Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Αθωώνουν τον Ναζισμό και Δικάζουν τους Δημοκράτες

Posted by Abravanel, the Blog στο 08/04/2010

Αντιγράφω από το ιστολόγιο «Ενάντια Στον Αντισημιτισμό» και εδώ και επιφυλάσσομαι για μια πιο αναλυτική αναφορά στο άμεσο μέλλον.

Αναδημοσιεύουμε αμέσως παρακάτω ένα πρόσφατο ανακοινωθέν της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας η οποία διώκεται ποινικά ύστερα από μήνυση του ναζιστή Κ. Πλεύρη για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης αντίστοιχες πρωτοβουλίες με αυτή της Αντιναζιστικής υποστηρίζονται από χιλιάδες πολιτών, την ίδια την Πολιτεία και τις Εκκλησίες (βλ. την ανάρτησή μας σχετικά με αυτά που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα στη Δρέσδη). Στη χώρα μας η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία διώκεται ποινικά επειδή κατήγγειλε με παρρησία το αυτονόητο, την αναίσχυντα δηλαδή μεροληπτική στάση ελλήνων δικαστικών απέναντι σ’ έναν απολογητή του ναζισμού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ της ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

(www.antinazi.gr)

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ Η ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Η ΔΙΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Η ποινική δίωξη κατά της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας που ασκήθηκε ύστερα από μήνυση του ναζιστή Κ. Πλεύρη για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», επικυρώθηκε από το Εφετείο Αθηνών που όρισε τη δίκη στις 12 Απρίλη 2010, όπως πληροφορηθήκαμε από το ΕΠΣΕ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο αυτές οι «ψευδείς ειδήσεις» θίγουν το κύρος της δικαιοσύνης και «δημιουργούν ανησυχία στους πολίτες».

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης Πλεύρη η Α.Π είχε καταγγείλει με ανακοινώσεις της ότι συγκεκριμένοι δικαστές (οι Λ. Λαζαράκος, Π. Ματζούνης και Μ. Παγουτέλη) υπεράσπισαν το ναζιστή και εξέφρασαν πρωτοφανείς αντισημιτικές και φιλοναζιστικές θέσεις. Οι καταγγελίες μας εναντίον των δικαστών αυτών ήταν αληθινές και όχι ψευδείς «ειδήσεις» παρμένες τόσο μέσα από τις τοποθετήσεις τους όσο και μέσα από τα ίδια τους τα κείμενα!

Το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης θίγεται αποκλειστικά από την ύπαρξη μέσα σε αυτήν αντισημιτών δικαστών που υπερασπίζουν και αθωώνουν ναζιστές. Και είναι αυτό που ανησυχεί τους πολίτες.

Η προκλητική αυτή δίωξη εναντίον της Α.Π θα γίνει μπούμεραγκ σε βάρος των εμπνευστών της, που μετέτρεψαν έναν ναζιστή σε υπερασπιστή του κύρους της ελληνικής δικαιοσύνης και έγιναν διώκτες της δημοκρατίας.

Καλούμε τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, για την απόκρουση της μεγάλης αυτής απόπειρας εκφοβισμού των δημοκρατών και – το χειρότερο – φασιστικοποίησης της δικαιοσύνης. Αν αυτή η απόπειρα δικαιωθεί με τη καταδίκη της Αντιναζιστικής ολόκληρη η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας θα έχει μπει σε μια πολύ επικίνδυνη τροχιά.

Αθήνα 26 Φλεβάρη 2010

Σημείωση του ιστολογίου: για καλύτερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε απόσπασμα άρθρου του «Ιού» της «Ελευθεροτυπίας» που σχολιάζει την αθώωση (Μάρτιος του 2009) του Κ. Πλεύρη για το περιεχόμενο του βιβλίου του «Οι Εβραίοι, όλη η αλήθεια»:

[…] συμπεραίνουμε ότι η απαλλαγή του κ. Πλεύρη δεν στηρίχτηκε σε (ακραία έστω) ερμηνεία της ελευθερίας της έκφρασης ούτε έγινε χρήση κάποιων νομικών προβλημάτων της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης ώστε να εκδοθεί η απαλλακτική ετυμηγορία.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η απόφαση αποδέχτηκε πλήρως τους ισχυρισμούς του Πλεύρη, ότι δηλαδή όσα καταλογίζει στους Εβραίους από κτίσεως κόσμου με το βιβλίο του δεν αναφέρονται σ’ αυτούς «εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους ή του θρησκεύματος». Η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν προτρέπουν σε ρατσιστική διάκριση ή βία, ούτε καν προσβάλλουν (όπως απαιτεί ο αντιρατσιστικός νόμος) φράσεις όπως:

– «Ετσι θέλουν οι Εβραίοι, διότι μόνον έτσι καταλαβαίνουν: εντός 24 ωρών και εκτελεστικό απόσπασμα».

– «Εβραίος και άνθρωπος είναι έννοιες αντιφατικές, δηλαδή η μία αποκλείει την άλλη».

– «Η όλη των εγκληματική συμπεριφορά δικαιολογεί τας πράξεις των Ναζί εναντίον των και κάτι περισσότερον. Τας δικαιώνει». [κλπ] («Η δικαίωση ενός ναζιστή», 1 Απριλίου 2010)

Περισσότερες πληροφορίες για τη δίκη της 12ης Απριλίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ-ΕΟΔΜ):

Αλληλεγγύη στην απαράδεκτα δικαζόμενη (12 Απριλίου 2010) Αντιναζιστική Πρωτοβουλία!

Στο παρόν ιστολόγιο μπορείτε να διαβάσετε κι άλλες ανακοινώσεις τύπου της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας που έχουμε ήδη αναδημοσιεύσει:

Solidarität mit den ungerechterweise verfolgten Mitgliedern der Antinazi-Initiative

Plevris ist ein griechischer Judenhasser. Er hat ein 1400-Seiten-Buch veröffentlicht („Juden – Die ganze Wahrheit“), in dem er sich selbst als „Nazi, Faschist, Anti-Demokrat und Anti-Semit“ bezeichnet, er nennt Juden „Untermenschen“, preist Adolf Hitler und bedauert, dass dieser sein Werk nicht habe vollenden können.

C. Schlötzer von der „Süddeutsche Zeitung“ berichtet (30.03.2009):

Eine Strafkammer in Athen hatte den in Griechenland einschlägig bekannten Autor im Dezember 2007 wegen dieses Buches zu 14 Monaten Haft auf Bewährung verurteilt. Es war das erste Mal, dass die griechische Justiz gegen antisemitische Propaganda tätig wurde, nachdem die Anti-Rassismus-Initiative [Antinazi-Initiative] Helsinki Watch und der griechische Zentralrat Anzeige erstattet hatten.

Schon damals hatte die Staatsanwältin auf Freispruch plädiert, weil auch die Plevris-Propaganda in Griechenland unter die Meinungsfreiheit falle. Dem schloss sich jetzt überraschend die Berufungsinstanz an – und dies kurz vor Ende der Bewährungsfrist für den selbsterklärten Rassisten.

Die deutsch-griechische antifaschistische Gruppe Café Morgenland hat richtig betont, dass dieser Prozess ein Parodie-Prozess war.

Nach dem provokanten Freispruch und seiner moralischer Rehabilitierung in einem Parodie-Prozess (der Staatsanwalt stimmte – bezüglich des Verbrechertums der Juden – offen völlig mit dem Angeklagten [überein]) hat die griechische Justiz ihr begonnenes Werk fortgeführt, indem sie eine juristische Jagd auf die Zeugen der Anklage startet, mit dem Argument, dass sie (die Zeugen) mit ihren Äußerungen „Unruhe unter den Bürgern hervorgebracht hätten“. (“Die neo-Nazis verbrennen Synagogen, den Nazigegnern wird der Prozess gemacht“)

Das heißt: Nicht nur der Judenhasser darf straffrei hetzen, drei von den Ankläger und Mitgliedern der Antinazi-Initiative werden jetzt sogar verfolgt! Sie müssen sich am 12. April 2010 vor Gericht verantworten.

Wir veröffentlichen nachfolgend eine Pressemitteilung der Antinazi-Initiative vom 26.02.2010, in der sie betont, dass sie keine „Unruhe unter den Bürgern“ während des Prozesses habe stiften wollen, aber anzeigen, dass einige von den Richtern Wohlwollen gegenüber Plevris und seinen Theorien gezeigt hätten.

9 Σχόλια προς “Αθωώνουν τον Ναζισμό και Δικάζουν τους Δημοκράτες”

 1. plagal said

  Οταν διαβασα τον τιτλο το μυαλο μου πηγε στα τραβηγματα του Garzon στην Ισπανια.

 2. Είναι πρωτάκουστο να δικάζονται τα μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας από τον αποτρόπαιο Πλεύρη. Δηλαδή οι νοσταλγοί του ναζισμού και του παν-γερμανισμού βρίσκονται ανάμεσά μας και μάλιστα σε καίριες θέσεις της Δικαιοσύνης. Η Μέρκελ κοροϊδευει, ένας Υπουργός της συνιστά να πουλήσομε την Ακρόπολη και τα νησιά και κανένας δεν συγκινείται. Οι Γερμανοί στα χρόνια της παντοκρατορίας τους σκότωσαν αθώους, βίασαν γυναίκες, έκλεψαν ό,τι πολύτιμο υπήρχε, έστειλαν στα κρεματόρια 60 χιλιάδες αθώες ψυχές γιατί δεν τους άρεσε η θρησκεία τους, κατέστρεψαν τα πάντα. Κι εμείς πως αντιδράσαμε; Αθωώσαμε τον Μέρτεν, αφήσαμε στη λήθη τον Μπρούννερ, δώσαμε συγχωροχάρτι στον Λογοθετόπουλο, και στο τέλος εκλέξαμε και τρία σκουπίδια στην Ελληνική Βουλή, τους Πλέυρη, Βελόπουλο και Γεωργιάδη. Και σαν να μη φτάνανε όλα αυτά, επίορκοι δικαστές-εφέτες αθωώνουν τον πατέρα Πλεύρη και αυτός με τη σειρά του μηνύει την Δημοκρατία. Έλεος πιά… Σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Γερμανικής θηριωδίας.
  Οι Έλληνες οφείλουν να διαδηλώσουν έξω από το δικαστήριο, να χλευάσουν τα φασιστοειδή και να απαιτήσουν η Δικαισύνη να κρίνει δίκαια. Κι αν δεν υπάρχουν Έλληνες με ψυχή στην Αθήνα, ας ζητήσουν βοήθεια από τους Γιαννιώτες. Μόνον αυτοί τους έδειξαν πως λειτουργούν οι θεσμοί.

 3. Η δίκη
  Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ*

  Την προσεχή Δευτέρα 12/4, μια αντιφασιστική και αντιρατσιστική οργάνωση, η «Αντιναζιστική Πρωτοβουλία», δικάζεται ύστερα από μήνυση που της υπεβλήθη από τον Κ. Πλεύρη. Ο τελευταίος είχε αθωωθεί από το Εφετείο Αθηνών πριν από ένα χρόνο για τις αντισημιτικές απόψεις που περιέχονται σε ένα από τα βιβλία του. Η «Αντιναζιστική Πρωτοβουλία» είχε πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη δίκη ήταν αυτή που είχε οδηγήσει τον Κ. Πλεύρη στη Δικαιοσύνη.

  Δεν θα ασχοληθώ με το αν έχουμε το δικαίωμα να ασκούμε κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, από την πιο χαλαρή έως την πιο σκληρή κριτική, όπως έκανε η «Αντιναζιστική Πρωτοβουλία». Με ενδιαφέρει ένα άλλο -πολύ πιο σοβαρό- ερώτημα που κρύβεται στη συγκεκριμένη περίπτωση πίσω από το προηγούμενο: Εχουμε το δικαίωμα να είμαστε αντισημίτες; Στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης μπορούμε να λέμε το οτιδήποτε, προτρέποντας σε φυλετικό μίσος, σε πογκρόμ, σε γενοκτονία; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα που τέθηκε στην περυσινή δίκη, και η απάντηση προβλημάτισε σοβαρά. Ακόμα σοβαρότερο προβληματισμό προκάλεσε η παγερή αδιαφορία με την οποία τη δέχθηκε ένα μεγάλο κομμάτι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Αντιδράσεις του τύπου «Ελα μωρέ τώρα, αυτό είναι το πρόβλημα; Ο Πλεύρης;» έκρυψαν το ουσιαστικό διακύβευμα: τη ρουτινοποίηση της ναζιστικής ιδεολογίας.

  * Διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=149627

 4. Βαγγέλης Δ. Καργούδης said

  @abravanel: Φίλε μου, ζητώ συγγνώμη για την εκτός θέματος παρέμβαση, αλλά μόλις σήμερα πληροφορούμαστε από τον Τύπο (ΒΗΜΑτοδότης) πως ο Καστανίδης δήλωσε την κυβερνητική πρόθεση να απαλλαγεί η Ελλάδα έστω & τώρα από τον ταπεινωτικό Νόμο του 1959 με τον οποίο η Ελλάδα ΔΕν συμμετείχε στις διεθνείς προσπάθειες δίωξης των ναζί εγκληματιών. Και διευκρινίζεται πως πέρα από την συμβολική σημασία, η ρύθμιση μπορεί να συμβάλει πρακτικά στον εντοπισμό και τη δίωξη του ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ!!
  Μήπως επ αυτού υπάρχει περαιτέρω πληροφόρηση;

 5. Βαγγέλης Δ. Καργούδης said

  Θα ήθελα επίσης να σημειώσω και στο ίδιο φύλλο της ίδιας έκυρης ιστορικής εφημερίδας (ΒΗΜΑ Κυριακή 11.4.2010)το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του κ. Ριχάρδου Σωμερίτη με τίτλο:»ΟΤΑΝ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΕΣ!» που προσθέτει το κύρος της γραφίδας του στη διαμαρτυρία για όσα απίστευτα, & εγκληματικά συνέβησαν στην υπόθεση αυτή, τραγικά για την αξιοπρέπεια της χώρας μας, αλλά πιο πολύ της ίδιας της Δικαιοσύνης της (που οι καλύτερες παραδόσεις της, την θέλουν σαν την τελευταία καταφυγή των αδυνάτων)!

 6. […] Περισσότερα εδώ κι εδώ. […]

 7. theo said

  Holocaust remembrance day.

 8. Abravanel said

  Αναβλήθηκε για 20/4 – βαγγέλη το έμαθα και εγώ και στην αρχή καταχάρηκα αλλά μετά έμαθα οτι «θα» γίνει. Μακάρι και θα πω χίλια μπράβο χωρίς να γκρινιάξω αλλά περιμένω να το δω πρώτα.

 9. Abravanel said

  Θέλω ν’αγιάσω και δεν μπορώ :
  Ο ΒΗΜΑτοδότης γράφει «η ελληνική ισραηλινή κοινότητα».

  Το άρθρο του Σωμερίτη -> http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=325121&dt=11/04/2010#ixzz0kpQ2MCSw

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: