Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Η Παλαιστίνη, το φέσι του Χρήστου Παππά και φαινόμενα μαζικής τύφλωσης

Posted by Abravanel, the Blog στο 01/07/2014

Ποτέ δεν ζήτησα από τους Χριστιανούς συμπολίτες μου να καταδικάσουν τον αντισημιτισμό παντού και πάντα, πχ ποτέ δεν ζήτησα να απορρίψουν την Χαμάς επειδή στο καταστατικό της υιοθετεί τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών και προωθεί αντισημιτικές δοξασίες. Καταλαβαίνω οτι ο αντισημιτισμός της φάνταζε ασήμαντος μπροστά σε αυτό που θεωρούσαν το μεγάλο έγκλημα εναντίον των Παλαιστινίων. Αντίθετα ήξερα οτι θα ήταν αντιπαραγωγικό γιατί το εύκολο σχόλιο ήταν περί «καραμέλας του αντισημιτισμού με ευκαιρία το Παλαιστινιακό». Και ας ήξερα εγώ οτι ένα τέτοιο σχόλιο θα μπορούσε να έχει μια βάση στις ΗΠΑ, όχι στην Ελλάδα – την πλεον αντισημιτική χώρα του κόσμου. Ετσι και αλλιώς είχε τόσο αντισημιτισμό σε άλλα θέματα με το οποία να απασχοληθώ.

Αλλά έκτοτε ήρθε η Χρυσή Αυγή και η ξαφνική συνειδητοποίηση – από τους Χριστιανούς προοδευτικούς συμπολίτες μας – οτι οπαδοί ενός δολοφονικού ρατσισμού δεν είναι μόνο οι γίοι και κόρες των ταγματασφαλητών, αλλά ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων. Ηρθαν και μια έρευνα μετά την άλλη – το Ευρωβαρόμετρο, το Pew Research, το Πανεπιστήμιο του Κουισνλαντ, του ΑDL – που συμφωνούν οτι η Ελλάδα είναι άρρωστη και μισεί τους Εβραίους περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στο δυτικό κόσμο. Πίστεψα οτι επιτέλους οι Χριστιανοί συμπολίτες μας – άθεοι προοδευτικοί ή θρήσκοι δεξιοί – θα αποφάσιζαν να μην κάνουν τα στραβά μάτια όπως έκαναν οι γονείς τους και οι παππούδες τους.

Δυστυχώς διαψεύστηκα.

Η έρευνα της ADL έμεινε ουσιαστικά άγνωστη. Σχεδόν κανείς μη-Εβραίος, πέρα από μερικούς γνωστούς ύποπτους δεν την κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γράφηκαν 2/3 ρεπορτάζ και 5/6 άρθρα γνώμης – ίσως αναμενόμενα σε κάποια άλλη στιγμή, αλλά όχι όταν ένας στους δέκα χριστιανούς έλληνες στηρίζει μια ομάδα που θέλει να με βρει στο φούρνο. Και πάνω απ’ολα μια εντυπωσιακή σιγή από τον αντιρατσιστικό χώρο. Καμία αυτοκριτική για την αδιαφορία τους – για τον αντισημιτισμό που συνεχίζουν να ανέχονται στις συνελεύσεις, στις πορείες, τα πανεπιστήμια και τους κοινωνικούς τους χώρους. Μια αχρωματοψία όταν τα θύματα είναι Εβραίοι και οι θύτες δε φοράνε σβάστικα.

Ευκαιρία για αυτή την πικρή διαπίστωση είναι η εύγλωττη σιωπή που συνόδευσε τις νέες φωτογραφίες του ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, που δημοσιεύτηκαν από την ομάδα του Ιού στην Εφημερίδα των Συντακτών. Και ενώ η φωτογραφία με το φέσι προκάλεσε ερωτήματα, ούτε ένας άνθρωπος δεν σχολίασε την στολή που συμπεριλαμβάνει και μια ενδιαφέρουσα μπλούζα που κυριολεκτικά  απουσιάζει παντελώς από όλες τις αναφορές. Mέχρι τη στιγμή που το συγκεκριμένο άρθρο γράφηκε, ούτε μισό σχόλιο δεν ξοδεύτηκε για το πώς η διαμάχη Ισραήλ/Αραβικών κρατών χρησιμοποιείται ως πρόφαση για την έκφραση ενός διαχρονικού μίσους. Τέτοια μαζική τυφλότητα εντυπωσιάζει μέχρι και εμένα.

Pappas-fesi

Waffen-SS, 13. Gebirgs-Div. "Handschar"

Waffen-SS, 13. Gebirgs-Div. «Handschar» πηγή: Bunderarchiv

Αλλά πρώτα ας ενημερώσουμε για την στολή του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής. Δεν φοράει «φέσι» αλλά το καπέλο της 13ης Ορεινής Μεραρχίας των Ες Ες «Χαντσάρ», το ένοπλο στρατιωτικό τμήμα των Ες Ες που ευθύνεται με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενάντια σε Σέρβους Ορθόδοξους και Εβραίους. Μέλη της ήταν κυρίως Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, αλλά και μικρός αριθμός Κροατων Καθολικών και εθνοτικά γερμανών της Γιουκοσλαβίας. Μαζί τους είχαν και τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιους Μουσουλμάνους που είχαν αιχμαλωτιστεί ως μέρος του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος και οι οποίοι αυτομόλησαν για να πολεμήσουν μαζί με τον Χίτλερ υπό την ηγεσία του Μεγάλου Μούφτη της Ιερουσαλήμ, (μια εξαιρετικά αναλυτική παρουσίαση του Παλαιστινιακού Συντάγματος από εμένα το 2012). Η μπλούζα που φοράει γράφει «Uprising for an independent Palestine» και αποτελεί τον τίτλο του ανακοινωθέντος της 9ης Διάσκεψης Ισλαμικών Κρατών για την Δεύτερη Ιντιφάντα το 2001 επί Αραφάτ και Σαρόν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χρυσή Αυγή στηρίζει δυναμικά των αγώνα των Παλαιστινίων: το 2009 έγραφα για τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στην Αθήνα και τις κραυγές στο δελτίο του Μέγκα «Τσεκούρι και Φωτιά στα Εβραϊκά Σκυλιά». Αλλά κατά ένα αστείο τρόπο η Χρυσή Αυγή ήταν το μικρότερο των προβλημάτων μας τον Ιανουάριο του 2009 όταν ένα κύμα ανεπανάληπτης αντισημιτικής βίας χτύπησε 9 ελληνικές πόλεις. Συναγωγές βανδαλίστηκαν, τάφοι συλλήθηκαν, απειλές έγιναν και πρωταγωνιστές ήταν κυρίως ο «προοδευτικός χώρος». Αλλά ο φιλοπαλαιστινιακός χώρος δεν ευθύνεται για τους οπαδούς του – άλλωστε το απέδειξε η ομάδα του Ιού όταν έκανε το όντως εξαιρετικό ρεπορτάζ για τους ακροδεξιούς «φίλους του Ισραήλ». Κατά έναν εντυπωσιακό τρόπο ένα παρόμοιο ρεπορτάζ δε μπόρεσε να κάνει για τους «φίλους της Παλαιστίνης» – δε πειράζει, άλλωστε ο αντισημιτισμός είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο της δεξιάς στην Ελλάδα όπως αποδείχτηκε.

Την επόμενη φορά όμως που θα χρειαστούν να ερμηνεύσουν κάποιο φέσι με την νεκροκεφαλή των Ες Ες να ξέρουν οτι έχουμε στην Ελλάδα έναν εξαιρετικό άνθρωπο με διαπαραταξιακή αποδοχή που μπορεί να τους βοηθήσει:

Οντως εξαιρετικός γιατί δε νομίζω να υπάρχει κανένας άνθρωπος στην Ελλάδα που μπορεί να ισχυριστεί οτι έχει κοινούς φίλους την Σοφίας Σακοράφα/τον Τάσο Κουράκη/τον Αποστολο Κακλαμάνη και ταυτόχρονα τον Κωνσταντίνο Πλεύρη/τον Ζαφειρόπουλο ή τον Δήμτσα της ΜΚΟ Αλληλεγγύη. Κανένας άνθρωπος να κάνει εκδηλώσεις που αναφέρονται με κολακευτικά λόγια τόσο από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, όσο και η Εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος.
Κανένας εκτός από τον Ναντέρ αλ Αμπάντλα, προέδρου της ΕλληνοΠαλαιστινιακής Φιλίας. Εναν άνθρωπο που πρωταγωνίστησε στο Καράβι για τη Γάζα και έχει στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Εναν άνθρωπο που πρωταγωνίστησε σε αντισημιτικές εκδηλώσεις της Πρεσβείας του Ιράν στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Πλεύρης.

Ο κ.Αμπαντλα είναι και γιατρός. Ισως αυτός μπορεί να δικαιολογήσει το ανεπανάληπτο φαινόμενο μαζικής τύφλωσης στα καπέλα του Παππά και των φίλων του. Γιατί πλεον εγώ δε το δικαιολογώ. Αν ελπίζει ο αντιφασιστικός χώρος να κερδίσει ποτέ την αξιοπρέπεια του ας αρχίσει τουλάχιστον ανοίγοντας τα μάτια. Ισως – αφού εξαφανιστούν και οι τελευταίοι Εβραίοι – να αποφασίσει να δράσει κιόλας.

Γιατί αρνητής του Ολοκαυτώματος δεν είναι μόνο ο Πλεύρης. Είναι και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών που ανεβάζει την Ημέρα Μνήμης συνεχείς αναρτήσεις για την Παλαιστίνη. Είναι το ΝΑΡ που μιλάει για Εβραϊκά Σκυλιά. Είναι το ΚΚΕ που κάνει διαδηλώσεις ενάντια στους Εβραίους. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να παρευρεθεί σε Ημέρες Μνήμης. Είναι οι ΑΚ που εκφοβίζουν τους Εβραίους του Βόλου γράφοντας στις συναγωγές τους. Είναι το Indymedia. Και δεν είναι ρητορική υπερβολή ο χαρακτηρισμός ως αντισημίτες – είναι η σκληρή πραγματικότητα που εμείς ζούμε και εσείς προσπαθείτε να εκλογικεύσετε.

23 Σχόλια to “Η Παλαιστίνη, το φέσι του Χρήστου Παππά και φαινόμενα μαζικής τύφλωσης”

  1. Επιτέλους γύρισες; Αφού βλέπεις την κατάσταση γιατί μας την κοπανάς; Ξέρεις πως στην κυριολεξία δεν περισσεύει κανείς μας. Επίσης χρειάζομαι βοήθεια εντός των επομένων δύο ημερών. στείλε μου email στο cohen@cohen.gr.

  2. Λες, «Σχεδόν κανείς μη-Εβραίος, πέρα από μερικούς γνωστούς ύποπτους δεν την κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»
    Όχι.. δεν ισχύει. Όχι στο όνομά μου! https://twitter.com/MTheod03/status/477491218205913088

  3. κ.θέμελης said

    Καλώς ηρθες παλι! Νομίζω οτι δύο ειναι τα διαπαραταξιακα/διαταξικα στερεοτυπικά ιδεολογηματα στην Ελλαδα, ο αντιεβραϊσμος (ορθωτερος ορος, νομιζω) και ο αντιαμερικανισμος.

  4. […]  του abravanel […]

  5. ανώνυμος said

    οι πιο επικίνδυνοι αντισημίτες είναι οι μουλωχτοί σαν τον 2

  6. Γιάννης Παπαχατζάκης said

    Ανώνυμε #5 δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Κρύψου κι άλλο. Ο ίσκιος σου παραμονεύει

  7. ανώνυμος said

    καλώς το Παπα- με τα πολλά ψευδώνυμα. Τι λέγαμε;

  8. Αγαπητέ μου Αμπραβανέλ… Θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους .. Να γράφεις πιο συχνά

  9. Ξανακαλώστονα (και όντως να γράφεις πιο συχνά)

    Σε γενικές γραμμές, η φωτογραφία του Παππά με το φέσι δεν κυκλοφόρησε σε αυτή τη μορφή. Πρώτη φορά την βλέπω πλήρη (αν είναι αυτή η πλήρης εκδοχή της). Στις περισσότερες δημοσιεύσεις φαίνεται μόνο η κεφάλα του με το φέσι. Το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, φορούσαν και οι Βόσνιοι εθελοντές των SS καθώς και οι Αλβανοί, επίσης.

  10. […] αναδημοσίευση από Abravanel, the Blog […]

  11. 9 Σκύλε, εγώ την είχα δει εδώ (που παραπέμπει στον Ιό –δεν ξέρω αν υπήρξε διαφορά στην έντυπη έκδοση).

    Ίσως είναι σκόπιμο να επαναλάβω κάποιες παρατηρήσεις που είχα κάνει αλλού σχετικά:

    Η μπλούζα γράφει «Ιντιφάντα». Δεν εκπλήσσομαι (για τους χρυσαυγίτες: ο εχθρός του εχθρού μου –ούτε είναι η μόνη τους αντίφαση) αλλά κρίμα για την Ιντιφάντα. Ωστόσο, ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι ο αντισημιτισμός της ΧΑ, ούτε καν ο αντισημιτισμός του Έλληνα. Ό,τι μπλούζα και να φορά ο Παππάς, μουσουλμάνους κυνηγάει –για να μη μιλήσω περί τσιγγάνων. Δεν αρνούμαι ούτε την έκταση ούτε τη σημασία του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μεγαλύτερη σημασία έχει ως φαινόμενο, του τύπου «ακτιβιστικός ρατσισμός+αποδιοπομπαίος τράγος» —και ως τέτοιο έχει αλλάξει πρωτεύον περιεχόμενο σήμερα. Ο σημερινός Εβραίος είναι κατά κύριο λόγο ο μουσουλμάνος και ο τσιγγάνος, με την έννοια ότι αυτά είναι τα πογκρόμ του παρόντος και του μέλλοντος στην Ευρώπη.

    Προσωπικά, και ως Εβραίος στο κάτω-κάτω (σε βαθμό τέτοιο, τέλος πάντων, που να δικαιούμαι πολιτογράφηση στο Ισραήλ) θεωρώ πρώτιστο καθήκον μου να ταχθώ δίπλα σε αυτά τα απτά θύματα, και δευτερεύον (προσοχή: όχι ασήμαντο, όχι αμελητέο, καθήκον μεν αλλά δευτερεύον) να πολεμήσω τον αντισημιτισμό.

  12. […] credit goes to bloger Abravanel for pointing out that Pappas’s ‘fez’ was actually the hat worn by the 13th Waffen […]

  13. Δύτη, θέλω να ελπίζω πως δεν κόπηκε εξεπίτηδες το αραβικό κείμενο από τη φωτό. Ό,τι κι αν ήταν έπρεπε να περιλαμβάνεται στην αναμετάδοση της φωτογραφίας. Από την άλλη, βέβαια, σε όλο και περισσότερα μπλογκ διαπιστώνω πως δέχονται φωτογραφίες σε συγκεκριμένες αναλογίες, πχ 725 Χ 405 πίξελς. Οπότε, ίσως, μερικοί να προτίμησαν να κόψουν τη φωτογραφία στο πιο κοντόφαρδο, προκειμένου να αναδειχτεί το φέσι.

    Φυσικά, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ένα πολιτικό πρόβλημα με τεχνικές δικαιολογίες. Η αλήθεια είναι πως ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα καλά κρατεί, όπως και ο ρατσισμός γενικότερα.

    Γι αυτό, υποστηρίζω το Δύτη πως οι εβραϊκές εν Ελλάδι οργανώσεις (αλλά και άτομα) θα έπρεπε να έχουν από καιρό αρθρώσει έναν ευρύτερο αντιρατσιστικό λόγο και να μην εστιάζουν μόνο στον (σαφώς πολύ πιο οδυνηρό για τις ίδιες) αντισημιτισμό.

  14. Ιάκωβος said

    Αμπραβανέλ,
    υπάρχουν πια, πέρα από τα σούργελα, δύο ειδών ναζιστές στην Ευρώπη. Οι Δυτικόφιλοι και οι Ρωσόφιλοι. Ο Ουκρανοί του Ναζι-Μεϊντάν είναι Ευρωπαιστές. Η Χρυσή Αυγή, όπως έβγαλε βρώμα και η Πανδώρα, είναι εντελώς πράχτορες του Πούτιν. Ο αντισημιτισμός-αντιαμερικανισμός τους, αυτός είναι που τους οδηγεί στην σύμπλευση με τις φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις. Και υποψιάζομαι οτι τη στροφή προς τον κοινοβουλευτισμό, την δημόσια άρνηση του χιτλερικού τους προφίλ και προς την ορθοδοξία ς την υπέδειξαν οι Ρώσοι, οι οποίοι και τους έδωσαν τα πρώτα τους λεφτά . Όταν οι χίτες λένε «οι διεθνείς τοκογλύφοι» φυσικά εννοούνε τους Εβραίους.

    Οι Αδώνηδες και οι Πλεύρηδες από την άλλη, πέρα από τις συμπάθειες με Καντάφι, είναι στραμμένοι προς την Ευρώπη, και έτσι δεν εκφράζουν τον αντισημιτισμό τους παρά έμμεσα.Καμιά φορά δε, εκθειάζουν και το Ισραήλ για τα μέτρα απαρντχάιτ που ακολουθεί έναντι των Παλαιστινίων κσι μας προτρέπουν να τους ακολουθήσουμε στις πολιτικές ξενηλασίας για να απαλλαγούμε από τους δικούς μας «ξένους». Μόνο που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι καν ξένοι.

    Πάντως, οτι κι αν πεις,σήμερα η κοινή γνώμη είναι υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Νετανιάχου και αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τον αντισημιτισμό.

    Από την άλλη, το ΚΙΣ σιωπά που στην κυβέρνηση και παντού, υπάρχουν Υπουργοί, γραφειοκράτες ή δάσκαλοι κρυφοναζί.Δεν έχει ανακινήσει ζήτημα και στις ξένες οργανώσεις…

  15. Ιάκωβος said

    *Αναφέρομαι κυρίως στον νέο Πλεύρη, γιατί ο πατέρας Πλεύρης τα έχει πει όλα, τι άλλο να πει.

  16. κ.θέμελης said

    Η προσφατη κρίση στην Γάζα αποδεικνυει ότι ο αντιεβραϊσμός ζει και βασιλεύει και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος και στην Αριστερά, δυστυχώς. Πιστεύω ότι η αντίθεση στις πολιτικές του Ισραήλ χρησιμοποιείται προσχηματικά για να καλύψει τον διάχυτο αντισημιτισμό. Αρκεί να δει κάποιος προσεκτικά τα συνθήματα και το γεγονός ότι η Χαμάς θεωρείται αντστασιακή οργάνωση. Η προπαγάνδα της Χαμάς περνάει αμάσητη, χωρίς ίχνος κριτικής σκέψης.

    Από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος στο Κράτος του Ισραήλ: Μια κριτική στα πρόσωπα του Αντισημιτισμού

  17. […] του πληθυσμού τους στη shoah. Έτσι όταν το ελληνοεβραϊκό blog abravanel έρχεται και σπάει τη σιωπή και τους ξεμπροστιάζει, το […]

  18. Στο κείμενο του του έκανα το παρακάτω σχόλιο :

    «Με την παρακάτω πρόταση αναιρείς τα επιχειρήματά σου γιατί δομικά υιοθετείς εις τον υπερθετικό βαθμό το σχήμα τους αντιπάλου σου:

    “Φυσικά ως ανθέλληνες αντιφασίστες που ζούμε στον ελληνικό βούρκο κεντράρουμε πρώτιστα στον αντισημιτισμό της ελληνικής κοινωνίας”

    Η δική σου θέση είναι βέβαια πολύ χειρότερη από αυτή των αντιπάλων σου, οι οποίοι ουδέποτε χρησιμοποίησαν την έκφραση “αντιεβραίοι αντιφασίστες” και ουδέποτε φαντάζομαι χαρακτήρισαν την εβραϊκη κοινωνία συλλήβδην ως “βούρκο”….

    Και βέβαια δεν σχολίασα το κορυφαίο σας:

    “Ελλάδα ψόφα” !!!!!

    Μ-π »

    ——————————————-

    Εδώ ταιριάζει η ιστοριούλα του Μπρεχτ για τον κ.Κόινερ:

    Ο κ. Κόινερ δεν τόκρινε απαραίτητο να ζει σε μια συγκεκριμένη χώρα.

    Έλεγε: “Παντού μπορεί να πεινάσω.“

    Κάποτε όμως έλαχε να περνάει από μια πόλη που την είχε κυριέψει ο εχθρός της χώρας όπου ζούσε. Τον πλησίασε τότε ένας αξιωματικός του εχθρού και τον ανάγκασε να κατεβεί από το πεζοδρόμιο. Ο κ. Κόινερ κατέβηκε και διαπίστωσε ξαφνικά ότι είχε αγαναχτήσει ενάντια σ’ αυτόν τον άνθρωπο, και μάλιστα όχι μόνο ενάντια στον άνθρωπο μα προπαντός ενάντια στη χώρα που ανήκε ο άνθρωπος αυτός, τόσο, που ευχήθηκε να γίνει ένας σεισμός και να την καταπιεί.

    “Γιατί“, ρώτησε ο κ. Κόινερ, “έγινα εθνικιστής εκείνη τη στιγμή; Γιατί συνάντησα έναν εθνικιστή. Μα γι αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.”

  19. Στο κείμενο του Grassrootreuter, που παραπέμπει σε τούτο το άρθρο του Abravanel….

  20. Τέτοιοι μουσουλμάνοι εθελοντές -που φορούσαν το φέσι με την ίδια περηφάνεια που το φορά και ο Χρήστος Παππάς– πήραν μέρος σε αρκετά ολοκαυτώματα χωριών στην ελληνική Μακεδονία. Η σύνθεση των θυτών. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στο παρακάτω κείμενο:

    «Στις εκτελέσεις, δηώσεις και πυρπολήσεις των οικισμών Πύργοι κι Ερμακιά οι θύτες ήταν άνδρες πολυπολιτισμικοί, δύο θρησκειών και τεσσάρων εθνικοτήτων, όπως πιστοποιεί και η αναφορά αξιωματικού του ΕΛΑΣ για το ολοκαύτωμα του πρώτου οικισμού: «δεν έχει μείνει φυλή του Ισραήλ να μη σφάζει και να μη κατακρεουργεί έλληνες».[1] Απλούστερα αυτόπτης μάρτυρας χαρακτήρισε τα εχθρικά στρατεύματα «μαζώματα».[2]

    Έτσι στο ολοκαύτωμα των Πύργων συμμετείχαν:

    α) Γερμανοί άνδρες των SS και της Βέρμαχτ

    β) Ιταλοί που είχαν προσχωρήσει δια της βίας ή εθελοντικά στον Άξονα μετά την συνθηκολόγηση της πατρίδας τους το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους[3]

    γ) μουσουλμάνοι εθελοντές από το Τουρκμενιστάν, αντίπαλοι των Ρώσων[4]

    δ) μισθοφόροι Έλληνες του Ελληνικού Εθελοντικού Σώματος «Γεώργιος Πούλος» που έδρευε στην Πτολεμαΐδα και

    ε) Έλληνες «Εθνικισταί» από τους περίγυρους οικισμούς, στα χωριά των οποίων είχαν επιτεθεί προηγουμένως οι αντάρτες του ΕΛΑΣ.[5]
    ……………….»

    -Τα ολοκαυτώματα Πύργων κι Ερμακιάς Εορδαίας

  21. […] Η Παλαιστίνη, το φέσι του Χρήστου Παππά και φαινόμενα μ… […]

  22. […] γνωστή και δεν περιορίζονταν απλά στην ηγεσία τους, όπως έγραψα το 2014. Επίσης όντως η σημερινή παλαιστινιακή κοινωνία […]

  23. […] Golden Dawn MP Christos Pappas wearing a nazi fez (tn: actually this “fez” was part of the uniform of the 13th Waffen Mountain Division of the SS Handschar) and a T-Shirt calling for «Uprising For An Independant Palestine.» Via I Can’t Relax In Greece & Abravanel, the Blog […]

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια