Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

«Χριστιανοί Έλληνες εναντίον του αντισημιτισμού» από τον Ζαν Κοέν/»Christian Greeks against antisemitism» by Jean Cohen

Posted by Abravanel, the Blog στο 26/08/2010

Ελληνικά (english translation follows below)

Στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Ζαν Κοέν διάβασα μια πρόσκληση που αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ δεδομένης της θετικής ανταπόκρισης που βρήκα και εγώ μεταξύ φίλων και αναγνωστών τόσο στην περίπτωση της διαφήμιση του Jumbo, όσο και στους εμπρησμούς της Συναγωγής Χανίων. Τονίζω οτι είναι μια απλή λίστα ενημέρωσης για άμεση ενημέρωση σε περίπτωση αντισημιτικών επεισοδίων και αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και όχι την Μ.Ανατολή.

Χριστιανοί Έλληνες εναντίον του αντισημιτισμού.

24.8.10 του Ζαν Κοέν

Η πρόσφατη αντισημιτική διαφήμιση του καταστήματος παιχνιδιών Jumbo οδήγησε σε μια αίτηση που διακινήθηκε μεταξύ φίλων, κυρίως εβραίων, προς το Jumbo ώστε να αποσύρει την διαφήμιση και να απολογηθεί.

Πολλοί χριστιανοί φίλοι όταν ενημερώθηκαν για το θέμα ζήτησαν να μετάσχουν στην λίστα διαμαρτυρίας και επιπρόσθετα ζήτησαν να ενημερώνονται σε μελλοντικά αντισημιτικά συμβάντα ώστε να μπορούν να αντιδρούν και αυτοί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε παρόμοιες, αλλά και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι Χριστιανοί συμπατριώτες μας αυθόρμητα έχουν θελήσει να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Άνθρωποι που πιστεύουν ότι η αλληλεγγύη, η δημοκρατία και η μάχη εναντίων των ρατσισμών οφείλουν να είναι θεμελιώδη συστατικά της ελληνικής κοινωνίας. Προς μεγάλη απογοήτευση πολλών είναι πολλοί και είναι αποφασισμένοι.

Η κίνηση αυτή μου έδωσε την ιδέα να διευρύνω τη λίστα με Έλληνες Χριστιανούς που θα ήθελαν να ενημερώνονται για περιστατικά αντισημιτισμού και εβραιοφοβίας ώστε να μπορούν να αντιδρούν, όταν και αν το κρίνουν απαραίτητο.

Οπότε:

Όποιος ενδιαφέρεται να ενημερώνεται για αντισημιτικές ενέργειες στη Ελλάδα, (αποκλειστικά για αυτές και μόνο και όχι για το Ισραήλ ή την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, μπορεί να στείλει ένα e-mail στην διεύθυνση jcohen(παπάκι)cohen.gr .

Προφανέστατα κανείς δεν υποχρεώνεται σε οποιαδήποτε ενέργεια αν δε συμφωνεί με αυτή και υπάρχει η ρητή δέσμευση ότι δεν θα κοινοποιήσω ποτέ την διεύθυνση του – είναι μια απλή λίστα ενημέρωσης από τη οποία και φυσικά μπορεί να αποσυρθεί οποιαδήποτε στιγμή θέλει.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

English

On the site of greek journalist Jean Cohen I read an invitation I feel the need to share given the positive reactions myself received by friends and readers both on the Jumbo commercial and the twin arson attacks on the Chania Synagogue. I emphasize that this is a simple list for timely informing in case of antisemitic events and it concerns exclusively Greece and not the M.East.

Christian Greeks against antisemitism

24.8.10 by Jean Cohen

The recent antisemitic commercial by toy-store chain Jumbo led to a petition that circulated among friends, mainly Jews, that asked for Jumbo to pull down the commercial and apologize.

Many Christian friends upon hearing of the issue asked to join the petition and furthermore asked to be informed of future antisemitic incidents so they can react too.

It is not the first time that in similar and even more serious occasions that our Christian compatriots have spontaneously shown their solidarity. People that believe that solidarity, democracy and the fight against racisms ought to be integral ingredients of the greek society. To the dismay of many they are many and they are determined.

This move gave me the idea to enlarge the list with Greek Christians who would like to be informed about incidents of antisemitism and judeophobia so they can react, when and if they deem neccessary.

So:

Whoever is interested in being informed for antisemitic events in Greece, (exclusively about Greece and not about Israel/M.East situation), he/she can send an email to jcohen(ΑΤ)cohen.gr

Of course nobody is obliged to any action if he/she do not agree with it and there is the express commitment of never disclosing the email address – it is a simple list for information which one can pull out any moment one desires.

16 Σχόλια προς “«Χριστιανοί Έλληνες εναντίον του αντισημιτισμού» από τον Ζαν Κοέν/»Christian Greeks against antisemitism» by Jean Cohen”

 1. plagal said

  Δεν υπαρχει στα Ελληνικα (ή στα γεβανικα ή εστω τα λαδινο) λεξη αντιστοιχη του «gentile»? Αυτο το «χριστιανοι» για τους μη-εβραιους ειναι νομιζω αδοκιμο.

  (θενξ για το ποιντερ btw)

 2. Abravanel said

  Το gentile/goy μεταφράζεται Εθνικός αλλά αυτό στα Ελληνικά σημαίνει δωδεκαθεϊστής – αν κανείς θα είχε άλλη πρόταση ευχαρίστως να την άκουγα. :-)

 3. DocReason said

  Χρειάζεται ένας πιο inclusive ορισμός πάντως. Εγώ δεν είμαι χριστιανός… (Αν κι απ’ ότι κατάλαβα, πρόκειται για λίστα ενημέρωσης κι όχι για λίστα που θα δημοσιεύεται με ονόματα «χριστιανών Ελλήνων»- σωστά;)

 4. Abravanel said

  Θα είναι απλώς email που θα ενημερώνουν σε περίπτωση αντισημιτικών περιστατικών, ενημέρωση για πρόοδο δικών (πχ όπως ήταν στην περίπτωση Πλεύρη) κτλ.

  Οι διευθύνσεις email των παραληπτών θα βρίσκονται σε bcc, δηλαδή δεν θα είναι γνωστό στους άλλους παραλήπτες ποιοί άλλοι συμμετέχουν και ο Ζ.Κοέν με διαβεβαίωσε οτι δεν θα δημοσιευθούν ποτέ.

  Χρησιμοποιώ μερικές φορές τον όρο «χριστιανική» γιατί ο όρος ελληνική κοινωνία χρησιμοποιείται με μια ουδέτερη χροιά ξεχνώντας οτι η κάθε ταυτότητα κουβαλάει μια ιδιαίτερη πολιτικο/κοινωνική κληρονομιά.

 5. Nοσφερατος said

  εμενα δεν με πειραζει ναμε πουνε και χριστιανο . τα τελευταια χρονια ολο αναφωνω με αυτα που βλεπω : ΧΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ και ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ

 6. Αμπραβανελ, με τους αθεους τι γινεται ?? Gentile με αστερισκο ?
  Επισης το εθνικος=δωδεκαθειστης δεν ξερω που το βρηκες και εβγαλες αυτο το συμπερασμα, γιατι δεν νομιζω οτι ισχυει στην Ελλαδα.
  Αντιθετα εθνικος ειναι συνυφασμενο με θρησκεια και μαλιστα χριστιανικη. (στην Ελλαδα βεβαια γιατι υποθετω οτι σε αλλες χωρες θα ειναι η …αναλογη θρησκεια)

  Ζηταω συγνωμη απο καποιους παλιους γνωριμους που (ξανα)γραφω διπλα τους αλλα νομιζω οτι κρατησε αρκετα η αυτοεξορια μου, οποτε ειπα
  (με την αδεια τους βεβαια…) να επιστρεψω !!

 7. Abravanel said

  Από το λεξικό του Τεγόπουλου Φυτράκη που το έχω στον υπολογιστή πρόχειρο:

  Εθνικός:
  […] ειδωλολάτρης ή ειδωλολατρικός: εν μέρει εθνικός, κι εν μέρει χριστιανίζων (Κ. Καβάφης) | (γραμμ.)

  Επιπλέον οι έλληνες δωδεκαθεϊστές έχουν υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό «Εθνικός», πχ Υπατο Συμβούλιο Εθνικών.

  Αν υπάρχει κάποια εναλλακτική ειλικρινά θα χαιρόμουν να την υιοθετήσω.

 8. Με πιανεις αδιαβαστο και χωρις να εχω και αντιλογο.
  Επισης δεν ξερω ποια ειναι η σχεση των δωδεκαθειστων με κατι το «θεικο» , η τι θεωρουνε αυτοι
  θρησκεια κλπ.
  Προφανως εχεις δικιο. Αλλα διαφωνω με το «ολιγον εγκυος» του Φυτρακη. Τι εννοει οταν λεει οτι ο ειδωλολατρης (εθνικος η μη) να ειναι και…….χριστιανιζων ?? Νομιζω οτι αυτες οι δυο εννοιες ειναι ασυμβιβαστες. Μπορει και να ειμαι λαθος βεβαια η να μην το καταλαβα καλα…..

 9. pro-Zionist said

  Τι εννοει οταν λεει οτι ο ειδωλολατρης (εθνικος η μη) να ειναι και…….χριστιανιζων ?? Νομιζω οτι αυτες οι δυο εννοιες ειναι ασυμβιβαστες.

  @ΛΕΩΝΙΔΑΣ

  κι εγώ έτσι νόμιζα μέχρι που πήγα στη δίκη Πλεύρη. εκεί ενώθηκαν οι χριστιανοι με τους πάγκανς

  τέλος πάντων, εγώ προτιμώ το «γκόης» όπως με αποκάλεσε μια φορά ένας φίλος

 10. Πραγματικά ίσως το ‘Χριστιανοί Έλληνες’ παρά είναι γενικός όρος για όποιον υπογράψει το κείμενο.
  Και δεν το λέω για τους άθεους σαν και εμένα- μικρό το κακό, συμφωνώ με τον Νοσφεράτο- αλλά μπορεί να υπάρξουν κάποιοι από άλλες θρησκείες –Μουσουλμάνοι, Βουδιστές, κλπ- που μπορεί να έχουν πρόβλημα με την ..συστέγαση κάτω από την Χριστιανική στέγη.

  Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να δημιουργήσουμε κάποια ιδιαίτερη ονομασία για τους μη Εβραίους Έλληνες, στο κείμενο θα μπορούσε να γράφει για
  « Έλληνες πολίτες Χριστιανούς και μη » για να είναι και πολιτικά ορθό.
  Από εκεί και πέρα μην το παρακάνουμε με τις λεπτομέρειες, γιατί κινδυνεύουμε να την πατήσουμε όπως οι σύντροφοι εδώ :

 11. Nοσφερατος said

  Ζηταω συγνωμη απο καποιους παλιους γνωριμους που (ξανα)γραφω διπλα τους αλλα νομιζω οτι κρατησε αρκετα η αυτοεξορια μου, οποτε ειπα
  (με την αδεια τους βεβαια…) να επιστρεψω !!»
  αν εννοεις εμενανε ουδεν problem .. Μια χαρά Λεωνιδας εισαι ..

 12. Ok then Nosfy ……………….back to the future !!!

  Ντινο πολυ ευστοχη η παραπομπη στους Monty Pythons. Good thinking !!!

 13. Michael said

  Γιατι οχι «Ελληνες κατα του αντισημιτισμου»?

 14. Michael said

  ΄Η «εναντιον» τελως παντων. (Ειναι αργα το βραδι!)

 15. Μορντεχάϊ Φριζής said

  Η λέξη ‘γκόϊ’ στα εβραϊκά σημαίνει ‘έθνος’΄.

 16. Αγαπητοί, αυτό εδώ http://ellinikesaxies.blogspot.com/2010/10/blog-post_21.html ίσως σας ενδιαφέρει.

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: