Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Βιβλιοκριτική: «Το μπεστ σέλερ του Μίσους. Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών στην Ελλάδα»

Posted by Abravanel, the Blog στο 25/12/2013

Οι ιδρυτικοί μύθοι αποτελούν απαραίτητο συστατικό κάθε συλλογικότητας και η αμφισβήτησης τους συχνά εκλαμβάνεται ως πράξη αμφισβήτησης της υλικής ύπαρξης της ίδιας της συλλογικότητας. Ειδικά στην Ελλάδα μια τέτοια στάση είναι ακόμα περισσότερο επικίνδυνη, μιας και για διάφορους λόγους, αποτελεί έναν μοναχικό δρόμο δεδομένης της μονολιθικότητας της σκέψης της ελληνικής κοινωνίας σε ορισμένα θέματα.

Ακριβώς για αυτό το λόγο το έργο της δημοσιογραφικής ομάδας «Ιός της Ελευθεροτυπίας» αποτέλεσε όχι μόνο υπόδειγμα δημοσιογραφικής εργασίας αλλά και μια ιδιότυπη πράξη θάρρους. Ακριβώς για αυτό το λόγο περίμενα με ανυπομονησία το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρά «Τα μπεστ σέλερ του μίσους. Τα Πρωτόκολλα ων Σοφών της Σιών στην Ελλάδα, 1920 – 2013». Αξίζει να σημειωθεί ήδη από το 1995 ο Ιός είχε κάνει ένα αφιέρωμα στα Πρωτόκολλα και επί χρόνια αποτελούσε την καλύτερη, αν και προφανώς με προβλήματα, διαδικτυακή παραπομπή στην Ελληνική γλώσσα για το θέμα.

Οι φωτογραφίες είναι δικές μου :)

Εισαγωγή

Το βιβλίο χωρίζεται σε 13 κεφάλαια, 2 παραρτήματα, βιβλιογραφία και ευρετήριο. Τα ονόματα των κεφαλαίων είναι περιγραφικά της διαδρομής που προσπαθεί να ακολουθήσει ο συγγραφέας.

psaras1. Εισαγωγή. Η ελληνική διαδρομή των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών
2. Η δημιουργία και η διάδοση των Πρωτοκόλλων. Τσαρική Ρωσία, Ευρώπη, ΗΠΑ 1902 – 1920
3. Οι Ελληνες στα πογκρόμ. Τσαρική Ρωσία 1821 – 1917
4. Από την Ρωσία με μίσος. Αθήνα 1920 – 1932
5. Το πογκρόμ μετακομίζει στην Ελλάδα. Θεσσαλονίκη 1928 – 1933
6. Η φαιά δεκαετία. Από την δικτατορία στην κατοχή 1936 – 1945
7. Η ανάπηρη αποναζιστικοποίηση. Από τον εμφύλιο στην δικτατορία 1946 – 1966
8. Η μεταμφίεση του αντισημιτισμού. Δικτατορία 1967 – 1974
9. Ο εξελληνισμός των Πρωτοκόλλων. Αριστερός και δεξιός «αντισιωνισμός» 1974 – 1989
10. Η συνωμοσία του 21ου αιώνα. Το Ισραήλ, ο εκσυγχρονισμός και ο Αντίχριστος 1990 – 2013
11. Τα αίτια της παγκόσμιας διάδοσης. Η συνωμοσία των συνωμοσιών
12. Η βίβλος ενός ανάδελφου έθνους. Η γοητεία των Πρωτοκόλλων στην Ελλάδα
13. Επίλογος. Ο αιώνας του Ανδρόνικου.
Παράρτημα 1 Τα Πρωτόκολλα στην Ελληνική βιβλιογραφία (δημοσιεύσεις του κειμένου ή εκτενείς αναφορές σε αυτό)
Παράρτημα 2 Λογοκλόποι της λογοκλοπής (σημειώσεις για τις ελληνικές μεταφράσεις των Πρωτοκόλλων)

Παρουσίαση

mix

O Νικόλαος Ψαρουδάκης, ιστορικός ηγέτης του κόμματος Χριστιανική Δημοκρατία υπήρξε εκδότης των Πρωτοκόλλων, όπως και άλλων αντισιωνιστικών βιβλίων.
Το 1985 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, ως προσωπική επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στα πρώτα κεφάλαια ο συγγραφέας ακολουθεί τις πρώτες εμφανίσεις των Πρωτοκόλλων, όπως και τα βιβλία που είχαν προηγηθεί αυτών. Εξετάζει την δαιδαλώδη δημιουργία τους στα πλαίσια της εποχής, όπως και τις πρώτες αντιφάσεις των υποστηρικτών της γνησιότητας τους.
Κάνει μια απαραίτητη παρένθεση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ελλήνων χριστιανών της Οδησσού στα πρώτα οργανωμένα πογκρόμ της τσαρικής Ρωσίας. Αυτοί μαζί με τους ρώσους «λευκούς» εμιγκρέδες αποτελούν την διαδρομή, με εξέχοντα αντιπρόσωπο τον ιατρό, διπλωματικό υπάλληλο και φιλόσοφο Αριστείδη Ανδρόνικο.
Η αποδοχή τους προοδεύει χέρι-χέρι με τα την εντατικοποίηση του αγώνα κατά του κομουνισμού. Παρά την σταθερή παρουσία τους στο δημόσιο λόγο, (πχ εφημερίδες Ελεύθερος Τύπος, Σκριπ κοκ) παραμένουν περιθωριακά.

Στο 5ο κεφάλαιο, (με τον ατυχή τίτλο Τα Πογκρόμ μετακομίζουν στην Ελλάδα – ατυχής μιας και τα Πογκρόμ της Κέρκυρας και της Ρόδου είχαν προηγηθεί), μιλάει για την πορεία των Πρωτοκόλλων στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί τις πρωτοβουλίες της εφημερίδας Μακεδονίας αλλά επιλέγει να αγνοεί την βενιζελική και προσφυγική φύση του αντισημιτισμού της πόλης.

Το κομμάτι που μιλάει για την αποδοχή των Πρωτοκόλλων μέσα στην Ελληνική Εκκλησία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και περιέχει λεπτομέρειες που ήταν άγνωστες μέχρι και σε μένα. Ξεκινάει από πριν τον πόλεμο, τις φιλογερμανικές αποκλίσεις πολλών μητροπολιτών και την υιοθέτηση τους μετά τον πόλεμο όταν το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες αποτέλεσε την ραχοκοκαλιά του ελληνικού μετεμφυλιακού καθεστώτος.

Αναμενόμενα το βιβλίο βελτιώνεται πολύ κατά την διάρκεια της εξέτασης της μεταδικτατορικής περιόδου. Αναφέρεται τόσο στην ερμηνεία της Δικτατορίας μέσω των Πρωτοκόλλων, όσο και τον αριστερό αντισημιτισμό εμπνευσμένο από την Σοβιετική Ένωσή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το κομμάτι για τον σοσιαλιστικό χριστιανισμό των Ψαρουδάκη et al. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στην συνεχόμενη προώθηση τους από την Εκκλησία της Ελλάδος μέσω διαφόρων μητροπολιτών ή των βιβλιοπωλείων της. Αναλυτική είναι η αναφορά στις σύγχρονες αναφορές, την εισαγωγή στον ελληνικό πολιτικό λόγο όπως και την επικύρωση της αξίας τους από το ελληνικό δικαστικό σύστημα.

Κλείνει προσπαθώντας να ερμηνεύσει την γοητεία των Πρωτοκόλλων και των συνωμοσιών στην ευρύτερη κοινωνία. Δεν παραλείπει να παραθέσει τα προβλήματα στην απομυθοποίηση τους τόσο όσο αφορά το κοινό, όσο και τους ίδιους τους απομυθοποιητές. Κλείνει με μια σύντομη παρουσίαση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα και την συνωμοσιολαγνείας που διακρίνει την Ελλάδα.

Κριτική

Παρά το γεγονός οτι στην Ελλάδα ούτε έλειψαν πογκρόμ, ούτε γεγονότα ιστορικών διαστάσεων όπως η μεταπολεμική λεηλασία της Θεσσαλονίκης υπάρχει μια απόλυτη ένδεια στην μελέτη του ελληνικού αντισημιτισμού. Το καλύτερο βιβλίο συνεχίζει να αποτελεί μια μελέτη της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου το 1998,  που ασχολείται έμμεσα με το θέμα μιας και ασχολείται με την εικόνα του Εβραίου στην ελληνική λογοτεχνία. Την τελευταία δεκαετία όμως υπήρξε μια σειρά μεταφρασμένων βιβλίων, κυρίως του Πιερ Αντρέ Ταγκιέφ – που δημιούργησαν ένα ελάχιστο υπόστρωμα στο οποίο μπορεί να υπάρξει μια συζήτηση επί του θέματος.

ΤΟ 90% ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ

ΤΟ 90% ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ. Θεσσαλονίκη 2008 από https://abravanel.wordpress.com/2009/08/16/surrealism/

Το βιβλίο του Δ. Ψαρρά αποτελεί μια απαραίτητη, όσο και ικανή εισαγωγή για το θέμα. Προϊόν όχι μόνο επισκόπησης του ογκώδους ξενόγλωσσου corpus, αλλά και προσωπικής έρευνας του συγγραφέα αποκαλύπτει πτυχές που είναι άγνωστες ακόμα και σε ειδικούς επί του θέματος. Είναι ιδιαίτερα ικανό στην παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής τους και των συνθηκών που οδήγησαν στην αποδοχή τους. Προφανώς το θεωρητικό τμήμα δεν είναι το κυρίαρχο, αν και αυτό αναμενόμενα δεν είναι ο σκοπός του βιβλίου. Ειδικά το κομμάτι που αφορά τη σύγχρονη εποχή είναι εξαιρετικής ποιότητας και ορθά αξιολογεί τα Πρωτόκολλα όχι απλά ως ένα (πλεον αρχαίο) κομμάτι προπαγάνδας αλλά ως το blueprint πάνω στο οποίο έχει δομηθεί η ελληνική συνωμοσιολογία.

Ανάφερα πριν οτι ορισμένα κομμάτια για τη Θεσσαλονίκη πάσχουν αλλά αυτές οι ερμηνευτικές επιλογές, (γιατί ο Ψαρράς αναφέρει τους Δώδο/Τσιρώνη/Μόλχο στη βιβλιογραφία, άρα γνωρίζει περί της βενιζελικής προσφυγικής υφής του σαλονικιώτικου αντισημιτισμού), δεν δημιουργούν πρόβλημα γιατί είναι περιφερειακής αξίας όσο αφορά το αντικείμενο του βιβλίου. Επίσης λείπουν μερικές σημαδιακές στιγμές όπως η απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου το 1984 που ανέφερε οτι οι μάρτυρες του Ιεχωβά αποσκοπούν την δημιουργία μιας παγκόσμιας Σιωνιστικής Αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Προσωπικά πιστεύω οτι θα άξιζε να αναφέρει την κεντρική θέση των Πρωτοκόλλων στο κόμμα της Χριστιανική Δημοκρατία του Ψαρουδάκη και την προσέγγιση τους από το ΠΑΣΟΚ, (υπήρξε προσωπική επιλογή του Α.Παπανδρέου και έγινε βουλευτής Επικρατείας). Από την άλλη δε διστάζει να μιλήσει ξεκάθαρα για τον οξύ αντισημιτισμό της ΕΣΣΔ και του αραβικού κόσμου που επηρέασε την εγχώρια Αριστερά. Αλλά εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη αδυναμία του βιβλίου.

Περιοδικά σαν το Αρδην με το ένα χέρι απορρίπτουν την γνησιότητα των Πρωτοκόλλων & με το άλλο υιοθετούν την ρητορική τους εκσυγχρονίζοντας τον Μύθο

Ο Δ.Ψαρράς μιλάει για την κεντρική θέση του «αντισιωνισμού» ως κεντρική θέση της εξωτερικής πολιτικής της Σοβιετικής Ενωσης και των αραβικών κρατών, που συνεχίζουν την παράδοση του αντισημιτισμού και αντλούν από κλασικά αντισημιτικά στερεότυπα. Μάλιστα αναγνωρίζει την επίδραση τους στην ελληνική Αριστερά αλλά και στη Χρυσή Αυγή. Αλλά ενώ το βιβλίο αναφέρει χωρίς δισταγμό την πραγματικότητα, ξαφνικά σωπαίνει όταν είναι να αναφερθεί σε εγχώρια παραδείγματα. Ενώ δεν είναι φειδωλό σχολίων σε ότι αφορά το σύγχρονο ακροδεξιό χώρο ή την Εκκλησία όσο αφορά την διείσδυση των Πρωτοκόλλων, δεν αναφέρει ούτε ένα σύγχρονο παράδειγμα της επικράτησης της συνωμοσιολογίας σε όλο το φάσμα του ιδεολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης και της αντιφασιστικής Αριστεράς. Και αν το αντισημιτικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 είναι δύσκολο να διερευνηθεί, (δύσκολο μιας και η Αυριανή βρίθει δηλώσεων – ειδικά την εποχή του πολέμου του Λιβάνου), βρίσκω αδιανόητο το γεγονός από τα χιλιάδες δημοσιεύματα της εποχής του Διαδικτύου δε μπόρεσε να βρει παραδείγματα όταν ακόμα και ο ίδιος ο Ιος έχει αναφέρει περιπτώσεις στο παρελθόν. Ούτε καν η ιδεολογική αλληλεγγύη μπορεί να εξηγήσει το γεγονός γιατί αμφιβάλλω αν η «πατριωτική Αριστερά» του  Καραμπελιά είναι ανάμεσα στις συμπάθειες του Δ.Ψαρρά.

Πάνω στο ίδιο θέμα απορίες γεννά η αναφορά στις αντισημιτικές «παρέες» πολιτικών του δεξιού χώρου όπως τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Σιούφα αλλά όχι στον σοσιαλιστικό ή αριστερό κόσμο. Στα πλαίσια του αντικειμένου του βιβλίου δε δικαιολογείται η αποσιώπηση αλληλοτέμνοντων κύκλων, πχ τα ίδια άτομα να συμμετέχουν σε αντισιωνιστική ημερίδα της Ιρανικής Πρεσβείας για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» με ομιλητή τον ναζιστή Κωνσταντίνο Πλεύρη και  και ταυτόχρονα είναι ομιλητές σε αντισιωνιστική ημερίδα για «Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Αραβικού Πολιτισμού» που μιλάνε οι αριστεροί Κουράκης/Σακοράφα/Κακλαμάνης et al.

Τελικά συμπεράσματα

agoravivlion_cl

Τα Πρωτόκολλα των Σοφών, Το ξεσκέπασμα του Ταλμούδ, ο Διεθνής Εβραίος, Σιωνισμός.
Δεν είναι από έκθεση βιβλίου της Χρυσής Αυγής αλλά απλή βιβλιοαγορά στην Αθήνα το 2011 με δεξιά κόμιξ του Αρκά, αριστερά μπεστ σέλλερ της Ζυράνας Ζατέλη, το Κομουνιστικό Μανιφέστο εικονογραφημένο και κάτι πραγματείες για τον Καστοριάδη.

Το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Το μπεστ σέλερ του μίσους» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που είναι αναντικατάστατο για τους μελετητές του Εβραϊσμού στην Ελλάδα. Προσωπικά πιστεύω οτι είναι ακόμα περισσότερο απαραίτητο είναι σε αυτούς που επιθυμούν όχι απλά να απορρίψουν αλλά να κατανοήσουν το φαινόμενο του ρατσισμού και της μαγικής σκέψης.

Οσο αφορά το αντικείμενο του είναι ένα βιβλίο που καλύπτει με επάρκεια την ιστορική διαδρομή των Πρωτοκόλλων, τους λόγους της επιτυχίας των, τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και διαδρομές όπως και τη σύγχρονη επίδραση τους. Δεν είναι ένα opus magnum για όλες τις αναφορές σε αυτά αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δε ξέρω κατά πόσο το βιβλίο θα αποκτούσε χαρακτηριστικά ακαδημαϊκού συγγράμματος που θα απομάκρυναν πολλούς αναγνώστες. Αντίθετα οι 393 (μεσαίου μεγέθους) σελίδες του το καθιστούν πλήρες στα θέματα που αντιμετωπίζει αλλά ταυτόχρονα ευκολοδιάβαστο.

Εκεί βρίσκεται όμως και η αδυναμία του. Η αξία των Πρωτοκόλλων έγκειται στη διαβρωτική επίδραση τους στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, είτε αυτό οδηγεί σε απευθείας αντισημιτισμό, είτε στην επικράτηση της συνωμοσιολαγνείας. Δυστυχώς όμως εγχώρια παραδείγματα αυτής της διαπολιτισμικής και διαπαραταξιακής επίδρασης απουσιάζουν πλήρως, όταν ανήκουν στον προοδευτικό αριστερό χώρο. Χωρίς την εμφατική συνειδητοποίηση οτι τα Πρωτόκολλα συνεχίζουν να αποτελούν πρώτη ύλη που μεταλλάσσεται σύμφωνα με τις πολιτικές πεποιθήσεις των προσλαμβάνοντων, ακυρώνει την εξαιρετική θεωρητική προσέγγιση ολόκληρου του βιβλίου. Ετσι μένουμε με την ιδέα οτι αποτελούν προϊόν μιας μακρινής εποχής και φέουδο της Εκκλησίας, της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιών συνωμοσιολάγνων στυλ Χαρδαβέλλα και Λιακόπουλου.

Το συνιστώ σε κάθε αναγνώστη που θέλει να μάθει πώς λειτουργεί η σκέψη των συνωμοσιολόγων, την προσαρμοστικότητα των μύθων και τον αντισημιτισμό του Δεξιού και Χριστιανικού χώρου που λειτουργεί με όρους της δεκαετίας του ΄30. Αυτός που θα θελήσει να έχει μια πλήρη εικόνα των Πρωτοκόλλων στην σύγχρονη Ελλάδα θα χρειαστεί να περιμένει μια δεύτερη έκδοση του βιβλίου με 1 ή 2 κεφάλαια επιπλέον αντί για των υπάρχοντων 13.

Εγώ πάντως το αγόρασα για δώρο και το ίδιο συμβουλεύω και για σας.

klika

Πότε είπαμε οτι μπήκε ο Σαμαράς στην Νέα Δημοκρατία;

Διαβάστε:
1. Ακραίος αντισημιτισμός, άκρα σιωπή του Σταύρου Ζουμπουλάκη

2. O συνωμοσιολογικός λόγος στο ελληνικό πολιτικό σύστημα της Αναστασίας Ηλιαδέλη

3.  Ο Πιερ Αντρέ Ταγκιέφ μιλάει για την εβραιοφοβία

4. Ταγκιέφ κατά Ντάν Μπράουν

5. Πάρα πολλές ορθόδοξες ομάδες τα πουλάνε (Ιερά Μονή Παντοκράτορος), αλλά βρήκα και μερικές να τα αμφισβητούν (ΟΟΔΕ)

6. Συλλογή βιβλιοκριτικών από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Εχω την εντύπωση οτι ελάχιστοι το διάβασαν προσεκτικά – μου δίνουν την εντύπωση οτι είδαν Ψαρράς και ήξεραν ήδη τι να γράψουν.

7. Αμφιλεγόμενα ή πλαστά; Εξαρτάται από το ακροατήριο

8. Η ΝΔ του Σαμαρά προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί αλλά οι ψηφοφόροι/σχολιαστές διαφωνούν

9. Newsbomb της οικογένειας Γιαννακόπουλου συνεχίζει τα αντισημιτικά άρθρα

και

η έκδοση του 1928 και αυτή του Βελώνη στο ψηφιακό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης

12 Σχόλια προς “Βιβλιοκριτική: «Το μπεστ σέλερ του Μίσους. Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών στην Ελλάδα»”

 1. th.alys said

  To newsbomb ανήκει στον όμιλο της DPG που σχετίζεται με την οικογένεια Γιαννακόπουλου, όχι Αγγελόπουλου.

 2. Panos Vassiliou said

  Καταπληκτικο άρθρο Αμπραβανελ, μετρημένο, λογικο και με πληροφορίες. Οσο για τη βιβλιογραφία που παραθέτεις σε ευχαριστώ ιδιαίτερα. Ευχές για Ο,ΤΙ πιο καλό :-) P

 3. Eυχαριστώ, ευχές και στους δυο και διορθώνω :)

 4. Tom Forrest said

  Abravanel-

  Showcasing this book is a worthy effort. But you cannot avoid tangential, nasty comments, for example about the «ατυχή τίτλο Τα Πογκρόμ μετακομίζουν στην Ελλάδα – ατυχής μιας και τα Πογκρόμ της Κέρκυρας και της Ρόδου είχαν προηγηθεί.» You are wrong on three accounts: You are 1) implicitly accusing all modern Greeks of antisemitism; 2) viewing antisemitism as an inherent characteristic of Greek culture through the ages; and 3) failing to consider the sociological, economic, cultural and political contexts of antisemitism in the Ottoman empire (Rhodes), nascent Greek state (Corfu) and Greece in turmoil (Balkan Wars and the Catastrophe of 1922). Your obsession with Venizelos is noteworthy.

  Another example of your poor generalization is your statement of the «πρωταγωνιστικό ρόλο των ελλήνων χριστιανών της Οδησσού στα πρώτα οργανωμένα πογκρόμ της τσαρικής Ρωσίας.» The czarist apparatus, feudal lords and Russian Orthodox Church organized the pogroms across huge expanses of Russia, but you find the need to highlight the role of some Greeks in Odessa. Maybe there has been a Greek conspiracy against the Jews for millennia.

  You state that the «ελληνοχριστιανικό ιδεώδες αποτέλεσε την ραχοκοκαλιά του ελληνικού μετεμφυλιακού καθεστώτος.» Maybe you are not familiar with the Civil War, and the role of the British and Americans and their clients, the Crown, the Government and the oligarchy, in shaping post-WWII Greece. Our history after WWII is all about the struggle for emancipation from these Powers. The «ελληνοχριστιανικό ιδεώδες» was the pennant of the Junta and the nationalists. Even the constitutional Right (Νέα Δημοκρατία) does not preach this garbage.

  My parting comment: I have enjoyed your Website from the start. But your critique has remained stagnant and repetitive. Like the Greek Establishment that you criticize, you are hitched to the Past. I understand your personal perspective and that of a member of a minority, but the challenge is to rise above those limits.

  Respectfully,

  Tom Forrest

 5. […] πρόσφατη μελέτη του για την εκδοτική διαδρομή των Πρωτοκόλλων των […]

 6. Freedom fighter said

  Αγαπητέ Abravanel, μου προκαλεί απορία που αναφέρεις το έτερον ήμισυ της Χρυσής Αυγής, τον «Ιό» ως υπόδειγμα «αντιναζιστικής μάχης». Οι άνθρωποι δεν διαφέρουν από τους αντισημίτες «αριστερους» γερμανους που φορωντας την προβιά της αριστεράς συνέχιζαν να σφάζουν εβραίους με ρατσιστικά κριτήρια σε «τρομοκρατικές» ενεργειες. Για να υπάρχει Χρυσή Αυγή πρέπει να υπάρχει και «ιός». Με κοινό σημείο τον «αντισιωνισμό» χρηματοδοτούμενο από ισλαμικά κέντρα. Όσο για τα πρωτόκολλα, γιατί συνεχίζουμε την συνωμοσιολογία ότι ήταν έργο των Ρώσων αφού είναι ξεκάθαρα έργο των Γερμανών. Οι Ρώσοι έψαχναν τον «εβραίο» και σφάχτηκαν από τον Γερμανοτραφή Λένιν, σύντροφο του Χίτλερ την ώρα που πολεμούσαν με τους γερμανούς στο ανατολικό μέτωπο. Όπως και οι γερμανόφιλοι στην Ελλάδα έψαχναν τον εβραίο και σφάχτηκαν από τους τσέτες του κεμάλ, οπλισμένους με γερμανικά όπλα και ενίσχυση από τον γερμανοτραφή λένιν. Όπως σημερα οι πλεύρηδες και οι γεωργιάδηδες μπουκωναν τα κεφάλια των ελληνων ότι οι εβραίοι μετράνε λιρίτσες και κλέβουν τον χρυσό, για να μην βλεπουν τους πλευρηδες λαθρέμπορους λιρών και τις μπουμπουκες με τις ραβδους χρυσου στην ελβετία.
  Οι απαραίτητοι Ιοί για να συνεχίζουν την προπαγάνδα των ναζιστών ανάγοντας τους σε «υπερπατριώτες».
  Για να τελειώσει ο αντισιωνισμος στην Ελλάδα αρκεί η διδαχή της πραγματικής ιστορίας. Το ολοκαύτωμα ελληνων και εβραιων απο τους ισλαμιστες του χιτλερ στην μεση ανατολη πριν και μετά τον β ΠΠ.
  Ευχαριστώ για τον χρόνο.

 7. Άννα said

  Ή όπως λέμε: από την Πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλα…..

 8. YOSEF22ADAR said

  http://stepanyantsp.espivblogs.net/2014/01/23/sofoi/

 9. Γιάννης Παπαχατζάκης said

  @Abravanel
  Ωραίο το άρθρο σου Abravanel αλλά τώρα που διαβάζω το βιβλίο δε νιώθω ότι κερδίζω κάτι διαβάζοντάς το. Ήξερα και πριν ότι τα πρωτόκολλα είναι πλαστά (το έχει παραδεχτεί μέχρι και ο Λιακόπουλος, για άλλους λόγους φυσικά). Πίστευα ότι θα διαβάσω και μια πολιτική ανάλυση στο βιβλίο, για ποιο λόγο θεωρεί ο συγγραφέας ότι τα πρωτόκολλα έχουν τέτοια πέραση στην Ελλάδα και στον κόσμο, αλλά δε διάβασα. Μια απλή καταγραφή μόνο της ιστορίας τους. Διορθώστε με αν γίνεται κάπου και δεν πήρα χαμπάρι.

  @Freedom Fighter
  Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς στο σχόλιό σου. Θεωρείς ότι ο»Ιός» είναι μια γυαλισμένη όψη του αντισημιτισμού; Δεν ξέρω αν είσαι Εβραίος (δεν κατάλαβα απ’ το σχόλιο), αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι μερικές φορές : Αναγνωρίζετε οι Εβραίοι ότι πολλοί άνθρωποι σας αγαπούν ως ίσους κι ας μην είναι οι ίδιοι Εβραίοι; Συγνώμη που γενικεύω. Αναγνωρίζεις εσύ προσωπικά ότι πολλοί άνθρωποι αγαπούν τους Εβραίους κι ας μην είναι οι ίδιοι;
  Επίσης πρέπει να σταματήσει πια το φαινόμενο να κατηγορείται κάποιος για αντισημιτισμό όταν κάνει κριτική στο Ισραήλ. Δεν θέλω να υπερασπιστώ τρομοκρατικές ομάδες και πρακτικές, αλλά δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι αντισημίτες επειδή κριτικάρουν το Ισραήλ. Ναι το να σκοτώνεις αθώους είναι φριχτό. Να τους σκοτώνεις επειδή είναι Εβραίοι ή Παλαιστίνιοι ή Τούρκοι ή Ελληνες ή Σομαλοί κλπ είναι ακόμα πιο φριχτό. Δεν σκότωσαν όλοι οι αριστεροί ή οι κομμουνιστές όμως Εβραίους. Το να κάνει κάποιος κριτική στο κράτος του Ισραήλ για πολλά θέματα δεν τον κάνει αντισημίτη. Εκτός και αν θεωρούμε την κριτική στην Ελλάδα ως ανθελληνισμό.

 10. Γειά σου Αμπραβανέλ,
  κάτι άσχετο. Τον τελευταίο καιρό ο Μπουμπούκος το έχει παρακάνει. Έχει κρύψει μεν τεχνηέντως τις ναζιστικές και αντισημιτικές του καταβολές, αλλά μια που το Ολοκαύτωμα δεν το πρόλαβε, έχει βρει άλλον εχθρό, πιο κοντινό, τους φτωχούς Έλληνες, και ουσιαστικά επιχειρεί μια «λαοκάθαρση».

  Δεν ακούμε όμως, εδώ και λίγο καιρό, το ΚΙΣ ή άλλους φορείς να τον ξεμπροστιάζουν και να υπενθυμίζουν το φιλο-ναζιστικό του παρελθόν. Μήπως αυτό είναι και λίγο γλύψιμο στο Σαμαρά; Μήπως δηλαδή στην περίπτωση αυτή η πολιτική και οικονομική Ιδεολογία μπαίνει πάνω από την υποχρέωση για μνήμη;

  Αν η Ελλάδα έχει Υπουργό και μάλιστα …Υγείας έναν βαμμένο ρατσιστή και διαταραγμένο αντισημίτη, και κανείς δε μιλάει από αυτούς που θα έπρεπε και αυτούς που ξέρουν, τι θα πρέπει τότε να κάνει ο εξουθενωμένος, γενικά απληροφόρητος και με κοντή μνήμη λαός;

  Κάντε κάτι. Η ύπαρξη και μόνο του τύπου αυτού (μαζί με Βορίδη, αλλά ο Άδωνις είναι πιο εκτεθειμένος) στην Κυβέρνηση είναι ήττα της ανθρωπιάς και πρόκληση. Θα τρίζουν τα κόκαλα των εκατομμυρίων αθώων.

 11. jajavax said

  Hag salosh esrei miTamuz sameah

  Έχω μία απορία. Ακούστηκε ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει την υπόσχεσή του σε ισραηλινό συμβούλιο (ή ομιλία ή κάτι παραπλήσιο) πως θα εξαλείψει τη Χρυσή Αυγή.
  Παράλληλα ακούγεται ότι ο Κασιδιάρης –άσχετα από τον βίαιο χαρακτήρα του- προφυλακίστηκε για 2 κυνηγετικά όπλα που είχαν άδεια. Και ίσως με όμοιο τρόπο άλλοι προηγούμενοι «κασιδιαραίοι».

  Τώρα άραγε, αυτό θυμίζει στήριξη των Εβραίων ή αλήθεια θυμίζει στήριξη της αντι-σημιτικής εντύπωσης, με διάφορες μαθηματικώς ανάλογες προεκτάσεις και για άλλα ζητήματα όπως η Γάζα ;

  Δηλαδή άμα διαρρεύσει ότι υποσχέθηκα εξάλειψη του κολομβιανού καρτέλ στον Ομπάμα και βομβαρδίσω 20 σπίτια με οικογένειες και βρέφη, αυτό άραγε δεν θα θυμίζει ότι ο Ομπάμα έχει δώσει την άτυπη παρότρυνση για κάτι τέτοιο ;

  Μήπως λοιπόν, το… ενδεχομένως βεβιασμένα «σπασμωδικό» κυνηγητό της Χρυσής Αυγής, εξυπηρετεί κάμποσα καθαρά αντισυμμαχικά συμφέροντα, με εμφάνιση εβραϊκών, στην υπηρεσία του αραβισμού ;
  Άραγε θα μπορεί αύριο να γραφτεί ένα βιβλίο, που θα μπορεί να συγκαταλέγεται ομοίως στα παραπάνω του άρθρου, το οποίο δυστυχώς θα περιγράφει την υπόσχεση του Πρωθυπουργού και κάποια ενδεχομένως πρόχειρα φτιαγμένα «προφυλακιστήρια», σε μία εποχή που… «συμπτωματικώς» το συνταγμα είχε γίνει διάτρητο ;

  Toda raba

 12. […] χρόνια η ελληνική βιβλιογραφία έχει εμπλουτιστεί με σημαντικές μελέτες για την προέλευση και την εκδοτική διαδρομή των […]

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: