Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Χανιά: Εμπρησμός της Συναγωγής Ετς Χαΐμ/ Chania,Crete: Arson attack on Etz Hayim Synagogue

Posted by Abravanel, the Blog στο 07/01/2010

Ελληνικά (english translation follows below)

Εξωτερικό της Συναγωγής/πηγή: Ετς Χαΐμ

Οταν πρωτοξεκίνησα το ιστολόγιο αυτό είχα γράψει οτι με την πάροδο των ετών η Ελλάδα γίνεται «Δύση» και στα πλαίσια αυτά θα χάσει τον μη-βίαιο χαρακτήρα που είχε ο μεταπολεμικός αντισημιτισμός. Και οτι ενώ βίαιοι αντισημίτες φασίστες υπάρχουν παντού σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν διαθέτει τα αντισώματα στην κοινωνία για να λειτουργήσουν ως αντίπαλο δέος.

Οι συνεχόμενες επιθέσεις στο νεκροταφείο των Ιωαννίνων όπως και το όργιο αντισημιτικής βίας με πρόφαση τις επιχειρήσεις στην Μ.Ανατολή με επιθέσεις σε συναγωγές, νεκροταφείο και μνημεία έδειξαν οτι ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα όχι απλώς έχει αυξηθεί αλλά, πλέον, απειλεί την φυσική ακεραιότητα της εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα. Η κρατική και κοινωνική ασυλία που απολαμβάνουν αντισημίτες νεοναζιστικής κοπής όπως ο Κ.Πλεύρης, του οποίου η αθώωση έγινε μέσα σε ένα κενό αδιαφορίας, επιτείνουν μια κατάσταση εκφοβισμού και ανησυχίας ενάντια στην πανάρχαια εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, (υπενθυμίζω οτι η παλαιότερη συναγωγή εκτός Ισραήλ βρίσκεται στην Δήλο). Ο αντισημιτισμός του αριστερού χώρου απλώς επιτείνει αυτή την κατάσταση αντί να λειτουργεί ως ανάχωμα ενάντια στον ρατσισμό.

Το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου άγνωστοι πήδηξαν το φράχτη της Συναγωγής Ετς Χαίμ στα Χανιά και με την βοήθεια εύφλεκτων υγρών δημιούργησαν μια εστία πυρκαγιάς χρησιμοποιώντας την ξύλινη σκάλα και υφάσματα της Συναγωγής. Σκοπός τους ήταν όχι μόνο να καταστρέψουν την Συναγωγή αλλά και το πολύτιμο αρχείο της με βιβλία, cd με μουσική και τα κοινοτικά αρχεία. Ο αντισημιτικός χαρακτήρας της επίθεσης έγινε εμφανής από την εύρεση σαπουνιού στο εξωτερικό τοίχο – μια, σχεδόν απαρχαιωμένη, απόπειρα εκφοβισμού.

Η σκάλα καταστράφηκε τελείως και σημαντικές ζημιές υπέστη το εσωτερικό της Συναγωγής – ευτυχώς τα ιερά βιβλία  της Τορά γλύτωσαν αλλά το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε για τον εσωτερικό διάκοσμο της Συναγωγής.

Σχέδιο της Συναγωγής/πηγή: Ετς Χαΐμ

Η φωτιά, η οποία αν επεκτείνονταν θα κατέστρεφε ολόκληρη την Παλιά Πόλη των Χανίων, έγινε αντιληπτή από έναν αλβανό και ένα μαροκινό ενώ οι γείτονες της Συναγωγής απουσίαζαν, (μου θυμίζει τα Ιωάννινα όπου σπάνε μάρμαρα αλλά κανείς δεν ακούει ποτέ τίποτα), παρά τον συναγερμό της Συναγωγής και τις σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων.

Υπενθυμίζω οτι στα Χανιά ο αριστερός Νομάρχης του ΣυΡιζΑ Κατσανεβάκης είχε διακριθεί για το αντισημιτικό του παραλήρημα με τις φαντασιώσεις του περί «εισβολής του Εβραϊκού Κεφαλαίου» και σε συνεργασία με το τοπικό Μητροπολίτη Ειρηναίο απειλούσαν με «αυθόρμητες λαϊκές κινητοποιήσεις» αν δεν έκλεινε η Συναγωγή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ύποπτες είναι οργανώσεις που συνδέονται με την Χρυσή Αυγή και που ευθύνονται για τις πρόσφατες βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίων «ανεπιθύμητων στοιχείων» με κατάγματα, σπασμένα δόντια κτλ. Η Αστυνομία δυστυχώς δεν έχει διακριθεί από την προθυμία της να θέσει υπό έλεγχο αυτά τα στοιχεία δίνοντας ευκαιρία να κατηγορηθεί για διασυνδέσεις της με την Χρυσή Αυγή και που δεν αποτελούν μυθεύματα κάποιου «αναρχικού μπαχαλάκια». Δυστυχώς όμως ούτε μπορεί να αποκλειστεί και η δράση κάποιας αριστερής ομάδας – το παρελθόν του ΣυΡιζΑ με τον ακραία αντισημίτη Νομάρχη Κατσανεβάκη αποτελεί την χείριστη κληρονομιά στο νησί.

Θεωρώ οτι αποτελεί προσωπική πρόκληση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, (προσωπικός ιστοχώροςιστοχώρος του Υπουργείου), αυτό το πρώτο σοβαρό περιστατικό αντισημιτικής βίας στην χώρας μας και στο χέρι του να δείξει οτι δεν ακολουθεί συνταγές του παρελθόντος. Είμαστε μικρή χώρα και τα Χανιά  μια ακόμα μικρότερη πόλη – θεωρώ αδύνατο η Ελληνική Πολιτεία να μην μπορεί να δώσει έμπρακτες συστάσεις σε αυτές τις ομάδες του ακροδεξιού χώρου και εαν η Αστυνομία Χανίων αδυνατεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο λόγω προσωπικών σχέσεων οφείλει να αλλάξει η φυσική της ηγεσία άμεσα. Είναι στο χέρι του να δείξει οτι θεωρεί πολίτες άξιους προστασίας και τους εβραίους χανιώτες και όχι μόνο τους χριστιανούς. Ταυτόχρονα αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου Χανίων και της Νομαρχίας να δείξουν την έμπρακτη συμπαράσταση τους με την αυτοπρόσωπη δημόσια παρουσία τους στον τόπο της επίθεσης και όχι με απλές ανακοινώσεις. Η Συναγωγή Ετς Χαίμ των Χανίων έχει υπάρξει μια πηγή ιστορικού πλούτου αλλά και έχει συμβάλει στην προσέλκυση ξένων τουριστών τόσο άμεσα με τις τελετές που κάνει, όσο και έμμεσα μέσω της ανάδειξης της πόλης – αδυνατώ να πιστέψω οτι οι χανιώτες δεν θα θελήσουν να προστατέψουν τους δικούς τους.

Η ανακοίνωση της Συναγωγής Ετς Χαίμ:

Περίπου στις 12.20-1.00 πμ το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου μια σοβαρή επίθεση σημειώθηκε ενάντια στο κτίριο της Συναγωγής των Χανίων. Ένας ή περισσότεροι δράστες εισήλθαν στην Συναγωγή μέσω του νότιου κήπου πηδώντας πάνω από την σιδερένια πόρτα. Στην συνέχεια έφτιαξαν έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό ανοίγοντας ένα μεγάλο οθωμανικού τύπου μαξιλάρι στο μικβέ (τελετουργική δεξαμενή νερού) και χρησιμοποιώντας τα περιεχόμενα του γέμισαν ένα δοχείο που κατάβρεξαν με ένα εύφλεκτο υγρό και το έθεσαν πυρ κάτω από την ξύλινη σκάλα του εζράτ νασίμ.

(Ο άνω όροφος του γυναικείου τμήματος (εζράτ νασίμ) χρησιμοποιείται ως γραφείο του διευθυντή αλλά και ως βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο ενώ περιέχει πολύτιμα βιβλία σε διάφορες γλώσσες για την Οθωμανική, Βυζαντινή και Εβραϊκή τέχνη και αρχιτεκτονική αλλά και βιβλία αναφοράς για την ιστορία της Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής από τους προϊστορικούς χρόνους αλλά και ένα μεγάλο μέρος πάνω στην κρητική ιστορία.

Ένας υπολογιστής και ένα cd player με περισσότερα από 150 CD λειτουργικής αλλά και λαϊκής μουσικής διατηρούνταν στο γραφείο)

Μέσα σε λίγα, μάλλον, λεπτά οι δράστες είχαν διαφύγει και η πυρκαγιά δημιούργησε καπνό που εισήλθε μέσα στο κύριο χώρο της συναγωγής και μετά στον δρόμο μέσα από το άνοιγμα στην μπροστινή όψη της συναγωγής.

Ο Γιάννης Πιέτρα, ένας Αλβανός μετανάστης που ζει κοντά στην Συναγωγή, μύρισε τον καπνό και κοιτάζοντας τον δρόμο τον είδε να εξέρχεται από την εμπρόσθια όψη – τότε κάλεσε την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και ξεκίνησε να βρει τον διευθυντή που έφτασε λίγο αργότερα μαζί με τον Μπεσνίκ Σεϊτάς που είναι ο επιστάτης της Συναγωγής. Περίπου την ίδια στιγμή ένας νεαρός μαροκινός, ο Νασρ ΑλΑσούντ, εντόπισε τον καπνό που κατευθύνονταν πλέον προς το λιμάνι και υπήρξε ένας πολύτιμος βοηθός του διευθυντή. Μέχρι τις 1.45 πμ η Πυροσβεστική είχε σβήσει την φωτιά και η Αστυνομία είχε ξεκινήσει το έργο της. Αλλά η υπόλοιπη ζημιά θα γίνονταν ορατή μόνο την επόμενη μέρα. H Ανια Ζουκμαντελ-Παπαδάκη, η βιβλιοθηκονόμος μας και ο σύζυγος της έφτασαν λίγο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αυτό που ήταν αρκετά εμφανές ήταν η απουσία «ντόπιων» παρά τον απίστευτο θόρυβο του συναγερμού της Συναγωγής αλλά και των σειρήνων από δυο πυροσβεστικά οχήματα που ηχούσαν στην γειτονιά. Ακόμα περισσότερο ανησυχητικό και εμφανής έλλειψη κοινωνική ευθύνης υπήρξε η απουσία ευαισθησίας στο γεγονός ότι αν η συναγωγή είχε καταναλωθεί από τις φλόγες τουλάχιστον η μισή Παλιά Πόλη των Χανίων μιας και οι στενοί δρόμοι θα έκαναν αδύνατη την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Μέχρι τις 7 το πρωί η Αστυνομία είχε λάβει την κατάθεση του Διευθυντή και ξεκίνησε η καταθλιπτική εμπειρία της καταγραφής των ζημιών. Μέλη της Αδελφότητας της Συναγωγής: η Πάολα Νικοτέρα, ο Κωνσταντίνος Φίσερ, ο Σαμ Κοέν και ο Ντέιβιντ Γουέμπερ βρέθηκαν στο σημείο για να εξετάσουν το τι είχε συμβεί στα βιβλία, στην ίδια την κατασκευή αλλά και να βοηθήσουν την Αστυνομία στην εύρεση στοιχείων, μέρος των οποίων ήταν μια πλάκα σαπουνιού που είχε εκτοξευθεί ενάντια στον εξωτερικό τοίχο. (Μέρος της κλασικής αντισημιτικής ρητορείας στην Ελλάδα είναι «Θα σε κάνω σαπούνι !»). Μιας και η ηλεκτρική παροχή είχε διακοπεί κατά την διάρκεια της πυρόσβεσης μάθαμε ότι μπορεί να χρειάζονταν μέχρι και μια βδομάδα για την επανασύνδεση με το δίκτυο. Αυτή η δυσοίωνη πρόβλεψη αντιμετωπίστηκε όταν ο κ.Γιώργος Αρχοντάκης, ένας μηχανικός, προσφέρθηκε να μας βοηθήσει. Καθώς αντιμετωπίζαμε το γεγονός έφτασε η φωτογράφος μας Αγγελική Ψαράκη για να βγάλει φωτογραφίες από τις ζημίες. Μαζί με τον κ. Αρχοντάκη  πέτυχαν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη ΔΕΗ και στις 5 το απόγευμα ξαναείχαμε ρεύμα το οποίο μας βοήθησε στην ανύψωση του ηθικού αν και μέχρι τότε η ζημιές ήταν ακόμα περισσότερο εμφανείς.

Τα βιβλία της Τορά ευτυχώς ήταν καλά προστατευμένα μέσα στο Εχάλ αλλά οι τοίχοι του εσωτερικού του ιερού και το ξύλινου ταβανιού είχαν λερωθεί από τον καπνό και γεμίσει από το βαρύ μείγμα αιθάλης και νερού. Μεγάλο μέρος της γυμνής πέτρας στο εσωτερικό έχει βαφεί άσχημα και από νωρίς το απόγευμα ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον καθαρισμό και κανονίστηκαν οι σκαλωσιές. Αργότερα ο μαραγκός μας κ.Μάνθος Κακαβελάκης πήρε τα μέτρα για την καινούργια σκάλα μιας και η προηγούμενη είχε παντελώς καταναλωθεί από τις φλόγες και συζητήθηκε η δημιουργία ενός σοβαρού πέτρινου τοίχου που να προστατεύει την καινούργια είσοδο της βιβλιοθήκης. Αυτή η κατασκευή θα φτιαχτεί έτσι ώστε να προστατεύει και την είσοδο στο μικβέ. Όλα τα χαλιά της συναγωγής (περίπου 30 και τα περισσότερα αντίκες οθωμανικής κατασκευής) είχαν καλυφθεί από το μείγμα αιθάλης και νερού και ποδοπατηθεί από τους πυροσβέστες και αστυνομικούς. Αυτά έχουν ήδη μαζευτεί για να σταλούν προς αποκατάσταση.

Στις 6 Ιανουαρίου, μια μέρα μετά την πυρκαγιά μαζευτήκαμε μαζί για τις πρωινές προσευχές στις 9 όπως το συνηθίζουμε. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανοητά μελαγχολική αλλά ο Διευθυντής μας – ο κ. Σταυρουλάκης – προσπάθησε να εκτρέψει μέρος της κατανοητής οργής ανακεφαλαιώνοντας το τι είχε συμβεί στις τελευταίες 24 ώρες. Πρέπει να είμαστε οργισμένοι για το τι συνέβη στην Συναγωγή μας. Αν δεν ήμασταν τότε θα ήταν δείγμα ότι ήμαστε αναίσθητοι ή ηθικά μουδιασμένοι. Αλλά ενάντια σε τι ο θυμός μας κατευθύνεται; Το οικιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η Ετς Χαΐμ βρίσκεται πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και η όποια αδιαφορία από την μεριά των πολιτών προς το υλικό περιβάλλον της πόλης και η συλλογικής ψυχή της είναι απαραίτητη για να υποβοηθηθεί, μέχρι ενός βαθμού, η βεβήλωση μνημείων, σπιτιών και χώρων κοινωνικής συνεύρεσης. Αυτό για το οποίο πρέπει να οργιστούμε είναι η άγνοια που προκαλεί ρατσισμό, διακρίσεις ή λάθος θεωρήσεις της ζωής. Έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε την Ετς Χαΐμ μια μικρή παρουσία στο μέσο αυτού που μερικές φορές φτάνει να είναι μια επιθετική αδιαφορία. Αυτό το κάνουμε σε τέτοιο βαθμό που οι πόρτες μας να είναι ανοικτές από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ώστε η Συναγωγή να εκπληρώνει τον ρόλο ως χώρος προσευχής, συγκέντρωσης και συμφιλίωσης. Με πολλούς τρόπους έχουμε πετύχει αυτόν τον σκοπό – ίσως η σιωπηλή μας παρουσία δεν γίνεται ανεκτή από ορισμένους και ίσως είναι πηγή ενόχλησης σε άλλους. Έχω συχνά τονίσει ότι είμαστε η μοναδική σημαντική συναγωγή στην Ελλάδα, ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη, που δεν διαθέτει κάποια έντονη προστασία. Οι τσάντες δεν ελέγχονται, οι ταυτότητες και τα διαβατήρια δεν επιδεικνύονται και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώσει το ποιος είναι. Αυτός ο χαρακτήρας της Συναγωγής οφείλει να μην αλλάξει και οι πόρτες να παραμείνουν ανοικτές ή αλλιώς θα παραδοθούμε στην άγνοια που ευθύνεται για αυτή την βεβήλωση. Η γνώση μας για το τι είναι ικανή η άγνοια να πετύχει σίγουρα θα παίξει ρόλο στο πώς ορισμένες επισκευές θα λάβουν χώρα αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αφήσουμε την άγνοια να επηρεάσει ή να καθορίσει την φύση της παρουσίας μας.

Θα έχουμε ένα βαρύ βάρος να χρηματοδοτήσουμε τις απαραίτητες επισκευές και ελπίζουμε οτι είτε σαν παλιοί φίλοι, είτε σαν καινούργιοι θα μας βοηθήσετε. Κάθε δωρεά θα εκτιμηθεί και θα είναι ευπρόσδεκτη.

Νικόλας Χαννάν – Σταυρουλάκης / Διευθυντής της Συναγωγής Ετς Χαιμ, Χανιά
Πάραδος Κονδυλάκη
ΤΘ 251
73100 Χανιά, Κρήτη

e-mail: info@etz-hayyim-hania.org

Web site: www.etz-hayyim-hania.org

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 7/1/2010 22.00 Φωτογραφίες από την πυρκαγιά συναγωγή στο ιστολόγιο της Ετς Χαΐμ.

English

Exterior of the Synagogue/source:Etz Hayim

When I first began writing this blog I had written that with the passing of the years Greece was becoming  more «westernized» and as a result of this process its traditionally non-violent post-WW2 antisemitism would acquire violent characteristics. And while violent antisemitic fascists exist everywhere, Greece does not possess the antibodies in the society to act as a counterbalance.

The continuous attacks in the Ioannina Jewish cemetery and the orgy of antisemitic violence under the pretext of the Middle East crisis with attacks on synagogues, cemeteries and monuments proved that antisemitism in Greece has not only increased but it threatens the physical integrity of the millennial Jewish community of Greece, (I remind that the oldest synagogue outside Israel is in the greek island of Delos). The impunity granted by the Greek State and greek christian society to antisemites of neonazi nature like K.Plevris, whose acquittal took place amidst a deafening indifference, help to increase a state of intimidation and anxiety against the Jewish presence in Greece. The antisemitism of the Left only worsens the situation instead of acting a barrier against the spread of racism.

During the night of the 5th of January unknown perpetrators climbed the fence of the Etz Hayim Synagogue in Chania (in Crete) and with the aid of inflammable material created a fire using the wooden stairs and fabric from the synagogue. Their aim was not only to burn the synagogue but also it’s precious archives with books, cd’s with music and communal records. The antisemitic nature of the attack became even more apparent by the antiquated intimidating use of a soap thrown against the outer wall – a reference to the Shoah.

The staircase was completely destroyed and the interior of the synagogue suffered significant damage – fortunately the sacred Torah scrolls were saved but we cannot say the same for the interior decoration of the synagogue.

Plan of the Synagogue/source:Etz Hayim

The fire, that should have it spread would have destroyed the entire Old City of Chania, was noticed by two immigrants from Albania and Morocco while the neighbors of the Synagogue were absent, (it reminds me of the Ioannina cemetery vandals which may break marble tombstones but nobody hears anything), despite the alarm system of the Synagogue and the sirens of the Fire Department.

I remind that in Chania the leftist Syriza Prefect Katsanevakis had distinguished himself for his antisemitic hysteria with his fantasies over «the invasion of the Jewish capital» and together with the local Metropolite of the Greek Church Irineos had threatened with «spontaneous popular initiatives» should the Synagogue not have closed. In this particular case the suspicions fall upon far-Right organizations linked to the neonazi Chrissi Avghi and are responsible for the recent violent racist attacks against «undesirables» with broken bones and teeth. The Greek Police Department has not distinguished itself for its zeal to control these elements giving grounds for allegations for illicit contacts with Chrissi Avghi. Unfortunately neither the role of a leftist group can be excluded; the case of Syriza and it’s extremist antisemitic Prefect are the worst kind of inheritance for the city.

I consider that this attack constitutes a personal challenge to the Minister of Citizen Protection Michalis Chrisochoidis, (personal websiteMinistry website); this is his first major incident of antisemitic violence in Greece and at his discretion to prove that he does not follow practices of the past. We are a small country and Chania even a smaller city – I consider it impossible that the Greek State cannot give factual warnings to the far-Right groups and if the Police Department of Chania cannot take this role due to personal relationships, it’s leadership should change immediately.  It lies withing his hand to prove that the jewish citizens of Chania are also worth protecting, not only the christian ones. Contemporaneously it is taken for granted that the Municipality of Chania and the Prefecture should show their support by their personal and public appearance in the place of the attack and not with simple announcements. The Etz Hayim Synagogue has been a source of historic wealth but has also helped into attracting foreign tourists both directly through it’s ceremonies and indirectly by enriching the appeal of the city – I cannot believe that the people of Chania shall not wish to protect their own people.

This is the statement by the Etz Hayim Synagogue:

At approximately 12:20-1:00 AM on the night of the 5th January, a serious attack was made on the fabric of the Synagogue. One or two or even more individuals made their way into the south garden of the synagogue by climbing over the iron gate. Subsequent to this they set about making an improvised incendiary device by tearing open a large Ottoman cushion in the mikveh and then with the contents stuffed a canister that was filled with some flammable liquid which was then set afire under the wooden stair of the ezrat nashim.  (The upper floor of the women’s section (ezrat nashim) serves as the office of the director as well as a library and reading room and contains valuable books in various languages on Ottoman, Byzantine and Jewish art and architecture as well as resource books on European and Near Eastern History from pre-historic times as well as a large section on Cretan history.

A computer and CD player with over 150 CDs of Sephardic liturgical and secular music were also kept in the office.)

Within probably minutes the assailants had taken off and the fire produced smoke that poured into the synagogue proper and then out into the street through the oculus in the facade of the synagogue.

Yannis Pietra, an Albanian emigrant living not far from the Synagogue, smelled the smoke and looking into the street saw it belching out of the facade and called the police, fire-station and then set off to find the director who arrived not long after along with Besnik Seitas the handyman of the Synagogue. At roughly the same time a young Moroccan, Nasr Alassoud, also traced the smoke that was coming down the street to the harbor. He proved to be a much needed hand by the director. By 1:45 AM the fire brigade had extinguished the fire and the police had begun their work. But the residual damage was only going to be apparent the next day. Anja Zuckmantel-Papadakis, our librarian and her husband arrived not long after the fire was extinguished. What was quite notable was the lack of ‘locals’ despite the quite incredible noise of the synagogue alarm system and sirens from the two fire engines screeching through the neighborhood. What was even more disturbing and an obvious sign of a lack of civic responsibility was the apparent lack of sensitivity to the fact that had the synagogue been engulfed in flames at least half of the old city of Hania would have gone up in flames as the narrow streets and inaccessible quarters would have prevented access by the fire brigades.

By 7:00 AM a deposition was made by the director with the police and the somewhat depressing experience of assessing the damage done was carried out. Members of the Synagogue fraternity: Paola Nikotera, Konstantine Fischer, Sam Cohen and David Webber were on hand to examine what had taken place – to books, structure as well as to assist the police in establishing evidence part of which was a bar of soap that had been thrown against the outer wall. (A common anti-semitic quip in Greek runs…’I’ll make you into a bar of soap!’) As the mains of the Synagogue had been disconnected in the course of extinguishing the fire, we were informed that it would perhaps take up to a week to have them reconnected. The prospect was met when Mr Giorgos Archontakis, an engineer, offered to help us with this. As we were dealing with this, Angeliki Psaraki our photographer arrived to take pictures of the damage and later with Mr Archontakis. These two were successful in submitting the necessary papers to the Electric Company and by 5:00 PM we had electricity again which considerably raised morale though the damage by now was even more apparent.

The Siphrei Torah were fortunately well protected in their Ehal but the walls of the interior of the sanctuary as the wooden ceiling have been streaked and covered by water laden soot as well. Much of the naked stone on the interior has been badly stained and by early evening we set in motion plans for the cleaning of the walls and even ordered the scaffolding. By late evening our carpenter, Mr Manthos Kakavelakis had taken measurement for the new stair as the old one was completely gutted in the fire and we had discussed the creation of a solid stone wall to protect the new library entrance. This structure will be articulated so as to include the entrance to the mikveh. All of the carpets of the synagogue (some 30 odd and most of them antique Turkish) had been covered with soot and messed about by the fire-fighters and police. These have been packed up in readiness for cleaning.

On the 6th January, a day after the fire we assembled together to recite Shaharith prayers at 9:00 as is our custom. The atmosphere was understandably sombre but the director – Mr Stavroulakis – tried to divert some of the understandable anger by looking over what had happened over the past 24 hours or so. We must be angry over what has happened to our synagogue. If we were not it would be an indication that we were either indifferent or morally numb. But exactly against what is our anger directed? The urban context in which Etz Hayyim figures at this moment must be considered carefully and any indifference on the part of the citizens to the material fabric of this city and its collective ‘psyche’ is tantamount to abetting to a degree the desecration of monuments, of homes and sites of common meeting. What we must be angry about is the ignorance that determines racism, discrimination or badly examined lives. We have tried at Etz Hayyim to be a small presence in the midst of what is at times almost aggressive ignorance. We have done this to such a degree that our doors are open from early in the morning until late in the day so that the Synagogue assumes its role as a place of prayer, recollection and reconciliation. In many ways we have been successful through this quiet presence – perhaps our ‘silent presence’ wears not too well on some and is even a source of annoyance to others. Often I have pointed out that we are perhaps the only synagogue of significance in Greece, possibly Europe, where there is little if any overt sign of protective security. Hand-bags are not checked, ID cards and passports are not examined, and one is not obliged to sign in. This character of the Synagogue must not change and the doors must remain open – or we have given in to the ignorance that has perpetrated this desecration. Our awareness of what ignorance can do to us will certainly determine how certain repairs are to be made – but at the same time we must be cautious about allowing ignorance to affect or determine the nature of our presence.

We will have a heavy burden of funding the necessary renovations and we hope that you as either old friends or new ones will assist us. Any donations will be deeply appreciated and, of course, welcome.

Nicholas Hannan-Stavroulakis / Director Etz Hayyim Synagogue/ Hania

Parados Kondylakis

P O Box 251,

Hania 73100, Crete

e-mail: info@etz-hayyim-hania.org

Web site: www.etz-hayyim-hania.org

UPDATE 7/1/2010 22.00 Photos from the fire in the Etz Hayim Synagogue’s blog.

94 Σχόλια προς “Χανιά: Εμπρησμός της Συναγωγής Ετς Χαΐμ/ Chania,Crete: Arson attack on Etz Hayim Synagogue”

 1. ArisMUC said

  Μπράβο Α.
  Τα λες πολύ πιο ψύχραιμα απ’ ότι θα κατάφερνα να τα πω εγώ.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Tom, abravanel. abravanel said: @Argos_t Ο Ιός θα τη καταγράψει-θ'αγνοήσει τον αντισημίτη Νομάρχη του Συν. Επαναλαμβάνω:Εμπρησμός Συναγωγ.Χανίων http://tinyurl.com/yfl2rg8 […]

 3. Abravanel said

  Διαμαρτυρία του Παγκρητίου Κληροδοτήματος για τον εμπρησμό της Συναγωγής στα Χανιά
  Θλίψη και αγανάκτηση προκάλεσε σε όλους τους Απόδημους Κρήτες και στην Ομογένεια της Αμερικής ο αναίσχυντος εμπρησμός της Συναγωγής στα Χανιά. Η Συναγωγή είναι ένα από τα ιστορικά διαμάντια που κοσμούν την ιστορία της πόλης, της αιώνιας κοιτίδας του φιλευθερισμού και της Δημοκρατίας.

  Επί πέντε και πλέον αιώνες δύο συναγωγές, η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός και ένα ισλαμικό τέμενος, ο επονομαζόμενος μιναρές, συνυπήρξαν με σεβασμό και αγάπη. Αυτό είναι το μεγαλείο των κατοίκων των Χανίων και η ιστορική παρακαταθήκη τους στο διηνεκές. Αυτό το μεγαλείο ήλθε να σπιλώσει ο αισχρός εμπρησμός χθές και η άνευ ουσίας αντισημτική ρητορική ενός πρώην νομάρχη, πρίν από μιά δεκαετία.

  Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στα Χανιά. Προέρχεται έξωθεν και καλούμε όλους τους πολίτες να ορθώσουν το ανάστημά τους και με μιά στεντώρεια φωνή να διαλαλήσουν το μεγάλο ΟΧΙ στον αντισημιτισμό, και στην ανοησία που συνεπάγεται το μίσος εναντίον συναθρώπων μας. Ο Λαός των Χανίων πολέμησε με αυταπάρνηση και ηρωισμό τις χιτλερικές ορδές και οι σβάστικες μολύνουν τα ιερά χώματα που αιματοποτισμένου Νομού μας από τις γερμανικές φρικαλεότητες.

  Καταδικάζομε τον άναδρο και ανάλγητο εμπρησμό καί καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, ενεργά, να προστατεύσει όλα τα εβραϊκά μνημεία στην Ελλάδα, γιατί, η επί 23 αιώνες εβραϊκή παρουσία στον ελλαδικό χώρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.

  Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

  Δρ. Γιώργος Α. Παπαδαντωνάκης Ελένη Βλαστού Ρέννυ

  Μπράβο στους κρητικούς των ΗΠΑ που για μια ακόμη φορά δεν ξεχνούν τον τόπο καταγωγής τους και για μια ακόμη φορά δείχνουν την ευαισθησία τους και τα δημοκρατικά και ανθρώπινα τους αντανακλαστικά. Προσωπικά τους ευχαριστώ κυρίως ως άνθρωπος αλλά και με τις ιδιότητες του έλληνα και του εβραίου.

  Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού :
  Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταγγέλλει το νέο κρούσμα φασιστικής βίας στα Χανιά. Οι «άγνωστοι» που έβαλαν χτες φωτιά στην εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων είναι πασίγνωστοι τόσο στο κράτος όσο και στην κοινωνία. Είναι οι ίδιοι που έχουν κακοποιήσει δεκάδες μετανάστες στα Χανιά και προσπάθησαν να κάψουν το τοπικό Στέκι Μεταναστών. Είναι οι ίδιοι που στις διαδηλώσεις στέκουν δίπλα στα ΜΑΤ και συγκροτούν τοπικές επιτροπές ρατσιστικού μίσους. Είναι οι ίδιοι που ξερνάνε αντισημιτισμό από τα σάιτ τους και έχουν συλήσει επανειλημμένα το Εβραϊκό νεκροταφείο στα Γιάννενα.

  Ξέρουμε πολύ καλά ότι και αυτή τη φορά η Αστυνομία δεν θα μπορέσει να βρει τους «άγνωστους» δράστες (ποιος άλλωστε καταδιώκει τους φίλους του;). Ξέρουμε, επίσης, ότι τόσο τα ΜΜΕ όσο και οι «ευαίσθητοι» διανοούμενοι δεν θα πολυασχοληθούν με αυτό το έγκλημα (γιατί αυτοί ενοχλούνται από τη βία μόνο αν έχει αντικαθεστωτικό πρόσημο). Τέλος, ξέρουμε ότι μόνο το ανταγωνιστικό κίνημα μπορεί να βάλει φραγμό στη φασιστική βία και την προσπάθεια αναβίωσης του οργανωμένου αντισημιτισμού.

  Οι ευαίσθητοι διανοούμενοι είναι ο ίδιος ο Συνασπισμός που στήριξε τον φανατικά αντισημίτη Νομάρχη του αντί να τον διαγράψει το ίδιο δευτερόλεπτο που έφτυνε το Σύνταγμα και κάθε έννοια ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ελπίζω οτι η σημερινή ευαισθησία τους θα είναι η απαρχή μιας νέας στάσης όπου δεν θα γίνεται ανεκτό σε μέλη του Συνασπισμού να αρνούνται να συμμετάσχουν στις τελετές μνήμης του Ολοκαυτώματος και θα αρνούνται να καταδικάσουν νεοναζιστές στυλ Πλεύρη όταν αφορά εβραίους και θα τον θυμούνται μόνο για την ομοφοβία του.

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΓΩΓΗ

  ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ;

  Μετά τον επαναλαμβανόμενο ξυλοδαρμό μεταναστών, μετά τις επιθέσεις σε αγωνιστές της πόλης, μετά τον εμπρησμό του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών, οι γνωστοί «άγνωστοι» ξαναχτύπησαν βάζοντας φωτιά στην Συναγωγή της Εβραϊκής κοινότητας των Χανίων! Δυστυχώς το φίδι έσπασε το αυγό και ξερνάει το δηλητήριό του παντού στην πόλη. Έτσι όπως ξέρουν να σπέρνουν δηλητήριο οι νεοναζιστές: κρυφά, ύπουλα, θρασύδειλα. Κάθε τι το διαφορετικό είναι στόχος τους. Προχτές ήταν αναρχικοί, χτες μετανάστες, σήμερα εβραίοι, αύριο ποιος έχει σειρά; Η ιστορία έχει δείξει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι αύριο θα έχουν όλοι σειρά. Γιατί όποιος δεν συμφωνεί με αυτές τις επιθέσεις θα είναι και αυτός εν δυνάμει στόχος τους. Γι αυτό σ’ αυτά τα πρωτοφανή περιστατικά που συμβαίνουν τελευταία στην πόλη, θα πρέπει να απαντήσει σύσσωμη η χανιώτικη κοινωνία. Δεν είναι θέμα μόνο των αναρχικών, των μεταναστών, των κομμουνιστών, των εβραίων, των «διαφορετικών», είναι θέμα όλων μας.

  Η αστυνομία και η κυβέρνηση έχουν τεράστια ευθύνη! Και εάν δεν ξέρουν τίποτα, ας μας πουν τι γίνεται με τις έρευνες για τους ασφαλίτες κουκουλοφόρους που κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στις διαδηλώσεις, για το λεβεντόπαιδο που συνέλαβαν ως ύποπτο εμπρησμού σπιτιού αγωνιστή, για τον εμπρησμό του Στεκιού, για τους τραμπούκους που χτυπούν συνέχεια μετανάστες. Ας μας πουν, γιατί όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα περιγραφόμενα περιστατικά στην πόλη δεν είναι καθόλου άσχετα και τυχαία μεταξύ τους. Ας μας πουν γιατί σε μία δημοκρατική κοινωνία οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν και να ελέγχουν.

  Εμείς στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών δεν έχουμε καμία διάθεση να εμπλακούμε σε εξιχνιάσεις εγκλημάτων και εγκληματιών. Αυτό είναι δουλειά άλλων. Καταδικάζουμε όμως με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής και αισθανόμαστε αλληλέγγυοι με κάθε πολίτη, συλλογικότητα, μειονότητα, τον καθένα που δέχεται αναίτια αυτές τις βάρβαρες, θρασύδειλες, φασιστικές επιθέσεις.

  Εμείς στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο γνωστό σε φίλους και εχθρούς χώρο και να δίνουμε φωνή σ’ αυτούς που δεν έχουν, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πιο ανεκτική στο διαφορετικό και πιο δίκαιη.

  Το άρθρο από τα Χανιώτικα Νέα -> http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=44050
  Το άρθρο από τον Νέο Κήρυκα -> http://www.kirikas.net/news/content/view/3238/1/lang,/

 4. Abravanel said

  Από τον ιστότοπο του Ζαν Κοέν

  Εμπρησμός της Συναγωγής Χανίων.
  Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος
  Αθήνα 7 Ιανουαρίου 2010

  Εμπρησμός με υλικές μόνον ζημίες σημειώθηκε στη Συναγωγή Χανίων. Η Συναγωγή, μνημείο του 14ου αιώνα, που καταστράφηκε κατά τη γερμανική κατοχή και αναστηλώθηκε προ ετών, αποτελεί σήμερα δυναμικό στοιχείο της ιστορίας της Κρήτης, στολίδι για την πόλη και σύγχρονο πόλο έλξης επισκεπτών απ΄όλο τον κόσμο.

  Ο εμπρησμός, αποτέλεσε ανησυχητική είδηση για τους Έλληνες του εξωτερικού, το δε Παγκρήτιο Κληροδότημα για το Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, που εδρεύει στο Σικάγο, σε ανακοίνωσή του, αφ΄ενός μεν αναφέρει τη Συναγωγή ως «ένα από τα ιστορικά διαμάντια που κοσμούν την ιστορία των Χανίων», αφ΄ετέρου δε ζητά όπως «Ο Λαός των Χανίων που πολέμησε με αυταπάρνηση και ηρωϊσμό τις χιτλερικές ορδές να ορθώσει το ανάστημά του και να διαλαλήσει το μεγάλο ΟΧΙ στον αντισημιτισμό».

  Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τη λύπη και την αγανάκτησή του και ζητά από την κυβέρνηση να καταδικάσει το γεγονός και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών, οι οποίοι προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα των Ελλήνων πολιτών, παραβιάζουν την συνταγματική αρχή περί ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών επιταγών και παραδόσεων και αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό.

 5. […] Αντισημιτική επίθεση στα Χανιά Ιανουαρίου 7, 2010 Κατηγορίες: Παραπληροφόρηση — Θρώγκος @ 5:59 μμ Πληροφορίες και λεπτομέρειες εδώ. […]

 6. Φτάνει πιά. Τα φασιστοειδή στοιχεία συνεπικουρούμενα από ένα γλοιώδη Κατσανεβάκη, που έγινε Νομάρχης με την πολιτική υποστήριξη του Συνασπισμού. επί δώδεκα και πλέον χρόνια υπό την ευλογία του τότε Μητροπολίτη Ειρηναίου είχαν αποδυθεί σε έναν ανίερο, ανάλγητο, αισχρό και συκοφαντικό αγώνα εναντίον της Συναγωγής. Και τελικά χτύπησαν. Οι υλικές ζημιές είναι το ελάχιστο που θα μας απασχολήσει. Η ηθική ζημιά, όμως, είναι μεγάλη. Προκαλεί θλίψη, αγανάκτηση και οργή.

  Οι Χανιώτες Χριστιανοί και Εβραίοι έζησαν σαν μια οικογένεια με αγάπη και θαυμασμό ο ένας για τόν άλλο. Μου είπε κάποτε ο Σταυρουλάκης ότι τις πρώτες μέρες που άνοιξε η Συναγωγή πήγαν μερικές μεγάλες σε ηλικία γυναίκες και του ζήτησαν να ανάψουν από ένα κερί για τις φίλες τους που το ναζιστικό τέρας κατεσπάραξε. Συνεχίζοντας μου είπε «…nothing was said, nothing more was done than to provide them with a basin of olive oil set in front of the Ehal, though I remember distinctly that they left behind them a flickering and strangely supportive sense of community.”

  Η μιά συναγωγή έγινε Konaki Restaurant, χωρίς κάποια επιγραφή που να θυμίζει ότι εκείνο τον χώρο τον ισοπέδωσαν τα στούκας του εγκλήματος. Η άλλη που διασώθηκε έγινε σκουπιδότοπος μέχρι το 1999. Τότε ξανάγινε συναγωγή. Επί δέκα μέρες τον Μάιο του 1999 Νομάρχης και Δεσπότης απειλούσαν τους Κωνσταντίνη και Σταυρουλάκη και ζητούσαν την ματαίωση των εγκαινίων. Είναι δύσκολο να συλλάβει ο νους του ανθρώπου αυτό το μίσος. Για την ιστορία αναφέρω ότι ένα μέρος της οικογένειας Κωνσταντίνη είναι από τα Χανιά.

  Πρέπει να γίνει μια πρωτοβουλία πολιτών, ανάλογη με αυτή στα Ιωάννινα, για να διαφυλαχτεί το πάλαι ποτέ κλέος της Χανιώτικης κοινωνίας. Το έχω πεί δημόσια, αναφερόμενος στην αθώωση Πλέυρη, και επαναλαμβάνω ότι η ανοχή της κοινωνίας στον αντισημιτισμό αποτελεί ενοχή. Πιστεύω ότι οι Χανιώτες θα ευαισθητοποιηθούν, γιατί εαν δεν το κάνουν θα μείνουν στιγματισμένοι ως δειλά ανδείκελα.

  Ο Πρόεδρος της Παγκρητικής ¨Ενωσης Αμερικής κ. Θόδωρος Μανουσάκης εξέδοσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας και το ίδιο θα κάνει εντός της ημέρας και ο κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος, Συντονιστής για την Αμερική του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Ο Πρόεδρος του United Hellenic American Congress κ. Andrew Athens έχει εξοργισθεί με τον εμπρησμό και θα προβεί σε διάβημα προς τον Πρωθυπουργό με τον οποίον συνδέεται με μακροχρόνια φιλία.

 7. atheofobos said

  Μόνο ανεγκέφαλοι εγκληματίες θα μπορούσαν να βάλουν αυτή την φωτιά που θα μπορούσε εκτός από την συναγωγή να καταστρέψει και όλη την Παλιά πόλη των Χανίων.

 8. Νίκος said

  Το όνομα της συναγωγής σημαίνει «το Δέντρο της Ζωής», και αυτό το δέντρο δεν καίγεται!

 9. Από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα :

  Φασιστικός εμπρησμός της Συναγωγής στα Χανιά
  Να μπει τώρα φραγμός στη φασιστική τρομοκρατία

  Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταγγέλλει το νέο κρούσμα φασιστικής βίας στα Χανιά. Οι «άγνωστοι» που έβαλαν χτες φωτιά στην εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων είναι πασίγνωστοι τόσο στο κράτος όσο και στην κοινωνία. Είναι οι ίδιοι που έχουν κακοποιήσει δεκάδες μετανάστες στα Χανιά και προσπάθησαν να κάψουν το τοπικό Στέκι Μεταναστών. Είναι οι ίδιοι που στις διαδηλώσεις στέκουν δίπλα στα ΜΑΤ και συγκροτούν τοπικές επιτροπές ρατσιστικού μίσους. Είναι οι ίδιοι που ξερνάνε αντισημιτισμό από τα σάιτ τους και έχουν συλήσει επανειλημμένα το Εβραϊκό νεκροταφείο στα Γιάννενα.

  Ξέρουμε πολύ καλά ότι και αυτή τη φορά η Αστυνομία δεν θα μπορέσει να βρει τους «άγνωστους» δράστες (ποιος άλλωστε καταδιώκει τους φίλους του;). Ξέρουμε, επίσης, ότι τόσο τα ΜΜΕ όσο και οι «ευαίσθητοι» διανοούμενοι δεν θα πολυασχοληθούν με αυτό το έγκλημα (γιατί αυτοί ενοχλούνται από τη βία μόνο αν έχει αντικαθεστωτικό πρόσημο). Τέλος, ξέρουμε ότι μόνο το ανταγωνιστικό κίνημα μπορεί να βάλει φραγμό στη φασιστική βία και την προσπάθεια αναβίωσης του οργανωμένου αντισημιτισμού.

  Αθήνα 6/1/10

 10. Louis said

  Did the TV and radio media cover the event? We have long ways to go before reaching Western standards of civility and civic-mindedness. All these young people going to colleges and universites… but we are still ignorant. Maybe the Albanians and other immigrants can teach us some values… I don’t regret for a minute leaving Greece when I was 19.

 11. Louis said

  The foreign media (New York Times, BBC, etc) should be alerted… A boycott of the local tourism would help… Maybe the Chaniotes will wake-up.

 12. Abravanel said

  Ι’m fairly sure that TV said nothing – I don’t know about the newspapers. Frankly I was a bit disappointed by the Chania newspapers which acted «neutrally» while the media of Ioannina understood the damage antisemitism procurs to the city.

 13. Abravanel said

  Although I strongly disagree with the idea of a boycott it is quite painful to see that institutional responses arrive only from the Greeks abroad. Again the Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού/World Council of Hellenes Abroad has been the only greek institution which has consistently and forcefully rejected racism – I’m deeply troubled by their solitude but thankful for their response.

  Chicago, January 7, 2010

  GREEK AMERICAN COMMUNITY OUTRAGED BY ACT OF ANTI-SEMITISM IN GREECE

  The Greek American community is outraged at the recent act of anti-Semitism at the historic Chania Synagogue in Crete.

  We are deeply disturbed that such acts of terrorism happen in the 21st century Greece. We urge our fellow Greeks to look beyond religious and national differences and live peacefully in a democratic society. We also urge the Greek government to appeal to the public to reject hate crimes.

  As Greek Americans, we appeal to all people to denounce such acts and voice support to eliminate hatred and racism in Greece.

  Theodore G. Spyropoulos

  Coordinator

  World Council of Hellenes Abroad / USA Region

 14. Βασίλης said

  Ως Χανιώτης που ζει πλέον μόνομα στα Γιάννινα θλίβομαι και εξοργίζομαι με αυτές τις άθλιες επιθέσεις που παίρνουν πλέον μορφή πανδημίας σε όλη τη χώρα. Σαν πρώτη αντίδραση θα ήθελα να προτείνω μια ανάλογη κίνηση με αυτή που έγινε στα Γιάννινα με αφορμή τις βεβηλώσεις του νεκροταφείου όπου φάνηκε να έχει μεγάλη επίδραση στην κοινή γνώμη της πόλης. Κλείνοντας απευθυνομενος στους αυτουργούς αυτής της πράξης που βεβηλώνουν με τον άσχημο τρόπο την μνήμη της Μάχης της Κρήτης θα ήθελα να παραφράσω το σύνθημα μιας αφίσας που είχε βγει στην Αγγλία εναντίον του ΒΝΡ «οι παππούδες μας δεν έκαιγαν συναγωγές, σκότωναν αυτούς που τις έκαιγαν»

 15. All three major local channels in Crete (Kydon TV, Crete TV and Creta Channel) had it in their news shows. But all are analogue transmitting, so I didn’t have a chance to record it. None has an official youtube channel either.

  Reporting was in all three just a repeat of the police announcements, smae as it usually is. There are only a few real journalists on the island, and I doubt that their co-patriot racism is high in their agenda.

  I suppose one could as for the news extracts directly at the above stations.

  A couple of youtube channels where we might see something are:
  http://www.youtube.com/user/candiagr
  http://www.youtube.com/user/rethneagr

 16. Abravanel said

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 7/1/2010 22.00 Φωτογραφίες από την πυρκαγιά συναγωγή στο ιστολόγιο της Ετς Χαΐμ.

  UPDATE 7/1/2010 22.00 Photos from the fire in the Etz Hayim Synagogue’s blog.

 17. Δ. Κράββαρης said

  You can read some reports «in brief» in the athenian newspapers, for instance: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_100016_07/01/2010_113824
  but no condemnation yet, they are all neutral as if they were not concerned.

 18. Louis said

  The Chaniotes should have embraced the Etz-Hayim effort effort and should have been curious about their town’s past. Instead they have been obstructionist and unfriendly. The climate has emboldened local, vile and dangerous anti-semites. The town of Chania should be shamed in the international media. And a boycott is well deserved. I am tired of this bull…

 19. η μπλογκοσφαιρα ομως μπορει και πρεπει να αντιδρασει στο ξεσαλωμα του φασισμου…

 20. Αφιέρωσα τρείς ώρες απόψε αναζητώντας στον αθηναϊκό Τύπο, πάντοτε on-line, να βρω κάποιο δημοσίευμα για τον εμπρησμό της Συναγωγής στα Χανιά. Δεν βρήκα τίποτα. Εάν εσείς βρήκατε, σας παρακαλώ πείτε μου, γιατί με έχει προβληματίσει πολύ αυτή η απάθεια.

 21. atheofobos said

  Ρεπορτάζ με φωτογραφία είχε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=118353

 22. @Papandonaki

  Γιώργο, πήγαινε στη σελίδα μου στα σχόλια του τύπου 5.1.2010 το έχουν βάλει κάποιες εφημερίδες.

 23. Shalom said

  Funny enough-I wonder what would happen if Jews in Golders Green, London(London’s predominantly Jewish neighbourhood) tried to burn down the Greek Orthodox church situated right in the middle of it or Jews started burning Greek Orthodox churches in Israel[…] Funny thoughts indeed-then again Jews would never do such a thing.
  A sign of times.
  Best Regards & Shabbat Shalom from London

 24. Ζαν, είδα τα διάφορα ρεπορτάζ στο site σου, αλλά δυστυχώς καμμιά εφημερίδα δεν στηλίτευσε τον εμπρησμό. Κι αυτό μ΄ενοχλεί. Η έλλειψη αρχών και δικαιοκρισίας είναι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Και σ΄αυτό δεν φαίνεται λύση…

 25. offshore said

  Αυτό το ποστ πρέπει να το έχω διαβάσει και πέντε φορές έως τώρα. Παιδιά εδώ είναι Ελλάδα, δε γίνονται τέτοια πράγματα εδώ κανονικά. Μετά τα νεκροταφεία και τους ναούς τί ή ποιος έχει σειρά; Και μετά Θα αρχίσουμε να κατασπαράζουμε ο ένας τον άλλον;
  Μία ερώτηση σ’αυτούς που συμφωνούν με τέτοιου είδους συμπεριφορές: αν σας πάνε στα έκτακτα θα προτιμήσετε να πεθάνετε παρά να σας σώσει τη ζωή ένας/μία μαύρος/η, Εβραίος/α, Αλβανός/η κτλ γιατρός;

 26. Abravanel said

  Εγώ βρε offshore αναρωτιέμαι: για την κοινωνία οι εβραίοι είναι η best-case-scenario σύμφωνα με τις προκαταλήψεις της. Δεν είναι «μετανάστες» αλλά αυτόχθονες, είναι «λευκοί», είναι μορφωμένοι και επαγγελματικά αποκαταστημένοι, είναι σχετικά λίγοι οπότε δεν εμφανίζονται απειλητικοί, μπορούν να προσελκύσουν πλούτο στην Ελλάδα,είναι πολιτισμικά αφομοιωμένοι και σε κοινοτικό επίπεδο έχουν την ψύχωση να δείξουν το πόσο καλοί «πατριώτες» είναι. Αν η χριστιανική ελληνική κοινωνία αδυνατεί να ανεχτεί αυτή την ομάδα, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους πρόσφατους μετανάστες ;

  @ Shalom
  «Jews» are quite capacle of setting arson or any other hideous deed – they have the same share of assholes as any other faith. What I cannot possibly fathom is that such acts could be perpetrated in a modern western-style state and could go by unchallenged by society. UK has BNP, France has Le Penn, Greece has LàOS, Italy has Lega Nord, Israel has Lieberman etc. But what these countries also have and Greece doesn’t is a credible and consistent part of the society, big or small, that places itself steadily between fascism and human rights.

 27. Abravanel said

  Canis Libertatis: Αντισημιτισμός, ξένη λέξη για την Κρήτη
  Το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου εκδηλώθηκε σοβαρή εμπρηστική ενέργεια κατά της Συναγωγής Ετς Χαίμ, λατρευτικού χώρου και πολύτιμου κόσμηματος της ιστορίας των Χανίων. Ο αντισημιτικός χαρακτήρας της επίθεσης υπήρξε πρόδηλος, ενώ ζημιές υπέστη δυστυχώς τόσο το κτίριο όσο και το αρχειακό του υλικό.

  Η Περιφερειακή Κίνηση Κρήτης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή ενός λατρευτικού χώρου και την απόπειρα εκφοβισμού Εβραίων συμπολιτών μας. Καλεί τόσο τις τοπικές αρχές όσο και τον κάθε πολίτη να αντιταχθούν ενεργά στο διαφαινόμενο αυτό κύμα τρομοκρατίας και να ορθώσουν συμπαγές τείχος έναντι κάθε πράξης μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού.

  Η Συναγωγή, μαζί με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, τον Μιναρέ και τον Ορθόδοξο καθεδρικό ναό των Χανίων αποτελούν απτή απόδειξη μιας μακραίωνης συνύπαρξης πολιτισμών στο Μεσογειακό αυτό σταυροδρόμι. Ταυτόχρονα όμως θέτουν και σημαντική παρακαταθήκη για την ειρηνική συμβίωση και τον αλληλοσεβασμό των κατοίκων του νησιού ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκείας. Αυτή την παρακαταθήκη ήρθε να σπιλώσει μια άνανδρη επίθεση, ανοίκεια στην πρόσφατη ιστορία του τόπου και ξένη προς την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων του. Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην Κρήτη και η διαφύλαξη της θρησκευτικής ειρήνης αποτελεί ξεκάθαρα υπόθεση όλων μας.

  Μπράβο στην ΦΙΣ και ευχαριστώ στον manoliscus. :-)

  >Αντισημιτική επίθεση στα Χανιά by Ohm – kudos.

  Ας μην αναφερθώ στα υπόλοιπα πολλαπλάσια δημοσιεύματα του πατριωτικού χώρου που πιστεύουν οτι την φωτιά την έβαλαν οι εβραίοι ή βρίζουν τους ελληνοαμερικάνους που καταδίκασαν την επίθεση.

 28. Είναι απαίσιο αυτό που συνέβη. Με λυπεί το γεγονός και βρίσκομαι κοντά σας, ηθικά, πνευματικά και με όλες μου τις δυνάμεις.

 29. @ offshore 22
  Πριν μερικά χρόνια λόγω υπερκόπωσης (και δεν εννοώ στο sex!!!!) με πήγαν άρον άρον στο νοσοκομείο της πόλης που ζω. Εκεί, έπεσα επάνω σε παλαιστίνιο καρδιολόγο γιατρό που είχε βάρδια. Με αναγνώρισε και άρχισε να μου λέει (παράλληλα με τη εξέταση) πως αν οι πρόσφυγες παλαιστίνιοι που βρίσκονται στη Βηρυτό δεν επιστρέψουν στο Ισραήλ δεν θα υπάρχει ειρήνη. Του λέω «Γιατρέ δεν κοιτάζεις πρώτα τι έχω και μετά συζητάμε?» τίποτα δεν έχεις, υπερκόπωση.

  Με τον γιατρό συναντιόμαστε καμιά φορά στη πόλη και μιλάμε. Το περίεργο της ιστορίας: Όταν οι συνοδοί μου στο νοσοκομείο άκουσαν ότι είναι παλαιστίνιος ήθελαν να με πάνε αλλού. Γιατί? Διότι φοβόντουσαν ότι αντί για καλό θα μου έκανε κακό!!!!

  Η προκατάληψη παντού.

 30. Abravanel said

  Από τον (εξαιρετικό) ιστότοπο του Ζαν Κοέν.

  Προς τα ΜΜΕ, την Ομογένεια, τα μέλη της ΠΕΑ και Κάθε Ενδιαφερόμενο Πολίτη

  Οι Κρήτες, οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες αποδοκιμάζουμε έντονα την απόπειρα εμπρησμού εναντίον της Συναγωγής των Χανίων

  Μετά την απόπειρα εμπρησμού εχθές, 5 Ιανουαρίου 2010, της ιστορικής Συναγωγής των Χανίων, εμείς οι Κρήτες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είμαστε εξοργισμένοι με κάθε πράξη αντισημιτισμού στην Ελλάδα και κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας των Ελλήνων εβραϊκής θρησκείας.

  Εμπρηστές προσπάθησαν να κάψουν την ιστορική εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων κατά τις νυχτερινές ώρες εχθές, αλλά ομάδα πυροσβεστών έθεσε τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο, αφού αυτή είχε καταστρέψει μία εξωτερική σκάλα και είχε προκαλέσει ζημιές σε μερικά βιβλία της βιβλιοθήκης της Συναγωγής. Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, κ. Νικόλαος Σκουλούδης, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε δοχείο με εύφλεκτο υγρό κάτω από την ξύλινη σκάλα, όμως η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Συναγωγή.

  Ως έκφραση του αποτροπιασμού και της οργής μας για όλες αυτές τις ενέργειες εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, υπογράφουμε αυτή τη δήλωση και κάνουμε έκκληση σε όλους τους καλόπιστους πολίτες να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες εξάλειψης του μίσους και του ρατσισμού στην Ελλάδα.

  Εκ μέρους της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής
  Ο Πρόεδρος
  Θεόδωρος Μανουσάκης

 31. offshore said

  Κάποτε ένας τύπος που ήξερα ο οποίος ήταν (και μάλλον εξακολουθεί να είναι) ρατσιστής (ο ίδιος υποστήριζε πως δεν ήταν) είχε ένα ατύχημα και παραλίγο να χάσει το φως του. Τον έσωσε ένας ΜΑΥΡΟΣ γιατρός. Φυσικά η δουλειά του γιατρού ΕΙΝΑΙ να σώζει αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο γιατρός ήταν μαύρος. Το κλου της υπόθεσης ποιο είναι; Ο τύπος έλεγε γελώντας πως τον έσωσε μια ‘μαϊμού’.

  Τα λόγια ενός φίλου μου Λιβανέζου: ‘όταν ήμουν πιτσιρικάς στη γειτονιά μου μέναμε μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι. Όλοι ζούσαμε ειρηνικά, πως μετά ξαφνικά ανακαλύψαμε πως δε γίνεται να συνυπάρχουμε πια δε θα το καταλάβω ποτέ.’

  Τώρα που έμαθα πως είσαι ευαισθητούλης σου υπόσχομαι πως δεν πρόκειται να σε ξανασυγχύσω. Εννοώ, να μη σε ξανασυγχήσω πολύ. :)

 32. Manoliscus said

  Ακόμα δεν έχω κατορθώσει να ξεπεράσω την επιτήδεια ουδετερότητα των κρητών δημοσιογράφων και την αδιαφορία την κοινής γνώμης για την αποτρόπαια αυτή πράξη. Ο Πάσχος είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο πως η μισαλλοδοξία μιας κοινωνίας δεν φαίνεται την ημέρα που λαμβάνει χώρα το γεγονός.
  Φαίνεται την επομένη, από τις αντιδράσεις της.

 33. ολιγον ασχετο αλλά…

  »………είχε ένα ατύχημα και παραλίγο να χάσει το φως του. Τον έσωσε ένας ΜΑΥΡΟΣ γιατρός.»

  ακριβώς αυτο συνεβη σε ενα πολύ αγαπητο μου προσωπο πριν μερικά χρονια. και ο ΜΑΥΡΟΣ γιατρός. ηταν εξαιρετικος γιατρος. Ναναι καλά οπου κιαν ειναι τωρα…

 34. Shalom said

  Shavuah tov dear Abravanel
  Hotheaded idiots there are everywhere-even among us-but throughout time it has been far too easy to burn down a synagogue.So, I don’t want to put us in the same basket like the rest of LePenn or BNP.
  I do live in perhaps one of the most politically correct & multicultural country but believe you me that if you scratch just the surface the English loath all foreigners.
  It doesn’t kill us(Jews) now but it has killed us in the past and who knows about the future.
  When co-religionists are stabbed because they are Jews right in our neighbourhood (B»H no fatalities),when our synagogues are attacked and we are attacked as people and all we get is a sympathetic article next which a story about some Palestinian cause is published.Before you preach about a «credible and consistent part of the society», even in our liberal multinational cosmopolitan London, it shows that simply that when it comes to us-Jews,Djudios,Yehudim,Εβραίοι-all rules are nullified.So imagine in Greece-Jews & their institutions are merely tolerated until we either die out or move out.
  Large parts of the Greek society are adamant that we are out there to get them (The G.O.Church reallys helps)and destroy the Greek culture.Personal experiences.

 35. david said

  «Κάθε δωρεά θα εκτιμηθεί και θα είναι ευπρόσδεκτη.»

  Κι άλλο false flag? Πέταξαν και σαπούνι, τι μου λες, ε μα ναι ποιοι άλλοι μπορεί να ήταν.
  Την δε πυργκαγιά πρόλαβε και την είδε ένας …Αλβανός κι ένας Μαροκινός -πριν κάψει το πολύτιμο αρχείο που παρότι ήταν ο σκοπός των εμπρηστών δεν τον πέτυχαν.
  Τι συγκινητικό. Τα minorities που συνεργάζονται μέσα στη γενική αδιαφορία του ντόπιου μισαλλόδοξου πληθυσμού. (κλαψ)

  Shalom, you’re right, Jews would never do such a thing. What they actually do however:
  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1259231077244
  abrakatabra, γράψε κάτι και για αυτήν την πολύ διαδεδομένη πρακτική μισαλλοδοξίας.

 36. Η ειρωνία της ζωής.

  Όταν αγόρασα το σπίτι μου, ο Μεσίτης μου, μου είχε πει πως το δικό μου σπίτι είχε χτιστεί πιο πρώτα από το διπλανό και πως όταν έβαλαν το φράχτη χωρισμού των οικοπέδων, το έβαλαν μέσα στο οικόπεδό μου – όχι ακριβώς στα… σύνορα!!

  Έτσι αν κάποτε άλλαζα φράχτη έπρεπε να σιγουρευτό να μπει πάνω στην γραμμή του οικοπέδου. Το διπλανό σπίτι το αγοράζει ένας… Παλαιστίνιος, ο οποίος μέσα σε όλες τις ανακαινήσεις θέλει να βάλει και καινούργιο φράχτη και να μοιραστούμε τα έξοδα. Δέχομαι αλλά του λέω την ιστορία με τα σύνορα.

  Εδώ ήταν εύκολη υπόθεση αφού το κτηματολόγιο έχει τα μέτρα και τα βρήκαμε. Αλλά γέλασα με την ειρωνία: στην Αμερική, Εβραίος με Παλαιστίνιο γέιτονα και έχουμε «πρόβλημα»… συνόρων :)

 37. Αγαπητέ μου David,

  Δυστυχώς η μισαλλοδοξία και η βλακεία δεν είναι προνόμιο καμιάς φυλής θρησκεία ή λαού.

 38. Τουλάχιστον εσείς τα βρήκατε. Να δούμε στο Ισραήλ τι θα γίνει?

 39. Abravanel said

  Ισως δεν είδες οτι διαφώνησα με την πεποίθηση οτι εβραίοι έχουν λιγότερες δυνάτοτητες να είναι εξίσου μαλάκες με τους χριστιανούς συμπολίτες τους. Η διαφορά είναι οτι το χριστιανικό μέρος της κοινωνίας βρίσκεται σε μια πλεονεκτική κατάσταση και μπορεί να ελέγξει την δράση ακραίων στοιχείων – δεν νομίζω να πιστεύεις οτι σε μια μικρή πόλη σαν τα Χανιά δεν ξέρει ποιός κάνει τι. Από εκεί και πέρα νομίζω οτι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε οτι η πυρκαγιά ήταν εμπρησμός και δεν ευθύνονται οι υπεύθυνοι της συναγωγής. Αν πιστεύεις οτι το έκαναν εβραίοι για να κερδίσουν συμπάθεια ή να φανούν θύματα, τουλάχιστον μπορείς και ο ίδιος να διαπιστώσεις οτι απέτυχαν: και η συναγωγή έπαθε σοβαρές ζημιές και φύλλο δεν κουνήθηκε.

 40. Abravanel said

  I agree that Europe is getting more violent, not only towards Jews but us europeans among ourselves. The tendency to loath the «stranger» is intrinsic in every homo sapiens and only through hard work can we overcome it. But yes, we do have our fair share of LePenn’s and BNP; what Jews and other european nations also have are antibodies: Jews the various organizations tikkun-olam-socially-inspired etc

  But I agree on the consequences of the middle east crisis – in Greece we are «fortunate» that people tend to be more blunt and it’s easy to see who is motivated by other criteria.

 41. Shalom said

  Allow me to still disagree-Lieberman & Likud could be hardly compared to BNP, LePenn or Lega Nord.Israel stills fights a survival war UK, France and Italy don’t.
  Indeed there are many Jews involved in philanthropic activities but before we try to ment the world we need to sort out our country and our communities.

 42. Στο Ισραήλ ειρήνη μέσω αναγκαστικού διαχωρισμού (τοίχος), και όταν μετά από τρεις, τέσσερις γενιές έχουν ξεχάσει/ξεχαστεί και «επουλωθεί» ο πόνος και το μίσος, τότε ίσως να μπορέσει να πέσει το τοίχος. Παρόμοιες καταστάσεις Βερολίνο, Κύπρος.

  Εμείς θα έχουμε πεθάνει και τα εγγόνια ακόμα θα μιλάνε για πιθανή μελλοντική ειρήνη.

 43. Δ. Κράββαρης said

  Ένα άρθρο στην σημερινή «Αυγή» αναφέρεται κάπως ακροθιγώς στις «βεβηλώσεις εβραϊκών νεκροταφείων και συναγωγών (με πιο πρόσφατο κρούσμα την απόπειρα εμπρησμού της Συναγωγής των Χανίων, όπου οι δράστες, επιπλέον, άφησαν μια πλάκα σαπούνι στον τοίχο)» που «ουσιαστικά παραβλέπονται ή και συγκαλύπτονται από την αστυνομία, τους εισαγγελείς και τα μέσα ενημέρωσης.»
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=516098 (Δ. Χασάπης, «Ο νεοφασισμός εντός των τειχών»).

 44. Shalom said

  Dear David
  Their actions are despicable at least but you see in Israel compared to Greece that both religious and political authorities do not cover up the story, nor condone such behaviour and actually try do something about it.
  What have the Greeks done exactly???
  Their actions are still far from burning down a church and the whole discussion becomes obsolete if you simply outright against charedim and datim as the article’s author usually is.

 45. DocReason said

  Για μένα τα πιο λυπηρά είναι η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τον Κατσανεβάκη (για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει και τόσο ξεκάθαρες πολιτικές αποχρώσεις στην Ελλάδα), αλλά και η ‘see no evil, hear no evil, speak no evil’ στάση των κατοίκων και της αστυνομίας.

  Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα από σχετικό άρθρο στο news247.gr:

  Αμήχανη εάν όχι απρόθυμη απέναντι στη δράση ακροδεξιών ομάδων εμφανίζεται η Αστυνομία, τόσο στην Κρήτη όσο και αλλού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επίθεση στο στέκι μεταναστών τον περασμένο Δεκέμβριο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στο νησί απέδιδαν το περιστατικό ακόμα και σε προβοκάτσια με στόχο, όπως έλεγαν, να «έχει μεγάλη συμμετοχή το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο» που ήταν προγραμματισμένο στα Χανιά την επομένη της επίθεσης.

  Wow. Θυμίζει λίγο της κατηγορίες ότι την 11/9 την προκάλεσε η Αμερικανική κυβέρνηση.

  Ήμουν πάντα της γνώμης ότι οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ρατσιστές. Η απάντηση που λάμβανα ήταν ότι τουλάχιστον δεν είναι βίαιοι ρατσιστές. Εξαφανίζεται σιγά-σιγά κι αυτή η δικαιολογία.

 46. DocReason said

  Κι ένα συγνώμη στον χρήστη Louis, γιατί σε παλαιότερο ποστ τον είχα πει τρολλ. Είχα μπει προκατειλημμένος από κάτι πραγματικά τρολλ που κυκλοφορούν και ερμήνευσα λάθος τα λεγόμενά του.

 47. fp3690 said

  Δυστυχως υπαρχει μια εξαρση ακροδεξιας (και οχι αντισημιτικης) βιας στα Χανια και στην Κρητη γενικοτερα. Και ειναι λυπηρο δεδομενο οτι τα Χανια ηταν η πρωτη Ελληνικη πολη με μεγαλο κομματι ξενου πληθυσμου (οχι τοσο μεταναστες αλλα δυτικους που μετακομιζαν) και γενικα χαμηλου ρατσιστικου προφιλ. Εχω καταγωγη και παω καθε χρονο, και αυτο μου εκανε παντα καλη εντυπωση. Αυτο φαινεται να αλλαζει βεβαια λογω των επιθεσεων σε μεταναστες, το οποιο ειναι πιστευω κυριως λογω του οτι το νουμερο 2 της Χρυσης Αυγης, ο Σταυρος Καρεφυλλακης, ειναι Χανιωτης.

  Οσον αφορα στην αριστερα, την ανανεωτικη τουλαχιστον, πιστευω πως ο κ. Αμπραβανελ μπαινει στην ιδια λογικη οπως οι πλειοψηφια των αμερικανοεβραιων (ζω στην Αμερικη), λαμβανει δηλαδη οποιαδηποτε κριτικη στο Ισραηλ ως αντισημιτισμο. Αντιλαμβανομαι πως λογω σκοτεινου παρελθοντος του χριστιανισμου ειναι λογικο να υπαρχει μια σχετικη ευαισθησια, αλλα και λογω της υπαρξης διαφορων οργανωσεων με λογικη αστυνομιας σκεψης, οπως Σαιμον Βιζενταλ και Anti-Defamation League, το πραμα εχει παραγινει και πλεον, ειδικα στην Αμερικη, ενα σχολιο κατα του Ισραηλινου Στρατου ειναι αρκετο για να τελειωσει την καριερα οποιουσηποτε δημοσιου προσωπου. Η αριστερα ηταν παντα συνεπης στην καταγγελια καθε ειδους ρατσισμου, και εξαιρεσεις τυπου Κατσανεβακη δεν το αλλαζουν αυτο. Και αυτη η συνεπεια φαινεται οταν το ιδιο κομμα καταδικαζει επιθεσεις στη Γαζα και επιθεσεις σε συναγωγες.

  Τελος, ο θρυλουμενος αντισημιτισμος της κομμουνιστικης αριστερας πηγαζει απο δυο κυριως παραγοντες. Ο ενας ηταν το γεγονος πως ο Τροτσκι ηταν Εβραιος, και το αλλο πως το Ισραηλ ηταν απο καταβολης προνομιακος εταιρος των ΗΠΑ, και αρα εχθρος της ΕΣΣΔ. Οντας λοιπον ολα τα κομμουνιστικα κομματα της Ευρωπης σταλινικα εκαναν τις διωξεις των Εβραιων μετα το 47 γαργαρα. Αυτα οι Ευρωπαιοι, γιατι το ΚΚΕ συνεχιζει να πιστευωει πως οι διωξεις δεν εγιναν ποτε. Αυτο βεβαια δεν εχει τιποτα να κανει με αντισημισμο.

 48. O ρατσισμός είναι στενά συνδεδεμένος, από μια άποψη, με την οικονομία. Όσο περισσότεροι πολίτες έχουν λιγότερα χρήματα και λιγότερες δουλειές (το οποίο με την σειρά του οδηγεί και σε μειωμένη μόρφωση) τόσο ο κοσμάκης πάει στα άκρα ψάχνοντας κάποιον να κατηγορήσουν.

  Αυτό το βλέπουμε σε κάθε οικονομική κρίση, σε σχεδόν οποιοδήποτε κράτος. Στην Ελλάδα σήμερα (όπως στην Γερμανία το ’33) που οι οικονομία έχει τα χάλια της (πολύ περισσότερο από άλλες Δυτικές χώρες), ο κόσμος μετακινήται στα άκρα – και στα δύο άκρα. Τα άκρα, παρόλο που δεν συμφωνούν στα οικονομικά, συμβαδίζουν ιδεολογικά στον ρατσισμό τους.

  Όταν το χρήμα ρέει με πολλές δουλειές, ο κόσμος δεν έχει χρόνο να σκεφτεί τον ρατσισμό.

 49. Louis said

  I agree w/ DocReason. I am sorry that we have to «stereotype» all Greeks, but polls and events have repeatedly shown that racism is prevalent in Greece. It is not an accusation, it is a merely a fact, which 1) separates from more developed nations and 2) implies that we need to revamp our education and value systems. I think there is a short distance between «non-violent racism» and «violent racism.» As to Israelyesgr’s comment that there is a correlation between racism and poverty/hopelessness/unemployment, I agree that socioeconomic factors can promote violence and violent racism. Generally though, I (probably simplistically) see racism as a choice with evolutionary advantages to the society and individual, and/or a primitive emotional state.

 50. theo said

  Η Μιπ Γκις, η γυναίκα που διέσωσε το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ μετά τη σύλληψη της νεαρής και της οικογένειάς της από τους Ναζί, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 100 ετών, όπως ανακοινώθηκε από την ιστοσελίδα της.

  Σύμφωνα με το BBC, η γυναίκα που αψήφησε τους Ναζί και έκρυψε επί δύο χρόνια την οικογένεια Φρανκ, άφησε την τελευταία της πνοή στο γηροκομείο όπου είχε μεταφερθεί μετά από μια πτώση που είχε τον περασμένο μήνα. Η Γκις, που δεν ήταν η ίδια Εβραία, προμήθευε με τρόφιμα και βιβλία την Άννα, τους γονείς της, την αδελφή της και άλλους τέσσερις Εβραίους που κρύβονταν επί 25 μήνες, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια σοφίτα στο Άμστερνταμ. Μετά τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από την Γκεστάπο, η Γκις μάζεψε τα σημειωματάρια και τα χαρτιά της νεαρής Άννας και τα κλείδωσε σε ένα συρτάρι για να τα δώσει μετά τον πόλεμο.

 51. Α. Ιωάννου said

  Δυστυχώς ο εν Ελλάδι αντισημιτισμός έχει ακολουθήσει μιά συνεχή ανοδική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες, σε αντίθεση με την οικονομία που είχε αρκετά σκαμπανβάσματα την ίδια περίοδο. Δεν έχω σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες και έτσι είμαι ελεύθερος να επισημάνω τα κοινωνικά αίτια χωρίς να νοιάζομαι αν τα συμπεράσματά μου είναι σύμφωνα μα κάποια θεωρία. Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα (και όχι μόνο, π.χ. το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει την τελευταία πενταετία και στην Τουρκία) πάει χέρι-χέρι με τον αντιαμερικανισμό. Πολλοί Έλληνες βρίσκουν βολικό να αποδέχονατι ότι οι Εβραίοι ελέγχουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Σ΄αυτό, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους (ακροδεξιούς Ελληνορθοδόξους και ανεγκέφαλους Αριστερούς) είναι υπεύθυνοι και πολλοί Ελληνοαμερικανοί, παρά τα διάφορα ψηφίσματα οργανώσεων όπως αυτό της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής. Οι οποίοι, επισκεπτόμενοι την Ελλάδα και συγγενείς διαδίδουν τις παραπάνω ανοησίες. Έχω έρθει σε επαφή, σε κοινωνικά πλαίσια, με Ελληνοαμερικανούς στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και έχω διαπιστώσει τα παραπάνω από πρώτο χέρι. Μην κοιτάτε μόνο τα δημόσια πρόσωπα ή κάποιους καθηγητές Αμερικανικών πανεπιστημίων, και συμπεραίνετε ότι διά μαγείας η άφιξη (ή γέννηση) κάποιου Έλληνα στις ΗΠΑ αμέσως εξαφανίζει όποια ρατσιστικά κατάλοιπα. Έτσι γιά πάρα πολλούς Νεοέλληνες, οι Αμερικανικές επεμβάσεις είναι υπεύθυνες γία όλα τα δεινά που έχει υποστεί ο τόπος από το 1943 και μετά. Ιδιαίτερα βολική τοποθέτηση καθ’ ότι δίνει συγχωροχάρτι διαρκείας στούς γηγενείς. Με την ίδια λογική, οι Εβραίοι ελέγχουν και καθορίζουν την πολιτική των ΗΠΑ και επομένως είναι οι άμεσα υπεύθυνοι για όλα αυτά. Οι Έλληνες Εβραίοι διατηρούν δεσμούς με Εβραίους εκτός Ελλάδος και επομένως αποτελούν μιά «5η Φάλαγγα» (QED). Βέβαια και οι Ελληνικής καταγωγής πολίτες ξένων χωρών διατηρούν δεσμούς με ομοεθνείς/ομοθρήσκους εν Ελλάδι, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μιά και οι Έλληνες (και Ορθόδοξοι Χριστιανοί γενικώς, πλην, κατά καιρούς, Βουλγάρων, Μακεδόνων, κλπ) ποτέ δεν κάνουν κακό σε κανένα. Προσθέσετε και τις θεωρίες στόκων αρχαιολατρών «διανοουμένων» περί αιώνιας διαμάχης του Ελληνικού φωτός με τα ασιατικά σκότη και το μείγμα γίνεται ακόμα πιό εύφλεκτο.

  Όσο γιά την αυξάνουσα βία που τα τελευταία χρόνια συνοδεύει πλέον αντισημιτικά επεισόδια, αυτό νομίζω ότι αντανακλά την αντίστοιχη άυξηση και εξάπλωση της βίας στην Ελληνική κοινωνία γενικά. Ευθύνες αποδίδω τόσο στην Ελληνική Δεξιά (την άκρα που ασκεί τη βία και την «μετριοπαθή» που δεν την καταδικάζει) όσο και στην Αριστερά (παρομοίως).

 52. @Α. Ιωάννου

  Στο κομμάτι που είπες: «…είναι υπεύθυνοι και πολλοί Ελληνοαμερικανοί, παρά τα διάφορα ψηφίσματα οργανώσεων όπως αυτό της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής. Οι οποίοι, επισκεπτόμενοι την Ελλάδα και συγγενείς διαδίδουν τις παραπάνω ανοησίες.» είχα προσωπική εμπειρία με αυτό.

  Ήμουν αεροδρόμιο περιμένοντας την επιβίβαση για Αμερική. Δίπλα μου καθόντουσαν δύο Ελληνοαμερικάνοι και συζητούσαν τις επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου και φυσικά αναμασούσαν με πίστη τις κλασσικές συνομοτικές θεωρίες ότι η Αμερική, το Ισραήλ και οι Εβραίοι το έκαναν. Φυσικά μπήκα στην συζήτηση και τους ρώτησα πως είναι δυνατόν εσείς που τουλάχιστον ζείτε ΚΑΙ στις δύο χώρες, έχετε υποτίθεται και κάποια πίστη στο δεύτερο σας σπίτι (τις ΗΠΑ), και μπορείτε να έχετε μια πιο γενική άποψη, να πιστεύετε τέτοιες μπούρδες.

  Ο ένας ήταν συζητήσημος – ο άλλος (πιο νέος σε ηλικία) ήταν πιο φανατισμένος.

 53. Abravanel said

  Ολοι το ίδιο πιστεύαμε DocReason: οτι στην Ελλάδα λέμε πολλά αλλά είμαστε φαφλατάδες. Δυστυχώς «εκδυτικιζόμαστε», (υπάρχει ως λέξη;), και εξαπλώνεται η βία όπως σωστά λέει ο Α.Ιωάννου. Δεν πιστεύω οτι έχει αυξηθεί ο αντισημιτισμός σε σχέση με την δεκαετία του ’80 (προηγούμενο σημείο αναφοράς) αλλά απλώς έχει εκτραχυνθεί η κοινωνία. Απλώς το θέμα είναι οτι ήδη τότε το μίσος και οι προκαταλήψεις ήταν αρκούντως έντονα αλλά βαυκαλιζόμασταν με αυταπάτες οτι η Ελλάδα είχε κάνει το εμβόλιο κατά του ρατσισμού.

  Και επαναλαμβάνω οτι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οτι έκαψαν την συναγωγή – μαλάκες, όχι αναγκαστικά αντισημίτες, θα υπάρχουν πάντα. Το πρόβλημα είναι οτι δεν κουνιέται φύλλο και μόνο αν «βγεί» διεθνώς πιεζόμαστε κάπως. Για το ανώδυνο περιστατικό με τα παιδιά από το Βενετόκλειο Ρόδου που ουρούσαν στο μνημείο είχε γίνει χίλιες φορές χειρότερος ντόρος επειδή βγήκε στο youtube και το είδαν εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι με μάλλον διαφορετικές ευαισθησίες από εμάς.

 54. Abravanel said

  fp3690 δέχομαι οτι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά στις ΗΠΑ και αποτελεί μέρος του κοινού θυμικού οτι ένα άτομο πρέπει να είναι αγνό από υποψία αντισημιτισμού. Οτι αντισημιτικά σχόλια είναι ικανά να δημιουργήσουν πρόβλημα σε πολιτικό και μάλιστα υπάρχουν εκατέρωθεν υπερβολές.

  Εδώ όμως είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε γέλασε παραφράζοντας το τραγούδι. Αν σου πω οτι το κράτος αρνείται να εκδώσει γερμανούς ναζιστές εγκληματίες πολέμου; Οτι εκκλησίες είναι φτιαγμένες με εβραικές ταφόπλακες; Μιλάς οτι στις ΗΠΑ οτι ο αντισημιτισμός «είναι αρκετο για να τελειωσει την καριερα οποιουσηποτε δημοσιου προσωπου. Εδώ όμως είναι ελαφρώς διαφορετικά: όταν ο Καρατζαφέρης μιλούσε τον Δεκέμβριο για εβραίους που μυρίζουν αίμα και φυλή που σταύρωσε τον Χριστό στάλθηκε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να τοποθετηθεί και αυτός αρνήθηκε. Το ίδιο και με τον Πλεύρη – μόνο ο Φ.Κουβέλης τοποθετήθηκε ενώ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σύριζα, ΚΚΕ αρνήθηκαν να τον καταδικάσουν. Αερολογίες κενές νοήματος μπορεί να λέγονται αλλά όταν βρέθηκε η στιγμή της ανάγκης βρέθηκαν με την μεριά του Πλεύρη. Το ξέρεις οτι ο Σύριζα αρνήθηκε να παραστεί στην κρατική ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα στην Θεσσαλονίκη; Και Θεσσαλονίκη δεν είναι Σικάγο – είναι μια πόλη που δεκάδες χιλιάδες εβραίοι πέθαναν και η τοπική χριστιανική κοινωνία, που συμπεριλαμβάνει τους γονείς των ηγετικών στελεχών του Σύριζα Θεσσαλονίκης, βαρύνεται από βαρύτατες υποψίες για τον ρόλο τους. Στις ΗΠΑ της τρομουστερίας μετά τις 9/11 ο μιλάω-με-τον-Θεό Μπούς πήγε σε τζαμί δείχνοντας οτι έστω και τυπικά την αλληλεγγύη του στους αμερικανούς μουσουλμάνους. Εδώ όμως τον Ιανουάριο έβαλαν φωτιά στην συναγωγή της Βέροιας, έσπασαν 6 φορές τάφους στα Ιωάννινα και χτύπησαν εβραϊκούς στόχους σε άλλες 7 πόλεις και δεν άνοιξε ρουθούνι. Και στο τέλος τέλος να σου πω κάτι; Το 2006 το επίσημο ΚΚΕ διαδήλωσε ενάντια στους εβραίους της Θεσσαλονίκης στα γραφεία της Κοινότητας – όχι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όχι αντισιωνισμός αλλά καθαρά και αγνά ενάντια στους εβραίους της πόλης. Οταν ρώτησα τον Αλέξη Τσίπρα σε μια διαδικτυακή συνέντευξη για το πώς κρίνει το γεγονός, αρνήθηκε να το καταδικάσει.

  Πρόσεξε, δεν σου λέω οτι το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Αλλά αν δεν ήμουν εγώ θα ήξερες τίποτα από το όργιο βίας τον περασμένο Ιανουάριο; Οτι δεν ανοίγει ρουθούνι όχι για αντισημιτικές δηλώσεις αλλά για εμπρησμούς συναγωγών, (και πέρσι συνέβη στην Βέροια) ;

  Αυτή την στιγμή μιλάω αποσπασματικά – αν σου πω οτι η Ελληνική κυβέρνηση θεώρησε νόμιμη την δολοφονία εβραίων τα τέλη της δεκαετίας του ’80 θα θεωρήσεις οτι παραληρώ. Αναμενόμενο είναι να θεωρείς οτι κατευθύνομαι από την ιστορική κληρονομιά του χριστιανισμού και όχι από τις καθημερινές μου εμπειρίες. Αλλά για αυτό είναι αυτό το ιστολόγιο: πλέον δε μπορεί να αμφισβητήσει οτι υπάρχει αντισημιτισμός στην Ελλάδα και μάλιστα βίαιος γιατί υπάρχουν στο Διαδίκτυο πηγές και φωτογραφίες. Αυτό είναι ήδη δείγμα προόδου σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

 55. theo said

  Anti-Semitism Turkish style.

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3832876,00.html

 56. Abravanel said

  Το ξέρω – δε θα ήθελα να είμαι εβραίος στην Τουρκία αυτή την στιγμή. Είχαν κάνει και χειρότερα πέρσι τον Γενάρη αλλά έλειπα από εδώ – αξίζει τον κόπο να διαβάσει κάποιος αναλύσεις των τούρκων για αντισημιτισμό στην Ελλάδα, προπαγάνδα του χείριστου είδους αλλά ακόμα περισσότερο με ενοχλεί οτι αν δεις απλά τα γεγονότα δεν έχουν άδικο. Βέβαια όταν διαβάζω για μεσεγγυούχους σκέφτομαι τα τάγματα «εργασίας» που είχαν χτυπήσει ρωμιούς και εβραίους της Τουρκίας και εκνευρίζομαι.

  My sincere thanks to the SAE:

  The Greek American community expressed its “outrage at a recent act of anti-Semitism at the historic Chania Synagogue in Crete,” in a statement issued in Chicago Thursday by the World Council of Hellenes Abroad (SAE) / USA Region coordinator.

  “The Greek American community is outraged at the recent act of anti-Semitism at the historic Chania Synagogue in Crete.We are deeply disturbed that such acts of terrorism happen in the 21st century Greece. We urge our fellow Greeks to look beyond religious and national differences and live peacefully in a democratic society. We also urge the Greek government to appeal to the public to reject hate crimes,” the statement said.

  In addition, a statement issued in Washington on Wednesday by the Pancretan Association of America (PAA), said that Greek-Americans “castigate the arson attempt against the Chania Synagogue on January 5, 2010.”

  “After the attempt, January 5, 2010, to torch to the ground the historic Chania Synagogue, in Crete, we Cretans in the United States, are outraged at all actions of anti-Semitism in Greece and all attempts to terrorize Greeks of Jewish faith,” the statement said.

  “As an expression of our outrage at all actions against the Jewish Community in Greece we sign this statement and we appeal to all people of good will to voice their support in efforts to eradicate hatred and racism in Greece,” the statement also read.

 57. fp3690 said

  Προφανως και υπαρχει αντισημιτισμος στην Ελλαδα, δεν το συζητω αυτο. Κι εχεις δικιο, ολα αυτα τα γεγονοτα (με την εξαιρεση του Βολου) δεν τα ηξερα και μου κανουν εντυπωση.

  Αλλα τα δικα μου επιχειρηματα ηταν διαφορετικα. Πρωτον, τα εμπρακτα φαινομενα αντισημιτισμου (οπως πχ αυτο) δεν θεωρω πως ειναι δειγματα αντισημιτισμου συγκεκριμενα, αλλα δειγματα ρατσισμου εν γενει. Αν υπηρχαν (πονεμενη ιστορια) τζαμια, οχι το Αριστοτελειο, οι δρομοι θα χρησιμοποιουσαν πλακες απ’τα μουσουλμανικα νεκροταφεια. Χωρις να θελω να υποβαθμισω τις επιθεσεις σε συναγωγες, πιστευω πως ειναι λαθος να τις βγαζουμε απ’το κλιμα της εποχης, το οποιο βεβαιως ειναι εξαιρετικα ανησυχητικο.

  Δευτερον, και οσον αφορα στην αριστερα πλην ΚΚΕ (εκει δεν ορκιζομαι τιποτα!), συνεχιζω να διαφωνω, για τον απλο λογο πως ξερω το χωρο και δεν εχω δει κατι τετοιο. Οποιοσδηποτε λανθανων ρατσισμος υπαρχει εκει απολυτως να κανει με τις πολιτικες του Ισραηλ και πανω απ’ολα την ανευ ορων υποστηριξη των ΗΠΑ, οχι τοσο επι του πρακταιου, αλλα απο τις ανακοινωσεις που βγαζουν καθε φορα που σε κανουν να νοιωθεις πως παρακολουθεις αλλα γεγονοτα.

  Υποσημειωση ασχετη, δεν ξερω αν συμφωνεις, αλλα πιστευω πως μεγαλο μερος των προβληματων στο μεσανατολικο προκαλουνται απο τη σταση διαφορων Αμερικανοεβραικων οργανωσεων (AIPAC κλπ). Και αυτο ειναι κατι στο οποιο εχω καταληξει μετα απο συζητησεις με Ισραηλινους και Ευρωπαιους Εβραιους.

 58. Α. Ioannou said

  @israelyesgr

  Συμφωνώ και επαυξάνω: Το 2001 ζούσα στις ΗΠΑ. Ήρθα στην Ελλάδα τον Νοέμβρη του 2001 γιά κάποια οικογενειακή υπόθεση στην μικρή επαρχιακή πόλη που έμενε η μητέρα μου, όπου χρειάστηκε να πάω να δω τον παπά της ενορίας της σχετικά με κάποια της φιλανθρωπική δωρεά της μητέρας μου. Ο οποίος παπάς θυμήθηκε ότι είμασταν συμμαθητές στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, στα τέλη της δεκαετίας 1960. Και λόγω του πρόσφατου της τρομοκρατικής πράξης και ίσως και του θάρους που έδωσε η αναζωπύρωση παλαιάς γνωριμίας, αναπόφευκτα η συζήτηση πήγε στα γεγονότα της 11/9. Με ρωτάει λοιπόν ο παπάς αν ήταν όντως αληθές ότι οι Εβραίοι εργαζόμενοι στους δίδυμους πύργους είχαν ειδοποιηθεί να μην πάνε στη δουλειά εκείνο το πρωί. Του απάντησα ότι αυτή η φήμη είχε αποδειχθεί εσφαλμένη. Και ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και συμφοιτητής μου Αμερικανοεβραίος που πήγε στη δουλειά του στη ώρα του, όπως πάντα και φαντάζομαι και άλλοι Εβραίοι που δεν ήξερα προσωπικά. Προς τιμή του φαίνεται ότι ειλικρινά ήθελε να μάθει την αλήθεια, τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι ερωτήσεις του. Αλλά εκεί που έπεσα απ΄τα σύννεφα ήταν όταν σε ερώτησή μου από που άκουσε αυτή τη φήμη μου είπε ότι του τα είχαν πεί αυτά προ ημερών Ελληνοαμερικανοί επισκέπτες. Πράγμα που το πιστεύω, το 2001 σ’ αυτό το μέρος της Ελλάδας, ένας όντως φτωχός παπάς ούτε Internet είχε αλλά ούτε και εφημερίδα αγόραζε. Έχω και άλλα παρόμοια περιστατικά, πολλά από πρώτο χέρι.

 59. Abravanel
  Εχουμε συνομιλησει ολλές φορές και ξερεις τις αποψεις μου ..

  Ομως
  …σε σχεση με το Συριζα .

  Αντιλαμβανομμαι οτι σε πικραινει το γεγονός της διεισδυσης του αντισημιτισμου και εκει.

  Απο την αλλη οταν μιλάμε για Συριζα συνηθως
  ξεχναμε οτι ο κυριος ογκος των δυναμεων του ειναι στον Συνασπισμό ..

  Και ισως ξεχναμε οτι -αν και ειναι αληθεια πως και στον Συν υπάρχει αντισημιττισμός

  – αναποδα και ο κυριος οογκος των οργανωμένων πολιτικά ανθρωπων που αντιτιθενται στον Αντισημιτισμό βρισκεται πάλι στον Συνασπισμό…
  ( και στους Ο -π οι οποιοι ομως ειναι πολύ λιγότεροι ως οργανωμένη δυναμη)

  Επισης ξεχναμε τις διαβαθμισεις του Αντισημιτισμου

  δηλαδή ..

  Αλλο να μην παριστανατι καποιοι σε μια εκδηλωση –

  και εντελώς βαθυτερο και επικινδυνο ο εμπαθής αντισημιτισμός Ναζιστικου η Ημι ναζιστικου τυπου..

  Κοντολογής κατά την γνωμη μου

  Αντισημιτισμός υφισταται σε ολα τα κοματα –

  Οπως ομως και αντι αντισημιτές δυναμεις

  Αλλά οσο μετακινουμαστε προς τα Δεξια του πολιτικου Φασματος – και εννοώ προς την Ν-Δ και Λαος
  ο αντισημιτισμός ειναι πολυ πολυ μεγαλύτερος σε εκαταση αλλά και σε ενταση …

  Πολύ απλά :υπαρχει ενα ειδος – τουλαχιστον και Ευτυχώς -ακομα- Υπερεγώ – στην Αριστερά που δεν επιτρεπει τοσο ευκολα την ανοιχτη εκδηλωση αντισημιτισμου ..

  Βεβαια τα πραγματα ειναι ασχημμα και εκει…

  απο την αλλη αν θα υπάρξει αντιδραση στον αντισημιτισμό πάλι απο κει θα προκυψει ..

  αΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ .(και τους 0- Π) τουλαχιστον την μη -εντελώς μα εντελώς -απολιθωμένη αριστερα….

 60. Abravanel said

  Νόσφυ ο μοναδικός που μίλησε για το παραλήρημα Καρατζαφέρη ήταν ο Φ.Κουβέλης με μια ερώτηση. Αυτό το παίρνω θετικά και για αυτό μιλώ και απαιτώ από την Αριστερά να εκπληρώνει τον ρόλο που αυτοβούλως επαίρεται οτι έχει – δεν το περιμένω από την «πολυκατοικία» αλλά ακριβώς εκεί που τοποθετούνταν ο Συνασπισμός. Αλλά αν μίλησε ο Φ.Κουβέλης υπάρχουν αρκετοί άλλοι βουλευτές που αρνούνται να τοποθετηθούν, (δεν λέω «σωπαίνουν» γιατί υπήρξαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον Πλεύρη που έπεσαν στο κενό).

  fp3690 κρίνεις εξ ΗΠΑ τα αλλότρια :-)
  Δεν θα σε πείσω σε ένα σχόλιο αλλά η Ελλάδα είναι ο αντίστροφος καθρέπτης των ΗΠΑ – ίσως για αυτό την αντιπαθούμε τόσο πολύ ως λαός.

 61. Abravanel said

  JTA : Attack on Crete synagogue carries special meaning

  Land and autonomy: 6-01.10 Εμπρησμός στη Συναγωγή στα Χανιά

  Φωτογραφίες μια εβδομάδα μετά την πυρκαγιά από την Συναγωγή Ετς Χαΐμ.

 62. david said

  Όχι και δεν κουνήθηκε, μέχρι και τις κρητικές οργανώσεις της Αμερικής ειδοποιήσατε και πήρατε απολογίες. Και προφανώς μετά θα βρει κι αυτό το δρόμο του στη λίστα της ADL με τα «αντισημιτικά περιστατικά» στην Ελλάδα κι από εκεί παν κι άλλοι. Εν τω μεταξύ το μέρος έχει αποκτήσει διεθνή δημοσιότητα και θα γίνει και μια καλή ανακαίνιση με τις δωρεές.

  Shalom, if one thing comes out of the article, that’s the total indifference on the part of the police and the political authorities. As for the religious authorities they are the ones instigating these incidents in the first place, by indoctrinating these brats with a culture of hatred against christianity, if not actually urging them to spit. After all this has been a centuries-old jewish tradition, spitting at the sight of the cross or a christian cemetery, particularly in eastern Europe.
  And these actions are not far away from the desecration of countless churches, mosques and christian and muslim cemeteries in Israel under the guise of property development since the birth of the state. They were also sacred but apparently not enough «good for the Jews».

 63. @David
  I disagree with your statement that Etz Hayyim Director or any other Greek Jew informed the Cretan organizations in the United States about the sad incident. We read the news in «Chaniotika Nea» and in the Athens newspapers.

 64. Δείτε μια συζήτηση με το απίστευο νέο φρούτο που έχει προκύψει τελευταίως, τους νεοπαγανιστές εθνικούς, για τους οποίους το απόλυτο κακό είναι οι «εβραίοι» και οι «ιουδαιο-χριστιανοί

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/12/29/23-12-2009/#comment-27823

 65. Eπειδη ο αντισημιτσισμος συνδεεται αμεσα με τον ΡΑΤΣΙΣΜΟ :

  Η σκηνή στο κεντρο της Θεσσαλονικης …

  Βλέπω κοσμο μαζεμένο να φωναζει .

  Ενας κυριος κρατουσε απο το χερι ενα κοριτσι.

  Ηταν δεν ηταν δεκαπέντε χρονών .Ξενη. Απο οτι φωναζαν,καταλαβα οτι τη πιασανε να κλεβει και περιμεναν την αστυνομια…

  Ως εδώ, συνηθης η σκηνη…Ομως

  Νασου κι ενας Φασισταράς… Γλοιωδης , σιχαμερος με μια φατσα που προκαλουσε αναγουλα…

  Στην αρχή φωναζε τα γνωστα της προπαγάνδας για τους ξενους που κανουν οι ακροδεξιοεθνικισταράδες .. »Ξυλο θελει» ..Πλησιαζει την κοπελα και αρχιζει τις σφαλιαρες .. Το κοριτσακι εκλαιγε …..
  »Τι κανεις εκει »του φωναζω»Με ποιο δικαιωμα το χτυπάς »
  Στην αρχή μου εκανε τον μαγκα ..Συνεχισα σταθερά να επαναλαμβανω » Δεν εχεις δικαιωμα να χτυπάς ενα παιδι »΄΄πες μας ποιος εισαι και τί ρόλο παιζεις»

  Μετα οταν ειδε οτι ο κοσμος ειχε καταλαβει την Βρωμιά που εκανε

  το κομπλεξικο αυτο υποκειμενο εξαφανιστηκε …

  Λοιπόν να μου το θυμηθειτε .

  Η προπαγάνδα που κανουν οι Εθνολαικισταραδες ανοιγει Πληγές στην κοινωνια..
  Και αποθρασυνει τον καθε κομπλεξικό..Που θα βρισκει προφαση στην »εθνικοφροσυνη » για ναβγαλει τα απωθημενα του , την χυδαιοτητα του τον σαδισμό του σε καθε »ξενο » που νιωθει ως αδυναμο και αιχμαλωτο και μόνο ..
  Ανοιγει την πόρτα στο ΚΑΚΟ

 66. […] Comments: Νοσφερατος στο Χανιά: Εμπρησμός της Συναγωγής…Rogerios στο Χανιά: Εμπρησμός της Συναγωγής…A. Ioannou στο […]

 67. […] μπορώ να καταλάβω τους @@@@ που για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες κάψανε την συναγωγή των […]

 68. […] εμπρησμός της Συναγωγής που είχε αντιμετωπίσει μια ακόμη αντισημιτική επίθεση μόλις πριν 19 ημέρες και που είχε προκαλέσει ζημιές στο κτίριο αλλά είχε […]

 69. »Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε την περαιτέρω εκδήλωση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την υπηρεσία, η ζημιά ανέρχεται στις 30.000 ευρώ, καθώς καταστράφηκε η ξύλινη οροφή, το πάτωμα της Συναγωγής και βιβλία.»

  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=121956

  Εκεινο που μου κανει εντυπωση ..Καλά η πυροσβεστική τοσο γρηγορα και τοσο ευκολα υπολογισε τηναξια των …Βιβλιων ;

  δεν παμε καλααααα!

 70. […] εμπρησμός της Συναγωγής που είχε αντιμετωπίσει μια ακόμη αντισημιτική επίθεση μόλις πριν 19 ημέρες και που είχε προκαλέσει ζημιές στο κτίριο αλλά είχε […]

 71. Χριστός και Παναγία, πού ζούμε

 72. Χριστός και Παναγία, πού ζούμε; πού πάει αυτός ο τόπος;
  Και επανήλθαν δριμύτεροι, δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα! Και κανείς δεν μπορεί να τους πιάσει;

 73. […] εμπρησμός της Συναγωγής που είχε αντιμετωπίσει μια ακόμη αντισημιτική επίθεση μόλις πριν 19 ημέρες και που είχε προκαλέσει ζημιές στο κτίριο αλλά είχε […]

 74. […] μας πυρπόλησαν την συναγωγή Ετς Χαΐμ στα Χανιά. Για δεύτερη […]

 75. […] Χανιά: Εμπρησμός της Συναγωγής Ετς Χαΐμ/ Chania,Crete: Arson attack… […]

 76. Savas said

  Με τις συλλήψεις Αμερικανών και Βρετανών για τον εμπρησμό της συναγωγής τι ακούσατε; Απ’ ότι βλέπω κανείς δεν αναφέρει τίποτα. Ίσως να μην είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο θέλουν να μας κάνουν να τα πιστέψουμε. Γιατί εξαφανίσανε τον /b Αμερικανό /n υπάλληλο της Βάσης, μετά τη κατηγορία εναντίον του προκειμένου να μην οδηγηθεί στον ανακριτή. Για ποιόν πρόκειται, τι συμβαίνει. Γιατί κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις των Ελλήνων με την Εβραϊκή κοινότητα;

  Δεν θέλω να παρουσιάσω τα πράγματα ιδανικά αλλά καλό είναι να /b μην τα γενικεύουμε κιόλας έτσι εύκολα. /n Καλό είναι να καταδικάζουμε αμέσως τέτοια γεγονότα απ’ όπου και αν προέρχονται, όποιος και να τα έκανε, απλά χωρίς να γενικεύουμε έτσι έυκολα, χωρίς στοιχεία.

 77. Noga said

  «Shalom, you’re right, Jews would never do such a thing. What they actually do however:
  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1259231077244»

  It’s the wrong kind of example. First of all, the fact that Dubai police claim what they claim means next to nothing. In Dubai, as in every Arab country, Israeli Mossad is responsible to every ill that befalls them. Read any of the English-written Arab blogs to understand how deep the paranoia is. Secondly, even if true, the motivation is not religious fanaticism and blind hatred but rather defensive.

  A more fitting example would have been this:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/8407832.stm

  But what is absent from the incident in Crete is this:

  http://www.road90.com/watch.php?id=eX4KuaRNM4

 78. […] καταστροφή της: η πρώτη στις 7 Ιανουαρίου, (η – τότε – ανάρτηση μου), πέρασε απαρατήρητη από ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα και […]

 79. ε ρε τρελα που κυκλοφορει

 80. τετοια ατομα που προκαλουν αυτα τα γεγονοτα πρεπει να περιθωριοποιηθουν απο την κοινωνια….αν φυσικα γνωριζει ο καθενας ποιοσ ειναι αυτος που εχει τετοιες συμπεριφορες

 81. αντωνης said

  ABRAVANEL ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΣΕΡΦΑΡΑΔΙΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΕΝΑΖΙ ΕΒΡΑΙΩΝ..ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΚΕΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΓΝΥΣΙΟΙ» ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΕΝΩ ΟΙ ΑΣΚΕΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΟΥΡΑΝΟΤΑΤΑΡΙΚΗ ΦΙΛΗ ΠΟΥ ΑΣΠΑΣΘΗΚΕ ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΙΣΜΟ ΤΟΝ 7 ΜΧ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΕΙΛΙΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ..ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΑ?..ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΤΙ ΠΛΥΘΙΣΜΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 2 ΑΥΤΕΣ «ΦΥΛΕΣ»..ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

 82. Αντώνη, το μπλόγκ είναι σε προσωρινή αναστολή λόγο φόρτου εργασίας του ιδιοκτήτη του.
  Αυτά που ρωτάς θα μπορούσες να τα βρεις με ένα απλό γούγλισμα, πχ:
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9
  Οι Σεφαρδίτες είναι σήμερα το 15% του παγκόσμιου Εβραϊκού πληθυσμού, ενώ αντίστοιχα οι Ασκεναζίτες είναι περίπου το 80%.

  Οι … “γνήσιοι” Εβραίοι –όπως και οι “γνήσιοι” Έλληνες- ήρθαν από την Ανδρομέδα λόγο σφοδρών συγκρούσεων με τους Ελ, τους Ελοχίμ, και τους Καραπιπερίμ.
  Περισσότερα για “γνήσιες” ράτσες ανθρώπων στο σάιτ του Λιακόμπουρδα.

 83. αντωνης said

  το γνησιοι το εβαλα σε εισαγωγικα εννοωντας τους εβραιους της βιβλου σε σχεση με τους χαζαρους που ασπασθηκαν τον ιουδαισμο τον 5μχ αιωνα..εψαξα και βρηκα..τα περι λιακοπου..δεν τα σχολιαζω..μολις καποιος πει στο νετ κατι που σε μας δεν φαινεται οκ του πεταμε μια ταμπελα και τελειωσε..

 84. simha said

  Φαντάζομαι οτι οι απόγοναι των εβραίων της βίβλου είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό παλαιστίνιοι αγωνιστές. Στο Ισραήλ πλέον οι «φυλές» των μη ορθόδοξων εβραίων έχουν αναμειχθεί και δεν είναι τόσο εύκολο να βγάλεις συμπεράσματα για τη «ράτσα» των σημερινών νέων.
  Πάντως Αντώνη, μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει αυτή τη θεωρία για τους χαζάρους από άτομο που δεν είναι αντισημίτης. Αν εσύ δεν είσαι αντισημίτης συγχώρα το Ντίνο που έχει βαρεθεί ν’ακούει τα ίδια και τα ίδια.

 85. αντωνης said

  simsa και οι αραβες σημιτικο φυλο ειναι..επομενως οι εβραιοι που τους πολεμουν ειναι «αντισημιτες»?

 86. simha said

  Αντώνη και αυτή τη φράση την έχω ακούσει μόνο απο αντισημίτες ή αν δε σου αρέσει ο όρος αντιεβραίους, εβραιοφοβικούς, φασίστες ή ότι άλλο επιθυμείς.
  Τον ορισμό του αντισημιτισμού μπορείς να τον βρεις σε οποιοδήποτε λεξικό. Για να βοηθήσω δε σημαίνει εχθρότητα προς τον Κώστα Σημίτη, ούτε απέχθεια προς τα γνωστά κουλούρια.

  @ Αμπραβανέλ, γιατί δεν παγώνεις τα σχόλια; Το μπλογκ έχει γίνει ελεύθερο φόρουμ για κάθε καρυδιάς καρύδι και είναι κρίμα

 87. αντωνης said

  simsa δεν ειναι οι αραβες σημιτικο φυλο? αν οχι ζητω συγνωμη για την αγνοια μου..μια ερωτιση εκανα για ενα θεμα καθαρα ιστορικο δηλ το αν υπαρχει εθνολογικη διαφορα μετα σεφαραδιτων και ασκεναζι εβραιων..απο εκει και περα εαν εχεις προσεξει τα σχολια μου ειμαι υπερ μια συμμαχιας ελλαδος -ισραηλ..μακαρι και οι ελληνες να ειχαν την φιλοπατρια την αλληλεγγυη αλλα και τον -δεν ντρεπομαι να το πω-εθνικισμο που εχουν οι εβραιοι..θα ημασταν πολυ καλλιτερα ως χωρα..οι εβραιοι ειναι υπεριφανοι και αξιοπρεπεις σε βαθμο που να πιστευουν -και καλα κανουν-πως ειναι εκλεκτος λαος επι 2000 χρονια ελεγαν «του χρονου στην ιερουσαλημ» και τα καταφεραν οι ελληνες τολμαμε να που «του χρονου στην βορειο κυπρο»? οχι γιατι φοβομαστε μη μας πουν «φασιστες»..εμεις οι ελληνες αντι να μυμηθουμε το παραδειγμα των εβραιων κοιταμε πως θα βγαλουμε ο ενας το ματι του αλλου,και πως θα κολλησουμε ταμπελες ο ενας στον αλλο.. για αυτο θα ειμαστε μια ζωη μιζεροι με χαμηλη αυτοπεποιθιση και υποτελεις..

 88. Ρε Αντωνη , τι το παιδευεις λεβεντη μου ? Αφου βλεπεις οτι δεν σηκωνει το πραμα…..
  Δεν μπορει να γινει ελευθερο φορουμ για «καθε καρυδιας καρυδι» που γραφει ελευθερα την γνωμη του…..Αλλοιμονο !!!
  Θα πρεπει να γραφουν συγκεκριμενα ατομα με συγκεκριμενη ιδεολογια (προφανως….) και ολοι οι υπολοιποι με …»εμμετικη»
  οπως η δικια μου π.χ. και διαφορων αλλων που εχουν εκφραστει τοιουτοτροπως κατα καιρους, στο πυρ το εξωτερον !!!
  Ητοι παγωμα σχολιων (σε πρωτη φαση….) και μετα βλεπουμε.
  Μονο mainstream ιδεολογιες και αποψεις θα γινονται δεκτες.

  Οσο για τις ταμπελες που λες , εχουν μπει εδω και καιρο . Και οχι μονο εδω αλλα και σε παγκοσμιο επιπεδο.

 89. simha said

  @Αντώνη
  Επειδή έχω γνωρίσει αρκετούς ισραηλινούς διαφόρων θρησκειών και πολιτικών πεποιθήσεων και αρκετούς εβραίους διαφορετικών εθνικοτήτων και επίσης διαφορετικών πολιτικών απόψεων, δεν είμαι σίγουρη με τί ακριβώς θα ήθελες να τους μοιάσουμε ως έθνος.
  @ ΛΕΩΝΙΔΑ
  δεν εννοούσα εσένα και τον Αντώνη μόνο, αλλά και όλους τους άλλους που γράφουν εδώ μαζί και εμένα και το Ντίνο. Δε βρίσκω σωστό να γίνονται συζητήσεις για άσχετα θέματα ενώ ο οικοδεσπότης λείπει. Παρακολούθησα για καιρό τα φόρουμ αφού είχε σταματήσει να ασχολείται ο Αμπραβανέλ και είδα οτι αυτά που έγραφαν 3-4 άτομα δεν είχαν σχέση με το αντίστοιχο άρθρο, αλλά ήταν περισσότερο διαφήμιση της ιδεολογίας τους. Πιστεύω οτι έχω διαβάσει ολόκρηρο το μπλογκ, ερωτήσεις σαν του Αντώνη εμφανιζότανε συνέχεια και ο Αμπραβανέλ δεν κουραζόταν να δίνει ξανά και ξανά τις ίδιες απαντήσεις.
  Κι επειδή κι αυτή η κουβέντα δεν οδηγεί πουθενά, εγώ την σταματώ εδώ.

 90. poios arage…gena kai fdiathrei to ratsismo….mipws i paidia mas??

 91. αντωνης said

  simha αναφερομαι στο κρατος του ισραηλ, με αυτο θα ηθελα να μοιασει το ελληνικο κρατος..

 92. Vega Club said

  το ελληνικο κρατος θα επρεπε να κοιταξει πολλα αλλα κρατη για να τους μιασει

 93. antonis said

  Romeo Xolidis διαφωνω..αν κατσεις και διαβασεις τι γραφουν τα ιστορικα βιβλια γειτονων οπως αλβανων σκοπιανων τουρκων θα φριξεις…ειμαστε ο λαος με τους λιγοτερους “εθνικους” μυθους..τωρα εαν εννοεις με τον ορο ρατσιμο την προκαταλιψη κατα των εβραιων παλι ειμαστε σε πολυ καλυτερη μοιρα σε σχεση με αλλους λαους και μαλιστα ευρωπαικους..εμεις ουτε στρατοπεδα συνγκεντρωσης φτιαξαμε ουτε ολοκαυτωμα καναμε..τοτε γιατι αυτη η λυσα με την ελληνικη εθνικη παιδεια? μα γιατι η ελλαδα ειναι το μοναδικο ευρωπαικο κρατος που ακομα εχει εθνικα χαρακτηριστικα και δεν ειναι “multiculture” οπως και το ισραηλ εξαλλου.. και αυτο καποιους “διεθνης επενδυτες” τους ενοχλει..

 94. […] Χανιά: Εμπρησμός της Συναγωγής Ετς Χαΐμ […]

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: