Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Πώς η Ελληνική Κρίση γεννά αντισημιτισμό: η περίπτωση Γιαννακόπουλου-ΒΙΑΝΕΞ/How the Greek Crisis breeds antisemitism: the Yannakopoulos/VIANEX case

Posted by Abravanel, the Blog στο 07/10/2013

Ελληνικά (english translation follows below)

«Οι Εβραίοι ανεπιθύμητοι εις το κατάστημα», Θεσσαλονίκη Μάιος 1941/ πηγή: Bunderarchiv

Ενα διαχρονικό χαρακτηριστικό του αντισημιτισμού είναι η λειτουργία των Εβραίων ως των αποδιοπομπαίων τράγων όταν η κοινωνία πάει κατά διαβόλου, (ή «κατά Ισραήλ» όπως προτιμούσε να λέει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος). Αν και δε πρέπει να ξεχνάμε οτι ο αντισημιτισμός υπάρχει αμείωτος τόσο τις εποχές ευμάρειας, τόσο τις εποχές κρίσης οι δύσκολες περίοδοι όπως αυτές που ζούμε τώρα ευνοούν την εκδήλωση φαινομένων που η αστική ανάγκη για «τάξη και ασφάλεια» δεν θα επέτρεπε. Ο λόγος για τον οποίο θα ασχοληθούμε τον Ηλία Μόσιαλο και την οικογένεια Γιαννακόπουλου δεν είναι γιατί δεν αφθονούν οι αντισημιτικές κορώνες αλλά γιατί αξίζει τον κόπο να δούμε μια υποδειγματική περίπτωση του πώς η κρίση προωθεί τον *ήδη* υπάρχοντα ρατσισμό.

Ξεκινώντας ας δούμε ποιος είναι ο Ηλίας Μόσιαλος στον ιστότοπο της Βουλής. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο του London School of Economics στο οποίο διδάσκει με μια ομολογουμένως αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή καριέρα. Το 2009 εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει Υπουργός Επικρατείας και εκπρόσωπος τύπου. Ευρύτερα γνωστός είχε γίνει για τις προτάσεις μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που είχαν αντιμετωπισθεί με σκεπτικισμό από τους κοινωνικούς φορείς του τομέα της υγείας.

Και όχι, δεν είναι Εβραίος.

H πρώτη επαφή του Η.Μόσιαλου με τον αντισημιτισμό γίνεται τον Ιούλιο του 2011 όταν ο βόθρος που συνιστά τον ελληνοχριστιανικό εθνικιστικό χώρο αρχίζει να αναπαράγει μια ανάρτηση για το πώς ο Ηλίας Μόσιαλος στην πραγματικότητα είναι ο Ελία Μοσσία. Στην αρχή παρατηρούμε μόνο 3/4 ιστολόγια που αντιγράφουν το ένα τις αναρτήσεις του άλλου αλλά όταν ο γνωστός για τις αντισημιτικές δηλώσεις δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας αναπαράγει την είδηση στις 18/7/11 η φήμη εκτοξεύεται. Βέβαια εδώ πρέπει να σημειώσουμε οτι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, πρώην εκφωνητής της ΕΡΤ διάσημος για τα ΠΑΣΟΚικά φρονήματα και νυν υποψήφιος με το ΛάΟΣ, έχει σαν χόμπι την εύρεση εβραϊκής καταγωγής ανάμεσα στους έλληνες χριστιανούς πολιτικούς ως μέθοδο σπίλωσης τους μια και αποτελεί κοινή αντίληψη οτι οι έλληνες χριστιανοί ψηφοφόροι δε θα ψήφιζαν ποτέ έναν έλληνα εβραίο πολιτικό. Όπως πολλές αντισημιτικές φήμες έκανε το κύκλο της στο ελληνικό Διαδίκτυο και άρχισε να πεθαίνει… και τότε ήρθαν τα γενόσημα.

πηγή: Δελτίο των 11, Σ.Χατζάρας http://bit.ly/IIIeJq

Στις αρχές του 2012 ψηφίζεται ένας νέος νόμος που εισάγει τα γενόσημα στην Ελλάδα. Λόγω των στρεβλώσεων της ελληνικής αγοράς οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αισθάνονται οτι απειλούνται όπως φαίνεται από τις δηλώσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Εκλεκτό μέλος της είναι η VIANEX των Θανάση και Παύλου Γιαννακόπουλου που μάλιστα συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου στις 21/2/2012 που παρέθεσα.

Λίγο αργότερα απότομα ξεκινάει ένας νέος κύκλος φημών που αυτή τη φορά προέρχεται από τον ιστότοπο newsbomb.gr εντασσόμενος σε μια σειρά δημοσιευμάτων που κατακεραυνώνουν το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο – οι τίτλοι των ρεπορτάζ είναι αρκούντως τρομακτικοί. Κεντρικό ρόλο παίζει η επίθεση στην ισραηλινή πολυεθνική ΤEVA και ως εργαλείο ο Η.Μόσσιαλος που εμφανίζεται ως τσιράκι της αν όχι με οικονομικά ανταλλάγματα, σίγουρα ως θρησκευτικά αλληλέγγυος όντας Εβραίος ο ίδιος. Ενδεικτικό το δημοσίευμα της «Τυχαίο; Εσείς τι νομίζετε;» στο οποίο αναρωτιέται αν είναι τυχαίες οι φήμες οτι ο Η.Μόσιαλος είναι Εβραίος και οτι η ισραηλινή ΤΕVA κέρδισε την ελληνική VIANEX σε σειρά διαγωνισμών προμήθειας νοσοκομειακών φαρμάκων τα οποία μάλιστα είναι αμφίβολης ποιότητας κατά το newsbomb.gr

Μάλιστα αφού αναφερθεί με κολακευτικά λόγια στον γνωστό αντισημίτη δημοσιογράφο Σ.Χατζάρα, επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του περί εβραιοσύνης, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει οτι η αλλαγή ονόματος και το εβραϊκό θρήσκευμα δεν είναι παράνομα ουσιαστικά υιοθετώντας πλήρως τους αντισημιτικά υπονοούμενα κατά την πορεία. Τις επόμενες μέρες επαναλαμβάνει τις επιθέσεις συνδέοντας τον Η.Μόσιαλο με την TEVA και αναρωτούμενη αν είναι τυχαία η ανάδειξη του σε κορυφαίο πολιτικό του ΠΑΣΟΚ και αν συνδέεται με την TEVA;

Θεωρίες συνωμοσίας κανείς;

Η εικονογράφηση του άρθρου του newsbomb.gr υιοθετεί ως έγκυρα τα αντισημιτικά υποννοούμενα.

Μιας και το newsbomb.γρ θεωρεί οτι «…έρευνα έχει κάθε δικαίωμα να παρατηρεί και να συγκρίνει ενδείξεις», ας επιτραπεί και σε αυτό το μη-ειδησιογραφικό ιστολόγιο να παρατηρήσει οτι το DPG Media Group φαίνεται ως ιδιοκτήτης του newsbomb.gr . Αυτό το γνωρίζουμε τόσο γιατί η ίδια η DPG το ομολογεί, όσο και γιατί η διεύθυνση του newsbomb.gr ταυτίζεται με αυτή του DPG, όσο και οι υπεύθυνοι του newsbomb εμφανίζονται ως υπάλληλοι του ομίλου. Σε ποιον όμως ανήκει η DPG Media Group; Ελλείψη ιδίου ιστότοπου αναγκαζόμαστε να βασιστούμε σε πολλαπλά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ως πρόεδρο. Σε αυτό το βίντεο ο Δ/Σ της DPG Σ.Ευσταθόπουλος επιβεβαιώνει τον Δ.Γιαννακόπουλο ως ιδιοκτήτη, ενώ αυτό το δημοσιεύμα είναι ένα από αυτά που επιβεβαιώνει οτι είναι υιος του Παύλου ιδιοκτήτη της VIANEX. H ίδια η VIANEX επιβεβαιώνει οτι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο.

Αρα παρατηρούμε οτι ένα ειδησεογραφικό site ιδιοκτησίας Γιαννακόπουλου υιοθετεί χυδαία αντισημιτικά υπονοούμενα στα πλαίσια κριτικής ενός βουλευτή που υποστηρίζει την εισαγωγή γενόσημων φαρμάκων, ενώ η φαρμακευτική εταιρία του πατέρα του στην οποία και ο ίδιος συμμετέχει είναι κάθετη ενάντια στη χρήση τους. Είμαι σίγουρος οτι μπορεί να είναι σύμπτωση και η δημοσιογραφική δεοντολογία των συντακτών να είναι άμεμπτη και κατά τύχη έχουμε μπαραζ δημοσιευμάτων που υποστηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του ιδιοκτήτη τους, αλλά αναμφίβολα μια σύγκρουση συμφερόντων είναι ορατή. Βέβαια 6 καθηγητές πανεπιστημίου έχουν λιγότερες αμφιβολίες και καταγγέλλουν «τα κατάπτυστα ρατσιστικά υπονοούμενα». Παρόμοια συμπεράσματα διαβάζω και εδώ.

Το αποτέλεσμα είναι οτι ο έλληνας χριστιανός αναγνώστης αισθάνεται οτι οι ισραηλινοί, δηλαδή οι Εβραίοι για την πλειοψηφία του χριστιανικού πληθυσμού, ετοιμάζονται να εισβάλουν στην ελληνική αγορά προκαλώντας απολύσεις και υποβάθμιση της υγείας τους. Και όλα αυτά με τη βοήθεια επίορκων πολιτικών που λειτουργούν ως Εβραίοι και όχι ως Ελληνες πατριώτες. Και ακόμα χειρότερα κρύβουν το εβραϊκό θρήσκευμα τους και αλλάζουν το όνομα τους για να μην καταλαβαίνουμε τις εβραϊκές αιτίες πίσω από τις πράξεις τους. Με άλλα λόγια ένα μακαρθικό Kρύβονται Aνάμεσα Mας.

Επίλογος

Προφανέστατα δεν είναι παράνομη η αναπαραγωγή τέτοιων φήμων αλλά με βάση τέτοιων θεωριών συνωμοσίας είχαμε την καλλιέργεια ενός κλίματος αντισημιτισμού που συνέβαλε στην εγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία. Επιπλέον δημιουργεί ένα κλίμα εκφοβισμού τόσο στους Χριστιανούς που αισθάνονται υπό πολιορκία, όσο και στους Εβραίους τους οποίους βλέπει η Χριστιανική πλειοψηφία ως απειλή.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της έρευνας σε ιατρικά και φαρμακευτικά φόρουμ συζητήσεων ανακάλυψα εκατοντάδες αναφορές για τους «Εβραίους που ετοιμάζονται να καταλάβουν την αγορά» και οτι η Τρόικα έχει φέρει τα μέτρα περί γενοσήμων για «το θέλουν οι Εβραίοι». Ελληνοεβραίοι επαγγελματίες του χώρου της υγείας μου έχουν διηγηθεί πολλαπλασιασμό των αντισημιτικών αναφορών στην καθημερινή τους εργασία από Ελληνοχριστιανούς συναδέλφους τους.Μέχρι και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών μιλάει για ισραηλινό δάκτυλο προφανώς επηρεασμένος από τις παρέες του στους Ανεξάρτητους Ελληνες, αδιαφορώντας οτι το newsbomb σε άλλες στιγμή επέλεξε να επιτεθεί στο σύνολο των ελλήνων φαρμακοποιών.

Δε γνωρίζω αν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συμμερίζεται τον αντισημιτισμό που υιοθετούν ως μέσο οι συντάκτες του. Αυτό που ξέρω όμως είναι οτι αυτό το μικρό επεισόδιο είναι ενδεικτικό του αντισημιτισμού ως αποδεκτό κοινωνικό φαινόμενο και το πώς, ακόμα και όταν δεν εμπλέκεται ούτε ένας Εβραίος, χρησιμοποιείται ως εργαλείο. Σίγουρα η οικογένεια Γιαννακόπουλου δεν ευθύνεται για το γεγονός οτι οι Χριστιανοί Ελληνες βλέπουν μια πιθανή εβραϊκή καταγωγή ενός πολιτικού ως ένδειξη για πιθανή προδοσία, ούτε οι ίδιοι ευθύνονται για την ακατάπαυστη δημιουργία φημών που συντελούν στην Ελλάδα να είναι από τις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στον αντισημιτισμό. Άλλωστε πιστεύω οτι σκοπός τους είναι η προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων τους και απλώς αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν την εδραιωμένη βάση του αντισημιτικού μίσους σε κάθε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Να ξανατονίσω αυτή τη διαπίστωση: η υπόθεση των γενοσήμων/ΒΙΑΝΕΞ/εβραίου Μόσιαλου δεν είναι η ίδια per se απλώς ένα ακόμα αντισημιτικό επεισόδιο. Ετσι και αλλιώς το newsbomb της οικογένειας Γιαννακόπουλου βρίθει αντισημιτισμού όπως αυτό το δημοσίευμα που κατηγορεί τους Εβραίους ως Μασώνους και χρηματοδότει «ότι κακό βρουν» (sic). Αυτό που θεωρώ άξιο παρατήρησης είναι ότι όταν οι συντάκτες σκέφτηκαν τι λάσπη μπορούσαν να πετάξουν, χρησιμοποίησαν τον Εβραίο Ανάμεσα Μας θεωρώντας ως δεδομένο τον αντισημιτισμό της ελληνικής κοινωνίας. Και όπως αποδείχτηκε πέτυχαν !

Η οικογένεια Γιαννακόπουλου ευθύνεται οτι επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να προωθούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα των ιδιοκτητών τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό το κλίμα μίσους στους συνανθρώπους τους. Ενα κλίμα μίσους που ευνοεί τους ναζί της Χρυσής Αυγής, την μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αντιμαχόμενες ομάδες που επιθυμούν να εξολοθρεύσουν τις μειονότητες και την επικράτηση του Μίσους ως υπέρτατης Ελληνικής αρετής.

Και για αυτό ντροπή τους.

υγ. Το άρθρο αυτό, το είχα γράψει τον Απρίλιο του 2012 και ένα χρόνο μετά δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αντίθετα το newsbomb επιτέθηκε και σε ομοφυλόφιλους αν και εκεί ευτυχώς υπήρξε μια αντίδραση που δεν είχε υπάρξει νωρίτερα. Θέλω να πιστεύω οτι αυτό έγινε λόγω της ιστορίας με την Village και όχι λόγω επιλεκτικών ευαισθησιών του προοδευτικού μέρους της κοινωνίας.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

English

«The Jews unwanted in the shop», Salonica May 1941/ source: Bunderarchiv

A persistent characteristic of antisemitism is the use of Jews as the classic scapegoats when things go to hell, (or «go to Israel» as the late Archibishop of the Greek Church used to say). Although one must not forget that antisemitism remains a constant both during good and bad times, difficult economic conditions like the one we’re experiencing facilitate the manifestation of phenomena that during normal times the need for «peace and quiet» would not allow to surface. In this post we are going to deal with Ilias Mosialos and the Yannakopoulos family, not because there a shortage of antisemitism but because it serves a textbook reference as how the crisis utilizes and advances *the already existent* racism.

Ilia Mosialos is a greek parliamentarian and a professor at the London School of Economics. Elected in 2009 under socialist PASOK he arrived to become a Minister and Spokesperson for the Government.

And no, he is not Jewish.

I.Mosialos had his first brush with antisemitism when in July 2011 the cesspool which constitutes the greek christian nationalistic web reproduced a post in which Ilias Mosialos is in fact Eliah Moshia. In the beginning it was only 3-4 blogs which routinely copy one another, but when infamous for his antisemitic remarks reporter Spiros Hatzaras reproduces it in 18/7/11 the news explodes. Here one must not that the reporter, former anchor of the State television, has made a name for himself as a Jew-hunter revealing presumed Jewish roots among many greek politicians. In fact no greek politician is Jewish but it remains as a common vector for personal attacks since it is commonly perceived that Greek Christian voters would never vote for a Greek Jewish politician. As many antisemitic rumors it drew its course and then quietly died… when the generic drugs arrived in the greek Public Health system.

source: Spyros Hatzaras http://bit.ly/IIIeJq

In the beginning of 2012, amidst the worst economic crisis since WW2, a new law is passed which introduces a limited use of generic drugs in greek Public Health system. The greek pharmaceutical industry feels threatened as seen in the statements by the Greek Association of Pharmaceutical Industries. A prominent member of the association is VIANEX owned by brothers Thanasis and Pavlos Yannakopoulos, which actually participated in the press conference which I linked to.

A couple of weeks later suddenly a new round of rumors begins, this time originating by the site newsbomb.gr; they are part of a series of posts which vehemently accuse this new law – the actual titles are quite scary I might add. The villain in this case is israeli pharmaceutical industry TEVA and it’s tool Ilias Mosialos if not because he’s a paid stooge, certainly because of religious solidarity allegedly being Jewish himself. Indicative is the post «Coincidental? What do you think?» in which the author wonders whether it is a coincidence that rumors on Mosialos being Jewish appear and that israeli TEVA won over greek VIANEX on a series of auctions for the supply of hospital drugs .

Indeed after referring to the infamously antisemitic reporter Hatzaras with favorable terms, it repeats the claims over the Jewish Mosialos. At the same times it hypocritically proclaims that the name change and his Jewish religion are not illegal, practically adopting in full the antisemitic innuendos. During the next days newsbomb.gr repeats the attacks and tries to link Mosialos with TEVA wondering whether is was sheer chance that Mosialos rose to prominence or was it linked to his presumed ties with TEVA.

Conspiracy theories anyone ?

The pictures accompanying the articles @newsbomb.gr actually adopt the antisemitic innuendos

As newsbomb.gr claims that «…research has a right to observe and compare clues», I take up the challenge albeit not being a reporter but a simple Greek Jew to denote that DPG Media Group appears as owner of newsbomb.gr . We know this because DPG admits it, the physical address of DPG and newsbomb.gr coincide and the persons working at newsbomb appear elsewhere as employees of the group. But to who DPG Media Group belongs to? In absence of a corporate site we have to refer to multiple reports in which Dimitris Yannakopoulos appears as the owner. In this video the CEO of DPG S.Efstathopoulos confirms D.Yannakopoulos as the owner, while this one claims he is the son of Pavlos Yannakopoulos owner of VIANEX. Indeed VIANEX confirms that Dimitris Yannakopoulos is the substitute CEO of the company.

So we see that a news site propriety of Yannakopoulos adopts lewd antisemitic innuendos as a means to criticize a parliamentarian which advocates the use of generic drugs, while the pharmaceutical company of his father in which he also directing is vehemently against. I am certain that one can claim that it is a coincidence and the ethics of its journalists is impeccable and it is only coincidence to be blamed that we have a barrage of posts which support the business interests of their employer; but undoubtedly a conflict of interest is more than apparent. Still 6 university professors have less doubts than I do and denounce the «despicable racist innuendos». 

The result is that the greek christian reader feels the Israelis, alias for Jews for the layman, are ready to invade the greek marker causing layoffs and a degradation of the public health system. And all this with the aid of dishonest politicians who act as Jews and not as Greek patriots. And even worse they hide their Jewishness and change their name because obviously they do not want us to understand the jewish reasons behind their actions. In other words They Live Amongs Us.

An epilogue

It is obvious that it is not illegal to spread such rumors but such conspiracy theories have favored a climate of fear and antisemitism which proved instrumental in the rise of Nazism in Germany. In addition it creates a climate of fear both for Christians who feel under siege and the Jews who are facing the consequences of being viewed by the Christian majority as a threat.

In fact during the research for this article I encountered hundreds of reports about «Jews getting ready to take over the market» and how the new generic drugs law mandated by the Troika was because «the Jews wanted to». Greek Jewish doctors, pharmacists and nurses have told me of the multiplication of antisemitic remarks in their workplaces by their Greek Christian colleagues. Εven the president of the Athen’s Pharmacy Association speaks of a israeli connection, perhaps influenced by his companies at Anexartiti Elines political party, ignoring the fact that at other times newsbomb has chosen to attack even the pharmacists ! 

I have no idea whether Dimitris Yannakopoulos shares the antisemitism which his journalists adopt as means. I do know that this minor episode is indicative of how much antisemitism is embedded in the greek christian society and how, even at the absence of Jews it, is used as a tool. I am certain that the Yannakopoulos family is not responsible for the fact that Greek Christians view an alleged jewish origin as an occasion for possible treason, nor are they responsible for the constant creation of antisemitic rumors which have made Greece into a champion of antisemitism among the european states. In any case I believe thay their scope is to advance their bussiness interest and they simply decided to take advantage of the established antisemitic hate at every part of the greek society.

Να ξανατονίσω αυτή τη διαπίστωση: η υπόθεση των γενοσήμων/ΒΙΑΝΕΞ/εβραίου Μόσιαλου δεν είναι η ίδια per se ένα ακόμα αντισημιτικό επεισόδιο. Ετσι και αλλιώς το newsbomb της οικογένειας Γιαννακόπουλου βρίθει αντισημιτισμού όπως αυτό το δημοσίευμα που κατηγορεί τους Εβραίους ως Μασώνους και χρηματοδότει «ότι κακό βρουν» (sic). Αυτό που θεωρώ άξιο παρατήρησης είναι ότι όταν οι συντάκτες σκέφτηκαν τι λάσπη μπορούσαν να πετάξουν, χρησιμοποίησαν τον Εβραίο Ανάμεσα Μας θεωρώντας ως δεδομένο τον αντισημιτισμό της ελληνικής κοινωνίας. Και όπως αποδείχτηκε πέτυχαν !

I would like to stress this fact: the case of generics/VIANEX/jew Mosialos is not per se just another antisemitic incident. In any case newsbomb.gr owned by the Yannakopoulos family is seething with antisemitism like this post which considers Masonry as a Jewish conspiracy which funds everything evil they can find (sic). What I consider worthy of notice is that when the journalists of a mainstream site thought of what kind of muck they could throw, they used the JEWS AMONG US taking as granted the antisemitism of the greek society. And they were proven right !

The Yannakopoulos family is responsible for allowing their employees to perceive that they can advance the business interests of their employers through the use of antisemitism indifferent to the consequences it has for their compatriots. A cimate of hatred which promotes the nazis of the Golden Dawn, the transformation of the greek society into warring fractions which attemt to exterminate minorities and the establishment of Hatred as the ultimate Greek virtue.

And for that they should be ashamed and isolated.

PS. I had written this post back in April 2012 and one year lated nothing has changed. Instead newsbomb.gr attacked the gay (GLBTQ) community although fortunately there was a public outcry which was absent before. I would like to believe that this happened because of the Village Cinemas initially withdrawing and then reinstating their advertisements and not because of selective sensitivities among the more liberal part of greek society.

19 Σχόλια to “Πώς η Ελληνική Κρίση γεννά αντισημιτισμό: η περίπτωση Γιαννακόπουλου-ΒΙΑΝΕΞ/How the Greek Crisis breeds antisemitism: the Yannakopoulos/VIANEX case”

  1. […] newsbomb.gr (τεκμηρίωση) […]

  2. Ιδανικοί βάρβαροι: Οι Έλληνες είναι κατά βάση αντισημίτες
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=28242

  3. Β... said

    Μα αγαπητέ Panayote Dimitras, η γενίκευση που κάνεις αναπαράγει ακριβώς τα ίδια ρατσιστικά σχήματα με τον παραδοσιακό αντισημιτισμό.

    —————————

    Και αυτό είναι το πραγματικό τραγικό: ότι άνθρωποι που φαίνεται να έχουν αντιρατσιστική θεώρηση και στάση, μετατρέπονται πανεύκολα σε κήρυκες του ρατσισμού και της απόδοσης συλλογικής ευθύνης.

    Νομίζω ότι και στο θέμα αυτό πρέπει να χτυπηθεί ο ρατσισμός -όπως και ο φασισμός- που ενυπάρχει στο μυαλό του κάθε ανθρώπου και εμφανίζεται καθημερινά με μύριους τρόπους…

  4. Εγώ δεν κάνω καμιά γενίκευση – ο συγγραφέας του άρθρου που επισημάινω την κάνει. Κατά τα άλλα το δικό σου σχόλιο είναι υβριστικό (τουλάχιστο – αν όχι αποκαλυπτικό)

  5. kerkyraios said

    Abravanel, o/η Βασιλκη Μετατρουλλου εισαι;

  6. Οχι.

  7. κοσμάς θέμελης said

    #5: ΧΑΧΑΧΑΧΑ.
    Και ποια ειναι η Βασιλικη Μετατρουλλου;

  8. […] source: abravanel  […]

  9. socyaclist said

    Αγαπητέ Abravanel
    Βρήκα πολλά λάθη (αβλεψίες) αλλά θα επισημάνω ότι το αρχείο της φωτογραφίας είναι το «Bundesarchiv»…
    Κατά τα άλλα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία.
    Σου έχω και μια σελίδα να δεις ότι οι εθνικιστές αντισημίτες μπορούν κάλλιστα να μπλέξουν τα μπούτια τους: http://esxatianasxesi.blogspot.gr/2013/07/blog-post_7077.html όπου ο Χατζάρας εγκαλείται να μην πιστεύει τους Εβραίους και τα σχέδιά τους (Εβραίοι θεωρούνται Βενιζέλοι, Αβραμόπουλοι κά με βάση τη γνωστή εθνικιστική ετυμολογία για την οποία μπορείς να διαβάσεις εδώ http://www.sarantakos.com/language/stylianidis.html και εδώ (από «Εβραίους» ;-) http://periglwssio.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html )

  10. Jean Cohen said

    Καλά περίμενες τίποτα καλύτερο από blog στο οποίο γράφει ο Χαρδαβέλας; ΕΛΕΟΣ

  11. Αννα said

    Καλώς ξανάρθες! Καλή δύναμη καλή συνέχεια!

  12. Ηλίας said

    Που χάθηκες ρε Abravanel; Ελπίζω να επιστρέφεις δριμύτερος…

  13. […] source: abravanel  […]

  14. […] Source: abravanel […]

  15. Reblogged this on Everythingispolitics's Weblog.

  16. Hastaroth said

    Ετυχε να δουλέψω στην ΒΙΑΝΕΞ πρίν αρκετά χρόνια και δέν θυμάμαι να είχα ακούσει κάποιο αντισημιτικό σχόλιο από κάποιον εκ τών τριών αδελφών (εκτός απ’τον Παύλο και τον Θανάση,υπάρχει και ο Κώστας Γιαννακόπουλος,που την εποχή εκείνη ασχολιόταν κυρίως με την μεταφορά τεχνογνωσίας στην βιομηχανία).

    Προφανώς η αντισημιτική «νότα» τού newsbomb οφείλεται στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο,γιά τον οποίο πρώην συνάδελφός μου στην ΒΙΑΝΕΞ μού έχει πεί ότι έχει κακή προσωπικότητα και έχει επανειλημμένως στενοχωρήσει τον πατέρα του με διάφορες πράξεις του κατά καιρούς.Τον είχα δεί μιά-δυό φορές όταν ήταν παιδί κι’ερχόταν στο εργοστάσιο στην Εθνική οδό με τον πατέρα του και-γιά να πώ την αλήθεια-ακόμη και τότε ο χαρακτήρας του δέν μού είχε αρέσει καθόλου…

  17. […] […]

  18. […] is to eradicate the Nazi threat which I, as a Jew, feel direct and immediate. In the 2012 article «How the Greek crisis breeds antisemitism», (english translation at the end of the link) I believe I provided a model on how Golden Dawn took […]

  19. […] Back in 2013, Abravanel reported: […]

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια