διαφορετικά.

 5. abravanel said

  Αυγουστίνε, (ο πληθυντικός δεν αρμόζει στο Διαδίκτυο πιστεύω και ειδικά με το ψευδώνυμο μου), συμφωνώ μαζί σου σε πολύ μεγάλο βαθμό – αντίθετα πιστεύω οτι το κείμενο αποτελεί ένα νηφάλιο σχόλιο για την περίπτωση. Απλώς βασίζεσαι σε πραγματικότητα που όμως διαφέρει από την δική μου – η αντισημιτική βία που εσύ γνωρίζεις είναι κυρίως λεκτική από άτομα που αντικειμενικά λειτουργούν στο περιθώριο της κοινωνίας όπως ο Κ.Πλεύρης ή είναι γραφικοί όπως ο Λιακόπουλος ή ο Γ.Καρατζαφέρης. Η αντισημιτική βία όμως στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να μην έχει φτάσει στα επίπεδα της Γαλλίας όπου γαλλοεβραίοι δολοφονούνται από εξτρεμιστές, είναι περισσότερο απτή. Είτε μιλάμε για την απόπειρα εμπρησμού της Συναγωγής της Βέροιας τον Δεκέμβριο, είτε για τις 5 βεβηλώσεις του νεκροταφείου των Ιωαννίνων από τον Γενάρη και την σύληση των πτωμάτων. Οντως δεν βλέπω κάποια γενοκτονία υποψιν αλλά από την άλλη πιστεύω οτι επιθέσεις ενάντια εβραικών στόχων σε 9 διαφορετικές ελληνικές πόλεις τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο κάνουν τον Κ.Πλεύρη περισσότερο επικίνδυνο από ότι φαντάζεσαι. Και αν διαβάσεις το σκεπτικό πίσω από την αθώωση πιστεύω και εσύ ως έλληνας πολίτης οφείλεις να αγχωθείς για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων που δικάζουν και εσένα. :-)

 6. ε τωρα διαβασα το Α μέρος. εκπλκτικό.
  Εκανα μερικές σκεψεις
  Κοιτα Abravanel ο νεωτερικός αντισημιτισμός,νομιζω δεν χρειαζεται καν Εβραιους -πραγματικους εννοω εβραιους για να υπάρξει
  ..
  1.Θελω να πώ δεν στηριζεται πια στην Συνυπαρξη εβραιων-χριστιανών και τις προστριβές των δυο θρησκειων κλπ ..
  2.Ο υστερικός περιπου αυτός αντισημιτισμός ειναι χαρακτηριστικό συμπτωμα ολης της νεωτερικοτητας.
  Γιατί; τι ειναι η νεωτερικοτητα; Ειναι σχεδια..ιδεολογιες ,σχεδια μετασχηματισμου του παρδοσιακου κοσμου, απειρες αλληλοδιαπλεκομενες συνομωσιες ,εθνικισμοι , φασισμοι ,κομμουνισμοι κλπ
  Δηλαδη η Νεωτερικοτητα σε επιπεδο ιδεων στηιζεται σε σχήματα σκεψης στην Κατασκευη της πραγματικότητας και οχι στην ιδια την πραγματικοτητα …

  Εξαρχής λοιπόν Ο Εβραιος ( και οχι απλά οι Εβραιοι αλλά Ο Εβραιος -δηλαδή αυτο το μυθικό φαντασιωτικό αρχετυπο που διαφενεται στα Πρωτοκολλα και αλλου)

  επαιζε και παιζει κεντρικό ρόλο: Ως συπυκνωτης , ως οριακό σημειο »σημειο Συρραφής» για τις ιδεολογιες
  ακραια αρνητικό ρόλο για τον Ναζισμό

  Παραξενα θετικο-αρνητικό για τον Γιαπωνεζικο μιλιταριστικό -εθνικιστικό μοντελο
  κ.ο.κ
  – Πολλές φορές ακομα και στο Διαδικτυο παρατηρουμε εναν αναμεικτο Θαυμασμό με το μισος σε αντισημιτικα σχόλια

  του τυπου: »Μακαρι και η Ελλάδα να ακολουθουσε το στρατιωτικό παραδειγμα του Ισραήλ αλλά δεν την αφηνουν οι..Εβραιοι » κλπ

  κονοντολογής: για να ερμηνευσουμε τον αντισημιτισμό θα πρεπει να κατανοησουμε τον τροπο με τον οποιο συναρμολογουνται οι ιδεολογιες..ποια ειναι τα σημεια συρραφής τους.
  τεσπα ..καπως ετσι

 7. Abravanel said

  Συμφωνώ μαζί σου αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτών που «θαυμάζουν» το Ισραήλ, στην πραγματικότητα θαυμάζουν την δύναμη αλλά δεν πιστεύουν, αναγκαστικά, στην μεταφυσική δύναμη του. Συχνά είναι και για καιροσκοπικούς ρόλους – και ο Γ.Καρατζαφέρης έχει μιλήσει κολακευτικά για το Ισραήλ, (έχει μιλήσει και κολακευτικά για τον Ψινάκη οπότε δεν είναι ακριβώς ενδεικτικό).

  Πιστεύω οτι θα σου άρεζε το βιβλίο της Αμπατζοπούλου «Ο άλλος εν διωγμώ – η εικόνα του εβραίου στην λογοτεχνία» – περιγράφει ορισμένα πράγματα πολύ ωραία.

  Συμφωνώ για τον νεωτερικό αντισημιτισμό πάντως – είναι ενδιαφέρον καν σε γλωσσολογικό επίπεδο το πως η λέξη εβραϊσμός κοτσάρεται σαν συνοδευτικό σε μια σειρά ιδεολογιών: εβραιοκαπιταλισμός, εβραιομασωνισμός, εβραιοσιωνιστές (ο όρος είναι επίσημος χάρη στα Ελληνικά δικαστήρια), εωσφοροσιωνιστής (του Πειραιώς Σεραφείφ), εβραιομπολσεβικισμός κτλ κτλ Αυτό συμφωνεί με αυτά που γράφεις περι μεταφυσικής λειτουργίας και ύπαρξης του «εβραίου».

 8. […] Comments: Abravanel στο Η Ιαπωνία, το σχέδιο Φούγκου κ…Abravanel στο Πανούσης: Δεν υπάρχουν καλοί ε…Νοσφερατος […]

 9. abravanel, αυτό που μου αρέσει στα διαδικτυακά fora είναι το ότι τους αρμόζουν τα πάντα – ό,τι του κατέβει του καθενός. Αλλά αν εσύ προτιμάς τον ενικό, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Κι εγώ συμφωνώ με τις διευκρινήσεις σου. Για τη δε δικαιοσύνη αγχώνομαι ποικιλοτρόπως – δεν χρειαζόταν ο Πλεύρης. (Έχω σοβαρές διαφωνίες με τον αντιρατσιστικό νόμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σκεπτικό του δικαστηρίου δεν είναι γελοίο.) Και φυσικά παραδέχομαι ότι εγώ, λόγω καταγωγής, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να αντιληφθώ το ζήτημα με τον ίδιο τρόπο. Η σχετική αποστασιοποίηση είναι δεδομένη. Από την άλλη, και δίχως να παραγνωρίζω αυτό που μόλις είπα, δεν νομίζω ότι η διάκριση μεταξύ λεκτικής βίας και περιστατικών σωματικής βίας, όπως αυτά που αναφέρεις, είναι τόσο σημαντική. Κάθε βία είναι γλωσσική στη βάση της, έχει δηλαδή ανάγκη μια συμβολική διαδικασία, η οποία επιτρέπει την ύπαρξη της επιφαινόμενης βίας (λεκτικής ή σωματικής). Είναι κάτι που προσπάθησα να πω και τώρα, με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας υπέρ της επανέκδοσης του Mein Kampf, φαντάζομαι θα παρακολούθησες το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

 10. ArisMUC said

  … πόσο μάλλον όταν δεν μιλάμε απλά για βία, αλλά το Σόα. Δεν μπορεί να υπάρχει δημόσια έκφραση αντισημιτικού λόγου μετά το Άουσβιτς. Οι φορείς του έπρεπε να εκτελούνται με συνοπτικές διαδιακασίες.

  Το Mein Kampf πάλι είναι ιστορικό ντοκουμέντο, και ορισμένες εκδόσεις του, με σχόλια, σαφώς πρέπει να κυκλοφορούν.

 11. sapere aude said

  > ArisMUC:
  > πόσο μάλλον όταν δεν μιλάμε απλά για βία, αλλά το Σόα.

  Αν μου επιτρέπεις ArisMUC, σύμφωνα με τον Dr Moshe πρέπει να λέμε «η Σοά».
  http://tinyurl.com/rapsn6

 12. Abravanel said

  Και φυσικά παραδέχομαι ότι εγώ, λόγω καταγωγής, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να αντιληφθώ το ζήτημα με τον ίδιο τρόπο.

  Θα ήταν φτηνή ηθικολογία να σε «χτυπούσα» σε αυτό το σημείο :-) Αυτό που εννοώ είναι οτι δεν μπορείς να συλλάβεις το πλήρες μέγεθος γιατί πολύ απλά δεν έχεις όλα τα στοιχεία – πιθανώς και εγώ στα δικά σου συμπεράσματα να κατέληγα γνωρίζοντας αυτά που ξέρεις. Στην αρχή είχα πολλές αμφιβολίες για το πόσο εύλογο ήταν να μηνυθεί ο Πλεύρης (άσχετα αν η διαδικασία είναι αυτεπάγγελτη) αλλά μετά την απόφαση πιστεύω οτι ήταν μια σωστή κίνηση γιατί πλεον δεν υπάρχει το φύλλο της συκής για τον Ελληνικό Εβραϊσμό και την Ελληνική κοινωνία.

 13. A. Ioannou said

  @ArisMUC
  «Δεν μπορεί να υπάρχει δημόσια έκφραση αντισημιτικού λόγου μετά το Άουσβιτς.»
  Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει να υπάρχει δημόσια έκφραση κομμουνιστικών πεποιθήσεων μετά τα γκουλάγκ και τα εκατομμύρια νεκρών του Σταλινισμού. Προσωπικά, όμως, παρά την μεγάλη μου αντιπάθεια προς το ΚΚΕ, δεν είμαι έτοιμος να συζητήσω την απαγόρευσή του. Γιά να μην μιλήσουμε για την προτροπή σας γιά εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

  Αλλά και από πρακτικής πλευράς το ζήτημα είναι ότι γιά κάθε έναν Πλεύρη που λέει λίγο-πολύ ξεκάθαρα αυτό που πιστεύει, υπάρχουν εκατό άλλοι που καλύπτουν τον αντισημιτισμό τους με το πέπλο του αντισιωνισμού («δεν είμαι εναντιον των Εβραίων αλλά των σιωνιστών») ή του αντιαμερικανισμού (αφού «ολοι γνωρίζουμε ότι την Αμερική την ελέγχει το Εβραϊκό κεφάλαιο») ή της αντίθεσής τους στην Λέσχη Μπίλντερμπεργκ (που επιχειρή την εκγαθίδρυση μιάς παγκόσμιας κυβέρνησης ελεγχόμενης απο Εβραίους τραπεζίτες) ή της διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ (ς Τζώρτζ Σόρος, Εβραίος και αυτός, υποτίθεται ότι χρηματοδοτεί την ΠΓΔΜ). Και να υπήρχαν νόμοι (όπως π.χ στην Γερμανία) που να απαγόρευαν την δημόσια έκφραση αντισημιτισμού άντε να αποδείξεις στα Ελληνικά δικαστήρια (ή ακόμα και στα Γερμανικά) ότι αυτές οι απόψεις έχουν αντισημιτικό χαρακτήρα και σκοπό.

 14. abravanel, δεν σε κατηγόρησα, κάθε άλλο. Η διαφορά οπτικής ισχύει. Και ενώ θα ήταν, πράγματι, ηθικολογικό να την επισημάνεις εσύ, το να την επισημάνω εγώ απλώς δηλώνει μια συναίσθηση της θέσης μου. Τώρα, για τα στοιχεία, πιθανώς έχεις δίκιο, πώς να συλλογιστώ για πράγματα που δεν γνωρίζω; Ωστόσο, νομίζω ότι ακόμη και με τα πρόσθετα στοιχεία, πάλι κατά του αντιρατσιστικού νόμου θα ήμουν. Αλλά δεν θέλω να καταχραστώ εδώ τον χώρο σου. Αν θέλεις να ξανανοίξεις τη συζήτηση κάποια στιγμή, θα ήταν χαρά μου να συμμετάσχω.

  @ArisMUC, θα φαντάζεστε, φαντάζομαι, πόσο διαφωνώ μαζί σας. Και όχι επειδή θα με στενοχωρούσε να δω να εκτελούνται κάποιοι από δαύτους. Λέτε ότι αντί να λειτουργήσουμε στο ιδεολογικό επίπεδο – στο «γλωσσικό», που έλεγα πριν, να εξασφαλίσουμε δηλαδή σε περισσότερους ανθρώπους πρόσβαση στη γνώση – πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόδηλη βία όσων εξωτερικεύουν αυτή την ιδεολογία και να τους θανατώνουμε (εν πάση περιπτώσει, να τους τιμωρούμε σκληρά, ας μην σας χρεώσω τη ρητορική υπερβολή). Αντιπαραγωγικό βρίσκω τον τρόπο που προτείνετε. Και επικίνδυνο. Για την ακρίβεια, ίσως πιο επικίνδυνο από τον Πλεύρη.

 15. @ A. Ioannou, η ανακριβής εξίσωση ναζισμού και σταλινισμού, η καραμέλα των θιασωτών του τέλους της ιστορίας, ίσως να μην είναι το καλύτερο εργαλείο για την περίσταση – αν μη τι άλλο επειδή σηκώνει πολλή κουβέντα.

 16. Ακου κι αυτό..Αν (λακανιστί)ο Αλλος ειναι αυτός που μου κλεβει την Απολαυση (δηλαδή πιο χοντροκομμένα ο Αλλος μου φταιει για οτι μου συμβαινει
  π.χ Τι φταιει για την ανεργια; Η μεταναστευση ..
  (και οπως ακουσα καποτε απο μια μαλλον οχι και τόσο στα καλά της αλλά εντελώς συμπαθητική γριουλα,
  οταν στο λεωφορειο που ημασταν μπηκε ενας Αφρικανος .. δηλαδή Μαυρος…
  -οπως λοιπόν μου ειπε η γιαγιουλα σχεδόν εμπιστευτικά , ψιθυριστα :
  – »Αυτοι οι Γιαπωνεζοι τα φταινε ολα »
  ————

  Αν λοιπόν ο Αλλος ειναι αυτός που μου λεβει την απολαυση (ειτε διορτι δουλευει πολύ ειτε διοτι ειναι τεμπελης ειτε διοτι ειναι πλουσιος ειτε διοτι ειναι πολύ φτωχός και μυριζει ειτε διοτι ειναι πιο Μορφωμενος και εξυπνος ειτε για το ακριβώς αντιθεστο
  Τοτε Ο Εβραιος
  (οχι οι συγκεκριμμενοι αλλά ο Αόρατος Εβραιος )
  ειναι ο Τελειος Αλλος Διοτι Ολα μαζί αυτά τα χαρακτηριστιά συν καμμια εκατοστή μπορουν να αποδωθουν σ’αυτόν

  — Και αν βρεθει κανας πραγματικός εβραιος που Δεν μοιαζει με αυτόν τον Μυθικό;
  (τοτε θα σου απαντησει ο Αντισημιτης : Ειδες αυτοι οι Εβραιοι πόσο πονηροι και διπλοπροσωποι ειναι; Ξερουν καλάααα
  να κρυβουν το Πραγματικό τους προσωπο..

  ( το καλοκαιρι ειχα κανει μια ομιλια..
  ηταν λοιπόν ενας κατα τα αλλα συμπαθητικός κυριος ο οποιος καθε τοσο πεταγοταν και μουλεγε: Εισαι Εβραιος
  Κυριε μου του ειπα,δε ειμαι εβραιος ειμαι Ποντιος ..
  -Πηρε ενα εντελώς συνομωτικό υφος -σνα να μου λεει ..εμενα μου λές ;
  (μετα με πηρε παραμερα για να μου ξομολογηθει οτι κιαυτός ηταν ολιγον ..Εβραιος )

 17. j95 said

  Πριν κάτσουμε να απορρίψουμε τον όποιο κ.Πλεύρη, κ.Λιακόπουλο, κ.Βελόπουλο, τον Κ.Καρατζαφέρη ή τον Μ.Θεοδωράκη ως γραφικούς ας προβληματιστούμε: δεν πιστεύω οτι είναι ικανοί να πείσουν την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού.

  Δε χρειάζεται.

  Ούτε είναι ενδεικτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού υποσυνείδητου.

  Είναι.

 18. A. Ioannou said

  @Αυγουστίνος Ζενάκος (#15)
  Κοιτάξτε, δεν εξισώνω τα δύο, γνωρίζω τις μεγάλες και ουσιαστικές διαφορές. Απλά κάνω την εξής ερώτηση: Αν αποφασίσουμε σαν κοινωνικό σύνολο να απαγορεύσουμε την δημόσια έκφραση (και μονο; γιατί όχι και την ιδιωτική έκφραση μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα παρουσία παιδιών) ωρισμένων παποιθήσεων, με ποιά κριτήρια θα το κάνουμε; Ο αριθμός και ο τρόπος σφαγής αθώων (και μη) ως αποτέλεσμα της εφαρμογής πολιτικών, θρησκευτικών ή φυλετικών πεποιθήσεων είναι σίγουρα ένα μέτρο. Όπως λέτε τοθέμα αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα και γι’ αυτό δεν μου αρέσουν οι εύκολες παροτρύννσεις γιά απαγόρευση έκφρασης ιδεών και απόψεων, όσο και αν διαφωνώ μαζί τους.

 19. ‘oύτε είναι ενδεικτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού υποσυνείδητου.

  Είναι.

  J95 εγινες Γιουγκιανός η μου φαινεται;

 20. @ A. Ioannou: Σας κατάλαβα. Και φαντάστηκα ότι αυτό ήταν το πνεύμα – φαινόταν, άλλωστε, και από το δεύτερο μέρος του σχολίου σας. Με έτρωγε, όμως, και ήθελα να το πω (θα το κάνω, ελπίζω, εκτενώς σε κάποιο κείμενο), γιατί έχω αρχίσει να εκνευρίζομαι με τη θριαμβολογία πολλών που προβαίνουν στην εξίσωση.

  Οι απαγορεύσεις είναι όντως το θέμα.

 21. να εξηγηθω στον φιλο μου τον Τζευ
  ο ορος συλλογικό ασυνειδητο(και οχι υποσεινηδητο) ειναι Γιουγκιανος και οχι Φρουδικός

  Δεν υπαρχει ελληνικο ασυνειδητο (εκτος αν εισαι Γιουγκιανός και ξερω Τζευ οτι δεν εισαι )

  Υπάρχει ομως ιστορική Μνημη ..Και η συλλογική ιστορική μνημη μας εχει φυλαξει ορσμένα δειγματα του πως ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ τους προδρομους και ιδεολογικους ή πραγματικους προδρομους της ιδεολογιας του κ.Πλευρη ..
  Αυτό φαινεται στα συνωνυμα και στις συνδηλώσεις της Λεξης που χρησιμοποιουσαν οι εδώ συνεργατες των Ναζί και οικοδομοι της ελληνικής Δεξιας και Βρωμικα χερια των Ναζηδων στην εξοντωση των Εβραιων
  Ετσι η Λέξη Ταγματασφαλίτης εμεινε ως συνωνυμο του χαφιε , του προδοτη του βασανιστή , του κουκουλοφορου(μη κοιτας που αργοτερα οι ιδεολογικοι απολογητες του ταγματασφαλητισμου επιφυλαξαν τον οροιο αυτόν για οσους Ψευδωνυμους Μπλογκερ αντιδρουσαν στις αισχροτητες του εξωραισμου των Ταγματασφαλητων )
  του καθαρματος του βιαστη και προδοτη …

  Αυτό μαλλον δειχνει οτι στο Βαθος (παρά την πλυση εγκεφαλου και τον συστηματικο εξευτελισμο που θελουν καποιοι να επιβαλλουν
  στο συλλογικο ..συνειδητο

  κατά βαθος η ελληνική μνημη απεχθανεται και τον Ναζισμό και την ντοπια εκδοχή του..)

 22. j95 said

  Μην ταυτίζεις τον αντισημιτισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία με μία μόνο (αν και εξαιρετικά επαγγελματική) εκδοχή τους. Οι (μισοί) Έλληνες εναντιώθηκαν στους ναζί, αλλά αυτό δεν έχει να λέει κάτι. Όταν εμείς σφάζαμε Εβραίους οι Γερμανοί έτρωγαν βελανίδια.

 23. A. Ioannou said

  @J95 (#22)
  «Όταν εμείς σφάζαμε Εβραίους οι Γερμανοί έτρωγαν βελανίδια.»
  Χρονολογία, όταν συνέβαιναν τα ανωτέρω σας παρακαλω; Έστω και συν/πλην δυό-τρεις αιώνες;

 24. j95 said

  23 Σεπτεμβρίου 1821.

 25. A. Ioannou said

  @J95
  «23 Σεπτεμβρίου 1821.»
  Ίσως κάποιοι πμεμονωμένοι Γερμανοί να έτρωγαν βελανίδια το 1821 αλλά οι περισσότεροι διατρέφονταν πολύ πιό καλά από τους Έλληνες τότε.

 26. A. Ioannou said

  Επιπλέον, δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι Εβραίοι της Τριπολιτσάς εσφάγησαν επιεδή ήταν Εβραίοι. Από όσα έχω διαβάσει, οι σφαγές των Εβραίων και των ακόμα περισσότερων Τούρκων αμάχων έγιναν είτε γιά λόγους εκδίκησης προς τους μη Έλληνες και «αλλόπιστους» ή γιά λόγους εθνοκάθαρσης ή γιά λόγους που έχουν σχέση με την ψυχολογία του όχλου. Αλλά οι πηγές (που παρεπιπτόντως είναι ιδιαίτερα γλαφυρές σχετικά με την έκταση και την αγριότητα των σφαγών) δεν δίδουν ενδείξεις οργανωμένης αντισημιτικής (ξέρω, ο όρος είναι ετεροχρονισμέονς) εκστρατείας. Και όσο άσχημη κηλίδα στην Νεοελληνική ιστορία είναι η σφαγή της Τριπολιτσάς, ποιοτικά διαφέρει πολύ απο τον οργανωμένο αντισημιτισμό των Γερμανών που βασίζονταν σε μια ψευδοεπιστημονική φυλετική κοσμοθεωρία.

 27. »Μην ταυτίζεις τον αντισημιτισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία με μία μόνο (αν και εξαιρετικά επαγγελματική) εκδοχή τους.»
  J95 ΜΟΥ φυσικά και δεν τους ταυτιζω

  Αν ομως δεν ειχες αυτην την ΕΞΑΡΤΗΣΗ
  απο τον Βιολογιστικοντετερμινισμό σου που παραπέμπει σε γονιδιακή περιπου ερμηνεια του ρατσισμου και ανοιγες λίγο τα ματια σου και αυτια σου και στις Κοινωνικές επιστημες

  θα ησουν σε θεση να αντιληφθεις την Ριζική διαφορά αναμαεσα σε παραδοσιακους Αντισημιτισμους στην αιωνιοτητα της Μισαλλοδοξιας που ειναι περαν δογματος φυλής ή εθνους

  και στο εντελώς Νεωτερικό αντισημιτισμό που οδηγησε στην Τελική Λύση με αφετηρια ανθρωπους καθολα επιστημονες κατά τα αλλα και με τεραστιο σεβασμό στην θετικιστική-βιολογική αντιληψη της κοινωνιας

  θα ησουν λεγω αν και πια ειμαι – σχεδόν αλλα οχι ακριβώς εντελώς- απαισιοδοξος

 28. διαβασε και κανα βιβλιο σχετικό ανα δεν με πιτσευεις
  Διαβασε της Χαννα Αρρεντ : Η καταγωγή(ες) του Ολοκληρωτισμου
  Η οποια ηταν παραγματικά Φιλελευθερη και οχι Νεοφιλελευθερη

  Καλά ρε..Δεν αντιλαμβανεστε οτι αν θεωρησετε τον αντισημιτισμό ως Ιδιον της ελληνικοτητας ουσιαστικά αντιγραφετε ανεστραμμένα το μοντελο του Αντισημιτη που βλεπει στους Εβραιους ως συνολο την ενσαρκωση του Κακου;
  ε;
  Ας παρουμε τον Χιτλερ και τον Ναζισμο ..
  Αν αποδωσουμε τον αντισημιτισμό του Ναζισμου σε καποια αντισημιτικη ιδαιτεροτητα της Γερμανικής Φυλής
  δεν φθανουμε να θεωρουμε τον Χιτλερ ως ενσαρκωση της Γερμανικοτητας;

  (κατι που πολύ θα ηθελε και ο ιδιος;

  Αντισημιτικα στερεοτυπα προκαταλήψεις κλπ κυκλοφορουσαν ευρύτατα στην Ευρωπη (και οχι στην Γερμανια ειδικά πολύ πριν απο τον Ναζισμό)
  Ομως ειναι οι Πολιτικές Ιδεολογιες που τα συναρθρωσαν σε σφιχτοδεμένο Θανατερο συμπλεγμα ..
  Και ειδικά ο Ναζισμός

  Αλιμονο αν θεωρουσαμε οτι υπάρχει ευθυγραμμη σχεση αναμεσα στον Προνεωτερικό αντισημιτισμό ,(ή τους Προενεωτερικους εθνοκεντρισμους , φυλετικές ροκαταηψεις )
  με το Νεωτερικό ( Τελική Λύση Ρατσισμοι , εθνικισμοι )
  Πρωτα απ’ολα αυτό σημαινει οτι

  Δεν καταλαβαινουμε απολυτως τιποτε απο την αρχή καθε επιστημης : Την Διακριση

  (Α ρε Ακη ζημιά που εκανες .Αρε Ακη . )

 29. theo said

  Μήπως πρίν από το 1821, ο αντισημιτισμός ξεκινά από τον
  Κάιν που σκότωσε τον αδελφό τον Άβελ?

 30. Zurichman said

  Ο αντισημιτισμος και γενικα ο ρατσισμος καθε ειδους προοριζεται σε ομαδες που ειτε αυτοβουλα γκετοποιουνται ειτε εχουν διαφορετικα χαρακτηριστικα απο τον γενικο πληθυσμο. Δεν υπαρχει καποια μεταφυσικη του ρατσισμου, υπαρχουν καποιοι αντικειμενικοι πλην ομως απαραδεκτοι λογοι. Οι εβραιοι για αιωνες ηταν το διαφορετικο, δεν αναμειγνυονταν με τον γενικο πληθυσμο, διατηρουσαν αλωβητα τις πολιτιστικες τους παραδοσεις, πλουτιζαν οποτε τι παραπανω θελει ο ρατσιστης για να ειναι αντισημιτης. Οχι πως εχει δικιο, αλλα ειναι πως δουλευει το μυαλο του

 31. ΖΙΖΕΚΚ:

  »On the level of discourse analysis, it is not difficult to articulate the network of symbolic overdetermination invested in the figure of the Jew. First, there is displacement: the basic trick of anti-semitism is to displace social antagonism into antagonism between the sound social texture, social body, and the Jew as the force corroding it, the force of corruption. Thus it is not society itself which is ‘impossible’, based on antagonism–the source of corruption is located in a particular entity, the Jew. This displacement is made possible by the association of Jews with financial dealings: the source of exploitation and of class antagonism is located not in the basic relation between the working and ruling classes but in the relation between the ‘productive’ forces (workers, organizers of production…) and the merchants who exploit the ‘productive’ classes, replacing organic co-operation with class struggle….»

 32. ΖΙΖΕΚ
  ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  This displacement is, of course, supported by condensation: the figure of the Jew condenses opposing features, features associated with lower and upper classes: Jews are supposed to be dirty andintellectual, volumptuous and impotent, and so on. What gives energy, so to speak, to the displacement is therefore the way the figure of the Jew condenses a series of heterogeneous antagonisms: economic (Jew as profiteer), political, (Jew as schemer, retainer of a secret power), moral-religious (Jew as corrupt anti-Christian), sexual (Jew as seducer of our innocent girls)…. In short, it can easily be shown how the figure of the Jew is a symptom in the sense of coded message, a cypher, a disfigured representation of social antagonism; by undoing this work of displacement/condensation, we can determine its meaning.
  But this logic of metaphoric-metonymic displacement is not sufficent to explain how the figure of the Jew captures our desire; to penetrate its fascinating force, we must take into account the way ‘Jew’ enters the framework of fantasy structuring our enjoyment. Fantasy is basically a scenario filling out the empty space of a fundamental impossibility, a screen masking a void. ‘There is no sexual relationship’, and this impossibility is filled out by the fascinating fantasy-scenario — that is why fantasy is, in the last resort, always a fantasy of the sexual relationship, a staging of it. As such, fantasy is not to be interpreted, only ‘traversed’: all we have to do is experience how there is nothing ‘behind’ it, and how fantasy masks precisely this ‘nothing’. (But there is a lot behind a symptom, a whole network of symbolic overdetermination, which is why the symptom involves its interpretation.)
  It is now clear how we can use this notion of fantasy in the domain of ideology proper: here also ‘there is no class relationship’, society is always traversed by a antagonistic split which cannot be integrated into the symbolic order. And the stake of social-ideological fantasy is to construct a vision of society which *does* exist, a society which is not split by an antagonistic division, a society in which the relation between its parts is organic, complementary. The clearest case is, of course, the corporatist vision of Society as an organic Whole, a social Body in which different classes are like extremities, members each contributing to the Whole according to its function–we may say that ‘Society as a corporate Body’ is the fundamental ideological fantasy. How then do we take account of the distance between this corporatist vision and the factual society split by antagonistic struggles? The answer is, of course, the Jew: an external element, a foreign body introducing corruption into the sound social fabric. In short ‘Jew’ is a fetish which simultaneously denies and embodies the structural impossibility of ‘Society’: it is as if in the figure of the Jew this impossibility has acquired a positive, palpable existence–and that is why it marks the eruption of enjoyment in the social field.
  The notion of sexual fantasy is therefore a necessary counterpart to the concept of antagonism: fantasy is precisely the way the antagonistic fissure is masked. In other words, *fantasy is a means for an ideology to take its own failure into account in advance

 33. ArisMUC said

  @“Δεν μπορεί να υπάρχει δημόσια έκφραση αντισημιτικού λόγου μετά το Άουσβιτς.”
  Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει να υπάρχει δημόσια έκφραση κομμουνιστικών πεποιθήσεων μετά τα γκουλάγκ και τα εκατομμύρια νεκρών του Σταλινισμού. Προσωπικά, όμως, παρά την μεγάλη μου αντιπάθεια προς το ΚΚΕ, δεν είμαι έτοιμος να συζητήσω την απαγόρευσή του. Γιά να μην μιλήσουμε για την προτροπή σας γιά εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

  Πρώτος θα εκτελείτο ο Ernst Nolte βεβάιως… Ή, με τα λόγια του Ζίζεκ: μπορείτε να φανταστείτε τις Εβραίες να συγκεντρώνται και να στέλνουν, μέσα από τα KZ, gratuliere στον Hitler για τα γενέθλιά του (αυτό έκαναν προς τον Στάλιν οι έγκλειστες);

  @Αντιπαραγωγικό βρίσκω τον τρόπο που προτείνετε. Και επικίνδυνο. Για την ακρίβεια, ίσως πιο επικίνδυνο από τον Πλεύρη.

  Πάντως, όχι πιο επικύνδινο από τον Πλεύρη. Διότι ο «τρόπος» του Πλεύρη οδηγεί στο Auswitz. Αυτός που προτείνω το πολύ σε μερικές δεκάδες εκτελεσθήσων, μέχρι να συνηθήσει ο πληθυσμός τα μέτρα.

  @( το καλοκαιρι ειχα κανει μια ομιλια..
  ηταν λοιπόν ενας κατα τα αλλα συμπαθητικός κυριος ο οποιος καθε τοσο πεταγοταν και μουλεγε: Εισαι Εβραιος
  Κυριε μου του ειπα,δε ειμαι εβραιος ειμαι Ποντιος ..
  -Πηρε ενα εντελώς συνομωτικό υφος -σνα να μου λεει ..εμενα μου λές ;
  (μετα με πηρε παραμερα για να μου ξομολογηθει οτι κιαυτός ηταν ολιγον ..Εβραιος )

  Ήμουν κι εγώ εκεί. Μάντεψε ποιός ήμουν… :P
  Επίσης, κάνε με add στο blog σου. Ευχαριστώ.

  @Ο αριθμός και ο τρόπος σφαγής αθώων (και μη) ως αποτέλεσμα της εφαρμογής πολιτικών, θρησκευτικών ή φυλετικών πεποιθήσεων είναι σίγουρα ένα μέτρο. Όπως λέτε τοθέμα αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα και γι’ αυτό δεν μου αρέσουν οι εύκολες παροτρύννσεις γιά απαγόρευση έκφρασης ιδεών και απόψεων, όσο και αν διαφωνώ μαζί τους.

  Με την διαφορά και πάλι ότι δεν μιλούμε για κάποιες «αθώες» που απόθαναν κατά την διαδικασία του «fail. Fail better» (π.χ. γκούλαγκ). Αλλά για το Shoah.
  «Με ρωτούν τι έμαθα από τα Στρατόπεδα. Μα τι νομίζετε, ότι ήταν πανεπιστήμια;! δεν είμασταν εκεί για να μάθουμε… Τίποτα δεν βγαίνει από τα Στρατόπεδα».

  @Καλά ρε..Δεν αντιλαμβανεστε οτι αν θεωρησετε τον αντισημιτισμό ως Ιδιον της ελληνικοτητας ουσιαστικά αντιγραφετε ανεστραμμένα το μοντελο του Αντισημιτη που βλεπει στους Εβραιους ως συνολο την ενσαρκωση του Κακου;
  ε;
  Ας παρουμε τον Χιτλερ και τον Ναζισμο ..
  Αν αποδωσουμε τον αντισημιτισμό του Ναζισμου σε καποια αντισημιτικη ιδαιτεροτητα της Γερμανικής Φυλής
  δεν φθανουμε να θεωρουμε τον Χιτλερ ως ενσαρκωση της Γερμανικοτητας;

  Είχα την τύχη να κάθομαι με ένα «καθαρό Γερμανό» όταν διαβάζαμε τα σχόλια. Σχεδόν ταυτόχρονα αναφωνήσαμε: μα ο Hitler είναι η ενσάρκωση της Γερμανικότητας! Είναι το μόνο λογικό τέλος της. Είναι η λογική της Γερμανικότητας στην πλήρη της εκφραση.
  Και φυσικά δεν βλέπω ως ευθύγραμμη την σχέση αναμεσα στον Προνεωτερικό αντισημιτισμό (αντιεβραϊσμό) και τον Νεωτερικό. Είναι όμως ευθύγραμμη η σχέση μεταξύ του (νεωτερικού, βεβαίως) Deutschtum, Ελληνισμού, κάθε εθνι(κι)σμού και του αντισημιτισμού.

  Αυτό ακριβώς λέει και ο Ζίζεκ στα παραθέματά σου!

 34. Nοσφερατος said

  ArisMUC
  1.κι αλλου σου εχω πει… η Νεωτερικοτητα
  δεν ειναι ΕΝΑ βουνο με Μια κορυφή..
  Μοιάζει περισσοτερο με μια Οροσειρά με πολλές δυνατές Κορυφωσεις …
  (κι εχω την εντυπωση οτι κατι τετοιο λεει και ο Ζιζεκ παρά την πολυ βιαστική αναγνωση του (;)απο τον Ακη)

  2. (και αυτό ασχετως απο Ζιζεκ)
  Ο Ναζισμός Δεν ειναι η ευθυγραμμη κορυφωση του Εθνικισμου .. Ειναι προιον διασταυρωσης
  Εθνικισμου και Φυλετισμου . Ο Δε Φυλετικος τροπος σκεψης ( racial) ξεκινησε ως Διεθνιστικος(μια Διεθνης αριστοκρατων εναντιο του Εθνους »(τριτης Ταξης ) ηδη απο τον καιρό της επαναστασης
  Η διασταυρωση εγινε στην Γαλλια με την Υποθεση Ντρευφους ταυτοχρονα σχεδόν με την Γερμανια
  ( Ο Γκομπινώ δεν ηταν Εθνικιστής..)
  – Ο Χιτλερ με μια εννοια ηταν Διεθνιστής (του τρομου): ας χαθει κιη Γερμανια..Αφου δεν μπορει να εκπληρωσει την αποστολή της Να καθαρισει τον κομσο απο Εβραιους (ες) κλπ
  δες την ταινια Πτωση
  τεσπα..
  3. Ποιος (Ποιά ) εισαι μωρε ..Δεν θυμαμαι..Στειλε μέηλ

  4. Σε εχω Βαλει .Ομως το μπλογκ το κλεινω επ’αοριστον . Βαρεθηκα..

  (χε χε..Τον θυμασαι κεινον που μουλεγε »Εισια Εβραιος »κλπ ..Τι πονηρος που ηταν ομως ε; (οταν στριμωχτηκε αρχισε να λεει »κιεγώ ειμαι εβραιος κλπ Διοτι σου λεει »Που ξερεις μ’αυτουνους τους εβραιους τι μπορέι να παθω αν αρχισουν τα μαγικά τους »

  ..» (καπως σαν τους Ιαπωνες του ποστ

 35. Nοσφερατος said

  Επιπλεον :

  Καλως η κακώς τα συγχρονα εθνη διαμορφωθηκαν μεσα (και)απο τις υλικές συεπειες και των τροπισμους των εθνιστικών ιδεολογιων ..
  Αν θεωρησουμε οτι η ενσαρκωση τωνεπιμερους εθνων οειναι οι επμερους χιτερ τοτε καλυτερα να παμε απο τωρα στο ψυχειο του χασαπη ..
  (το ελεγε εξαλλου και ο Μπεκετ: ‘μη περιμενετε να σας κυνηγησουνγια να κρυφτειτε’)

  Ομως αν η Νεωτερικοτητα Σημαδευεται απο το Κακό στην πιο Ατοφια μορφή του
  μας χαρισε επισης και την δυνατοτητα να το πολεμησουμε : Την ελπίδα

 36. ArisMUC said

  Την πτώση την ξέρω απ’ έξω. Θες να σου απαγγήλλω; :P

  Πλάκα πολλή ο τυπάκος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός εκ Ζυρίχης. Είχε έρθει και στο τριήμερο τον Terminal για τον Αντισημιτισμό.

 37. Nοσφερατος said

  ετσι ελπίζω τουλαχιστον
  Ουφ!

 38. Nοσφερατος said

  »Είχε έρθει και στο τριήμερο τον Terminal για τον Αντισημιτισμό.’

  Χε Χε ναι .Τωρα τον θυμηθηκα ..Παλι πετουσε κατι πονηρά ..

 39. ArisMUC said

  Βασικά η Νεωτερικότητα μας χάρισε την επίγνωσή της: κοιτάμε την Ζουλού και λέμε: τι αστεία και παράξενα τα έθιμά της, οι τρόποι της. Αλλά προχωρούμε παραπέρα: [i]κι αυτή το ίδιο δεν θα πιστεύει για μάς;[/i] (Ζίζεκ πάλι :P )

 40. Nοσφερατος said

  Βρε..Θυμασαι που ελεγε πως »Κιο Χιτλερ Εβραιος ηταν ; )
  Σου λεει ο τυπος : »Ετσι ξεφορτωνομαστε και το Ολοκαυτωμα ..Το εκαναν οι Εβραιοι στον εαυτό τους..»
  (Παραλλαγή : Ο Χιτλερ ηταν ομοφυλοφυλος κλπ κλπ )
  Μαλλος χρειαζομαστε καποιο να γραψει για τις Μεταμορφωσεις του αντισημιτισμου την σημερον ημερα..

 41. ArisMUC said

  Ο Χίτλερ πάντως [i]ήταν[/i] ομοφυλόφιλος. Όλες οι ναζί είναι και ήταν ομοφυλόφιλες. Και κατά 99% ισχύει και το αντίστροφο (όλες οι άρρενες ομοφυλόφιλες είναι ναζί).

 42. Nοσφερατος said

  Κοιτα ο Ζιζεκ ειναι εξαιρετικος (Ιδιως στο πρωτο και Καλυτερο για την Ιδεολογια -μετα το κανει Μανιερα )

  Ομως υπάρχουν και πολλά αλλα ..
  Δεν θα συμβουλευα σε εναν νεο (α) να διαβαζει Πολύ Ζιζεκ…
  (αν μου επιτρεπι δηλαδή και με ολο το Θαρρος :)
  Υ. Γ ποτε επιτελους θα μπορεσουμε να βαλουμε φατσουλες εδώ μεσα;

 43. ArisMUC said

  Κι εγώ το λέω, Αντόρνο να διαβάζουν :-)

 44. Nοσφερατος said

  τωρα βεβαια ας σκεφτουμε λιγο

  εχουμε την Σφαγή στη Τριπολιτσα ε;
  αναμφισβητητο
  Θα την αποδωσουμε στον εθνικισμό ως ιδεολογια;
  και μαλιστα ειδικώς στον ελληνικό;
  και οι προγουμενες Απειρες σφαγές τοτε δεν θα επρεπε να αποδωθουν απευθεις ειτε στον Χριστό ( η εξοντωση 70.000εβραιων απο τους Σταυροφορους ή 3 εκατομμυριων Ινδιανων ) , στον Μωαμεθ αντιστοιχα κ.ο.κ ;
  Ειναι αποτελεσμα Ιδεολογιας η καθε σφαγή Η αντιθετα η εκαστοτε Θρησκεια η Ιδεολογια αποτελει Προφαση για τους σφαγεις ;
  Απλως ρωταω ε; Για να μη παρεξηγουμεθα ..
  Τωρα ..δεν ξερω τι θα εκαν εγώ η καθενας απο τους περισσοτερους απο μας σε εναν Πολεμο η Επανασταση κλπ
  Εκεινο που υποψιαζομαι ομως οτι σε τετοιες περιπτωσεις οσοι περνουν την κατασταση στα Χερια τους ειναι οσοι ειχαν μαθει ηδη να σφαζουνε ..

 45. ArisMUC said

  Όχι μόνο είναι off-topic η Τριπολιτσά, αλλά έχει απαντήσει η Άκης στο σχετικό καλυβοθρέντ.

 46. Nοσφερατος said

  Α εκει ; Δεν τα ειδες ολα Φιλε..Ειδες οσα επιλεγει η . ..Ψαξε καλυτερα ..Εχει πολύ πολύ πραμα εκει

 47. Nοσφερατος said

  Για το θέμα του Εθνικισμου , και οχι μόνο δες κιεδώ.. Εχει πολύ πραμα στα σχόλια
  (ακπου εκει ειναι και ο (ωχ σορρυ Η ) Ακης
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/11/13/5-11-2007/

 48. Nοσφερατος said

  δες επισης για εθνικισμο στου (ης) ετσι και
  http://panosz.wordpress.com/2007/03/04/οι-μεταμορφώσεις-της-ταυτότητας/

  τωρα επειδή μου γεννάς σκεψεις:
  :Αν ο (η)Χιτλερ ητνα η ενσαρκωση της Γερμανικοτητας
  τοτε και ο-η Μπους ηταν Ενσαρκωση της Αμερικανικοτητας ; Και Η-ο Ομπαμα; Κι αυτή ενσαρκωση; Και στην Ιταλια ενασρκωση της Ιταλικοτητας ειναιο- Η Μπερλουσκονα ;
  Και εδώ να ουμε σημερα Ποιος Ειναι ενσαρκωση της Ελληνικότητας; Ε; Ο (η ) Κωστακης Καραμανλής(ού); Ο Η Γιωργακης Παπανδρεου; Ο (η) Καρατζαχερης(Χερού);
  Στη Θεσσαλονικής Ποιος (α) ειναι ενσαρκωση της Θεσσαλονικοτητας ; Ο(Η) Ψωμιαδης(δου) ; Η(ο )Πατουλιδου(ης);
  Ο (η) Παπαγεωργοπουλας; (ουλιδου;_
  Μη μου πεις ο (η) Τρεμοπουλος (ουλου) γιατί δεν θα το αντεξω ..μετά απολα αυτά

 49. […] Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον αντισημιτισμό, εθνικισμό, στερεότυπα κ.λπ. [ΕΔΩ] […]

 50. Abravanel said

  zurichman said:
  Οι εβραιοι για αιωνες ηταν το διαφορετικο, δεν αναμειγνυονταν με τον γενικο πληθυσμο, διατηρουσαν αλωβητα τις πολιτιστικες τους παραδοσεις, πλουτιζαν οποτε τι παραπανω θελει ο ρατσιστης για να ειναι αντισημιτης. Οχι πως εχει δικιο, αλλα ειναι πως δουλευει το μυαλο του

  Μα οι εβραίοι της Γερμανίας ήταν οι πλεον αφομοιωμένοι στην Ευρώπη και κανείς μα κανείς δε θα μπορούσε να καταλάβει οτι είναι εβραίοι. Η ιδεολογική ήττα του αφομοιωτισμού στην διαμάχη με τον σιωνισμό ξέρεις που βασίστηκε; Ακριβώς στο αντίθετο σε αυτό που αναφέρεις εσύ, οτι η τέλεια αφομοίωση και η αποποίηση της όποιας εβραικής πολιτισμικής ταυτότητας δεν οδήγησε σε καμμία διαφορά – ούτε λιγότερο αντισημιτισμό είχαμε και ούτε μεγαλύτερη αλληλεγγύη κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

  Πάντως ο/η ArisMUC μπορεί να εκφράζεται με απόλυτους όρους αλλά αν διαβάσει κάποιος αυτά που λέει αφαιρώντας το πάθος μιλάει περισσότερο κυνικά παρά ιδεολογικά από ότι φαίνεται στους περισσότερους. Πχ λέει Πάντως, όχι πιο επικίνδυνο από τον Πλεύρη. Διότι ο “τρόπος” του Πλεύρη οδηγεί στο Auswitz. Αυτός που προτείνω το πολύ σε μερικές δεκάδες εκτελεσθήσων, μέχρι να συνηθίσει ο πληθυσμός τα μέτρα.

  Από αυτό το απόσπασμα αν αφαιρέσουμε την αναφορά στο Auschwitz αυτό που λέει δεν διαφέρει από αυτό που εγώ αναφέρω, (και πιστεύω οτι μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό από καθένα), οτι χάρη στον Καρατζαφέρη η ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά έχει αυξηθεί. Αυτό που 5 χρόνια πριν θα το άκουγε ο μέσος έλληνας και θα πίστευε οτι θα ήταν λάθος ή ντροπή να το πει δημόσια, πλεον δεν το φοβάται γιατί ακούει «ανθρώπους που βγαίνουν στην τηλεόραση» να το λένε και αυτοί. Αυτό είναι εμφανές μέχρι και στο ΚΚΕ – έχει αναγκαστεί να δεχθεί εθνικιστές σαν την Λ.Κανέλλη ώστε να μην χάσει την πελατεία του.

 51. Nοσφερατος said

  »οτι χάρη στον Καρατζαφέρη η ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά έχει αυξηθεί. »
  Εχω την εντυπωση οτι πρωτος διδαξας
  (σε μαζική κλιμακα εννοειται ..) Δεν ηταν ο τοσο ο Καρατζαφερης -αλλα τουλαχιστον για την Θεσσαλονικη-
  Ο Νεοδημοκρατης Ψωμιαδης …( ναι ναι ο διασκεδαστικος που ολοι γελαγαμε και τι ωραια που τραγουδαει και μοιραζει μπουκαλακια με ουζο στους οδηγους με την παροτρυνση μη πινετε κλπ κλπ)

 52. Abravanel said

  Παρά τις αναφορές του στην «Επανάσταση» ο Ψωμιάδης δεν πιστεύω οτι εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο – πιο πολύ εκφραστής μιας κατάστασης που προυπήρχε στην πόλη, (η «βαθιά Θεσσαλονίκη» που συνδέεται με την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, διάφορες ποντιακές οργανώσεις, τους μακεδονομάχους, τους έφεδρους κτλ). Ο Ψωμιάδης σε εθνικό επίπεδο δεν θα άντεχε ούτε λεπτό.

 53. Αμπραβανέλ είσαι λάθος!

  Με την έκφραση: (η “βαθιά Θεσσαλονίκη” που συνδέεται με την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, διάφορες ποντιακές οργανώσεις, τους μακεδονομάχους, τους έφεδρους κτλ), κάνεις αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορείς(ούμε) τους αντισημίτες. Συνδέεις τις οργανώσεις και τους συλλόγους των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής (παλιούς και νέους) και ειδικά των Ποντίων, με το κλίμα της παραδοσιακής εθνικοφροσύνης.

  Οι «ποντιακές οργανώσεις», όπως τις περιγράφεις, με σημαντικότερες την Εύξεινο Λέσχη θεσαλονίκης και τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών, καθώς και η πανελλαδική ομοσπονδία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ουδέποτε ανάπτυξαν αρνητικούς προβληματισμούς όπως αυτούς που υπονοείς.

  Επειδή ο ρατσισμός και η απαξίωση δεν είναι μόνο προνόμιο των αντισημιτών, όπως βολικά θεωρείται, καλό θα είναι να αποφεύγεται η αρνητική κατηγοριοποίση και η απόδοση συλλογικής ευθύνης με γενικεύσεις τέτοιου τύπου.

  Μ-π

 54. Abravanel said

  Mea culpa.

 55. Παντως Μ-π -και το εγραψα και στο Μπλογκ σας –

  στην τελευταια πορεια για την Μνημη των ποντιων στη Θεσσαλονικη υπηρχε μια Ουρά που φωναζε εντελώς αισχρα ναζιστικά συνθηματα(και οχι εναντιον Τουρκων αλλά εναντιον της Αριστερας » αλητες προδοτες κομμουνιστες κ αι αλλα αισχροτερα .. Θα περιμενε κανεις απο τα Ποντιακά σωματεια αν οχι την απομακρυνση τετοιων στοιχειων …
  Τουλαχιστον την Φραστική καταδικη της κεμεταλευσης του Πόνου του Ποντιων απο τα Ναζιστικά στοιχεια ..
  Το ειχα γραψει και στο αναλογο ποστ του Π&Α
  εγινε τιποτε;

 56. Πάντως Νοσφεράτε η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική:

  Οι ακροδεξιά «παίζει» -χωρίς καποια πολιτική επιτυχία- εδώ και κάποια χρόνια πάνω στο ζήτημα της Γενοκτονίας και τελευταία άρχισε να προβάλλει κι αυτό των σταλινικών διώξεων. Οι χρυσαυγίτες και οι του Λάος κατέβαιναν στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία, πάντα στο τέλος, φωνάζοντας εμετικά και ρατσιστικά συνθήματα.

  Παρόλες τους τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να επηρεάσουν ούτε έναν από τους 500 και πλέον ποντιακούς συλλόγους που υπάρχουν στην Ελλάδα.

  Και τι σημαίνει «ποντιακός σύλλογος»; Είναι μια εθελοντική οργάνωση πολιτών, που στοχεύει κυρίως στην πολιτιστική αναπαραγωγή μιας προσφυγικής κοινότητας και δευτερευόντως στην προώθηση κάποιων πολιτικών ζητημάτων. Τα οποία έτσι κι αλλιώς μπήκαν στην ατζέντα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως αποτέλεσμα της εμφάνισης ενός ριζοσπαστικού κινήματος που είχε τις βάσεις τους στην εξωκοινοβουλευτική Αριστέρά και στους «Ιταλούς» του Πασόκ.

  Αυτά τα έχουμε πει αναλυτικά.

  Όμως το ζήτημα δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στην αφωνία της «επίσημης» (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) αριστεράς μας η οποία αρνείται να δει τα νεά κινήματα και τους νέους προβληματισμούς που εμφανίζονται. Παρουσιάζοντας ένα ιδαιτέρως συντηρητικό πρόσωπο, καλύπτεται πίσω από τα παραδοσιακά ιδεολογήματα, που πολλές φορές συναντιούνται με τις τουρκικές εθνικιστικές απόψεις και εκφράζουν μια τάση αρνησιτισμού και αιτιολόγησης των γενοκτονιών, που προσομοιάζει σε δυτικές ακροδεξιές συμπεριφορές.

  Η αρνητική ή ουδέτερη στάση είναι τέτοια, ώστε ακόμα να αγνοεί και σοβαρά ζητήματα αντιρατσισμού και έκφρασης αλληλεγγύης σε νέες προσφυγικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι 250.000 Πόντιοι πρόσφυγες της σοβιετικής κατάρρευσης. Βλέπεις ότι αυτοί οι νέοι πρόσφυγες, στην ενδιαφέρουσα ιστορική τους πορεία υπήρξαν πρωτίστως θύματα του του Κεμάλ Ατατούρκ «παιδιού της πολης» και του πατερούλη Στάλιν στη συνέχεια. Άρα βρίσκονται τελείως εκτός των αποδεκτων ορίων της Αριστεράς μας. Γι αυτό φυσικά και εξαφανίζονται από τις αντιρατσιστικές αναζητήσεις των «αντιρατσιστών»…

  Παράλληλα και η υπόλοιπη κοινωνία που βολεύτηκε σε ρατσιστικά σχήματα απαξίωσης, τύπου αντι-ποντιακών ανεκδότων και απαξιωμένων «ρωσοποντίων», αρνήθηκε να ακούσει επί της ουσίας το νέο αυτό ποντιακό κίνημα. Δυστυχώς η κατάσταση είναι τόσο απογοητευτική, ώστε φαίνονται απαθείς ακόμα και ελλαδικές ομάδες -όπως οι Εβραίοι συμπατριώτες μας- που θα έπρεπε από τη φύση τους να πρωτοστατήσουν σε προσπάθειες επικοινωνίας και απόκτησης συναντίληψης για ζητήματα που σχετίζονται με πρακτικές γενοκτονίας και στέρησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων για λόγους πολιτισμικής διαφορετικότητας.

  Εξάλλου, το έχω ξαναγράψει αυτό: οι ομάδες που προήλθαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και βίωσαν από το 1914 την πολιτική γενοκτονίας από τους πρώτους διδάξαντες, είναι από τη φύση τους κοντύτερα σε προσπάθειες καταξίωσης του Ολοκαυτώματος και διαμόρφωσης κριτηρίων ανοχής. Λείπει μόνο ο καταλύτης….

  Ας μην επεκταθώ άλλο. Απλώς να σου πω ότι γι αυτό που σε(μας) ενοχλεί, οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι πολίτες που παίρνουν μέρος σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς και οι εθελοντικές οργανώσεις πολιτών δηλαδή οι ποντιακοί σύλλογοι….

  Μ-π

 57. Μα αυτό προσπαθω να σου πω … Αν δεν υπάρξει επισημη αντιδραση και Ξεκομα απο τις Οργανωσεις των Ποντιων προς την θρασυτατη καπηλεια της Ακροδεξιας και των εμετικων αυτων τυπων

  Πως θα μπορεσει να πλησιασει και να αντεξει Δημοκρατικος πολιτης Ποντιος η μη την παρουσια των συγχρονων ταγματασφαλητων; ..
  Σου ειπα οτι πηγα στην πορεια ..Και δεν αντεξα ….
  Και αλλοι δεν ανταξαν
  Πως γινεται να τιμώ την μνημη του πατερα μουκαι του Παππου μου και των χαμενων συγγενών μου οτνα στην ιδια πορεια Μνημς ακουγονται ταπλεον Υβριστιά συνθηματα »Αλητες Προδοτες Κομμουνιστες κλπ» απο τους πραγματιους ή ιδεολγικους απογονους των ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΉΤΙΚΩΝ καθαραματων που απο την μια συνεργαστηκαν με τους Ναζηδες απο την αλλη εξοντωναν τους προσφυγες προγονους μας ως »μιασματα » »κομμουνιστο προδοτες »εαμοβουλγαρους κλπ »
  Δεν το Βλεπεις κιεσυ οτι αυτή η Προκλητική ανοχή (Ουυτε μια ανακοινωση Ορής προς τα ταγματασφαλητικα καθαραματ καπηλειας της Μνημης βρε αδελφέ ..εναντια στους Φασιστες αυτους»)
  απομακρυνει παρα μα παρα πολλους απογονους προσφυγων και Ποντιων κλπ απο ολα αυτά …
  Τινα κανουν ; Πως να αντιδρασουν οι μεμονωνομένοι Δημοκρατικοι πολιτες -σε μια πορεια οπου ακουγονται Βαρυτατα προκλητικά συνθματα εναντοιον των προγονων τους απο την ταγματασφαλητικη αυτή παρεα ; Να αντιδρασουν μονοι;(θα κατηγορηθουν αργοτερα συν τοις αλλοις και για ..Προβοκατσια )
  Το μόνο που τους μενει ειναι να σηκωθουν να φυγουν ..
  Και ξερεις πολύ καλά οτι ειναι εργο που εχει παιχτει απειρες Φορές ..
  Η ομοσπονδια οι Προσφυγικές οργανωσεις κλπ εχουν καθε Δικαιωμα και Καθηκον να καταδικασουν και να απαιτησουν την απομακρυνηση αυτων των …ανθρωπων …

 58. »Ας μην επεκταθώ άλλο. Απλώς να σου πω ότι γι αυτό που σε(μας) ενοχλεί, οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι πολίτες που παίρνουν μέρος σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς και οι εθελοντικές οργανώσεις πολιτών δηλαδή οι ποντιακοί σύλλογοι…»

  Φυσικά … Και εχουμε κανει απειρες συζητησεις επ’ αυτου..
  Ε ακου τωρα την εικονα ..Ξανα
  Στην συγκεκριμμένη πορεια
  α) Μπροστα μπροαστα και στο μεγαλυτερο μερος πολιτες ποντιοι και μη που χωρις Φωνές και κρατωντας κερια τιμουν την μνημη των προγονων τους
  β) στο τελος της πορειας μια εντελώς ολιγαριθμη ομαδα να φωναζει τα πιο Αλητικα συνθηματα που ακουσα (φανταζομαι αυτα που φωνάζουν σε κεδηλώσεις ..μνημης οι αντιστοιχες φασιστικές οργανωσεις

  Οι δημοκαρατιοι πολιτες αυτοι που ακουγανε να προσβαλλεται Βαναυσα η μνημη των προγονωντους σε μια πορεια Μνημης αυτών των ιδιων των προγονων .Τι α πρεπει να κανουν; Ε;
  α) Να τους πλακωσουν στο Ξυλο;
  Μα περα απο το οτι κανεις δεν εχει ορεξη να παιζει ξυλο με ταγματασφαληταριάτο την σημερον ημερα
  αυτο θα εδινε και την ευκαιρια σε καραδοκουντες ..δημοσιογραφους » κλπ να ξαναρχισουν το παραμυθι : οι αριστεροι , αναρχικοι , κομμυνιστεςκλπ επιτεθηκαν σε ..»Ποντιους » διαδηλωτες πο διαδηλωναν για την γενοκτονια κλπ »

  Τα γνωστά . Η γνωστη προπαγανδα της Δεξιας
  β) Να σηκωθουν και να Φυγουν οποτε φυσικά ανοιγει το γηπεδο για να παιζουν μπάλα οι ακροδεξιοι στο Ποντιακο ανενοχλητοι
  …..
  Υπάρχει φυσικά και μια τριτη Λυση ..
  γ) Που την ειπα ηδη : Οι Ποντιακές και προσφυγικές οργανωσεις να καταδικάσουν Επισημα και Δημοσια την καπηλεια των ..»ατομων » αυτών στο προσφυγικό ..
  (και θα ελεγα επιπλεον να Ζητησουν και την απομακρυνηση τους απο την αστυνομια ..(ασχετα αν αυτό δεν γινει για τους .. κατανοητους λογους)

  – Ετσι -Τουλαχιστον – να μπορουσαμε
  οι Δημοκρατικοι πολιτες να γιουχαρουμε αυτους τους τυπους που καπηλευονται το Προσφυγικό εχοντας και την καλυψη των οργανωσεων αυτών
  Ας πάνε στις Γοιορτές Μισους που οργανωνει η Ακροδεξια για να βγαλουν ταπωθημένα τους εναντιον των προγονων μας προσφυγων …

  Νομιζω οτι σου εξηγησα , εκ βαθεων , τι συμβαινει και για πιο λόγο η Αριστερα κλ απομακρυνεται απο το Προσφυγικο ..Και Νομιζω οτι το ιδιο κατα βαθος πιστευεις και συ ..

  Βρε παιδί μου πως να το πώ..Μου (μας)ειναι Φυσει αδυνατον να συμμετεχωσε μια πορεια και να ειμαι μαζί με φασιστες ..

 59. Νομίζω ότι εάν οι Πόντιοι είχαν την οργάνωση των κνιτών δεν θα υπήρχε ούτε ένα φασιστικό ρουθούνι στην εκδήλωση. Αλλά δεν την έχουν! Ούτε καν αλυσίδες περιφρούρησεις μπορούσαν να κάνουν. Γι αυτό και ο ρόλος των Ποντίων που έχουν μια κινηματική εμπειρία είναι πολύ σημαντικός στην περίπτωση αυτή.

  Εάν τώρα κάποιοι «είχαν παίξει ξύλο» με τους ακροδεξιούς, το πιθανότερο είναι οι εφημερίδες να έγραφαν ότι «οι Πόντιοι απέβαλαν τα φασιστικά στοιχεία που προσπάθησαν να καπηλευτούν την εκδήλωση για τη Γενοκτονία»…

  Ας το επιχειρήσουμε τέλος πάντων του χρόνου. Και για να γίνει αυτό θα πρέπειο χώρος να οργανωθεί κάπως καλύτερα.

  Να σου καταθέσω μια πολύ ρεαλιστική πρόταση: Τα θεσσαλονικιώτικα έντυπα «Ένεκεν» και «Εύξεινος Πόντος» ας οργανώσουν μια εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Πόντος και Αριστερά» ή «Ο Πόντος ως ιστορική εμπειρία». Να μιλήσουμε για όλα ανοιχτά, να γνωριστούμε, να δράσουμε.

  Μια εκδήλωση που έπρεπε να γίνει ειδικά στη Θεσαλονίκη είναι για το φαινόμενο των Γενοκτονιών. Και αυτό γιατί η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τη μια, η πόλη όπου όπου ξέσπασε το φιλογερμανικό κίνημα των Νεοτούρκων και αποφάσισε (1911) την εξόντωση των χριστιανικών κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απ’ την άλλη. Επίσης είναι η πόλη όπου απ’ τη μια εγκαταστάθηκαν τα οι επιζώντες της Ανατολής-θύματα του τουρκικού εθνικισμού και απ’ την άλλη η πόλη που άδειασε από το μουσουλμανικό της στοιχείο εξατίας μιας κυνικής Ανταλλαγής πληθυσμών.

  Όλα συνδέονται… αλλά κανείς δεν τα συνδέει. [ το γιατί το ανάπτυξα τροχάδην στο σχόλιο 56].

  Αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μας, είναι σίγουρο ότι κάθε χρόνο με τον ίδιο τρόπο θα γκρινιάζουμε και με την αποχή μας θα εκχωρούμε κομμάτια μας στους εχθρούς μας.

  Μ-π

 60. ArisMUC said

  @Παρόλες τους τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να επηρεάσουν ούτε έναν από τους 500 και πλέον ποντιακούς συλλόγους που υπάρχουν στην Ελλάδα.

  Αστεϊζεσθε; Ο Ψωμιάδης Πόντιος δεν είναι;

  @Όμως το ζήτημα δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στην αφωνία της “επίσημης” (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) αριστεράς μας η οποία αρνείται να δει τα νεά κινήματα και τους νέους προβληματισμούς που εμφανίζονται.

  Οι Πόντιες είναι «νέο κίνημα»; Το 2009; Μου φαίνεται τόσο άστοχο όσο το να ασχολούμαι με την Ένωση Κρητών Φοιτητών στην Θεσσαλονίκη ή με τίποτα ελληνικούς συλλόγους στο Μόναχο. Πολλή καθήλωση.

  @Αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μας, είναι σίγουρο ότι κάθε χρόνο με τον ίδιο τρόπο θα γκρινιάζουμε και με την αποχή μας θα εκχωρούμε κομμάτια μας στους εχθρούς μας.

  Προφανέστατα καθώς ζητήματα «ιστορικής μνήμης» εθνικών συλλογικών υποκειμένων (εκτός φυσικά από τις Εβραίες καθώς η ιστορική μνήμη του Εβραϊκού Λαού είναι η άρνηση, η ματαίωση της «ιστορικής μνήμης» όλων των υπόλοιπων «λαών») αφορούν όλο και περισσότερο και τελικά μόνο τις φασίστριες. Οι υπόλοιπες έχουμε μια ιστορική μνήμη: τους κοινωνικούς αγώνες. Τους αγώνες την τάσης του κομμουνισμού για κοινωνική απελευθέρωση.

  Όσο για την χρήση της λέξης «Γενοκτονία», πέρα από την αυστηρή και εύστοχη κριτική που της γίνονται σε πολλά άρθρα της Αντιεθνικιστικής Κίνησης, είναι πλέον του προφανούς ότι προσπαθεί απλά να κλέψει την απόλαυση των Εβραίων. Είναι ένας άστοχος ανταγωνισμός για την θυματοποίηση.

 61. ArisMUC said

  (για να μην παρεξηγηθώ ως αντισημίτης, ξεκαθαρίζω ότι στους αγώνες την τάσης του κομμουνισμού συμπεριλαμβάνω και τους αγώνες των Εβραίων για ύπαρξη. Και αυτό γιατί, ξανά, καμία ελληνίδα, γερμανίδα, γαλλίδα, δεν συγχώρησε ποτέ στις Εβραίες το ότι επέζησαν. Κάθε φορά που η Εβραία προφέρει «Am Yisrael Chai!» ματαιώνει την πραγματοποίηση εθνικιστικού ονείρου για ένα «Έθνος» ελεύθερο από το «ξένο σώμα»)

 62. ArisMUC χωρίς να θέλω να διακόψωβ τη συζήτησή μου με τον Νοσφεράτο -και ίσως με τον Αμπραβανέλ εάν είχε να προσθέσει κάτι- επίτρεψέ μου να σου υποδείξω κάποιες αξιόπιστες πηγή για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

  Για θέματα γενοκτονιών, εθνικών εκκαθαρίσεων κ.λπ. υπα΄ρχει ένα διεθνές επιστημονικό όργανο που ονομάζεται International Association of Genocide Scholars (IAGS)

  Στις 16 Δεκεμβρίου 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars – IAGS) εξέδωσε το εξής ψήφισμα

  «ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μίας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες ,

  ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.

  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη).»

  Παραθέτω τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του ψηφίσματος, αλλά και των μελών της Ένωσης

  Click to access PRelease16Dec07IAGS_Officially_Recognizes_Assyrian_Greek_Genocides.pdf

  Click to access 2008_IAGS_bylaws.pdf

  Επίσης στην παρακάτω διεύθυνση θα βρεις μια συνέντευξη του Τούρκου ιστορικού Taner Aksam, ο οποίος περιγράφει τι πραγματικά έγινε στην Ανατολή στο τέλος της οθωμανικής περιόδου:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_11/05/2008_269117

  Μ-π

 63. ArisMUC χωρίς να θέλω να διακόψω τη συζήτησή μου με τον Νοσφεράτο -και ίσως με τον Αμπραβανέλ εάν είχε να προσθέσει κάτι- επίτρεψέ μου να σου υποδείξω κάποιες αξιόπιστες πηγές για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

  Για θέματα γενοκτονιών, εθνικών εκκαθαρίσεων κ.λπ. υπάρχει ένα διεθνές επιστημονικό όργανο που ονομάζεται International Association of Genocide Scholars (IAGS)

  Στις 16 Δεκεμβρίου 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars – IAGS) εξέδωσε το εξής ψήφισμα

  “ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μίας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες ,

  ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.

  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη).”

  Παραθέτω τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του ψηφίσματος, αλλά και των μελών της Ένωσης

  Click to access PRelease16Dec07IAGS_Officially_Recognizes_Assyrian_Greek_Genocides.pdf

  Click to access 2008_IAGS_bylaws.pdf

  Επίσης στην παρακάτω διεύθυνση θα βρεις μια συνέντευξη του Τούρκου ιστορικού Taner Aksam, ο οποίος περιγράφει τι πραγματικά έγινε στην Ανατολή στο τέλος της οθωμανικής περιόδου:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_11/05/2008_269117

  Μ-π

 64. Μ-π το πρωτο που πρεπει να γινει ειναι να βγαλουν μια ανακοινωση τα ποντιακά σωματεια η Ομοσπονδια κλ οτι δεν προκειται να ανεχθουν σε καμμια περιπτωση τα φασιστικά στοιχεια που προσπαθουν να δωσουν(και εν τελει μάλλον δινουν) μια φασιστική (ταγματασφαλιτικη- ναζιστική ) χροιά και ρετσινια και απωθουν τους δημοκρατες αντιφασιστες ..
  Ειναι απλό..
  Οσο δεν γινεται αυτό τα πραγματα θα περιπλεκονται οι αντιφασιτες θα απωθουνται και η αποσταση αναμεσα στο ποντιακό κινημα και το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό θα παραμενει…

  Αν γινει και οσο γινεται κατι τετοιο (αυστηρη καταδικήα απομονωση κλπ απο τα Ποντιακά σωματεια) σιγά σιγά μπορει (εξαρταται και απο αλλους -παρα πολλους παραγοντες βεβαια ) να γινει αυτό που επιθυμεις ..
  Ομως Πρωτα πρεπει να ελθει η επισημη καταδικη του Ναζισμου και της εθνολαικιστικης καπηλειας απο τους κατεξοχήν φορεις : Τα ιδια τα ποντιακά σωματεια

  ArisMUC
  To μόνο που θα επναλαμβανω πιά ειναι το
  »Α ρε Ακη..Α ρε Ακη…»

 65. Zurichman said

  Πολύ μούχλα ρε παιδιά, εν έτει 2009 αυτοπροσδιορίζονται κάποιοι με βάση τις γενοκτονίες που υπέστησαν 100 έτη πριν και με βάση έναν δήθεν ρατσισμό από τα ποντιακά ανέκδοτα. Κάνεις δεν συζητάει οτί κοντά 20 έτη στην ελλάδα και έχουν αυτοπεριοριστεί σε ρωσσόφωνα γκέτο και δεν μιλάνε ελληνικά. Και όσο και να μην αρέσει είναι προσωπική τους επιλογή. Οι ελληνοαμερικανικές κοινότητες στις αρχές του 20ου αιώνα, θύματα ρατσισμού αποφάσισαν πως αντί να κλαψουρίζουν [πως κάνουν οι αφροαμερικανοί που βλέπουν ρατσισμό 150 χρόνια μετά τον εμφύλιο και 50 χρόνια μετά το κίνημα των πολιτικών ελευθεριών] θα έπρεπε να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία της Αμερικής. Ίδρυσαν την ΑΧΕΠΑ, έμαθαν αγγλικά και έφτασαν χωρίς κλάψες να εκλέξουν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ [δεν σχολιάζω το ποιόν του]και να έχουν υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ. Πρόσφατα ο γενικός στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο διευθυντής της ΣΙΑ ελληνικής καταγωγής αμφότεροι.

 66. Zurichman said

  κοντά 20 έτη στην ΖΟΥΝ ελλάδα

 67. »Πρόσφατα ο γενικός στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο διευθυντής της ΣΙΑ ελληνικής καταγωγής αμφότεροι.»
  Εδεν ειναι και πολύ Συμπθητικά τα παραδειγματα αυτά ε; ;)

  Μ-π που ειπες ..Τα θεσσαλονικιώτικα έντυπα “Ένεκεν” κλπ
  Ε μου δινεις την πάσα να το ξεστομισω ε;
  Ας αγοράσουν πρωτα τα Πντιακά σωματεια και κανα ΕΝΕΚΕΝ 9και οχι μόνο τα Πονντιακά αλλά και τα Εβραικά , και τα ..Κινεζικα και οι συνδεσμοιοι κοινοτητες και δεν ξερω γω τι και τα Γιαπωνεζικά και ας ριξουν και καμμια συνδρομή (40 ευρω το χρόνιο ειναι)
  για να ξεπερασει το Ενεκεν και το τεραστιο οικονομικό αγχος και το απιστευτο τρεξιμο για να τα προλαβεις ολα χωρις καμμα επιδοτηση , χωρις διαφημισεις χωρις εξαρτηση απο εκδοτικους οικους

  και μετά συζηταμε και για τα περαιτερω
  (δεν το λεω για σενα Μ-π (που το εκανες ηδη απο οσο ξερω ) ….
  αλλά πολλές φορες παρα πολλοι νομιζουν οτι τα Πολιτιστικά περιοδικά σαν το Σαλονικιτικο Ενεκεν
  που βγαινουν με μόχθο μερακι και ε των ενοντων και με απιστευτο οικονομικό αγχος και τρεξιμο
  ειναι κατι σαν τα Νεα το Βημα η .. τον … »Ευξεινο Πόντο»

 68. «και μετά συζηταμε και για τα περαιτερω…»

  Είδες τι σού λεγα;

  Πάλι του χρόνου εδώ θα γκρινιάζουμε! Να μου το θυμηθείς.

  Υπάρχει μια σχετική ποντιακή παροιμία:
  «Άμα ‘κι θέλω να φιλώ σε, ρωτώ που έν’ το μάγλοπο σ'»

  [΄κι=ουκί, μάγλοπο=μάγουλο]

  Μ-π

  ———————————

  Αμπραβανέλ,
  δες λίγο τα κρατημένα!

  Υπάρχει κάτι…. για τον Άκη!

 69. α για να μη ξεχασω κιεχουμε καμμια παρεξηγηση
  40 ευρω για ιδιωτες
  για Σωματεια Ποντιακά , εβραικά , ελληνοαμερικάνικα κλπ 100 ευρώ ..
  (τώρα ανοιξα το καπάκι ….)

 70. Zurichman said

  Συμπαθητικότατοι οι παραπάνω κύριοι

 71. Zurichman said

  Λιγο περασα απο του ποντου το σαιτ και εφριξα με τον αντι παλαιο ελλαδισμο τους και την μανια τους να βλεπουν ρατσισμους απο το πουθενα. Τελος παντων οι Εβραιοι δικαιουνται να εχουν παραπονο γιατι και περιουσιες χασανε απο δοσιλογους και θυματα ειχαν απο δοσιλογισμο. Το να αναμοχλευουν καποιοι εξ αυτων Βυζαντινες Αυτοκρατοριες και λοιπα φαιδρα, ειναι τουλαχιστον αστειο. Την στιγμη δεν που εχουν γινει νοικοκυραιοι ολοι, εκλεγουν βουλευτες, δημαρχους κλπ. Εβραιους πολιτικους στην ελλαδα πχ δεν ξερω

 72. A. Ioannou said

  Εδώ θα συμφωνήσω με τον Zurichman. Η γιαγιά μου ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη το 1922 και για πολλά χρόνια, δεκαετίες, οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονταν ως «Τουρκόσποροι» (προσβλητικό προσωνύμιο τότε, σε εποχές μη πολυπολιτισμικές) και γενικά τους Μικρασιάτες πρόσφυγες οι «παλαιοελλαδίτες» τους αντιμετώπιζαν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αλλά παρά τις οποιεσδήποτε διακρίσεις που οι ίδιοι και, αργότερα, ακόμα και τα παιδιά τους υφίσταντο, η αντιμετώπισή τους από το επίσημο κράτος μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα δεν ήταν άσχημη σε σύγκριση με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και στις δεκαετίες του μεσοπολέμου. Και βέβαια, σαν ξεχωριστή ομάδα, δεν υπέστησαν τους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες Εβραίοι κατά την διάρκεια της κατοχής και η οποιαδήποτε αντιπάθεια ή και εχθρότητα που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες από τους παλαιοελλαδίτες δεν έφτασε ποτέ το σημείο αδιαφορίας ή και σύμπραξης με τους Γερμανούς, που αντιμετώπισαν οι Εβραίοι από (μικρό ή μεγάλο, συζητείται) μέρος των μη Εβραίων συμπολιτών τους. Τελικά οι πρόσφυγες το ΄22, αργά ή γρήγορα, ενσωματώθηκαν πλήρως στην Ελληνική κοινωνία και το ίδιο έχει συμβεί (ή θα συμβεί) με άλλους, πιό πρόσφατους, πρόσφυγες. Ενώ οι Εβραίοι, που αρκετοί βρίσκονται στον Ελληνικό χώρο πάνω από δύο χιλιετίες και οι υπόλοιποι αιώνες, ακόμα αντιμετωπίζονται από πολλούς Έλληνες σαν ξένο σώμα.

 73. Zurichman said

  A Ioannou

  το αντιπροσφυγικο μενος αφορα στις εξ ορισμου τεταμενες σχεσεις που επικρατησαν μετα την αθροα εισροη οπως οπως ταλαιπωρων σε ενα κρατος το οποιο δεν μπορουσε να θρεψει τους δικους του κατοικους. Δεν χρειαζεται παρα να διαβασει κανεις την πεζογραφια της εποχης και να δει πως οι προσφυγες μεσα στην δυστυχια τους προχωρησαν σε ληστρικες επιδρομες, σε ανταγωνισμο μεροκαμματου με τους παλαιο ελλαδιτες καθως και σε κλασσικες ελληνικες συμπεριφορες. πχ Στην σκαλα Μυτηληνης οπως περιγραφει ο Μυρηβηλης οι προσφυγες πηραν χρηματα για προσφυγικα σπιτια αλλα δεν ηταν διατεθειμενοι να συνδραμουν στην κατασκευη τους και ειχαν παραπονα σε ποιο μερος της νεας γειτονιας θα μεινει ποιος. Αυτα το μυαλο καποιων προσφυγων τα εχει εκλαβει ως ρατσισμο, αγνοωντας οτι στην επισημη ιδεολογια του ελληνικου κρατους περιλαμβανεται η σφαγη τους, ενω συστηματικα αγνοειται εκεινη των ελληνων εβραιων

 74. A. Ioannou είπε

  15/09/2009 στο 15:21

  » που αντιμετώπισαν οι Εβραίοι από (μικρό ή μεγάλο, συζητείται) μέρος των μη Εβραίων συμπολιτών τους.»

  Θα εννοειτε ασφαλώς και Κυριως τους Ταγματασφαλιτες Δοοσιλογους συνεργατες των Γερμανων Ναζί (που παρα το οτι ησαν Δοσιλογοι Δεν τιμωρηθηκαν)
  και που εκαναν σε μεγάλο βαθμο την Βρωμικη δουλεια των Ναζί ως προς την συγκεντρωση των Εβραιων και την αποστολη τους σε στρατοπεδα Εξοντωσης …

  Και οι οποιοι αργοτερα χρησιμοποιηθηκαν και για την οικοδομηση του Μετεμφυλιακου κρατους της Δεξιας στην Ελλάδα μεχρι τουλαχιστον το 1974..

  Συμφωνω μαζί σας ..

 75. Zurichman μάλλον με την προσέγγίσή σου στο μπλογκ μας θα έπεσε πάνω σ’ ένα ενδιαφέρον ιδεολογικά σχόλιο, το οποίο αντιστοιχεί αποκλειστικά στον συντάκτη και δίνει λαβή για μια ουσιαστικότερη προσέγγιση.

  Επειδή το ζήτημα της ρήξης προσφύγων-παλαιοελλαδιτών παλιότερα συναντά τις δομικές παθογένειες της ελληνικής πολιτικής αποκατάστασης και του έθνους-κράτους θα σου πρότεινα ένα κείμενο που προσπαθεί να εξετάσει αυτό το φαινόμενο σ’ ένα μεγαλύτερο ιστορικό βάθος αναφερόμενο κυρίως στα κενά και στος σιωπές της νεοελληνικής ιστοριογραφίας:

  http://kars1918.wordpress.com/2009/06/09/9-6-2009/

  Μ-π

 76. και κυριε Ιωαννου ενα πολύ ενδιαφερον Βιβλιο για την στενοτατη σχεση των Ταγματασφαλιτων αυτών συνεργατωντων Ναζί(που ανελαβαν οπως ειπαμε την βρωμικη δουλεια σε σχεση με τους Εβραιους οπως και αλες Βρωμικες δουλειες (μαζικες εκτελεσεις επι κατοχής κλπ) με το μετεμφυλιακό Κρατος της Δεξιας ειναι φυσικαά και το Βιββλιο του Κωστοπουλου» Αυτο) λογοκριμενη Μνημη (αν θυμαμαι καλά τον Τιτλο)
  ..και το βιβλιο του Δαρδανου κ.α που νομιζω οτιεχει συτησει κατα καιρους και ο Abravanel

 77. ArisMUC said

  Βεβαίως οι Ταγματαλήτες δεν δρούσαν σε πολιτικό κενό, αντίθετα δρούσαν «ωραίοι ως Έλληνες». Ήταν οι εθνικόφρονες.

 78. offshore said

  @ Abravanel

  # 50
  Καλά βρε συ γιατί είναι εθνικίστρια η Κανέλλη, θα με τρελάνεις

  # 52
  Πόντια είμαι και νομίζω (κι εγώ) πως είσαι λάθος

 79. Zurichman said

  Αγαπητε Ποντε

  ειδα τις συζητησεις στο μπλογκ στο οποιο μπηκαν για πρωτη φορα. Θεωρω πως ειναι εξαιρετικα ενδιαφερουσες αλλα τελειως αχρηστες περαν ισως ενος κυκλου ιστορικων η καποιων παθιασμενων με την ιστορια. Ειναι συζητησεις του καφε, που ουδεμια σχεση εχουν με τα προβληματα της σημερινης ελληνικης κοινωνιας. πχ οταν το κρατος ειναι στα ορια της πτωχευσης, δεν με νοιαζει για Χελιμ, για τον Μπεναρογια η για τον Γουναρη.
  Οι συζητησεις αυτες απλα επιβεβαιωνουν το ρητο πως τα βαλκανια παραγουν περισσοτερη ιστορια απο οση μπορουν να καταναλωσουν. Συν βεβαια και στο γραφω και εκει την ανατολιτικη κλαψα του κατατρεγμενου προσφυγα του 22 του οποιου ο απογονος στην ελλαδα του 2009 μπορει να φοραει Ρολεξ και να εχει σπιτι στο Παλαιο Ψυχικο αλλα παλι να κλαψουριζει γιατι χαθηκε η αυτοκρατορια του Ποντου. Χαθηκε, ξεκολληστε και προχωρηστε μαζι με τους αλλους ελληνες

 80. »Ειναι συζητησεις του καφε, που ουδεμια σχεση εχουν με τα προβληματα της σημερινης ελληνικης κοινωνιας. πχ οταν το κρατος ειναι στα ορια της πτωχευσης, δεν με νοιαζει για Χελιμ, για τον Μπεναρογια η για τον Γουναρη.»

  Ανεξαρτητως του Ιδεολογικου προσνατολισμου του Π &Α και του αν οσοι ενδιαφερονται παθιασμένα για την ιστορια , την εννοια του εθνους κλπ κανουν» συζητησεις του καφέ »’

  εχω να πώ οτι το πιο μεγαλο Μερος της ευθυνης για το οτι το κρατος ειναι στα ορια της πτωχευσης,

  τα ασφαλιστικά ταμεια κατερρευσαν λόγω και των σο-δομημένων ομολογων κλπ κλπ

  ανήκει σε ολα εκεινα τα θρασυτατα εν τη παχυλή τους αγνοια για την Ιστορια , κοινωνια , Μπεναρογια, Σμυρνη,Αουσβιτς,ταγματασφαλιτες ,εθνική αντισταση , Μετεμφυλιακό παρακρατος κ.ο .κ

  ψωροπερήφανα Ημιμαθή Γκολντεν Μπους και Γκέρλς της Μεγαλης Φιλελευθερης παραταξης που κολυμπώντας στην επιφανεια της πληρης Ημιμαθειας τους ανελαβαν εδώ και αρκετα χρόνια το Σεμνο και Ταπεινο εργο της πληρους Καταστροφής της ελληνικής κοινωνιας και Οικονομιας εν ονοματι του »ξεκολήματος» ,της προσρμογής στην Πραγματικοτητα , του νεοφιλελευθερισμου και αλλων νεφελωδών καιΑ-νοητων δογματων και ιδεολογηματων της Νεο φιλε Λαμογιάς

 81. Zurichman said

  ετσι ειναι αν ετσι νομιζεις, παντως τις υπογραφες για την αγορα τους τις εβαλαν και ολοι οι συνδικαλισταδες των «δημοκρατικων» και «φιλολαικων» παραταξεων.

 82. ArisMUC ‘Βεβαίως οι Ταγματαλήτες δεν δρούσαν σε πολιτικό κενό, αντίθετα δρούσαν “ωραίοι ως Έλληνες”. Ήταν οι εθνικόφρονες.»

  Ακριβώς αυτό ..Στην διαρκεια της κατοχής και της Εθνικής αντιστασης εκδραματισθηκαν δυο εκδοχες(αναμεσα σε πολλές ) του εθνικισμου με την ευρυτερη εννοια

  α) η εκδοχή των »εθνικοφρονων» ταγματασφαλητων που θεωρουσαν »εθνικό καθηκον να συνεργαζονται με τους Γερμανους Ναζήδες ως καταδοτες , χασαπηδες Εβραιων και ελληνων που

  εκτελουνταν μαζικά η στελνονταν απο αυτους στα στρατοπεδδα εξοντωσης και που αργοτερα θεωρησαν ‘επισης εθνικό καθηκον ως εθνικοφρονες να συνεργαστουν πληρως με τους μετεπειτα Αγγλους και Αμερικανους στην εξοντωση οτι ορθιου ειχε απομεινει στην χωρα ειτε με Βομβες ναπάλμ ειτε με την εξοντωση Μακρονησιωτων ειτε με την επανδρωση του Μετεμφυλιακου Παρακρατους της Δεξιας ειτε με τα Πραξικοπηματα στην Ελλάδα και Κυπρο εν ονοματι της »εθνικοφροσυνης ..

  Και η Εκδοχή του εθνους του Εαμ που θεωρουσε αναμεσα στα αλλα του Εθνικά-διεθνικτικά καθηκοντα την οσο το δυνατον π.χ Σωτηρια των εβραιων και αλλων από τα αρπακτικά των Γερμανών Ναζηδων Εθνικοφρονα »Ταγματα Ασφαλειας»

 83. υνδικαλισταδες των “δημοκρατικων” και “φιλολαικων” παραταξεων.»
  Σωστα .. Δεν εξαιρουνται της ευθυνης
  Ομως τον σχεδιασμο του »Δομισμου» των ομολογων τον εκαναν τα ημιμαθή Θρασυτατα χρυσα παιδια του Νεοφιλελευθερισμου δεν νομίζεις ;
  Που αντις να βγαλουν τα Ματια τους σαν τον Οιδιποδα που κανανε την Οικονομια σαν τα Μουτρα τους βγαζουν και γλώσσα απο πάνω ; Και μιλάν και για περιφρονηση για την Ιστορια , την κοινωνική θεωριακλπ αυτοι οι Δισδιαστατοι Μικυ Μαους και Γκουφηδες της Επιπεδοχωρας του Νεοφιλελευθερισμου;

 84. Zurichman said

  Για να το πω απλοικα και αφοριστικα επι υπαρκτου νεοφιλελευθερισμου το αεροπλανο εγινε λαικο μεσο μεταφορας, απο μεσο μεταφορας της αριστοκρατιας τις δεκαετιες προ του 1980. Αν βαλω στην ζυγαρια τα υπερ και τα κατα γιατι σιγουρα δεν υπαρχει αλλος κοσμος εφικτος [δεν συγκρινω με ουτοπιες καθε ειδους], θελω και αλλα γκολντεν μπους οσο γινεται περισσοτερο

 85. Abravanel said

  Πόντος και Αριστερά said:
  Παρόλες τους τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να επηρεάσουν ούτε έναν από τους 500 και πλέον ποντιακούς συλλόγους που υπάρχουν στην Ελλάδα.

  Είσαι εξαιρετικά αισιόδοξος – η Χρυσή Αυγή πιθανώς όχι αλλά ο Ψωμιάδης είναι ένα ενδεικτικό αλλά όχι μεμονωμένο παράδειγμα.

  Όμως το ζήτημα δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στην αφωνία της “επίσημης” (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) αριστεράς μας η οποία αρνείται να δει τα νεά κινήματα και τους νέους προβληματισμούς που εμφανίζονται.

  Συμφωνώ μαζί σου αλλά σε κεντρικό εθνικό επίπεδο – σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν πολλαπλές εξαιρέσεις. Πχ για να ξανα-αναφερθώ στην Θεσσαλονίκη όπου μπορεί να με ελέγξει και ο Νοσφεράτος αν έχω άδικο, το ποντιακό κίνημα είναι κυρίαρχο – έντονα κυρίαρχο. Από εκεί και πέρα συμφωνώ στην ανάλυση σου στο εθνικό επίπεδο.

  Εξάλλου, το έχω ξαναγράψει αυτό: οι ομάδες που προήλθαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και βίωσαν από το 1914 […] Λείπει μόνο ο καταλύτης…

  Αυτό θα ήταν μια επιθυμητή και ιδανική προσέγγιση. Και επειδή η Ελλάδα είναι μικρή, ξέρεις οτι παρά την παραδοσιακή έντονη διστακτικότητα της ευρύτερης εβραϊκής κοινότητας, όταν πόντιοι παράγοντες και ιστορικοί προσέγγισαν ορισμένους εβραίους αυτοί τους βοήθησαν και συνεργάσθηκαν μαζί τους στην παρουσίαση στο ΙΑGS, παρά τις όποιες επιφυλάξεις που μπορεί να είχαν με τον πολιτικό τρόπο που προσέγγιζαν το θέμα.

  Δυστυχώς η συνέχεια ήταν λιγότερο ευχάριστη και σε αυτήν αναφερόμουν όταν σου είχα πει στο παρελθόν οτι υπάρχει η άποψη οτι το ποντιακό ενδιαφέρον, (όχι το δικό σου), είναι καθαρά από συμφέρον χωρίς να έχουν πραγματική διάθεση συνεργασίας. Αναφέρομαι ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη όπου εκεί, λυπάμαι αλλά όντως είτε ενσυνείδητα είτε ασυνείδητα, οι ποντιακές οργανώσεις δέχονται να καπελώνονται από το βαθύ κράτος. Εκανα λάθος όταν το γενίκευσα πριν και ορθά έκανες την παρατήρηση αλλά δυστυχώς για την Θεσσαλονίκη αν υπάρχουν αντίθετες πλευρές τότε είναι αυτές που δεν έχουν φωνή.

  Για να μην αναφερθώ στον πανεπιστημιακό που είχε συνεργασθεί αλλά μετά είχε αρνηθεί να καταθέσει στην δίκη Πλεύρη. Και σκέψου οτι δεν έχουμε πιάσει καν το καυτό θεμα του κλίματος στην Θεσσαλονίκη το 1930, όπου παίζει εξαιρετικό ρόλο μιας και χάρη σε αυτό ο σιωνισμός κατάφερε και «έπιασε» στην Θεσσαλονίκη και οδήγησε στην μετανάστευση 10/15.000 σαλονικείς.

  Ειλικρινά πιστεύω οτι εσύ ξεκινάς με τις καλύτερες προθέσεις αλλά έχω την εντύπωση οτι η απήχηση των απόψεων αυτών είναι η ίδια με την απήχηση των πραγματικά αριστερών απόψεων στην κοινωνία: δηλαδή περίπου 10%.

 86. Abravanel said

  Zurichman said:
  Ειναι συζητησεις του καφε, που ουδεμια σχεση εχουν με τα προβληματα της σημερινης ελληνικης κοινωνιας. πχ οταν το κρατος ειναι στα ορια της πτωχευσης, δεν με νοιαζει για Χελιμ, για τον Μπεναρογια η για τον Γουναρη.
  Οι συζητησεις αυτες απλα επιβεβαιωνουν το ρητο πως τα βαλκανια παραγουν περισσοτερη ιστορια απο οση μπορουν να καταναλωσουν.

  Αυτό το ρητό είναι λανθασμένο – το ξέρεις οτι η Θεσσαλονίκη γέννησε τον μεγαλύτερο μαθηματικό που γεννήθηκε στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο μετά τους αρχαίους, τον Ραφαήλ Σαλέμ; Οτι η Θεσσαλονικείς ήταν ο ιδρυτής της Danone και ο πρόεδρος της ΙΚΘ έγινε ο ιδρυτής της μεγαλύτερης τράπεζας του Ισραήλ; Σαν τέτοια έχω πολλά άλλα παραδείγματα και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μεγάλη δεξαμενή δυνατοτήτων σήμερα για την Ελλάδα αν ήθελε αλλά μια ιδεολογική αντίληψη της ιστορίας δυστυχώς το εμποδίζει.

  Offshore said:
  Καλά βρε συ γιατί είναι εθνικίστρια η Κανέλλη, θα με τρελάνεις

  Αφαίρεσε την λέξη καπιταλισμός και θα δείς οτι αυτά που λέει στα εθνικά θέματα είναι η ατζέντα του ΛάΟΣ ή της Πολιτικής Άνοιξης. Η σωστή λέξη θα ήταν εθνικοσοσιαλίστρια αλλά είναι λάθος γιατί τον έχει καπαρώσει ο τύπος με το μουστάκι. Αλλωστε είναι γνωστή η ιστορία με τον εκπρόσωπο του ΛάΟΣ που πιθανολογείται οτι έγραφε στο περιοδικό της ΝΕΜΕΣΙC ή την άκρατη λατρεία της προς τον πρωην Αρχ.Χριστόδουλο.

 87. Zurichman said

  Abravanel

  αυτα που γραφεις ειναι ενδιαφερουσα ιστορια, δηλαδη επιτευγματα. Τα παραπανω ονοματα ειναι συγκρουσεις, κλαψα και μιζερια. Ποσταρε καποτε για αυτους που αναφερεις και λιγοτερο για σφαγες, πογκρομ κλπ, να δουμε και την δημιουργικη πλευρα των ελληνων εβραιων.

 88. »ήταν ο ιδρυτής της Danone και ο πρόεδρος της ΙΚΘ έγινε ο ιδρυτής της μεγαλύτερης τράπεζας του Ισραήλ;»

  και γιατί παρακαλώ κ.Zurichman αυτο ειναι ενδιαφερουσα ιστορια, δηλαδη επιτευγματα

  ———————–
  και Δεν ειναι επιτευγματα Απειρως σημαντικώτερα τα επιτευγματα του Μπεναρογια
  του θεμελιωτη του Εργατικου Κινηματος στη Θεσσαλονικη ;

 89. Abravanel said

  Νόσφυ μπορεί πιο εύκολα να καταπιεί κάποιος Θεσσαλονικιός. Ενας δεξιός γιατί δεν του αρέσουν οι αριστεροί και οι εβραίοι – ενώ ένας αριστερός γιατί δε του αρέσει οτι η αριστερά γεννήθηκε από εβραίους, υποστηρίχθηκε από εβραίους (μπορεί να λέμε Πόντος και Αριστερά αλλά εγώ ξέρω οτι το 70% των ψήφων του ΚΚΕ προέρχονταν από την εβραϊκή κοινότητα) και οργάνωσε την αριστερά και στην παλιά Ελλάδα.

  Οπως άλλωστε γνωρίζεις για αυτό το λόγο το ΚΚΕ αρνήθηκε να δώσει το όνομα του Μπεναρόγια στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, (και προσωπικά πιστεύω οτι αυτό το κόμπλεξ το έχει οδηγήσει στην Θεσσαλονίκη να είναι το αδελφάκι της Χρυσής Αυγής όσο αφορά την εβραϊκή κοινότητα της πόλης).

 90. Zurichman said

  Ε δεν τα πηγαινα ποτε καλα με το εργατικο κινημα και δη κομμουνιστικης υφης. Καουτσκυ δεν ειναι πως να το κανουμε

 91. mr.Zurichman να σας ξεκαθαρισω την δική μου τοποθετηση πάνω σ’αυτό που λέτε και Ξαναλέτε διαρκώς

  περι επιτευγματων (ως κριτηριο της αξιας των ανθρωπων )

  Λοιπόν ..πως να το πώ Καπως ετσι:
  Θα μπορουσαμε να κρινουμε τους ανθρωπους
  α) Συμφωνα με οτι εχουν (κατεχουν)
  β) συμφωνα με οτι εχουν κανει( επιτευγματα)

  γ) συμφωνα με οτι Ειναι ( για μάς για τον εαυτο τους για τα παιδια τους τους γυρω τους,την κοινοτητα τους την κοινωνια )

  – Λοιπόν στην μεχρι τωρα ζωή μου συνήθως
  οταν γνωσρισα ανθρωποους που κατεχουν πολλά..απο κοντα Μαλλον απογοητευτηκα..Δεν ειναι και τόσο ..καλή παρεα τουλαχιστον οι περισσοτεροι απ’ οσους γνωρισα ..

  – επισης..Ανθρωποι που εχουν κανει Σπουδαια επιτευγματα(γνωρισα μερικους)
  συγγραφεις , επιστημονες κλπ

  Δεν σημαινει απαραιτητα οτι αξιζουν και ως ανθρωποι .. Πολλές φορες ανθρωποι που εχουν κανει Μετρια επιτευγματα αποδειχθηκαν σπουδαιοι ανθρωποι ,, με ζεστασια , αγαπη , χιουμορ (και συχνά το αντιθετο)

  γ) Ετσι προτιμώ να κρινω και να δεχομαι η οχι τους ανθρωπους

  οχι γιαυτό που Κατεχουν

  ουτε για τα επιτευγματα τους

  αλλά γιαυτό που ειναι:

  Ειναι ανθρωποι , εχουν καρδα; εχουν ζωντανια ; Ψυχή ; Αγάπη; Κανουν κατι για τον αλλο ; Συμπονουν;

  Ας το πώ διαφορετικά

  Αν με γεμιζει αποτροπιασμό το Ολοκαυτωμα
  και μισος τοσο για την Ναζιστική ιδελογια που το γεννησε
  οσο και για τους τοτε Υπηρετες της ειτε αυτοι ησασν Ναζί ειτε οι εδώ συνεργατες ταγματασφαλιτες (που κανανε την Βρωμικη δουλεια)

  Δεν ειναι γιατι Θλιβομαι μόνο για τους σπουδαιους και με επιτευγματα Εβραιους που χαθηκαν τοσο τραγικά

  Αλλά γιατι θλιβομαι Και Για ολους τους αλλους Εβραιους και μη εβραιους ,

  ανεξαρτητως επιτευγματων τους
  ———————–
  που εξοντωθηκαν απο τα Ναζιστικά τερατα και τους κατα τοπους Υπηρετες τους …

 92. »Ε δεν τα πηγαινα ποτε καλα με το εργατικο κινημα και δη κομμουνιστικης υφης. Καουτσκυ δεν ειναι πως να το κανουμε»
  Οσο για τον Μπεναρογια πεσατε στην Περιπτωση..
  εντονοτατη σχεση με τον Αυστρο Μαρξισμό(σοσιαλδημοκρατία) ειχε ο Ανθρωπος …

  -( ακου κομμουνιστικής Υφης!!!)
  Χριστε και Κυριε (ωχ! παλι το ειπα!)

 93. Zurichman said

  Ε κυριε γραφτε τους βιογραφια, μετρο δεν ειστε εσεις για να αναγορευσετε το γουστο σας σε ratio. Εγω ζητησα απο τον Αμπραβανελ να γραψει αφιερωματα για τους ελληνες εβραιους που εχουν κανει σημαντικα επιτευγματα και αυτα δεν μετριουνται με το αν ηταν καλοι οικογενειαρχες η καλοι οικολογοι. Καλοι οικογενειαρχες ειναι ενδεχομενως η συνριπτικη πλειοψηφια του κοσμου, αλλα δεν ανακαλυπτουν ολοι φαρμακα, μαθηματικους τυπους, δεν ιδρυουν βιομηχανιες. Αλλα εσεις ως καλος ανθρωπος ειστε υπερανω αυτων. Αφηστε εμας τους απολογητες του νεοφιλελευθερισμου, ως κακοι ανθρωποι να θαυμαζουμε τους Εβραιους της Danone, η τον Paul Samuelson πατερα της μοντερνας οικονομικης επιστημης

 94. ..και μεις τον Μπεναρογια αν επιτρεπει το Γουστο σας κυριε,
  τον Μπεναρογια
  θεμελιωτη του συνδικαλιστικου κινηματος στην ευρυτερη περιοχή …
  (φυσικά εχετε το δικαιωμα να θαυμαζετε συμφωνως με τα γουστα σας

  (και αυτό που επιτρεπουν τα γουστα σας να θεωρειτε Μονον και αποκλειεστικά ως επιτευγματα) τους ανθρωπους…

  Εκεινο που μαλλον δεν εχετε ως δικαιωμα ειναι να αποκλειετε, να προσβαλλετε να θεωρειτε με τοσο Φθηνα απαξιωτικό τροπο αναξιο,
  το δικο μας μας δικαιωμα να κρινουμε τους ανθρωπους με κριτηρια Ηθους , αξιοπρεπειας να σεβομαστε την Ιστορική Αληθεια και οχι μόνο τους Αλαζονικους Μικυ μαους του Νεοφιλελευθερισμους

  και να μην περιφρονουμε οτι
  Λόγω Παχυλους Ημιμαθιας Τεμπαελιασαμε να μαθουμε

  -οπως κανατε εσεις

  Με τονΜπεναρογια, που τον θεωρησατε και Κομμουνιστή και τον συγκρινατε με τον Καουστσκυ

  και Λογω ακριβώς αυτου του συνδυασμου Παχυλής Ημιμάθειας και Αλαζονειας που συνοδευει πάντα αυτου του ειδους την Ημιμαθεια την πατησατε Παταγωδώς

  διοτι πέσατε Ακριβώς στην Περιπτωση :

  Ο Μπεναρογια ηταν Σοσιαλδημοκρατης και με την εννοια εκεινων των καιρών εντασσοταν πολιτικάστο ρευμα του Καουτσκυ

  -εκτος αν εννοειτε οτι επειδή δεν τον Ξερετε(δεν ειναι διασημος δεν τον εχει καταχωρισει καπου το δικο σας Κριτηριο αξιολογησης)

  αρα ειναι απορριπτεος και μπορειτε ευκολα να του δωσετε την ετικετα που δαλεγετε εσεις (π.χ Κομμουνιστής ) για οτι δεν καταλαβαινετε και δεν γνωριζετε.

 95. Zurichman said

  σου ειπα εγω ανθρωπε μου να μην θαυμαζεις ποιον θες? Σου απαγορευσα κατι?

 96. offshore said

  @Abravanel
  #86

  Η ιστορία είναι γνωστή, η άποψη μου είναι πως ένας δημοσιογράφος/ αρθογράφος επιτρέπεται/ επιβάλλεται να γράφει σε πολλά έντυπα.

  Από την άλλη, σε κάποια θέματα τα κόμματα συμφωνούν. Όλα τα κόμματα. (το ξέρω πως το έχει πει και ο Καρατζαφέρης, αλλά εγώ το πιστεύω πραγματικά). Εννοώ πως δεν μπορούν ΜΟΝΟ να διαφωνούν.

  Δεν είμαι φανατική αναγνώστρια του ‘Νέμεσης’ αλλά ο παππούς μου που υπήρξε ο φανατικότερος αναγνώστης του ήταν και ο φανατικότερος αντι- εθνικιστής που πέρασε ποτέ από τη γη.

  Και κάτι τελευταίο, ένας φίλος μου που είναι ο πιο κομουνιστής Κομουνιστής είναι και ιδιαιτέρα θρήσκος. Ο Κομουνισμός και η θρησκεία είναι συνήθως δύο ασυμβίβαστες έννοιες αλλά μερικοί καταφέρνουν και τις συνδυάζουν. Τώρα που το θυμήθηκα έτσι ήταν και δύο θείες μου. ΚΚΕ μέχρι το κόκαλο αλλά ένα μεγάλο μέρος της σχεδόν ανύπαρκτης περιουσίας τους πήγε στην εκκλησία.

 97. ArisMUC said

  @Η ιστορία είναι γνωστή, η άποψη μου είναι πως ένας δημοσιογράφος/ αρθογράφος επιτρέπεται/ επιβάλλεται να γράφει σε πολλά έντυπα.

  … και αντιστοίχως οι εβραίες δικαιολογούνται να καλούν μια δημοσιογράφο που γράφει στο Das Schwartze Korps αντισημίτρια και φασίστρια.

  @Από την άλλη, σε κάποια θέματα τα κόμματα συμφωνούν. Όλα τα κόμματα.

  Δεν υπάρχει κανένα θέμα στο οποίο να συμφωνούν όλα τα κόμματα. Δόξα τω Αντονάι, υπάρχει ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., οι Οικολόγες, αλλά και πλήθος μικρότερων κομμάτων που διαφωνούν, ή και προτείνουν ριζική αναχώρηση από το παρών εννοιολογικό πλαίσιο (στο βαθμό που μπορούν να το κάνουν αυτό ως κομματικοί σχηματισμοί…)

  @ο παππούς μου που υπήρξε ο φανατικότερος αναγνώστης του ήταν και ο φανατικότερος αντι- εθνικιστής που πέρασε ποτέ από τη γη.
  @ένας φίλος μου που είναι ο πιο κομουνιστής Κομουνιστής είναι και ιδιαιτέρα θρήσκος.

  Όπως είπε ο (αντισημίτης) Μαρξ, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να το είχε πει ο (φαλλοκράτης) Freud, δεν μπορούμε να κρίνουμε κάποιαν με βάση την ιδέα που έχει η ίδια για τον εαυτόν της.

  @Ο Κομουνισμός και η θρησκεία είναι συνήθως δύο ασυμβίβαστες έννοιες αλλά μερικοί καταφέρνουν και τις συνδυάζουν

  … μη όντας πλέον κομμουνίστριες. Όποια έχει στοιχειώδες grasp του ιστορικού υλισμού δεν μπορεί παρά να περιφρονεί την λατρεία του Χριστού και πολύ περισσότερο τις Εκκλησίες του.

 98. ArisMUC said

  Μα καλά Φουκώ εκεί στις ΟΒες δεν τις έβαζαν τις θείες να διαβάσουν;

  Και καλά οι θείες, εσύ είσαι έτοιμη να εκχωρήσεις την λέξη Κομμουνισμός στις αντισημίτριες, ομοφοβικές, θρησκόληπτες, ελληνοκεντρικές κάφρες του Κουκουέ;

 99. κ.Zurichman
  Ασφαλώς και δεν μου απαγορευσατε ..
  Και ειλικρινά το εκτιμώ που Δεν μου το απαγορευσατε.
  Τωρα
  Σας αφιερωνω (και σε οσους σκεφτονται σαν και σας )
  ελπίζοντας ειλικρινά οτι θα σκεφτειτε πώς υπάρχουν κιαλλα πραγματα που χρειαζετε να γινουν περα απο το να κρινουμε τους ανθρωπους με βαση τα …επιτευγματα τους

  http://nosferatos.blogspot.com/2009/01/canteca-de-macao-los-hijos-del-hambre.html

 100. Zurichman said

  Μπαφιάσαμε απο λαικισμό χαιρετισμούς στον Μουγκάμπε

 101. »Μπαφιάσαμε απο λαικισμό χαιρετισμούς στον Μουγκάμπε»

  Κριμα κυριε αν αυτο καταλάβατε
  τεσπα δεν πειράζει.. κυριε..
  http://nosferatos.blogspot.com/2009/01/blog-post_4696.htm

 102. ε μάλλον εχετε δικιο κ. Zurichman
  Πρέπει ν’αφησουμε κατα μερος τις Μιζεριες να ειμαστε αισιοδοξοι και να κοιταμε Μπροστά .

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/08/monty-python-always-look-on-bright-side.html

 103. Zurichman said

  Νοσφερατε

  η «κατηγορια» του διδυμου Καραμανλη-Αλογοσκουφη ως νεοφιλελευθερων, αποτελει βρισια για τον ιδιο τον νεοφιλελευθερισμο [οτι και αν σημαινει νεοφιλελευθερισμος]. Ακους εκει νεοφιλελευθεροι με ελλειμματα μπανανιας και 1.000.000 δημοσιους υπαλληλους.

 104. Αυτος ομως ητο(ελπίζουμε τουλαχιστον ) ο Υπαρκτος (σεμνος και ταπεινος)Νεοφιλελευθερισμός τουλαχιστον στην Μπανανιαν μας

 105. Σημειωση Το (ελπίζουμε τουλαχιστον )αφορά στο Ητο..
  Ελπίζωμεν διακαώς να Ητο.. και να μην Ξανακουσωμεν πια (για την μεγαλη (Νεο)… Φιλελευθερη παραταξη (αλαγοσκουφοΚαρμανλο ΒουλγαρακοΓιακουματοκαιδεσυμαζευεται )

 106. Zurichman said

  Φοβουμαι για την ευρυτερη Δημοκρατικο-πολυζωγοπουλο-γιωργακικο-Ροβλιακο-το συμφερον του ΠΑΣΟΚ ειναι συμφερον του τοπου-τηλεμαχο χυτηρικη παραταξη. Τρεμω στην ιδεα οτι η Νορα Κατσελη σαν νεος Ουγκο Τσαβεζ θα επανακρατικοποιει ΟΤΕ και Ολυμπιακη

 107. Ο Αλιγατορας : Μια Ταινια για τα Θλιβερα Καρτουν της Νεοφιλελευθερης Αηδιαστικής Ουτοπίας και το Ινδαλμα τους : Τον Μπερλουσκόνι
  http://nosferatos.blogspot.com/2008/08/blog-post_8121.html

 108. και αυτο για τον κ.Zurichman
  ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  http://nosferatos.blogspot.com/2009/01/blog-post_2885.html

 109. Εντωμεταξύ ρε παιδιά Καλά ο Σημιτης να ειναι … »Εβραιος »
  Καλά ο Πουτιν να ειναι κι αυτός ..Εβραιος

  Αλλά και οι Κινεζοι ;
  κι αυτοι
  Εβραιοι;
  Τι αλλο θα μας πουνε οι …Υποψηφιοι του Μεσαιου χωρου της Μεγαλης Φιλελευθερης παραταξης ;

  http://nosferatos.blogspot.com/2009/09/blog-post_4274.html

 110. Zurichman said

  Ξεσκονιζοντας την βιβλιοθηκη μου πετυχα το Fashionable Nonsense του Αλαν Σοκαλ [της γνωστης φαρσας]. Περιοπτη θεση εχει ο κυριος Μπωντριγιαρ στο βιβλιο, θα πρεπει να μπει και σε ενα Old Fashionable Nonsense της πολιτικης οικονομιας.
  Γαλλικη διανοηση και σεις, τουλαχιστον μετα τον Καστοριαδη δεν παραξε και τιποτα σημαντικο, α να μην ξεχασω να στυμενα πεη που θυμιζαν στον Λακαν μιγαδικους αριθμους

 111. Οριστε..Εχει αρκετο πραμα απο αυτά που δεν μπορειτε να καταλάβετε για να απορριψετε(με αλλοθι τα οσα ειπε ο Σοκαλ ο οποιος τουλαχιστον προσπαθησε )

  http://nosferatos.blogspot.com/search/label/%CE%9B%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%20%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1

 112. Zurichman said

  Η Γαλλική κριτική στο Χόλλυγουντ την δεκαετία του 60 έγινε με την Νουβω Βαγκ και έπεσε το γέλιο της αρκούδας με τα ακαταλαβίστικα εκτρώματα που παρήγαγε. Έτσι νόμιζει η γαλλική σκέψη πως με 2-3 τσιτάτα του κάθε Μπωντριγιάρ θα γίνει σοβαρή κριτική στον καπιταλισμό. Ευχαριστώ δεν θα πάρω, αλλά για σοβαρή κριτική στον καπιταλισμό θα πάρω έναν Όρμεροντ, έναν Στίγλιτς, έναν Κρούγκμαν ή τον λιγότερο γνωστό Τζόζεφ Μακώλευ. Πάντως κάθε κατακαημένο αριστερό που νομίζει πως με δυο τρεις όρους απο την κλεμμένους απο την φυσική, για να μην καταλαβαίνει το πόπολο αλλά δεν καταλαβαίνει ο ίδιος, κάνει κριτική τον γράφω έκει που δεν παίρνει.
  Συγεκριμένα στο κείμενο ποντάρω πως

  Είναι η καθαρή και κενή μορφή , η μορφή που έχει καθαρθει από την αξία και παίζει πια μόνο με την περιστροφή της (την τροχιακή κυκλοφορία της )

  μεταφράζει ως τροχική κυκλοφορία της το κβαντικό spin, έλα θεε και κύριε που κολλάει το σπιν με την πολιτική οικονομία.

  Αυτό το απροσδόκητο τέλος , αυτή η μεταβατική φάση , αυτή η καμπύλη διάχυσης

  Η καμπύλη διάχυσης, ουάου. Έψαξα αν υπάρχει δόκιμος όρος, καμπύλη διάχυσης βρήκα το εξής

  The product diffusion curve is a bell curve that models the rate of adoption of a new product…
  Συν βέβαια τις πυκνότητες πιθάνοτητας που περιγράφουν ανελίξεις διαχύσεως, αν μπορεί να τις πεί κάποιος καμπύλες. Τελικά και λίγα τους έσουρε ο Σόκαλ. Για το άλλο κομμάτι του κειμένου, λυπάμαι είναι διάτρητο.

 113. k .Zurichman
  Μαλλον τα παιρνετε ολα πολύ
  ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ
  (ειχα γνωρισει και μερικους αλλους που τα πέρναν ολα ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ…
  – αυτο βεβαια ειναι μια ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ αλλά και μια ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ .
  θα το κουβεντιασουμε κι αυτό .(που οφείλεται)
  παντως δοκιμαστε για λίγο τον εαυτό σας και δειτε στο αποσπασμα μήπως μπορεσετε και το δειτε λίγο
  ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
  (αν δεν τα καταφερετε δεν πειραζει.. την επομενη φορά)

 114. »Η Γαλλική κριτική στο Χόλλυγουντ την δεκαετία του 60 έγινε με την Νουβω Βαγκ και έπεσε το γέλιο της αρκούδας με τα ακαταλαβίστικα εκτρώματα που παρήγαγε»

  Το γελιο της αρκουδας ε;
  με τα ακαταλαβίστικα εκτρώματα που παρήγαγε ε;

  χε χε…

 115. Zurichman said

  Κυριε, θυμηθειτε ποσο κυριολεκτικα πηραν την φαρσα του Σοκαλ πολλοι σαν και του λογου σας, και επεσαν μετα στον κουβα. Τελικα ειναι δυσκολο να κανεις και κριτικη κατι το οποιο για χρονια θεωρουσα ευκολο, τελικα και εκει ο κουβας ειναι ορθανοιχτος και βαθυς.

  Παντως μετα απο ενα μαρτυριο που υπεστην βλεποντας Νουβελ Βαγκ, ακουγα πολλους κουλτουριαραιους να αναλυουν το εργο με τον καθενα να βγαζει απο ενα απιστευτο συμπερασμα. Επειδη ηταν χαμενος χρονος, γυρισα σπιτι παρηγγειλα 2 πιτσες εβαλα την Καζαμπλανκα και απηλαυσα τον αξεπεραστο Χαμφρευ Μπογκαρτ. Ο κινηματογραφος αυνανισμος της Νουβελ Βαγκ ειναι για χασομερηδες.

  Θα σας πω και ενα ανεκδοτο για να ειρωνευθειτε παλι αργοτερα [η ειρωνεια ιδιον του μικρου], με συζητηση ενος εκ των κουλτουριαραιων με τους οποιους συναγελασθην εκεινο το μαρτυρικο απογευμα. Μου ανεφερε τα εκπληκτικα shootings του Ταρκοφσκι [που οντως ειναι] αλλα ειδικα του αρεσε στο Σολαρις η σκηνη με την κινηση του δρομου [γυρισμενη στην Ιαπωνια] που την διανθισε με μια σειρα νοηματων για το που παμε και πορευομεθα. Βεβαια ο Ταρκοφσκι ειχε παει στην Ιαπωνια, δεν ομως βρηκε να γυρισει αυτο που ηθελε και λιγη με σοβιετικη αποτελεσματικοτητα κοτσαρε 15 λεπτα κινησης στο δρομο για να μην δειξει οτι τζαμπα χαλασανε χρηματα για το ταξιδι.
  Ξερετε ενα επιτευγμα του Χολλυγουντ ηταν/ειναι πως παρηγαγε αριστουργηματα που μπορουσε να καταλαβει το ποπολο.

  Βλεπετε πως ολοι οσοι εντυπωσιαζονται απο δαυτα, ειτε ειναι μια σκηνη κοτσανα του Ταρκοφσκι, ειτε οταν μπλεκουν τα κβαντικα σπιν με τον καπιταλισμο, τα στυμενα πεη με τους μιγαδικους αριθμους, τις διαχυσεις με καθε ειδους τρικυμια στον εγκεφαλο τους, ειναι χρησιμοι, ας μην πω την λεξη. Ελιτιστες της πλακας, με βαθια απεχθεια στο ποπολο, τραγικα αμορφωτοι δε. Διοτι αμορφωσια δεν ειναι να πεις δεν γνωριζω, διαολε δεν ειμαστε παντογνωστες, αλλα να προσποιεισαι πως γνωριζεις. Και για αυτο σας συμβουλευω, κανετε οση κριτικη για τον καπιταλισμο θελετε, μην την μπερδευετε με τα σπιν, ισως ακουγονται ωραια σε καμια εκπομπη της Βικυς Φλεσσα η της Μπηλιως Τσουκαλα αλλα δεν πιανουν μια οταν θα μιλησετε με πραγματικους γνωστες. Το reading list ειναι ενδεικτικο και ειλικρινα σας συνιστω να διαβασετε Ormerod με την κριτικη του οποιου εν πολλοις συμφωνω.

 116. Πριν ερθει η Ωρα της Νουβέλ Βαγκ ας ξεκινησουμε απο συγχρονο Ισραηλινο κινηματογραφο που ενώ δΕΝ ειναι Χολυγουντ
  δεν ειναι και Κουλλτουριαραίικος*(που λεει και ο mr Zurichman
  αν και συγκλονιστικός

  http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=9212338506418516525&postID=4898771621279413552

  Φυισκά θα ακολουθησουν πολλά ειδη Παγοσμιου κινηματογραφου περα
  απο το Χολυγουντ την Ντισνευλαντ , Την Κλαρα Μπέλ τον Φεθρυ Ντακ , τον Θειο Σκρουτζ και ολα τα αλλα που αντιλαμβανεται πληρως ο ως ανω κυριος

  * αν θυμαμαι καλά την λέξη απαξιωσηγια καθε τι που ξεφευγει απο το επιπεδο Διανοητικής ΠΙΤΣΑΣ το πρωτοκαθιερωσε ο αειμνηστος Αρχιεπισκοπος
  » κουλτουριαραιοι , προοδευτικαριοι κλπ»
  (τοτες με τις ταυτοτητες και το θρησκευμα ..Που ετρεχε και ο Καραμανλής να υπογραψει ..Τοτε..)

 117. .. »Επειδη ηταν χαμενος χρονος, γυρισα σπιτι παρηγγειλα 2 πιτσες εβαλα την Καζαμπλανκα και απηλαυσα τον αξεπεραστο Χαμφρευ Μπογκαρτ.»

  ΒΡΕ! κατι μου θυμιζει αυτό
  ..
  ΒΡΕ;
  (μου φαινεται θα καταληξουε πάλι να πεταμε ο ενας τον αλλον pitas de spinakas…)
  Τουλαχιστον σε ξαναβρισκω ..Κατι ειναι κιαυτό..

 118. πριν πάμε στα Γαλλικα ας ξεκινησουμε την περιηγηση μας με μια ματια στον ιΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ(λιγα ..ενδεικτικά ..)

  http://nosferatos.blogspot.com/search/label/%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82%20%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%82

  ελπίζω να ειναι κατανοητά ε; Δεν ειναι και Ταρκοφσκι…

 119. καΙ ΝΑ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟς
  http://nosferatos.blogspot.com/2009/01/blog-post_9745.html

  μια ταινια Κινουμενων σχεδιων που καταφερνει να γινει εξαιρετική Σκληρη αλλά και συγκλονιστική και ευαισθητη

  (και που φυσικά θα απορριψουν ως κουλτουριαραίικη οσοι εχουν συνηθισει να ταυτιζουν τα κινουμενα σχεδια με την Ντισνευλαντα , τα Μικυ μαους, τα τρια γουρουνακια τον Ντοναλντ Ντακ τα Χαρμπουργκερ και τις πιτσες κλπ)

 120. Zurichman said

  Συγκρινετε τον Φελλινι με την Νουβω Βλακ η τους κουλτουριαραιους? Ιεροσυλια για την Προβα Ορχηστρας που ειναι η πλεον εξαιρετη αντι-συνδικαλιστικη ταινια.

 121. Zurichman said

  Βρε Νοσφυ, αστο παγαινε πιασε κανα Της Κακομοιρας με τον Ζηκο. Βαρεθηκαμε 30 χρονια «κουλτουρας» [στην ελλαδα κρατικα επιχορηγουμενης, απο το προοδευτικο ΕΛΚ], σας τα ειπε και ο Παζολινι για τα κακομαθημενα των κολλεγιων.

 122. » Προβα Ορχηστρας»

  Μπραβο που τη θυμηθηκες …Πως την ειχα ξεχασει ..!!!!!!

  Δεν μου λες ..Τι εχεις πάθει με την Νουβελ Βαγκ; ε; Πρεπει ναχεις Πολλάααα απωθημενα ..

 123. την Προβα Ορχηστρας την ειχα δει σε Σινεμά της Αθηνας γυρω στα 80 ..νομιζω οτι ητανε και Ντολμπυ συστεμ τοτε ..
  εν τω μεταξύ γινεται κιενας σεισμός ..Μεγαλος .. Θυμαμαι οτι δεν καταλαββα τιποτε (απο τον Σεισμό)

 124. Εν τω μεταξύ παρε ολιγον Αλμαντοβάρ πουχει και ωραια τραγουδια μεχρι να ετοιμασω το ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ αφιερωμα στον Γαλλικο Σινεμα
  (βρε τι κανουμε για να πεισουμε τον κ Zurichman )

  http://nosferatos.blogspot.com/2009/09/almodovar.html

  Δε μου λες ; Εσυ πρεπει να εχει υποστει και Πολύυυυ Θ. Αγγελοπουλο ε;Πρεπει ναχεις υποφερει .. Ελα ,πες μας ..

 125. ε..Να κιενα Αμερικανικο..Γουντυ Αλλεν ..
  Χαλαρωσε κιακου τον Μεγαλο Καρουζο…
  τα ξαναλέμε Μολις ετοιμασω το ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ που λεγαμε

  http://nosferatos.blogspot.com/2009/09/enrico-caruso-mi-par-dudir-ancora-match.html

 126. εν τωμεταξυ ενα Αμερικανικο απο τα ωραια
  http://nosferatos.blogspot.com/2008/07/david-lynch.html

 127. Zurichman said

  Με την ανοησια εχω απωθημενα, εξ ου και η Νουβελ Βλακ ως αποθεωση της βλακειας

 128. Το »με κομμενη την ανασα» σου αρεσε;

 129. Καλά! Παρε τωρα μια γευση απο το Υπεροχο
  Χορευοντας το Σκοτάδι.
  Προσεξε τα τραγουδια..

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/08/blog-post_1060.html

 130. Να και μια ταινια για τον κτηνωδη Εφιλατη που μας ετοιμάζει η Νεοφλιλευθερη
  iDIOT -εία:

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/09/la-zona.html

 131. A. Ioannou said

  @Nοσφερατος (129)

  Η κατάσταση που δείχνει η La zona έχει να κάνει με τον νεοφιλελυθερισμό όσο και ο εθνικοσοσιαλισμός με τη σοσιαλδημοκρατία, και ακόμα λιγότερο. Μάλλον περί νεοφεουδαρχίας πρόκειται.

 132. Γιαατί το λέτεε αυτό..
  Εγώ εκεινο που ξερω ειναι οτι πολλές χωρες της Λατινικής Αμερικής Βυθιστηκνα στην πιο Απιστευτη φτωχεια Λόγω ακριβώς του Νεοφιλελευθερισμου.
  Παραδειγμα . Η Αργεντινη ..2000…
  Αφηστε δε που το Πιο αγαπημένο παιδι της Θατσερ και των Λοιπών Φωστηρων του Νεοφιλελευθερισμου Υπηρξε Ο φασιστας
  ΧΑΣΑΠΗΣ Πινοσετ ..

 133. Zurichman said

  Εδω φιλαρακι της Αμερικης εγινε στο τελος ο Μαο [ΕΣΣΔ γαρ], στον Πινοσετ θα κολλαγαν. Να μην πω για τον Τιτο.

 134. ArisMUC said

  Να μην λέμε και ότι μ*****α μας κατέβει, ο Deng Xiaoping ήταν.

 135. Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι αλλά τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, αναφορά στά οποία γίνεται στην αρχή τούτης της ανάρτησης, έχουν ξαναεμφανισθεί σε διάφορα εθνικιστικά-σοσιαλιστικά μπλογκ τις τελευταίες μέρες (εκολγές γαρ). Δείτε εδώ (http://seferou.blogspot.com/2009/09/blog-post_20.html) και σε αναμετάδοση εδώ (http://olympia.gr/).

 136. καλά μια με τον Μπεναρογια και τον Καουτσκι μια Με τον Μαο..
  ταχει κανει τελειως μπουρδουκλεμε μιλάμε
  Ε δεν περάζει..
  Εδώ εχει το Θρασος ο Καραμανλής να ζητα ακομα ( μετα το πιο απιστευτο Ρημαδιο την πιθο αδιανοητα Ξεδιαντροπη Λεεηλασια που ειχε ο Τοπος απο τον καιρά του Συλα ) να ζητά ΤΗΝ ψΗΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ..ΜεΓΑΛΗ φΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

  στον Μαο και στον Ντεγκ Ξιαο Πινγκ θα θα κολησουμε;
  παρεε και λίγο Κόμη μπας και χαλαρωσεις
  http://nosferatos.blogspot.com/2009/09/blog-post_9103.html

 137. http://nosferatos.blogspot.com/2009/01/blog-post_1068.html

  Θυμαστε;Αναφερεται στην εποχή του κ Τριανταφυλιδη…

 138. Zurichman said

  Οταν εκανε ανοιγμα ο Νιξον στην Κινα, ο Μαο ηταν επικεφαλης για να μην λεμε μαλακιες

 139. ArisMUC said

  @»Εδω φιλαρακι της Αμερικης εγινε στο τελος ο Μαο [ΕΣΣΔ γαρ]»

  Ο Μάο απλά δέχθηκε τον Nixon. Η αναγνώριση της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», οι επισκέψεις κινέζων κομμουνιστριών στον Λευκό Οίκο, έγιοναν αφού πέθανε ο Μάο. Με την θεωρία των Τριών Κόσμων του Deng.

 140. Ειτε με Μαο ειτε με Ντεγκ ο Συσετισμός με Πινοσετ ειναι εντελώς Ατυχής ..
  Ο Πινοσετ υπήρξε το αγαπημένο παιδι των Νεοφιλελευθερων ειτε ηγετων ειτ Θεωρητικ΄ων .. Τις σφαγές που εκανε ο Χασαπης τις επικροτουσαν μεχρι τελους οι Νεοφιλελευθεροι και η Θατσερ ειχε λυσσαξει οταν κινδυνεψε να Δικαστει ο αγαπητοις της Φασιστας …

  Αλλο η Κινα η οποια εκανε ανοιγματα προς τΙς ΗΠΑ ειτε πιο πριν Με Μαο ειτε κυριως με το Ντεγκ
  και Εντελώς αλλο ο Πουλημένος στους Νεοφιλελευεθρους και τις Πολυεθνικές Προδοτης και Φονιας του ευεργετη του Αλλιεντε

  Εκλεκτος του Νεοφιλελευθερισμου στη Λατινική Αμερική ΧΑΣΑΠΗΣ ΠΙΝΟΣΕΤ

 141. Zurichman said

  Τι δεχτηκε μονο? Δεν εκανε την συμφωνια περι μιας Κινας και το ανακοινωθεν της Σαγκαης που στοχοποιουσε την ΕΣΣΔ?
  Νοσφερατε, ο Μαο ε ο δημοκρατης, των Μεγαλων Αλματων προς τα Εμπρος, αυτος δεν ηταν χασαπης. Δημοκραταρος αλλα σε μονοκομματικο καθεστως. Και βεβαια υπηρχε στην κομμουνστικη Κινα, ελευθερια τυπου, καμια παραβιαση ανθρωπινων δικαιματων, το Λαο Γκαι ειναι μυθος της Δυτικης προπαγανδας κλπ κλπ
  Ειδες που οι προκαταληψεις του καθενος κλπ κλπ

 142. ArisMUC said

  Υπάρχει σαφέστατη διαφορά μεταξύ της κριτικής στον Μάο από τα αριστερά, στην λογική «fail again; fail better», και της κριτικής στον Μάο από μια αφελή φιλελεύθερη θέση, όπως κάνεις εσύ.

  Ο Μάο έφερε την (μαρξιστική) ορθοξία στα όριά της, για τον ευγνωμονούμε. Από την άλλη, δεν σκότωσε αρκετούς εχθρούς του κομμουνισμού, για αυτό και του ασκούμε κριτική.

  Όμως, το λάθος, η έλλειψη, του Μάο, των ιστορικών συνθηκών που έδρασε ο Μάο, για την οποία μετανιώνουμε τα μάλιστα, είναι ότι δεν κατάφερε να μην υπάρχουν σήμερα οι εκφραστές του μπουρζουάδικου Λόγου.

 143. Zurichman said

  La, la, la h Lola

 144. Kοιτα να δεις εγώ δεν υπερασπιστηκα κανενα Μαο ..

  Εκεινο που ειπα ( και ειναι φανερό σε ολους εκτος απο τους Κουτοπονηρους νεοφιλελευθερους Δεξιους) ειναι οτι αλλο πραγμα τα ανοιγματα της Κινας προς τη Δυση με τη διπλωματια του Πιγκ πογκ επι Μαο και τα Υπολοιπα του Ντεγκ

  καιεντελώς αλλο η προετοιμασια και η εκτελεση ενος Προμελετημένου εγκληματος οπως ηταν αυτο της

  προμελετημένης προδοσιας του Ανδρεικελου των Πολυεθνικών και των Νεοφιλελευθερων εγκεφαλων(τυπου Φρηνμαν ) ΧΑΣΑΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΙΝΟΣΕΤ.

  Οποιος δει Αμεροληπτα και με Μη ΚαραμανλιδοΚουτοπονηρο Διαστρεβλωτικο Δεξιο τροπο (και που θυμζει τις Κουτοπονηριες του Καραμανλή και Λοιπων Δεξιων) τα προηγουμενα σχολια μου το καταλαβαινει αυτό …
  Οτι Δηλαδή εννοώ πως ειναι δυο διαφορετικά ΕΝΤΕΛΏς

  ΠΡΑΓΜΑΤΑ
  το να συγκρινεις τα ανοιγματα της Δυσης Προς την Λ. Δ Κινας στα πλαισια μιας Ρεαλ Πολιτικ (απο το 73 και μετα ) και στα πλαισια ανασχεσης του τοτε εχθρου και της Κινας δηλ της ΕΣΣΔ..

  και εντελώς αλλο πραγμα η αποκαλυψη της ΑΛΗΘΕΙΑς

  οτι αγαπημένο Ανδρεικελο των Νεοφιλελευθρων τυπου Φρηντμαν και Θατσερεηταν ενας αιμοσταγής Φονιας , Προδοτης του ευγεργετη του και ΧΑΣΑΠΗΣ του Χιλιανου Λαου ο Πινοσετ ..

  δυστυχως η Δεξιονεοφιλελευθερη Κουτοπονηρια εκλαμβανει συνηθως την διαστρεβλωση και την μετατοπιση της ατζεντας και την Φθηνια και τα Χαζά -Τηλεοπτικου τυπου αλά Πρωιναδικο – κολπα ως επιχειρημα ..

 145. Τωρα ..ας ξεκινησουμε με Φρανσουα Τρυφω
  http://nosferatos.blogspot.com/2009/09/francois-roland-truffaut-nouvelle-vague.html

  Φυσικά δεν αφορά νεοφιλελευθερους που αξιολογουν τον ποιοτικο Σινεμά με κριτηρια Πίτσας και που εχουν απο -δειξει οτι αντιλαμβανονται με αναλογα Κριτηρια (ΜακΝτολντ, Χαρμπουργκερ κλπ και τον διαλογο που κανουνε στο Διαδικτυο …

 146. Zurichman said

  Kala kala para-morfwmene mou esu. To na deis pws ka8e dunamh ston psuxro polemo ekane ta dika ths praksikophmata sou ksefeugei. Apo auta mono o Pinochet sou emeine, giati voleuei tis paidariwdeis prokatalhpseis sou. Na upo8esw pws o ka8e Matthias Rakosi, o ka8e Jaruzelski, o ka8e Gotwald phran dhmokratika thn eksousia. Apo to ma8hma dhmokratias an sou emeine to onoma Pinochet kai ksexases kamia 30aria akoma, lupamai kovesai. Na epanalaveis to ma8hma gia na peraseis thn taksh kai ase agori mou, epi efarmosmenou neofileleu8erismou toulaxiston dikaiousai na ton vrizeis! Kai gia thn fthnia asthna, exeis apodeiksei thn fthnia sou ws o topothrhths ths skepshs sto diadiktyo. Metrou logos Nosferatos, hahaha

 147. Zurichman said

  Kai kati allo, skopos mou den einai na uperaspistw ton ka8e Pinochet, apla den mporw na dexomai ma8hmata ma8hmata dhmokratias, apo ton ka8e aristero pou nomizei pws epiase thn dhmokratia apo ta …. kai katelave 8esh ierokurhka dhmokratias. To sum up, sto psuxro polemo ka8e dunamh topo8etouse me praksikophmata autous pou h8ele, emeis eixame thn «eutuxia» tou Papadopoulou kai ths pareas tou. Apo kei kai pera osoi zhsane ston uparkto neofileleu8erismo eixan perissoterh euhmeria, fact of life. If you dont like it get iver it. Osoi zhsane ston uparkto sosialismo, as mhn to analusw.

 148. Απλώς προσπαθησα να σου δειξω πως Οσο μεγάλη μ..κια ειναι να λενε οι καποιοι »αριστεροι»: Η Ιδεα ηταν σωστή η πραξη ηταν »λαθος εφαρμογή( αναφερομενοι στην Παταγωδη αποτυχια του Υπαρκτου σοσιαλισμου )

  αλλο τοσο Μεγάλη μ..κια ειναι αυτο που λένε ορισμένοι Νεο δεξιονεοφιλελευθεροι »η ιδεα ειναι σωστή η Πραξη (δηλαδή Ο Πινσοετ , ο καταδοτης στην επιτροπή Μακαρθη Ρηγκαν , η κ Θατσερ , η καταστροφή του Πλανητη απο τις Πολευεθνικές» ειναι… »διαστρεβλωση»

  Τωρα εσύ λέγε οτι θελεις ..Εχουμε συνηθισει απο το Ηθος και την Κιτς Ημιμαθεια και την Φθηνεια και την Χυδαιοτητα ορισμένων ΝοφιλελευθερωνΝεοδεξιων που απο τηνν μια κανουν τους εξυπνους-Εξυπνακηδες και οταν αντιλαμβανονται οτι οι αλλοι τους αντιλαμβανονται ( το πόσο χοντροκομμένα Ασχετοι και εντελώς Ημιεγγραμματοι ειναι ) δειχνουν το πραγματικό τους προσωπο αρχιζοντας τις Βρισιες και τις Χυδαιοτητες ..Ειναι γνωστα και Χιλιοειπωμένα ολα αυτά ..

 149. Παρε τωρα
  να δεις κιενα Ντοκυμαντερ μπας και αντιληφθεις οτι υπηρχαν και Υπάρχουν πραγματικοι Ανθρωποι με αξιοπρεπεια σ’αυτόν τον Τοπο περα απο τα Φθηνα Νεοφιλελευθερα Δεξια Θλιβερά Λαμόγια- Καρτούν της παραταξης σου
  http://nosferatos.blogspot.com/2009/03/blog-post_5009.html

 150. Little Red Riding Hood said

  Νοσφεράτε, δίχως να διαφωνώ με τα λεγόμενά σου- για την ακρίβεια συμφωνώ απολύτως στα περισσότερα- θεωρείς πως ο Ζύριχμαν έχει άδικο όταν αναφέρει πως στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η κάθε υπερδύναμη έκανε τα δικά της πραξικοπήματα; Δλδ οι Σοβιετικές εισβολές στην Ουγγαρία και στην Τσεχία τι ήτανε; Ειρηνικές επεμβάσεις; Οκ, δεν ήταν ακριβώς πραξικοπήματα τύπου Πινοσέτ, αλλά ας μη γελιόμαστε, στυγνές αντιδημοκρατικές πρακτικές, τα αποτελέσματα των οποίων τα έιδαμε το 90. Δεν είανι τυχαίο που ο ιδιοφυής Τίτο τα είχε σπάσει νωρίς μαζι τους (βέβαια αργότερα τις έκανε και αυτός τις βλακείες του στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά ας μη ξεφύγει η κουβέντα) Και ναι, ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα απάνθρωπο σύστημα,το πιστεύω απόλυτα καθώς έχω υπάρξει θύμα του, αλλά μαζικά στα κ*λάδικα της Ελλάδας και της Ευρώπης βρέθηκαν να πουλιούνται κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί η Σβετλάνα και η Σόνια και όχι η Τζέιν και η Αμάντα εκ των ΗΠΑ ή και ακόμη η Κάρμεν του Μπουένος Άιρες ή η Μαρία-Ελένα από το Βαλπαραϊσο.

  Και μιας και οι απόψεις μας φιλοξενούνται στο ιστολόγιο ενός Εβραίου, γιατί σαν ελληνική κοινωνία παραβλέπουμε τον καλυμμένο αντισημιτισμό του Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος πρώτα απ’όλα εκδίωξε τους συντρόφους του κόμματός του (Τρότσκυ, Ζινόβιεφ, Καμένεφ); Αν κάνω λάθος, παρακαλώ τον κύριο Abravanel να με διορθώσει. Και με τον κίνδυνο να λαϊκίσω: σε όλους τους σημερινούς υποστηρικτές του Σταλινισμού, αν πχ η Βόρεια Κορέα ή η Κούβα τους έδινε τη δυνατότητα άμεσης μετοίκησης, αλήθεια πιστεύεις πως θα ήταν πολλοί πρόθυμοι να πάνε να ζήσουν σε αυτά τα δύο κράτη;

  Με ρεβανσιστικούς αντίλογους βγαλμένους από το παρελθόν, αγαπητέ Νοσφεράτε, το μόνο που κάνουμε-και μάλιστα προεκλογικά- είναι να πολώνουμε τα ημιμαθή πλήθη και να παίρνει ο Καρατζαφέρης 7,50%. Κι επειδή μέχρι πρότινος ήμουν ψηφοφόρος του Σύριζα, σε πληροφορώ πως τόσο στις ευρωεκλογές όσο και σε μία εβδομάδα το ρίχνω δαγκωτό στον ΓΑΠ, η πολιτική που προτείνει είναι σαφώς πιο ρεαλιστική κι επομένως πραγματοποιήσιμη. Ας όψεται ο Αλαβάνος, ο οποίος από το 2004 κι έπειτα το γύρισε στα κομμουνιστικά τσιτάτα των late 70’s. Μόνο που από το 74 κι έπειτα έχουν περάσει 35 χρόνια καο ο κόσμος έχει αλλάξει ραγδαία.

  Κλείνοντας θα σου αναφέρω ένα περιστατικό, το οποίο όμως μέσα στον όψιμο λαϊκισμό του δεν παύεινα εμπεριέχει μεγάλες δόσεις αλήθειας: πριν 4-5 μήνες σε μια συνάντηση της Έυας Καϊλή με τη βουλευτή του ΚΚΕ Λίλα καφαντάρη, η πρώτη είπε στη δεύτερη » στο κόμμα σας φωνάζετε περί δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και κλείνετε με τις καταλήψεις για μήνες τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι φοιτητές να μένουν πίσω στα μαθήματά τους. Οι περισσότεροι όμως από εσάς τα δικά σας παιδιά τα στέλνετε στα ιδιωτικά σχολεία και στα αμερικάνικα κολλέγια»…η απάντηση της κυρίας Καφαντάρη «ε, αφού παρέχουν πολύ καλύτερη παιδεία, καλά κάνουμε και τα στέλνουμε»…Δε θα κάνω κάποιο περαιτέρω σχόλιο, το αφήνω στην κρίση σας.

  Τελειώνοντας το σεντόνι μου, θέλω να τονίσω πως δεν υπάρχει μία και μόνο απόλυτη αλήθεια, τα πάντα είναι σχετικά. Κριτική σκέψη χρειάζεται και όσο τον δυνατόν περισσότερο ελεύθερο πνεύμα. Αν κάνω κάπου λάθος, σας παρακαλώ διορθώστε με Σας ευχαριστώ.

 151. ArisMUC said

  Στα πραξικοπήματα και τις «αντιδημοκρατικές πρακτικές» της ΕΣΣΔ υπήρχε ένα τέλος: ο Κομμουνισμός. Ακόμη και στην ύστερη ΕΣΣΔ, που τα πράγματα είχαν στραβώσει τελείως, έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν τα προσχήματα.

  Είμαι απολύτως πρόθυμος να μελετήσω την Σοβιετική ιστορία με αριστερή οπτική και κυρίως προοπτική. Κατ’ άλλα όμως καλώς σφαγιάσθηκαν εκατομμύρια, καλώς εκτελέστηκαν (στην ύστερη φάση) χιλιάδες, ίσως όμως δεν σφαγιάσθηκαν οι σωστές άνθρωπες, και σίγουρα όχι αρκετές άνθρωπες. Με την γελοία χριστιανική ηθική ας κρίνονται οι παπαδιές, όχι οι κομμουνίστριες.

 152. Little Red Riding Hood said

  ArisMuc, αν δεν κάνω λάθος, εννοείς πως τιμωρήθηκε η Σοβιετική Ένωση και γενικότερα ο Υπαρκτός για τα λάθη και τα κακώς κείμενά του, ενώ ο Νεοφιλελευθερισμός ζει και βασιλέυει. Δυστυχώς ναι, γιατί ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένα άγριο καπιταλιστικό ον,θέλει είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα να έχει περισσότερα από τον διπλανό του και θα κάνει τα πάντα, για να τα αποκτήσει εις βάρος του άλλου. Και οι παπάδες, οι ραββίνοι, οι μουλάδες δεν αποτελούν παρά το ιδεολογικό του καθαρτήριο. Βέβαια κανείς δε σώνεται επειδή κάνει το σταυρό του, δεν πίνει νερό στη διάρκεια του ραμαζανίου, μελετά το ταλμούδ. Και άπαντες οι ιερείς όλων τηων θρησκειών το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, επομένως φταίνε επειδή γίνονται συνένοχοι και κοινωνοί στον ακρωτηριασμό των συνειδήσεων, εξαπατώντας ταυτόχρονα τους αφελής και τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας.

 153. ArisMUC said

  Δεν εννοώ σε καμμία περίπτωση αυτό… και διαφώνω σε όλα όσα λες :P

 154. Little Red Riding Hood said

  Μπορείς να μου πεις σε ποια σημεία και γιατί διαφωνείς;

 155. ArisMUC said

  @ArisMuc, αν δεν κάνω λάθος, εννοείς πως τιμωρήθηκε η Σοβιετική Ένωση και γενικότερα ο Υπαρκτός για τα λάθη και τα κακώς κείμενά του

  άτοπο. δυσκολεύομαι να κατανοήσω την έννοια της «τιμωρίας γενικώς», πόσο μέλλον όταν αναφέρεται σε μια ιστορική φάση/κράτος.

  @ενώ ο Νεοφιλελευθερισμός ζει και βασιλέυει.

  Το σχήμα το βρίσκω λίγο γενικό και κάπως αφελές…

  @άνθρωπος από τη φύση του είναι ένα άγριο καπιταλιστικό ον,θέλει είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα να έχει περισσότερα από τον διπλανό του και θα κάνει τα πάντα, για να τα αποκτήσει εις βάρος του άλλου.

  οι άνθρωπες «από την φύση τους» δεν είναι τίποτα.

  @Και οι παπάδες, οι ραββίνοι, οι μουλάδες δεν αποτελούν παρά το ιδεολογικό του καθαρτήριο.

  Ενδιαφέρουσα πρόταση σε κάποια επίπεδα αλλά σίγουρα όχι εξαντλητική. Επίσης, έχουμε και γυναίκες λεσβίες Ραβίνες, οπότε να μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι παρακαλώ.

  @οι ιερείς όλων τηων θρησκειών το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, επομένως φταίνε επειδή γίνονται συνένοχοι και κοινωνοί στον ακρωτηριασμό των συνειδήσεων, εξαπατώντας ταυτόχρονα τους αφελής [sic] και τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας.

  Οι πλέον αφελείς είναι οι ίδιες οι ιερείς, που είναι σε μεγάλο ποσοστό totally honest.

 156. Little Red Riding Hood said

  ArisMuc, ομολογώ πως με μπερδεύεις. Θεωρείς τους ιερείς αφελείς totally honest, ενώ παραπάνω λες «Με την γελοία χριστιανική ηθική ας κρίνονται οι παπαδιές, όχι οι κομμουνίστριες»….

  «άτοπο. δυσκολεύομαι να κατανοήσω την έννοια της “τιμωρίας γενικώς”, πόσο μέλλον όταν αναφέρεται σε μια ιστορική φάση/κράτος»
  Με την ίδια λογική καλώς υπήρχε η επαίσχυντη επιτροπή αντιαμερικανικών ενεργειών του ανεκδιήγητου Μακαρθυ και καλώς εκτελέστηκαν οι Ρόζενμπεργκ, καθώς στην τότε ιστορική φάση οι ΗΠΑ κινδύνευαν από τον αντίπαλο, την ΕΣΣΔ. Ως αποτέλεσμα, ένας από τους μεγαλύτερους ρουφιάνος της φυλής μας, ο Ελία Καζάν, έπραττε πολύ ορθά, όταν κατέδιδε τους συναδέλφους του και τους κατέστρεφε την κοινωνική τους ζωή, γιατί στην τότε ιστορική φάση οι κομμουνιστές ληταν ο εχθρός του κράτους.

 157. Little Red Riding Hood ποιος σου ειπε οτι δεν σιχαινομαι τον Σταλινισμό, τα πραξικοπηματα τυπου Ουγγαριας Τσεχοσλοβακιας. κλπ κλπ;
  Απλα τυγχανει να αηδιαζω επισης και με τον Αλαζονικά Ημιμαθη Νεοφιλελευθερισμό που τυγχανει να κυριαρχει εδώ και δυο δεκαετιες και ο καθε Καρακιτσατος θεωρει οτι α υιοθετησει μερικές νεοφιλελευθερες Κοινοτοπιες γινεται αυτομάτως και ..Φιλελελευθερος

 158. ArisMuc πρεπει να ομολογησω οτι ολιγον με ΜΠΟΥΡΔΟΥΚΛΩΝΕΙΣ
  καλός ο Μπουρουκλεμές δε λεω αλλά ειμαιερκετα Μπουρδουκλωμένος (σορρυ Η ) για να Μπουρδουκλωθω ετι περισσοτερον

 159. Little Red Riding Hood said

  Νοσφεράτε, το ήξερα πως για ακόμη μια φορά θα συμφωνούσαμε 100%!! 7+ΣΗΜΕΡΑΑΑΑ!!!

 160. Little Red Riding Hood»γιατί σαν ελληνική κοινωνία παραβλέπουμε τον καλυμμένο αντισημιτισμό του Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος πρώτα απ’όλα εκδίωξε τους συντρόφους του κόμματός του (Τρότσκυ, Ζινόβιεφ, Καμένεφ); Αν κάνω λάθος, παρακαλώ τον κύριο Abravanel να με διορθώσει»

  Ελα ντε ..Γιατί;

  (Little Red Riding Hood κι εγώ συμφωνω απολύτως με τα περισσοτερα απο τα λεγομενα σου…δυστυχώς τοχει η μοιρα μας…Οποτε τα βαζουμε με τον Νεοφιλελευθερισμο να μας την Πεφτουν για τον Σταλινισμο και τουμπαλιν ..Απο την Σκύλα στη Χαρυβδη)

 161. ArisMUC said

  @Θεωρείς τους ιερείς αφελείς totally honest, ενώ παραπάνω λες “Με την γελοία χριστιανική ηθική ας κρίνονται οι παπαδιές, όχι οι κομμουνίστριες”….

  Είναι αναντίστοιχο στην πραγματικότητα ότι οι ιερείς κοροϊδεύουν τον κόσμο (αντίθετα πιστεύουν οι ίδιες αυτά που λένε), όσο και άτοπο να εγκαλούν μια κομουνίστρια επί της βάσης της χριστιανικής ηθικής. Δεν είμαστε χριστιανές!

  Τα υπόλοιπα είναι απλά άτοπα (περί τιμωρίας, και αν είχε γίνει αυτό, τότε , τι; blah blah)

  @Νοσφεράτος

  Πού το μπέρδεμα; Το σοβιετικό εγχείρημα έχει να μας διδάξει ή όχι;

 162. 7+ΣΗΜΕΡΑΑΑΑ!!!

  (δεν καταλαβα το ΑΑΑΑ..)

 163. Little Red Riding Hood said

  «(δεν καταλαβα το ΑΑΑΑ..)»

  Να φύγουν τα νεοφιλελεύθερα τσουτσεκάκια. Θα μου πεις βέβαια: γιατί, αυτοί που θα έρθουν θα είναι άσπιλλοι; Άσπιλλος κανένας δεν είναι, απλά εκεί που φτάσαμε, το μη χειρον βέλτιστον, αγαπητέ Νοσφεράτε…Χίλιες φορές οι «πρασινοφρουροί» παρά οι σπόροι των δοσίλογων…

  ArisMuc,διάβασα το μπλογκ σου, αν δεν κάνω λάθος είσαι ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Και τιμή σου γι’αυτό. Μια ερώτηση μόνο: γιατί πάντα κολλημένοι στο 8,5%;;

 164. ArisMUC said

  @ArisMuc,διάβασα το μπλογκ σου, αν δεν κάνω λάθος είσαι ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Και τιμή σου γι’αυτό. Μια ερώτηση μόνο: γιατί πάντα κολλημένοι στο 8,5%;;

  Kruzifix halelujah!

  πάω να κάνω καμία δεκαριά ευχέλαια στο μπλογκ

  φτου φτου φτου μακρυά από μας

 165. @ArisMuc,διάβασα το μπλογκ σου, αν δεν κάνω λάθος είσαι ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Και τιμή σου γι’αυτό»

  XEXEXE
  (xairekako)
  ειδες
  ArisMUC ΟΥΤΕ αΥΤΉ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ
  πόσο μάλλον οι Αλλες …

 166. Little Red Riding Hood said

  @ Νοσφεράτε, εγώ μια χαζή κοκκινοσκουφίτσα είμαι. Εδώ πέρασα κοτζάμ λύκο για τη γιαγιά μου, περιμένεις να καταννοήσω τον Άρη;

 167. Μήπως εισαι ΚΟΥΚΟΥΛΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ
  ;

  Προσεξε γιατι κυκλοφορει και ο ΤΖΑΚ Ο ΚΟΥΚΟΥΛΟΒΓΑΛΤΗΣ

 168. Little Red Riding Hood said

  Οχι, κουκουλοσκουφίτσα σε καμία περίπτωση δεν είμαι. όσο για τον Τζακ, αυτός άμα με βρει, θα με καταλάβει αμέσως. Εγώ το πολύ πολύ να τον περάσω για τον κυνηγό-σωτήρα (για τόση αφέλεια μιλάμε)…

 169. ArisMUC said

  Χίλιες φορές οι πρασινοφρουρές παρά οι σπόροι των δοσίλογων… και οι αριστερές που είναι έτοιμες να κάνουν νέα αντισημιτικά πογκρόμ.

 170. Εγώ το πολύ πολύ να τον περάσω για τον κυνηγό-σωτήρα (για τόση αφέλεια μιλάμε)…

  Σιγουρα εισαι πολύ λιγοτερο αφελής απο καποιους Οικολογους που περνανε τον ΤΖΑΚ ΤΟΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΒΓΑΛΤΗ για τον ΟΒΕΛΙΞ ΤΟΝ ΓΑΛΑΤΗ

 171. »και οι αριστερές που είναι έτοιμες να κάνουν νέα αντισημιτικά πογκρόμ.»

  Αρη τα Πογγκρομ τα κανουνε συνηθως οι ΔΕΞΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΦΑΛΙΤΙΤΖΟΥΔΕΣ
  ( Οι αριτερες (ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΧΙ ΟΛΕΣ )μπορει να τα ανεχονται και να κανουν τα Στραβα μάτια ….Σιγουρα ομως Δεν ειναι αυτές που τα οργανωνουν

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: