Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Ελληνικά μνημεία για Σοά στο Ισραήλ / Greek Shoah monuments in Israel

Posted by Abravanel, the Blog στο 17/02/2010

Ελληνικά (english translation follows)

Κατά τύχη ψάχνοντας στο Διαδίκτυο έπεσα πάνω σε μια σελίδα που παραθέτει ορισμένα από τα μνημεία για το Ολοκαύτωμα/Σοά που αφορούν την Ελλάδα στο Ισραήλ.

 • Το κυριότερο είναι αυτό που υπάρχει στην Κοιλάδα των Κοινοτήτων στο Γιαντ Βασέμ που είναι το επίσημο μουσείο της Σοά στην Ιερουσαλήμ. Η Κοιλάδα των Κοινοτήτων είναι ένας λαβύρινθος που σκάφτηκε μέσα στον βράχο και σε 107 τοίχους υπενθυμίζει τις 5000 εβραικές κοινότητες που υπήρξαν θύματα. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από δυο τοίχους: έναν που αναφέρει τις ελληνικές πόλεις της Αθήνας, Αρτας, Βόλου, Χαλκίδας, Χανίων, Ρόδου, Κέρκυρας, Λάρισσας, Καστοριάς, Κως, Ορεστιάδας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Κομοτηνής, Σερρών, Βέροιας, Ιωαννίνων κ.α. και ένα ακόμη που αναφέρει αποκλειστικά την Θεσσαλονίκη. (φώτο από τον Werner Kunz εδώ)

 1. Στην Χάϊφα ένα μνημείο για την Ελλάδα.
 2. Στο Τελ Αβίβ ένα μνημείο για την Καστοριά
 3. Στην Χολόν ένα μνημείο για την Κέρκυρα
 4. Στο Κφαρ Μεναχέμ ένα μνημείο για την Θράκη
 5. Στην Χολόν ένα μνημείο για την Θεσσαλονίκη
 6. Στο Τελ Αβίβ η σαλονικιώτικη συναγωγή που είδαμε στο «Μια σαλονικιώτικη συναγωγή στο Τελ Αβίβ»
 7. Στην Ιερουσαλήμ δρόμος για την Θεσσαλονίκη
 8. Στο Τελ Αβιβ δρόμος για την Θεσσαλονίκη
 9. Στην Μπεερ Σέβα δρόμος για την Θεσσαλονίκη.

English

By chance searching the Internet I happened to run into a page which lists some of the monuments to the Shoah/Holocaust which regard Greece in Israel.

 • The main one is the existing one in the Valley of the Communities in Yad Vashem, the official Museum for the Shoah in Jerusalem. The Valley of the Communities is a monuments literally dug into the bedrock and in 107 walls reminds of the 5000 jewish communities which suffered during the Shoah. Greece is represented by two walls: one with the names of the greek cities of Athens, Arta, Volos, Chalkida, Chania, Rhodes, Corfu, Larissa, Kastoria, Kos, Orestiada, Preveza, Karditsa, Kavala, Alexandroupolis, Drama, Komotini, Serres, Veria, Ioannina and others; the other one states solely the community of Salonika.  (photo by Werner Kunz here)

 1. In Haifa a monument for Greece.
 2. In Τel Aviv a monument for Kastoria.
 3. In Holon a monument for Corfu.
 4. In Kfar Menachem a monument for Thrace.
 5. In Holon a monument for Salonica.
 6. In Τel Aviv the salonican synagogue we saw in «A salonican synagogue in Tel Aviv».
 7. In Jerusalem a street name for Salonica.
 8. In Τel Aviv a street name for Salonica.
 9. In Beer Sheba a street name for Salonica.

6 Σχόλια προς “Ελληνικά μνημεία για Σοά στο Ισραήλ / Greek Shoah monuments in Israel”

 1. Χωρίς καμία διάθεση να υπερασπιστώ το Ισραήλ, η σύγκριση με τα αντίστοιχα μνημεία στην Ελλάδα είναι προφανώς απογοητευτική. Αλλά τάχουμε πει χίλιες φορές.

 2. Abravanel said

  Εννοείς ότι τα ελληνικά είναι καλύτερα ; Βασικά απλώς ήταν περισσότερα και λιγότερα από ότι περίμενα / από την μία σκέφτομαι οτι θα άξιζαν καλύτερα μνημεία αλλά από την άλλη στο Ισραήλ έχουν απόγονους από άλλα 5.940.000 θύματα οπότε και πάλι καλά είναι. Η Κοιλάδα των Κοινοτήτων πάντως είναι εξαιρετικά υποβλητική και την αδικούν κατάφωρα όσες φωτογραφίες βρήκα online.

 3. Εννοώ φυσικά ότι ενώ οι Ισραηλινοί θυμούνται, οι Έλληνες (θέλουν να) ξεχνούν.

 4. Βαγγέλης Δ. Καργούδης said

  @ΑΜΠΡΑΒΑΝΕΛ: Κατ’ αρχήν, συγγνώμη για την εκτός (του παρόντος)θέματος πρόταση.
  Επειδή όμως και για μένα αποτελεί μια γνωστική περιοχή-ταμπού, και νομίζω πως και γενικότερο ενδιαφέρον θα κινήσει, θα πρότεινα (αν φυσικά μπορεί να γίνει ή υπάρχει ήδη μια προεργασία)το θέμα:
  Το πλήρες σκεπτικό(που να σημειωθεί πως δεν ήταν καθόλου άσχετο με την ιδέα της φυλετικής καθαρότητας -από ότι τουλάχιστο εγώ ήξερα, και επιβεβαίωσα και από το επίμετρο του Μαζάουερ στο «Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ»-) του πρώτου επί κεφαλής του «Γραφείου Παλαιστίνης» του Σιωνιστικού Κινήματος ΑΡΤΟΥΡ ΡΟΥΠΠΙΝ, που επίσης ξεκίνησε και την πρακτική της αγοράς από μη-Εβραίους γαιών στην Παλαιστίνη (με την ιστορική σημασία του όρου το «Παλαιστίνη»). Πρακτική που, όπως είναι ευνόητο, έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στη δημιουργία πολύ αργότερα του κράτους του Ισραήλ. (θάνατος Ρούππιν το 1943).
  Προφανώς ΔΕΝ σε θεωρώ, ούτε ποτέ είχα παρόμοιες επ’ αυτού συγχίσεις, αρμόδιο απολογητή ή ερμηνευτή θεωριών & πρακτικών που ανήκουν τυπικά σε θέματα που σχετίζονται με την ιστορική συγκρότηση του ισραηλινού Κράτους. Απλά, θεωρώ αφ’ ενός πως το θέμα έχει, έτσι κι’ αλλιώς, ενδιαφέρον, και από την άλλη, προτείνω σαν χώρο για την διαπραγμάτευσή του την ιστοσελίδα σου, επειδή κατά τεκμήριο την θεωρώ πρότυπο νηφάλιων προσεγγίσεων.
  Το προτεινόμενο θέμα, περιλαμβάνει και μια πραγματικότητα, που (δεν θα έπρεπε, αλλά) μας σοκάρει:
  Την στενή δηλαδή θεωρητική συγγένεια, και πάντα στο χώρο των ιδεών, των εισηγητών στους κόλπους του σιωνιστικού κινήματος της λύσης «ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ»(ΡΟΥΠΠΙΝ)με κάποιους Γερμανούς φυλετιστές, θεωρητικούς των «Νορδικών φυλών»,(ΧΑΝΣ ΓΚΥΝΤΕΡ πχ), που υπήρξαν στην πορεία, (ο συγκεκριμένος τουλάχιστο, δεν ξέρω αν το επιθυμούσε ή όχι) έως και μέντορες ναζί ηγετών.
  Θα ήθελα (αν κι εσύ το βρίσκεις ενδιαφέρον, φυσικά)τη γνώμη σου για τις δυνατότητες αλλά και την σκοπιμότητα (συγκυρία κλπ) για την διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου θέματος.

 5. Abravanel said

  Με βάζεις σε δύσκολη θέση γιατί βάζεις θέματα στο τραπέζι που απαιτούν γνώσεις, όπως και λες και εσύ μια νηφάλια προσέγγιση. Πχ ο Αρτουρ Ρούπιν δεν ήταν ρατσιστής ενάντια στους άραβες μόνο αλλά και ενάντια και σε σεφαραδίτες ή μιζραχί εβραίους. Οι μαύροι εβραίοι ήταν καν εκτός πραγματικότητας. Ταυτόχρονα όμως ήταν υπέρ ενός διεθνοτικού κράτους μέχρι τις σφαγές της Χεβρώνας από άραβες ενάντια στον ιθαγενή εβραϊκό πληθυσμό το 1929.
  (είναι ενδιαφέρον αλλά ψάχνοντας στο ελληνόφωνο google βλέπω οτι παντελώς ανύπαρκτες οι όποιες αναφορές – αυτό είναι που εννοώ οτι απαιτούνται γνώσεις)

  Προσωπικά θεωρώ ίσως περισσότερο πρόσφορο και περισσότερο χρήσιμο για τον έλληνα αναγνώστη πρώτα να μάθουμε καλύτερα τα του οίκου μας, πριν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με θέματα που σκοπό έχουν να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικά εργαλεία. Πχ ο Μεταξάς παρά τις φυλετικές θεωρίες που απέτρεπαν την είσοδο εβραίων στην ΕΟΝ, ήταν ο πλέον φιλοσημίτης ηγέτης ενώ ο φιλελεύθερος Βενιζέλος θεωρείται από τους πλέον αντισημίτες. Από την άλλη ο ίδιος ο Βενιζέλος φρόντισε η Ελλάδα να έχει μια απίστευτα φιλοσιωνιστική δράση και να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που να εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας ενός εβραϊκού κράτους.

 6. Βαγγέλης Δ. Καργούδης said

  @Abravanel, γενικά καλύπτομαι, και, φυσικά, με την έννοια αυτή, καθόλου δεν θεωρώ υπεκφυγή τις εξηγήσεις σου. Αν πρόσεξες μάλιστα στην κατακλείδα, έβαζα και εγώ θέμα αν υπάρχουν οι κατάλληλες αντικειμενικές & υποκειμενικές δυνατότητες να θιγούν στην παρούσα συγκυρία θέματα σαν κι’ αυτό.
  Ξαναβλέποντας το, θεωρώ πως μάλλον παρακινήθηκα από την -πίστεψέ με- έντονη επιθυμία μου για ψάξιμο και περαιτέρω προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα.
  Και όντως, η ιστοσελίδα, ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ είναι ο κατάλληλος χώρος υπό την παρούσα τουλάχιστο συγκυρία, για τέτοιου τύπου προσεγγίσεις.

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: