Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Εβραϊκά καναρίνια

Posted by Abravanel, the Blog στο 03/07/2011

«Oyes …el débil trino amarillo del canario. «

«Ακου … το αδύναμο τρεμουλιαστό κίτρινο κελάηδισμα του καναρινιού»

(Federico Garcia Lorca)

Στα ορυχεία μέχρι την δεκαετία του ’90 ήταν σύνηθες οι ανθρακωρύχοι να χρησιμοποιούν καναρίνια σε κλουβιά ως προειδοποίηση για την ύπαρξη θανατηφόρου μεθανίου ή μονοξειδίου του άνθρακα. Λόγω του μικρού τους μεγέθους ήταν εξαιρετικά ευαίσθητα στην παρουσία αυτών των αερίων και διέκοπταν το τραγούδι τους και λιποθυμούσαν ή πέθαναν, επ’ ωφέλεια των ανθρακωρύχων που μπορούσαν να απομακρυνθούν πριν επηρεαστούν και αυτοί. Η παρουσία τους ήταν τόσο διαδεδομένη ώστε η έκφραση «καναρίνι σε ανθρακωρυχείο» είναι σύνηθης στην αγγλική γλώσσα.

Αυτό το άρθρο μου ήρθε στο μυαλό σε μια φαινομενικά άσχετη στιγμή: όταν έβλεπα το γιαούρτωμα από κατοίκους της Οβριόκαστρου Κερατέας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου. Ξεκίνησα να το γράφω, το τελείωσα και μετά το άφησα θεωρώντας οτι δεν έχει νόημα να προσθέσω κάτι σε πράγματα που έχω ήδη πει ακριβώς ένα χρόνο πριν – επειδή όμως αυτό όμως το ιστολόγιο δεν λειτουργεί μόνο ως παρακαταθήκη για τα διαβάσματα μου αλλά και ως επιστολές σε αντικατάσταση συζητήσεων που πλέον, ας λειτουργήσει και ως αυθεντικό blog.

Τον ίδιο τον Θ. Πάγκαλο οφείλω να ομολογήσω οτι δεν τον συμπαθούσα, πολύ πριν γίνει εθνικό σπορ το δημόσιο φασκέλωμα του ως πράξη συλλογικού ξορκίσματος. Η συμπάθεια μου, πέρα των μεγάλων του πολιτικών επιτυχιών ως υπουργός Εξωτερικών, βασίζεται και στις προβληματικές του σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα. Μεταξύ των ορέων στιγμών μεταξύ του Ελληνικού Εβραϊσμού και του Θ.Πάγκαλου ξεχωρίζει η ολομέτωπη επίθεση του το 2002. Τότε είχε καλέσει την εβραϊκή κοινότητα να παραδώσει πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ώστε να μην αναγκασθεί να βρεθεί απέναντι τους, την ίδια στιγμή που η ίδια δέχονταν δεκάδες βίαιες επιθέσεις σε συναγωγές, νεκροταφείο, μνημεία με αφορμή την κατάσταση στην Μέση Ανατολή από τους ελληνορθόδοξους συμπολίτες της. Η άνευ προηγουμένου επίθεση οδήγησε σε μια απάντηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου που για πρώτη φορά ξέφευγε από τις φοβικές απαντήσεις των προηγούμενων δεκαετιών και τότε είχε δημιουργήσει σοβαρή συζήτηση στο εσωτερικό της κοινότητας για την σοφία να λέγονται ορισμένα πράγματα ανοιχτά όπως η βοήθεια στο ΥπΕξ ή το θέμα της γενικευμένης συνεργασίας Ελλήνων Χριστιανών με Γερμανούς κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Και όμως, αν διαβάσει κανείς την συνοπτική παρουσίαση των αντισημιτικών δημοσιευμάτων σε μεγάλες εφημερίδες, τηλεοράσεις αλλά και βίαιες επιθέσεις βλέπει κανείς και άλλα ενδιαφέροντα ονόματα.

Πχ τον Μίκη Θεοδωράκη που μιλάει για Ναζί Εβραίους και διοργανώνει συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη που κατέληξαν αναμενόμενα σε βανδαλισμούς εβραϊκών στόχων. Τότε η απλή αναφορά στον αντισημιτισμό του Μ.Θεοδωράκη αποτελούσε ανάθεμα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες του ίδιου του συνθέτη και επαναλαμβανόμενες συνεντεύξεις του ώστε σήμερα να αποτελεί κοινό τόπο οτι ο λαοφιλής συνθέτης βρίσκει εβραϊκές συνωμοσίες παντού.

Αλλά και άλλα ονόματα όπως της χυδαίας Αυριανής, του σκιτσογράφου της Ελευθεροτυπίας Στάθη, του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, του νομάρχη Χανίων Κατσανεβάκη, του Μ.Μπαρμπουνάκη και προφανώς του Γ.Καρατζαφέρη. Όλοι αυτοί μοιράζονταν ένα κοινό: οτι μπορεί να αντιπαθούσαν τους Εβραίους αλλά για κάθε επικριτή του λόγου τους υπήρξαν άλλοι 10 που τους υπερασπίστηκαν στο όνομα μιας μετα-νεωτερικής εικόνας των Εβραίων.

Η επανάληψη αυτών των γεγονότων έχει περιορισμένη αξία, έτσι και αλλιώς η βία κατά των Εβραίων αποτελούσε δευτερεύον ζήτημα στην συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των χριστιανών συμπολιτών μας ήδη πριν την Κρίση, τώρα αναμενόμενα αμφιβάλω αν υφίσταται καν ως ζήτημα. Αυτό όμως που κάποιος διαπιστώνει είναι ο διαχρονικός ρόλος των εβραϊκών κοινοτήτων ως τα κοινωνικά καναρίνια. Ακριβώς λόγω του μεγέθους τους και της πολυσχιδής τους δραστηριότητας, όσο και της αντισημιτικής χριστιανικής παράδοσης που είναι άρρηκτα μέρος της ευρύτερη ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης, αποτελούν τον αρχετυπικά ένοχο λαό ακόμα και για τους μη-θρησκευόμενους. Ιστορικά οι Εβραίοι ήταν οι πρώτοι που έπεφταν θύματα μιας όξυνσης του μίσους και της ανελευθερίας στις κοινωνίες στις οποίες ζούσαν. Επιπλέον η μη-ορατή σε πρώτο επίπεδο διάκριση των Εβραίων επιτρέπει την σαφή μέτρηση της ανεκτικότητας μας από την στιγμή που ζουν εντός της κοινωνίας και όχι σαν κοινωνικούς παρίες όπως οι Ρομά. Ειδικά στην χώρα μας, που ποτέ δε μπόρεσε να ενηλικιωθεί κοινωνικά λόγω των πολιτικών της περιπετειών, οι Εβραίοι διατηρούν ακέραιο αυτό τον ρόλο και η πρόσφατη ιστορία αποδεικνύει ακέραια την σοφία αυτής της παρατήρησης.

Πογκρόμ μεταναστών από μέλη της Χρυσής Αυγής/ πηγή:gazikapllani.blogspot.com

Πριν 3 χρόνια, όταν ακόμα δεν είχα ιδέα που θα πήγαινα με αυτό το ιστολόγιο, είχα αφιερώσει 2 κείμενα για τον ξυλοδαρμό πακιστανών στο Ρέντη: ένα για το ίδιο το γεγονός και ένα για τις αντιδράσεις για παρόμοιο γεγονός στην Ιταλία – είναι από τα λιγότερο δημοφιλή μου με 250 αναγνώσεις μόνο σε σύνολο 340.000 απηχώντας την έλλειψη δημοφιλίας της αντιμετώπισης των νέων μεταναστών με μη-οπαδικό τρόπο. Ένα χρόνο πριν έγραφα το «Βια» για την Μαρφίν και κατέληγα στο οτι η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ ακόμα. Η κουλτούρα της μονολιθικότητας και της βίαιης επιβολής της είναι εμπεδωμένη σε κάθε τομέα της ελληνικής κοινωνίας.

Eγραφα ξανά και ξανά οτι η από 15ετίας αύξηση της βίας ενάντια στους Εβραίους, (ενώ ο ελληνικός μεταπολεμικός αντισημιτισμός γενικά δεν είναι βίαιος), είναι εκδήλωση της γενικότερης εκτράχυνσης της ελληνικής κοινωνίας. Οτι η σιωπή απέναντι στις δηλώσεις τερατολογίας και αντιεβραϊκού μίσους του νεοδημοκράτη τότε Γ.Καρατζαφέρη ή κομουνιστή Γ.Χουρμουζιάδη αποτελεί ένδειξη για τον διεμβολισμό του πολιτικού λόγου από ακροδεξιές απόψεις που μεταφράζονται στην επικράτηση του καινοφανούς μορφώματος της Πατριωτικής Αριστεράς/Πατριωτικού ΠΑΣΟΚ/Λαϊκής Δεξιάς – δηλαδή εκφάνσεις ενός εθνικιστικού λαϊκισμού. Οτι η μορφή που πήρε η αθώωση του αντισημίτη εξολοθρευτικής κοπής Κ.Πλεύρη αποτελούσε εκτροπή από τα όρια που η ίδια η Β’ Ελληνική Δημοκρατία έθετε στον εαυτό της και θέτει το ερώτημα το ποιός όντως κυβερνά αυτή την χώρα.

Επίθεση μεταναστών και αριστερών στην Συναγωγή στη Λάρισα /πηγή: Indymedia

Εκτοτε ήρθε η Κρίση, ήρθε η κοινωνική απελπισία, ήρθαν περιστατικά βίας που αποκτούν συμβολική σημασία στην δυσλειτουργική μας κοινωνία, ήρθε η ανάδειξη του φασισμού ως κοινωνικού εταίρου. Και ακόμα και αν δεν ήρθε η συνταγματική εκτροπή, στην συνείδηση πολλών έχει ήδη έρθει με τη λέξη «χούντα» να αποτελεί μια εύπεπτη καραμέλα. Διαβάζω, (εδώ σταματούν οι σύνδεσμοι), αναλύσεις στις εφημερίδες, διαβάζω κείμενα σε ιστολόγια και δε μπορώ να παρατηρήσω με πικρία, ομολογώ το συναίσθημα, οτι οι ίδιοι άνθρωποι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να καλλιεργήσουν την ίδια ατμόσφαιρα μίσους στο παρελθόν και να δικαιολογήσουν την κατάργηση του κράτους εν ονόματι της ιδεολογίας. Να απορρίψουν ως αβάσιμες τις προειδοποιήσεις οτι οι επιθέσεις στους Εβραίους αποτελούν το πρώτο βήμα για επιθέσεις σε άλλους. Να γράψουν κείμενα επί κειμένων προσφέροντας εξηγήσεις στα λόγια του κάθε Στάθη, να απορρίψουν την ανάγκη να αντιδράσουν στον λόγο του Καρατζαφέρη και να ανακαλύψουν το μίσος του Πλεύρη μόνο και μόνο για να υπερασπιστούν βροντοφωνάζοντας το δικαίωμα του σε αυτό πριν ακόμα το καταδικάσουν ψιθυρίζοντας. Τώρα οι ίδιοι ανακαλύπτουν τις εκτροπές που εμπεριέχονται στο «Μνημόνιο», τρομάζουν από τις εκστρατείες εξόντωσης της Χρυσής Αυγής, από την πείνα των εξαθλιωμένων μεταναστών και οραματίζονται λύσεις. Πολλοί μαζεύονται στις πλατείες και δήλωνουν Αγανακτισμένοι απέναντι σε όλους, πλην των εαυτών τους.

Η συγγραφή κειμένων σε ένα ιστολόγιο είναι μια απασχόληση αμφίβολης αξίας, δύσκολα κάποιος θα διαβάσει ένα κείμενο και θα θελήσει πράγματι να ελέγξει τον εαυτό του έναντι των αναγιγνωσκόμενων – συνήθως διαβάζουμε κείμενα που επιβεβαιώνουν τις απόψεις μας. Και ποια η αξία βέβαια μπορεί να αναρωτηθεί κανείς – προφανέστατα καμμία πέρα της αυτιστικής ικανοποίησης του κάθε ιστολόγου οτι επιβεβαιώνεται λες και αυτό σημαίνει κάτι στην πραγματική ζωή. Απλώς όπως διαβάζω κείμενα ανθρώπων που βλέπουν το τραίνο να έρχεται, διαβάζω και αυτά τα δυο του Σραόσα (1,2) και σκέφτομαι τι νόημα έχει να γράφω αυτό το κείμενο ή σε ποια κατηγορία ανήκω. Οπότε μηδέν εις το πηλίκο πέρα του γεγονότος οτι μπορώ και απευθύνομαι στους δυο ανθρώπους που γνωρίζουν την ταυτότητα μου και την αυτιστική αυτοικανοποίηση που ανέφερα πριν.

Η ισχυρή Ελλάδα δείχνει να οδεύει πάλι προς το «χωραφάκι», «πτωχή» αλλά πλέον όχι και «τιμία» για να κλέψω μια ακόμα φράση αλλά αυτή τη φορά του Τ.Καμπύλη κλείνοντας αυτή την παρέμβαση εκτός θέματος. Εγώ ξαναγυρνάω στα εβραϊκά μου υπενθυμίζοντας οτι όλοι στην ίδια κοινωνία ζούμε και οτι το αίμα του δολοφονημένου μετανάστη Χαμίντ Νατζαφί λιπαίνει την σφαίρα που σκοτώνει τον αστυνομικό Σάββα Νεκτάριο που δίνει την σπίθα στην μολότωφ της Μαρφίν – όλοι ξεσπώντας ενάντια στο «σύστημα» ενώ είναι αναπόσπαστα μέρη του.

Εσύ διάλεξε να κάνεις το δίκιο σου πράξη.

184 Σχόλια προς “Εβραϊκά καναρίνια”

 1. Muy duro pero verdadero!

 2. Panagiotis Vassiliou said

  Poly kalo arthro afto se efxaristo poly!!! Poly mesto!!!
  Exo na sympliroso ena “gossip” h allios “politiko hroismo” tou MaziTaFagame:
  Prin ena xrono peripou ematha pos o MaziTaFagame (antiproedros on!) dexthke, apo ton presvefth tou Israel sthn Athina, mazi me thn efxethria karta gia ton neo xrono kai ena mpoukali krasi apo to Golan…to opoio o MaziTaFagame epestrepse me ena episinaptomeno oti den dexetai dora pou proerxontai apo
  Omos o prohn YpEx kai nyn MaziTafagame/antiproedros den xerei thn ekei geopilitikh istoria kai to giati (sthn ousia!) h Syria den diekdikei afth thn perioxh.

 3. Αγαπητέ, τα καναρίνια στην Ελλάδα δεν είναι ούτε εβραϊκά ούτε κίτρινα καν. Είναι όλοι εκείνοι οι ελάχιστοι στον αριθμό οι οποίοι μιλούσαν για το τι έρχετε και τους οποίους σίγασαν ή δια του φόνου, ή δια μέσω άλλης φίμωσης, ή τους ανάγκασαν να φύγουν από τη χώρα.

  Η όλη υπόθεση με την εισαγωγή μεταναστών στην Ελλάδα είναι στημένη από ξένες υπηρεσίες, οι οποίες κανένα πρόβλημα δεν θα έχουν να φέρουν ακόμα και «‘ήπια» δικτατορία. Δεν έγινε καμία πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα τουλάχιστον από το 1944 μέχρι σήμερα δίχως να έχει προγραμματιστεί από το εξωτερικό. Ούτε καν ο οργανωμένος Ελλαδικός αντισημιτισμός δεν είναι «made in Greece».

 4. αντωνης said

  «Πχ τον Μίκη Θεοδωράκη που μιλάει για Ναζί Εβραίους και διοργανώνει συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη που κατέληξαν αναμενόμενα σε βανδαλισμούς εβραϊκών στόχων.» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑΥΤΟ? ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ?

 5. Abravanel said

  @ angela @ panayote Ευχαριστώ :-)

  @ Σιδηρούντιε ούτε «εισαγωγή» έχει γίνει, ούτε πιστεύω οτι μας την έχουν στημένη ξένες υπηρεσίες. Οσο για την όποια εκτροπή την έχουμε φέρει μόνη μας.

  @ Αντώνη σε παρακαλώ να μην γράφεις κεφαλαία – είναι σαν να φωνάζεις. Οχι δεν υπάρχουν στοιχεία, έχεις δίκιο – προσωπικά όμως μου φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εμπρηστικής και αντισημιτικής ρητορείας του Μ.Θεοδωράκη και τον βανδαλισμό με «προοδευτικά» συνθήματα του μνημείου την επόμενη μέρα της εκδήλωσης του. Για τους βανδαλισμούς δεν φταίει ο Θεοδωράκης, όπως και για τους μαχαιρωμένους μετανάστες δεν φταίει ο Κ.Πλεύρης. Δημιουργούν όμως ένα πλαίσιο ηθικής νομιμοποίησης αυτών των πράξεων και ως δημόσια πολιτικά πρόσωπα με βρίσκουν απέναντι τους.

 6. αντωνης said

  αμπραναβελ νομιζω οτι ο θεοδωρακης εστειλε μια επιστολη στο ΚΙΣ την οποια ανερτησα και την οποια εξηγει..και το ΚΙΣ δεχθηκε τις εξηγησεις..αλλα και αντισημιτης να ειναι υπαρχει μεγαλη διαφορα μεταξι του «δεν χωνευω τους εβραιους γιατον Α- Β λογο» και το «σκοτωνω τους εβραιους»..αλιμονο εαν φτασουμε στο σημειο ως κοινωνια να αυτολογοκρινομαστε..

 7. Αμπραβανέλ,

  η κατάρρευση της Ελλάδος εγινε με σύστημα. Υπάρχει Εβραίος επιχειρηματίας που ήξερε από το 2000 ότι η Ελλάδα θα έρθει στη σημερινή κατάσταση, θέλεις να τον βρεις; Και δεν ειναι ο μόνος. Σειρά ολόκληρη Ελλαδιτών επιχειρηματιών έλαβαν κάθε προειδοποίηση να μείνουν μακριά από την Ελλάδα, σχετικά με όποια επένδυση. Ολόκληρος μηχανισμός υποκόσμου στην Ελλάδα έχει τον έλεγχο της εφορίας με σκοπό να πνίγει την οικονομία. Μόνο μία συγκεκριμένη κλίκα, πολλών των οποίων οι πατεράδες ήταν συνεργάτες των Γερμανών στην Κατοχή, μπορούν και έχουν σημαντικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αφεντικά αυτών είναι ξένα κέντρα.

  Ο αντισημιτσμός στην Ελλάδα είναι και αυτός μέρος ενός ευρύτερου γεωστρατηγικού παίγνιου. Τόσο ο Πειραιώς όσο και ο Θεοδωράκης όσο και ο Πλεύρης είναι όργανα κάποιων που βρίσκουν ανοήτους και παίζουν. Τεράστιο λάθος τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Γερμανίας αλλά και της Ελλάδος και του Ισραήλ και πολλών ακόμα που δεν κυνήγησαν τα απομεινάρια του Ναζισμού. Σήμερα, σε όλη την κεντρική, νότια και ανατολική Ευρώπη, όπως και μέσα στις ΗΠΑ, τα δίκτυα με ναζιστική καταγωγή υπάρχουν. Τέτοια δίκτυα παίζουν όσο πάει και περισσότερο με όλους, δυστυχώς και με Ισραηλινούς.

  Συστηματική έχει γίνει η «εισαγωγή» με συμμετοχή ξένων υπηρεσιών. Όταν έκλεισαν έπειτα από κάποια υπερπροσπάθεια κάποιων συγκεκριμένες πύλες εισόδου μεταναστών, με παρεμβάσεις παρακατατικών και επεμβάσεις από το εξωτερικό άνοιξαν άλλες πύλες εισόδου. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, τόσο από πλευράς οικονομίας όσο και μετανάστευσης, είναι μέρος ευρύτερου παιχνιδιού για το οποίο ή άγνοια έχεις, ή δεν ξέρω τι άλλο να πω. Είναι πιθανό να έχεις μονομανία με τον Εβραϊσμό και να μην μπορείς να παρακολουθείς τι γίνετε γύρω. Δεν μπορώ να πιστέψω ό,τι γνωρίζεις και λες ψέματα. Δεν θα σου πω για άλλους ξένους που έχουν εμπλοκή, απλά θα σου αναφέρω ότι δίχως την στήριξη και την οργάνωση των λαθρομεταναστών από το Τουρκικό παρακράτος, δεν θα υπήρχε αυτό το πρόβλημα.

 8. Αμπραβανέλ,
  μόνοι μας φέραμε την εκτροπή; Μόνοι μας φέραμε την χούντα το 1967? Μόνοι μας φέραμε το 1974; Όχι. Μόνοι μας φέραμε την ΝΔ; Όχι, δεν θα υπήρχε αυτό το κόμμα αν δεν είχε οργανωθεί από ξένες υπηρεσίες για να καλύψει την εισβολή και τους πραγματικούς ενόχους. Μόνοι μας φέραμε το ΠΑΣΟΚ; Όχι, και αυτό δεν θα υπήρχε χωρίς τη στήριξη ξένων υπηρεσιών που έβαλαν μπροστά σαν χρηματοδότες του τους δήθεν σοσιαλιστές Γερμανούς, από την εποχή του ΠΑΚ. Μόνοι μας φτιάξαμε το ΚΚΕ; Όχι αν δεν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση να το στηρίζει τόσο καιρό δεν υπήρχε σήμερα. Άσε για το ΛΑΟΣ, αν δεν υπήρχε ο γερμανόφιλος φίλος του φίλου σου με τις ξένες πλάτες δεν θα είχε γίνει ούτε αυτό το κόμμα. Ελληνικό είναι το κόμμα του Δημαρά, ψάξτο να δεις τι μοίρα θα έχει. Ελληνικό ήταν του Στεφανόπουλου, το είδες που πήγε; Ελληνικό ήταν του Τσοβόλα, Ελληνικό ήταν και του Στάθη Παναγούλη. Κανένα από τα Ελληνικά κόμματα ποτέ δεν είδε άσπρη μέρα στην Ελλάδα.
  Μην ρίχνεις λοιπόν τις ευθύνες στο απλό κόσμο που τρέχει πίσω από κάθε κίνηση που του φέρνουν από έξω. Και το επόμενο σκηνικό, χούντα ή κάτι άλλο, πάλι από έξω θα έρθει, εισαγόμενο και αυτό.
  Μονομανία έχεις και εσύ με τη δική σου φάρα και τι δική σου καταγωγή μόνο, και ζεις σε ένα άλλο πλανήτη.

 9. Μορντεχάϊ Φριζής said

  Οι Έλληνες Εβραίοι, σιγά σιγά αλλά σταθερά θα φορτωθούν και την ευθύνη για όλη την σημερινή κρίση… Τα πράγματα δεν πάνε καλά…

 10. Ο Θεοδωράκης μου θυμίζει έντονα τον μεγάλο διανοούμενο του μεσοπολέμου Gottlob Frege του οποίου η βασική discipline ήταν η λογική . Μιλάμε για γίγαντα. Δυστυχώς στα γεράματα του έγινε μέγας αντισημίτης, που έβλεπε παντού συνωμοσίες γενικά και ειδικότερα εναντίον του.

  Έτσι και ο Θεοδωράκης βλέπει παντού εβραϊκές συνομοσίες και ειδικότερα εναντίον του. δεν παίζονται τα συμφωνικά του έργα φταίνε οι Εβραίοι. Χωρίς να είμαι μουσικός ή ειδικός σε συμφωνικά κομμάτια το ότι μπορεί να μην αξίζουν και πολλά το σκέφτηκε καθόλου?

 11. Φριζη , μην φοβασαι οι Ελληνες Εβραιοι δεν θα φορτωθουν την κριση , γιατι ο κοαμος βλεπει οτι το φαινομενο ειναι παγκοσμιο , και η σαπιλα του Ελληνικου
  κρατους ειναι αρκετα παλια. Ξερουν οτι ηρθε η ωρα να πληρωσουν, και οτι καποια στιγμη θα φταναμε εκει.
  Τα πραγματα σιγουρα δεν πανε καλα , αλλα για αλλους λογους . Το ξεφτυλισμενο πολυπολιτισμικο μοντελο η μπαχαλο, ο παγκοσμιος μεσαιωνας της υποβαθμισης των παντων στο βωμο του κερδους και καταρρευσης καθε εννοιας πολιτισμου η ανθρωπιας ειναι το προβλημα για τον δυτικο κοσμο.
  Εκει σιγουρα θα υπαρχει προβλημα , και καλο θα ειναι καποιοι να αρχισουν να αποστασιοποιουνται γιατι ο κοσμος ειναι αγριεμενος και οταν μοιραια θα ερθη η ρηξη της δυσης με τον υπολοιπο κοσμο , μοιραια θα αλλαξουν «σταθερες φιλιες και συμμαχιες» που ηταν δοκιμασμενες για …..αιωνες.

  Το παραδειγμα του πρωην φιλου και πιστου συμμαχου Κανταφι τα λεει ολα.
  Αν καταλαβατε καλα, αρχισε το συστημα και αμφισβητειται εντονα και εκ «των εσω» , ητοι απο χορτατους που ειχαν ταισθει και υποστηριχθει ΠΟΛΥ καλα στο παρελθον !!!
  Αυτα να προσεχεις Φριζη και οχι τι παπαργιες απο τους μαλακοελληνες, η τα παπαγαλακια καποιων εδω στην Ελλαδα.

 12. Μορντεχάϊ Φριζής said

  Και ας μην ξεχνάμε ποιός και τί είναι ο γαμπρούλης του…

 13. Μορντεχάϊ Φριζής said

  Κατ’εμένα όσο επικίνδυνη είναι η ακροδεξιά άλλο τόσο είναι επικίνδυνη η ακροαριστερά. Και οι δύο τους αποτελούν απειλή και για όλο τον υγιή ελληνικό λαό γενικότερα, όπως και τους Εβραίους της Ελλάδας ειδικότερα.

  Τώρα, ο κρυφο-πλευρικός Αντώνης, πιστεύει ίσως πως η πυρπόληση της Συναγωγής των Χανίων είναι ‘σιωνιστικό’ κόλπο, και πως κυβερνάμε τον πλανήτη, φυσικό λοιπόν είναι για τα πάντα να του φταίνε οι εβραιοσιωνιστάς- μήπως και το Ολοκαύτωμα εμείς το κάναμε στους εαυτούς μας; (κοιτάχτε τί θα απαντήσει και θα καταλάβετε με τί είδους αντισημίτη μιλάμε).

 14. κοσμάς θέμελης said

  καλως τον abravanel. καφεδακι, abravanel; που ρωτησε και ο ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΟΣ ντινος τις προαλλες…
  ωραιο το αρθρο σου, αλλα εχω δουλεια, θα επανελθω αργοτερα. Επειδη ομως ειμαι βεβαιος πως ξερεις οτι δεν απευθυνεσαι μονο στους δυο που σε ξερουν, αλλα σε ολους τους πολυπληθεις αναγνωστες σου, τους οποιους ελπιζω να εκτιμας, αναρωτιεμαι: επι εναμιση μηνα που σφαζομασταν μεταξυ μας και μας αφησες στο ελεος του θ-ου, δεν θα πεις κουβεντα; φρονω οτι οφειλεις, εκτος αν θεωρεις τον εαυτο σου πολυ υπερανω και θεωρεις οτι διαλογος γινεται μονο μεταξυ μας και συ παρακολουθεις αφ’υψηλου ξυνοντας τ’αποτετοια σου. Αν φαινομαι πολυ ειρων ή υπερβολικα επικριτικος, λαβε υπ’όψιν σου οτι τετοιος ειμαι. Κι αν σ’ενοχλει το ερωτημα ή το εν γενει στυλ μου, αποκλεισε με.

 15. Abravanel said

  Απαίτησα να διακοπούν άμεσα οι ύβρεις και ταυτόχρονα ζήτησα ευγενικά τα σχόλια να μην trollιαζουν και να είναι στοιχειωδώς εντός θέματος.

  Δυστυχώς ο σεβασμός που οφείλει ο καθένας στον συνάνθρωπο του δεν αποτελεί βάση συζήτησης για τους συμμετέχοντες οπότε από εδώ και πέρα θα είμαι αναγκασμένος να κάνω αυτό που απέφυγα, σεβόμενος το χρόνο μου αφιερώνετε σε αυτό το ιστολόγιο. Ουδείς είναι υποχρεωμένος να με διαβάζει και ούτε εγώ να χρειάζεται να σπαταλώ τον ελάχιστο ελεύθερο μου χρόνο όχι ασχολούμενος με δημιουργικές συζητήσεις αλλά παίζοντας τον τροχονόμο σε προσωπικές ύβρεις, κατηγορίες και παλιμπαιδισμούς.

  υγ. Επίσης μόνο ως προσωπική προσβολή μπορώ να θεωρήσω οτι κάποιος επιθυμεί να παραθέσει τον Ελεύθερο Κόσμο ως πηγή – προφανέστατα ο σχολιαστής δεν είναι ευπρόσδεκτος άλλο εδώ, τα ακούω που τα ακούω στην πραγματική ζωή, ας κρατήσω τουλάχιστον το διαδικτυακό μου σπίτι καθαρό.

 16. Είμαστε γαϊδούρια. Με εκφράσεις του υποκόσμου και του πεζοδρομίου σχεδόν όλη η Ελλάδα μιλάει σήμερα.

 17. κοσμάς θέμελης said

  abravanel, με θιγεις! εγω εβρισα ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΣ! Ημουν εν αμύνη κύριε προεδρε. Παρακαλώ οχι στο ιδιο σακκι με αλλους. Νομιζω η κομ ιλ φω συμπεριφορα θα ηταν να ΣΒΗΣΕΙΣ οοοολους τους αλλους και να αφησεις τα δικα μου σχολια ελευθερα. Προσεφερα στον πολιτισμο. Κι εν παση περιπτωσει ηταν σε καθαρη αμυνα, οπως προειπα. επισης νομιζω οτι καταλαθος εσβησες κατι λινκς που ο κυριος σιδηρουντιος (καλο, ε;) απεδεικνυε πραγματα και θαμματα παραπεμποντας στον εαυτο του. Βεβαια, προλαβα και τα διαβασα και εν καιρω θα του απαντησω. Θα πεις και σε τα μας ποιος παρεπεμπε στον Ελευθερο Κοσμο; Διοτι δεν το θυμαμαι. μαντεψιες; αυτος που ελεγε για τους ιλουμινατι αναποδα; ο επιτεθεμενος κατα του εωσφοροσιωνιστικου τερατος; δεν πιστευω ο θρησκειοσυγκρητικος;

 18. κοσμάς θέμελης said

  χαχαχα…ασε αρχηγε των ατακτων…εσυ δεν εβριζες, ξερεις τι εκανες. μην πω τωρα και με μαλωσει ο απων αρχηγος που αιφνιδιως εκανε αισθητη την βροντωδη παρουσια του. (ππσστ…αμπραβανελ, πλακα κανω, μη με σβησεις παλι…)

 19. David said

  «Επίθεση μεταναστών και αριστερών στην Συναγωγή στη Λάρισα»

  Γιατί λοιπόν υπάρχει αυτή η αύξηση βίαιων περιστατικών την τελευταία 15ετία, ενώ όπως παραδέχεσαι ο μεταπολεμικός αντισημιτισμός γενικά δεν ήταν βίαιος; Υπήρχε προφανώς και τότε αντισημιτικός λόγος και μιλάμε για περίοδο που δεν υπήρχε και απολυτη δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα. Γιατί τότε δεν υπήρχαν τέτοια περιστατικά αλλά υπάρχουν τώρα; Και για να μην ξεχνόμαστε, εκτός από συναγωγές, σήμερα καίγονται και βανδαλίζονται συστηματικά και εκκλησίες, κάτι παντελώς αδιάνοητο παλαιότερα. Τι έχει αλλάξει;
  Αυτό που έχει αλλάξει μετά το ’90 είναι η μαζική μετανάστευση, παράνομη στη συντριπτική πλειοψηφία, που σε μεγάλο ποσοστό προέρχεται από μουσουλμανικές χώρες. Αυτό αφενός οδηγεί σε άνοδο και ριζοσπαστικοποίηση εγχώριων εθνικιστικών κομμάτων αφετέρου παράγει η ίδια δυναμική με ισλαμικά αντισημιτικά και αντιχριστιανικά χαρακτηριστικά (για ευνόητους λόγους). Το ίδιο δηλαδή που συμβαίνει και στις χώρες της δύσης που δέχονται μεγάλους αριθμούς μουσουλμάνων.

  Δεν βλέπω να εντοπίζεις και να σχολιάζεις αυτήν την παράμετρο. Βαθμολογείς μητροπολίτες με αντισημιτικά πόιντς, αλλά αρνείσαι να δεις τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Γιατί άραγε; Π.χ. για τον Ολλανδό «ακροδεξιό» τον Βίλντερς τι άποψη έχεις; Είναι φιλοσημίτης μέχρι παρεξηγήσεως και καθε τρεις και λίγο βρίσκεται στο Ισραήλ για να δηλώσει τη στήριξή του. Είναι όμως και κατά του Ισλάμ και θέλει να απαγορέψει τη μουσουλμανική μετανάστευση στην Ολλανδια. Είναι λοιπόν η πολιτική του Βίλντερς «good for the Jews»; Η απάντηση για κάποιον τρίτο μοιάζει προφανής, αλλά κάτι μου λέει ότι έχεις ήδη πει όχι.

  Το τεστ θέλει να δείξει αν τελικά αυτό που σε ενδιαφέρει πραγματικά είναι η ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων ή περισσότερο το πώς θα επιτευχθεί το «ανώτερο» αριστερό ιδεώδες μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Διότι στην πράξη, όπως αποδέχεσαι κι ο ίδιος, η πολυπολιτισμική σημερινή Ελλάδα είναι λιγότερο ασφαλής για τους εβραίους (και όχι μόνο) από ό,τι ήταν η μονοπολιτισμική μεταπολεμική Ελλάδα.
  Κατά βάθος νομίζω ότι θα ήθελες να ισχύουν και τα δύο. Και η χώρα να γίνει πολυφυλετική/πολυεθνική και η εβραϊκή κοινότητα να είναι ασφαλής σε αυτήν. Η πραγματικότητα όμως λέει τα αντίθετα.άρα πρέπει να διαλέξεις.
  Ελπίζω να διαψευστώ αλλά δεν προβλέπω ότι θα το κάνεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσεις να θεωρείς ως μεγαλύτερο εχθρό και κίνδυνο τον «χριστιανικό αντισημιτισμό» και να επιτίθεσαι σε μητροπολίτες και τον Κοσμά τον Αιτωλό, ενώ συγχρόνως θα δικαιολογείς στα πλαίσια μιας γενικότερης αριστερίζουσας μεταναστολαγνείας ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα μουσουλμανικής και γενικότερης λαθρομετανάστευσης. Ίσως μάλιστα να συμμετέχεις και σε εκστρατείες κατά της «ισλαμοφοβίας» ως άλλο ένα είδος «ρατσισμού» που πρέπει να καταπολεμηθεί.

 20. nikos said

  David δεν εχεις αδικο..μα καθολου αδικο..

 21. Προοδευτικός Προοδευτικότερος Αμπραβανελ-ότατος
  Μεγάλες προόδους έχει κάνει ο Αμπραβανέλ μια και τουλάχιστον τώρα αναφέρεται και στην αριστερή βία των γεγονότων – πράγμα που κινδυνεύει να τον χαρακτιρισει αντίδραση. Πλην όμως – όπως και στο έργο του Βούλγαρη – ΔΕΝ μπορεί να εγκαταλείψει τον προοδευτισμό του – που συμβολίζεται ίσως καλύτερα στο γουεμσάιτ του από τον Καρατζαφίρερ που κανονικά θάπρεπε να να τον απωθεί μιά και αποτελεί εκχυδαϊσμό του ολοκαυτώματος.
  ¨Ετσι θυμάται καλά το όνομα του πακιστανού που σκοτώθηκε από (λένε) χρυσαυγίτες – λίγο λιγότερο καλά το όνομα του ταξιτζή που σκοτώσαν χθες για ευτελές ποσό. ¨Οταν φτάνει στα θύματα της Μάρφιν λέει πολλές φορές τη λέξη Μάρφιν για να φανεί πως είναι θύματα του καπιταλισμού – ΔΕΝ λέει πχ Αγγελική Παπαθανασοπούλου – εγκυος ελληνιδα τραπεζουπάλληλλος που κάηκε ζωντανή απο αντιεξουσιαστές (sic). Μιλάει για εβραίους – θύματα μα ποτέ δεν θα πεί για την κα Σούση που την δολοφόνησε η γεωργιανή υπηρέτριά της στο ίδιο της το σπίτι – προφανώς γιατί τέτοιες ευθιξίες τον κάνουν αντίδραση – μα ντε που ΔΕΝ την σκότωσαν χρυσαυγίτες …
  Κι φυσικά – αναφέρει και περιπτώσεις όπυ ο αντισημιτισμός είναι προοδευτικός – τον Μίκη, τον Κατανεβάκη και άλλους – αλλά κάπου η εντύπωση που δίνι πως πρόκειται για δίκαιους που λίγο παραφερονται και εξετράπησαν απότον ευθύ δρόμο – σε αντίθεση με τους «χρυσαυγίτες» «πλευρικούς» καρατζαφερικούς» που είναι το απόλυτο κακό.
  ¨Ενα όμως δεν μπορώ να πώ – πως είναι μόνος σαυτό – σχεδόν όλη η ελληνο-εβραϊκή διανόηση προοδευτικίζει και αυτό καθορίζει τη στάση της.
  Μπορώ όμως να καταδικάσω απερίφραστα την φράση για την «γενικευμένη συνεργασία Χριστιανών ελλήνων με γερμανούς κατά την διάρκεια του ολοκαυτώματος» – όχι φυσικά με την έννοια ότιι δεν υπήρχαν δωσίλογοι και καιροσκόποι που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση – αλλά επειδή η φράση αφενός αποδίδει τον δωσιλογισμό στην χριστιανική θρησκεία και αφετέρου επίθετα σαν το «γενικευμένη» είναι σκορεινά παραδείγματα κισιντζεριανής «επικοδομητικής ασάφειασς» (constructive -sic- ambiguity)

 22. Abravanel said

  David αυτό που αναφέρεις αποτελεί κεντρικό θέμα συζητήσεων στην εβραϊκή κοινή γνώμη του εξωτερικού. Εχεις δίκιο όταν λες οτι θα προτιμούσα μια πολυφυλετική κοινωνία και ταυτόχρονα ασφάλεια για εμένα και την οικογένεια μου – αυτό όμως δεν σημαίνει οτι είμαι υπερ της δικής σου ερμηνείας της λέξης «πολυφυλετισμός» ή αναιρεί την προσωπική μου εκτίμηση οτι η χριστιανική παράδοση της Ελλάδας οφείλει να είναι σεβαστή απτά και οτι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών δεν είναι ασύμβατος με την πολιτισμική παράδοση της.

  Καταρχήν πιστεύω οτι η μετανάστευση είναι κάτι το αναπόφευκτο και αποτελεί πηγή κέρδους για την κοινωνία όταν γίνεται με σεβασμό τόσο στον νέο συμπολίτη μας, όσο και στον παλιό συμπολίτη αλλά και την ιστορική διαδρομή της κοινότητας υποδοχής. Οταν γίνεται με τους ίδιους όρους με τους οποίους άγεται η ελληνική κοινωνία, τότε δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ότι λύνει μιας και το κέρδος το καρπώνεται όχι η ελληνική κοινωνία αλλά οι δομές εξουσίας που εκμεταλλεύονται τέτοια αναρχία. Πχ θεωρώ το δικαίωμα στην πρόσβαση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αδιαπραγμάτευτο ακόμα και αν δεν έχουν συμμετάσχει ακόμα στο δίκτυο αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας που εκφράζεται μέσω του κράτους πρόνοιας. Αλλά ταυτόχρονα θεωρώ αδιαπραγμάτευτη την αυστηρή τήρηση των εργατικών κανονισμών χωρίς καμμία εξαίρεση μπρος την ανάγκη που οφείλει να μην αποτελεί πρόφαση για την κατάργηση του κράτους που αποτελεί την έκφραση της κοινωνίας των πολιτών και όχι το βίαιο χέρι της επιβολής δομών εξουσίας, (βέβαια αναγνωρίζω οτι κάτι τέτοιο αποτελεί ουτοπία).

  Οσο για τον Βίλντερς παραπέμπω στο ίδιο το κείμενο που σχολιάζουμε σήμερα. Ο Βίλντερς απαιτεί την επικράτηση ενός συγκεκριμένου μοντέλου κοινωνίας ανεξάρτητα από τα μέλη που την απαρτίζουν – η λογική του με προβληματίζει γιατί παρόμοια μοντέλα σκέψης έχουν οδηγήσει σε αντιεβραϊκές διώξεις και ιστορικά αντανακλαστικά είναι ισχυρότερα των φόβων για δυνητικά προβλήματα από την «άλλη πλευρά». Αν ήμουν στην Γαλλία όπου αντισημιτικά περιστατικά από πολίτες/μετανάστες μουσουλμανικής πίστης πλεον υπερτερούν σε σχέση με την ακροδεξιά βια, τότε ίσως να συμβίβαζα τις ιδεολογικές μου αρχές μπροστά στην ανάγκη ασφάλειας για την οικογένεια μου αλλά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην Ελλάδα και δεν προβλέπεται να συμβεί γιατί ακόμα και ο αριστερός αντισημιτισμός εμπνέεται από την ακροδεξιά παράδοση και δεν έχει αναπτύξει ιδία φιλοσοφία.

  Επίσης ο χριστιανικής κοπής μεταπολεμικός αντισημιτισμός δεν ήταν βίαιος γιατί η συνολική κοινωνία δεν ήταν ανοικτά βίαιη, (πχ οι desaperecidos του Περόν δε νομίζω οτι θα μπορούσαν να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία μη παραγνωρίζοντας τα βασανιστήρια των ξερονήσιων). Σήμερα υπάρχει μια γενικότερη εκτράχυνση της κοινωνίας, είτε αφορά τη Χρυσή Αυγή, είτε ακραία κομμάτια του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ακριβώς για αυτό δε νομίζω οτι οι μετανάστες παίζουν σημαντικό ρόλο παρά αποτελούν προφάσεις που αν δεν υπήρχαν, τότε την θέση του αποδιοπομπαίου θα έπαιρνε κάποιος άλλος όπως οι Ρομά ή οι Εβραίοι. Και ας μην ξεχνάμε οτι δεν ήταν βίαιος γιατί οι εβραίοι υποτάσσονταν αδιαμαρτύρητα σε κάθε ιδιοτροπία της χριστιανικής κοινωνίας, είτε αυτό αφορούσε την απαγόρευση να γίνουν νηπιαγωγοί/δάσκαλοι/καθηγητές είτε την νομική και ηθική νομιμοποίηση των δοσιλόγων και των μεσεγγυούχων.

  Είναι λίγο αργά και ελπίζω να βγήκε νόημα. Η θέση μου ουσιαστικά είναι οτι αν το καράβι γέρνει θέλω να αντλήσω τα ύδατα και όχι να γεμίσω το αμπάρι από την άλλη πλευρά, γιατί ίσως έτσι φαίνεται οτι συνεχίζει να προχωράει αλλά στην πραγματικότητα ταυτόχρονα βουλιάζει.

 23. Δεν υπήρχαν ιστορικοί λόγοι και δεν δόθηκαν αφορμές στην κοινή γνώμη και δεν δόθηκε κατεύθυνση στην κοινή γνώμη για να είναι βίαιος ο μεταπολεμικός αντισημιτισμός μέχρι το 1974. Σημαντική εξέλιξη για την πορεία του αντισημιτισμού στην Ελλάδα ήταν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση Αλαζράκη, του Εβραίου γαμπρού του Ιωαννίδη, ο οποίος σύμφωνα με επώνυμες κατηγορίες ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ Κίσιντζερ και Ιωαννίδη. Από εκεί ξεκίνησε ένα παρακράτος να στοχοποιεί τους Εβραίους της Ελλάδος γενικότερα ως “Αλαζράκηδες”. Το ίδιο παρακράτος έβγαλε και τις περίφημες προπαγάνδες που κατηγορούσαν τους Κυπρίους για το ρόλο τους στην αντίσταση της εισβολής, τους δήθεν Εβραίους σκοπευτές που στόχευαν τους διαδηλωτές γύρω από το Πολυτεχνείο κτλ. Δεν θέριεψε αμέσως ο αντισημιτισμός από το 1974 και μετά, αλλά όσο περισσότερο γνωστή γίνονταν η προπαγάνδα για τον Αλαζράκη κτλ, τόσο πρέπει να έφερνε αντισημιτικά αποτλέσματα. Υπόψιν ότι μέσα διακίνησης προπαγάνδας δεν είναι πάντα τα ΜΜΕ, αλλά μπορεί αυτή να γίνει απλά και σταδιακά από στόμα σε στόμα και από κύκλο σε κύκλο. Κάποια στιγμή τη δεκαετία του 80 η Ελλάδα στήριξε έντονα τους Παλαιστίνιους, και αυτό έφερε επίσης αντι-εβραϊσμό / αντισημιτισμό στην κοινή γνώμη. Έτσι ακριβώς όπως δύο ή τρείς γεωπολιτκές αποφάσεις ή σημαντικά γεωστρατηγικά ή οικονομικά γεγονότα μπορούν να φέρουν αντισημιτισμό, έτσι μπορούν και να φέρουν και φιλοσημιτισμό. Αυτή είναι μία προοπτική την οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχει δει και δεν έχει μελετήσει ο Εβραϊσμός με σοβαρότητα. Αν κάνω λάθος να μου πείτε.

 24. Αμπραβανέλ ο αδιόρθωτος …
  Νεα (ή μ’αλλον όχι τόσο νέα) μαργαριτάρια του Αμπραωανέλ στήν απάντηση προς Δαυϊδ
  Οι έλληνες αριστεριστές αντσημίτες υπάρχουν μεν, αλλά ο αντισημιτισμός τους είναι ακοδεξιός . Εγώ πληρώνω – εγώ παραγγέλνω είπεο Γκάουτσο Κώτσο. Κάτι θυμάμαι γιά φίλο που μούχε πεί πως οι εβραίοι δεν έχουν καμμιάσυνειφοράα στην τέχνη. ¨Οταν εγώ του ανέφερα τον Προύστ μου αποκρίθηκε πως αυτός δεν μετράει – έπαψε να είναι εβραίος. Η την φεμινίστρια που μουπε πως άν ο κόσμος είχε περισσότερες γυναίκες ηγέτιδες δεν θα υπήρχαν πόλεμοι. ¨Οταν της είπα πως π΄λεμους έκαναν κράτη υπο τη ηγεσία της Γκόλντας, της Ιντίρα, της κας Θάτσερ, της κας Μπανταρναναικε της Κευλάνης κλπ μούπε πως αυτές ήταν δυνάμει άντρες…
  Τι να κάνουμε που συμβαίνει το αντίθετο – στις 1400 σελίδες Πλεύρη μέτρησα πανω από 100 αντιγραμμένες απο την μπροστάρισα της ελληνικής προοδευτικής δημοσιογραφίας Ε – ενώ στην δίκη του έγνε αναφορά στον Μαρξ και το γνωστο βιβλίο του «Για το Εβραϊκό Πρόβλημα».
  Προσέξε – αφενός η «Χρυσή Αυγή» αλλα κατ’αντιδιαστολή «ακραία» στοιχεία του αντιεξουσιακού χώρου..

 25. κοσμάς θέμελης said

  Ισως η εκφραση του αμπραβανελ περι αριστερου αντισημιτισμου και ακροδεξιας παραδοσης ειναι ατυχης, εντουτοις η γενικη σκεψη του σχολιου ειναι σαφης.
  Ειναι πιθανο παντως, οσο και αν το περιεχομενο φαινεται αυτονοητο, να χρειαζεται καποια οριοθετηση του αντισημιτισμου. Το γεγονος οτι αντιεξουσιαστες, αριστεροι και ακροδεξιοι συμπιπτουν σε αντιεβραϊκες κρισεις μπορει να βοηθαει, αλλα ενδεχομενως μπορει να δημιουργει και συγχυση. το ιδιο συμβαινει και με τον ενδημικο στην ελλαδα «αντιαμερικανισμο», που βλεπουμε να συμπιπτουν πλατεια στρωματα εντελως ετεροκλητα πολιτικα.
  Εν παση περιπτωσει σε οριακες περιπτωσεις πρεπει καποιος να ειναι πιο προσεκτικος. Η πολιτικη αντιθεση στο Ισραηλ, ακομη ισως κι αν φτανει σε (λεκτικη, οχι εμπρακτη και βιαιη) αρνηση του δικαιωματος υπαρξεως, δεν ειμαι βεβαιος αν μπορει (ή ακομη και αν ειναι σκοπιμο ή ωφε΄λιμο) να χαρακτηρισθει αντισημιτισμος. Εν παση περιπτωσει δεν μπορει να ταυτιζεται το συνθημα σε τοιχο ΕΒΡΑΙΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΑΙ με το συνθημα ΙΣΡΑΗΛ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ.

 26. κοσμάς θέμελης said

  (συνεχιζω)Οτι ο αντιεβραϊσμος-αντισημιτισμος συχνα βεβαια ντυνεται ή μασκαρευεται σε πολιτικη αντιθεση στο Ισραηλ για λογους «πολιτικης ορθοτητος» δεν πρεπει να οδηγει συλληβδην στην κατηγορια περι αντισημιτισμου. Χρειαζεται καποια διαφοροποιηση σε καθε περιπτωση. Εμενα επισης με προβληματιζει καπως η αποψη περι της αναγκαιοτητας «αγαπης και φιλιας» με το Ισραηλ, επειδη ειναι τα μονα κρατη της περιοχης που αποκλειεται να εξισλαμισθουν με οποιονδηποτε τροπο, ή και η παρεμφερης αποψη (προπαρασκευαστικη της προηγουμενης) οτι η φιλια εβραιων-ελληνων ειναι «εξαναγκαστη», διοτι κινδυνευουμε απο τα ισλαμικα στιφη (μεταναστων ή εισβολεων). Εννοω την σκοπιμοτητα την καταλαβαινω, αλλα καπως μ’ενοχλει ο ωφελιμισμος της σκεψης. Αυτο που εντελει εχει πολυ μεγαλη σημασια και επισημεινει σωστα νομιζω ο αμπραβανελ ειναι ο παραγων «ασφαλεια». Ενταξει, φυρδην-μιγδην σκεψεις, αλλα ελπιζω καποια σημεια να γινονται κατανοητα.

 27. κοσμάς θέμελης said

  Οτι ο κλασσικος, επικινδυνος αντισημιτης θα ανακατεψει στο τσουκαλι του τα παντα, Μαρξ, Σταθη, Ελευθεροτυπια, Μικη, ακροδεξιους «θεωρητικους» κ.λπ ειναι αναμενομενο και πρεπει το φαινομενο να αντιμετωπισθει αναλογα, διοτι ειναι πραγματι επικινδυνο. Αλλα λεει κατι για τον μαγειρα, δεν λεει κατι για τα επιμερους στοιχεια της σουπας.

 28. tomoly said

  Abravanel,

  και λοιποί φίλοι,

  καλημέρα!

  Λέει στο «Beautiful boy» ο Lennon: «Life is just what happens to you,
  While your busy making other plans». Έτσι και τώρα, η ζωή ξεπερνάει τα δικά μας «δημοφιλή»- «πιασάρικα»- «εύπεπτα» πλάνα, που στην περίπτωση του εδώ μπλογκ θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι, αφενός, αντισημιτισμός και, αφ΄εταίρου, φιλο- σιμητισμός. Ή φιλο- αριστερισμός και αντι- αριστερισμός, ή προοδευτισμός Vs συντήρηση, ή φιλοεβραίοι ανθέλληνες Vs αντιεβραίοι ανθέλληνες και λοιπά ΔΙΧΑΣΤΙΚΑ ιδεολογικά- πολιτικά τερτίπια.

  Ελλάδα και Ισραήλ, ΗΔΗ, συμμάχησαν. Οι κρατικοεθνικές οντότητες συνδέθηκαν. Και καθόλου δεν ενδιαφέρει πια τι λέει ο κάθε «ψωνισμένος» και ημιμαθής ανθέλληνας Εβραίος, ή αντισημίτης φιλλέληνας, στην Ελλάδα, στο Ισραήλ ΚΑΙ στον κόσμο όλο («ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ» + «ΔΙΑΣΠΟΡΑ»). Ο καιρός του διαχωρισμού, -κι αυτός, ΑΝ υπήρξε στα σοβαρά-, πέρασε. Αυτό που «παίζει» δυνατά, πλέον, είναι η ΣΥΝ_ΘΕΣΗ.

  Υπήρξα κάποιος που έκανε σφοδρή κριτική στον Ιουδαϊσμό, ως φιλοσοφία- κοσμοθεωρία- ιδεολογία. Διότι κάθε θρησκεία οδηγεί και σε ιδιαίτερο, δικό της, αφ’ εαυτού τρόπο σκέψης, κι εμένα με γοήτευε ο πατρώος, ο ελληνικός. (Η μοναδική, ever, ανθρωπομορφική θρησκεία. Άρα και μοναδικός τρόπος Σκέψης). Αυτός, ακριβώς, ο τρόπος Σκέψης, ΔΗΛΑΔΗ, που κατασυκοφαντίθηκε και καταδιώχθηκε μέχρι θανάτου, κυριολεκτικού, των φορέων του. Φυσικά κριτική ασκούσα ΚΑΙ στον Χριστιανισμό και στον Μουσουλμανισμό, ως «Μονοθεϊσμών» και αυτών. Αλλά, βέβαια, με ενδιέφερε, πρωτίστως, η μήτρα, το καλούπι, η πηγή, το αυθεντικό, το «σήμα κατατεθέν», το original. Πνευματικό και όχι φυλετικο, φυσιο- λογικά, ήταν και είναι το ζήτημα.

  Όντως, η εικοσαετής έρευνα στο ζήτημα της αντιδιαστολής «ελληνισμού» και «μονοθεϊσμού», (προτιμώ αυτόν τον όρο από το «ιουδαϊσμός», αφού ο τελευταίος δεν συμπεριλαμβάνει όλη την ιστορική πορεία του «εβραϊσμού», αφήστε που ούτε και αυτός ούτε ο «σιωνισμός» το κάνει), κατέληξε στο εξής απλό: υπάρχουν Εβραίοι ή Ιουδαίοι ή Ισραηλίτες που είναι «Έλληνες τω πνεύματι», όπως υπάρχουν και Έλληνες που είναι Εβραίοι- Ιουδαίοι- Ισραηλίτες και, εν τέλει «Μονοθεϊστές τω πνεύματι». Με άλλα λόγια, δεν είναι φυλετικό το ζήτημα, αλλά ΙΔΕΟ_ΛΟΓΙΚΟ, ΠΝΕΥΜΑ_ΤΙΚΟ, ΦΙΛΟ_ΣΟΦΙΚΌ και, η κατάληξη όλων αυτών και των πάντων στην ζωή, ΠΟΛΙΤΙΚΟ.

  “..Λέει στην «Λιμπερασιόν» ο 82χρονος Φρανσουά ΒΑΛ, ο πατέρας του οποίου πέθανε το 1943 στο Άουσβιτς: «Το ουσιώδες στο κείμενό μου στην ‘Λε Μοντ’ ήταν η δήλωση πως ο διωγμός των Εβραίων ήταν ένας διωγμός όπως όλοι οι άλλοι». Επί 35 χρόνια εκδότης (στον οίκο Seuil) και με μεγάλη επιρροή στην γαλλική διανόηση, ο ΒΑΛ αποσύρθηκε πλήρως πριν 16 χρόνια. Βγήκε ΟΜΩΣ από την σιωπή του πριν από μερικές βδομάδες, δημοσιεύοντας στη ‘Λε Μοντ’ ένα αυστηρό άρθρο εναντίον του παλιού του φίλου, γλωσσολόγου Ζαν- Κλοντ Μιλνέρ, ο οποίος χαρακτήρισε ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΟ ένα βιβλίο του Πιέρ Μπουρντιέ και ανήγαγε τους Εβραίους σε ε ν σ ά ρ κ ω σ η του α π ό λ υ τ ο υ θ ύ μ α τ ο ς .. Για τον γλωσσολόγο, οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες είναι αρνητικές έναντι των Εβραίων, επειδή είναι εμποτισμένες από έναν χριστιανικό οικουμενισμό όπου, κατά τη ρήση του Αποστόλου Παύλου, «δεν υπάρχει πια ούτε Εβραίος ούτε Έλληνας».

  Σ’ αυτό ο Φρανσουά ΒΑΛ αντιτάσσει την εμπειρία ενός δείπνου, πριν από δύο ή τρία χρόνια: «Ήταν στο σπίτι ενός ψυχολόγου. Όλοι ήταν Εβραίοι και το θέμα ήταν η/το Τορά. Εγώ σιωπούσα». Όταν τον ρώτησαν γιατί σιωπά, ο Βαλ τελικά είπε: «Τι θέλετε να σας πω; Ε γ ώ ε ί μ α ι ΕΛΛΗΝΑΣ». Δηλαδή, είμαι φιλόσοφος, όχι μελετητής του Μωσαϊκού Νόμου”, (Γιώργος Αγγελόπουλος, Τα Νέα, 2-3-07).

  “Without Deir Yasin there would be no Israel”= «χωρίς το Deir Yasin δεν θα υπήρχε Ισραήλ», λέει ο BEN GURION. Ωχ, ωχ. ωχ! «Κάργα» σιωνιστής, λοιπόν. Κάπου αλλού λέει:

  «Η διαμάχη μεταξύ των ΑΣΜΟΝΑΙΩΝ και των ΕΛΛΗΝΩΝ κυβερνητών δεν ήταν απλώς ο πολιτικός και στρατιωτικός αγώνας ενός καταπιεσμένου λαού που μαχόταν κατά των ξένων κυβερνητών και καταπιεστών. Ήταν κυρίως μία ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ διαμάχη –μία από τις πλέον δραματικές στην ανθρώπινη ιστορία […] Πολλά πράγματα ίσως θα ήταν διαφορετικά στην ιστορία μας και στην ιστορία του πολιτισμένου κόσμου, αν ΑΠΛΩΣ εκείνοι από τους λογίους μας που γνώριζαν ελληνικά είχαν μεταφράσει τα έργα του Σοφοκλή, του Θουκυδίδη, του Πλάτωνα και των άλλων σπουδαίων λογίων της Ελλάδας, την ίδια περίοδο που τα ιερά μας βιβλία μεταφράζονταν στα ελληνικά…», «Ben-Gurion Looks at the Bible», (αποσπάσματα στη διεύθυνση users.cyberone.com.au/myers/bengur-bible.html)

  Και, τώρα, να τι έλεγε ένας Έλληνας, -Πατριάρχης και κεφαλη του Γένους, μάλιστα: «ΕΛΛΗΝ ων τηι φωνήι, (αν και μιλάω ελληνικά), ΟΥΚ αν ΠΟΤΈ φαίην (ποτέ δεν θα έλεγα) Έλλην είναι, δια το ΜΗ ΦΡΟΝΕΙΝ ως εφρόνουν ποτέ (κάποτε) οι Έλληνες, αλλ’ από της ιδίας μάλιστα θέλω ονομάζεσθαι δόξης (= αλλά από την δικιά μου δοξασία- Δόγμα- φρόνηση θέλω να ονομάζομαι). Και ει τις έροιτό με τις ειμι, (κι αν κάποιος με ρωτούσε τι είμαι), αποκρινούμαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είναι», Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος, (15ος Αιώνας).

  Πώς «εφρόνουν ποτέ οι Έλληνες», -άραγες;

  «Rabbi (Ραβίνος) Louis Finkelstein confirms (επιβεβαιώνει) what the eminent (εξέχων) Rabbi Adolph Moses states (καταθέτει) in his great classic “Yahvism, and Other Discourses”, (Ιαχβεδισμός, και άλλες πραγματείες), in collaboration (συνεργασία) with the celebrated (τιμημένο) Rabbi H.G. Enlow, published (εκδοθέν) in 1903 by the Louisville Section of the Council of Jewish Women (Συμβούλιο Ιουδαίων Γυναικών), in which Rabbi Adolph Moses, on page 1, states:

  “Among the innumerable misfortunes which have befallen…the most fatal in its consequences is the name Judaism… It was Flavius Josephus, writing for the instruction of Greeks and Romans, who coined the term Judaism, in order to pit it against Hellenism… by Hellenism was understood the civilization, comprising language, poetry, religion, art, science, manners, customs, institutions, which…had spread from Greece, its original home, over vast regions of Europe, Asia and Africa”», “The truth about Khazars”, (σσ: μην «κολλάτε», πάιδες, στα πρόσωπα, αλλά στο αν αυτά που λένε είναι σωστά ή λάθος. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» και τούμπαλιν).

  (= Απ’ όλες τις αμέτρητες συμφορές που ενέσκηψαν…η πιο ολέθρια στις συνέπειές της είναι το όνομα “ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ”… Ήταν ο Φλάβιος Ιώσηπος, γράφοντας προς ενημέρωση/εκπαίδευση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, αυτός που έπλασε τον όρο “ιουδαϊσμός, με σκοπό να τον αντιπαραθέσει στον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ… Με το “ελληνισμός” γινόταν κατανοητός ο πολιτισμός, που περιλάμβανε- περιείχε- περιέκλειε- συνίστατο από ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΙΗΣΗ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΡΟΠΟΥΣ, ΗΘΗ, ΘΕΣΜΟΥΣ, και …είχε εξαπλωθεί από την Ελλάδα, τον αυθεντικό τόπο καταγωγής του, σε αχανείς περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής”), “Η αλήθεια για τους Χαζάρους”, Benjamin H. Freedman.

  Ελπίζω να έγινε κατανοητό το νόημα της παρέμβασής μου, γιατί τέλειωσε ο διαθέσιμος χρόνος μου προς σχολιασμό, (δυστυχώς, «έφαγα» πολύ χρόνο να βρω τα αποσπάσματα). Αυτή την εποχή, πιστεύω ότι ένα πλησίασμα Ελλήνων (Ελλαδιτών, κυρίως) και Ισραηλιτών (Ισραηλινών, κυρίως) θα ήταν σωστό και χρήσιμο, ως ωφέλιμο, έργο. Τι λετε; Κάνουμε ένα μπλογκ- σάιτ προς αυτόν τον στόχο; Πάντως, στο «μπλογκάκι» μου άρχισα μια καινούργια καθημερινή κατηγορία που έχει ειδήσεις και απόψεις από το Ισραήλ, μέσω της Haaretz, (οπότε, και από ολόκληρο τον κόσμο, μέσω των σχολίων της), αλλά, ταυτόχρονα, για ισορροπία και «έξωθεν», ή δημοκρατική, «καλή μαρτυρία», -επειδή ίδιον των Ελλήνων η καχυποψία ΚΑΙ το φιλότιμο (=> δικαιοσύνη), και από το Ιράν, μέσω του κρατικού/κυβερνητικού πρακτορείου ΜΜΕ, presstv.ir.

  Ειλικρινά, πιστεύω ότι Έλληνες και Εβραίοι έχουν πολύ πιο πολλά κοινά στοιχεία, παρά αντίθετα. «Συμπτωματικά, και παρεμπιπτόντως, κοινή είναι και η ΙΣΤΟΡΙΚΗ μοίρα τους, εδώ και 2000 χρόνια. Βέβαια, ισχύει ότι, «σύν_πτωσις επαναλαβανομένη παύει να είναι σύμπτωσις». Δείτε το επόμενο σχόλιο, γιατί εδώ θα βγει τρίδιπλο το σεντόνι!!!

  ΓΕΙΑ + ΧΑΡΑ σε όλους!

 29. nikos said

  o αντιχριστιανισμος ο ανθελληνισμος ο αντιαραβισμος ο αντιισλαμισμος θα πρεπει να στηλιτευονται η οχι? οταν πχ με δελτιο τυπου της αστυνομιας ξερουμε οτι οι δραστες του εμπρησμου στα χανια ηταν 2 αμερικανοι 2 αγγλοι και ενας ελληνας τσιλιαδορος υπαλληλοι της νατοικης βασης αλλα παρολα αυτα καποιοι επιμενουν να μηλουν για αντισημιτισμο στους ελληνες αυτο δεν συνιστα προκαταληψη κατα των ελληνων? και επειδη ο david ειχε αναφερθει στο αντισημιτισμο του κοσμα του αιτωλου λεει ο αιτωλος..»πως μπορεις να εισαι φιλος με τον εβραιο οταν βριζει τον χριστο και την παναγια» δεν ηταν εναντιων των εβραιων λογω φυλης αλλα εναντιων οσων μιλουσαν κατα της χριστιανικης θρησκειας..σε αντιθεση με τους ναζι η τους φανατικους ισλαμιστες που μισουν τους εβραιους απλα επειδη ειναι εβραιοι..αρα οι παραλληλισμοι καποιων ειναι λιγο ακυροι..

 30. Panagiotis Vassiliou said

  Kale mou tomoly:-)
  diavasa me poly endiaferon tis theseis sou oi opoies me endiefaroun an kai exo merikes paraksenies…
  Epeidh den eimai akomh mparoutokapnismenos se blogs klp «hsyxazo».

  SE ALLES EPEMVASEIS den mou aresei aktholou ma katholou oi vrisies (politikoideolikes kai mh).

  As dhlosoume «Ellhnes» h «Evraioi» alla…st’alithia!

 31. Herr K. said

  Ωραίο κείμενο. Διαφωνώ σχεδόν σε όλα – πλην κοινωνικών καναρινιών – αλλά ωραίο κείμενο. (no irony)

 32. Αμπραβανέλ, ως τώρα σε διάβαζα για τα πολύ ενδιαφέροντα πληροφοριακά που έλεγες για τους Εβραίους της Ελλάδας, τις αλλοτινές ή ακόμη υφιστάμενες κοινότητές τους, τα ήθη και έθιμά τους κλπ. Διάβαζα βεβαίως και τα άλλα που έγραφες, έφριττα με κάποιες ειδήσεις που δεν είχαν πολυακουστεί, χαμογελούσα, αγανακτούσα ή σταυριοκοπιόμουν :-) με τα σχόλια των αναγνωστών, αλλά τέλος πάντων δεν θα διαφήμιζα το ιστολόγιό σου λ.χ. στη γυναίκα μου, όσο κι αν εγώ προσωπικά το απολάμβανα. Το σημερινό σου άρθρο όμως με συγκίνησε και μ΄έβαλε σε πολλές σκέψεις — και θα ήθελα, αν μπορούσα, να το δώσω σε κάθε σοβαρό Έλληνα να το διαβάσει, έστω κι αν συνέβαλλα έτσι στη γενική κατήφεια…

 33. Abravanel said

  Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις καταρχήν.

  Franz Kafka η προσωπική μου αντιμετώπιση του αντισημιτισμού δεν είναι ιδεολογική αλλά καθαρά πραγματιστική – γίνεται ώστε να εξασφαλίσω ένα καλύτερο μέλλον στην οικογένεια μου. Ακριβώς για αυτό το λόγο δεν κάνω ποιοτική διαφοροποίηση μεταξύ αριστερού και δεξιού αντισημιτισμού αλλά κρίνω κάθε περίπτωση ανάλογα με το τραύμα που επιφέρει – ακριβώς το αντίθετο κάνεις εσύ: βάση των ιδεολογικών σου προσλήψεων κρίνεις το τραύμα, γεγονός που δικαιολογείται αν μιλούσαμε γενικώς, αλλά από την στιγμή που αφορά την οικογένεια σου στην Ελλάδα είναι το λιγότερο ευκαιριακή σαν ιδέα. Ως αποτέλεσμα χάνεις σημαντικά τα σημαντικά εθνικά χαρακτηριστικά του ελληνικού αριστερού/προοδευτικού αντισημιτισμού: οτι βασίζεται στην ίδια άγνοια που χαρακτηρίζει τον δεξιό αντισημιτισμό σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό αριστερό αντισημιτισμό που έχει ενσωματώσει μέρος της αντι/αντισημιτικής ρητορείας. Ετσι κρίνω οτι καλύτερη value for money αντιμετώπιση είναι η καταπολέμηση των παραδοσιακών ακροδεξιών απόψεων γιατί εμπνέουν και την σύγχρονη ελληνική αριστερά μαζί με την παραδοσιακή δεξιά – γεγονός που εξηγεί την προτεραιότητα μου.

  Σιδηρούντιε έχε υπόψιν σου οτι η ανάλυση σου είναι λογικοφανής, μπορώ να δεχθώ ορισμένα γεγονότα, αλλά ταυτόχρονα βασίζεται στην άγνοια σου για την εβραϊκή εμπειρία στην Ελλάδα. Είναι έκδηλα λάθος να θεωρείς οτι ο έντονος αντισημιτισμός ξεκίνησε μετά την Μεταπολίτευση – εξίσου έντονος ήταν και πριν με τους Εβραίους να χάνουν συναγωγές, περιουσία και να απολαμβάνουν καθεστώς προστατευμένου πολίτη Β’ κατηγορίας όπως αποδεικνύεται από την παρακολούθηση τους από το Τμήμα Αλλοδαπών ή την απαγόρευση πρόσληψης τους ως νηπιαγωγοί/δάσκαλοι/στρατιωτικοί κα. Απλώς πριν δεν εκδηλώνονταν βίαια γιατί η ελληνική κοινωνία ήταν άναρχη αλλά όχι physically βίαια.

  Κοσμά μάλλον συμφωνώ μαζί σου, ειδικά στο θέμα της εξέτασης της περίστασης στην οποία λέγεται κάτι. Προφανέστατα η κριτική στο Ισραήλ δεν είναι αντισημιτισμός, αλλά ειδικά στην Ελλάδα δυσκολεύομαι να πιστέψω στις αγαθές προθέσεις του βουλευτή ΣυΡιζΑ Κουράκη για τα Κατεχόμενα όταν ο ίδιος έχει απορρίψει συμμετοχή του σε κινητοποίηση για το νεκροταφείο που παράνομα κατέχεται από το ελληνικό κράτος και ο ίδιος είναι «έποικος» μέσω της πανεπιστημιακής του θέσης στο ΑΠΘ. Από μόνο του το καθένα είναι αθώο, μαζί όμως δημιουργούν ένα νέο μίγμα με αντιεβραϊκά χαρακτηριστικά.

  Τomoly μην είσαι σίγουρος οτι θέλεις να ενημερώσεις τους ισραηλινούς για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα – η εντύπωση που έχουν είναι μιας φιλικής χώρας της οποίας την λαϊκή κουλτούρα λατρεύουν, ας τους μιλήσει κανείς το τι έλεγε ο αγαπημένος τους Καζαντζίδης και να δούμε μετά.

  Niko όπως γνωρίζεις η Ελληνική Αστυνομία τους απελευθέρωσε και έπαψε τις έρευνες. Αυτό σημαίνει οτι το «Κράτος» είτε συνέλαβε 3 φουκαράδες με σκοπό να δείξει έργο στους ξένους και στην συνέχεια κατέρευσαν οι στημένες κατηγορίες, είτε οτι συνέλαβε τους ενόχους και αρνείται να τους καταδικάσει γιατί δε θέλει να ενοχλήσει τους αντισημίτες πελάτες τους. Και ο Κοσμάς ο Αιτωλός δεν είναι αθώα περιστέρα αλλά αντισημίτης εμετικού τύπου – προσβάλεις την νοημοσύνη να θεωρείς οτι προειδοποιούσε οτι οι εβραίοι ουρούν στα κεφάλια των ψαριών αλλά το έκανε γιατί οι εβραίοι στην πραγματικότητα μιλούσαν εναντίον του. Με αυτή την λογική καλώς ο Χίτλερ εξόντωσε τους Εβραίους γιατί σου εγγυώμαι οτι την δεκαετία του ’30 όλοι τον έβριζαν !

  HerrΚ άσπρη γάτα, μαύρη γάτα – αρκεί να πιάνει τα ποντίκια. Μπορεί να διαφωνείς με την αφετηρία μου αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος οτι διαφωνούμε στον προορισμό αν και όπως εξελίσσονται τα πράγματα έχω την εντύπωση οτι αυτά που γράφουμε εδώ θα τα διαβάζουν το 2022 όπως διάβαζαν το 1942 τα κείμενα της Βαιμάρης του 1922 – μερσί πάντως.

 34. nikos said

  «είτε οτι συνέλαβε τους ενόχους και αρνείται να τους καταδικάσει γιατί δε θέλει να ενοχλήσει τους αντισημίτες πελάτες τους.» εγω παντως απραναβελ στο πλογκ σου δεν ειδα να καταφερεσαι κατα αυτων των «αντισημιτικων» αφεντικων αλλα κατα της ελλαδας λεγοντας «πως υπαρχει στην ελλαδα αντισημιτισμος» και οχι μονο εσυ αλλα και πολλων αλλων τα σχολια που διαβασα..εδω αλλη ειχε γραψει οτι οι ελληνες ειμαστε αντισημιτες επειδη δεν καναμε διαδηλωσεις κατα του εμπρησμου..σε λιγο θα μας πουν οτι ειμαστε αντισημιτες επειδη δεν κανουμε περιτομη..

 35. Abravanel said

  Αγγελε ευχαριστώ αλλά θα επιστρέψουμε γρήγορα στα ήθη και έθιμα γιατί και δεν έχω την κατάρτιση να μιλώ για τέτοια πράγματα, (όχι εκεί την έχω αλλά στους τυφλούς ο μονόφθαλμος…), αλλά και συχνά ισχυρίζομαι οτι ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν και καλό είναι να στηρίξω αυτή μου την άποψη. Μέσα στα επόμενα θέματα θα ασχοληθούμε με το ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλάς της Θεσσαλονίκης, την Κoλοπετεινίτσα, τη συνεργασία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης με τις γερμανικές αρχές κατοχής για την προμήθεια εβραϊκών ταφόπλακων για τον Ναό του Αγ.Δημητρίου, την ελληνοεβραϊκή διάλεκτο και την δράση του Παλαιστινιακού Συντάγματος στην Ελλάδα. Ρώτα την γυναίκα σου τι θα ήθελε επιπλέον να διαβάσει και εγώ θα φροντίσω.

 36. Μορντεχάϊ Φριζής said

  Όχι δεν είναι κάθε επικριτής της πολιτικής του Ισραήλ αυτόματα αντισημίτης (άλλωστε μπορεί να είναι κάποιος επικριτής και από δεξιάς πλευράς, όπως για παράδειγμα προσωπικά επικρίνω κάθε κίνηση του Ισραήλ για διαμελισμό της εβραϊκής γης και διάλυσης εβραϊκών ‘εποικισμών’ ή το κηνύγι μαγισσών ενάντια Ραββίνων).

  Όμως τις περισσότερες φορές οι επικριτές δεν επικρίνουν μόνο τη μία ή την άλλη πολιτική, την μία ή την άλλη κυβέρνηση, αλλά εξολοκλήρου όλο το κράτος, όλο το λαό, αρνούμενοι ακόμα και το δικαίωμα ύπαρξης του. Αυτό το είδος αντισιωνισμού είναι καλλυμένος αντισημιτισμός.

  Και φυσικά ο θρησκευτικός αντισημιτισμός του Κοσμά του Αιτωλού ή του Σεραφείμ, δεν είναι φυλετικός αλλά δεν παύει να είναι αντισημιτισμός, διότι άλλο πράγμα το να διαφωνείς θρησκευτικά με τον Ιουδαϊσμό, και άλλο να συκοφαντείς ενάντια στον κάθε Εβραίο (θρήσκο ή μη).

  Περί Βίλντερς, ο άνθρωπος είναι αληθινός σύμμαχος του Ισραήλ και των Εβραίων (και όχι σαν τον καινούργιο Καρατζαφέρη) και δυστυχώς κάποιοι τον βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με τη Λεπέν και άλλους νεοναζιστές. Μεγάλο λάθος. Άλλωστε στο κάτω κάτω της γραφής, το φανατικό Ισλάμ είναι όντως επικίνδυνο για όλους, και δεν μπορεί κάποιος να συγκρίνει την ισλαμοφοβία (αν και μερικές φορές δεν είναι δικαιολογημένη) με την εβραιοφοβία.

  Τώρα στα λεγόμενα του Κάφκα, αν και έχει δίκιο περί του προβλήματος των λαθρομεταναστών (στο οποίο φυσικά φταίει κατα πολύ το ίδιο το κράτος και η δυτική νοοτροπία της καλοπέρασης) αυτό δεν κάνει ‘αθώες περιστερές’ και μη επικίνδυνους τους χρυσαυγίτες και πλευρικούς, από τους οποίους κινδυνεύει ο ελληνικός εβραϊσμός περισσότερο από κάθε άλλο στο απώτερο μέλλον.

 37. Άμπ., ένα σχόλιο έκανα, όχι ανάλυση. Λυπάμαι για το ότι ανησυχείς για την ασφάλεια της οικογένειάς σου, αλλά δεν είσαι ο μόνος. Υπάρχουν πολλοί γονείς στην Ελλάδα που βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, τόσο γηγενείς γονείς όσο και ξένοι.
  Δεν έχω χρόνο να κάνω ανάλυση, αλλά μιας και ανέφερες Καζαντζίδη θα ήθελα να προσθέσω το ότι πιστεύω πως μεγάλο ρόλο στην έξαρση του Ελλαδικού λαϊκού αντισημιτισμού έπαιξε και η κόντρα Μάτσα – Καζαντζίδη. Έχουν βγει στοιχεία για το ότι ο Μάτσας έκανε διάσημες προσπάθειες για να κόψει τον Kαζαντζίδη, και ενέπλεξε μέχρι και ξένους πολιτικούς στην υπόθεση φίμωσής του. Μπορεί να είχε δίκιο ο Μάτσας, δεν ξέρω, αυτό που όμως όλη η Ελλάδα έμαθε ήταν ότι ένας Εβραίος φταίει για τη φίμωση του εθνικού βάρδου, και μάλιστα αριστερού, ο οποίος στην προσπάθειά του να κρυφτεί από φασίστες διώκτες του έπαθε ένα ατύχημα και έμεινε στείρος. Η εβραιοφοβία βέβαια υπήρχε πριν από τις τελευταίες δεκαετίες, για αιώνες, εδώ όμως βλέπουμε ότι έχουν συμβεί κάποια γεγονότα τα οποία πρέπει να έχουν επιρροή στην κοινή γνώμη, και να την έχουν κάνει χειρότερη. Υπάρχουν μερικά γεγονότα και μερικές εξελίξεις που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και τη διάθεση κάθε λαού προς οποιονδήποτε άλλο λαό.

 38. Tomoly, συγνώμη, αλλά ο Γκουριόν, όπως και όλοι σχεδόν οι Ισραηλινοί και οι Εβραίοι γενικότερα, δεν έχουν μάθει τη ιστορία σχετικά με το τι ακριβώς έγινε επί Χασμοναίων. Ούτε ο Χριστιανικός κόσμος το έχει μελετήσει το θέμα. Δυστυχώς, τόσο οι Εβραίοι όσοι και οι Νεοελλαδίτες έχουμε μάθει εκείνη την ιστορία μέσα από το πνεύμα μεσαιωνικών και παλαιών γενικά κεντοευρωπαίων ιστορικών που υπέφεραν από υπέρμετρη εβραιοφοβία και υπέρμετρο φιλελληνισμό. Ειδικά γερμανοί ιστορικοί έχουν κάνει τη ζημιά στη μελέτη της ιστορίας της τότε εποχής. Το νέο Ισραήλ πατάει πάνω σε μία λανθασμένη ιστορική βάση. Και ποιός είμαι εγώ που θα το πω αυτό; Είμαι ένας από τους ελάχιστους που έχουν αφιερώσει κάποια χρόνια για την μελέτη της ιστορίας της εποχής εκείνης.

 39. Κ. ραβίνε, ο ραβίνος B. E. Scolnic, έγραψε το σύγγραμμα Alcimus, enemy of the Maccabees , όπου παρουσιάζει στοιχεία για το ότι ο Άλκιμος ήταν ο σωστός ηγέτης, σύμφωνα με το Νόμο. Καταρρίπτει προηγούμενες θεωρίες και έχει δίκιο σε αυτά που λέει. Ποιος όμως θα τον διαβάσει; Θα αλλάξει άραγε ποτέ στάση το ραβινικό κατεστημένο, σύμφωνα με τις εξελίξεις και τα νέα στοιχεία που έρχονται μέσα από την ιστορική έρευνα;

 40. nikos said

  «Και φυσικά ο θρησκευτικός αντισημιτισμός του Κοσμά του Αιτωλού ή του Σεραφείμ, δεν είναι φυλετικός αλλά δεν παύει να είναι αντισημιτισμός, διότι άλλο πράγμα το να διαφωνείς θρησκευτικά με τον Ιουδαϊσμό, και άλλο να συκοφαντείς ενάντια στον κάθε Εβραίο (θρήσκο ή μη).» o αιτωλος λεει «οταν ο εβραιος αποκαλει «πορνη» την παναγια και «μπασταρδο» τον χριστο πως μπορω να τον εχω φιλο?» επομενως δεν στρεφεται κατα της ιουδαικης θρησκειας γενικα αλλα κατα συγκεκριμενων που βριζουν τον χριστο και την παναγια..ακομα και σημερα στο ισραηλ παιζονται «σατυρικες» εκπομπες στις οποιες γελοιοποιηται το προσωπο του χριστου οταν εδω για την διαφημιση των τζαμπο με τον εβραιο του θεατρου σκιων εγινε το ελα να δεις..μεχρι και ΚΙΣΕ εβγαλε ανακοινωση..τελικα μηπως καποιοι επιτιθενται αμυνωμενοι? μηπως καποιοι το παιζουν κακομοιροι για να βγαινουν μονιμως απο πανω?

 41. Louis said

  Αμπραβανελ-
  1. Ο αντισημιτισμος χειροτερευει κατα τα φαινομενα σε χρονους οικονομικης και κοινωνικης ανεχειας. Και λεω «κατα τα φαινομενα», γιατι καλο θα ηταν εσυ και οι αναγνωστες σου να παρεθεταμε μιαν βιβλιογραφια εμπεριστατωμενων αναλυσεων με στοιχεια οτι αυξανομενες αντισημιτικες ιδεες και πραξεις ειναι επακολουθα του οικονομικου και κοινωνικου ξεπεσμου.
  2. Σε κοινωνιες οπου δεν υπαρχου Εβραιοι, αλλες κοινωνικες ομαδες αποτελουν τα εξιλαστηρια θυματα. Κατα συνεπεια, και με γνωμονα την ιστορια, θα ηταν απιθανο τα πραγματα να ηταν διαφορετικα με τους Εβραιους σε ορισμενες δυτικες κοινωνιες.
  3. Ομως η ιστορια δεν επαναλαμβανεται απαραιτητα. Συμφωνω οτι στις περισσοτερες δυτικες κοινωνιες, ακομα και τις πιο «ανεκτικες», ο Εβραιος ηταν ιστορικα ο αρχετυπικος «ενοχος». Αρα υπαρχουν αντισημιτικα φαινομενα και σε περιοδους ευδαιμονιας. Αλλα στις δυτικοευρωπαικες κοινωνιες, σε αυτην την ιστορικη φαση, η οικονομικη ανεχεια δεν εχει φερει περισσοτερο αντισημιτικο μενος , παρα περισσοτερο ρατσισμο και μισος απεναντι σε αλλες ομαδες. Χωρις ασφαλως να εχω την δικη σου ευαισθησια (οντας Χριστιανος), νομιζω οι Εβραιοι εχουν επιτυχει να αποδιωξουν τον ρολο του «αιωνιου ενοχου/εξιλαστηριου θυματος». Για παραδειγμα, στις Σκανδιναβικες χωρες, υπαρχουν εθνικιστικα κομματα, αλλα αυτα στοχευουν τους Μουσουλμανους. Στην Γαλλια, το κομμα του Λεπεν (και τωρα της Λεπεν) εχει εβραικα στελεχη. Οι Ολλανδοι εθνικιστες βαλλουν κατα των Μουσουλμανων (και των Ελληνων) και οχι κατα των Εβραιων – αλλωστε, οι Ολλανδοι Εβραιοι εχουν μιαν ιστορια 500-600 χρονων ακμης και παραδοχης απο το κοινωνικο συνολο.
  4. Δεν συμφωνω μαζι σου για τα εβραικα καναρινια. Η Ελληνες ηταν, ειναι και θα ειναι (μεχρι το ορατο μελλον) αντισημιτες. Ο αντισημιτισμος τους ηταν παντα υπερβαλλων – μονο τωρα καθε αντισημιτης ξερει οτι θα εχει μερικα λεπτα προβολης στα ΜΜΕ και στο ιντερνετ. Εστω οτι υπηρξε μιαν αυξηση αντισημιτικων φαινομενων. Αλλα στην στην Ελλαδα, τα τελευταια 15-20 χρονια, τα καναρινια ηταν οι Αλβανοι. Πιο προσφατα, οι Πακιστανοι. Και βλεπουμε στο μελλον.
  5. Συμφωνω με την τοποθετηση σου οτι πολλοι Ελληνες ειναι «Αγανακτισμένοι απέναντι σε όλους, πλην των εαυτών τους.» Και θα πω κατι που το δεν το λες ανοιχτα – οι Ελληνες ειμαστε βαθια υποκριτες και συμφεροντολογοι. Τις ιδεολογιες τις εχουμε χεσ..νες. Χρηζουμε ψυχαναλυσης – κατα προτιμηση απο Εβραιους ψυχαναλυτες!

 42. nikos said

  «κατα προτιμηση απο Εβραιους ψυχαναλυτες!» αμα ειναι σαν τον φρουντ βραστα..

 43. nikos said

  «οι Ελληνες ηταν, ειναι και θα ειναι (μεχρι το ορατο μελλον) αντισημιτες. Ο αντισημιτισμος τους ηταν παντα υπερβαλλων – μονο τωρα καθε αντισημιτης ξερει οτι θα εχει μερικα λεπτα προβολης στα ΜΜΕ και στο ιντερνετ.» απο που προκυπτει φιλε λουη αυτο? και εστω οτι υπαρχει αντισημιτισμος και μεγαλος σου λεω εγω..εχουμε κατσι να δουμε τις ιστορικες του ριζες..πχ ξερω πως το βιζαντιο μεσα στην κωνσταντινουπολη λειτουργουσαν ελευθερα οι συναγωγες οταν στην δυτικη ευρωπη καιγονταν καθε τοσο..οι εβραιοι που ηρθαν στην ελλαδα στην συντριπτικη τους πλειοψηφια απο την ισπανια εκδιωχθηκαν..και αντι οι εβραιοι της ελλαδας να κατηγορισουν τους ισπανους που τους εδιωξαν κατηγορουν τους ελληνες..στο τοπικ «ονοματολογια των εβραιων» αναφερεται ενα κειμενο με το πως αλλαξαν τα εβραικα ονομοτα κυριως των εβραιων της τριπολιτσας για να αποφυγουν το μαχαιρι των ελληνων..αντε και ειναι ετσι..διλαδη ενα πρωι ειπαν οι ελληνες «τι θα κανουμε σημερα ας σφαξουμε τους εβραιους εμπορους της τριπολιτσας για πρωινο» μηπως λεω μηπως συνεργαζονταν με τον οθωμανο κατακτητη και πλουτιζαν εις βαρος των ελληνων?

 44. nikos said

  http://www.youtube.XXXcom/watch?v=P4AR_7krPNQ

 45. nikos said

  το βιντεο το παραθετω ως μια μικρη αποδειξη του γιατι υπαρχει μια ας το πουμε «ψυχρα» κατα των εβραιων..χωρις αυτο να σημαινει οτι φταινε ολοι οι εβραιοι γιαυτα που εκαναν καποιοι συμπατριωτες τους κατα των ελληνων στην περιοδο της τουρκοκρατιας..αφου ομως καποιοι κατηγορουν τον αιτωλο να δουμε και γιατι ελεγε ο αιτωλος αυτα που ελεγε..

 46. κοσμάς θέμελης said

  παραπλευρη παρατηρηση: αν καποιος γραψει «σε μια τηλεοπτικη εκπομπη περι ιστοριας των ιωαννινων, ο γνωστος τηλεοπτικος μαγειρας κ. Μαμαλακης, ανεφερε οτι οι εβραιοι εβγαλαν λεφτα εκθετοντας σε δημοσια θεα το πτωμα του ηρωα κατσαντωνη (:αρβανιτης). Συνεπως καπως δικαιολογειται μια ψυχρα των εληνων κατα των εβραιων στην περιοδο της τουρκοκρατιας». Ο αναγνωστης δικαιως θα αναρωτηθει για το mental state του σχολιαστη. Αν βεβαια ανεβαζει και το λινκ της εκπομπης (χωρις ιδιαιτερο σχολιο), το ‘ιστορικο επιχειρημα» δυναμωνει. Θελω να πω οτι εντυπωσιαζομαι μεταξυ αλλων με την δυναμη που αποκτα η εικονα μεσω του διαδικτυου, ωστε για παμπολλους σχολιαστες, οποιαδηποτε (ενδεχομενως παπαρια) ανεβαινει απο youtube, οπου καποιος αγνωστος αμερικανος κανει καποιο σχολιο σε αγνωστο τηλεοπτικο καναλι, αυτοματως το σχολιο του (διαβαζε: παπαρια του) ισοδυναμει με ιστορικο-πολιτικο επιχειρημα-γεγονος, μη επιδεχομενο αμφισβητηση. μου θυμιζει αυτο που παλιοτερα ακουγες (ισως και σημερα), αν τολμουσες να αμφισβητησεις την εγκυροτητα καποιας ειδησης «μα…τόπε η τηλεοραση!». Με αυτο δεν θελω οπωσδηποτε να αμφισβητησω την ιστρορικοτητα της τυχης του πτωματος του κατσαντωνη.

  βεβαια με τις σχεσεις χρ.ορθοδοξων/εβραιων επι τουρκοκρατιας υπαρχει οντως ενα θεμα, αλλα δεν ξερω πολλα. πιθανωτατα θα υπαρχουν δημοσιευματα για το θεμα που εγω γενικα αγνοω.

  οσο για τον κοσμα τον αιτωλο, και πατροκοσμα επονομαζομενο, νομιζω οτι προκειται για την πλεον εμβληματικη φιγουρα τυφλου φυλετικού μισους κατα των εβραιων. Το «αντισημιτης» μονο, ειναι νομιζω σχετικως κολακευτικο. Αν δε αγαπητε nikos αρχισουμε να παιρνουμε μια-μια τις σχετικες δηλωσεις του για να αποδειξουμε οτι δεν ηταν αντισημιτης, απλως δεν του αρεσε που οι εβραιοι «βριζουν» (;) τον χριστο και την παναγια, τοτε θα πεσουμε σε γραπτα του που λεει πχ. να μην αγοραζουν ψαρια απο εβραιους, διοτι οι εβραιοι κατουρανε στο στομα του ψαριου και το πουλανε στους χριστιανους για να τους δηλητηριασουν. Ή επισης να μην αγοραζουν κρασι απο εβραιους, διοτι αυτοι πλενουν τα πτωματα με κρασι και μετα το πουλανε στους χριστιανους. Αν αυτα τα θεωρεις δειγματα απλως θρησκευτικης αποστροφης, τοτε πασσο.

 47. κοσμάς θέμελης said

  οσο για την θρησκευτικη σατιρα (και οχι βεβαια σατυρα) κατα ομοδοξων αλλα και αλλοδοξων, ιερων τε και οσιων, νομιζω ειναι δειγμα πολιτισμενης κοινωνιας να την αποδεχεται. Το αντιθετο ειναι μαλλον αποδειξη παραμονης σε…προηγουμενο σταδιο πολιτισμου. Το ιδιο γενικα περι τεχνης, αλλοιως πρεπει να δεχθουμε οτι στιφη αλλοπαρμενων (και μαλιστα κουκουλοφορων, με μαυρες μαντηλες) θρησκευαμενων γριων και αλλων γερων συνταξιουχων μοναχων, εχουν δικαιωμα να σπανε προθηκες και να κανονιζουν το προγραμμα κινεματόγραφων (βλεπε «Τελευταιος Πειρασμος» πριν χρονια). Σημασια βεβαια εχει ο σκοπος και το πλαισιο. οταν σε ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ χαμηλοτατου αισθητικου επιπεδου διακωμωδειται «ο εβραιος» οπως υπαρχει στο λαϊκο ορθοδοξο φαντασιακο, η ενοχληση (χωρις υπερβολες ομως) ειναι δικαιολογημενη. ειναι ρευστα παντως τα ορια, το δεχομαι.
  Η δικη μου γνωμη ειναι παντως οτι οι εβραιοι (και ισραηλινοι) φημιζονται για τα επιπεδα χιουμορ, σατιρας και αυτοσαρκασμου τους. (οπως και φαντασιας του υβρεολογιου τους, που ισως μονο με τους ελληνες συγκρινονται). Πολυ νεος επεσαν στα χερια μου σατιρικα διηγηματα στα γερμανικα ενος ισραηλινου, δεκαετιας 70 νομιζω, που δυστυχως δεν θυμαμαι πια το ονομα του, ουτε ξερω τι απεγιναν τα βιβλια του που μαλλον ειχα αγορασει ο,τι κυκλοφορουσε. Ενταξει, δεν ξερω σημερα πια, αλλα τοτε ειχα πεθανει στα γελια με την σατιρα του εις βαρος της ζωης στο ισραηλ, θρησκευτικων εθιμων, της αριστερας, της δεξιας κ.λπ. Εμαθα πολλα απο αυτον. θαυμασια θρησκευτικη σατιρα βλεπεις πχ και στον (εβραιο) woody allen. επισης σατιρα για τους χριστιανους (και εβραιους της εποχης) βλεπεις πχ και στους monty python (το life of brian για την ζωη του χριστου ειναι αριστουργημα), ή στον roy atkinson και σε παρα πολλους αλλους. Δεν μπορω να καταλαβω πώς ενοχλειται καποιος, ΟΣΟ πιστος και να ειναι…ενταξει, φανατικοι μουσουλμανοι εξαιρουνται, αλλα είναι το ορθό πρότυπο; Συνεπως και σατιρα για τον χριστο να κανουν οι ισραηλινοι, δεν βλεπω γιατι να ενοχλειται καποιος…προφανως δεν γινεται για…ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ λογους ή με αντιστοιχο κινητρο. εκτος αν στερειται παντελως χιουμορ, οποτε παλι πασσο.

 48. nikos said

  κανενα προβλημα κοσμα με το να σατιριζουν οι εβραιοι το χριστο αλλα να μπορω και εγω να σατιριζω τους εβραιους αμα θελω..οχι μονα ζηγα δικα τους..οκ? προσφατα βγηκε ειδηση οτι στην αλικαρνασο τουρκοι εμποροι νοθευαν τσαι κοκκινο με αιμα γουρουνιων και το πουλουσαν στους «χαζοευρωπαιους» τουριστες για να εχουν περισσοτερο κερδος..αποκλειεται και οι εβραιοι εμποροι που αναφερει ο πατροκοσμας να εκαναν τα ιδια ? εαν δεν σεβονταν ουτε τον νεκρο κατσαντωνη θα σεβαστουν τους ζωντανους? παντως οπου υπαρχει καπνος υπαρχει και φωτια..εαν επιμενουν οι φιλοι μας οι εβραιοι για αντιεβραισμο στην ελλαδα ας κανουν και αυτοι μια αυτοκριτικη μηπως στο παρελθον με τις πραξεις τους υπερ των οθωμανων και κατα των ελληνων δημιουργισαν «κακο ονομα»..

 49. nikos said

  κοσμα το περιοδικο του κισ «χρονικα» μαιος-ιουνιος 1994 στο αρθρο του «οι εβραιοι τραπεζιτες της θεσσαλονικης» στην σελιδα 24 λεει χαρακτηριστικα..»στα 1821 κατα την επανασταση χιλιαδες χριστιανοι συνελληφθησαν.Για την απελευθερωση τους οι τουρκοι εισεπραξαν λιτρα 440.000 γροσια.Για να μαζεψουν αυτο το ποσο οι χριστιανοι δανειστηκαν προς 30-50 τοις εκατο επιτοκιο!!! με ενεχυρο τιμαλφη και σκευη εκκλησιων λαμβανοντας μετρητα το 1 τριτο της αξιας!!!» αυτα δεν τα γραφει ουτε ο στοχος ουτε ο ριζοσπαστης ουτε η χρυση αυγη..το επισημο περιοδικο του κισ γραφει πως στην τουρκοκρατια οι εβραιοι δενειζαν τους ελληνες με τοκογλυφικα επιτοκια εκμεταλλευομενοι τον διωγμο τους απο τους τουρκους..και μετα καποιοι απορουν γιατι ο αιτωλος λεει αυτα που λεει..και αφου το ιδιο το κισ στα «χρονικα» παραδεχεται για την τοκογλυφια του 40 τοις εκατο γιατι αντεδρασε στην σατιρικη διαφιμιση των τζαμπο που ελεγε το ιδιο? υποκρισια σε ολο το μεγαλειο.. εδω το τευχος..http://www.kis.gr/scanned_small/T131small.pdf

 50. ΓΙΑΝΝΗΣ said

  O KYΡΙΟΣ ΜΑΡΔΟΧΑΙ ΦΡΙΖΗΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ-ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΣΑΙΤ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΑΡΑΘΕΤΩ.ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ?ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ(ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΟΠΩΣ ΑΠΕΔΕΙΧΘΕΙ)ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ-ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ ΞΕΡΕΤΕ,ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ-ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ.ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΙΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ-ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ,ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ?ΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ?ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΕΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΑΣ-ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ.
  ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΦΡΙΖΗ.

 51. nikos said

  γιαννη μην περιμενεις..παντως στο ιδιο τευχος του περιοδικου «χρονικα» που παραθετω πανω στην σελιδα 27 στο αφιερωμα για τους εβραιους τραπεζιτες της θεσσαλονικης λεει για την δραση του τραπεζιτη μοδιανο» οταν καποιος πελατης του βρισκοταν σε αδυναμια πληρωμης αντιθετα με αλλους τραπεζιτες ο μοδιανο του δανειζε περισσοτερα αλλα με σκληροτερους ορους περνοντας του ως εγγυηση την ακινιτη περιουσια του πελατη αποκτωντας ετσι περιουσιες ο μοδιανο σε εξευτελιστικες τιμες» μηπως σας θυμιζει λιγο το «μεσοπροθεσμο» προγραμμα της ελλαδας? «ο λυκος και αν εγερασε και ασπρισε το μαλλι του μητε την γνωμη του αλλαξε μητε την κεφαλη του» που λεν και στο χωριο μου..http://www.kis.gr/scanned_small/T131small.pdf

 52. 67, το ότι ο περισσότερος κόσμος της Ευρώπης κάποια εποχή πίστεψε στο ότι έγινε η ανάσταση και η παρθενογέννεση, και οτι άνθρωποι περπατούσαν πάνω στο νερο δίχως να βουλιάζουν και άλλα τέτοια, δεν σημαίνει ότι αυτά ήταν αλήθεια. Το να βρίσκουν αυτά τα πραγματα αστεία και παράλογα κάποιοι βουδιστές ή εβραίοι ή και κάποιοι Ζουλού ακόμα, και να γελάνε όταν τους τα λέει ένας χριστιανός, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει τους ανθρώπους αυτούς οι χριστιανοί να τους καίνε ζωντανούς, όπως έκαναν για αιώνες.

 53. nikos said

  σιδηρουντιος δεν τους «καιγαν» για λογους θρησκευτικους..για λογους οικονομικους τους «καιγαν»..διαβασε τα λινκς ποιο πανω..οταν γδερνεις τον κοσμακη οικονομικα ο κοσμακης καποια στιγμη θα επαναστατησει..

 54. Λάθος κάνεις. Καθαρά για θρησκευτικούς λόγους τους έκαιγαν τις περισσότερες φορές μέσα στην ιστορία. Όλη η υπόθεση εναντίον τους έχει βασιστεί στη ψεύτικη κατηγορία ότι σταύρωσαν τον Ιησού. Από εκεί έχουμε στην ουσία τη γέννεση του αντισημιτισμού – αντεβραϊσμού, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στην π.Χ – ΠΚΕποχή.

  Και κάτι άλλο σχετικό με το 40 σχόλιό μου. Οι μαρτυρίες για το ότι ο Αλαζράκης ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ Κίσιντζερ και Ιωαννίδη προέρχονται από στόματα αξιωματικών που τον παρακολουθούσαν.
  Υπάρχει στο διαδίκτυο συνέντευξη του Παττακού που το λέει και ο ίδιος δημόσια. Δεν γνωρίζω αν αυτά είναι αλήθεια, νομίζω ότι ο Αλαζράκης ζει ακόμα και θα μπορούσε κάποιος να τον ρωτήσει και αυτόν. Εδώ θα βρείτε και τη σχετική μαρτυρία κάποιου άλλου πρώην αξιωματικού:
  http://www.paron.gr/v3/article_print.php?id=14568&colid=&catid=33&dt=2007-05-27%200:0:0

 55. nikos said

  σιδηρουντιε τα στοιχεια παντως αλλα λενε..μιας και ολοι μηλουν για αγορες στις οποιες ολος ο λανητης χρωστα 40 τρις δολλαρια ας δουμε ποιες ειναι οι «περιφημες» αγορες..»Rothschilds of London,
  Lazar Brothers of Paris
  Israel Moses Seif of Italy
  Warburg Bros of Hamburg
  Lehman Brothers of New York
  Kuhn Loeb of New York
  Chase Manhattan of New York(Morgan)
  Goldman Sachs of New York»

 56. nikos said

  http://www.youtube.ΧΧΧcom/watch?feature=player_embedded&v=rU3OJbXmdQM

 57. nikos said

  ο πρωην διοικητης της τραπεζης της ελλαδος τους περιγραφει ως «τσιγκουνιδες» και «φραγκοφονιαδες» τους διεθνεις δανειστες..

 58. Νικο , το οτι διαχειριζονται η διευθυνουν χρηματοποιστοτικους οικους η τραπεζες , δεν σημαινει οτι ειναι δικα τους τα λεφτα η τα
  διευθυνουν οπως γουσταρουν.

  Ο Σαλλας εχει την Πειραιως ??
  Ο Βγενοπουλος την Μαρφιν ??
  Ο Κωστοπουλος την Αλφα ??
  Ακομα και στην Τουρκικη Finansbank , κυριος μεγαλομετοχος ειναι η …..Εθνικη.
  Υπαρχουν μετοχοι , μεγαλομετοχοι και boards of trustees holding εταιρειες που δεν πεταλωνουν ψυλλους , ουτε αρμεγουν χελωνες. Και σιγουρα προσεχουν τα λεφτα τους (και για αυτο εξ’αλλου δεν μας εμπιστευονται ξεροντας τι καραγκιοζης κοπρολαος ειμαστε)
  Οπως και οι Κινεζοι ετριξαν τα οικονομικα τους δοντια στην Χιλλαρυ για τα US μποντς που εχουν και την πορεια του $ στην
  κατηφορα, ετσι μπορουν να κανουν ολοι !!!!!!!!!!!!

  Τι θελω να πω : Τα πραγματα εχουν αλλαξει , και δεν ισχυουν τα παλια κλισσε, πραγμα πολυ επικινδυνο , γιατι μπορει να υπαρχουν δραματικες αλλαγες σε αυτους τους κλαδους , και να υπαρχουν δυναμεις οικονομικες ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ υπολογιζουμε η φανταζομαστε, και οταν μας προκυψουν θα χασουμε τον μπουσσουλα και για να τον ξαναβρουμε θα περασουν αιωνες.

 59. nikos said

  Λεωνιδα δεν ανηκουν οι διεθνεις τραπεζες σε αυτους που λενε οι ταμπελες τους? για τις διεθνεις τραπεζες λεμε οχι τα ελληνικα ανθυπομαγαζακια..παντως εαν εχεις την μετοχικη συνθεση της Rothschilds of London η της Goldman Sachs of New York παρακαλω να την αναφερεις μπας και διαφωτιστουμε..εντυπωση μου κανει παντως που κανεις δεν σχολιαζει το αρθρο του «χρονικα» για την δραση των τραπεζιτων εβραιων της θεσσαλονικης επι τουρκοκρατιας..

 60. Abravanel said

  Louis έχεις δίκιο σε ορισμένες παρατηρήσεις αλλά αυτές όσο αφορά την διεθνή πραγματικότητα – στην Ελλάδα σε ορισμένα θέματα ακόμα βρισκόμαστε σε επίπεδο πολιτικής ωρίμανσης που παραπέμπει σε δυτική χώρα πολλών δεκαετιών πριν. Στην Ελλάδα η κοινωνική θέση των Εβραίων είναι η ίδια με αυτή στις δεκαετίες του παρελθόντος και θεωρώ αδόκιμη την σύγγριση με Αλβανούς/Πακιστανούς κτλ γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις εμπλέκονται και κοινωνικο/οικονομικού τύπου αποκλεισμοί. Αν τυπικά 2000 χρόνια, ουσιαστικά 200 χρόνια συμβίωσης δεν επέτρεψαν σε Εβραίους να διαθέτουν στοιχειώδεις κοινωνικούς συμμάχους ενώ όντως στις υπόλοιπες χώρες έχουν αναπτύξει, τότε το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην πλειοψηφική ομάδα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Δίκη Πλεύρη που κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει βούτυρο στο ψωμί της προοδευτικής παράταξης αλλά αγνοήθηκε παρά τις προσπάθειες ορισμένων ατόμων του χώρου – μάλιστα σε μια συνέντευξη που είχα πάρει από τον Τσίπρα είχα παρατηρήσει οτι ο ΣυΡιζΑ είχε αρνηθεί για λόγους αρχής να στηρίξει τον αντιρατσιστικό νόμο αλλά ταυτόχρονα είχε ζητήσει την εφαρμογή του στην περίπτωση των ομοφυλοφίλων !

  Εχεις δίκιο όταν αναφέρεις οτι η σύνδεση Κρίσης και όξυνσης του αντισημιτισμού είναι αυθαίρετη, είναι εμπειρική διαπίστωση που ελέγχεται. Χρειάζεται και εδώ είναι ευθύνη ΚΙΣ να γίνουν μελέτες αλλά είναι αδικαιολόγητος στρουθουκαλισμός η αποφυγή τέτοιων κινήσεων.

  Για να ολοκληρώσω, απαντώντας στην αμφιβολία που εκφράζεις περί κοινωνικών καναρινιών: οι Εβραίοι ΔΕΝ είναι δέχονται το κύριο βάρος εκδήλωσης ακραίων συμπεριφορών, ομάδες όπως οι Ρομά ή λαθρομετανάστες δέχονται χειρότερη αντιμετώπιση. Οι μορφές όμως που λαμβάνει ο αντισημιτισμός αποτελούν προπομπούς για την κατεύθυνση που παίρνει η κοινωνία γιατί οι Εβραίοι ζουνε εντός κοινωνίας και ο αντισημιτισμός αποτελεί αποδεκτό πολιτισμικό χαρακτηριστικό. Με άλλα λόγια η ασθένεια παραμένει η ίδια, αλλά τα συμπτώματα δείχνουν τις γενικότερες καταστάσεις του ασθενούς, (με τόση ιατρική ορολογία μου θύμησα τον Παπαδόπουλο).

 61. nikos said

  αμπραναβελ δεν απαντας στα αποσπασματα του περιοδικου «χρονικα» γιατι? λες οτι οι εβραιοι δεν εχουν κοινωνικους συμμαχους πως θα εχουν οταν μεχρι και πριν λιγες δεκαετιες ο μοδιανι ειχε βγαλει στο σφυρι ολη την θεσσαλονικη..παντως και αυτο που γραφεις δεν ισχυει εκατο τοις εκατο αφου και τα 2 μεγαλα κομματα εξουσιας στην ελλαδα το πασοκ και η ΝΔ κανουν οτι μπορουν για να τα εχουν καλα με τους παραγοντες του εβραισμου τοσο τους ελληνικους οσο και τους διεθνεις..

 62. Abravanel said

  Niko να ζητήσω να παραθέτεις συνδέσμους προς τα βίντεο και να μην τα κάνεις embedded γιατί βαραίνει η σελίδα – θα τους αντικαταστήσω τους υπάρχοντες.

  Εχεις βασικά κενά για την βυζαντινή ιστορία, όπως και παντελή άγνοια για την οικονομική δομή των εβραϊκών κοινοτήτων κατά την Τουρκοκρατία. Οπως και να καταγγείλω την ύποπτη αμέλεια σου να κατηγορήσεις τους Χιώτες, τα Ζαγοροχώρια και πολλές ακόμα περιοχές που απολάμβαναν ιδιαιτέρων προνομίων από τις τουρκικές αρχές που ούτε ονειρεύονταν οι εβραίοι της περιοχής, (αστειεύομαι – ελπίζω να δεις την αυθαιρεσία των σκέψεων σου).

  Πχ στο Αγρίνιο έσφαξαν τους Εβραίους αλλά όχι τους Τούρκους. Αυτό γιατί το έκαναν; Οι Εβραίοι στο Αγρίνιο ήταν φτωχολογιά, μόνο – ενώ ούτε συμμετείχαν στις δομές εξουσίας σε αντίθεση με πολλούς Ελληνες. Η απάντηση είναι απλά οτι κατά αυτούς είχαν σκοτώσει τον Χριστό και οποιοδήποτε λαό να έχεις σκοτώσει τον θεό του είναι μάλλον επαρκής λόγος για να τον μισείς θανάσιμα.

  Από εκεί και πέρα ο Κοσμάς απαντά ορθά περί λαϊκών δοξασιών και μη τεκμηρίωσης τους. Πχ μαζί με τον Κατσαντώνη υπάρχει η εδραιωμένη πεποίθηση οτι έκλεβαν χριστιανόπουλα για να χρησιμοποιήσουν το αίμα τους για τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα. Και εκεί πρέπει να υπάρχει φωτιά αφού υπάρχει καπνός;

  Αναφέρεσαι πχ σε Lehman Brothers ενώ δεν έχει καμμία σχέση με Εβραίους. Αλλά ακόμα και να συνέβαινε αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των δανειστών της Ελλάδας είναι Χριστιανοί – αυτό τι να σημαίνει άραγε. Η δε εμμονή σου σε φαντασιακούς τραπεζίτες που πίνουν το αίμα του λαού, είναι κλασσικός αντισημιτισμός λαϊκού τύπου.

  εδιτ-> μιλάς για τον Μοδιάνο και οτι αυτός φταίει – και όμως η συμβίωση ελλήνων και εβραίων στην Θεσσαλονίκη ήταν ουσιαστικά ομαλή πριν την έλευση των προσφύγων. Το επιχείρημα μου μπορεί να είναι λογικοφανές αλλά καταρρίπτεται από την ίδια την ιστορική πραγματικότητα. Για να μην πω οτι ξεχνάς συστηματικά οτι εβραίοι ζουνε ως έλληνες τα τελευταία 200 χρόνια έχοντας συμμετάσχει και σε κάθε πολεμική περιπέτεια της Ελλάδας πολεμώντας τους Τούρκους, τους Βουλγάρους, τους Ιταλούς και τους Γερμανούς και φαίνεται ελαφρώς ανακόλουθο με όσα λες, πχ ο στρατιώτης Ηλίας Μεβοράχ που έπεσε στο Τεπελένι και θάφτηκε στο νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης το 1941, για να πεταχθεί στα σκυλιά η σωρός του το 1942 ήταν γιατί οι ελληνες χριστιανοί της πόλης εκδικούνταν για τον Μοδιάνο;

 63. Αμπραβανελ , οι εβραιοι δεν νομιζω οτι αντιμετωπιστηκαν ποτε σαν ρομα η λαθρομεταναστες η οτιδηποτε αλλο. Το αν υπηρχε
  θρησκευτικος αντισημιτισμος σε μια θρησκοληπτη κοινωνια στο παρελθον, ειναι αλλο πραγμα.
  Και μην λες οτι δεν εντασσονται , γιατι θα σου απαντησω οτι πολλοι απο διαφορες εθνοτητες μειονοτητες και ολα τα εις -οτητες
  ενταχθηκαν , οπως και πολλοι μεταναστες στην Αμερικη-Γερμανια-Αυστραλια κλπ.
  Αρα οποιος θελει να ενταχθει εντασσεται , και οποιος δεν θελει (βλ. Ισλαμ) δεν εντασσεται. Αμα θες να ζυμωσεις , ζυμωνεις και δεν κοσκινιζεις………

  Τωρα αμα δεν θελουν (η αμα ……..δεν τους επιτρεπουν) δεν θα ενταχθουν στον αιωνα τον απαντα.
  Οσο για τις ακραιες συμπεριφορες καλο θα ειναι να κοιταξεις σε ……..αλλους χωρους και οχι στους συνηθεις υποπτους του παρελθοντος , γιατι δεν πειθεται ποια κ α ν ε ν α ς. Οσοι εμπρησμοι και συλλησεις να γινουν.
  Οσο για τις ακραιες συμπεριφορες των μεταναστων λαθρομεταναστων ρομα, θα σου πω οτι ειναι ε κ α τ ο ν τ α π λ α σ ι ε ς
  οι ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ συμπεριφορες , εναντων των Ελληνων και οχι αντιστροφα.

  @ Νικο
  Το οτι οι τραπεζες φερουν ονοματα απο παλια δεν σημαινει οτι ισχυει και σημερα. Οι εβραιοι που ασχολουντε με τα χρηματοπιστωτικα ΔΕΝ ασχολουνται με τραπεζες. Μπορει πριν 100-200 χρονια , αλλα σημερα εχουν περασει σε αλλες δραστηριοτητες που ναι μεν μπορει να εχουν σχεση με χρηματοπιστωτικα η χρηματηστηριακα , αλλα οχι τραπεζες.
  Μπες να δεις τι εχουν οι Κινεζοι Ρωσσοι Ινδοι Νοτιοαμερικανοι και θα δεις οτι το balance of power εχει αλλαξει !!!

 64. nikos said

  «Η δε εμμονή σου σε φαντασιακούς τραπεζίτες που πίνουν το αίμα του λαού, είναι κλασσικός αντισημιτισμός λαϊκού τύπου.» τοτε προφανως τα χρονικα κανουν «λαικο αντισημιτισμο» γιατι απο αυτα πηρα τα αποσπασματα για τους εβραιους τραπεζιτες..λες οτι χρωσταμε σε χριστιανους.ξερεις πολυ καλα οτι σε διαφορες χριστιανικες χωρες τις δυσης πολλοι εβραιοι ασπασθηκαν τον χριστιανισμο για να μπορεσουν να ενσωματωθουν καλλιτερα..το οτι αλλαζουν θρησκεια δεν σημαινει πως αλλαζουν και νοοτροπια ουτε οτι «απο τους δυο χειτωνες δινουν τον ενα»..να κατηγορησω τους χιωτες που ειχαν προνομια επι τουρκοκρατιας? μα.. οι χιωτες ηταν μες την χωρα τους..δεν πηγαν να αποκτησουν προνομια σε ξενη χωρα εις βαρος του ντοπιου κατεκτημενου πληθυσμου..οσον αφορα το βραχωρι και το αγρινιο εγιναν οι σφαγες γιατι οι εβραιοι εκει ειχαν την αποκλειστικοτητα σχεδον των παζαριων..ηταν θεμα οικονομικου ανταγωνισμου και παλι,,

 65. Abravanel said

  Παλικάρι μου οι Εβραίοι ζουνε στην Ελλάδα εδώ και 2000 χρόνια, η χώρα αυτή ανήκει στους Εβραίους, όσο και στους Χριστιανούς. Ναι – καλά διάβασες οι Εβραίοι είναι οι ντόπιοι σε αυτή τη χώρα.

  Από εκεί και πέρα το να θεωρείς οτι οι Χριστιανοί τραπεζίτες είναι στην πραγματικότητα Εβραίοι που αλλαξοπίστησαν αλλά διατηρούν τις εβραϊκές νοοτροπίες περί τοκογλυφίας είναι αγνή παράνοια και εδώ θα σταματήσει η συζήτηση μας. Καλή ζωή να έχεις αλλά δεν νομίζω οτι κερδίζεις κάτι με το να με διαβάζεις, ούτε εγώ από το να απαντώ στα σχόλια σου – αντίο.

 66. κοσμάς θέμελης said

  #83: ευτυχως με προλαβες, μολις που σκεφτομουν να του απαντησω… και με ξερεις, ειμαι λιγο ανθηροστομος…το πιο ωραιο που εγραψε παντως και θα γελουσαμε αν του απαντουσα, ειναι «αν αποκλειω οτι οντως οι εβραιοι κατουρουσαν τα ψαρια, ή πουλουσαν το κρασι με το οποιο επλεναν νεκρους», αφου οπως αποδειχθηκε, εμποροι της αλικαρνασσου ανακατευαν τσαϊ με αιμα γουρουνιου (!!!) και το πουλουσαν στους τουριστες για λογους κερδοσκοπιας!!!

  μηπως ξερει καποιος ή μπορει να ψαξει ποιος ειναι ο ισραηλινος σατιρικος συγγραφεας-διηγηματογραφος που γραφω πανω (65) περιπου τελος δεκαετιας 70; (πιθανωτατα και πιο μετα, εχασα τα ιχνη του).

 67. Μορντεχάϊ Φριζής said

  Λοιπόν προς Νίκο και Γιάννη (βρε μήπως είναι ο Αντώνης με άλλο προσωπείο):

  Περί του λεγόμενου αισχρού επίμαχου βίντεο, όπου ο Ιησούς παρουσιάζεται ως μαϊμού που σταυρώνεται από μια κρετίνα, μου μυρίζει στημένο, και στοιχιματίζω πως φτιάχτηκε από ακρο-αριστερούς αντιθρησκευόμενους Ισραηλινούς με σκοπό να χλευάσουν την εβραϊκή θρησκεία στα μάτια των Χριστιανών. Κάτι τόσο υβριστικό δεν δύναται να παίχτηκε από κανένα κανάλι του Ισραήλ. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός όμως χλεύαζε γενικά τους Εβραίους και τα εβραϊκά ήθη και έθιμα…

  Λοιπόν αξιότιμοι κ.Νίκο και Γιάννη, μην μας το παίζετε θύματα και μην πάτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, γιατί τί να πει ο μαρτυρικός εβραϊκός λαός εδώ και 2300 περίπου χρόνια;;;

 68. ΓΙΑΝΝΗΣ said

  ΘΥΜΑΤΑ ?ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ?ΘΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ?
  το ποιοι ειναι ΘΥΜΑΤΑ το ξερετε καθαρα-ΕΣΕΙΣ-οι εβραιοι! τι να πρωτοθυμηθουμε:
  Ο ΑΓΙΟΣ Κοσμάς ο Αιτωλός,ΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΠΑΝΔΕΙΝΑ-ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ,
  ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ,ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ,ΕΚΑΝΕ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ-ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΒΕΒΗΛΩΣΑΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ(ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΘΕΣΜΟ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ,ΛΑΙΚΕΣ,ΠΑΝΥΓΗΡΙΑ,ΚΤΛ,)ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΒΕΒΑΙΑ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ!
  ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ-ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΚΑΤΕΔΩΣΑΝ,ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ! ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ-ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!
  ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ-ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΟΥΝ!
  ΒΛΕΠΕΤΕ,ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΦΥΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ,ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ (ΠΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΑΙΔΩΝ) ΓΙΑ ΤΑ ΑΖΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ- ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΣΤΑ ΑΝΩΘΕΝ ΣΑΙΤ.
  ΓΙΑΥΤΑ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ?
  ΦΤΙΑΧΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ?
  ΤΙΣ ΑΙΣΧΡΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ «10» ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ » ΒΙΝΤΕΟ «ΑΚΡΑΙΩΝ»ΙΣΡΑΗΛΙΤΩΝ?
  ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ,ΠΟΥ ΟΜΟΙΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
  ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ Η ΣΥΝΑΓΩΓΗ-ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟ,ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ,ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΑΙΣΧΡΟΤΗΤΕΣ -ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ!

  ΒΕΒΑΙΑ,ΠΟΣΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ?
  ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΙ?
  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ Κ.ΦΡΙΖΗ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΑΣ ΛΕΩ,ΔΙΑΦΩΝΩ Κ Α Θ Ε Τ Α ΜΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΦΟΥΡΝΩΝ,ΚΤΛ.ΕΞΑΛΛΟΥ,Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ-ΚΑΙ ΟΧΙ «ΟΔΟΝΤΑ ΑΝΤΙ ΟΔΟΝΤΟΣ»
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΑΣ ΛΕΓΩ,ΟΤΙ ΚΑΝΩ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΤΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΟΥ,ΚΑΙ ΑΠΟ «ΘΕΟΚΤΟΝΟΣ» ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΛΙ Ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ…

 69. αντωνης said

  κυριε φριζη δεν γραφω εγω..ειμαι δημοκρατικα λογοκριμενος..

 70. αντωνης said

  α! δημοσιευθηκε? ωραια..φιλε γιαννη καλα κανει το καναλι 10 και σατιριζει το χριστο..δημοκρατια εχουν οτι θελουν λενε και μπραβο τους..το θεμα ειναι γιατι στην δικη μας δημοκρατια αμα καποιος ασκησει κριτικη στους εβραιους πρεπει να λογοκρινεται η να δικαζεται..ακομα και αν φιαφωνω πχ με τον πλευρη σε πολλα δεν θα τον δικασω..τα ειχε πει και ο βολταιρος καποτε..»δεν συμφωνω με αυτα που λες αλλα θα αγωνιζομαι για να τα λες» καποιοι αυτο το ξεχνουν και θελουν να μας πανε πισω σε εναν θρησκοφονταμενταλιστικο μεσαιωνα..παντως αμπραναβελ εγω ποτε δεν εκανα αναρτιση τον ελευθερο κοσμο οπως αφησες να εννοηθει..οι ειδησεις για την συναγωγη στα χανια ηταν απο το tvxs και το εθνος..τελος να σου πω στην διαφωνια σου με τον νικο οτι οι εβραιοι της παλιας ελλαδας οι ρωμανιωτες που ηταν εδω απο την ρωμαικη εποχη δεν ηταν πανω απο 10.000 ο κυριως ογκος των ελληνων εβραιων ηρθε απο ισπανια στα 1492μχ..βεβαια ειναι αιωνες εδω και καλως ειναι..απλα το αναφερω για την ιστορια..

 71. Λουης said

  Αμπραβανελ-

  Φιλοι μου Εβραιοι βλεπουν τον αντισημιτισμο ως ενα ψυχολογικο φαινομενο, την «αναγκη» του Δυτικου Χριστιανου να προσωποποιησει τον «ξενο», τον «εχθρο», τον «αγνωστο». Ο αντισημιτισμος ειναι μια σταση που σχετιζεται με τον εθνικισμο, αλλα αναρωτιεμαι μηπως ειναι ενα ενστικτο της Χριστιανικης Δυσης. Παντως , σ’αυτην την καμπη της ιστοριας, οι ωριμες Δυτικες κοινωνιες βλεπουν μια μειωση του αντισημιτισμου.

  Η Ελλαδα εινα ξεχωριστη περιπτωση. Παρε τον παραδοσιακο (Χριστιανικο) αντισημιτισμο και συνδυασε τον με εναν υπερμετρο εθνικισμο. Οι Ελληνες εχουμε γαλουχηθει απο κρατος και εκκλησια στην ιδεα της μοναδικοτητας μας («αναδελφος λαος»). Τα αρνητικα συναισθηματα των Ελληνων απεναντι σε εθνικες και κοινωνικες ομαδες τοσο διαφορετικες μεταξυ τους εξηγειται ακριβως απο την εθνικιστικη ιδεολογια της «πλειοψηφικης ομαδας».

  Ετσι δεν ειναι παραξενο οτι, στην Ελλαδα, προοδευτικοι και αριστεροι διανοουμενοι και πολιτες συντασσονται με τους αντιστοιχους συντηρητικους και δεξιους (βαλε ολες αυτους τους ορους σε εισαγωγικα) οσον αφορα την αντιδραση απεναντι σε Εβραιους Ελληνες, Τουρκους Ελληνες υπηκοους, μεταναστες κλπ. Ο παγιωμενος εθνικισμος τους ενωνει ολους απεναντι στον κοινο εχθρο. Η αντιδραστικοτητα της Ελληνικης αριστερας (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Τσιπρηδες) ειναι παγκοσμια ελληνικη πατεντα.

  ΥΓ. Ο Αμπραβανελ εγραψε ενα πολυ ωραιο σχολιο. Τωρα πως το γυρισαμε σε τραπεζες, Μαμαλακηδες κλπ, κλπ, δεν το καταλαβαινω.

 72. Και η Ελλάδα είναι και Εβραϊκή, και το Ισραήλ είναι και Ελληνικό. Σε ορισμένα θέματα μάλιστα οι Ελλαδίτες είναι περισσότερο Εβραίοι από τους Ισραηλινούς (πχ, σουβλίζουν αρνί το Πάσχα, που είναι Εβραϊκό έθιμο το οποίο δεν συνέχισαν οι σημερινοί Εβραίοι). Και η Ισραηλινοί σε πολλάς θέματα περισσότερο Έλληνες από τους σημερινούς Ελλαδίτες. Πχ, έχουν καλύτερο σύστημα παιδείας.

  Το Έλληνα δεν τον κάνει ούτε η θρησκεία, ούτε οι γλώσσα, ούτε η καταγωγή. Τον κάνουν οι πράξεις τους και ο τρόπος σκέψης του. Με αυτή την ένοια εσύ δεν είσαι Έλληνας, διότι δεν έχεις κίνητρο των έργων σου την περίφημη Ελληνική Λογική, αλλά τις προκαταλήψεις σου. Είσαι βαρβαρικός που παριστάνει τον Έλληνα.

  Αντώνη, κάνε και κάτι καλό στη ζωή σου, γίνε Εβραίος να ησυχάσουμε.

 73. αντωνης said

  το γιατι με βριζεις παει στο «βαρβαρος»..

 74. Από ότι βλέπω οι Έλληνες Εβραίοι τα έχουν παίξει με τη γαϊδουριά των Χριστιανών Ελλήνων. Το πόσες μάσκες φοράς και πόσο βρίσιμο και το τι έχεις πει αλλού είναι μία άλλη ιστορία. Προφανώς και εμενα έχεις βρίσει πολλές φορές. Έχεις προκατάληψη.
  Είσαι λοιπόν Χριστιανός; Το ξέρεις ότι οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν Εβραίοι και πολλοί από αυτούς μιλούσαν και Ελληνικά; Για να σου κάνουν μια εξέταση στο ντιενει να δουν μπας και είσαι εβραίος στη σάρκα; και να μην είσαι, μία περιτομούλα θα κάνεις, θα σου πουν και μια ευχή και άντε να ησυχάσουμε επιτέλους. Στον ίδιο θεό δεν πιστεύεις; Έχει και χριστινούς εβραίους, ότι θέλεις έχουν γίνει, για όλα τα γούστα υπάρχει και μία διαφορετική συναγωγή. Πλουραλισμός ρε παιδάκι μου.

 75. αντωνης said

  που σε εχω βρισει εγω ρε μεγαλε? σε αυτο το μπλογκ σε εμαθα..

 76. αντωνης said

  οι αποστολοι με εξαιρεση τον ιουδα και τον ιωαννη ειχαν ολοι τους ελληνικα ονοματα..πολλοι πρωτοι χροστιανοι ηταν εξελληνισμενοι εβραιοι οι οποιοι εκδιωχθηκαν και κυνηγηθηκαν ως αιρετικοι και προδοτες απο τους συμπατριωτες τους..ο σαουλ πριν γινει παυλος διωκτης τον χριστιανων ηταν..μπερδευεις καποια πραγματα..δεν με νοιαζει εαν καποιοι φανατικοι εβραιοι δεν χωνευουν τον χριστο ουτε με νοιαζει εαν καποιοι φανατικοι επισης δεν χωνευουν τους ελληνες..με νοιαζει που ενω στο παρελθον ιδιαιτερα την περιοδο της τουρκοκρατιας μας εκαναν πολλα συνεργαζομενοι με τους τουρκους αντι να μας πουν ενα συγνωμη πανε να βγουν και απο πανω διαμαρτυρομενοι για ανυπαρκτο αντισημιτισμο..αυτο με νευριαζει..

 77. Β.Δ. Καργούδης said

  Όλες οι κουβέντες των τελευταίων (κάμποσων) εβδομάδων, και ανεξάρτητα (δυστυχώς!) από το επί μέρους θέμα του κάθε ποστ,
  -πέρα από ένα ορισμένο…ανεκδοτολογικού χαρακτήρα ενδιαφέρον που έχουν κάποια κομμάτια τους-,
  δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία
  (αν θεωρήσουμε βέβαια το δείγμα των εδώ σχολιαστών κάπως αντιπροσωπευτικό των τάσεων που διατρέχουν το σώμα της ελληνικής κοινωνίας)

  ότι η πρόσληψη από τη μεριά της των όρων «Εβραίος» ή «εβραϊκός» ή «ισραηλίτης» ή «ισραηλινός», ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΤΑΙ από αρχαϊκά φαντασιακά στερεότυπα, που έλκουν την καταγωγή τους, πιο πολύ στην παράδοση της Ορθοδοξίας, παρά σ αυτήν του Ελληνισμού!..
  (ΣτΜ: Στο βαθμό βέβαια που έχει κάποια υπόσταση η διάζευξη των δύο εννοιών…)

 78. αντωνης said

  σαυτο κυριε καργουδη δεν εχετε αδικο γιαυτο λεω να αφησουμε τα παθη και τις εκατερωθεν καχυποψιες να δουμε τι συνεβη στο παρελθον και δημιουγιθηκε αυτη η «αντιπαλοτητα» μεταξι ελληνων και εβραιων ειδικα την περιοδο της τουρκοκρατιας να κανουμε και οι δυο λαοι την αυτοκριτικη μας και να ανοιξουμε νεα σελιδα..στην τελικη αυτα που μας ενωνουν ειναι ποιο πολλα απο αυτα που μας χωριζουν..αρκει οι ελληνες να αποδεχθουν οτι οι σημερινοι εβραιοι ως λαος δεν ευθυνονται για παραστρατιματα των προγονων τους αλλα και οι εβραιοι να καταλαβουν οτι στον συγχρονο κοσμο για να ζησουν ειρηνικα πρεπει να εχουν φιλους και φιλους θα εχουν οταν θα αντιμετωπιζουν τους αλλους λαους ως ισοτιμους και οχι «αφιψηλου» με ιδεολογιματα τυπου «εκλεχτου λαου» και αλλες τετοιες χαζομαρες..

 79. κοσμάς θέμελης said

  χαχαχαχαχαχα…βαγγελη, ωραιο σχολιο. αλλα δεν θα το καταλαβουν αυτοι στους οποιους αφορα.
  εγω νομιζω οτι περαν του κλασσικου αντισημιτισμου υπαρχει και το ουζο. που ενωνει λαους και μοναδες. και τα παϊδάκια στα καλυβια. μετα από μπάνιο σε κρυφες παραλιες. ας αποφυγουμε τα ψαρια, διοτι συμφωνα με βεβαιωμενες πηγες, εχουν κατουρησει εβραιοι. και μαλιστα καποιας ηλικιας, οι οποιοι ελαμβαναν και διουρητικα χαπια. επισης μη πινετε κοκκινο τσαϊ. εχει γουρουνισιο αιμα, και μαλιστα τουρκικων γουρουνιων, το οποιο, ως γνωστον διακρινεται για την ιδιαιτερη μουσουλμανικη βρωμια του. να δω τι θα κανει ο αμπραβανελ τωρα.

 80. Την έπεσαν οι κάφροι στον Κοέν και πάνε να τον τρελάνουν με δημοσιεύματα. Πάρτε τον να πάτε καμία βόλτα να του δώσετε λίγο κουράγιο του ανθρώπου. Τον κυνηγάνε οι λυσσασμένοι γαϊδαροι δίχως να ξέρουν ότι είναι και φιλόζωος.

 81. Θεμελη ορεξατος ??????????
  Να δω να σε λενε «κυριε Θεμελη» και ας πεθανω !!!! Βλεπεις ομως το «Κυριε Καργουδη» παει συννεφο…………Οπως και εγω παλαιοτερα.

  Δεν ξερω αν εχει το τσαι αιμα απο τουρκικα γουρουνια οπως λες, αλλα η ελληνικη τηλετυφλωση η τιβουλα , βριθει τουρκικων σιριαλς .!!Μαλιστα τωρα εχουμε και διαφημησεις απο DVD για να μαθουμε …..τουρκικα !!!!!!!!! Πολυπολιτισμος θα μου πεις………………….
  Ρε μπας και ξερουν κατι και δεν μας το λενε ???? Του τυπου » δεν πατε χτυπατε τον κωλο σας κατω με τις Ισραληνοελληνικες προσεγγισεις» αργα η γρηγορα , πριν η
  μετα την πτωχευση , θα γινετε νεοθωμανικο προτεκτορατο ………………..(ετσω οικονομικο…)

 82. Λεωνίδα, το έχω πει πολλές φορές, μας πάνε πακέτο για Οθωμανία. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ποτέ δεν θέλουν να δουν τους Ελλαδίτες, τους Ισραηλινούς και κάποιους άλλους αδελφομένους. Μας πάνε κάποιοι ανεγκέφαλοι Χριστιανοί και Εβραίοι μαζί, να κάνουμε πρωτεύουσα της Ελλάδος και του Ισραήλ την «Ιστανμπούλ». Αυτό είναι ξεκάθαρο. Κάποιοι νομίζουν ότι μόνο με την ανάσταση της Οθωμανίας θα λυθούν όλα τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και πάνω από όλα το ότι με μία νέα Οθωμανία η δική τους θέση θα είναι ακόμα καλύτερη.

  Η λύσσα ενάντια σε όποιον πάει να πει κάτι καλό για τους Εβραίους ή το Ισραήλ είναι οργανωμένη και καθοδηγούμενη, ακριβώς όπως στημένες είναι οι φωτιές στις συναγωγές. Θα έχουμε Σουλτάνους πάλι, και η Ελλάδα και το Ισραήλ. Θα γυρίσουμε 500 χρόνια πίσω επειδή κάποιοι παπάδες και κάποιοι ραβίνοι έχουν αγάπες με κάποιους μουλάδες. Παπαδοραβινομουλάδες θα είναι αυτοί που θα ξαναφτιάξουν την Οθωμανία. Εγώ όμως ως Βουδιστής τη κάθομαι και σκάω; Ίσως επειδή όλοι μαζί θα σπάσουν πάλι τίποτα αγάλματα του Βούδα μου.

 83. ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ Θ-Ο ΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Θ-Ο.
  ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΤΟ Θ-Ο ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ Θ-Ο ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ.
  Το όνομα του λεγόμενου Θ-ού το χλευάζει όποιος λέει ότι είναι γνώστης του Θ-ού και όποιος κάνει κακό σε άλλους ανθρώπους και στη φύση. Το όνομα του Θ-ού δεν το χλευάζει όποιος δεν πιστεύει σε κανένα θεό ή Θ-ό, και κάνει κριτική στο τι λέει Τορά για τον λεγόμενο Θ-ό. Η Τορά είναι ένα σπουδαίο αρχαίο έργο διαφορετικών ανθρώπων, όπως απέδειξαν πρόσφατα ορισμένοι εξαιρετικοί επιστήμονες στο Ισραήλ με τη βοήθεια της επιστήμης, αφότου ανάλυσαν το ύφος της γραφής κάθε στοίχου με ψηφιακές μεθόδους και τη χρήση προχωρημένων μαθηματικών.
  Ο φιλόσοφος Φίλωνας ο Ιουδαίος είχε καταλάβει ότι ο Θ-ός σαν έννοια είναι ταυτόσημος με τον Λόγο του Ηράκλειτου. Τα πάντα έχουν μέσα τους μία λογική, και η σύνδεση της λογικής αυτής των πάντων με τον άνθρωπο μπορεί να γίνει μέσα από την ίδια την έμφυτη και εξελίξιμη ικανότητα του Λόγου που έχει ο άνθρωπος. Η ικανότητα αυτή, ανάλογα με τη χρήση της, μπορεί να αναλύει τη λογική του κάθε υπαρκτού, της κάθε κίνησης, της ζωής και του θανάτου, ακόμα και του ίδιου του χρόνου. Όποιος λοιπόν θέλει να γνωρίσει τον αληθινό Θ-ό, ας μην περιμένει να τον βρει μόνο μέσα από την επανάληψη ιερών αρχαίων κειμένων και την τήρηση αρχαίων εντολών, αλλά ας κάνει συνεχώς χρήση του Λόγου που έχει μέσα του. Ο Θ-ός Λόγος δεν αποκαλύπτετε στον άνθρωπο μέσα από την ανερμήνευτη μεταφυσική, μέσα από προφητείες και μέσα από θαυματουργικές αποκαλύψεις. Αυτά είναι έργα του διανοητικά αδύναμου παλαιού ανθρώπου που έχουμε μέσα μας, δηλαδή του πρωτόγονου εαυτού μας, που ναι μεν είχε κάποιου είδους λογική, αλλά όχι τον εξελιγμένο Λόγο που έχει ο άνθρωπος τις τελευταίες λίγες χιλιάδες χρόνια. Ο Λόγος εξελίχθηκε στον άνθρωπο σταδιακά, μέσα από την μακραίωνη παρουσία του στον πλανήτη και την προσπάθειά του να κάνει την επιβίωσή του περισσότερο σίγουρη. Το ότι πρωτόγονες είναι πολλές πλευρές των αρχαίων θρησκειών μας, πρέπει να το καταλάβουμε και να τις κάνουμε καλύτερες. Δεν υπάρχει ανάγκη να καταργήσουμε τις αρχαίες παραδόσεις, αλλά δεν πρέπει να μένουμε δίχως εξέλιξη.
  Σιδηρούντιος.

 84. Τα παιδιά των περισσοτέρων Ναζιστών σήμερα ζουν όμορφες ζωές, και τα παιδιά των περισσοτέρων θυμάτων του Ναζισμού ακόμα πεθαίνουν κάθε μέρα στις καρδιές τους από τις σκέψεις για το τι έπαθαν οι δικοί τους γονείς, παππούδες και συγγενείς. Το αίσχος με την άρνηση του διεθνούς δικαστηρίου να δικαιώσει τα θύματα του Διστόμου αυτές τις μέρες ας μας δώσει μια γεύση για το πόσο αδικημένοι είναι οι άνθρωποι που επέζησαν και έφτιαξαν το σημερινό Ισραήλ. Ψέματα είναι το ότι αποζημίωσαν οι Ναζιστές τους Εβραίους, ψίχουλα τους έχουν δώσει. Ο μηχανισμός του Γερμανικού κεφαλαίου που έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία παρέμεινε σχεδόν ανέπαφος από τον πόλεμο, και σήμερα είναι πανίσχυρος. Ποτέ δεν πλήρωσαν οι εμπνευστές του Ναζισμού. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα αδικίας.

 85. αντωνης said

  http://www.youtube.ΧΧΧcom/watch?v=s2Vt4DrOiCM&feature=fvwrel

 86. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

  ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
  Υπήρχε η ευκαιρία να ζήσουν όλοι μαζί, σαν ισότιμοι πολίτες μέσα σε ένα κράτος. Αν το είχαν δεχθεί αυτό η Παλιστίνιοι, σήμερα ίσως και να είχε Παλιστίνιο πρωθυπουργό το Ισραήλ διότι θα είχαν την πλειοψηφία. Δεν το δέχθηκαν να ζουν μαζί, παρά μόνο το ενάμισυ εκατομμύριο Παλαιστινίων που είναι Ισραηλινοί πολίτες, ζουν μέσα στο Ισραήλ, και έχουν τους δικούς τους βουλευτές.
  Το ότι υπάρχουν κάποιοι ισραηλινοί που έχουν κάνει εγκλήματα ενάντια στου Παλιστινίους είναι αλήθεια, αλλά μέχρι τώρα έχουμε μάθει τι λέει μόνο η μία πλευρά. Πρέπει να ακούσουμε και την άλλη. Ναι μεν ο ισχυρός στην περιοχή εκείνη είναι το Ισραήλ, αλλά και η άλλη πλευρά έχει αναπτύξει μία ιδεολογία που είναι μείγμα θρησκευτικού φανατισμού και Ναζισμού.

  ΓΕΡΜΑΝΟΙ
  Όσο για τη κοπέλα που κλαίει στο βίντεο, ας κάνει ότι μπορεί για να πληρώσει επιτέλους οι Γερμανία για τη γενοκτονία των Ελλήνων και των Ιταλών τον 4ο αιώνα, για τις γενοκτονίες των Κελτών στη Γαλλία και τη Βρετανία που έγιναν αργότερα, για τις γενοκτονίες των Σλάβων που έκανε ανά τους αιώνες, για τον Μεσαίωνα που έφεραν οι Γερμανικές επιδρομές στην Ευρώπη, για τη γενοκτονία που οργάνωσε και προξένησε στους Έλληνες και τους Αρμένιους από το 1914 και μετά, για τη γενοκτονία που προξένησε στη Ρωσία με την υποκίνηση που έκανε της επανάστασης του 1917 (διότι έργο Γερμανών ήταν η επανάσταση και πράκτορές τους οι επαναστάτες Λέκιν, Τρότσκι κτλ), για τις Μεσαιωνικές αναίτιες σφαγές των Εβραίων ανά τους αιώνες, για το Ολοκάυτωμα των Εβραίων, και για τα δεκάδες εκατομμύρια νεκρών των δύο παγκοσμίων πολέμων.
  Υπάρχει πρόβλημα με την ιδεολογία του Γερμανισμού. Αυτό που ονόμασα Γερμανοϊσλαμισμός είναι δύο όψεις του ιδιου νομίσματος. Γερμανισμός και Ισλαμισμός είναι οι δύο μεγαλύτερες απειλές της ανθρωπότητας.

  ΕΚΔΙΚΗΣΗ
  Κάποιοι πρέπει τελικά να πάρουν εκδίκηση για λογαρισμό της ανθρωπότητας. Ο Γερμανοϊλαμισμός καταστρέφει τον παγκόσμιο πολιτισμό εδώ και αιώνες. Μακάρι λοιπόν κάποιοι να πάρουν είδηση ότι δίχως τμωρία ο Γερμανοϊσλαμισμός θα φέρει την ανθρωπότητα και πάλι σε μαύρο χάλι, όπως το κάνει διαρκώς μέσα στην ιστορία.

 87. κοσμάς θέμελης said

  σιδηρουντιε, διαβαζοπντας το σχολιο σου, δεν μπορω να αποφυγω την σκεψη, οτι η δομη της ιδεολογιας σου ειναι ιδια με την δομη της ιδεολογιας των αντισημιτων: οπως αυτοι πιστευουν οτι για ολα τα κακα του κοσμου ευθυνονται οι εβραιοι, ετσι και συ πιστευεις οτι για ολα τα κακα του κοσμου ευθυνονται οι γερμανοι. και ταιριαζετε και στην δομη του συμπερασματος: οτι πρεπει να τιμωρηθουν για ολα τα εγκληματα απο κτισεως κοσμου, οι μεν οι εβραιοι, εσυ οι γερμανοι, για να επελθει η καθαρση.

 88. κοσμάς θέμελης said

  Να πω επι τη ευκαιρια οτι προλαβα και διαβασα τα λινκ σου πριν κατεβασει κι αυτα ο αμπραβανελ. αυτο περι ελληνικης ιστοριας και τρωκτικου. θα μπορουσα να πω πολλα, περιοριζομαι σε ελαχιστα. Για το ιστορικο, περα απο ανακριβειες ή λαθη (πχ γραφεις οτι τα ταγματα ασφαλειας ενταχθηκαν στη βερμαχτ, ενω περα ισως απο μεμονωμενα ατομα-και αν!-κανενα ελληνικο σωμα, παραστρατιωτικο ή μη, δεν ενταχθηκε στη βερμαχτ), φαινεται να πιστευεις οτι η ιστορια στην ελλαδα διαμορφωνεται απο «αγαπες»ή φιλιες των «παικτων», θεωριες συνομωσιας μυστικων υπηρεσιων, ή απο απολυτη υπακοη σε ξενες δυναμεις κ.λπ. Αν και αναμφιβολα αυτα τα περιστατικα διαμορφωνουν πραγματικοτητες, εντουτοις αυτες οι αποψεις θετουν εκτος ιστορικου πλαισιου πολλους παραγοντες που παιζουν εξ ισου σημαντικο ρολο στην διαμορφωση της ιστοριας. (πχ λαος,κομματα, ιδεολογιες, οικονομικες συνθηκες, ακομη και συμπτωσεις). Πχ θεωρεις τον Μεταξα γερμανοφιλο απο αρχης μεχρι τελους, επαναλαμβανοντας μαλίστα οτι σπουδασε στην στρατιωτικη σχολη της λειψιας (ή ιενας, δεν θυμαμαι). Αλλα λησμονεις την παγκοσμια ακτινοβολια που ειχε η σχετικη σχολη τοτε ουτως ή αλλως, ωστε το να σπουδασει ενας ανωτατος αξιωματικος εκει, δεν αποδεικνυει «γερμανοφιλια», αλλα μεγαλη προσωπικη φιλοδοξια. Βεβαια, ο Μεταξας ήταν αντικοινοβουλευτικος και στρατευμενος φασιστας. Οπως πολλοι αλλοι ευρωπαιοι πολιτικοι της εποχης, κυριως στα βαλκανια, στις βαλτικες χωρες κ.λπ.

 89. κοσμάς θέμελης said

  (συνεχιζω). Ταυτοχρονα ομως ο Μεταξας ήταν πεπεισμενος οτι την Ελλαδα συνεφερε απολύτως η πρόσδεση στην Αγγλικη πολιτικη, κυριως επειδη ηταν (η ελλαδα) ναυτικη χωρα με παραλληλα κοινα συμφεροντα με της αγγλιας. Απλη αναγνωση των ημερολογιων του πειθει γι’αυτο. Ασφαλως ο Μεταξας δενν ηταν χαζος, οπως απο πολλους ανεξηγητα παρουσιασθηκε μετα. Ηταν βεβαιος οτι οι ιταλοι θα επιτεθουν στην ελλαδα και Λογω της ιδεολογικης συγγενειας με χιτλερ, προσπαθησε τρεις φορες μεσω τριτων να πεισει τον χιτλερ να αποτρεψει τους ιταλους απο επιθεση, πραγμα που ο χιτλερ δεν εκανε, πιθανως επειδη θεωρουσε οτι ο μουσολινι ηταν μενα βλακας, αλλα οχι τοσο, κι εν παση περιπτωσει δεν θα το εκανε χωρις να ενημερωσει πριν. θελω να πω εν ολιγοις οτι ειναι απλοϊκο να χαρακτηριζει καποιος τον μεταξα ενεργουμενο των γερμανων. Το ιδιο ισχυει και για το ΚΚΕ της εποχης. Πιστευω δηλαδη οτι δεν ηταν ΜΟΝΟ ενεργουμενο του σταλιν.

 90. κοσμάς θέμελης said

  Οσον αφορα στο αλλο λινκ περι μυστικων υπηρεσιων και τρωκτικου. Δειχνεις πολυ μεγαλη εκτιμηση στον μακαριτη τον γκολια και στο τρωκτικο. Πραγματικα δεν εχω ιδεα αν και τι ειχε ανακαλυψει, ωστε καποιοι να θελουν να σωπασει, ουτε αν οσα λες ειναι σωστα. Οσες φορες ομως ειχα δει τις αναρτησεις του τρωκτικου, ομολογω οτι ηταν ακριβως το ειδος δημοσιογραφιας που καθολου δεν εκτιμω. Ουτε απο μορφη, ουτε απο περιεχομενο. «Αποκαλυπτικη» επιπεδου τριανταφυλλοπουλου και κατω.
  Ουτε νομιζω οτι ο τσεβας ειχε κανει τιποτε φοβερες ανακαλυψεις. Ουτε ο κρυσταλλης, ο οποιος ηταν οντως cover agent ή ενδεχομενως και agent provocateur ηταν κανας φοβερα εξυπνος τυπος με σημαντικη δραση στα πλαισια της τρομο-αντιτρομοκρατιας. Γενικα πιστευω οτι σε μια χωρα που οι προσληψεις μυστικων πρακτορων στην νυν ΕΥΠ γινονται με προεδρικο διαταγμα στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως (δεν ξερω αν συνεχιζεται αυτο). Ή οπου ποντιακης καταγωγης ταγματαρχης της ευπ δινει συνεντευξεις σε σχεση με απαγωγη οτσαλαν, ενω δεν ειναι ακομη ξεκαθαρο τι ειχε γινει. Ή οπου ποντιακα συγκροτηματα χορευουν κατω απ το σπιτι του για να τον τιμησουν για την δραση του. Σε μια τετοια χωρα λοιπον, δεν πιστευω ουτε οτι η τρομοκρατια ουτε η ανιτρομοκρατια ειναι κατι παρα πόλυ σοβαρο. Πραγμα που βεβαια ισως αλλαζει, οταν βλεπει καποιος οτι πεφτουν θανατηφοροι πυροβολισμοι πλεον για ψυλλου πηδημα και εμπλεκονται και εισαγομενοι αλλοδαποι.

 91. Herr K. said

  αυτοεκπληρούμενη προφητεια αυτό το ποστ…

 92. ΓΕΡΜΑΝΟΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ VERSUS ΕΛΛΗΝΟΙΟΥΔΑΙΣΜΟΥ
  @ 107, υπάρχει πρόβλημα με τη θεωρία της ανώτερης ράτσας που έχει υιοθετήσει ο Γερμανισμός. Κανένας άλλος λαός στην Ευρώπη δεν έχει κάνει τα αίσχη των Γερμανών μέσα σε τόσους πολλούς αιώνες. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μεσα τους πολλοί Γερμανοί την ιδεολογία της ράτσας. Η ιδεολογία αυτή έχει εντοπισθεί από τους αρχαίους χρόνους. Κατέστρεψαν τον πολιτισμό πολλές φορές, και δεν είναι θύματά τους μόνο οι Εβραίοι. Δεν φταίει για όλα τα κακά η ιδεολογία του Γερμανισμού, φταίει και η ιδεολογία του Ισλαμισμού. Παλαιότερα έφταιγε και ο ακραίος Χριστιανισμός, αλλά δείχνει σημάδια εξέλιξης και εξανθρωπισμού ο Χριστιανισμός.
  Ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια του Γερμανοϊσλαμισμού. Άνθρωποι με αγάπη προς τον Γερμανισμό και τον Ισλαμισμό είναι σημερα κυρίαρχοι, έχουν το περισσότερο χρήμα στα χέρια τους και είναι πολυάριθμοι. Ο θαυμασμός και η συνεργασία ανάμεσα στους Γερμανιστές και τους Ισλαμιστές είναι βαθιά. Βορειοευρωπαίοι γερμανόριζης καταγωγής και ισλαμιστές έχουν τον πλανήτη στα χέρια τους. Στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλοι ρατσιστές, οι Κινέζοι. Μακάρι το Ισραήλ και η Ελλάδα, ως τράπεζες καλών ιδεολογιών για την ανθρωπότητα, να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με αυτά τα θηρία. Υπάρχει ελπίδα αλλά το θέμα θέλει πολύ εργασία. Υπάρχουν δυνάμεις που θα κάνουν το παν να μην συμμαχήσει ποτέ ο Ελληνισμός με τον Εβραϊσμό, διότι γνωρίζουν ότι η συμμαχία αυτή μπορεί να φέρει το δικό τους τέλος.

 93. Η ΒΕΡΜΑΧΤ ΚΑΙ Ο ΧΑΖΟΒΙΟΛΗΣ
  @ 108, τα τάγματα ασφαλείας ήταν μέρος της Βέρμαχτ, και η διοίκησή τους ήταν Βέρμαχτ. Η Βέρμαχτ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ο Γερμανικός στρατός. Πολλοί ταγματασφαλίτες φόρεσαν και τη στολή της Βέρμαχτ, δηλαδή του Γερμανικού στρατού. Αρκετά από τα σημερινά ονόματα του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου φόρεσαν τη στολή της Βέρμαχτ, ή έχουν πατεράδες που την φόρεσαν.
  Ο Μεταξάς ήταν παιδί της γεμανόφιλης παράταξης που στήριζε την γερμανόριζη μοναρχία στην Ελλάδα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ολόκληρη σχεδόν η Μεταξική μηχανή της χώρας, αγκάλιασε τη Βέμαχτ σαν αδελφική δύναμη και προσεύονταν να επικρατήσει. Όταν είδαν ότι θα χάσει τον πόλεμο, βρήκαν και αγκάλιασαν άλλους.
  Μέσα στον 20ο αιώνα δεν έχω υπόψη μου καμία πολιτική αλλαγή να έχει γίνει στην Ευρώπη τουλάχιστον, δίχως συμμετοχή κάποιων μυστικών υπηρεσιών. Πάνω από το 80% των εργασιών των περισσοτέρων μυστικών υπηρεσιών είναι προγράμματα προπαγάνδας και διαχείρισης της κοινής γνώμης. Τόσο ο Ελληνικός, όσο και ο ο διεθνής τύπος και κάθε πολιτικός χώρος, έχει ανθρώπους που τον καθοδηγούν και τον επιβλέπουν.
  Αυτόνομες σημαντικές πολιτικές κινήσεις απλά υπάρχουν μόνο στη φαντασία ανθρώπων ανόητων και αμαθών βρομόστομων, λιγούρηδων των “ξέκολων” σαν εσένα.

 94. @109
  δεν ήταν βλάκας ο μεταξάς και δεν τα έκανε όλα λάθος. και με τους άγγλους έκανε συμμαχία, είναι γνωστά. υπήρξε ο εισαγωγός του φασισμού στην ελλάδα, και ο άνθρωπος που έφτιαξε στρατόπεδα συγκέντωσης και διέταξε μεγάλης κλίμακας βασανισμούς. Ο Μεταξάς υπήρξε ο Πατέρας του εμφυλίου. Ο Παππούς του εμφυλίου ήταν ο Κωνσταντίνος ο πρώτος.

 95. @110, στο τρωκτικό τις περισσότερες αναρτήσεις δεν τις έκανε ο Γκιόλιας. Ρώτησε για το ήθος του Γκιόλια όσους τον γνώρισαν. Δεν ήταν υπεράνθρωπος, δεν ήταν διαβασμένος, ήταν όμως έντιμος και πολύ ικανός νέος, του οποίου το ιστολόγιο έφταξε στη δεύτερη και τρίτη θέση της παγκόσμιας επισκεψιμότητας, και ο οποίος ήταν έτοιμος να εκδώσει ανάλογη εφημερίδα.
  – Ο Τσεβάς είχε βρει ποιοι ακριβώς ήταν οι τρομοκράτες, και επειδή είχε και άλλα στοιχεία γι’ αυτούς, τον δολοφόνησαν. Υπήρξε και αυτός ηθικό στοιχείο.
  – Για την υπόθεση Οτσαλάν, από όσο γνωρίζω έγινε η παράδοση κατόπιν οδηγιών του Πάγκαλου και του Σημίτη, στις οποίες υπάκουσαν τελικά οι πάντες, μην μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο. Η παράδοσή έγινε κατόπιν διεθνών πιέσεων και δεν νομίζω ότι φέρει ευθύνη ο Καλεντερίδης γι’ αυτό. Το ότι ο Καλεντερίδης έγινε δεκτός στις ΗΠΑ να μιλήσει για το Ποντιακό, τη στιγμή που έδιωχναν τον Χαραλαμπίδη, λέει πολλά για τη στήριξη που έχει και ο Καλεντερίδης από κάποιους κύκλους. Το ότι φιμώθηκε ο Χαραλαμπίδης, ένας εκ των ελαχίστων που έλεγε ότι θα πάμε για κατάρρευση, είναι και αυτό μία άλλη ιστορία. Και επειδή είμαστε εδώ ας πούμε ότι την εμπλοκή και της Μοσσάντ κατήγγειλαν και οι Κούρδοι με τις επιθέσεις που έκαναν αμέσως μετά την παράδοση, ενάντια σε κάποιους Ισραηλινούς στόχους. Άλλες εποχές τότε.

 96. κοσμάς θέμελης said

  #112: Herr K. ποιο ποστ ειναι αυτοεκπληρουμενη προφητεια; και γιατι;

  #113-116: σιδηρουντιε, ομολογω οτι δυσκολευομαι πλεον να σε παρακολουθησω. Οτι διαφορα βαρβαρα γερμανικα φυλα συμμετειχαν σε διαφορους βανδαλισμους (και οι βανδαλοι γερμανικο φυλο ηταν) ανα τους αιωνες, ειναι γνωστο. Ο αλαριχος στον ελληνικο χωρο κατεστρεψε ο,τι βρισκοταν στο διαβα του (με βαση ομως περιεργες προηγουμενες συμμαχιες και υποσχεσεις με αλλους ελληνες), περιλαμβανομενης και της ελευσινας και του χωρου των μυστηριων. Οτι αυτο γινοταν στη βαση καποιας θεωριας κυριαρχιας των γερμανων ειναι προφανεστατα αβασιμο, αφου σχετικες θεωριες αναπτυχθηκαν πολυ αργοτερα. Αλλωστε και τα γερμανικα φυλα τοτε σκοτωνοντουσαν και μεταξυ τους. Στον μεσαιωνα διαφορα φυλε με συμμαχιες με βυζαντινους κ.λπ. επαιξαν τον ρολο τους. Οτι σιγα-σιγα στον υστερο μεσαιωνα το κεντρο του ευρωπαϊκου ενδιαφεροντος μεταφερθηκε απο νοτιοανατολικα (ρωμη-κων/πουλη) προς το ευρωπαϊκο κεντρο, οπου οι διαφορες γερμανικες φυλες ειχαν πλεον, και για γεωστρατηγικους λογους, κεντρικο λογο, ειναι επισης γνωστο. Θεωριες περι παγγερμανικης κυριαρχιας ειχαν εντελως περιθωριακο ρολο. Ασφαλως η Γερμανια ηταν αποικιοκρατικη δυναμη, πιθανως μπορει να θεωρησει καποιος οτι ανηκε στις Μεγαλες Δυναμεις, αλλα η σημασια της περι το 1800 ας πουμε ειναι μαλλον περιθωριακη. (συνεχιζω)

 97. κοσμάς θέμελης said

  (συνεχεια) Στην εξεγερση (επανασταση, αν θες) 1821, παλι οι γερμανοι εχουν δευτερευοντα ρολο σε σχεση με ελλαδα, πλην ισως φιλελληνων, που εκει διακρινονται, ειδικα μαλιστα αν συμπεριλαβουμε και γερμανοφωνους ελβετους. Οπως ξερεις τα πρωτεια των «επεμβασεων» τοτε εχουν αγγλια, ρωσια, γαλλια. Οτι για λογους ανταγωνισμου των αλλων, επελεγη ο βασιλιας να ειναι γερμανος ειναι μεν καθοριστικο, οποτε και αρχιζει η ενεργοτερη αναμειξη των γερμανων δια του θρονου στα ελληνικα πραγματα. Αλλα, οχι μονο στην ελλαδα, αλλα και στην ευρωπη, δεν βλεπω παλι ο «παγγερμανισμος» να ειναι καποια κρατουσα ιδεα. Οι διαφορες με γαλλία, α’παγκοσμιος κ.λπ. βασιζονται σε διαφορους λογους, ναι δεκτο. Αλλα να υπαρχει καποια πεποιθηση γερμανων οτι ειναι ανωτερη φυλη, συγγνωμη, δεν το βλεπω, ουτε κάν θεωρητικα, ασε δε να εχει καποια επιρροη στον λαο, πολιτικη ηγεσια κ.λπ. Οι σχετικες ιδεες γεννωνται με τον εθνικοσοσιαλισμο νομιζω, με την ιδεα περι ανωτεροτητος της αριας (αρειας κατ’άλλους) φυλης, οπου ο ιδιος ο χιτλερ και οι συν αυτω, σαν καθαρη αρια φυλη, δεν θεωρουν τους γερμανους, αλλα…τους νορβηγους! γενικα η ιδεα περι ανωτεροτητος των γερμανων που φαινεται να ειναι κεντρικη στον συλλογισμο σου, δεν βλεπω να παιζει οποτεδηποτε κεντρικο ρολο, ουτε να υπηρξε ποτε διαδεδομενη, εκτος ΙΣΩΣ επι εθνικοσισλισμου. (συνεχιζεται)

 98. κοσμάς θέμελης said

  (συνεχεια) Αν και ασφαλως θα το παρεξηγησεις, μπορω να πω το εξης: Εχω αρκετα στενη σχεση λογω αγωγης, διαβασματων και σπουδων με την γερμανια, κι εχω ζησει 4-5 χρονια στην γερμανια. Εχω γνωρισει ακομη και παλιους (τυπτομενους) ναζι. μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι απο κανεναν δεν ακουσα, ουτε καποιος υπενοησε ο,τιδηποτε περι ανωτεροτητος των γερμανων. Εχοντας συζητησει μαλιστα με ελληνες καθηγητες μου, που εκαναν διατριβη δεκαετιες 50-60-70 στην γερμανια, απο ολους ακουσα το ιδιο: οτι ως ελληνες τοτε στην γερμανια, ηταν «βασιλιαδες». μολις χτες το ελεγα σε φιλους απο το εδω μπλογκ που βρεθηκαμε με πιπερατες λεπτομερειες.Το κατασκευασμα περι «γερμανοϊσλαμισμού» που αναπτυσσεις εδω, πρωτη φορα το ακουω, το δε συμπερασμα περι «κυριαρχιας» του σημερα, εκτος απο συνηθη θεωρια συνομωσιας, απο αυτες που εχουν φοβερη περαση στην ελλαδα, δεν βλεπω να εχει σχεση με πραγματικοτητα. αυτο δεν αναιρειται απο το γεγονος οτι ο κεμαλικος στρατος οργανωθηκε απο γερμανους στρατηγους. Ουτε απο το γεγονος οτι η τουρκια δεν μπηκε στον β’παγκ. πολεμο-«βγηκε το λαδι» στους ναζι παντως να το πετυχουν.

 99. κοσμάς θέμελης said

  Οτι ο μεταξας ηταν αυτο που ηταν, κομιζεις γλαυκαν στην αθηνα, που λενε…η σημασια του για τον εμφυλιο, ηταν εντελως δευτερευουσα, αν οχι ανυπαρκτη, λογω και του θανατου του (41;) αλλα οχι μονο. Αν υπονοεις οτ騻ηγετης» της εμφυλοπολεμιακης «Δεξιας», εθνικοφρονης παραταξης, ή ο,τιδηποτε αλλο, ηταν ο μεταξας, ειναι εκτος πασης πραγματικοτητος. Ειχε μηδενικη αξια ο μεταξας απο το 40 και μετα. Δεν νομιζω μαλιστα οτι οιαδηποτε ακομη και μικρη ακραια φασιστικη παρακρατική ή αλλη οργανωση τον ειχε στο κεντρο των σκεψεων της, ή τον επικαλεστκε οποτεδηποτε. Τα ταγματα ασφαλειας τα μεα, σεα, ταυ, μαυ, μαο, παο και οποιαδηποτε αλλη φασιστοοργανωση, ουδεποτε ειχαν οιαδηποτε οργανικη σχεση με την βερμαχτ, μην επιμενεις, ειναι ανιστορητο. Η επιθυμια εκδηλωθηκε πραγματι απο τους ελληνες, οι γερμανοι αρνηθηκαν, με χιλιες πιεσεις δεχτηκαν να «ντυθουν» καποια ταγματα με…ιταλικες στολες, πραγμα που, βεβαια, δεν εγινε ποτε, αφου ελληνες και γερμανοι ναζι συνεπιπταν στην πληρη απαξιωση (ως μισος) κατα των ιταλων. Αν τωρα καποιοι τρελλαρες φορουσαν γερμανικες στολες, δεν αλλαζει την ουσια. Οτι οι γερμανοι ειχαν συνεννοησεις με καποια απο τα σωματα, ή και αν καποια σωματα εκτελουσαν εντολες γερμανων, δεν αλλαζει τιποτε επι της ουσιας, οτι οργανικη σχεση δεν υπηρχε. αλλωστε και με τον ζερβα, ακομη και με βτο εαμ εκαναν καποις συνεννοησεις οι γερμανοι. Αλλα και επι της ουσιας, απο 43 και μετα, ΚΑΝΕΙΣ δεν υποστηριζε απο ελληνικης πλευρας την παραμονη γερμανων στην ελλαδα…εκτος αν το πας εντελως θεωρητικα, οτι δεν ειχαν διαφορες με γερμανους…αλλα, συγγνωμη, ή θα μιλαμε σοβαρα, ή θα κατασκευαζουμε παπαριες για να υποστηριξουμε ιδεολογικα κατασκευασματα.

 100. κοσμάς θέμελης said

  για γκολια που λες, δεν αμφισβητω το ηθος ή την εντιμοτητα του, δεν τον ήξερα τον ανθρωπο, μιλησα καθαρα και μονο για την αισθητικη και το επιπεδο του τρωκτικου, οπου και παλι η επισκεψιμοτητα που αναφερεις, δεν αλλαζει κατι στην αποψη μου. οτι ο τσεβας ηξερε τους τρομοκρατες, το εχω ξανακουσει, μαλλον κι αυτο θεωρια συνομωσιας ειναι. απο πουθενα δεν προκυπτει.
  οτι αν μονιασουν εβραιοι (μαλλον εννοεις ισραηλινοι) και ελληνες, «θα κατακτησουν τον κοσμο» και ηδη ανησυχουν οι «γερμανοϊσλαμιστες» που προσπαθουν να το αποτρεψουν…οκ. ενταξει. too good to be truth που λενε, αφενός, ασε που αν ποτε γινει, θα καταστρεψουμε απο κοινου την ανθρωποτητα μιαν ωρα αρχιτερα, λεω εγω, γελωντας βεβαια. Ενταξει, σε αυτο το επιπεδο πλεον, δεν νομιζω οτι μπορει να γινει σοβαρη κουβεντα.

 101. κοσμάς θέμελης said

  τον κελεντεριδη ετυχε να τον γνωρισω και να τον δω πολλες φορες και μου ειπε οτι καποτε θα μου πει ολη την αληθεια για οτσαλαν, πραγμα που δεν δυσκολευομαι να γραψω, αφου δεν εγινε ακομη. αλλα νομιζω οτι δεν θα προσθεσει και κατι νεο στα ηδη γνωστα, αλλωστε μιλησε σε ολους για το θεμα. οτι «εγινε δεκτος στην αμερικη» για να μιλησει για τους ποντιους, δεν νομιζω να λεει κατι. δηλαδη, τι εννοεις, δεν του απαγορευσαν την εισοδο; τελος παντων, στο θεμα οτσαλαν ειναι γνωστα τα πραγματα, συμφωνησε σημιτης (και προφανως παγκαλος ως υπεξ) σε εναν συγκεκριμενο σχεδιο, που (περιεργως για ελληνες) εκτελεσθηκε πιστα. κι ο καθενας πηρε την δοξα που του αξιζε. απο «εθνοπατριωτες» που αγαπουν τους κουρδους, μεχρι «εθνοπροδοτες» που αγαπουν τους αμερικανους. μπαστα.

 102. κοσμάς θέμελης said

  φυσικα εννοω κΑλερντεριδη, οχι κελε…

 103. @ 116, Άλλο πανγερμανισμός, άλλο η αρχαία θεωρία των Γερμανών για τη ανώτερη ράτσα τους. Δες Τάκιτο. Ολόκληρη σχεδόν η ευρωπαϊκή αριστοκρατία, εξαιρουμένων των βαλκανίων, έχει ρίζες γερμανικές, κρατάνε δηλαδή από τις φυλές εκείνες που κατέστρεψαν τον πολιτισμό για αιώνες, και που έκαναν τον Χριστιανισμό σαν τα μούτρα τους. Γερμανοί είναι και οι ιδρυτές του λεγόμενου παπισμού.
  Και οι Βυζαντινοί είχαν βγάλει το λάδι στους Εβραίους, αλλά στο επίπεδο αποκτήνωσης των δυτικών γερμανοχριστιανών κανένας δεν έχει φτάσει μέσα στους αιώνες.
  @ 117, ναι, το γερμανικό επίπεδο του Χίτλερ κανένας δεν το έχει φτάσει πριν από αυτόν
  @ 118, γερμανόπληκτος είσαι και εσύ. Για τους Έλληνες απέκτησαν ένα σεβασμό οι Γερμανοί και οι Αυστιακοί που υπηρέτησαν στην Ελλάδα κατά την Κατοχή, διότι στην Ελλάδα συνάντησαν αληθινές ηρωϊδες και ήρωες, τους οποίους σκότωναν ακατάπαυστα. Οι δολοφόνοι απέκτησαν λοιπόν ένα θαυμασμό για την γενιά της αυτοθυσίας. Μέσα όμως στο γερμανικό υποσυνείδητο έχει παραμείνει η θεωρία της ράτσας και η προπαγάνδα ότι αυτοί είναι στην ουσία οι πατέρες κάθε καλού, τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα. Μέχρι και εμάς μας έκαναν να πιστέψουμε ότι οι Δωριείς ήρθαν από τη Γερμανία, πράγμα το οποίο είναι μία τεράστια απάτη.
  Για τη θεωρία του γερμανοϊσλαμισμού να ρωτήσεις τον λάτρη και θαυμαστή του Ισλάμ, Χίτλερ, και όλους τους γερμανόριζους επιχειρηματίες και στρατηγιστές που έχουν τις καλύτερες σχέσεις από όλους με τους Ισλαμιστές. Τους λατρεύουν οι Ισλαμοφασίστες, και όπως βλέπεις χαιρετούν και Ναζιστικά.

 104. κοσμάς θέμελης said

  #125: καλα, θα δω τακιτο. αν το ξεχασω, θυμισε μου το. «ολοκληρη σχεδον η ευρωπαϊκη αριστοκρατορια εχει ριζες γερμανικες», συγγνωμη, δεν λεει, σχεδον, (το «σχεδον» ειναι για δουλεμα) απολυτως τιποτε. αν «οι γερμανοι κατεστρεψαν τον πολιτισμο», τοτε αυτοματως φυσει και θεσει συνομιλητης σου καθισταται ο ανω ΓΙΑΝΝΗΣ. Οτι ειμαι γερμανοπληκτος ημουν βεβαιος οτι θα το καταλαβεις, απορω πως παραπεμπεις στο #118 και οχι στο #119. Οτι οι γερμανοι και αυστριακοι απεκτησαν θαυμασμο για την ελλαδα επειδη θαυμασαν την γενια της αυτοθυσιας, την οποια σκοτωναν ακαταπαυστα, ομολογω πρωτη φορα το ακουω. ποτε δεν ειναι αργα, ομως. Εμενα ειχε παρει τ’αυτι μου για θαυμασμο γενικα των γερμανων και πριν απο ναζι για θαυμασμο προς ελληνες, που μαλιστα συνεχιστηκε και απο ναζι. πραγμα που εκδηλωνεται απο τους ναζι ηδη εξ αρχης, πχ με την «κλοπη» συμβολων, ακομη και στην κατοχη παντοιοτροπως. ενδεικτικα: εγινε «της πουτανας» στον γερμανικο στρατο εισβολης οταν απαιτηθηκε οι ελληνες να «παραδωσουν» και στους ιταλους, με αποτελεσμα πολλοι να βρισουν ανοιχτα το χιτλερ και να απαιτησουν μεταθεση, στην «παραδοση» στους γερμανους να ειναι ολη η αφαν γκατε του γερμανικου στρατου, ενω στην παραδοση στους ιταλους να ειναι μονο ενας γερμανος αξιωματικος (που εβριζε επισης).(συνεχιζει)

 105. @ 120, ο Μεταξάς είναι πατέρας του εμφυλίου με την έννοια του ότι αυτός πρώτος πήρε μία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, και άρχισε να τους βασανίζει και να τους φυλακίζει, σύμφωνα με γερμανικές υποδείξεις. Τότε άρχισαν τα μίση ανάμεσα σε φασίστες και κομμουνιστές. Αυτός άρχισε πρώτα να βασανίζει απάνθρωπα τους συμπατριώτες του για ιδεολογικούς λόγους.
  Μπες στον κόπο να διαβάσεις για το τι ήταν τα τάγματα ασφαλείας σε σχέση με την Βέρμαχτ, και μην μιλάς σαν άσχετος ξερόλας. Εκτός από αυτούς, μπες στον κόπο να μάθεις και για τους 20000 Έλληνες Πόντιους εθελοντές της Ρωσίας που κατετάγησαν και επίσημα στη Βέρμαχτ. Οι Γερμανοντυμένοι και στην Ελλάδα ήταν κάμποσοι. Μην το ψάξες αυτό, έχει πολλές απίστευτες αποκαλύψεις για πρόσωπα που δεν πάει ο νους σου. Διάβασε και τις αναφορές των Γερμανών που αποκαλούν τους έλληνες συνεργάτες τους «τα σκληροτάχηλα παιδιά της βέρμαχτ». Είσαι παντελώς άσχετος σκυλαδοέλληνας, τυπικά ανιστόρητος ακόμα και για την πρόσφατη ιστορία μας.
  @ 121, το ότι ήξερε ο Τσεβάς τους τρομοκράτες προκύπτει από την εξαφάνιση τους αρχείου του. Ρώτα τη γυναίκα του και ψάξε να δεις ότι “χάθηκε” το αρχείο του αμέσως μετά το θάνατό του. Και ο Γκιόλιας επειδή δεν ήταν διεφθαρμένος έφυγε. Και ο Τσεβάς και ο Γκιόλιας και άλλοι είναι τα πραγματικά καναρίνια.
  Σοβαρή κουβέντα με εσένα φυσικά δεν μπορεί να γίνει διότι είσαι ανόητος, επιπόλαιος και παπατρέχας. Στις ΗΠΑ είναι ελληνικής καταγωγής ένα μεγάλο μέρος της διοίκησης ασφάλειας της χώρας εκείνης, και ένα μεγάλο μέρος των μεγαλύτερων CEO είναι επίσης ελληνικής καταγωγής. Στις ΗΠΑ επίσης πράγματι υπάρχει και σημαντική παρουσία επιχειρηματιών Εβραϊκής καταγωγής. Εάν το Ελληνικό και το Εβραϊκό στοιχείο στις ΗΠΑ συμμαχήσουν, οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν ως στενότεροι σύμμαχοι των πολιτιστικών ριζών τους, που βρίσκονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
  @ 122, το τι έχει γίνει τότε σε πλήρη έκταση δεν νομίζω να βγει ποτέ, διότι περιλαμβάνει χρήση απάνθρωπων μεθόδων. Το ότι είσαι και εσύ φιλος του το ήξερα. Αυτοί που σε λιβάνισαν δεν το ήξεραν ότι είσαι ίδια πάστα με τους ρουφιανοντενεκέδες που βρίζουν και που δεν έχουν ιερό και όσιο.

 106. @ 125, ναι, με τις εισβολές τους και τις γενοκτονίες που έκαναν, οι διάφορες γερμανικές φυλές κατέστρεψαν το ευρωπαϊκό πολιτισμό για αιώνες. Βέβαια, σε εσάς στην κατήχηση και την εκπαίδευση ποτέ δεν τα λένε αυτά οι γερμανολάτρες δάσκαλοί σας.

 107. κοσμάς θέμελης said

  (συνεχεια) Η στην παρουσιαση οπλων στην ελληνικη συνθηκολογηση, και πολλα αλλα. εχω ενα περιοδικο του γερμανικου στρατου της εποχης, οπου κυριολεκτικα, ξεχειλιζει απο θαυμασμο για τους ελληνες και την μαχητικοτητα τους. σε οποιον ψαχνει επισης λιγο, ειναι γνωστο, οτι στις αρχικες επιχειρησεις εαμ στην ιταλοκρατουμενηελλαδα, οι γερμανοι κανουν χαβαλε εις βαρος ιταλων και δεν ανθιστανται καθολου, ενω στην αθηνα γερμανοι αξιωματικοι επισκεπτονται στην αθηνα διαφορα (απαγορευμενα) κεντρα διασκεδασης και τραγουδουν τα τραγουδια της βεμπο (ετσι εμαθαν μερικοι ελληνικα). Οτι κατεσφαξαν χωρια, ανταρτες, κ.λπ. και εν γενει εκαναν απειρες αγριοτητες (σε σχεση με ιταλους) ειναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ, δεν το αγνοω. αν διαβασεις ομως ακομη και (πατριωτες)λογοτεχνες της εποχης, θα δεις οτι εναντι των ιταλων νοιωθουν απεραντη αηδια-σε σχεση με γερμανους. δεν εννοω κατι ιδιαιτερο, εκτος απο το οτι η ολη προσπαθεια σου να δειξεις οτι γενικα οι γερμανοι ειναι απολιτιστοι, οτι ειδικως τους ελληνες τους μισουν κ.λπ. ειναι απολυτως ανιστορητη και χρησιμευει απλως για να θεμελιωσεις ιδεολογηματα περι «γερμανο\ϊσλαμισμου» που ειναι εκτος πασης πραγματικοτητας. (μπορω να προσθεσω κι αλλα, αν θελεις). Οτι ειδικα οι γερμανοι ανεκαθεν (και επι ναζι) ειχαν ιδιαιτερη εκτιμηση στους ισλαμιστες εις βαρος ελληνων, ειναι μαλλον χοντρη παραδοξολογια. οτι οι δωριεις ηρθαν απο καπου, πεστο καταρχην στον πληθυσμο αγραμματων φασιστακων που ειναι ακραδαντα πεπεισμενοι οτι οι ελληνες ειναι γηγενεις, και οτι οι ιδιοι εχουν κατευθειαν γραμμη απον αυτους.

 108. κοσμάς θέμελης said

  μεγαλε, καπου σταματαει και η πλακα. οτι οι γερμανοι κατεστρεψαν τον ευρωπαϊκο πολιτισμο, ειναι μαλλον αρμοδιοτητος ψυχιατρου για θεραπεια, οχι ως αποψη στο τραπεζι της συζητησης. τα «περι κατηχησης και εκπαιδευσης που δεν ΜΑΣ λενε οι δασκαλοι μας» ξεπερναει παλι κοκκινη γραμμη, ειναι προσωπικη προσβολη και προσπαθω να μην απαντω στο ιδιο επιπεδο. αν θες, σεβασου το. οχι τιποτε αλλο, εγω βριζω ευθεως, οπως καταλαβες, και οχι με υπονοουμενα στυλ «προδοτη» «ρουφιανε» και παρομοια, που χαριν του μπλογκ που μας φιλοξενει και της φιλοτιμης προσπαθειας του αμπραβανελ να κρατησει καποιο επιπεδο, απφευγω να επανελθω. θεωρω σωστο να δειξεις τον ιδιο σεβασμο, οχι σε μενα, αλλα στο «σπιτι» που μας φιλοξενει.

 109. @ 119, πιστεύω ότι τουλάχιστον τα περισσότερα από όσα λες δεν είναι αλήθειες. Το βίντεο όμως που το είχα δει και αλλού, με είχε προβληματίσει. Ζήτησα τη γνώμη ενός ανθρώπου που έχει σχέση με εβραϊκά πράγματα, ζήτησα να το δει, και η απάντηση ήταν ότι είμαι χειρότερος από το Χίτλερ.
  Η γνώμη που έχω σχηματίσει από αυτό το βίντεο είναι ότι μπορεί κάποιοι ελάχιστοι ακραίοι θρησκευτικά Εβραίοι να έχουν κάνει αυτά που λέει η κοπέλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν κάποια ελάχιστη άγνωστη και μυστική ομάδα Εβραίων κάνει άσχημα πράγματα, ότι οι Εβραίοι κατά χιλιάδες πρέπει να σφάζονται. Με αυτοί τη λογική πρέπει να σφαγεί όλος ο Χριστιανικός κόσμος, διότι δικά του παιδιά είναι οι Σατανιστές που κάνουν ανθρωποθυσίες επίσης. Και μαλιστα υπάρχει μεγάλος αριθμός από παιδάκια που χάνονται σε χώρες Χριστιανικές και καταλήγουν σε θυσίες τρελών πρώην Χριστιανών. Αν υπάρχουν και κάποιοι ψυχοπαθείς θύτες Εβραίοι, δεν σημαίνει ότι ο Εβραϊσμός είναι υπέρ των θυσιών αυτών. Κάνεις λοιπόν αναπαραγωγή του Μεσαίωνα με το σχόλιό σου. Με τη δική σου λοιπόν λογική πρέπει να χαθεί από τη γη όλος ο Χριστιανικός κόσμος.

 110. κοσμάς θέμελης said

  ΓΙΑΝΝΗ τα εγληματα των εβραιων ειναι εντυπωσιακα, ευτυχως ομως υπηρχαν «δικαστικες αρχες» που τα διαπιστωναν. και επεβαλαν τις δεουσες ποινες. Εχεις απολυτο δικιο βεβαια, οι φουρνοι ηταν λιγο υπερβολικοι, αλλα ολα τα υπολοιπα ειναι οκ. Ξεχασες βεβαια την πανωλη που εφηυραν οι εβραιοι για να εξοντωσουν τους χριστιανους. απορω πως σου ξεφυγε. επισης εχω μιαν απορια: αυτο που ειπε ο ιησους «εσεις (δηλ. οι εβραιοι) ειστε απο αλλον πατερα (δηλαδη τον αντιχριστο)», που το δηλωσε; αν εχεις καποια παραπομπη ή λινκ, δωστο…jerusalem post ή καπου αλλο; Και γω παντως προσευχομαι για σενα. μακαρι η θεραπεια να ειναι ελαφρια…

 111. @ 119, το σχόλιό σου είναι μια αναπαραγωγή πλευρικού μίσους, που βάση του έχει την άγνοια και το άδικο που βγαίνει από αυτήν. Άδικα υπέφεραν ανα τους αιώνες οι Εβραίοι στα χέρια των Χριστιανών, με αβάσιμες κατηγορίες. Ο Χριστιανισμός κατηγορεί ανέκαθεν τους Εβραίους ως θεοκτόνους, κάτι το οποίο δεν ε΄γινε ποτέ. Από εκεί βγαίνει το μίσος για τους Εβραίους και η προκατάληψη. Όμως, στην εποχή μας ακόμα και ο Πάπας άρχισε να μελετά ιστορία. Το δήλωσε και αυτός ότι είναι αθώοι οι Εβραίοι. Τα στοιχεία που μας λένε ότι δεν ήταν οι Εβραίοι που σταύρωσαν τον Ιησού είναι πολλά. Επίσης, όλο και περισσότερα στοιχεί βρίσκουμαι για το ότι τον στήριζαν πολλοί Εβραίοι τον Ιησού, και δεν ήταν όλοι οι Εβραίοι εναντίον του. Το Χριστιανικό μίσος βρίσκεται πίσω από πολλές φράσεις που αναφέρεις, και το μίσος αυτό βάση του έχει ένα ψέμα.

 112. @ 129, και
  @ 119
  δες τι έγινε στην Ευρώπη μετά τις επιδρομές και την κυριαρχία των γερμανικών φυλών στις περιοχές που μέχρι τότε είχαν οι Ρωμαίοι. Οι Ρωμαίοι κυνήγησαν τους Εβραίους όχι για θηρσκευτικούς και μεταφυσικούς ή περίεργους και ανεξήγητους λόγους, αλλά διότι οι Εβραίοι και τον πρώτο και τον δεύτερο αιώνα έκαναν μεγάλες επαναστάσεις εναντίον τους. Οι λόγοι δηλαδή πίσω από τους Ρωμαϊκούς διωγμούς είχαν πολιτική βάση. Μετά όμως την επικράτηση των γερμανικών φυλών, κάθε έννοια πολιτισμού στη δυτική Ευρώπη πήγε αιώνες πίσω. Έπαψαν να υπάρχουν μεγάλες πόλεις, ερήμωσαν τα πάντα, και κάθε τόπος είχε και από ένα γερμανόριζο άρχοντα που τον υπηρετούσαν αγρότες δούλοι. Πήγε περίπατο και η μουσική, και το θέατρο και οι τέχνες, και ο πολιτισμός για αιώνες. Επικράτησε παντού το γερμανικό σκοτάδι. Οι Γερμανοί ήταν οι δολοφόνοι του παγκόσμιου πολιτισμού, και για αιώνες η γερμανοκέφαλη Ευρώπη έσφαξε Εβραίους και άλλους με μόνο κριτήριο τη ράτσα. Τα πράγματα άλλαξαν αργά και σταδικά, αλλά αν σκεφτείς ότι το Ολοκάυτωμα έγινε μόλις 70 χρόνια πριν θα καταλάβεις ότι ακόμα η ανθρωπότητα στην ουσία δεν έχει γλυτώσει από τα γερμανικά ρατσιστικά χέρια. Για αιώνες επικρατούν οι απολίτιστοι άνθρωποι στον πλανήτη.

 113. κοσμάς θέμελης said

  σιδηρουντιε, δεν ξερω αν βλεπεις αλλους αριθμους σχολιων εσυ, διοτι απο τις παραπομπες που κανεις (για να καταλαβω που απαντας) δεν βγαζω ακρη. πχ απαντας στον ΓΙΑΝΝΗΣ παραπεμποντας στο σχολιο 119, ενω ειναι το 120. το ιδιο γινεται και στα δικα μου σχολια.
  εν παση περιπτωσει.
  γραφεις: «Είσαι παντελώς άσχετος σκυλαδοέλληνας, τυπικά ανιστόρητος ακόμα και για την πρόσφατη ιστορία μας».
  θα απαντησω μονο στο σοβαρο κομματι, αυτο που αφορα την «προσφατη ιστορια μας». Ειλικρινως, το «προσφατον» της ιστοριας πως το γνωριζει αραγε «καλυτερα» καποιος; ο μονος τροπος ειναι επειδη πιθανως το εζησε. επειδη φαινεται να ισχυριζεσαι οτι ξερεις ιστορια, ειδικως την προσφατη, ποσο χρονωνε εισαι; δηλαδη, εζησες κατοχη και τα εχεις προσφατα; εγω, οχι. αν, οπως ελπιζω, δεν εισαι βλαμμενο ραμολιμεντο 90 ετων, θα επρεπε να γνωριζεις οτι ΕΙΔΙΚΑ η προσφατη ιστορια δεν εχει ακομη αποτιμηθει ακομη με ασφαλεια. Ασε που στην ελλαδα ουτως ή αλλως πολλες ιστορικοι περιοδοι εχουν αποτιμηθει πλημμελως, ακομη και απωτερς. Οτι ειμαι «σκυλαδοελληνας» και τυπικα ανιστορητος, το βαζω στο γενικο ηθος σου ως κριση και το αφηνω ασχολιαστο.

 114. κοσμάς θέμελης said

  γραφεις: «Μπες στον κόπο να διαβάσεις για το τι ήταν τα τάγματα ασφαλείας σε σχέση με την Βέρμαχτ, και μην μιλάς σαν άσχετος ξερόλας. Εκτός από αυτούς, μπες στον κόπο να μάθεις και για τους 20000 Έλληνες Πόντιους εθελοντές της Ρωσίας που κατετάγησαν και επίσημα στη Βέρμαχτ. Οι Γερμανοντυμένοι και στην Ελλάδα ήταν κάμποσοι».
  Ξαναρωτω: υπηρχε ΟΡΓΑΝΙΚΗ σχεση των ταγματων ασφαλειας με την βερμαχτ; Επειδη καποτε ειπες οτι δεν εισαι ελληνογλωσσος, ξαναματαρωταω αλλοιως: ενταχθηκαν ποτε τα ταγματα ασφαλειας στην βερμαχτ; Επειδη εγω ειμαι «ξερολας» αλλα εσυ πραγματικος γνωστης, απαντησε παρακαλω με σαφηνεια και οχι ηξεις-αφιξεις.
  Λες να «μαθω» για τους Ποντιους ΡΩΣΟΥΣ υπηκοους;; που ενταχθηκαν στην βερμαχτ;; μεγαλε, αποφασισε: ή μιλαμε σοβαρα για τα ελληνικα ταγματα ασφαλειας, ή για ποντιους εκτος ελλαδος. (δεν το γνωριζω, αμφιβαλλω αν ο αριθμος ειναι τοσο μεγαλος, και δεν θα με εξεπληττε, αν εγινε). Οι «γερμανοντυμενοι» ειναι λαϊκη εκφραση, δεν αφορα πραγατικους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ στρατιωτες.

 115. κοσμάς θέμελης said

  γραφεις: «ο Μεταξάς είναι πατέρας του εμφυλίου με την έννοια του ότι αυτός πρώτος πήρε μία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, και άρχισε να τους βασανίζει και να τους φυλακίζει, σύμφωνα με γερμανικές υποδείξεις. Τότε άρχισαν τα μίση ανάμεσα σε φασίστες και κομμουνιστές».
  μεγαλε, οταν χρησιμοποιεις λογοτεχνικες εικονες και συμβολισμους, λεγε το να το ξερουμε…Αν δεν κανω καποιο τρομερο λαθος παντως, ο βενιζελος πρωτος αρχισε διωξεις (σκληρες) σε κομμουνιστες. Οτι ο ο μεταξας το εκανε με βαση υποδειξεις «γερμανων» μαλλον παλι λογοτεχνικη εικονα ειναι, δεν νομιζω οτι το 36 ο χιτλερ βαζανιζε και φυλακιζε κομμουνιστες ως διωξη ΜΟΝΟ για τα πιστευω τους. Οσο για τις «γερμανικες» υποδειξεις, νομιζω ηταν αυτοφωτος. Α, ωστε ΤΟΤΕ αρχισαν τα μιση αναμεσα σε φασιστες και κομμουνιστες…. δηλαδη, αλλοιως κρινεις οτι φασιστες και κομμουνιστες, θα ζουσαν αγαπημενοι μαζι… η αποψη σου περι ιστοριας μπορει πλεον να χαρακτηριστει και bizzare…
  Επισης κατα την αποψη σου η μουσικη, το θεατρο, οι τεχνες κ.λπ πηγαν ΛΟΓΩ ΓΕΡΜΑΝΩΝ αιωνες πισω;; αναρωτιεμαι τι μπορει ν’απαντησει καποιος σε αυτο…παραθεση ονοματων; μπα, βαρετο.

 116. κοσμάς θέμελης said

  γραφεις: «Το ότι είσαι και εσύ φιλος του το ήξερα. Αυτοί που σε λιβάνισαν δεν το ήξεραν ότι είσαι ίδια πάστα με τους ρουφιανοντενεκέδες που βρίζουν και που δεν έχουν ιερό και όσιο».

  Μεγαλε, ομολογω δεν καταλαβα ακριβως τι εννοεις. εντουτοις εχω 2 ερωτησεις: εισαι σοβαρος; συνεισφερει το σχολιο στην συζητηση; Και εντελει αναρωτιεμαι ποιος ειναι ο ρουφιανος εδω. Αν εννοεις τον καλεντεριδη, ειπα «τον γνωριζω», οχι οτι ειμαι φιλος του. Τα υπολοιπα με κανουν να σε λυπαμαι, ειλικρινα.

 117. Βρε πολυάσχολε Αμπραβανέλ, φτιάξε επιτέλους τα υπό έγκριση σχόλια, σβήστα ή κάνε έγκριση τέλος πάντων, οι αριθμοί σχολίων βγαίνουν άλλα αντί άλλων σε διαφορετικά μπράουζερς !

 118. κοσμάς θέμελης said

  αμπραβανελ, αν αποφασισεις να «σβησεις» σχολια, παρακαλω οχι τα δικα μου. διοτι, πραγματικα, αναφερονται σε ιστορια και δεν βριζω κανεναν-κατεβαλα και προσπαθεια γι’αυτο. ελπιζω να το αντιλαμβανεσαι και να σεβεσαι την οποια ωρα χρειαστηκα για ν’απαντησω σε ανιστορητα σχολια, που, δυστυχως, γραφονται παντου και περνουν ετσι, εντελως ασχολιαστα.

 119. κοσμάς θέμελης said

  Σιδηρούντιος είπε
  04/07/2011 στο 18:27
  Είμαστε γαϊδούρια. Με εκφράσεις του υποκόσμου και του πεζοδρομίου σχεδόν όλη η Ελλάδα μιλάει σήμερα.

  το ωραιο ειναι οτι εισαι και αυτοκριτικος…περναει γρηγορα ομως, ετσι; παντως, ειλικρινως, ΕΤΣΙ δεν μιλαει ολη ΣΧΕΔΟΝ (!) η ελλαδα σημερα, αν και αντιλαμβανομαι την επιθυμια να νοιωθεις οτι εισαι με καλη παρεα.

 120. Αγαπητή μεταξική γερμανόφιλη πάπια, και τους Ναζί ανθρώπους είπες, και το Χίτλερ βλέπεις σωστό στις διώξεις του, και τους γερμανούς γενικά υποστηρίζεις ότι δεν έφεραν με τις εισβολές τους το Μεσαίωνα, και εδώ φίλος των Εβραίων λες ότι είσαι.

  Το Μεταξικό αντικομμουνιστικό παρακράτος είχε εκπαίδευση από τη Γκεστάπο. Με αυτή την έννοια γερμανικής κατασκευής ήταν οι διωγμοί που έκανε. Ότι και να έκαναν οι κομμουνιστές, τα βασανιστήρια ενάντια σε Έλληνες κομμουνιστές ήταν πολύ συχνά τον άκρον άωτον της απανθρωπιάς. Αυτός που ξεκίνησε πρώτος τους συστηματικούς βασανισμούς ήταν ο Μεταξάς, αυτός δηλαδή άνοιξε την πληγή πρώτος. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας άνθρωπος με γερμανικό μυαλό, γερμανικές ιδέες και γερμανικής εκπαίδευσης παρακράτος έκανε χρήση απάνθρωπων βασανιστικών μεθόδων. Βασιλομεταξικοί ρουφιάνοι, ανιστόρητα ντουβάρια, ναζιστόφιλοι κρετίνοι στελεχώνουν σήμερα ένα ελλαδικό παρακράτος που έκανε τη χώρα ζημενελλάς και που ακόμα γλύφει τις μπότες των γερμανών. Γερμανική αποικία είναι η Ελλάδα από το 1941 μέχρι σήμερα.

 121. κοσμάς θέμελης said

  Ο,τι πεις αγορι, μεσα ειμαι. εγω η μεταξικη γερμανοφιλη παπια. και χιτλερικος και φιλος των εβραιων ειμαι. ο υποκριτης ρουφιανος. και τους ναζι ανθρωπους ειπα. ενω ειναι ζωα με καθετες κοκκινες ριγες (οι υπολοιπες λευκες). και ο μεταξας εκπαιδευση απο την γκεσταπο ειχε. οχι ακριβως, αλλα θα μπορουσε. «με αυτη την εννοια», οπως λες, γερμανικης κατασκευης ειναι οι διωξεις που εκανε. λογοτεχνική αδεία και γερμανο τονε λες. μεσα εισαι. κατα βαθος δεν εφταιγε καν ο ιδιος, τωρα που το ξανασκεφτομαι. ειχε μεινει απολιτιστος λογω των γερμανωνε του τεταρτου αιωνα. ισως καν φασιστας δεν ηταν. απλώς γερμανος.
  και Θα κοψω και το διαβασμα γιατι με μπερδευει.

 122. κοσμάς θέμελης said

  κι ο μανιαδακης, σαμπως ελληνας ητανε; σιγα. αμ το ΚΚΕ. σοβιετικοι. καθαρα πραγματα. πλην ποντιων της ρωσιας. αυτοι γερμανοι ηταν. γερμανικη αποικια ειναι η ελλαδα, απο το 41 μεχρι σημερα, σωστα τα λες. all in. κατσε. με μπερδεψες. αμερικανοι δεν παιζουν; οχι, ε; ενταξει, τοπιασα. κι αυτοι γερμανοαμερικανοι ειναι. κι ο λαος; τι να κανει κι αυτος. σωστος ο παικτης. α ρε γερμανε ΓΑΠ. κι εσυ λαε βασανισμενε…

 123. κοσμάς θέμελης said

  ρε…κι ο σαμαρας γερμανος; κι ο τσιπρας; δωσε γραμμη αρχηγε να ξερουμε τι θα λεμε στον κοσμο. με την παπαρρηγα θαχουμε προβλημα. στο λεω απο τωρα, μη μου λες μετα…

 124. δούλοι γερμανών, σας έχουν κάνει τα μυαλά με ανοξείδωτες βίδες krupp και το όλο το μοντέλο που βγήκε από γερμανικό εγοστάσιο λέγετε ellada germanobanania

 125. κοσμάς θέμελης said

  abravanel, παρακαλω ΘΕΡΜΩΤΑΤΑ μη σβησεις ουτε τα σχολια του σιδηρουντιου, σε μενα απευθυνεται και ειλικρινα δεν με πειραζει καθολου. Παρακαλω αστα, ναχουμε να γελαμε το δυσκολο χειμωνα που ερχεται. Παρακαλω ειλικρινως.

 126. Β.Δ. Καργούδης said

  Καλά, καλά, γέλα εσύ Θέμελη Γερμανοντυμένε νέας κοπής, να δούμε μόνο πού θα ψάχνεις να κρυφτείς όταν σκάσουν τα τελευταία ντοκουμέντα ότι
  ακόμα και αυτοί οι ντεμέκ πρίγκηπες Ορλώφ
  (του «ξανθού γένους» ντε, που «ακόμα τούτ’ την άνοιξη ραγιάδες-ραγιάδες…»),
  δεν ήταν παρά νόθοι κατιόντες Γερμανού μεγαλοφεουδάρχη του Μέλανα Δυμού, που «βίασε» (τάθελε κι αυτηνής ο…μώλος, μεταξύ μας)
  τη Ρωσσίδα αριστοκράτισσα μάννα τους, όταν αυτή «ποιούσε τας θερινάς της διατριβάς» εις την γείτονα ….
  Και για να καλυφτεί το κακό & το σκάνταλο, την πασάρανε μετά στο κορόϊδο τον Ορλώφ-πατέρα…

 127. Re σεις …………………… ελεος !!!!!!!!!!!!
  Αμαν πια με την κοντρα σας ………..Θα χαλασετε και τον Καργουδη στο τελος !!!

 128. μα τι σου είπα να τα σβήσει; ότι εισαι μεταξικός βασιλικός γερμανόφιλος μήπως; πως κάνει έτσι, υπάρχουν και χειρότερα, πχ οι παγκαλάνθρωποι. Βλέπε τι έκανε το πάγκαλο, το καραμανλή, το λάτση, το βαρδινογιάννη, το ράλλη, το χριστοφοράκο, το λαμπράκη (δολ) κτλ στην κατοχή. και βλέπε και ποια χώρα, κατά σύμπτωση, πήρε τα τελευταία 70 χρόνια τα περισσότερα χρήματα από το ελλαδιστάν.
  εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το θέμελο είναι γερμανικής καταγωγής, ξανθό με γαλανά μάτια και δεν μπορεί να πει το ρω. γιατί ρε θέμελο ο καλεντερίδης που τον έχεις δει τόσες φορές κυνηγάει τον κοέν, τι του έφαγε;

 129. κοσμάς θέμελης said

  σιδηρουντιε, αυτα που γραφεις δεν εχουν κάν πλακα. αναμενομενο, βεβαια, αφου στερεισαι εντελως οιασδηποτε πνευματικης ευελιξιας, δεν τολμω να πω χουμορ, θα προσβληθει βαρυτατα η ιδιοτης. μπορει να αμφιβαλει καποιος και βασιμα αν εχεις διαθεση για οποιαδηποτε συζητηση σε οποιοδηποτε θεμα. αν μαλιστα καποιος τολμησει να αμφισβητησει οιαδηποτε αποψη σου γινεσαι συκοφαντης χαμηλοτατου επιπεδου. αν με αυτα που εγραψα παντως με χαρακτηριζεις «μεταξικο βασιλικο γερμανοφιλο», συγγνωμη που στο λεω, δεν θιγεις εμενα, (που, λογω της σοβαροτητας σου, ειλικρινα απολυτως τιποτε δεν με θιγει, αν προερχεται απο σενα), αλλα περισσοτερο εκθετεις τον εαυτο σου στα ματια των αλλων.
  στα σοβαρα. (λεμε και κανα αστειο). οτι ο καλεντεριδης κυνηγαει τον κοεν, δεν το ηξερα. Οτι τον εχω δει πολλες φορες δεν σημαινει οτι ξερω και τι κανει. και φυσικα δεν σημεινει οτι τον εκτιμω, που αν καποιος διαβαζε τι εχω γραψει, θα καταλαβαινε οτι μαλλον δεν τον εκτιμω ιδιαιτερα. επισης δεν σημαινει οτι τον εχω δει τα τελευταια δυο χρονια. ελπιζω να μου πει σχετικα ο κοεν οταν τον δω. Οσο για τους ποντιους, αν και μακρυα απο εμενα οιαδηποτε εκτιμηση συμπεριφορας με βαση μονο την καταγωγη, πρεπει να ομολογησω οτι δεν εχω ιδιαιτερη εκτιμηση στην πολιτικη κριση και συμπεριφορα τωνποντιων, οταν εκφραζεται σαν τετοια, δηλαδη ως πολιτικη και συμπεριφορα που προερχεται απο ελληνες ποντιακης καταγωγης. Το ιδιο ισχυει και για πολιτικους που λογω καταγωγης ή για αλλους λογους, ταυτιζονται με τις πολιτικες συμπεριφορες και κρισεις ποντιων.

 130. κοσμάς θέμελης said

  (συνεχεια) Για οποιον δε ξερει το θεμα, οπως και διαφορα περιστατικα, η ενταξη πχ των ποντιων (με πολλες εξαιρεσεις, βεβαια) στην τουρκικη κοινωνια τους καθιστα μαλλον σοβαρο βραχιονα της τουρκικης πολιτικης εναντι αλλων, πχ ελλαδιτων ή κυπριων. Εννοω οταν η τουρκικη πολιτικη μπορει να χαρακτηρισθει «εχθρικη», αν και παλι δεν εκτιμω αυτον τον ορο διοτι ευκολα παρεξηγειται, ειδικα απο ελληνες.

 131. κοσμάς θέμελης said

  βαγγελη, πολυ καλο!! οταν εχεις τετοιες εμπνευσεις, ΓΡΑΦΤΕΣ!!
  λεωνιδα, παλι για «κοντρα μας» μιλας, αλλα δεν αντιλαμβανομαι πλεον τετοια ευγενεια προς τον σιδηρουντιο. Οπως βλεπεις, ακομη και αν διαφωνεις μαζι μου, εκφραζομαι αντικειμενικα και ηπια, χωρις (πλεον) κανεναν απολυτως χαρακτηρισμο. Νομιζω δε οτι φερνω και πληροφοριες που θα μπορουσαν να πυροδοτησουν ενδιαφερουσα ανταλλαγη αποψεων. Αλλος συνεχιζει την κοντρα, και μαλιστα σε εντελως ελεεινο επιπεδο συκοφαντιας και μισαλλοδοξιας.

 132. κοσμάς θέμελης said

  κ. Καργουδη. και πού να δείτε οταν ανοιξουν οι αλλοι φακελοι, που αφορουν το ΚΚΕ. Εκεί θα πέσουν απο τα συννεφα, ολοι οι δηθεν ελληνες, δηθεν κουμμουνιστες και εαμιτες σοβιετολαγνοι. Διοτι ειναι μεν γνωστο οτι το ΚΚΕ ηταν οχι απλως σοβιετοφιλο, αλλα σοβιετικο. Επιπλεον ομως θα αποδειχθει οτι τελικα ηταν κι αυτο ΓΕΡΜΑΝΟσοβιετικο. Ειδικα οταν εκανε τις απολιτιστες αγριαδες και χωρις αμφιβολια μετα το συμφωνο μολοτωφ-ριμπεντροπ. Επισης με προσεκτικωτερη μελετη γινεται φανερωτατο σε οποιον εχει τα ματια και αυτια των προσεκτικωνε απο εδω, οπως του σιδηρουντιου, οτι και οι σοβιετικοι τελικα ΓΕΡΜΑΝΟΙ ηταν, γι’αυτο κυνηγηνσαν τους χριστιανους και τους ιουδαιους. Καποια στιγμη θα πεσουν οι μασκες. και εκει θα πουμε τα πραγματα με τ’όνομα τους, τους γερμανους-απολιτιστους και τους βραχμανους-βραχμανους.

 133. Οι Πόντιοι σου φταίνε και καρφώνεις έτσι και έναν άνθρωπο που έχεις γνωρίσει; Σου έχει κάνει εσένα προσωπικά κακό, και πως βασίζεσαι σε εμένα, έναν άγνωστο που δεν είναι και σοβαρός, για να αρχίσεις να θάβεις τον άνθρωπο αυτό; Εγώ μπορεί να μην του έχω πλέον συμπάθεια, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι προδότης. Δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ και δεν μπορώ να βγάλω τελικά συμπεράσματα δίχως να δω κάποιον αρκετές φορές. Δείχνει να έχει ένα φόβο για τους Εβραίους. Προσωπικά νομίζω ότι ή θύμα αντισημιτικής πλύσης εγκεφάλου είναι, ή γνωρίζει κάποια πράγματα που ίσως έχουν κάνει κάποιοι Εβραίοι σε βάρος της Ελλάδος και έτσι απέκτησε την αντιπάθεια, ή και τα δύο. Πιστεύω ότι δεν είναι άκαμπτος και ότι έχει και φιλότιμο. Όμως είναι τέκνο και αυτός μιάς κακοελλαδικής σχολής σκυλαδοτραμπουκισμού. Δεν φταίει βέβαια από τη γέννα του, έτσι τον έκανε το περιβάλλον που τον εκπαίδευσε.
  Αυτό που δεν μπορώ να του συγχωρήσω και με απομάκρυνε από αυτόν είναι η διαμάχη του με τον Χαραλαμπίδη, τον άνθρωπο που ανέδειξε το Ποντιακό ζήτημα. Όποια διάσταση απόψεων και αν είχαν, έπρεπε και οι δύο να είναι μαζί, συνεργάτες. Ντροπή και αίσχος ο διχασμός τόσο ανάμεσα σε Έλληνες όσο και ανάμεσα σε Εβραίους. Ντροπή και αίσχος και ο διχασμός ανάμεσα σε Έλληνες και Ισραηλινούς.

  Οι Πόντιοι που έχω γνωρίσει είναι από τους καλύτερους Έλληνες και έχουν μεγάλο φιλότιμο και ανθρωπιά. Οι αρβανιτόβλαχοι που έχω γνωρίζει ή άψογοι άνθρωποι ήταν ή τομάρια, ένα από τα δύο.
  Οι 20000 Πόντιοι που είχαν καταταγεί στη Βέρμαχτ στη Ρωσία, το έκαναν διότι ο Στάλιν τους είχε κατασφάξει, όχι επειδή ήξεραν τι θα πει Γερμανία και Ναζισμός. Έκαναν μία κίνηση απελπισίας. Υπήρξαν και αυτοί θύματα γενοκτονίας Τουρκικής, και μετά Σταλινικής, ήταν πρόσφυγες δύο φορές. Δεν ήξεραν από που να πιαστούν, τους κατέσφαζαν συνεχώς.
  Η ευκολία με την οποία έστησες στον τοίχο τη μισή Ελλάδα, δηλαδή τους Ποντίους, τα λέει όλα.
  Κράτα τώρα το σχολιασμό δικό σου, μη σου φύγει.

 134. Θέμελο οι σχεσεις των επαναστατων του 1917 με τα γερμανικά αφεντικά τους ήταν άψογες ακόμα και μετά τον Α πόλεμο. Ο στρατός της γερμανίας βρήκε καταφύγιο και χώρους εκπαίδευσης μέσα στην επαναστατική Ρωσία, όπου έσωσε και τον εξοπλισμό του από τους αγγλογάλλους. Το ΚΚΕ το 1920 συμμάχησε με τον γερμανόφιλο βασιλιά μας κατόπιν εντολής του γερμανόφιλου Λένιν, ο οποίος με γερμανικά χρήματα έκανε όχι μόνο διακοπές πριν την επανάσταση, αλλά και την ίδια επανάσταση.
  άντε καληνύχτα, βάστα τα σχόλια καλά μην σου φύγουν.

 135. κοσμάς θέμελης said

  «Kαρφωνω» εναν ανθρωπο;; Ειπα εγω (οπως πχ. εσυ) οτι ειναι ή δε ειναι προδοτης; Τον εθαψα κιολας; Εγω ολα αυτα, ενω εσυ κανεις…αναλυτικη κριτικη και εκτιμηση της συμπεριφορας του; Τι να σου πω. Εισαι εντελως εκτος οριων. εστησα στον τοιχο την μιση ελλαδα, δηλαδη τους ποντιους; δεν πηρες καν χαμπαρι οτι μιλησα για οργανωμενη πολιτικη εκφραση των ποντιων ως τετοιων; Παλι διαπιστωνω οτι εχεις προβλημα ακομη και απλης κατανοησεως σχολιων που διαβαζεις. Αν δεν χωραει κατι στα συρταρακια σου, κοβεις ποδια-χερια και χωραει. Το ερωτημα ειναι βεβαια γιατι συζητω με σενα, οπου πραγματικα δεν υπαρχει πειστικη απαντηση.
  Λεωνιδα, ελπιζω να τα βλεπεις, για να μην μου λες μετα…

 136. κοσμάς θέμελης said

  νατα μας…βαγγελη, στο ειπα: και οι σοβιετικοι γερμανοι ηταν κατα βαθος.
  το θεμα βεβαια δεν ειναι οτι λεω κατι σε εναν ανθρωπο που στερειται σοβαροτητος, αλλα οτι απλως καθομαι και μιλω μαζι του.

 137. Γιάννη, είσαι παντελώς άσχετος. Τίποτα δεν έχει βγει από την Τορά τουλάχιστον για 22 αιώνες. Η Τορά είναι η πεντάτευχος, τα πρώτα 5 βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.

 138. Είσαι μεγαλόψυχος και πανέξυπνος άνθρωπος. Μπράβο σου που αποφάσισες να μην ασχολήσαι με ψώνια, είσαι και πολύ σοφός. Άξιος και σπουδαίος είσαι, τιμάς με το ήθος σου και τις γνώσεις σου το διαδίκτυο, και σκορπίζεις το φως.

 139. κοσμάς θέμελης said

  abravanel, αν και θα επρεπε, ελαχιστα εγραψα παραπανω για την ουσια του αρθρου σου. βλεπω λοιπον μιαν ελαφρα καταθλιψη στο κλεισιμο κι αρχιζω απο εκει. Μπορω να μιλησω βεβαια μονο για μενα. Λοιπον, εχοντας «γυρισει» σε διαφορα μπλογκς, οπου ελαχιστες φορες σχολιασα κατι. πρεπει να πω οτι οταν τυχαια (μεσω του μπλογκ της βασιλικης μετατρουλου) σε βρηκα, χαρηκα πολυ. Τα ιστορικα-ηθογραφικα-λαογραφικα του εβραϊκου ελληνισμου ειναι πολυ ενδιαφεροντα, αλλα και τα περισσοτερο «πολιτικα» το ιδιο. Επισης ειναι γλωσσικα πολυ καλογραμμενα, ενω το επιπεδο της επιχειρηματολογιας σου (ακομη και αν διαφωνει καποιος) ψηλο. Οι σχολιαστες συχνα συνεισφερουν και εμπλουτιζουν τον προβληματισμο, ιδιως στα αρχικα σχολια, οπως εδω πχ david και kafka. Βεβαια, ως «εβραϊκο» μπλογκ, θα τραβηξει αμεσως αντισημιτες χαμηλωτατου επιπεδου, που θα φερουν ολο το «οπλοστασιο» του χυδαιου αντισημητισμου. αυτο δεν ειναι κατ’αναγκην κακο, αλλα συχνα θα εκτραχυνθει η συζητηση, ιδιως οταν ο αντισημιτης σχολιαστης ειναι ιδιαιτερο ψωνιο, δηλαδη επιμενει να φερει τους υπολοιπους στο δρομο του μοναδικου τριαδικου θεου. αν τωρα αρχισει καποιος αλλος τις συγκρητικες (συγκριτικες κατ’αυτον) θεολογικες παραδοξολογιες και εμπλακει και ο γνωστος ειρων και ανθηροστομος υποφαινομενος, η κατασταση σε επιπεδο σχολιασμου μπορει να φτασει το μη παρεκει…αλλα ενταξει, κι αυτο εχει την πλακα του ως ενα σημειο, αν και καποια κατευναστικη παρεμβαση εκ μερους σου, (και δεν εννοω με διαγραφη σχολιων) ισως θα ηταν συχνοτερα επιθυμητη. Αλλ’εν παση περιπτωσει το χαμηλο επιπεδο σχολιασμου δεν επιδρα αρνητικα στο υψηλο επιπεδο του βασικου σου αρθρου. Εγω περισσοτερο στενοχωριεμαι που εχουν εξαφανισθει σχολιαστες ψηλου επιπεδου που συχνα ειχαν και πολυ χιουμορ. Για να τελειωνω μ’αυτο, και χωρις να εχω εποψη παρα πολλων μπλογκ, νομιζω οτι το δικο σου, οπωσς και του σαραντακου ειναι πολυ-πολυ χρησιμα και αξιζουν τον κοπο να υπαρχουν. Βεβαια, το επιπεδο σχολιασμου στον σαραντακο, συχνα φτανει στο ΑΛΛΟ ακρο, δηλαδη μερικα σχολια ειναι σχεδον σνομπ…ή ακραιως επιδεικτικα…υψηλου πνευματος.

 140. Panagiotis Vassiliou said

  Συμφωνω με Κοσμα Θεμελη…με απλα λογια Abravnel βαστα!

 141. κοσμάς θέμελης said

  επι της ουσιας του αρθρου μαλλον διαφωνω. πιστευω οτι οι ελληνες ειναι βαθυτατα ρατσιστες, ισως απο τους χειροτερους πανευρωπαϊκα. Εντουτοις λογω «θαλασσας, λιγο κρασι και τ’αγορι μου» σπανιως βιαιοι, ως ρατσιστες εννοω. συμφωνω μαζι σου ομως για την σταδιακη εκτραχυνση, λογω συνθηκων ισως δουμε και χειροτερα. Δεν νομιζω ομως οτι οι εβραιοι ειναι ο πρωτος στοχος ή τα καναρινια. κυριως διοτι ειναι απολυτως ενσωματωμενοι. Αλλοιως ο «αρχαιος» αντισημιτισμος ειναι βαθυτατος, ποτιστηκε ιδιαιτερα επι τουρκοκρατιας (δεν ξερω το θεμα, πιθ;νως ομως οι εβραιοι να ηταν γενικα αντοθετοι με την ελληνικη εξεγερση) και με τις γνωστες παπαριες εμβληματικων μορφων, οπως ο αιτωλος. Και φυσικα ποτιζεται και τωρα με μυθους μεν (πχ εβραιοι τραπεζιτες), αλλα εν μερει και με αληθειες, εστω και αν δεν ειναι ακριβεις, αλλα «μισοαληθειες», πχ δραστηριοτητα λομπυ ΗΠΑ, αμφιλεγομενες πολιτικες ισραηλ και παρομοια. Για τον «αριστερο» αντισημιτισμο, εχω αμφιβολιες, θεωρωντας οτι για πολλους αριστερους ειναι «αγνος», δηλαδη οχι αντισημιτισμος, αλλα καθετη αντιθεση με ισραηλ. ακομη και για ακραιους «ελληναραδες» στυλ ΣΤΑΘΗ, εχω αμφιβολιες, εστω κι αν εσφαλμενως ισως οι ιδιοι αποκαλουν την σταση τους ‘αντισιωνισμο». Για τον μικη, ενταξει , νομιζω σωστα το θετει καπου ο κοεν, ειναι και θεμα ηλικιας πλεον. Παντως ο πρωτος στοχος θα ειναι για πολυ ακομη οι αλλοδαποι, που θα πληρωνουν αθωοι τις απιστευτες παπαριες που κανει ενα μικρο εγκληματικο ή φανατικο μερος τους. Εκει μαλλον η πολιτεια κινδυνευει να χασει εντελως τον «ελεγχο». Επειδη δεν εχει καθαρη πολιτικη-εδω δεν εχει σε αλλα σοβαρωτερα ισως θεματα.
  Παντως βλεπει καποιος οτι ο αντισημιτισμος εκδηλωνεται ακομη μαλλον συμβολικα και οχι με πραγματικη βια εναντιον ανθρωπων, πραγμα καπως παρηγορο.

 142. κοσμάς θέμελης said

  να προσθεσω οτι ο ρατσισμος ειναι και θεμα παιδειας, κυριως πλεον απο το «σπιτι», αν και η αλλη θα μπορουσε να συνεισφερει, εννοω η κρατικη παιδεια. αλλα ηδη πηγαινε κατα διαβολου αυτη εδω και δεκαετιες και μαλλον θα συνεχισει χειροτερα.

 143. Abravanel said

  Το λάθος είναι δικό μου που δεν διατηρώ μια αυστηρή πολιτική και αφήνω το κάθε τρολ να ερεθίζει τον όποιο μπορεί να θέλει να συζητήσει, έστω και με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο – λες και είμαι 15χρονο παιδάκι και δεν τους γνωρίζω. Δεν θα ξανασυμβεί και ζητώ πραγματικά συγνώμη.

 144. κοσμάς θέμελης said

  δηλαδη αυτο τι σημαινει; ισομερης κατανομη ευθυνης; αν δεν μπορεις να απαντησεις δημιοσια, στειλε μου μεϊλ. κατα τα αλλα ημουν σαφεστατος. το θεμα για μενα δεν μπορει να τελειωσει με διαγραφη σχολιων. τουλαχιστον οχι ΚΑΙ αυτη τη φορα. μια εφτανε, και πρεπει να καταλαβες οτι το σεβαστηκα. αλλη μια, οχι. δεν μπορω να το δεχτω πλεον.

 145. κοσμάς θέμελης said

  Δηλαδη abravanel θελεις να σου αδειαζω την γωνιά;

 146. Μορντεχάϊ Φριζής said

  Να με συγχωράς Αμπραβανέλ, συμφωνώ μεν με το λογικό σου, μιας στοιχειώδους λογοκρισίας, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακύρωσες τις δικές μου αναρτήσεις και κάποιες του κ.Κοσμά, ενώ αναρτήσεις των Αντώνη & Γιάννη (που υποστηρίζει μάλιστα πως οι Εβραίοι έκαναν τελετουργικούς φόνους) παραμένουν;;;;;;;;;;;;;;;;;

 147. κοσμάς θέμελης said

  δεν με απασχολει οτι αφαιρεθηκαν σχολια μου που θεωρηθηκαν υβριστικα, εστω και αν εμφανως ηταν αμυντικα. με ενοχλει οτι ο abravanel δεν απαντα στο θεμα που εθεσα. εν παση περιπτωσει «απαντησε εμπρακτως»: ο καθε οικοδεσποτης επιλεγει με τον τροπο του και τους συνομιλητες του. και διωχνει αυτους που διωχνει. Τον ευχαριστω λοιπον για την συντομη φιλοξενια κι αερα στα πανια του.

  Και αποχαιρετω οσους σοβαρους σχολιαστες απεμειναν: Γεια σου μορδεχάι, ισως τα πουμε καποτε απο κοντα. Ειδικως, οταν … ελθης εν τη βασιλεία Σου! Γεια σας Franz Kafka, Λεωνιδα, Herr K, Καργουδη, Δεσποτα, david και οσοι τελος παντων ξεχνω και εξακολουθειτε να γραφετε εδω!

 148. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να κατηγορεί κάποιος έναν αθώο. Μπορεί να είσαι και εσύ αθώος, δεν το ξέρω. Ο Αμπραβανέλ σίγουρα είναι αθώος, δεν πήρε το μέρος κανενός. Μην έχεις απαιτήσεις να τρέχει να μαζεύει τα δάκρυα και τα παράπονα, είναι αργό καράβι, έχει και μία άλλη ζωή να ζήσει.
  Δεν αντέχεις στον πόνο τελικά, δεν κάνεις για μάχες.

 149. Κοσμά Θ., δεν ξέρω τι σχόλια έσβησε ο Αμπραβανέλ (διαβάζοντας μερικά που ΔΕΝ τα έσβησε αναρωτιέμαι τι σκ… μπορεί να έλεγαν), αλλά δεν θα ήθελα να σε χάσω, ούτε από δω ούτε από του αγαπητού μου Σαραντάκου. Πάντως καλό είναι κανείς μας να μη βρίζει — το λέω γιατί χρησιμοποιήθηκε δυο-τρεις φορές και η λέξη ‘ρουφιάνος’ στα προηγούμενα.

 150. κοσμάς θέμελης said

  ευχαριστω αγγελε για τον καλο σου λογο. το «ρουφιανος» (οπως και καταδοτης, κουκουλοφορος, προδοτης και παρομοια) μου το απεδωσε ο σχολιαστης ακριβως απο πανω σου αγγελε, αυτος που αντεχει τον πονο και κανει για μαχες.

 151. Β.Δ. Καργούδης said

  Αγαπητέ Κοσμά, τον καλό το λόγο το δικό μου, τον έχεις έτσι κι αλλιώς, όπως και δια ζώσης θα σου δόθηκε η δυνατότητα να τον υποθέσεις.
  Όμως, μαζί με τον καλό το λόγο, δέξου και την ένστασή μου
  (διατυπωμένη άλλωστε σε ανύποπτο ακόμα χρόνο, όπως πρέπει να θυμάσαι)
  για το ότι προσέφερες εαυτόν
  -με μια απίστευτα «σπάταλη» γενναιοδωρία-
  σαν πεδίο εφαρμογής & επαλήθευσης της παροιμιάκής ρήσης

  «Άμα ανακατεύεσαι με τα πίτουρα, τί να σου κάνουν και οι (πάντα «πεινασμένες») κότες;…»

  Νάσαι (όπως και όλοι) πάντα καλά…

 152. δικαίωμά σου είναι καργούδη να είσαι παγκαλάνθρωπος, δικαίωμα του θέμελο να θάβει του πόντιους, δικαίωμα του κοέν και του ντίνου να μιλάνε δημόσια για ξέκωλα, δικαίωμα του φριζή να νομίζει ότι η τορά δεν είναι έργο ανθρώπων, και δικαίωμα δικό μου να σας εύχομαι να σκάσετε όλοι μαζί από τον καύσωνα, αγκαλιά με τις “πεινασμένες” κότες του καργούδη.

 153. Εχει αερα και ειναι μια χαρα εδω…………

  Για να σκασουμε εμεις δεν σκαμε μην φοβασαι Γιωργη.
  Αλλο κανονι να μην σκασει ,γιατι εκει θα γινει χαμος στην ψωροκωσταινα. Πολυ μας το γυροφερνουν οι ….»Γερμαναραδες σου»
  τελευταια και δεν μου αρεσει !!!

 154. Abravanel said

  Οτι περιέχει χαρακτηρισμούς προσωπικού χαρακτήρα ή trollαρίσματα θα διαγράφεται, όπως και οι απαντήσεις του θιγόμενου. Για αυτό το λόγο Κοσμά έσβησα και τα δικά σου που αλλιώς θα έμοιαζαν σαν να μιλάς κενά στον αέρα, όχι γιατί είχαν κάποιο πρόβλημα – ζητώ συγνώμη που δεν τα έσβησα νωρίτερα αλλά λόγω δουλειάς δεν έχω πρόσβαση στο Διαδίκτυο 24/7, (αν προσέξεις κυρίως βράδια απαντώ). Ειδικά στο megathread με 600τόσα σχόλια δεν έχω τη δύναμη να κάτσω και να τα κόβω ένα ένα.

  Δεν είναι θέμα ανθρώπων, δεν νομίζω οτι κανείς μπορεί να πιστέψει οτι δείχνω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε ανθρώπους που γράφουν οτι οι Εβραίοι σφάζουν μωρά για να τους πιούν το αίμα. Ξαναλέω οτι ήταν λάθος που δεν έκοβα από την αρχή και να τονίσω οτι κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο και θα προσπαθήσω να συντονίζω καλύτερα τις συζητήσεις ώστε να περνάνε καλύτερα οι όποιοι σχολιαστές με τιμούν με τα σχόλια τους.

 155. Αμπραβανέλ, οι διάφοροι παλαβοί αντισημίτες δεν κερδίζουν με ότι βάζουν εδώ, χάνουν, διότι παίρνουν απαντήσεις. Όταν δεν παίρνουν απαντήσεις τότε κερδίζουν.
  Τώρα εάν εγώ κατηγορώ αθώους, τότε κακό κάνω.

  Λεό, εσένα δε σου ευχήθηκα να σκάσεις από τη ζέστη, ούτε με κότες να είσαι αγκαλιά. Εσύ όμως μέσα στην κόλαση της αναμονής βρίσκεσαι, και είναι ακόμα χειρότερα. Εγώ πάντως σου τα είπα εδώ και καιρό ότι θα βαρέσουν τα τύμπανα εντελώς μπανανικά. Οι άγριες φυλές έχουν το πανω χέρι, και ότι και να κάνουν οι ελάχιστοι ήμεροι δεν θα βγει άκρη της προκοπής. Στο δεύτερο άρθρο εδώ λέω ότι μας πάει ο Κιτσίκης για Οθωμανία εδώ και 50 χρόνια, και τελικά θα το καταφέρει:
  axiocratia.blogspot.com

 156. κοσμάς θέμελης said

  Abravanel, συγγνωμη, οι εξηγησεις δεν μου ειναι αρκετες. επανειλημμενως ειπα οτι αδιαφορω για τις διαγραφες. Επελεξες με ποιους καθεσαι και ποιους διωχνεις. Το αιτημα μου ηταν σαφεστατο. Τα περι χρονου κλπ εναι βλακωδη-συγγνωμη, δεν ειμαι ευγενης με ανθρωπους που καταλαβαινουν ΑΚΡΙΒΩΣ- και υποβιβαζεις εκ νεου και σενα και μενα. Με εγραψες και συγγνωμη, και γω γραμμενο σ’εχω. Ακομη κι ο σιδηρουντιος το καταλαβε…σε λεει αντικειμενικο που δεν τσιμπησες «στον πονο μου». και εισαι και δικαιος, κατ’αυτον. και γω δεν κανω για μαχες. ουτε για δακρυ. ουτε για πονο. Καλα, μην ασχολεισαι και χανεις ωρα.

  Αγαπητε β. καργουδη: γελασα, διοτι ο περι ού ο λογος «ανελαβε» και την ενσταση σου, αποδεικνυοντας οτι δεν χρειαζεται «σπαταλη γενναιοδωρια» για να εμπλακεις με τα πιτουρα! Ουτως ή αλλως θα σε φανε οι κοτες… ανυπομονω να σε ξαναδω!

 157. κοσμάς θέμελης said

  …»παγκαλανθρωπε»….(και δεν εισαι και γενναιοδωρος βρε βαγγελη….χαχαχαχα)

 158. κοσμάς θέμελης said

  Επανερχομαι, οχι ειδικα για σενα αμπραβανελ, αφου ειμαι σιγουρος οτι καταλαβες πολυ καλα. Ουτε για τον σιδηρουντιο, που καταλαβε ακομη καλυτερα, αλλα για τους αλλους φιλους:

  Abravanel γραφεις: «Οτι περιέχει χαρακτηρισμούς προσωπικού χαρακτήρα ή trollαρίσματα θα διαγράφεται, όπως και οι απαντήσεις του θιγόμενου. Για αυτό το λόγο Κοσμά έσβησα και τα δικά σου που αλλιώς θα έμοιαζαν σαν να μιλάς κενά στον αέρα, όχι γιατί είχαν κάποιο πρόβλημα – ζητώ συγνώμη που δεν τα έσβησα νωρίτερα».
  και επισης: «Δεν είναι θέμα ανθρώπων, δεν νομίζω οτι κανείς μπορεί να πιστέψει οτι δείχνω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε ανθρώπους».

  Αbraavanel ο σιδηρουντιος με απεκαλεσε: «προδοτη», «ρουφιανο», «καταδοτη», «κουκουλοφορο», «δηθεν φιλο των εβραιων», «μεταξικη γερμανοφιλη παπια», «βοθρο» και παρομοια που βαρυεμαι να επαναλαμβανω. Δηλαδη για σενα αμπραβανελ, αυτα ειναι «προσωπικοι χαρακτηρισμοι» που διαγραφονται και ουτε γατα ουτε ζημια;

 159. κοσμάς θέμελης said

  Συνεχιζω: Για μενα ειναι συκοφαντικοι χυδαιοι χαρακτηρισμοι, που σε ενα μπλογκ που θελει να εχει καποια σοβαροτητα, ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ διαγραφονται, ΑΛΛΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ. Σου ειπα οτι το θεμα δεν ειναι απλως προσωπικο, αλλα θεμα ελαχιστης αξιοπρεπειας-και ΔΙΚΗΣ ΣΟΥ αξιοπρεπειας, abravanel. Σε παρεκαλεσα αν θελεις ακομη και ιδιωτικως, με μεϊλ, να μου απαντησεις, αν δεν θες να γινει η συζητηση δημοσια. Δεν μου απαντησες με κανεναν τροπο. Τελικα μετα απο βδομαδες λες κατι για «προσωπικους χαρακτηρισμους» που απλως διαγραφονται. Συνεπως εκανες την επιλογη σου. Ηξερες, σου το ειχα πει, οτι αν συνεχισει να σχολιαζει ο περί ού ο λογος, εγω φευγω.
  Το ιδιο αιτημα ειχε και ο ντινος (για αλλον σχολιαστη) με τον ιδιο τροπο «απαντησες» και εφυγε ο ντινος. Κατα την αποψη μου πολυ ενδιαφερων σχολιαστης ο ντινος και με χιουμορ. Ηδη ο εν λογω σιδηρουντιος απεκαλεσε τον καργουδη «παγκαλανθρωπο». ουτε κάν «φιλο του παγκαλου», μαλιστα το επανελαβε δυο φορες,για να μην υπαρχει καμμια παρεξηγηση, ετσι…»παγκαλανθρωπο». Αν ο καργουδης απαντησει, τι θα γινει; Επειδη εμενα με μεμφθηκε οτι ανακατευθηκα με τα πιτουρα, πιθανως να μην απαντησει. Αμφιβαλλω ομως αν ο καργουδης θα ξανασχολιασει εδω. Αναρωτιεμαι, αμπραβανελ, αν η τακτικη σου να ανεχεσαι τετοιους σχολιαστες, δειχνει «ισες αποστασεις» ή πληρη απροθυμια να προστατευσεις, ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙΣ, καλους σχολιαστες σου.

 160. κοσμάς θέμελης said

  Επισης εκτος απο απροθυμια να προστατευσεις τους σχολιαστες σου, δειχνει πληρη αδιαφορια για την ποιοτητα των σχολιαστων σου, μπορω να πω επισης οτι δειχνει και καποιου ειδους επαρση που δεν ειναι ιδιαιτερα συμπαθης. του στυλ «οποιος γουσταρει μενει, οποιος δεν γουσταρει φευγει…δεν θα καθομαι ν’ασχολουμαι με σας τωρα».

 161. Θέμελο, δεν πρόκειται να έρθει να με εκτελέσει επειδή εσύ το θέλεις. Άντε να φύγω μόνος μου να ησυχάσεις. Και από άλλα ιστολόγια έφυγα μετά από απίστευτες επιθέσεις από πληρωμένους δοσίλογους ρουφιάνους κτλ. Σε πέρασα έναν από αυτούς. Αν δεν είσαι σου ζητάω συγνώμη. Αν είσαι, να σου πέσει αύριο γλάστρα στο κεφάλι. Με μπέρδεψες με τη συνεργασία που είχες με τον άθρωπο που βγάζει φήμες ότι με παρακολουθεί όπου και να πάω, ότι και να κάνω, μέσα από τα μάτια που έχει παντού. Έχει ψύχωση και τέλος πάντων, να φύγω από παντού να ησυχάσει.

 162. κοσμάς θέμελης said

  αυτο-εκτιθεσαι. παλι. μ’αυτο που γραφεις τωρα, μου θυμισες το αλλο καταπληκτικο που ειχες πει: οτι δεν βαζω τονους επειδη δεν προλαβαινω να γραφω, επειδη εχω γεμισει το ιντερνετ με σχολια μου…υπο ΑΛΛΟ ονομα. εκτος απο μενα, που εκτελω εντολες και ειμαι «πληρωμενος δοσιλογος, ρουφιανος», σε κυνηγουν και αλλοι, ετσι; με ποιον ανθρωπο ειχα συνεργασια λες;

  abravanel, οπως βλεπεις, αυτα που εγραψα επιβεβαιωνονται χωρις ιδιαιτερη αναμονη.

 163. κοσμάς θέμελης said

  τον μπερδεψα «με τη συνεργασια που ειχα με ανθρωπο που…με παρακολουθει οπου και να παω, οτι και να κανω, μεσα απο τα ματια που εχει παντου. Εχει ψυχωση»…..Ο ΑΛΛΟΣ εχει ψυχωση… το καταλαβατε; abravanel και λοιποι, enjoy!

 164. Σιδηρούντιος said

  Εντάξει, εγώ έχω την ψύχωση, είμαι τρελός και γι’ αυτό γράφω και λέω ότι θέλω. Μόνο ένας ψυχίατρος μπορεί να με σταματήσει, ή μάλλον μία ψυχιατρίνα. Μην ασχολήσε λοιπόν με τρελούς, εσύ ο λογικός άνθρωπος.

 165. Κοσμά,

  Kάτσε εκεί που είσαι και μη φεύγεις. Συμβαίνουν καμιά φορά αυτά σε blogs. Ο Αμπυ ειδικά είναι πάρα πολύ fair όπως ξέρεις. Λοιπόν παλουκώσου εδώ αλλιώς δεν θα γίνεις κυβερνήτης της Μικρονησίας!!!!!!!!!!

  Ετοιμάσου για ούζο την εβδομάδα που μας έρχεται, το αυτό ισχύει και για τον Καρδούδη.

  Τέσσερις μέρες έλειψα με το Παπούλια και τα κάνατε μπάχαλο.

 166. Panagiotis Vassiliou said

  Αγαπητοί μου ΕΝ ΠΟΛΕΜΩ γνωστοί/άγνωστοι σε αυτό το μπλογκ, ιδιαίτερα Σιδηρούντιε και Κοσμά Θέμελη, αμάν πια, σας έχω βαρεθεί αν και σαν μέλος είμαι νέος με ελάχιστες επεμβάσεις.

  Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ: με ένα κλικ με εκτελείς, με ένα άλλο κλικ αυτοκτονείς. ΑΠΛΑ!!!

  Αν ξέρετε κάτι γράφτε το μου να μάθω για τον Εβραϊσμό στην Ελλάδα και τον Ελληνικό Εβραϊσμό στο εξωτερικό. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!!! Σας παρακαλώ.

  Αν έχετε δικά σας δυαδικά προβλήματα η αν μεταξύ σας υπάρχει μια σαδομαζοχιστή σχέση ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ συμπεριλαμβάνετε; Μια αλληλογραφία με εμαιλ η έναν άλλο τρόπο θα έλυνε, σεμνότερα, ίσως τα δικά σας προβλήματα αλλά σίγουρα δεν θα ενοχλούσατε τους υπόλοιπους.

  Σας παρακαλώ. Λίγο σεβασμό σε εμάς και περισσότερο σεβασμό σε εσάς τους ίδιους.

  ΥΠΟΨΙΝ δεν θα απαντήσω σε κανένα μήνυμα σχετικά με αυτή μου την παρέμβαση.

 167. Σιδηρούντιος said

  Δεν φταίω εγώ, ο αντίχριστος φταίει.
  Πανάγιε, για το κακό που σου έκανα πάρε μία αποζημίωση με μορφή απόδειξης για το ότι ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια :
  http://amfipolis.blogspot.com/2011/07/blog-post_12.html

 168. Λούης said

  Παναγιώτη-
  Συμφωνώ και συνυπογράφω.
  Λούης

 169. Λούης said

  Ζαν-
  Για πες μας πώς πήγε η επίσκεψη? Ο Παπούλιας ήταν του «πατριωτικού» και «φιλο-αραβικού» ΠΑΣΟΚ.
  Λού

 170. Abravanel said

  Ανταλλάξατε γενικότερα φιλοφρονήσεις με όντως τον Σιδηρούντιο να είναι περισσότερο γενναιόδωρος από ότι οφείλει και είμαι σίγουρος οτι δεν θα επαναλάβει μιας και είναι πασιφανές οτι τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι προσβλητικοί και σε αδικούν. Από εκεί και πέρα βλέπεις οτι οι παρεμβάσεις σου είναι ευπρόσδεκτες οπότε αν θέλεις μπορείς να κάνεις πέρα την οργή.

  Οσο για την επίσκεψη Παπούλια αναρωτιέμαι αν ρώτησε τον Πέρες γιατί δεν ντρέπονται λιγάκι να σκοτώνουν παιδιά εν ψυχρώ;. Οχι οτι έχω κανένα πρόβλημα ή επιθυμία μου είναι να σχολιάσω τις ελληνοισραηλινές σχέσεις, αλλά ο Κάρολος Παπούλιας πολλαπλές φορές αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων: είτε μιλάμε για την αίτηση να επέμβει με τις επανειλημμένες βεβηλώσεις του νεκροταφείου στη γενέθλια πόλη του Ιωάννινα ή τα ορεα του όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών και απελευθέρωνε τρομοκράτες με αίμα στα χέρια που τους είχαν πιάσει με 60 κιλά εκρηκτικά με σκοπό να επιτεθούν σε ελληνική εβραϊκή κοινότητα.

 171. Σιδηρουντιε και Θεμελη, τελικα σαν εκραξαν !!!!!!!!!!!!

  Αμπυ , που τα σκοτωνουν οι Ισραηλινοι τα μικρα παιδια εν ψυχρω, στα Τουρκικα σηριαλς ?????
  Πες και σε εμας τους μη παροικουντας τη Ιερουσαλημ , do we miss something ?????????????

  Οσο για τον Παπουλια , σαφως και τα εκανε και ισως χειροτερα. On whose behalf ομως ???
  Εκεινη την εποχη δεν ηταν «his masters voice» αλλα «his karamasters voice or shout» !!!!!!!!!!!!!!

 172. Abravanel said

  Σβήνονται όλα τα άσχετα, (σόρρυ Λεωνίδα). Ζητώ ευγενικά να εγκαταστήσετε το Plonk, (αντιγράφω από την εξαιρετική ανάρτηση του Stazybo Horn). Αφού το διαβάσετε επισκεφθείτε το ιστολόγιο του Stazybo και ακολουθήστε τις οδηγίες μέσω των συνδέσμων που παραθέτει.

  Γουστάρεις πολύ ένα στέκι, τους θαμώνες του, την ατμόσφαιρά του, αυτά που σου δίνει, κι αυτά που δίνεις εσύ. Όμως είναι και δυο-τρεις εκεί μέσα που δεν αντέχεις, που σου χαλάνε πολύ συχνά το κλίμα. Έχεις προσπαθήσει καλόπιστα και να συνεννοηθείς, και να τους αγνοήσεις. Δεν γίνεται όμως. Κι όλοι είστε ισότιμοι, όλοι λέτε το μακρύ σας και το κοντό σας· ακόμη κι αν κάνεις πως δεν τους ακούς, θα τους πάρει τ΄ αυτί σου, γιατί στο ίδιο τραπέζι έχει κι άλλους συνδαιτυμόνες.

  Τι κάνεις, λοιπόν; Ν’ αφήσεις το στέκι εξαιτίας τους είναι η τελευταία λύση, να χάνεις την ηρεμία σου φαίνεται τελικά αναπόφευκτο. Δεν έχεις και το δικαίωμα να αποφασίζεις εσύ ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν απ’ το στέκι.

  Στα παλιά τα χρόνια, τη βγάζαμε στις BBS, και μετά στα newsgroup του usenet. Η επικοινωνία ήταν το ίδιο ασύγχρονη και του τύπου ένας προς όλους με το σημερινό σχολιασμό στα ιστολόγια, και με τα φόρουμ, με τη βασική διαφορά ότι δεν υπήρχε κεντρικός έλεγχος· moderation, ντε, ή αυτός ήταν πολύ διακριτικός. Ό,τι έλεγες -έγραφες- ανέβαινε στο σέρβερ του γκρουπ αυτούσιο για πάντα. Υπήρχε ένα σύνολο από «άγραφους κανόνες», που γρήγορα χρειάστηκε να γραφούν, μέσα στο netiquette, για όσους ήταν αναγκαία και αυτή ακόμη η κωδικοποίηση της κοινής λογικής, κι από κει και πέρα ο καθένας διάλεγε όποιο στέκι ήθελε και συμπεριφερόταν όπως νόμιζε.

  Ευτυχώς, λοιπόν, εκείνα τα αρχαία χρόνια είχαμε τα killfile. Μία, δύο, τρεις, για όποιον ήταν φανερό ότι η περαιτέρω συνύπαρξη ήταν μάταια, ο δρόμος για τον πάτο του κουβά ερχόταν με ένα ηχηρό *plonk*. Κάθε ανάρτηση από το συγκεκριμένο χρήστη, ή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έπεφτε στο κατάλληλο φίλτρο, και δεν έφτανε σε σένα ποτέ. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κίνησης ήταν άμεσα. Λιγότερος θόρυβος, ξανακερδισμένη ηρεμία, ενασχόληση με τα ουσιαστικά.

  There are idiots everywhere, and this is why *plonk* is needed.

  Ο ph7 (ούτε χημικός, ούτε ο Peter Hammill) μας χαρίζει το killfile στο wordpress.com. Εγκαταστήστε πρώτα το greasemonkey extension στον firefox, αν δεν το έχετε ήδη. Μετά, ζητήστε την εγκατάσταση του σκριπτ plonk4wp. Έτοιμοι. Το σκριπτ ενεργοποιείται σε κάθε blog του wordpress.com.

  Ενώ, λοιπόν, είστε σε μια τέτοια, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο της μαϊμούς και από το User Script Commands… επιλέξτε Edit wordpress ‘plonklist’. Εδώ είναι η λίστα των ανεπιθύμητων θορυβούντων. (Αντι)γράψτε τα ονόματά τους, χωρίζοντάς τα με κόμμα. Δεν θα τους ξαναδείτε μπροστά σας σε οποιοδήποτε μπλογκ του wordpress.com. Στη θέση των σχολίων τους θα υπάρχει λίγο κενό διάστημα, ενώ η πιθανή υπάρχουσα αρίθμηση των σχολίων δεν θα χαλάει. Οι θορυβούντες απαλείφονται επίσης και από τα πρόσφατα σχόλια στο sidebar.

  Το σκριπτ έχει δοκιμαστεί επιτυχώς με αρκετά theme: Redoable Lite, Andreas09, Kubrick, Mistylook, Sunburn, Grid Focus. Προς το παρόν δεν λειτουργεί με τα Cutline, Freshy, Tarski, ChaosTheory. Σε επόμενη έκδοση θα μας απαλλάξει και από το θόρυβο στο tvxs και στα μπλογκ του blogger.

  ph7, ευχαριστούμε!

  ΥΓ. Θυμηθείτε να τους φιλτράρετε και στα ηλεμηνύματα που παίρνετε, με την εγγραφή σας σε ειδοποιήσεις για το σχολιασμό.
  Όταν σας έρθει η περιέργεια, για το τι χάνετε (999 φορές στις 1000 τίποτε, τέτοιοι τύποι σπανίως συνεισφέρουν στη συζήτηση), μπορείτε να απενεργοποιήσετε προσωρινά είτε μόνο το συγκεκριμένο σκριπτ (δεξί κλικ, στη μαϊμού και «ξετικάρισμα»), ή τη μαϊμού ολόκληρη (κλικ και θα θαμπώσει).

 173. Σιδηρούντιος said

  Κύριε Λεό, επειδή εσύ είσαι καλός και δεν μπορείς να διανοηθείς ότι κάποιος μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί εν ψυχρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν άνθρωποι που το έκαναν και θα το κάνουν. Υπάρχουν αδίστακτοι ανάμεσα σε κάθε κοινωνία. Σήμερα πολλοί αδίστακτοι έχουν πιάσει πολλά ψηλά πόστα. Το βασικό χαρακτηριστικό που ζητούν πλέον πολλοί επιχειρηματίες και άλλοι επιτελείς για να προάγουν έναν άνθρωπο είναι το να έχει το killer instinct. Αυτό το δηλώνουν και δημόσια, όπως το είπε και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Sir Alan Sugar στην τηλεόραση. “Θέλω υπάλληλους με ένστικτο του δολοφόνου,” δήλωσε. Εάν δεν το έχεις το ένστικτο αυτό δεν παίρνεις προαγωγή Λεό μου. Άκουσα μία διακεκριμένη ψυχίατρο σε ένα ντοκιμαντέρ για το πόσο πολλοί επικίνδυνοι ψυχοπαθείς είναι υψηλόβαθμοι τόσο στο χώρο των επιχειρήσεων, όσο και αλλού. Μιλάμε για την κατηγορία των ανθρώπων που δεν έχουν αίσθηση συμπάθειας (luck of empathy), δηλαδή δεν τους ενδιαφέρει αν ο άλλος πεθαίνει η όχι. Το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφόνων βαρυποινιτών έχει αυτή την ψυχική νόσο. Πολλοί άνθρωποι με αυτή τη νόσο βρίσκονται επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών, κυριαρχούν στον κόσμο της θρησκείας ως ιερωμένοι (παπάδες, μουλάδες, ραβίνοι), της οικονομίας, στην πολιτική, στο στρατό κτλ. Με άλλη γλώσσα, μιλάμε για τα γνωστά αδίστακτα γεράκια. Βασικό χαρακτηριστικό πολλών από αυτούς είναι οι εξελιγμένες υποκριτικές ικανότητες, και το ότι όταν ήταν μικροί υπέφεραν ειδικά από την άδικη και άστοργη συμπεριφορά της μητέρας τους προς αυτούς. Η κακή μητέρα, που ελάχιστοι έχουν, μπορεί να βγάλει θεότρελα και απάνθρωπα τέκνα. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αποκτηνώσουν έναν άνθρωπο, όπως η πλύση εγκεφάλου από μία ιδεολογία ή θρησκεία και η συνεχόμενη ψυχολογική πίεση.

 174. κοσμάς θέμελης said

  σιδηρουντιε, να εκφρασω την προσωπικη μου χαρα που δεν εννοουσες πραγματικα οτι θα φυγεις. αν και το υποπτευομουν. εκφραζω την ειλικρινη ευχη οτι η συνεισφορα σου στην εξελιξη της κουβεντας θα ειναι περισσοτερο καρποφορα απο πριν. και παρακαλω την επομενη φορα που τυχον εκφρασω διαφωνια με καποια αποψη σου, μην βιαστεις να με καταταξεις σε αυτους που σε κυνηγουν.

 175. κοσμάς θέμελης said

  η plonklist μου θυμιζει για αγνωστους λογους την liegekiste, δεν ειμαι σιγουρος αν γραφεται ετσι. και θα πει στα δανεζικα φερετρο. πραγμα που στους γερμανομαθεις θα προκαλεσει χαμογελο.

 176. Panagiotis Vassiliou said

  Sidirountie kai Kosma, sas efxaristo PARAPOLY kai tous dyo sas…tha anikso ena kalo mpoukali kai tha pio sthn ygia sas kai ena deftero potiri gia tous ypoloipous. Perissotero den ginete;-)
  Poly kalo gia killer instinct…ego to skeftomai gia thn shmerinh ellhnikh koinonia/politikh.
  Pao gia anigma gia na einai etoimo argotera…

 177. κοσμάς θέμελης said

  παναγιωτη…ενα ποτηρι κατα δω; αν και δεν ειναι για κρασι…ονειρευομαι κατι περιεργα με παγακια. από αυτα των οποιων η καταχρηση οδηγει σε ατομικο selective default.

 178. Panagiotis Vassiliou said

  Tha steilo mia egkyklio argotera…

 179. Panagiotis Vassiliou said

  Telika xtes aniksa mia apo tis liges mpotilies pou exo apo to IL…
  Einai ths BARKAN apo th Galilea, ena Cabernet Sauvignon, Galil 2005
  http://www.barkan-winery.com/
  akrivos afto: http://www.barkan-winery.com/DesktopModules/ProductDetails.aspx?ItemID=79&mid=263
  me liga dika mou logia poly kalo!

 180. Πανάγιε, για πες για τα Ισραηλινά κρασιά, και εγώ κρασάτος είμαι, για λέγε, δεν έχω πιει ποτέ μου οινο Ισραηλινό. Θέλω ξεκάθαρα λόγια.
  Ενδιαφέρον έχω για τα φρουτώδη, Merlot, Cuve κτλ, όχι σκέτα Sauvignon.

 181. Panagiotis Vassiliou said

  Kale mou Sidirountie gia na mhn mpleksoume (opos lene edo pou zo) «to boutyro me ton sidhrodromo» tha protimousa mia tetoia syzhthsh idiotika h an o Abravanel kapoia stigmi grapsei kati gia ta israilina krasia. Apo mena epitrepo ston webmaster na sou steilei idiotika to e-mail mou.
  Se proeidopho! DEN EIMAI EIDIKOS alla den pino asxhma krasia.

 182. κοσμάς θέμελης said

  επι τη ευκαιρια: περσυ μου ηρθαν 5-6 μπουκαλια διαφορων ποικιλιων απο μαροκο και μαλιστα κοσερ. εντυπωσιασθηκα, πολυ καλα κρασια.

 183. Παναγιώτης said

  Καταδικάζω το συμβάν και διαμηνύω στους διάφορους «αριστερίζοντες» (τρομάρα τους, αυτά διακηρύσσει η Αριστερά;!) ή «δεξιίζοντες» ότι θέτοντας με αυτές τις εξευτελιστικές ενέργειες ολόκληρες κοινωνικές ομάδες απέναντί τους (εν προκειμένοις τους Εβραίους συμπολίτες μας) αμαυρώνοντας σύμβολα της θρησκείας που ένα μεγάλο μέρος της κοινότητάς τους ακολουθεί, το μόνο που κάνουν είναι να σπέρνουν τη διχόνοια και να αποπροσανατολίζουν την ευρύτερη κοινή γνώμη για το ποιος πραγματικά ευθύνεται για τα διάφορα δεινά που πλήττουν τη χώρα και τον κόσμο γενικότερα.
  Δυστυχώς, παρ’ ότι θα μπορούσα να με χαρακτηρίσω σαν «αριστερό» (με τη συμβατική έννοια του όρου, καθ’ ότι ο τρόπος ζωής μου κάθε άλλο παρά αριστερός μπορεί να θεωρείται), πολλοί οπαδοί της ευρύτερης Ελληνικής αριστεράς διακατέχονται από ένα στρεβλό αντισημιτισμό, ο οποίος τείνει να εξισώνει ανεξαιρέτως τους απανταχού Εβραίους με το δράμα των Παλαιστινίων. Το συμβάν στη Λάρισα μόνο ντροπή μπορεί να μου προκαλέσει. Εν γένει δε γουστάρω καθόλου τα περί οργανωμένης θρησκείας, είτε αυτή είναι ο χριστιανισμός, το ισλάμ ή ο ιουδαϊσμός ή οποιαδήποτε άλλη (όντας μη θρησκευόμενος), όμως από την άλλη σέβομαι απόλυτα την πίστη του απλού κόσμου οποιασδήποτε θρησκείας.
  Η αντιπάθειά μου προς τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης (ή και οποιασδήποτε κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της γελοίας ελληνικής) είναι σε πλήρη αντίθεση με τα φιλικά αισθήματά μου προς τον ισραηλινό, παλαιστινιακό, ελληνικό ή οποιοδήποτε άλλο λαό οπουδήποτε στον κόσμο δοκιμάζεται από τις αποφάσεις της ηγεσίας του.

 184. Ὁ ἀντισημιτισμὸς δὲν εἶναι συμπαγὲς ἰδεολόγημα. Οἱ λογῆς «ἐξομοιωταὶ» εἶναι μηχανήματα κακῆς τεχνολογίας, ποὺ λειτουργοῦν μὲ δεδομένα ὑποκείμενα εἰς ἀναθεωρήσεις.
  Μπορεῖ κάποιος «ἀκροδεξιός» ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ἀντισημίτης.
  Ἔχω ξαναπεῖ ὅτι ὁ ἐθνικιστὴς-«ἀκροδεξιὸς»-ἀντισημίτης, λογικῶς αὐτοαναιρεῖται.
  Ὁ φυλετιστὴς-«ἀκροδεξιὸς»-ἀντισημίτης, δὲν ἔχει κανένα πρόβλημα. Εἶναι συνεπής.
  Εἶναι γνωστόν, εἰς τοὺς πλέον κατηρτισμένους ἐπιστήμονας, ὅτι δὲν ὑφίσταται πλέον, ἀρία, σημιτικὴ κλπ. «φυλή».
  Πρόκειται διὰ ἰλλουζιονιστικὰ κατασκευάσματα.
  Ὑπάρχουν πολιτιστικαὶ διαφοραὶ μεταξὺ ἐθνοτήτων.
  Ὁ «ἀκροδεξιὸς»-ἐθνικιστής, ἐπιθυμεῖ ὄχι τὴν χίμαιραν τῆς φυλετικῆς καθαρότητος, ἡ ὁποία (ἐντὸς κράτους μὲ καλὰ ἀρχεῖα) μπορεῖ νὰ τὸν φέρει εἰς δυσκολωτάτην θέσιν…, ἀλλὰ τὴν διατήρησιν συγκεκριμμένου πολιτισμικοῦ στάτους, ὡς ἔχῃ.
  Ἂν μάλιστα, δὲν φροντίσῃς νὰ βγάλῃς ἀπ᾿ τὴν μέσην καὶ τὸ θρησκευτικὸν (πολιτισμικόν, μάλιστα) στοιχεῖον, μοιραίως ὁδηγεῖσαι εἰς ῥασισμὸν ἱσπανικοῦ τύπου (1492). Οἱ τορκουεμᾶδαι δὲν ἦσαν ἀντισημίται! Ἦσαν ΑΝΤΙΕΒΡΑΙΟΙ. Δι᾿ αὐτὸ καὶ ἡ ἀλλαγὴ πίστεως, «ἔλυνε» βασικῶς τὸ θέμα. Βεβαίως ὡς Conversos, πάντοτε ἦσουν στὸ γυαλί…
  Τέλος, ὁ ἴδιος ὁ ὅρος «ἀκροδεξιός» πάσχει, διότι τίθεται ἐπὶ μιᾶς περισσότερον χωροταξικῆς διατάξεως συγκεκριμμένου βουλευτηρίου, παρὰ ἐπὶ τῆς ἀκριβοῦς ἀπεικονίσεως τῶν ἰδεῶν.

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: