Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Ρακί και ούζο, εβραϊκά και σαλονικιώτικα – Μέρος 2ο/ Raki and Ouzo, Jewish and Salonican – Part 2

Posted by Abravanel, the Blog στο 17/11/2010

Ελληνικά (english translation follows below)

Μέρος 1ον με την ετυμολογία των λέξεων και προέλευση τους εδώ.

Το ρακί στη Θεσσαλονίκη

Το ρακί είναι ανάμεσα στα 4 φαγητά που χαρακτηρίζουν τους σεφαραδίτες της Ελλάδας, τα άλλα τρία είναι τα αυγά χαμινάδος, τα διάφορα μπουρέκια και οι pepitas (σπόρια από ηλιοτρόπια ή πεπόνια).

Ειδικότερα οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ήταν γνωστοί όχι μόνο για την αυξημένη κατανάλωση ρακιού αλλά και για το εξαιρετικής ποιότητας ρακί που παρήγαγαν. Το μέγεθος της σαλονικιώτικης παραγωγής ήταν τέτοιο που η Encyclopedia Brittanica στην έκδοση του 1911 φρόντιζε να το επισημάνει στο κομμάτι του σχετικού άρθρου για τα κύρια προϊόντα της πόλης λέγοντας «The spirit called mastic or raki is largely produced». Αυτό η πραγματικότητα οδήγησε στην εδραίωση της λαϊκής πεποίθησης στην Θεσσαλονίκη οτι το ρακί και το ούζο ήταν εβραϊκής προέλευσης.

(αριστερά βλέπετε την πρώτη φωτογραφία της ελληνικής Θεσσαλονίκης το 1912 με την είσοδο του ελλ.στρατού – στα αριστερά  η Ζυθοποιία «Όλυμπος» των Αλλατίνι/Μιζραχή/Φερνάντεζ που επιζεί ως σήμερα ως Συγκρότημα Φιξ στην δυτική είσοδο της πόλης)

Το ρακί Χαχάμ Ναχμίας

Η εβραϊκή οικογένεια η Ναχμίας καταγόταν από την Μαγιόρκα. Όταν ήρθε στην Θεσσαλονίκη μαζί με τους άλλους Σεφαρδίμ έφερε μαζί της και τα καζάνια με τα οποία κατασκεύαζε στην Ισπανία το ορεκτικό ποτό, που οι τούρκοι ονόμαζαν ρακί. Οι τούρκοι δεν έπιναν κρασί, γιατί το απαγορεύει το Κοράνιο. Αλλά το ιερό βιβλίο δεν έλεγε τίποτα για το ρακί, κι έτσι οι τούρκοι ήταν μεγάλοι ρακιτζήδες.

Κ.Τομανάς

Αυτή η φήμη ήταν το αποτέλεσμα της πιο διάσημης «ετικέτας», αυτής του Χαχάμ Ναχμία, που παρήγαγε το πιο εκλεκτό ρακί της πόλης. Η ποτοποία Χαχάμ Ναχμίας βρίσκονταν επί της οδού Κομνηνών, μεταξύ Τσιμισκή και Βασιλέως Ηρακλείου (η πρώην οδός Χαχάμ Ματαλών), ενώ ιδρυτής εμφανίζεται ο Ραβίνος Μεϊρ γιος του Ραβίνου Ιακώβ Μπεν Ναχμία (Rav Me’ir ben Rav Ya’akov ben Nachmias). Ο Μεϊρ Ναχμίας στην νεότητα του υπήρξε έμπορος και εμπνευστής της ιδιαίτερης συνταγής του ρακιού Χαχάμ Ναχμίας, ενώ αργότερα εγκατάλειψε την διαχείριση της επιχείρησης για  γίνει ραβίνος και μάλιστα φτάσει στο συμβούλιο της Αρχιραβινείας Θεσσαλονίκης.

Διαφήμιση της Ρακής Χαχάμ Ναχμία στα λαντίνο, γαλλικά, τουρκικά και ελληνικά στην Θεσσαλονίκη του 1900/πηγή: Μ.Μόλχο

Η φήμη της ετικέτας Χαχάμ Ναχμίας φαίνεται και από τους ομοιοκατάληκτους στίχους ενός δημοφιλούς σατιρικού σεφαραδίτικου τραγουδιού για τον γάμο, που μεταφράζω στα ελληνικά εδώ: «Αν ο πατέρας σου δε μου δώσει 1500 liras θα σε ανταλλάξω με ρακί φτιαγμένο από τον Nahmias«.

H λέξη ρακί μάλιστα πολλές φορές παραλείπονταν αφού η λέξη Ναχμίας ήταν συνώνυμη με το καλό ρακί. Η A.M.Arbelaez διασώζει την μαρτυρία παλιών σαλονικιών που συχνά έλεγαν «Menachem dame un Nachmia».

Αξίζει να σημειωθεί οτι η φήμη του ρακιού ήταν τέτοια που μέχρι και ένα άλλο διάσημο τέκνο της πόλης συνδέεται μαζί του: ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς, γνωστός και ως Κεμάλ Ατατούρκ ήταν διάσημος για τις ποσότητες από ρακί που κατανάλωνε. Διάφορες πηγές τον συνδέουν είτε με το ρακί Ναχμίας, είτε με το «ρακάδικο του Ναχμία«.

Το ρακί στην καθημερινή ζωή

Σαλονικιά φιάλη για ρακί του Σαμπάτ/πηγή:Εβρ. Μουσείο Θεσσαλ.

Είδαμε ήδη στην ανάρτηση για τη γιορτή της Σιμχά Τορά οτι οι Εβραίοι δεν δίσταζαν να καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες από ρακί αλλά μήπως αυτή η κατάνυξη περιορίζονταν μόνο στις γιορτινές ημέρες ;

Στο Usos y Costumbres de los Sefardies de Salònica του ραβίνου Μ.Μόλχο διαβάζουμε οτι το ρακί συνόδευε κάθε σημαντικό γεγονός του κύκλου της ζωής όπως τον γάμο αλλά και τις κηδείες. Το γεγονός όμως οτι δεν περιορίζονταν στις σημαντικές στιγμές του εβραϊκού κύκλου της ζωής φαίνεται από αυτό το, μάλλον αστείο, περιστατικό:

Όμως όχι όλοι οι ραβίνοι είχαν το ίδιο ταλέντο [για το κήρυγμα του Σαμπάτ] – μερικοί ήταν στεγνοί και μονότονοι. Γενικώς οι ομιλίες τους κρατούσαν περισσότερο και ήταν περισσότερο φλύαρες. Το ρακί, που είχε καταναλωθεί σε ποσότητες από τους παρευρισκομένους λίγες ώρες νωρίτερα [κατά την διάρκεια του γεύματος του Σαμπάτ], οδηγούσε μερικούς σε έναν ειρηνικό υπνάκο. Ήταν μάλιστα μερικοί που ροχάλιζαν, συνοδεύοντας με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο τα σχόλια του ομιλητή. Ο επίτροπος της συναγωγής, του οποίου το καθήκον ήταν να περιφέρεται ανάμεσα στα στασίδια με μια καράφα φρέσκο νερό, θα έτρεχε στους ενόχους, θα τους ξυπνούσε μαλακά και θα τους πρόσφερε ένα ποτήρι φρέσκο νερό ώστε να μην τους ντροπιάσει.

Προφανέστατα το ρακί Ναχμίας δεν ήταν το μόνο που καταναλώνονταν. Οι φτωχές εβραϊκές μάζες ήταν ικανοποιημένες με φτηνότερο ρακί, ενώ στις εξαθλιωμένες συνοικίες του Ρεζί Βαρδάρ και της Ραμόνας, στις οποίες έμεναν οι χαμάληδες και οι καπνεργάτες κυρίως, το ρακί συχνά συνοδεύεται από χασίς και στοιχήματα μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’30. Ένα γεγονός που καταδεικνύεται ως απαράδεκτο από τις εβραϊκές εφημερίδες της εποχής, οι οποίες στοιχίζονταν μαζί με τις χριστιανικές στην επιβολή ενός αστικού καθωσπρεπισμού.

Ενδεικτικά μπορούμε να θυμηθούμε τις διαφορετικές συντεχνίες των χαμάληδων που συναντήσαμε στην ανάρτηση «Ενα γραμματόσημο για την Θεσσαλονίκη». Οι χαμάληδες αυτών των συντεχνιών προσεύχονταν μαζί, μάζευαν χρήματα για τους άρρωστους και μεταξύ των άλλων μοίραζαν από ένα μπουκάλι ρακί για την εβδομαδιαία κατανάλωση.

Ένα ποτό για τον κάθε σαλονικιό

Μαυροδάφνη κασέρ από τον Ιντο Μπουρλά στην οδό Β.Ουγκώ/πηγή: Εβρ.Μουσείο Θεσσαλ.

Βέβαια δεν πρέπει να νομίσουμε οτι το ρακί ήταν αποκλειστικά το ρόφημα των φτωχών μαζών. Αντίθετα το ρακί ήταν το ποτό κάθε σαλονικιού ανεξαρτήτου τάξεως – το κρασί περιορίζονταν μόνο στις μεγάλες γιορτές. Μόνο μετά το 1920 το κρασί ξεκίνησε να εισέρχεται στο τραπέζι του μεγαλοαστού σαλονικιού και μάλιστα μόνο για να συνοδεύσει το γεύμα, που τελείωνε πάντα με το ρακί.

H παρουσία του στην καθημερινή ζωή αποτυπώνεται και στο κωμικό θεατρικό έργο Los males de la Κolada/Τα κακά της μπουγάδας που παίχτηκε στην Θεσσαλονίκη το 1900. Με αφορμή την μπουγάδα που γίνεται σπίτι ή στέλνεται έξω, απεικονίζεται η καθημερινότητα της εποχής σχολιάζοντας με σατιρικό τρόπο τις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Στο έργο κάποια στιγμή έρχεται ο γιατρός για μια κατ’οίκον επίσκεψη και η μητέρα βλέποντας οτι ήρθε η ώρα του φαγητού καλεί την κόρη Λουτσία να καλέσει την υπηρέτρια Σαρίκα να φέρει ένα ποτήρι ρακί στον γιατρό. Ο γιατρός εξηγεί οτι κανονικά προειδοποιεί τους ασθενείς του ενάντια στην κατανάλωση του ρακιού αλλά από ευγένεια πίνει μερικές φορές, οπότε κάνοντας μια πρόποση κατεβάζει όλο το ποτήρι προκαλώντας την οικοδέσποινα να πει, προς τέρψη του κοινού, Ya vas a traer el mundo en un mostacho de raton/θες να κουβαλήσεις τον κόσμο σ΄ένα μουστάκι ποντικού, δηλαδή οτι υπερβάλλεις την βαρύτητα της κατάστασης.

Μια αλλη εβραϊκή ετικέτα:»Ούζο Σαουλίκο» της Ποτοποιίας Σαούλ Γιοσεφάτ στην οδό Εγνατίας 59/πηγή: Εβρ.Μουσείο Θεσσαλ.

Το ρακί έξω από το σπίτι καταναλώνεται στα meyhane, το όνομα με το οποίο ήταν γνωστά τα ρακάδικα στην Θεσσαλονίκη. Τα ρακάδικα αυτά ήταν συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης και μάλιστα η μεγάλη πυρκαγιά του 1890 ξεκίνησε από ένα εβραϊκό ρακάδικο μεταξύ της χριστιανικής συνοικίας Kizlar Manastir (Aγ.Θεοδώρας) και της εβραϊκής Αγκουντά.

Αλλά στον Μόλχο μαθαίνουμε οτι το ρακί με meze στα ρακάδικα δεν ήταν ο μοναδικός τρόπος κατανάλωσης του, πχ μαθαίνουμε για έναν γηραιο melammed/δάσκαλο :

Μερικές φορές ένας από τους πελάτες του θα του προσέφερε σαν πρωινό ένα ταράλο [ένα είδος μπισκότου που είχε έρθει με τους ιταλούς εβραίους από την Απουλία έναν αιώνα πριν την άφιξη των σεφαραδιτών] που θα το μούσκευε σε λίγο νερό ή ρακί. Αυτή η σύντομη παύση και το αναζωογονητικό ελαφρύ σνακ, αν και φτωχό, επέτρεπε στον γηραιό δάσκαλο να συνεχίσει το ταξίδι του με μεγαλύτερη ζωντάνια.

Το ρακί στους Σαλονικιούς Εβραίους της Διασποράς

Ζαχαροπλαστεῖον Ἡ Θεσσαλονίκη" στο Τελ Αβίβ/πηγή: alloukiallou.blogspot.com

Οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης διατήρησαν την παράδοση της ρακο-κατανάλωσης όπου και αν βρέθηκαν, όπως πχ στο Τελ Αβίβ ή την Νέα Υορκη. Ο Μοσέ Καλντερόν, ισραηλινός με ελληνικές ρίζες , (Φωνή της Ελλάδας/ Παπαδοπούλου), διηγείται την παιδική του ηλικία στην ελληνική συνοικία Φλωρεντίν στο Τελ Αβίβ : «Θυμάμαι, ιδιαίτερα την Παρασκευή, όταν όλοι πήγαιναν στα μπουρεκάδικα (μπουρέκας) και έψηναν στα αρτοπωλεία. Σ’ εκείνες τις εποχές υπήρχαν μικρές ταβέρνες και καφενεία, σαν την Ελλάδα, που δούλευαν ιδιαίτερα τη νύχτα. Κάθονταν οι άνθρωποι κι έπιναν ρακί και ούζο. Ήταν παράδοση, ολόκληρη ιεροτελεστία».

Στην Νέα Υόρκη o Λουής Μενασέ διηγείται την ζωή του μέσα στον ασκεναζίτικο γαλαξία λέγοντας περήφανα: «Οι γονείς τους έπιναν σνάπς, (οτι και αν είναι αυτό) – οι δικοί μου ρακί, φτιαγμένο σε σπίτια και που χυνόνταν από ανώνυμες νταμιτζάνες που παρέδιδαν περιοδικά στον πατέρα μου οι φίλοι του αποστάκτες».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός οτι ένα από τα πλέον δημοφιλή τραγούδια σε λαντίνο είναι το La vida do por el raki/Δίνω τη ζωή μου για το ρακί, (ο noga έχει μια πιο εκλεπτυσμένη παραλλαγή εδώ).

Το Ρακί στην αντισημιτική παράδοση

Το ρακί και οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διατήρησαν την στενή σχέση τους μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Αξίζει να σημειώσουμε έναν καπό στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς, (το Άουσβιτς αποτελούνταν από 3 στρατόπεδα), που ήξερε ισπανικά θέλησε με αυτό τον τρόπο να «υποδεχτεί» μερικούς εβραίους της Θεσσαλονίκης που είχαν έρθει από ένα άλλο υποστρατόπεδο: «Ιjos de putanas ! Donde esta la halva y el raki de Saloniki ?» [Πουτάνας γιοί ! Πού είναι ο χαλβάς και το ρακί Θεσσαλονίκης ;]

Βέβαια αν καπό γνώριζε για το διάσημο ρακί Θεσσαλονίκης το 1943, μια άλλη διάσημη φιγούρα φροντίζει να μας πληροφορήσει για τις στενές σχέσεις των εβραίων της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας με το ρακί ήδη από τον 18ο αιώνα. Ο άγιος της Ορθοδοξης Εκκλησίας, ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός αναφέρει στην Δ’Διδαχή:

Καὶ ἂν σοῦ δώση ὁ Ἑβραῖος κρασὶ ἢ ρακί, εἶνε ἀδύνατον νὰ μὴ τὸ μαγαρίση πρῶτον· καὶ ἂν δὲν προφθάση νὰ κατουρήση μέσα, θὰ πτύση. Ὅταν ἀποθάνη κανένας Ἑβραῖος, τὸν βάζουν μέσα εἰς ἕνα σκαφίδι μεγάλο καὶ τὸν πλένουν μὲ ρακί, καὶ τοῦ βγάνουν ὅλην του τὴν βρῶμα, καὶ ἐκεῖνο τὸ ρακὶ τὸ φτιάνουν μὲ μυριστικά, καὶ τότε τὸ πωλοῦν εἰς τοὺς χριστιανοὺς εὐθηνότερον, διὰ νὰ τοὺς μαγαρίσουν. Πωλοῦν ψάρια εἰς τὴν πόλιν οἱ Ἑβραῖοι; Ἀνοίγουν τὸ στόμα τοῦ ὀψαρίου καὶ κατουροῦν μέσα, καὶ τότε τὸ πωλοῦν εἰς τοὺς χριστιανούς.

Επίλογος

Σε αυτή την ανάρτηση θέλησα να παρουσιάσω λίγες μόνο αναφορές ενδεικτικές της συμπάθειας των ελληνοεβραίων στο ρακί. Προφανώς το ρακί/ούζο δεν είναι εβραϊκό αλλά μια κοινή αγάπη μεταξύ των μεσογειακών λαών. Είναι από τις αναρτήσεις που χάρηκα περισσότερο μιας και ουσιαστικά έκανα ένα ταξίδι που συμπεριέλαβε ιστορία, φαγητό, γιορτές, θέατρο, μουσική, αγώνες, δουλειά και νόστο για την πρώτη σύγχρονη εβραϊκή πόλη πριν την ίδρυση του Ισραήλ.

Έμπνευση για αυτή υπήρξε μια ανάρτηση του φίλτατου και εξαιρετικού ιστολόγου argos που είναι ενδεικτική των κενών που πρέπει να γεμίσουμε αν και όχι αναγκαστικά αυτά που αναφέρει ο ίδιος. Επίσης μπορεί να με δουλεύει οτι βρίσκω τα πάντα εβραϊκά – αυτή τη φορά δεν φταίω εγώ, την πατρότητα από το ρακί δεν την διεκδικούν οι εβραίοι, αλλά τους αποδίδεται από τους χριστιανούς !

τριβια: καθώς έψαχνα πληροφορίες έπεσα κατά τύχη στα Παξιμαδάκια Ούζου του Σητειακού Μύλου που είναι κασέρ (!). Επίσης η Χαμπάντ μας πληροφορεί οτι το Ούζο Κρίνος και το Ούζο Μίνι είναι εγγυημένα κασέρ. Με άλλα λόγια το ρακί όχι απλά επιτρέπεται, αλλά είναι μιτσβά !

πολλά ευχαριστώ στον μαγιόρ ρισόν για τα πάντα. επίσης στην Ρ.Μόλχο για τις ισπανικές εκφράσεις, Dr.Moshe για ετυμολογία, ΛΣ για τις φωτογραφίες, Tζ.Μπενμαγιόρ για τα σχόλια.

////////////////////////////////////////////////////////////////////

English

The first part with the etymology of the terms here.

Raki in Salonica

Raki is one of the 4 foods most characteristic of the Greek Jews; the others being the famous haminados eggs, the various borrekas and the pepitas, (sunflower or watermelon toasted seeds).

Especially the Jews of Salonica were famous not only for their increased consumption of raki but also for the high-quality raki the Jewish factories produced. The size of the salonican production was such that Encyclopedia Brittanica’s edition of 1911 places raki among the major products of the city saying «The spirit called mastic or raki is largely produced». A reality which led to the establishment of the idea among Jews, Muslims and Christians that raki and ouzo were of jewish origin.

(on the left you can see the first photograph of a greek Salonica in 1912, with the greek army entering the city; on the left you can see the Brewry «Olympos» of Allatini/Mizrachi/Fernandez ownership that survives to this day as the Fix Complex).

Haham Nahmia’s Raki

The Jewish family Nahmias originated from Mayorca. When it arrived to Thessaloniki with the other sephardim it brought the cauldrons with which it made in Spain this apperitif drink that the turks called raki. The Turks did not drink wine because it was forbidden by the Quran. But the holy book said nothing about raki and thus the Turks were great rakitzides [raki consumers].

Κ.Tomanas

This rumor was probably the by-product of the fame that surrounded the most famous brand, the Haham Nahmias which produced the best raki in the city. The distillery Haham Nahmias was on Komninon str, between Tsimiski and Vas.Irakliou (former Haham Matalon str), while its founder appears to be Rav Me’ir ben Rav Ya’akov ben Nachmias. Meir Nahmia during his youth was a merchant and inventor of the Haham Nahmias’ recipe, while later he appears to have abandoned the management to become a full-time rabbi and in fact he later appears in the council of the Arch-Rabbinate of  Salonica.

multilingual advertisement of the Haham Nahmia raki in ladino, french, turkish and greek in the Salonica of 1900/source: M.Molho

The fame of the Haham Nahmia brand can be seen in the rhyming verses of a popular satirical song  about the wedding dowry which I translate: «If your father won’t give me 1500 liras, I will trade you for raki made by Nahmias«.

Often the word raki was skipped since Nahmias was synonym to good quality raki. A.M.Arbelaez brings forward the testimony of old salonicans who said: «Menachem dame un Nachmia ! «.

It is worth noting that the fame of the brand was such that even another famous offspring of the city is linked with it: Mustapha Kemal Pasha, better known as Kemal Ataturk, was famous for the vast quantities of raki he consumed. Various sources link him either to the Nahmia Raki or the «Raki tavern of Nahmia».

Raki in everyday life

Salonican bottle for the raki of the Shabbat/source: Jewish Museum of Salonica

We already saw in the Simha Torah post that Jews did not hesitate to consume significant quantities of raki but could one claim that this was limited only to the holidays ?

In the book Usos y Costumbres de los Sefardies de Salònica of Rabbi M.Molho one reads that raki accompanied every important event like weddings or funerals. But it wasn’t limited to these important moments of the circle of life like we can read this, rather funny, excerpt:

Not all rabbis had the same talent [for the Shabbat prayers] – some were dry and monotonous. Generally speaking their speeches durated more and were more blabby. The raki that was consumed in great quantities a few hours before [during the Shabbat meal] led to a peaceful nap. There were some that even snored. The gabai/caretaker of the synagogue whose duties included walking among the pulpits with a jar of fresh water, would run to the culprits, gently awaken them and offer them a glass of fresh water as not to embarrass them.

Of course the Nahmias’ Raki was not the only one to be consumed. The poorer Jewish masses were satisfied with the cheaper raki, while in the miserable quarters of Rezi Vardar and Ramona in which tobacco workers and hamals [port workers] lived, it was accompanied by hashish consumption and gabbling until even the late 30’s. A fact that was a prominent discussion item in the Jewish newspapers which sided with the younger Christian ones in the enforcement of an bourgeois respectability.

Indicatively one can remember the various port-workers fraternities which we saw in the post «A stamp for Salonica». In the fraternities of these  hamals they prayed together, collected money for the sick and distributed a bottle of raki for their weekly consumption.

A drink for all Salonicans

Greek kosher wine of the Mavrodafni variety by Ido Bourla in V.Hugo str

Of course one should not presume that raki was a drink limited to the masses of the poor. On the contrary, raki was the drink for every Salonican, independent of his social class, with wine being limited only to the important holidays. Only after 1920 the wine began appearing on the tables the upper bourgeois and in fact only to accompany the meal which would be concluded always with some raki.

Its presence in daily life can be seen in the theatrical comedy play Los males de la Κolada/The evils of Laundry which was performed in Salonica in 1900. Drawing inspiration from the antics of the laundry which is done at home or sent outside, it depicts everyday life in the city. In the play at some point a doctor is called for a house visit and the mother, seeing that it’s dinner time, sends for her daughter Lucia to  tell the servant girl Sarika to fetch a glass of raki for the doctor. The doctor explains that normally he warns against the consumption of raki but drinks, as not to offend. Thus he makes a toast and downs the entire glass with one sip forcing the lady of the house to exclaim to the delight of the audience  Ya vas a traer el mundo en un mostacho de raton, ie you are exaggerating the gravity of the situation.

Another Jewish brand:"Ouzo Sauliko" by Saul Yosefat in Egnatias str/source: Jewish Museium Salonica

 

Raki outside the house is consumed in the meyhane, the name by which the raki-taverns of Salonica were known. These raki-taverns were linked to the history of the city and in fact the great fire of 1890 began in a Jewish meyhane which was found between the christian quarter of Kizlar Manastir and the jewish quarter of Aguda.

But in Molho’s book we learn that raki with meze in the meyhane was not the only way of consumption, eg we learn about an old melammed/teacher:

“Sometimes, one of his customers would offer him by way of breakfast, a taral, a kind of biscuit, that he would moisten in water or raki. This short halt and restorative light snack, although frugal, permitted the elderly teacher to continue his journey with more vigor. One could see the poor man crossing through the streets of the neighborhood at a light pace, with the flaps of his antari [vest] blowing in the wind, exposing by the speed of his pace part of his white trousers. Behind him, the extreme edge of his giube or caftan danced and snapped at his heels, raising clouds of dust.”

Raki in the Salonican Diaspora Jews

Pastry Shop "Saloniki" in Tel Aviv/source: alloukiallou-blogspot-com

Jews of Salonica maintained intact the tradition of raki consumption wherever they found themselves, like Tel Aviv or New York. Moshe Calderon, an israeli with greek roots, recalls of his childhood in the greek Florentin Quarter of Tel Aviv: «I remember, especially on Fridays, when everybody went to the burekas bakeries. In those times there were small taverns and coffee shops , like Greece, which worked especially during the night. People would sit and drink ouzo and raki. It was a tradition, a proper ritual«.

In New York Louis Menashe tells of his life in the Ashkenazim galaxy recalling proudly«Their parents drank schnapps, (whatever that was); mine drank raki, the bathtub kind, poured from unmarked gallons delivered to my father by one of his buddy distillers».

Indicative is the fact that one of the most popular ladino songs worldwide is La Vida Do por el raki/I give my life for raki, (noga has a different, more elegant version here).

Raki in the antisemitic tradition

Raki and the Salonican Jews maintained their close relationship in the good times and in the less than good ones. One kapo in the extermination camp of Auschwitz who knew Spanish wished to «welcome» some Salonicans who had just arrived from another subcamp this way: «Ιjos de putanas ! Donde esta la halva y el raki de Saloniki ?» [Sons of bitches, where is your halva and Salonican raki ?]

But if the kapo already knew of the famous Salonican Raki in 1943, another famous figure assures us of the close relations of the Jews of western and northern Greece with the raki already in the 18th century. An actual saint of the Orthodox Church, Saint Cosmas of Aetolia speaks about the Jews:

And if the Jew gives you wine or raki, it is impossible for him not to have defiled it first; for if he hasn’t peed in it, he will spit in it. When some Jew dies they put him inside a big trough and they wash him with raki until they take all the dirt out; this raki they fix with aromatic herbs and they sell it to Christians cheaper to defile them. They sell fishes in the city the Jews? They open the mouth of the fish and they pee in it and afterwards they sell it to the christians.

An Epilogue

With this post I wished simply to portray, in brief, the important part raki and conviviality played and play in the Greek Jewish life. Of course raki/ouzo is not Jewish but simply a common legacy of all medditeranean people. Still this post was one that I enjoyed tremendously since it allowed me to make a journey through history, culinary traditions, holidays, theater, music, fights, work and nostalgia for the first modern Jewish city before the founding of Israel.

An inspiration for this post was this post by a fellow blogger which I esteem, argos, which is indicative of the voids we must fill albeit not necessarily those that he mentions. He may taunt me about finding a Jewish angle in everything but this time I forfeit all responsibility; it is the Greek Christians who assign the origin of raki to the Jews, not me !

trivia: as I was searching for info I ran across the Ouzo Bisquits of the Sitian Mill which are kosher (!). Also Chabad of Athens informs us that Ouzo Krinos and Ouzo Mini are kosher. In other words raki is not only allowed, it’s a mitzvah – remember it this weekend !

Also a big thanks should go to Mayor Rishon for everything. Also to L.S. for the ads,Rena Molho for the proverbs, J.Benmayor for the comments and Dr.Moshe for the etymology.

34 Σχόλια προς “Ρακί και ούζο, εβραϊκά και σαλονικιώτικα – Μέρος 2ο/ Raki and Ouzo, Jewish and Salonican – Part 2”

 1. Πολύ ωραίο!

  Το ρακί έξω από το σπίτι καταναλώνεται στα meyhane, το όνομα με το οποίο ήταν γνωστά τα ρακάδικα στην Θεσσαλονίκη.

  Κανονικά meyhane είναι η ταβέρνα, το κρασοπουλειό. Mey στα περσικά είναι το κρασί.

 2. Abravanel said

  Μάλλον κατιτις παραπάνω θα ξέρεις – θα το διορθώσω αύριο, τεσεκιούρ εντερίμ :-)

 3. Δεν χρειάζεται να το διορθώσεις αν όντως κατέληξαν ρακάδικα στη Σαλονίκη. :)

 4. Argos said

  Απ’ την μύτη θα μου βγάλεις εκείνο το Post :-)
  Άσε τις ιστορίες ανέβα πάνω, πάρε και τον μικρό και έλα να πιούμε κανα ρακί

 5. theo1 said

  Raki is available around the Mediterranean, Middle East. In the Balkans, «raki» refers to a non-anise-flavored drink made from distilled pomace, similar to Italian grappa, Greek tsipouro, Cretan tsikoudia, Cypriot zivania and Spanish orujo.

  The word rakı is derived from the Arabic [araq], other variants being araka, araki, ariki. Araq means perspiration in Arabic, which is believed to metaphorically refer to condensation, which likely refers to the drop-by-drop manner in which Raki is distilled that is reminiscent of sweating, or the phenomenon of unexpected sweating observed in individuals engaging in excessive Raki consumption.
  Raki is sometimes referred to as «Lion’s Milk»

 6. Moρντεχάϊ Φριζής said

  Αγαπητέ Αμπραβανέλ,

  Τελειώνοντας αυτή την ωραία ανάρτηση, χαριτολογώντας έγραψες: «Επίσης η Χαμπάντ μας πληροφορεί οτι το Ούζο Κρίνος και το Ούζο Μίνι είναι εγγυημένα κασέρ. Με άλλα λόγια το ρακί όχι απλά επιτρέπεται, αλλά είναι μιτσβά !»

  Πληροφοριακά θα ήθελα να προσθέσω πως όταν ένα προϊον (φαγητό ή ποτό) είναι Κασέρ, επιτρέπεται από τον Ιουδαϊσμό για κατανάλωση. Για αποφυγή παρεξήγησης αν κάτι δεν είναι Κασέρ, όχι απλά επιτρέπεται, αλλά απαγορεύεται (για τον Εβραίο που θέλει να ακολουθεί την Κασέρ διατροφή του Ιουδαϊσμού).

  Πάντως μια ακόμη ιδιαίτερη χρήση του Κασέρ Ρακιού/Ούζου είναι εκείνη του Κιντούς. Σύμφωνα με τον Ιουδαϊσμό, κάθε Σαμπάτ-Σάββατο και κάθε μεγάλη εορτή-Γιομ Τοβ, ο Εβραίος καλείται να ευλογήσει στο σπίτι του (και στην Συναγωγή) πριν το εορταστικό γεύμα, την ημέρα διαμέσου
  της ευλογίας του οίνου. Ο οικοδεσπότης παίρνει στό δεξί του χέρι, όρθιος, ένα ποτήρι γεμάτο από Κασέρ κρασί, και διαβάζει την ευλογία της ημέρας, καθώς επίσης την ειδική ευλογία πριν την κατανάλωση κρασιού, και αφού τελειώσει πίνει από το ποτήρι και ύστερα το μοιράζει στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (ξεκινώντας από την οικοδεσπότισα) και στους επισκέπτες. Στον Ιουδαϊσμό το κρασί θεωρείται πως ευραίνει την καρδιά του ατόμου και για αυτό χρησιμοποιείται κατά τις εορτές και χαρμόσυνες στιγμές (όπως στις ευλογίες του γάμου). Το Κιντούς λοιπόν λέγεται δύο φορές, μια το βράδυ (κατά την είσοδο της εορτής, αφού η εβραϊκή ημέρα αρχίζει με το σούρουπο), μετά την εορταστική προσευχή ακριβώς πριν το γεύμα, και ακόμα μια το πρωϊ, πάλι μετά την προσευχή, πριν το εορταστικό γεύμα που ακολουθεί.
  Το βραδινό Κιντούς θεωρείται ως το πιο σημαντικό και για αυτό πάντα χρησιμοποιείται σε αυτό Κασέρ κρασί. Όμως το πρωϊνό Κιντούς θεωρείται δευτερεύον, με αποτέλεσμα αν κάποιος δεν θέλει να πιεί κρασί (ή χυμό σταφυλιού) μπορεί να ευλογήσει στη θέση του (λέγοντας βέβαια διαφορετική ευλογία) το δημοφιλές οινοπνευματόδη ποτό του τόπου (Χαμάρ Μεντινά). Έτσι στις περισσότερες σεφαραδικές κοινότητες συνηθίζεται το πρωϊ να ευλογούν στο Κιντούς με ένα ποτήρι Ρακί(Άρακ)-Ούζο. Τότε λοιπόν η κατανάλωση του, εκτός από επιτρεπόμενη γίνεται και Μιτσβά.

  Να’σαι καλά

 7. A. Ioannou said

  Κύριε Φριζή,
  Ποιός και πως ελέγχει ότι κάοποιο καταναλώσιμο είναι Κασέρ, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από χώρες όπου δεν υπάρχουν μεγάλες Εβραϊκές κοινότητες που μέλη τους ίσως να είναι ιδιοκτήτες εταιριών παραγωγής Κασέρ προϊόντων; Και γιά προϊόντα που περνάνε από διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας φαντάζομαι ότι κάποιος πρέπει να πιστοποιήσει ότι κάθε στάδιο, από την παραγωγή μέχρι τη συσκευασία, είναι Κασέρ.

 8. Moρντεχάϊ Φριζής said

  Aγαπητέ κ.Ιωάννου,

  Έχετε δίκιο, και για αυτό το πιστοποιητικό του λεγόμενου ‘Κασρούτ’ χρειάζεται να το δίνουν ειδικευμένοι Ορθόδοξοι Ραββίνοι που ελέγχουν όλα τα στάδια παραγωγής. Τα εργοστάσια παραγωγής δεν χρειάζεται να ανήκουν σε Εβραίους, απλά να είναι έτοιμα να συνεργαστούν με τους Ραββίνους, οι οποίοι στο τέλος αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει σφραγίζουν το προϊόν ως Κασέρ. Σε χώρες που δεν υπάρχουν μεγάλες εβραϊκές κοινότητες ακολουθείται συνήθως το σύστημα του λεγόμενου ‘ανοιχτού Κασρούτ’, όπου οι Ραββίνοι ελέγχουν ποια προϊόντα έχουν ελεγχθεί από άλλους Ορθόδοξους Ραββίνους άλλων χωρών, και τα οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά λ.χ. χωρίς όμως να φέρουν την σφραγίδα, και τα δημοσιεύουν σε μια λίστα τροφίμων, την οποία μπορεί να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Αυτό έκανε εδώ και χρόνια ο Ραββίνος του Χαμπάντ των Αθηνών σε συνεργασία με τους τότε τοπικούς Ραββίνους και την οποία μπορεί κάποιος να βρει στο chabad.gr .
  Πάντως στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν και προϊόντα αμερικανικής προέλευσης που φέρουν διάφορες γνωστές Ορθόδοξες σφραγίδες Κασρούτ (όπως το K μέσα σε τρίγωνο ή το U μέσα σε κύκλο) και τα οποία συνήθως περιλαμβάνονται στη λίστα που ανάφερα.

 9. Abravanel said

  Πχ η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας έχει πάρει το σήμα κασέρ για τα λάδια της, περιμένω πότε θα το ανακαλύψει η Ελεύθερη Ωρα και ο Πειραιώς Σεραφείμ να αρχίσουν να πανικοβάλλονται.

  ΔτΝ με βάζεις σε σκέψεις, εγώ το meyhane το είχα καταλάβει ως καπηλειά και στην εφημερίδα Μακεδονία δεν εμφανίζεται καθόλου ο όρος παρά το γεγονός οτι μέχρι τα τέλη του ’10 δεν απουσιάζουν οι τουρκικοί όροι στα αφηγήματα.

  Argos η συγκεκριμένη ανάρτηση το έχουμε πει οτι έχει υπάρξει πηγή προβληματισμού και αντικειμενικά το στόχο της τον πέτυχε – νομίζω οτι αν καταφέρνει να κινητοποιεί ανθρώπους σχεδόν 4 χρόνια μετά είναι από τις πλεον επιτυχημένες αναρτήσεις που έχεις κάνει ως ιστολόγος. Το ρακί θα το κεράσεις εσύ όταν σε ενθρονίσουμε Δήμαρχο στην θέση του αντιγερμανού νέου δημάρχου σας :-)

 10. Κοίτα, το μεϊχανέ μπορεί να βγαίνει ως λέξη από το κρασί, αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα ας πούμε δεν ήταν πια πολλοί που ήξεραν ότι mey στα περσικά είναι το κρασί. Καθόλου απίθανο να σερβίρανε ρακί στους μεϊχανέδες, κι ας τους έλεγαν έτσι.

  (άφησα ένα διευκρινιστικό σχόλιο για τα φιρμάνια και τη γαιοκτησία στο άλλο πολυσύχναστο νήμα, ελπίζω να τόδες)

 11. Panos said

  Abravanel, I could write a comment just about anywhere on your site which I have been reading quite excitedly for a considerable amount of time.But since this is the last page I’ve visited I might as well post a comment here.(I’m a Greek teacher of English,living in Athens.)

  I absolutely love your site! You’re astute,sensitive and a charming writer.This site is a valuable contribution to any Greek or anybody else,who would like to be immersed in the Jewish culture and in particular in the culture of Greek Jews. I’m very happy and proud to be your compatriot and would like to whole-heartedly congratulate you on the work you do and the opportunity you give me to understand more deeply Jewish culture.
  I will become a regular here,as much as time allows me,and will mention this page to two favourite young students of mine, who are Jewish Greeks.
  Shalom, Hineni!

  (Off topic but I’m into mysticism,among other pursuits, and have been researching it for philosophical/anthropological reasons.Jewish mysticism and the Kabbalah are of profound interest to me.Unfortunately my crippling lack of knowledge of the Jewish language is something of an obstacle.Any Jewish teaching institute or school in Athens?)

 12. Γράψατε «Αξίζει να σημειώσουμε έναν καπό στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς, (το Άουσβιτς αποτελούνταν από 3 στρατόπεδα), που ήξερε ισπανικά θέλησε με αυτό τον τρόπο να “υποδεχτεί” μερικούς εβραίους της Θεσσαλονίκης που είχαν έρθει από ένα άλλο υποστρατόπεδο: “Ιjos de putanas ! Donde esta la halva y el raki de Saloniki ?” [Πουτάνας γιοί ! Πού είναι ο χαλβάς και το ρακί Θεσσαλονίκης ;]»

  Και θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα: όπως ξέρετε, πριν την μεταφορά στα στρατόπεδα του θανάτου οι δύστυχοι εβραίοι έπαιρναν μαζί τους μερικά φαγώσιμα για το μεγάλο ταξίδι, που εν αγνοία τους επρόκειτο να είναι και το τελευταίο τους. Οι κάπο και οι ναζήδες ήξεραν ότι μέσα στα βαγόνια της φρίκης αυτά τα τρόφιμα δεν επρόκειτο να καταναλωθούν. Και όταν έφταναν στον προορισμό τους, αποσπούσαν από τους πανικόβλητους επιβάτες ό,τι εξωτικό μεζεδάκι εύρισκαν.
  Κάπου αναφέρεται, δε, (ίσως στου Πρίμο Λέβι) ότι ένας αποκτηνωμένος κάπο έλεγε, γελώντας, ότι «απόψε θα φάμε σαλάμι Ουγγαρίας» εννοώντας, βέβαια, ότι περίμεναν ένα φορτίο ουγγροεβραίων για εξόντωση.

 13. Σιδηρούντιος said

  Ελληνικός φιλογερμανισμός, εθνικές συμφορές και αντιεβραϊκή προπαγάνδα 1916 – 2010
  http://ellinikesaxies.blogspot.com/2010/11/1916-2010.html

 14. Eliyahu said

  Speaking of the Greek-Jewish connection, here is something very ancient in that area:

  http://ziontruth.blogspot.com/2010/06/did-philosopher-theophrastos-observe.html

 15. theo1 said

  Interesting.
  Η εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραψε προχθές ότι οι ξένοι θα μπορούν να αγοράζουν σπίτια στην
  Τουρκία απλά με το διαβατήριό τους.
  Ωστόσο θα υπάρχει περιορισμός ως προς τα οικόπεδα.
  Τέτοια θα μπορούν να αγοράζουν οι ξένοι εκτός της Ελλάδας και του Ισραήλ!

 16. Γειά σας
  έλαβα το ακόλουθο μέιλ και σας ενημερώνω
  Μια διεθνής κοινότητα που λέγεται athra kadisha και ασχολείται με την διατήρηση και διάσωση των εβραϊκών νεκροταφείων ανα τον κόσμο, ανοίγει ενα θέμα με το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης που όπως ξέρετε πάνω του χτίστηκε το Αριστοτέλειο, και ζητάνε να παγώσουν τα έργα του μετρό και να βρεθεί κάποιο πλαίσιο διάσωσης αυτής της μνήμης έστω και εκ των υστέρων, διότι λένε τώρα στις εκσκαφές που γίνονται μέσα στο πανεπιστήμο βρίσκονται συνέχεια κόκκαλα και τμήματα τάφων που πετιούνται. Γνωρίζει κανείς/μια κατι για το θέμα; έχουν πει οποιοιδήποτε φορείς στη Θεσσαλονίκη το οτιδήποτε; η πανεπιστημιακή κοινότητα; λένε κάτι οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης;

 17. Και πάλι για την ενημέρωσή σας
  Εβραίοι από τη Λάρισα (κυρίως) στην εθνική αντίσταση

  http://tvxs.gr/news/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B1%CE%BC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%83

 18. Aarwn_Avouris said

  αγαπητέ σκύλε της ΒΚ

  Δεν ξέρω πόσα είναι βέρα και πόσα μπεν-τροβάτα -΄αλλά ξέρω πως στην πρώτη φωτογραφία βλεπεις παιδάκια και ένα γερούνδιο (ο τιτλος άσχετος με το περιεχόμενο είναι χαρακτηριστικό της ελλινικής προοδευτικής δημοσιογραφίας και της μπροστάρισας της Ε ..) – μόνο αντάρτες που δεν βλέπεις . Το ίδιο στην φωτογραφία κάτω.

  Μήπως λοιπόν θάχες την καλωσύνη – συ ή άλλος – να μας δώσεις τον τίτλο και τον εκδοτικό οίκο του βιβλίου ? Ευχαριστώ

 19. Σαν να ΄χετε δίκιο, το έβαλα στο γκουγκλ και βρήκα μεν το όνομα Εσδράς Μωυσής, όμως δεν βρήκα τον τίτλο του βιβλίου και το όνομα του εκδοτικού οίκου. Πιθανώς να πρόκειται για έκδοση ιδιωτική. Θα ψάξω καλύτερα, όμως, γιατί μου άνοιξε η όρεξη.

 20. theo1 said

  He hates us religiously and his hatred is spreading

  http://www.haaretz.com/news/international/wikileaks-cables-show-u-s-israel-fear-of-fundamentalist-erdogan-1.327607

 21. Μπουταρίδης said

  Νομίζω ότι θα άξιζε να δείτε μια συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή την από κοινού συμπερίληψη νεότουρκων και εβραίων στα τουριστικά σχέδια του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης και την αναβίωση των πρωτόγονων αντισημιτικών στερεοτύπων που φαίνεται ότι επανέρχονται στη μόδα :

  http://kars1918.wordpress.com/2010/11/29/press_in_action-gr/

 22. theo1 said

  Israel, with world help, is rising to fight the northern inferno…

  … From Greece came emergency aircraft, little yellow machines that fly out to sea, fill up with water, speed courageously into the thickest smoke to empty their tanks, and repeat over and over. By mid-afternoon, 20 airplanes were at work, eight of them from overseas….

  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=197840

 23. (…)
  Turkey, commendably placed the humanitarian interest above political frictions and sent help. “I greatly appreciate this,” said Netanyahu, promising, “We’ll find a way to show how much.” He even spoke by telephone with Turkey’s Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, their first such conversation since Netanyahu became prime minister, and said he was confident the interaction would yield a wider improvement in our chilly bilateral relations.(…)

  Ας μείνει μεταξύ μας όμως, μην το πάρουν χαμπάρι τα εθνίκια που ονειρεύονταν ελληνοισραϊλινή συμμαχία ενάντια στους παλιοτούρκους, γιατί θα τους πάρει από κάτω και θα θυμηθούν τον Σόρος και τις ανθελληνικές συνομωσίες των Εβραίων, την δολοφονία του Τζίζους, κλπ.

 24. Aarwn_Avouris said

  Αγαπητέ Ντίνο
  Δεν νομίζω πως υπάρχουν «εθνίκια» (συνδυασμός του εθνικισμού με τα καθήκια?) που πολυαγαπούνε την ιδέα της ελληνο-ισραηλινής συμμαχίας κατά των τούρκων.
  Δεν μου φαίνεται έλληνες να τρώνε το κουτοχορτο πως η συμμαχία με το Ισραήλ θα βελτιώσει την θέση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας.
  Ο Ερντογάν ήδη δήλωσε πως η αποστολή δύο αεροπλάνων ΔΕΝ σημαίνει βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ.
  Στο Ισραήλ πάντως η δραστηριότητα των ελληνικών αεροπλάνων είναι αντικείμενο συνεχών επαίνων. Δυστυχώς τα ρωσσικά αεροπλάνα λίγο απογοήτευσαν – θέλουν ώρες να γεμίσουν νερό και δεν παίρνουν νερό θάλασσας.

 25. Πω πω…..!!! Με πηρε απο κατω.
  Παει το ονειρο, και πανω που την ειχαμε βρει κανονικα μας την χαλασαν !!!
  Σορος ? Ποιος Σορος , ποιος θανασης που λεμε και εμεις τα εθνικια….
  Και για τον Tayyip efenti δεν θελω κακες κουβεντες γιατι θα αρχισω να βαζω κακους πολυπολιτισμικους βαθμους !!!

 26. theo1 said

  Greek plane drops water over a forest fire near the village of Ein Hod near the northern city of Haifa.

  http://news.yahoo.com/nphotos/Israel-Forest-Fire-Greek-plane-drops-water-over-forest-fire-near-village-Ein/ss/events/wl/120210haifafire/im:/101204/ids_photos_wl/r197626848.jpg/

 27. denis said

  ACTION SPEAKS LOUDER THAN WORDS:GREEK AIRCRAFT OVER ISRAEL
  Dr. Shlomo Shpiro
  (Deputy Head of the Political Studies Department at Bar-Ilan University in Israel. He has been closely cooperating with Greek academics for almost two decades)

  The Hellenic Airforce is in action over the skies of Israel for the first time in its history, helping fight the flames of Israel’s worse-ever natural disaster. Greek firemen are battling the blazes alongside their Israeli counterparts. Thousands of Israelis, stranded in their homes, are standing on rooftops cheering as Greek fire-fighting aircraft swoop over the flames one by one, discharging great amounts of water over the gigantic flames which threaten to engulf Haifa, Israel’s third-largest city.

  Over 40 Israelis were killed yesterday in the country’s biggest-ever forest fire. The fire started on Thursday morning at Mount Carmel, in the north of the country, and within hours spread over hundreds of square kilometers. Early suspicions may point to arson: in the past, terrorists were known to ignite forests in an effort to lay waste to Israel’s vast efforts to plant trees in such an arid land. Many thousands of citizens were hurriedly evacuated as the security forces struggled to cope with a fire totally out of control. A bus full of young prison-service cadets, rushing to save prisoners in a nearby prison, was engulfed by flames and 40 of its young occupants were killed. Entire villages were laid waste. Forest fires are uncommon in Israel and the country does not have any aerial firefighting capabilities. As the Israeli fire service reported its inability to cope with such a massive disaster, Prime Minister Benyamin Netanyahu set about calling Israel’s friends all over Europe for help.

  The first to respond were Greece and Cyprus. While such European giants as Germany and Britain were asleep, Hellenic pilots were climbing into their cockpits for their short flight to Israel, while dozens of Greek firemen, well trained in dealing with large forest fires, volunteered to help Israel. Four Greek firefighting aircraft arrived at Israel’s Ramat David air base early in the morning. They were greeted by the Commander of the Israeli air force, General Ido Nechoshtan, who simply said “the skies are yours”. The Greek pilots were joined by Israeli navigators and immediately began filling their planes with sea water and dumping it over the flames, which already reached the eastern areas of Haifa, an industrial metropolis of a million citizens. Greek efforts were bolstered by Cyprus’s only fire-fighting helicopter, which arrived from Larnaca, and by 100 firemen from Bulgaria. Firefighting efforts are now frantically concentrated on saving lives and preventing further urban areas from being consumed by flames.

  When Nazi Germany conquered Europe, including the Hellenic Republic, the United States Senate wanted to keep the US out of the war. US President Franklin Roosevelt, in perhaps the most memorable speech of his political career, strongly called for help to the besieged people of Europe. When your neighbor’s house is on fire and you have a water hose, he said, you don’t wait and argue; you give him the water hose and help him fight the fire. The Hellenic government and people acted today in the spirit of Roosevelt and all freedom-loving people in the world. Such help, which only a few years ago may have seemed unthinkable, continues to strengthen the growing bond between Israel and Greece, between the Jewish and Hellenic people. We are both small minorities threatened to be engulfed by a sea of radicalism in our region. With their rich heritage and history, both the Hellenic and the Jewish people fought for three thousand years to preserve their own identities and cultures. Today’s help will not be forgotten. Israelis salute the help of the Greek government, army and authorities, and the bravery of those Greek pilots and firemen who came to us in our hour of need. Well done friends!

 28. BRAVO DENIS you …..»fixed» us again !!! (μας εφιαξες ξανα)

  Αν και πατριωτικη επαρση στο μπλογκ του Αμπυ ειναι λιγο σπανια, αν οχι σχημα οξυμωρο, ομως λογω των περιστασεων επιτρεπεται.
  Ελπιζω βεβαια να μην ενοχληθουν οι προοδευτικοι φιλοι, και να ψιλοκανουν τα «στραβα ματια» για να χαρουμε λιγακι και εμεις τα εθνικια.

 29. theo1 said

  http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=1479:2010-12-01-08-19-37&catid=38:pelates&Itemid=63

 30. Pro-Zionist said

  αθωώθηκαν οι 3 της αντιναζιστικής…

 31. Πάλι καλά…

 32. #28

  http://protovoulia2010.gr/2010/11/o_giannis_boutaris__diefkrinizei/#more-3405

 33. Mr. Abravanel Feliz Janucá.

  http://www.radiosefarad.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=7414:desde-grecia-aki-salonika-con-angela-arbelaez&catid=166:desde-grecia-aki-salonika&Itemid=192

 34. theo1 said

  firefighting force
  Prime Minister Binyamin Netanyahu spoke Tuesday with his Greek counterpart, as well as the presidents of Russia and Egypt, the Jordanian king, and Palestinian President Mahmoud Abbas to promote the establishment of a regional force to assist in putting out fires in the area.
  ….
  Netanyahu proposed holding a first meeting with the countries in Athens.

  http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=198392

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: