Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Οι έλληνες αντισημίτες αντιφασίστες

Posted by Abravanel, the Blog στο 27/12/2014

Ο Βολταίρος είχε κάποτε αστειευτεί οτι η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν είναι ούτε άγια, ούτε ρωμαϊκή και ούτε αυτοκρατορία. Παραφράζοντας τον κάποιος μπορεί να ισχυριστεί οτι το ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα δεν είναι ούτε αντιφασιστικό και ούτε κίνημα – παραδέχομαι όμως οτι είναι ελληνικό. Βαθύτατα ελληνικό.

Ενα πρόσφατο δημοσίευμα, από μόνο του ασήμαντο, με έκανε να βγω από την σιωπή μου:
Οπως διαπίστωσε ο Μιχάλης Δασκαλάκης-Γιόντης στο GrassrootReuter, πρόσφατα η οργάνωση «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό/ΚΑΡ» αναδημοσίευσε ένα άρθρο για τον πατέρα του βουλευτή Αλεξόπουλου, που κατηγορείται για συνεργασία με τους Γερμανούς Ναζί. Σε αυτό το άρθρο η ατιμωρησία των δοσιλόγων οφείλεται στους Εβραίους που προτίμησαν να σιωπήσουν ώστε να πραγματοποιήσουν τα άλλα τους σχέδια. Ποια σχέδια; Δε γνωρίζουμε αλλά το γεγονός ότι η πηγή του κειμένου ήταν ο ναζιστικός Στόχος μας επιτρέπει να φανταστούμε.

“Μας προκαλεί εντύπωση πως το σύστημα δεν γνωρίζει αυτή την ιστορία. Κι εντάξει το σύστημα, οι Εβραίοι της Λάρισας που δεν είναι και μετρημένοι στα δάχτυλα, δεν γνώριζαν; Ή όλοι αυτοί γνώριζαν αλλά η συγκεκριμένη ιστορία δεν ταίριαζε με το σχέδιο τους και για αυτό την απέκρυψαν; Τι να πει και τι να αναρωτηθεί και να αναλογιστεί; Το μόνο σίγουρο είναι ότι… όχι δεν έχει πιάσει πάτο… Πάει ακόμα παρακάτω!”

Το εντυπωσιακό εδώ δεν ήταν οτι αναπαρήγαγαν Στόχο – λάθη γίνονται και έκτοτε άλλαξαν την σελίδα, άσχετα αν αυτό έγινε σιωπηλά χωρίς το θάρρος να παραδεχτούν το λάθος τους δημόσια. Το εντυπωσιακό ήταν η αδυναμία τους να εντοπίσουν στοιχειώδη αντισημιτισμό – χρυσαυγίτικης κοπής – όταν τον βλέπουν κατάματα. Και δεν εννοώ το σύγχρονο αντιεβραϊκό μίσος που έχει αλλάξει, (όπως ακριβώς άλλαζε σε ύφος από το judenhas του 18ου αιώνα στο antisemitismus του 19ου) και είναι δύσκολο να εντοπιστεί από κάποιον που αγνοεί συνολικά το φαινόμενο. Εννοώ την παλιά καλή παραδοσιακή πρακτορολογία και κρυφά εβραϊκά σχέδια – αυτά αποτελούν παλιές εκφάνσεις του αντισημιτισμού που επιζούν πλεον σε ελάχιστες χώρες ως mainstream αντισημιτικός λόγος και υποτίθεται αποτελούν γνωστοί παλιοί εχθροί του ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κινήματος.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του ελληνικού αντιφασιστικού κινήματος – η έλλειψης στοιχειώδους μόρφωσης, η αλαζονεία, ο παραδοσιακός αντισημιτισμός, η πρακτορολογία – φάνηκαν περισσότερο σε μια περίοδο κρίσης το καλοκαίρι που μας πέρασε με τον πόλεμο Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Μαζί με την πλημμύρα αναρτήσεων ενάντια στο Ισραήλ, η ΚΑΡ ανέβασε ένα κείμενο δικής της έμπνευσης στην οποία σχολίαζε την επίθεση φιλοπαλαιστίνιων Χριστιανών Γάλλων και μεταναστών Μουσουλμάνων Γάλλων ενάντια στη συναγωγή Ροκέτ στο Παρίσι.

Την ώρα που αντισημιτικές επιθέσεις ακολουθούσαν την μια μετά την άλλη στη Γαλλία, τα θύματα μεταμορφώθηκαν σε «φασίστες» που έδερναν αθώους μετανάστες που κατά τύχη βρέθηκαν μπροστά από μια συναγωγή γεμάτη με Εβραίους/Εβραίες και παιδιά. Η συγκεκριμένη επίθεση αποτέλεσε θέμα εκτεταμένου σχολιασμού και άγχους στο εσωτερικό της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, γιατί η συναγωγή ήταν το κέντρο της Σαλονικιώτικης Διασποράς στη Γαλλία. Αντίστοιχα σχολιάστηκε και η παρέμβαση ΚΑΡ, για το τι μας περιμένει αν γίνουμε αντικείμενο ανοικτών επιθέσεων πέρα των εμπρησμών και βανδαλισμών σε κτίρια.

Δεν απαιτώ να ενδιαφέρει το ΚΑΡ ο αντισημιτισμός. Αυτό όμως που απαιτώ από ανθρώπους που υιοθετούν τον όρο «αντιρατσιστές» είναι να έχουν στοιχειώδεις γνώσεις του τι είναι ρατσισμός, τι είναι αντισημιτισμός και το γιατί είναι πάρα πολύ κακή ιδέα να επικρίνεις την όποια μειονοτική ομάδα όταν γίνεται αντικείμενο βίας. Οπως ακριβώς εμετικά ήταν τα νεοδημοκρατικά σκουπίδια που αναρωτιόνται αν ο μετανάστης που βιάστηκε από τον λιμενικό ήταν νόμιμος, άλλο τόσο εμετικά είναι τα συριζαϊκά σκουπίδια που αναρωτιούνται για τα πολιτικά φρονήματα των Εβραίων που γίνονται αντικείμενο βίας.

Σε επόμενη ανάρτηση η ΚΑΡ εξέφρασε την έκπληξη της για την έκρηξη μου. Η έκπληξη της ομοιάζει με την έκπληξη Σαμαρά όταν το World Jewish Congress του είπε οτι ο Βορίδης είναι αντισημίτης. Σε αυτό που όμως διαφέρουν με τον Σαμαρά είναι οτι ο μέσος δεξιός αδιαφορεί για την κατηγορία του αντισημιτισμού. Ομως ο μέσος αριστερός είναι πεπεισμένος για την αγιοσύνη του και όχι απλά προσπερνάει την κατηγορία αλλά αισθάνεται προσβεβλημένος και επιτίθεται στον μειονοτικό που τολμάει να αμφισβητεί την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Σκοπός του είναι να αποδείξει οτι ξέρει καλύτερα από το θύμα ρατσιστικής βίας, το αν είναι ρατσιστής ή όχι. Για αυτό άλλωστε και στα πανηγύρια που ονομάζονται Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ μιλάνε ουσιαστικά λευκοί, ετερόφυλοι, Χριστιανοί, Ελληνες «αντιρατσιστές».

Οπότε ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: δε με ενδιαφέρει να πείσω την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό ότι όζει αντισημιτισμό – αυτό προβλέπει επιμόρφωση και αυτοκριτική, γεγονός που η ενηλικίωση τους μέσα στην ελληνορθόδοξη κοινωνία και η αλαζονεία τους δεν επιτρέπει να πραγματοποιήσουν.
Αλλά η κοροϊδία οτι ενδιαφέρονται για τον αντισημιτισμό πρέπει να σταματήσει: οι Εβραίοι τους ενδιαφέρουν μόνο ως νεκροί του Ολοκαυτώματος, οι ζωντανοί τους είναι μια ενόχληση που διαψεύδει την αγιογραφία του εαυτού τους. Ναι, η οργάνωση Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό δεν διαθέτει τα γνωστικά εφόδια για να αναγνωρίσει τον αντισημιτισμό, παρά το γεγονός οτι αποτελεί κυρίαρχο φαινόμενο στην Ελλάδα – για αυτό δε συνειδητοποιεί τον χρυσαυγίτικο λόγο όπως στο συγκεκριμένο άρθρο. Ακόμα χειρότερα αδιαφορεί για τα θύματα και αμφισβητεί την εμπειρία τους – πιθανώς γιατί αυτή έχει πολιτικό κριτήριο που εμείς δεν έχουμε.

Αρνούμαι πλεον να σιωπώ όταν ακούω αντισημιτικό λόγο, επειδή κάποιος είναι αμόρφωτος όσο αφορά τον ρατσισμό μεν – θεωρητικά αντιρατσιστής δε. Αρνούμαι να δεχτώ οτι οι ισραηλιτικές κοινότητες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο ακυρώνουν εκδηλώσεις όταν κάνετε τις «φιλοπαλαιστινιακές» σας εκδηλώσεις. Αρνούμαι να δεχτώ οτι εσείς μπορείτε να λέτε σε μένα, αν αυτό που βιώνω από εσάς είναι αντισημιτισμός ή όχι. Αρνούμαι να θεωρώ οτι επαρκεί μια καταδίκη της Χρυσής Αυγής, για να πιστέψω οτι δεν είστε μέρος μιας κοινωνίας που εξαναγκάζει τους Εβραίους να ελληνοποιούν τα ονόματα τους, να σκύβουν το κεφάλι, να λένε ψέματα στα ίδια τους τα παιδιά για να έχουν μια «κανονική» ζωή.

Θα βρεθώ μαζί σας στον αγώνα για τον αφγανό λαθρομετανάστη, την βουλγάρα καθαρίστρια, τον έλληνα ομοφυλόφυλο – σε αντίθεση με σας αναγνωρίζω την ανάγκη να πολεμήσω την ρατσιστική σαπίλα μέσα στην ίδια μου την κοινότητα. Αλλά στο τέλος αυτού του κειμένου αναρωτηθείτε για το τι είστε, σας απαντώ: είστε άνθρωποι που θεωρούν οτι η βία ενάντια σε Εβραίους στην Ευρώπη επιτρέπεται υπό όρους – αμόρφωτοι ανθρώποι που βλέπουν χρυσαυγίτικη προπαγάνδα και δεν την αναγνωρίζουν – άνθρωποι που θεωρούν οτι μπορούν αυτοί να υποδεικνύουν το τι πρέπει να αισθάνονται οι Εβραίοι. Με άλλα λόγια είστε Ελληνες Αντιφασίστες.

Κακοί Αντισημίτες

Κακοί αντισημίτες στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Λάρισσας /πηγή:Desde Grecia

Καλοί αντισημίτες

Καλοί αντισημίτες στο ΑΠΘ (Παλιό  Εβραϊκό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης)/ πηγή:Μιχάλης Λόγγος via thess.gr

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

Διαβάστε επίσης το Γιατί όταν ο αντισιωνισμός μιλάει για το Ισραήλ στοχεύει τους Εβραίους και Μια κριτική στα πρόσωπα του Αντισημιτισμού

27 Σχόλια προς “Οι έλληνες αντισημίτες αντιφασίστες”

 1. Χωρίς να ειμαι άλλη μια περήφανη ‘η/και αγράμματη ελληνίδα, διαβλέπω ωστόσο τον δηκτικό , επιδεικτικό και προφανέστατα προκλητικό ρατσισμό εναντίον των ελλήνων στην δήθεν ευρηματικής δεύτερης ανάγνωσης φράση »Με άλλα λόγια είστε Ελληνες Αντιφασίστες»..Μόνο που ο ρατσισμός, δεν καταπολεμείται με ρατσισμό, κύριε Αμπραβανέλ..Αυτό που καταλαβαίνω εγώ απο τα κείμενά σας , είναι πως μπορεί μεν να έχουν διακαιολογημένη αφορμή, ζέχνουν όμως από φανατίλα οπως ακριβώς και των αντιπάλων σας και επιπλέον από θυμό που τον κατευθύνεται εναντίον δικαίων και αδίκων ..Δεν σας συμβουλεύω να τον προσέξετε γιατί μπορεί να κατηγορηθώ για απειλές εναντίον της μειονότητας …
  ..Να ευχηθώ απλά Καλή χρονιά…

 2. Jean Cohen said

  Welcome back. It was about time

 3. Η Ελλάδα πάσχει από πολλά πράγματα αλλά να φοβάστε οτι θα απειλήσετε κάποιον και θα έχετε την παραμικρή επίπτωση – κοινωνική ή άλλου είδους – είναι ένα ανέκδοτο που θα μπορούσε να πει κάποιος που έχει επιδερμική επαφή.

  Από εκεί και πέρα μιλώ για «Ελληνες Αντιφασίστες» που αποτελεί συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Αυτός φρονεί οτι ξεχωρίζει από τους «έλληνες νοικοκύρηδες» που περιφρονεί και βρίζει οτι αδιαφορούν για την ρατσιστική βία και μετανάστες στο πάτο του Αιγαίου. Προσωπικά πιστεύω οτι ανήκουν στην ίδια κατηγορία όταν μιλάμε για τους Εβραίους.

  Οτι ζέχνω φανατίλα διαφωνώ, οργή όμως ναι.

 4. Jean Cohen said

  @Δέσποινα μάλλον πλάκα μας κάνετε. Επειδή εγώ δεν είμαι όσο ευγενικός είναι ο Abravanel θα το πω ξεκάθαρα. Η μεγαλύτερη απειλή για μας του Εβραίους δεν είναι η Χρυσή Αυγή διότι ξέρουμε τι κουμάσια είναι. Η μεγαλύτερη απειλή για μας ήταν ανέκαθεν οι λεγόμενοι αντιρατσιστές δηλαδή η αριστερά είτε αυτό λέγετε ΚΚΕ (ξέρετε ποιους εννοώ αυτούς που τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζονται σε ψυχιατρεία και γκούλαγκ) και τη σήμερον ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ με «»»»»ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ»»»» τύπου Σακοράφα κλπ.

 5. Ζαν διαφωνώ κάθετα μαζί σου – προτεραιότητα και μόνη προτεραιότητα είναι η Χρυσή Αυγή. Επίσης η κριτική μου δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο του αντιρατσιστικού χώρου αλλά τον οργανωμένο αντιφα και εκφάνσεις πολιτικών σχηματισμών όπως το ΚΑΡ.

  Ούτε στο πλαίσιο της υπερβολής δεν δέχομαι ότι ο όποιος Σύριζα είναι χειρότερος από την Χρυσή Αυγή – τέτοια λάθη έχουνε γίνει στο παρελθόν και ξέρουμε ότι οδηγούν σε μια σχετικοποίηση των κινδύνων που έχουμε πληρώσει ακριβά. Επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κέντρο της οποιαδήποτε κριτικής μου δεν αφορά το μίσος τους ενάντια στο Ισραήλ που είναι θεμιτό αν και απορριπτέο – κέντρο είναι η βία που εξασκούν και ανέχονται με πρόφαση το Ισραήλ. Καταλαβαίνω ότι εσύ λειτουργείς διαφορετικά αλλά αυτά τα δυο δεν ταυτίζονται.

 6. […] άρθρο από την σελίδα του abravanel […]

 7. Μιλιτάντης Παρόλας said

  Αγαπητέ Abravamel ανοίγεις μια συζήτηση που πολύ φοβάμαι δε θα τελειώσει ποτέ. Αναμένω κατεβατά σχολίων, ύβρεων, διαδικτυακών τσακωμών για το ποιός είναι καλύτερος αντιφασίστας, πόσο κακοί ή καλοί είναι οι Εβραίοι και πάλι λέγοντας… λοιπόν να πω δυο πράγματα για να τελειώνουμε με όλη αυτή την παρεξήγηση περί αριστεράς και ανσιτημιτισμού.

  Βλέπω ότι τόσο εσύ όσο και ο κύριος Κοέν από πάνω θεωρείται de facto ότι μεγάλο κομμάτι της αριστεράς είναι αντισημίτες. Λοιπόν εγώ δε θα διαφωνήσω στο ότι τμήμα της αριστεράς αναπαράγει αντισημιτικές ανοησίες (τί να βγάλεις, από την ΚΟΕ, το δίκτυο Περιεκτική Δημοκρατία που προσφέρει άφθονο γέλιο, Ισλαμολάγνους όπως το Lenin Reloaded, ηλίθιους στο indymedia, το Κυριακάτικο Σχολείο Ισλαμιστών…), αλλά μην ξεχνάτε ότι η αριστερά ήταν ανέκαθεν στο πλευρό των Εβραίων, ότι από πάντα ήταν καθήκον της να καταγγέλλει τις αντιδραστικές φωνές της άκρας δεξιάς… από την εποχή του Ντρέιφους ακόμα αυτό κάναμε. Γιατί όμως έφτασε στο σημείο να υιοθετήσει έναν τόσο διφορούμενο και έμμεσα αντισημιτικό λόγο; Εδώ οι λόγοι είναι καθαρά ιστορικοί: διότι πολύ απλά η αριστερά πάντα ήταν αντι-ιμπεριαλιστική και είναι δεδομένο – όπως άλλωστε λέει και η Άρεντ – ότι οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές όχι μόνο υπήρξαν βασικό εφόδιο για τους καπιταλιστές αλλά βασίστηκαν πάνω σε δαρβινοφυλετικές και ρατσιστικές αξιώσεις, δίχαζαν τους λαούς, πράγμα που βοηθούσε την τότε άρχουσα τάξη (μιλάω όσο το δυνατό πιο απλά γίνεται). Με το τέλος του ΒΠΠ και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το σκηνικό αλλάζει. Επειδή το κράτος αυτό έλαβε βοήθεια από τους Βρετανούς, η αριστερά (κυρίως η Σταλινίζουσα) αυτόματα ταυτίζει το Ισραήλ με τους ιμπεριαλιστές, πράγμα που την οδηγεί σε συνολική απόρριψη του σιωνιστικού προγράμματος. Και φυσικά κυρίαρχος λόγος τότε ήταν ο Σταλινισμός, που τμήμα αυτής της φιλοσοφίας μέχρι και σήμερα δυστυχώς αναπαράγεται από την (αστικοποιημένη) πλέον αριστερά, όχι φυσικά με τη μορφή του ολοκληρωτισμού αλλά περισσότερο με βάση αφηγήσεις περί αναγκαιότητας εθνικο-απελευθερωτικών αγώνων, πράγμα που για ένα Μαρξιστή της δεκαετίας του 20-30, των μεγάλων αγώνων θα ήταν αδιανόητο, έως και ρεφορμιστικό, και θα είχε καταδικαστεί ως σοσιαλσωβινιστικός οπορτουνισμός. Διότι πολύ απλά βασικό πρόταγμα της αριστεράς δεν είναι να υποστηρίζει εθνικιστικά κινήματα (πόσο μάλλον Ισλαμιστικά ακροδεξιά προτάγματα σαν αυτό της Χαμάς, του ΙΚ κτλ). Καθήκον της αριστεράς ήταν η συμφιλίωση των λαών και η απόρριψη κάθε γραμμής που συμβαδίζει με τη διχαστική λογική του εθνικισμού η οποία βοηθά την άρχουσα τάξη, πάντα με βάση τη Μαρξιστική θεωρία.

  Ο εναγκαλισμός του τριτοκοσμικού εθνικισμού (εντός του οποίου εντάσσεται και η δικαίωση της Χαμάς) δεν αποτελεί βασική γραμμή της αριστεράς αλλά του Σταλινισμού και του Χουρτσοφισμού, μια καθαρά ψυχροπολεμική νοοτροπία που σήμερα μεγάλο κομμάτι αριστερών κινημάτων αναπαράγει άκριτα, όντας παγιδευμένο σε ιδεολογικά αδιέξοδα και αναζητώντας νέα προτάγματα. Ένας από τους λόγους λοιπόν που η αριστερά έφτασε στο σημείο να υιοθετεί και αντισημιτικές αφηγήσεις είναι αυτός: στην προσπάθειά της να ασκήσει κριτική στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές, ταυτίζει κάθε τι το εβραϊκό με το δυτικό ιμπεριαλισμό, ενώ δεν τολμά καν να σκεφτεί τί πάει να πει συμφιλίωση των λαών (το αρχικό της πρόγραμμα) μήτε κατανοεί το πόσο ανοιχτή πληγή είναι το Ολοκαύτωμα. Έχει πραγματικά τυφλωθεί από το μανηχαϊστικό αυτό δίπολο (δύση vs ανατολή). Χρέος όλων των αριστερών λοιπόν είναι να επανεξετάσουν τις θέσεις αυτές, και αντί να οργανώνουν καραβιές (μαζί με Ισλαμιστές) στη Γάζα να βρουν κάποια μέθοδο ώστε να προωθήσουν τη φιλία των δύο αυτών λαών αντί να υποστηρίζουν έμμεσα τους ούγκανους (άλλωστε αν δεν κάνω λάθος η θρησκεία είναι το όπιο του λαού, έτσι δεν είναι;) Μα θα σου πουν: δεν είμαστε αντισημίτες, μόνο αντισιωνιστές: όταν όμως βασική σου επιδίωξη είναι η διάλυση του κράτους του Ισραήλ, τότε το μόνο που επιδιώκεις είναι ο σφαγιασμός όλων των εβραίων, δηλαδή το πρόγραμμα του Χίτλερ, όπως θα έλεγε και ο Στίνας (που σήμερα πολλοί εξυπνάκιδες αριστεροί θα τον βάφτιζαν «φασίστα»). Θα σου πουν: δεν υπάρχουν εβραίοι που ασκούν κριτική στο Ισραήλ: μα φυσικά και υπάρχουν, και κανείς δε λέει να μην ασκήσουμε κριτική στις πολιτικές του Ισραήλ. Αλλά ΝΑΙ… στις πολιτικές ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ των ηγετών του, ΟΧΙ στην ύπαρξή του καθ’ αυτή, η οποία είναι ιστορικής σημασίας. Και τέλος, δεν είναι το ίδιο να ασκεί κριτική ένας εβραίος στο Ισραήλ από το να το κάνω εγώ. Όπως και δεν είναι το ίδιο να καίει την Ελληνική σημαία ένας Τούρκος από τους Γκρίζους Λύκους με έναν Έλληνα αναρχικό. Μπορεί να διαφωνείς καί με τις δύο πρακτικές, αλλά η εξίσωσή τους είναι λάθος. Υπάρχει μια τεράστια απόσταση μεταξύ κριτικής και αυτοκριτικής. Στη δεύτερη περίπτωση τα όρια είναι πιο χαλαρά, ενώ στην πρώτη πρέπει να ξέρω μέχρι πού μπορώ να φτάσω αν πραγματικά θέλω να γίνω «κριτικός» και όχι απλά κακόπιστος.

  Για να έρθουμε και στα εγχώρια πράγματα: η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν χώρα δίχως εθνική κυριαρχία, και πάντα υπήρχε αυτός ο θυματικός εθνικισμός καθώς από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους βρίσκονταν υπό την κηδεμονία ξένων δυνάμεων. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να κυριαρχεί ένας αριστερόστροφος αντι-ιμπεριαλισμός στην Ελληνική κοινή γνώμη που δυστυχώς θα ταυτιστεί και με τον αντισημιτικό λόγο, δεδομένου και του ρόλου του Ισραήλ ως σύμμαχος των ΗΠΑ, με τις οποίες οι Έλληνες δεν θα πήγαιναν πάντα και τόσο καλά. Επομένως το πρόβλημα μπάζει και από εδώ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο έμμεσος αντισημιτισμός, τόσο στην αριστερά όσο και σε πολλά κομμάτια της Ελληνικής κοινωνίας είναι ipso facto, έχει βαθιές ρίζες και πρέπει να υπερβούμε όλες αυτές τις αφηγήσεις.

  Τέλος σε ότι αφορά τη σύγκριση μεταξύ ΧΑ (ή και ΝΔ) και αριστεράς, παρακαλώ ας αποφεύγουμε τέτοιες υπεραπλουστεύσεις. Ο αντισημιτισμός υπήρξε κατεξοχήν ιδεολογικό οπλοστάσιο της ακροδεξιάς (με την οποία άνετα συμβαδίζει η ΝΔ σήμερα). Είναι λάθος να σχετικοποιούμε τόσο πολύ έννοιες και ιστορικές σημασίες, εξισώνοντας την πηγή του προβλήματος με μια παρεκτροπή ενός προτάγματος που ψάχνει να βρει τον εαυτό του. Άσε που τέτοιες εξισώσεις στο τέλος βοηθάνε την ίδια την ΧΑ. Δηλαδή ο μέσος ψηφοφόρος θα φτάσει σε μια στιγμή να πει: «ε αφού ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τα ίδια με τη ΧΑ, τότε γιατί να μην ψηφίσω ΧΑ οι οποίοι δέρνουν κιόλας, έτσι για να τα δείξω τα λαμόγια» ή στη χειρότερη νομιμοποιεί τους κάρφους της ΧΑ βάζοντάς τους στον ίδιο άξονα με όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

 8. […] also in Greek: Οι έλληνες αντισημίτες αντιφασίστες […]

 9. aparaskakis said

  Ξανα λέω και εδώ ότι εγώ έγραψα το «FREE GAZA» και ότι στο προηγούμενο σκαλί γράφει «FROM HAMAS»

 10. Καλό σας απόγευμα. Σας αναδημοσιεύω εδώ : https://dimitriosmentesidis.wordpress.com/2014/12/27/%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CF%8E-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%89-%CE%B1%CE%BD%CF%84/ ελπίζοντας πως δεν δημιουργώ κάποιο δεοντολογικό θέμα.

  Πάρα πολύ καλό και άκρως ενδιαφέρον το άρθρο σας. Εγώ να δείτε τι αντιμετωπίζω όταν συζητώ με το περιβάλλον μου για θέματα Εβραισμού ή θέματα που αφορούν το Ισραήλ, όντας «σχεδόν» Εβραίος (μελετώ το Ταλμούδ και μαθαίνω εβραικά, διαβάζοντας ό,τι μπορεί να με βοηθά) και πολύ καλός φίλος του Ισραήλ. Πάντως φοβάμαι πως υφέρπει αντισημιτισμός σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας κι ας δηλώνουν υποκριτικά όλοι οι φορείς και χώροι αντιρατσιστές.
  Κρίμα πάντως που η χώρα αυτή δε συνάπτει πλήρη και καθολική συμμαχία όλων των επιπέδων με το Ισραήλ. ΜΟΝΟ κέρδη θα αποκομίσει σε όλα τα επίπεδα. Μια χώρα καταπληκτική σαν το Ισραήλ θάπρεπε να είναι ο μεγαλύτερος εταίρος μας. Κρίμα…

 11. Irini Kakoulidou said

  Καλή χρονιά Αμπραβανέλ!
  Ειρήνη

  Στις 27 Δεκεμβρίου 2014 – 9:02 π.μ., ο χρήστης Abravanel, the Blog έγραψε:

  > Abravanel, the Blog posted: «Ο Βολταίρος είχε κάποτε αστειευτεί οτι η
  > Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν είναι ούτε άγια, ούτε ρωμαϊκή και ούτε
  > αυτοκρατορία. Παραφράζοντας τον κάποιος μπορεί να ισχυριστεί οτι το
  > ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα δεν είναι ούτε αντιφασιστικό και ούτε κίνημα
  > – «

 12. brexians said

  Reblogged this on Νότια του Βασιλείου της Δανιμαρκίας and commented:
  Για μια ακόμη φορά το μαχαίρι στο κόκκαλο από τον Αμπραβανέλ

 13. κ. θέμελης said

  Αντε, επιτελους! Πολυ καλο αρθρο, παει «τοιχο» μου. Οπως αριστο και το σχολιο #7 του Μ. Παρόλα, που θα ηταν ευχης εργο να διαβαστεί απο πολλους τους αριστερους. Οι «παρεξηγησεις» ειναι πλεον παμπολλες, οπως και η γενικη συληβδην επιθετικοτητα των Ελληνων Εβραιων, ακομη και ατομικα κατα αριστερων, ιδιως του Συριζα, που εχουν εκφρασμενη φιλοεβραϊκη σταση. Οπως και η «μεγαλη αγκαλια»προς ακροδεξια (αν οχι ανοιχτα φασιστικα) στοιχεια της ΝΔ, επειδη εχουν κατι σαν φιλοϊσραηλινη σταση.
  Κατα τα αλλα η συγχυση σε πολλα αριστερα κεφαλια, για τους λογους που θιγει πιο πανω ο Μ. Παρολας ειναι διασκεδαστικη (;) ωρες-ωρες. Προχτες σε συζητηση μου με ιδιοκτητη μικρου βιβλιοπωλειου των Πετραλωνων, αφου ξεπερασαμε τα «δεν ειμαι αντισημιτης, ειμαι αντισιωνιστης», τον πιεσα να μου πει ποια λυση προτεινει επιτελους για το Ισραηλ. Παραδεχτηκε οτι οχι, δεν θελει δυο κρατη, αλλα ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Ισραηλ, και ΟΧΙ διαδοχη απο Παλαιστινιακο κρατος που εχει και εβραιους πολιτες. ΑΛΛΑ κανενα κρατος και ασκηση εξουσιας απο «κατι σαν τα σοβιετ».

 14. επισης, προς αποκατασταση μιας ανακρίβειας: το ΚΑΡ δεν ειναι ‘οργανωμένος antifa χώρος’ αλλά ΔΕΑ, το οποίο συμμετέχει στο ΣΥΡΙΖΑ :)

 15. https://enantiastonantisimitismo.wordpress.com/2014/12/24/greece-vandals-desecrated-the-jewish-cemetery-of-larissa/

 16. Jean Cohen said

  @ Abravanel Μάλλον δεν κατάλαβες τι είπα ή δεν το εξέφρασα καλά. Η Χ,Α. είναι του κερατά αντισημιτικό ναζιστικό κόμμα (ή αν θες οργάνωση) αλλά επειδή το ξέρουμε το παρακολουθούμε από κοντά.

  Επίσης επειδή είναι τέτοια δύσκολα μπορεί να προσελκύσει πολλά άτομα. Από την άλλη η αριστερά που το παίζει και καλά αντί ιμπεριαλιστικό, ουμανιστικό και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κόμμα είναι πιο επικίνδυνη διότι είναι αντισημιτική και με άλλοθι το Ισραήλ και τον ανθρωπισμό της (και ειδικά τώρα με την κρίση) της είναι εύκολο να προσελκύσει κόσμο εναντίον μας.

  Το ότι διαφωνείς κάθετα μαζί μου δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι έχω λάθος. Πάντως επαναλαμβάνω ότι χαίρομαι που γύρισες για δύο λόγους: Να μάθουμε κάτι για τον Εβραϊσμό και δεύτερο να κάνουμε συζητήσεις επιπέδου.

 17. DiKra said

  Δείτε κι αυτό: Greece: Antiracist website posts antisemitic article (Blog The New Antisemite): http://antisemitism-europe.blogspot.de/2014/12/greece-antiracist-website-posts.html

 18. Μιλιτάντης Παρόλας said

  H XA μια χαρά μπορεί να προσεγγίσει άτομα. Αν αύριο μεθαύριο βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα θαλασσώσει (που αυτό θα κάνει) ποιόν θα προτιμήσει ο μέσος ψηφοφόρος για να «τα δείξει τα λαμόγια»; Ποτάμι; Τζήμερο; Χρυσή Αυγή; Αν κρίνουμε ότι το 69% των Ελλήνων δικαιώνει αντισημιτικά στερεότυπα μάλλον η τρίτη επιλογή είναι και πιο πιθανή.

 19. Δεν μπορώ νπαρα να συμφωνησω στα παραπανω γραφομενα του κ.Ζαν Κοέν

 20. Ακριβώς κ. Φριζή. Τους Εβραίους τους αγαπάνε ως θύματα,με το κίτρινο άστρο του Δαυίδ στο πέτο και όχι ώς δυνατούς κάτω από τη σημαία και τη δύναμη του κράτους του Ισραήλ. Εύγε, θα συμφωνήσω μαζί σας. Είναι διπρόσωποι και υποκριτές. Καλά τους ξεσκεπάζετε…

 21. Δείτε κι αυτό, έχει ενδιαφέρον.http://pandoxeio.com/2014/12/30/michail3/ ,όπου το κείμενο ξεκινά: Ποιος είναι ο κεντρικός πυρήνας των ανομολόγητων ψυχικών διεργασιών μέσα από τις οποίες διαμεσοποιείται η μετατροπή ενός «κοινού» μέχρι χτες, «ανθρωπάκου» σε αντισημίτη σήμερα και σε δήμιο αύριο;

 22. Χρήστος said

  Οβραίοι, άμα δεν σας αρέσει η στάση των Ελλήνων απένατί σας, να πάτε στο ισραήλ. Έχετε πατρίδα τώρα … Οπότε τέρμα οι μαλακίες.

 23. […] Οι έλληνες αντισημίτες αντιφασίστες […]

 24. ma said

  Ευχαριστώ γι’ αυτό το άρθρο. Με βοηθάει πολύ στον εμπλουτισμό των επιχειρημάτων μου κάθε φορά που έρχομαι αντιμέτωπη με τον αντισημιτισμό αριστερών και αναρχικών.

 25. […] ας είναι έτοιμος να τον πάρουν με άψητα χαμινάδος. Ακριβώς όπως κάνουμε για τους «φίλους» μας που δηλώνου…. Απίθανο; Ετσι λέγαμε και για τον Σύριζα και κατέληξε […]

 26. Adwnai said

  Palaistinioi arabes ebraioi klp oloi autoi mazi einai simites kai oxi mono oi ebraioi.to an kapoios den simpathei tous arabes px den theorite antisimitis,an omws eisai kata twn ebraiwn eisai antisimitis.se topo pou ton katelaban me aima emeinan mexri to 600 kai meta xathikan irthan meta apo 1300 xronia paragkonusan tous ekei katoikous gia na minoun autoi..aporodas gia poio logo o kosmos tous antipathei…kai stous albanous kapoios theos tous etaxe thn tsamouria..stous tourkous etaxe thn thrakh..stous amerikanous etaxe to irak stoys rwsous thn oukrania…ola auta me olokautonata tou kwlou eitai parthikan eitai diekdikounte.o theos simainei agaph oxi mono na apaiteis na se agapane alla na agapas kai na sebesai kai esu tous allous.antiebraioi nai antisimites oxi.oxi kai sta duo

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: