Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Rosh Hashana – Εβραϊκή Πρωτοχρονιά

Posted by Abravanel, the Blog στο 29/09/2008

This article is part of an ongoing series aiming at making Judaism, with a millennary greek tradition, a bit more well known. For these reasons it shall be in greek since english-language pages on Rosh HaShana are abundant. Still, if you’re interested in learning more on our greek traditions/ minhag use Google Translate or don’t hesitate to ask for clarifications in the comments bellow. Shana Tova!

Γενικά

Η Εβραϊκή θρησκεία αναγνωρίζει περισσότερες από μια Πρωτοχρονιές – άλλη είναι η θρησκευτική, άλλη είναι των δένδρων και άλλη η πολιτική. Ουσιαστικά όμως αυτή που ορίζεται σαν η «κανονική» Εβραϊκή Πρωτοχρονιά, η γιορτή στην οποία αλλάζει η ημερομηνία του χρόνου είναι το Ρος Ασσανά, (ή αλλιώς Ρος Ασανά/Ροσς Ασσανά). Το όνομα της γιορτής στην κυριολεξία σημαίνει Rosh (κεφαλή) Ha (του) Shana (χρόνου) και φέτος ξεκινάει κατά την δύση του ήλιου την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι δύση του ηλίου της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου, ενώ φέτος μπαίνουμε αισίως στο 5769 A.M.

Γιατί ξεκινάμε στη δύση του ήλιου; Γιατί η ημέρα στο εβραϊκό ημερολόγιο ξεκινά από την δύση του ηλίου και διαρκεί μέχρι την δύση της επομένης, (σύμφωνα με την Γέννεση «και έγινεν εσπέρα και έγινε πρωί, ημέρα πρώτη»). Τυπικά ξεκινά όταν 3 αστέρια εμφανίζονται στον ουρανό αλλά πρακτικά ορίζεται μόνο από την δύση του ηλίου – φέτος στην Ελλάδα πέφτει στις 18.54 το απόγευμα της 29/9. Ταυτόχρονα είναι και η πρώτη ημέρα του μήνα Τισρί.

Το Ρος Ασσανά είναι αναπόσπαστα δεμένο με το Γιομ Κιππούρ, (Ημέρα Εξιλέωσης – η ιερότερη γιορτή του Ιουδαϊσμού) και αποτελούν τις λεγόμενες Υψηλές Εορτές, ενώ οι ημέρες μεταξύ Ρος Ασσανά και Κιππούρ ονομάζονται Γιαμίμ Νοραϊμ (Ημέρες του Δέους) λόγω του υψηλού βαθμού θρησκευτικότητας τους.

Θρησκευτικά

Ολοι αυτοί οι «εξιλεασμοί» και «ημέρες του δέους» που ανέφερα πριν είναι ενδεικτικοί οτι το Ρος Ασσανά έχει δυο πρόσωπα, το ένα είναι η ευθυμία που συνοδεύει την αρχή του χρόνου και το άλλο είναι οτι σημαδεύει την έναρξη μιας περιόδου μετάνοιας που κορυφώνεται το Γιομ Κιππούρ. Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρείται οτι στο Ρος Ασσανά ο Θεός μας εγγράφει στο Βιβλίο της Ζωής και καθορίζει το πως θα είναι η χρονιά που θα περάσουμε, ενώ την ημέρα του Γιομ Κιππούρ σφραγίζει τις εγγραφές. Η περίοδος μεταξύ Ρος Ασσανά και Κιππούρ είναι οι Ημέρες τους Δέους που ανέφερα και οι οποίες συνοδεύονται από ιδιαίτερη προσευχές και εφαρμογή του Σ’λιχότ, δηλαδή της αυτοπρόσωπης ζήτησης συγχώρεσης από τα άτομα που υπάρχει περίπτωση να έχουμε αδικήσει και ταυτόχρονα την παραχώρηση συγχώρεσης σε αυτούς που έχουν αδικήσει εμάς. Ενα ιδιαίτερο έθιμο, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι η Ζιάρα (ισπανοεβραϊκός όρος που σημαίνει επίσκεψη στο νεκροταφείο), για να ζητήσουμε την παρέμβαση των πατέρων μας για να μας συγχωρέσει ο Θεός.

Θεωρητικά όλος ο μήνας που προηγείται, (ο μήνας Ελουλ), θεωρείται ο μήνας της μετάνοιας αλλά ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες η αναζήτηση της συγχώρεσης αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν θα κάτσω να αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες αλλά θα περιορισθώ να αναφέρω οτι η μετάνοια θεωρείται ύψιστο καθήκον και γίνεται ακόμα και εκ μέρους αυτών που δε μπορούν να συμμετάσχουν, όπως οι άρρωστοι. Επίσης όπως είπαμε η ζήτηση της συγχώρεσης αφορά τον Θεό αλλά κυρίως τον συνάνθρωπο μας. Τέλος η εβραϊκή στάση απέναντι στην συγχώρεση συνοψίζεται στα λόγια του Θεού: «ελάτε σε εμένα και εγώ θα έρθω σε εσάς«.

Έθιμα

Πρώτα, όπως ανάφερα, οφείλουμε να ζητήσουμε συγχώρεση αυτοπροσώπως από τα άτομα του περιβάλλοντος μας – προσοχή όμως, αν δεν σας γνωρίζει μπορεί να νομίσει οτι πάσχετε από καμμία ανίατη ασθένεια και αποφασίσατε να συμφιλιωθείτε με τα γήινα πράγματα. Δεν είναι αστείο, μου έχει συμβεί να αγχωθώ οτι κάτι δεν πάει καλά όταν πολύ καλός μου φίλος ζήτησε συγνώμη τέτοια εποχή. Μπορεί κάποιος να το δεί σαν την συγχώρεση που οφείλει ο χριστιανός να ζητήσει πριν κοινωνήσει – αν δεν είσαι θρησκευόμενος δεν θα το θεωρείς απαραίτητο.

Δεύτερον είναι να βγούμε στην αγορά να αγοράσουμε ένα καινούργιο ρούχο ή κόσμημα για την γιορτή – μια εντολή που τηρείται και από τις πιο άθρησκες εβραίες.

Το Σοφάρ στα Ιωάννινα
Το Σοφάρ στα Ιωάννινα

Τρίτον να πάμε στην συναγωγή, συχνά την τελευταία στιγμή όπως γίνεται στην Χριστιανική Ανάσταση, για να ακούσουμε το Σοφάρ. Το σοφάρ είναι ένα κέρατο κριαριού το οποίο βγάζει έναν εξαιρετικά υποβλητικό ήχο που παραπέμπει κατ’ευθείαν στην Βίβλο και το άκουσμα του αποτελεί μιτσβά (εντολή με την καλή έννοια) – με το καλό θα ανεβάσω ένα βίντεο με τον ήχο στις Γιαμίμ Νοραϊμ που ακολουθούν.

Τέταρτον είναι να απέχουμε από τις καθημερινές δραστηριότητες – ότι απαγόρευση ισχύει το Σαμπάτ ισχύει και για το Ρος Ασσανά. Ειδικά αυτό δεν το έχω δει ποτέ να συμβαίνει στην Ελλάδα, λόγω του οτι για την κοινωνία είναι μια απλή μέρα.

Πέμπτον και πιο ενδιαφέρον: Την τέλεση ενός ειδικού γεύματος το οποίο θα συνοδεύεται από ορισμένα ειδικά τρόφιμα με συμβολική σημασία.

Το Γεύμα του Ρος Ασσανά

Το γεύμα του Ρος Ασσανά, (καμμιά φορά ονομάζεται και Σέντερ του Ρος Ασσανά), είναι ένα εορταστικό γεύμα – πρακτικά έχει επικρατήσει να τρώμε ψάρι αλλά μπορεί να είναι οτιδήποτε αρκεί να είναι κάτι ιδιαίτερο. Η ουσία είναι τα ειδικά τρόφιμα (Ασιμανίμ/ Σημάδια) που συνοδεύουν το γεύμα και έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτά είναι (σε παρένθεση ο ισπανοεβραικός όρος που χρησιμοποιούσαμε σπίτι μου) : μήλο με μέλι, πράσο (prassa), σπανάκι, χουρμά, κολοκύθα (kalavasa), ρόδι και κεφάλι ψαριού (pishkado).

Προφανέστατα το πράσο παραδοσιακά είναι πρασσοκεφτέδες (Κeftes de Prassa), το σπανάκι σπανακόπιτα ή σπανακοκεφτέδες (Keftes de Espinaca) ή πλεόν της μόδας είναι σε φρέσκια σαλάτα, η κολοκύθα μέσα σε μπουρεκάκια από κολοκύθα (Borekas de Kalavasa) κ.ο.κ. Υπάρχουν διάφορες συνταγές στο ίντερνετ αλλά συνήθως είναι από τους τούρκους σεφαραδίτες – θα ενδιαφερθώ και θα μάθω για αυτές που καταναλώνω εγώ και θα τις παραθέσω εν καιρώ.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ακόλουθες μπεραχότ (ευλογίες) για αυτά τα τρόφιμα. Εδώ τις παραθέτω στα ελληνικά αλλά συνήθως λέγονται (ή τουλάχιστον λέγονταν) στα ισπανοεβραϊκά στις Σεφαραδίτικες κοινότητες. Αντίστοιχα βέβαια στις Ρωμανιώτικες κοινότητες η γλώσσα της λειτουργίας ήταν τα ελληνικά:

  1. Το Μήλο με Μέλι (η εβραϊκή έκφραση Tapuach b’dvash είναι το όνομα ενός κλασσικού παιδικού τραγουδιού).
    «Είθε ο Θεός να μας προσφέρει μια καλή και γλυκιά χρονιά από την αρχή ως το τέλος»
  2. Το Ρόδι
    «Είθε ο Θεός να πληθύνει τις καλές μας πράξεις όπως τους σπόρους του ροδιού»
  3. Οι χουρμάδες (στα εβραικά η λέξη χουρμας μοιάζει με το ρήμα καταναλώνεται και ουσιαστικά είναι ένα λογοπαίγνιο)
    «Είθε ο Θεός να θελήσει να καταναλωθούν αυτοί που μας επιβουλεύονται»
  4. Το Κεφάλι ενός ψαριού
    «Είθε ο Θεός να μας αφήνει να πηγαίνουμε πάνω σε ότι αναλάβουμε και να μας έχει ως κεφαλή και όχι ως ουρά, όταν ακολουθούμε τις εντολές του Κυρίου»

Ενδεικτικά παραθέτω πως ακούγεται στα ισπανοεβραϊκά η πρώτη ευχή:

Sea velontad delantre de ti adonai nuestro Dio y Dio de nuestros padres ke se renove sovre nozotros anyada buena y dulce de presipio de el anyo y asta kavo de el anyo.

Το γεύμα προφανώς ξεκινάει με το Κιντούς, την μπεραχά που ευλογεί το κρασί, από το γηραιότερο μελος της οικογενείας. Μετά μοιράζει το κρασί και λέει την ευλογία για το ψωμί που ειδικά για σήμερα οι καλεσμένοι το βουτάνε σε λίγο μέλι.

Στην συνέχεια αναφέρουμε τις μπεραχότ για τα τρόφιμα που ανέφερα παραπάνω και τρώμε κανονικά το υπόλοιπο γεύμα. Στην θεωρία το Ρος Ασσανά διαρκεί 2 ημέρες και το γεύμα επαναλαμβάνεται την επομένη αλλά πρακτικά δεν συμβαίνει.

Επίλογος και ευχές

Ανέφερα αρκετά αναλυτικά την όλη γιορτή και πρέπει να ομολογήσω οτι αν θα έπρεπε να την συνοψίσω σε δυο γεγονότα που πρακτικά μου έχουν εντυπωθεί έντονα είναι ο ήχος του σοφάρ και η γλυκιά γεύση από το μήλο με μέλι. Θα κλείσω με τις κλασσικές ευχές και ελπίζω ο καινούργιος χρόνος να φέρει σε όλους σας ότι καλύτερο για εσάς και τις οικογένειες σας!

Σανά Τοβά ου μετουκά
(Καλή και Γλυκιά Χρονιά)

K’τιβά βε χατιμά τοβά
(Είθε να γραφθείς και να σφραγιστείς για μια καλή χρονιά)

41 Σχόλια to “Rosh Hashana – Εβραϊκή Πρωτοχρονιά”

  1. Καλημέρα,
    Χρόνια Πολλά, καλή χρονιά.
    Μερικές απορίες σε σχέση με τις ημερομηνίες:
    1)5769 ΑΜ. Το ΑΜ, τί σημαίνει;
    2)Η πολιτική Πρωτοχρονιά είναι η Χριστιανική (ευρύτερη Δυτική και διαδεδομένη ανά τον κόσμο) ;
    3) Πρωτοχρονιά των δέντρων; Δεν έχω ξανακούσει τέτοιο όρο. Τί είναι;

  2. Panayote Dimitras said

    Shana Tova!

    Οντως πρεπει να εξηγησεις και για την άλλη Πρωτοχορνιά και για το ΑΜ.

    Όμως με μπερδεψες με την ημερομηνια καθώς εδω

    http://judaism.about.com/od/roshhashana/qt/when08rh.htm

    λέει

    In 2008 Rosh Hashanah (Jewish New Year) begins at sundown on Monday September 29 and ends at nightfall on Wednesday October 1. Rosh Hashanah is a two-day holiday both in Israel and outside of Israel.

    άρα τελειωνει το βραδυ της 1-10 και οχι τηε 30-9 (?) :)

  3. Αθήναιος said

    Shana Tova Abravanel!

    Απόψε ο Γιαχβέ ανοίγει και συμπληρώνει τα τρία βιβλία της Κρίσεως τα οποία θα σφραγιστούν τελεσίδικα μετά από λίγες μέρες, κατά την εορτή του Yom Kipur όπου ο καθένας θα εισπράξει το αντίτιμο των πράξεών του.

    Στο Rosh Hashana τα βιβλία της ζωής γράφονται και στο Yom Kipur σφραγίζονται.

    To Rosh Hashanah λοιπόν, την πρωτοχρονιά των ανθρώπων και των ζώων ( σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση τα δέντρα έχουν τη δική τους Πρωτοχρονιά το Φεβρουάριο, μια εορτή που «όλως τυχαίως» συμπίπτει σχεδόν με την εορτή του Αγίου Τρύφωνα) τρώμε πολύ και τρώμε καλά!

    Ξεκινάμε με το παραδοσιακό dulse de mansana ( γλυκό μήλο), συνεχίζουμε με διάφορα keftikas (κεφτέδες) όπως keftikas de spinaka μετά πάμε στις πίτες, τα pastel και τις rodanchas de kalavasa amariya–τα «στριφτάρια» με κίτρινα κολοκύθα, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει αυτή η πιτούλα!– και τέλος το ψάρι που είναι το κατεξοχήν εβραϊκό σύμβολο της γονιμότητας. Το ψάρι σερβίρεται ολόκληρο με το κεφάλι, με το τελευταίο να μένει αφάγωτο σε κοινή θέα μέχρι το τέλος του φαγητού καθότι συμβόλιζε το «Rosh» το κεφάλι της νέας χρονιάς.

    Το ψάρι στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι έχει ακόμη έναν συμβολισμό. Επειδη το Ρος Ασανά είναι η μέρα της Κρίσεως, όσοι σωθούν, θα πάνε στον Παράδεισο όπου θα δειπνούν αιώνια τη σάρκα του Λεβιάθαν. Οι Σαλονικλί όμως τρώνε τα μπαρμπουνάκια τους ευχόμενοι ο ένας στον άλλο «Κe seamos de kavesera i non di koda» «Είθε να είμαστε η κεφαλή και όχι η ουρά!».

    Όλα αυτά κι αλλά τόσα τα διαβάζουμε στο βιβλίο του Επίκουρου και της κυρίας Νίνας Μπενρουμπή.

    Κλείνω με αυτή την ευχή λοιπόν. Είθε να είμαστε πάντα η κεφαλή και όχι η ουρά και ξύδι για όσους δεν το αντέχουν. :-)

  4. Νίκος said

    Καλή χρονιά κι από μένα, με μια μικρή αφιέρωση.

  5. Abravanel,
    Shana Tova!
    You did a great job in this article.

  6. offshore said

    Ευτυχισμένο το 5769!!!

  7. offshore said

    «…αγοράσουμε ένα καινούργιο ρούχο ή κόσμημα για την γιορτή – μια εντολή που τηρείται και από τις πιο άθρησκες εβραίες.»- Δεν χρειάζεται να είσαι Εβραία :)

  8. Abravanel said

    Σας ευχαριστώ όλους Ντροπαλέ, Παναγιώτη, Αθηναίε, Νίκο, George, Offshore& ξανά Σανά Τοβά! :)

    Πέρασα μια εξαιρετικά ευχάριστη βραδιά με οικογένεια και συγγενείς και επειδή είχαμε καιρό να βρεθούμε όλοι μαζί εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα Ρος Ασσανά των τελευταίων χρόνων!

    Κατ΄αρχήν ο Αθηναίος τα είπε πολύ καλά και επέκτεινε τα θέματα που εγώ, φοβόμενος ένα ακόμα ξανά άρθρο μαμούθ, απέφυγα να αναφέρω. :)

    Απαντώντας στις ερωτήσεις:
    1. A.M. είναι το αντίστοιχο της χρήσης του μ.Χ. όταν αναφέρεσαι στο 2008. Σημαίνει Anno Mundi γιατί υποτίθεται οτι η μέτρηση ξεκινάει από κτίσεως κόσμου σύμφωνα με την Βίβλο, (πώς συμβιβάζεται αυτό με την Εξέλιξη; Θεωρητικά λέγεται οτι οι ημέρες της Δημιουργίας δεν είναι ημερολογιακές 24ωρες ημέρες αλλά γεωλογικοί περίοδοι. Προσωπικά δεν συμφωνώ προφανώς με αυτή την εξήγηση και πιστεύω ακράδαντα στην Θεωρία της Εξέλιξης και τι μου λέει η σύγχρονη γεωλογία).

    2. Πρωτοχρονιές υπάρχουν πολλές και στην Ελλάδα – άλλη ημερομηνία ξεκινάει το δικαστικό νέο έτος, άλλη το σχολικό, άλλη το λογιστικό και άλλη το πολιτικό. Αντίστοιχα άλλη ημερομηνία ξεκινάει το νέο έτος για τη Γη και τους καρπούς της – η Πρωτοχρονιά των Δένδρων ή αλλιώς Του Μπισβάτ. Αλλη είναι η θρησκευτική κοντά στο Πέσσαχ και άλλη η πολιτική του εβραϊκού ημερολογίου, η πρώτη τον μήνα Νισσάν και η δεύτερη τον μήνα Τισρί και που είναι και το Ρος Ασσανά.

    3. Η Γιορτή του Ρος Ασσανά όντως κρατά δύο μέρες. Κανονικά οι γιορτές συνδέονται με τις εμφανίσεις της Σελήνης, (το εβραϊκό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, όπως αυτό των αρχαίων ελλήνων). Παλιά οι ιερείς του Ναού έλεγχαν τον ουρανό και όταν έκριναν οτι είχαμε φτάσει στον σωστό χρόνο έστελναν αγγελιοφόρους. Επειδή όμως στην Διασπορά χρειάζονταν περισσότερος χρόνος για να φτάσουν γιόρταζαν τις γιορτές δυο ημέρες, ενώ στο Ισραήλ μια. Αυτό διατηρείται μέχρι σήμερα.
    Εξαίρεση αποτελούν οι γιορτές του Κιπούρ (γιατί επεκτείνοντας τις υποχρεώσεις της γιορτής για 2 ημέρες θα προκαλούσα μη απαραίτητη ταλαιπωρία) και η γιορτή του Ρος Ασσανά που διαρκεί παντού 2 (γιατί την επομένη δεν έστελναν αγγελιοφόρους).

    Οπότε σωστά αναφέρεις ότι το Ρος Ασσανά λήγει σήμερα βράδυ. Πρακτικά επειδή οι εβραίοι έλληνες δεν διακρίνονται από την έντονη θρησκευτικότητα τους το Ρος Ασσανά ουσιαστικά εορτάζεται μόνο την παραμονή όταν επισκέπτεσαι την συναγωγή για να ακούσεις το Σοφάρ και μετά έχεις το τραπέζι του Ρος Ασσανά οικογενειακά ή στην Κοινότητα. Αλλωστε ήδη είμαστε στο 5769!

  9. Aθήναιος said

    Αγαπητέ είμαι ο Αθήναιος, δεν είμαι καν Αθηναίος, ο άμοιρος!

  10. Hag Shameah. Shana Tova Tikateivu

  11. offshore said

    @abravanel
    Το Μπισβάτ ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, θα θεωρηθώ απαιτητική άμα ζητήσω ποστάκι; :):)

  12. Servitoros said

    @Abravanel

    Το ποστ μου δεν έχει σχέση με την πρωτοχρονία, αλλά το θεωρώ αρκετά σημαντικό αφού δείχνει την ευκολία με την οποία μπορείς να δημοσιεύσεις αντισημητικά ξερατά σε εφημεριδές χωρίς καμία αντίδραση.
    http://www.dimokratis.gr/index.php?id=3807&view_option=subject
    Ο Δημοκράτης είναι μια από τις τρεις μεγάλες εφημερίδες της Λεσβού και η μόνη από τις τρεις με δεξιό (ως ακροδεξιό θα έλεγα εγώ) προσανατολισμό.

  13. Aθήναιος said

    Το κείμενο που λινκάρει ο σερβιτόρος είναι απίστευτο.

  14. Abravanel said

    Γιατί απίστευτο; Ok, κοιτάχτε αυτό το κείμενο που αναρτήθηκε σαν σχόλιο στον Ποντο και Αριστερά εδώ στο σχόλιο #95.

    Είναι πολύ αργά για να σωθεί η Αμερική από την κατάρρευση και την χρεωκοπία. Αυτή ήτο αναμενόμενη. Άρχισε από τότε που οι Εβραίοι μεγαλοτραπεζίτες έπεισαν τον πρόεδρο Ουίλσον το 1914 να αναλάβουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    1/ Αν δεν διαλυθεί το Εβραϊκό Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό Τέρας ο κόσμος δεν πρόκειται να απαλλαγεί από την καταλήστευση , την εκμετάλλευση και τους πολέμους.

    To άρθρο υποτίθεται έχει γραφεί από τον Υποστρατήγου ε. α K. Χ. Κωνσταντινίδη. Το ενδιαφέρον όμως είναι να δούμε την γεωγραφία των μέσων που αναδημοσίευσαν το άρθρο. Μια ορθόδοξη παλαιοημερολογίτικη σελίδα, ένα γνωστό φόρουμ, ένας απλό πολίτη, ένα εθνικιστικό ιστολόγιο, ένα ελληνοαμερικανικό περιοδικό της ομογένειας στις ΗΠΑ, στην πατριωτική Αριστερά του περιοδικού Ρεσάλτο, ένα «ειδησιογραφικό» ιστολόγιο.

    Σημειωτέον αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η οριζόντια διαστρωμάτωση του αντισημιτισμού σήμερα. Υπάρχει και το κομμάτι της ροζ Αριστεράς αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.

    Αρθρα πάντως σαν αυτό στον Δημοκράτη είναι περισσότερο συχνά από ότι νομίζουμε – δεν χρειάζεται να είναι τόσο εμφανές ανεγκέφαλο, μπορεί και να είναι εξίσου γεμάτο μίσος και να εμφανίζεται σε μεγάλες εφημερίδες του δεξιού αλλά και αριστερού χώρου. Θα δω αν θα προλάβω να το αναδημοσιεύσω μέσα στο σ/κ.

  15. «Υπάρχει και το κομμάτι της ροζ Αριστεράς αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία»

    Ευχαριστούμε μπρε Abravanel!

    Βάλε όμως και λίγο λαχανί…

    Μ-π

  16. Νίκος said

    Στις βόλτες που έκανα στον παγκόσμιο ιστό, έκανα μια μικρή παρατήρηση και αποφάσισα να τη μοιραστώ με τον Αμπραβανέλ και τον Πόντιο. Διάβασα στη Wikipedia πως οι θυσίες που τελούσαν οι ιερείς στο Ναό του Σολομώντα λέγονταν «korban», μια λέξη γνώριμη σε μένα και τον Πόντιο. «Γουρπάνι» ή «κουρμπάνι» λέγεται στα ποντιακά η θυσία ενός ζώου σε θρησκευτική γιορτή, με εθιμικό και τελετουργικό χαρακτήρα.

    Πλάκα πλάκα, λέτε το εύρημά μου να έχει εμπορική αξία; Αν γράψω τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Τραπεζούντας», τι απήχηση να περιμένω από το αναγνωστικό κοινό;…

  17. Aθήναιος said

    Βάλε όμως και λίγο λαχανί…

    Δεν γίνεται καλέ μου. Όταν έχεις φορέσει το κίτρινο αστέρι του Δαυϊδ δεν μπορείς να έχεις χιούμορ με τα χρώματα. Θες, προσπαθείς, όμως δεν μπορείς.

    Αυτά είναι φοβερά πράγματα, αγαπητέ κύριε. Στο τελος της ημέρας, 12 παρά, γυρνάς σπίτι και κάνεις μια βόλτα στα μπλογκ και ματώνει η καρδιά σου όταν διαβάζεις τέτοια πράγματα, είναι φριχτά. Κυκλοφορώ στην πιάτσα κοντά 20 χρόνια. Αντιλαμβάνομαι την απάτη, την απιστία, την παγαποντιά αλλά το ρατσιστικό μίσος όχι, με τίποτα, είναι αδιανότητο τον 21ο αι, είναι σιχαμερό. Δλδ πώς μπορείτε να μισείτε συνανθρώπους σας με βάση το χρώμα του δέρματός τους η το θρήσκευμά τους; Πώς μπορείτε ν’αναδημοσιεύετε αυτές τις βρωμιές και μετά να ξεμυτίζετε από την εξώπορτά σας και να συμμετέχετε στο διάλογο για τα κοινά σαν να μη συμβαίνει τίποτα. ΝΤΡΟΠΗ.

    Ντροπή σας που αναδημοσιεύσατε τέτοια πράγματα, δεν έχετε ιδέα για τίποτα, δεν έχετε ιδέα για το πόσο επώδυνα είναι όλα αυτά για τους άμεσα ενδιαφερομενους.

    Ντροπή σας, ντρέπομαι για λογαριασμό σας και χαίρομαι που δεν σας διαβάζω ποτέ.Ειλικρινά.ΝΤΡΟΠΗ.

  18. Νίκο,

    σημαντικό να έχεις με κάποιον κοινές εμπειρίες.

    Μη σκας, τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Τραπεζούντας» κάποιοι ήδη τα γράφουν και κατά καιρούς βρίσκουμε αποσπάσματα. Αν διαβάσεις αυτά που έχουμε δημοσιεύσει για τον αντιπροσφυγικό αναθεωρητισμο θα μας πιστέψεις!

    Aθήναιος,

    πας καλά; Το ότι δεν μας διαβάζεις αυτό φαίνεται. Γιατί αν μας διάβαζες δεν θα έγραφες αυτές τις απίστευτες ανοησίες…

    Τις προβολές αλλού!

    Μ-π

  19. Και αν δεν έχεις καταλάβει και συ Abravanel…

    … η «ροζ-λαχανί Αριστερά» αναφέρεται σε μας αποκλειστικά, ως μια ένδειξη βαθιάς (!) αυτογνωσίας και αυτοκριτικής και ενός αδιόρατου, κατά πως φαίνεται, χιούμορ.

    Μ-π

    ————————–

    Υ.Γ.

    για να δείξει τη βαρβαρότητα και το γελοίον του αντισημιτισμού «κρέμασε» στα σχόλια ένας σχολιαστής το άθλιο αντισημιτικό κείμενο. Για τον ίδιο, από τα καιρούς σχόλιά του θεωρώ ότι για το μονο που δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις είναι «αντισημιτισμός» . Φαντάζομαι ότι θα είχε υποψιαστεί ότι θα μπορούσε να διαβάσουν το σχόλιό του και διάφοροι κακοπροαίρετοι και έβαλε επιπλέον ο άνθρωπος και την εξής επισήμανση:
    ————————————————————
    Δείτε πάνω σε πoια στοιχεία βασίζεται ένας ανερχόμενος αντισημιτισμός στην Αμερική.

    Κάποιοι θα πρέπει να πάρουν πολύ σοβαρά τις εξελίξεις

    ————————————————————

    Και η δικιά μου παρατήρηση ήταν :

    «Nα σου πω την αλήθεια εξεπλάγην από το κείμενο αυτό. Νόμιζα ότι τέτοιου τύπου αντισημιτισμός υπάρχει μόνο στη Ρωσία, όπου η ασύλληπτη φτώχια ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού -αποτέλεσμα της σοβιετικής εποχής και της τρομακτικής κατάρρευσης- δημιουργεί κλίμα πρόσφορο για να ανθίσει η συνομωσιολογία μαζί με τη μεταφυσική…»

    -Tα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών

    Τι λες Abravanel;

  20. Δεν ξερω τι λεει αλλά εγώ εχω να πώ
    κατι αλλοσε καποιον παραπάνω .. .. Ντροπή Του!
    Και: ακου ποιος Μιλάει για Ντροπή… !!
    .Σαν δεν ντρεπεται λεω εγώ .
    Και δεν αναφερομαι στου Π &Α ..Στην αναρτηση εκεινη εχω γραψει κιεγώ ..Και φυσικά το ειδα το σχολιο..

  21. Χωρις να θελω να υπερασπιτω τους Ποντιους
    αλλά κυριως επειδή συμμετειχα στον διαλογο εκεινου του Ποστ φγια τα »Πρωτοκολλα της Σιων »
    Το οποιο εγινε οπως ειναι ολοφανερο σε οποιον δεν ειναι νεο φιλελευθεροΚουτοπονηρος ακριβώς για να καταδειξει τα ψευδη της Αντισημιτικης Προππαγανδας
    Και το οποιο μπορει σιγουρα να διαβεβαιωσει ο Abravanel
    αλλά και γιατί βαρεθηκα τα Νεοφιλελευθερα παιχνιδακια αυτών που χωρις ντροπή πριν απο καιρο υπερασπιζονταν »την ελευθερια του Λογου σε σχεση με τη Δικη Πλευρη-»
    (σου εχω δειξει το link με την Νεοφιλελευθερη αρλουμπολογια Abravanel )

    θελω να παραθεσω και την συνεχεια των σχολιων μετά το σχολιο 95 οχι για να πεισω τον Νεογφιλελυθερο αλλά για να μην τον αφήσω να σπερνει εντυπώσεις οπως το συνηθιζει ..
    Η δική μου συμμετοχή στον διαλογο εκεινο ηταν ως Luciferidis

    »Αν δεν διαλυθεί το Εβραϊκό Τραπεζικό και Χρηματιστηριακό Τέρας ο κόσμος δεν πρόκειται να απαλλαγεί από την καταλήστευση , την εκμετάλλευση και τους πολέμους.”

    Μωρε κατι μου θυμιζει αλλά τι , τι… τι..;

    Μαλιστα ..Και ποιά ειναι η πηγή για ολα αυτά;

    Σχόλιο από luciferidis | Σεπτέμβριος 19, 2008

    Nα σου πω την αλήθεια εξεπλάγην από το κείμενο αυτό. Νόμιζα ότι τέτοιου τύπου αντισημιτισμός υπάρχει μόνο στη Ρωσία, όπου η ασύλληπτη φτώχια ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού -αποτέλεσμα της σοβιετικής εποχής και της τρομακτικής κατάρρευσης- δημιουργεί κλίμα πρόσφορο για να ανθίσει η συνομωσιολογία μαζί με τη μεταφυσική…

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | Σεπτέμβριος 19, 2008

    ε κοιτα ..Ακομα και στον Μεσοπόλεμο οι ανθρωποι πιστευαν οτι ζουσαν σε φωτεινή εποχή ..Εκ των υστερων καταλαβαινουμε ..

    Παντως η επιχειρηματολογια γυρω απο το υπαρκτοτατο ζητημα του υπερδανεισμου που προκαλουν οι τραπεζες ειναι πολύ πολύ ευφορο εδαφος για την γνωστη αυτή επιχειρηματολογια ..Σου θυμιζω την ειδικου τυπου εθνικοσοσιαλιστική ”αντικαπιταλιστική” ρητορική :
    ”ειμαστε υπερ αυτων που παραγουν- οχι στο χρηματιστηριακό κεφαλαιο” ..

    Φυσικά αφου το ακροατηριο τους ηταν κυριως φοβισμενοι μικροαστοι – υπερδανεισμενοι…

    Σχόλιο από luciferidis | Σεπτέμβριος 19, 2008

    Η ΑΓΕΛΗ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΛΥΚΩΝ

    Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 4/6/2008, 22:00, στη NET

    Η άνοδος των Νεοναζί στην Ρωσία είναι κάτι παραπάνω από γεγονός! Στην Ρωσία υπάρχουν σήμερα οι περισσότεροι νεοναζί του κόσμου. Εξτρεμιστικές ιδέες περί φυλετικής καθαρότητας και εξολόθρευσης των μεταναστών, των ομοφυλοφίλων, των τοξικομανών και όλων «των άχρηστων ζιζανίων που μολύνουν τη Ρωσική Λευκή Φυλή», βρίσκουν εύφορο έδαφος σε ένα πληθυσμό του οποίου η εθνική περηφάνια πληγώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. «Η Αγέλη των Λευκών Λύκων» είναι ένα ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει την θανάσιμη δράση Ρώσων Σκίνχεντ, τις ιστορίες των αθώων θυμάτων τους και την τρομακτική απειλή που ξεπροβάλλει στο Βορρά της Ευρώπης.
    Είναι ένα από τα παράξενα αυτού του κόσμου. Η χώρα που σταμάτησε την ναζιστική πολεμική μηχανή με το αίμα 20.000.000 ανθρώπων, σήμερα συγκεντρώνει στο έδαφός της τους περισσότερους νεοναζί του κόσμου.

    Ο Βετεράνος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κ. Μπόρις Στάμπλερ, δεν μπορεί να το πιστέψει. Με τα μετάλλιά του κρεμασμένα σειρές στο στήθος, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν, να υπάρχουν νεοναζί, «στη χώρα που νίκησε το φασισμό»!
    «Είναι ντροπή για τη Ρωσία να υπάρχουν σήμερα νέοι άνθρωποι που υποστηρίζουν αυτές τις μισανθρωπικές απόψεις!», λέει. «Σκοτώνουν τους ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι της ίδιας εθνικότητας. Τι μπορείς να πεις σε αυτούς τους νέους;»

    Τα νούμερα προκαλούν σοκ. Οι ενεργοί ακροδεξιοί σκίνχεντς στη Ρωσία είναι οι πλέον πολυάριθμοι παγκοσμίως, καθώς φτάνουν τις 50.000, τη στιγμή που σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο υπολογίζονται συνολικά σε 70.000! Με τον όρο ενεργοί, χαρακτηρίζονται όσοι είναι μέλη σε νεοναζιστικές ομάδες, παραβρίσκονται σε συγκεντρώσεις, συμμετέχουν σε πορείες, κάνουν προπαγάνδα και πάνω απ? όλα επιδίδονται σε βίαιες ενέργειες κατά μεταναστών, αντιφρονούντων, ομοφυλόφιλων, ανεπιθύμητων γενικώς

    Το πιο ανατριχιαστικό όμως είναι ότι στην Ρωσία του 21ου αιώνα αυτοί που υποστηρίζουν τους νοσταλγούς του τρόμου είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Το 60% του πληθυσμού όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, συμφωνεί με το σύνθημα «Η Ρωσία στους Ρώσους». Και πολλοί από αυτούς είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν ακόμα και φόνους μεταναστών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την ανεργία, την εγκληματικότητα και γενικώς για όλα τα κακά της Ρωσικής καθημερινότητας.

    Μόνο μέσα στους 4 πρώτους μήνες του 2008 έχουν καταγραφεί 211 επιθέσεις νεοναζί εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων στο μετρό, στο δρόμο, στις αγορές? Τα χιτλερικά τάγματα θανάτου άφησαν πίσω τους σε αυτές τις επιθέσεις 53 νεκρούς.

    Η οργάνωση SS (Σλαβική Συμμαχία) είναι ο μεγαλύτερος σχηματισμός νεοναζί στην Ρωσία. Ηγέτης της είναι ο κ. Ντεμούσκιν που λέει τα πράγματα έξω από τα δόντια: «Κοιτάξτε τι γίνεται, ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη! Με όλους αυτούς τους κωλοπρόσφυγες, που έρχονται εδώ, φέρνουν κι όλο το χωριό τους και γεννοβολάνε από 15 παιδιά… Δείτε πως συμπεριφέρονται στη Γαλλία οι Αλγερινοί, πως φέρονται οι Τούρκοι στη Γερμανία. Κι εδώ το ίδιο θα συμβεί, εάν τους ανεχτούμε εδώ σε τέτοιες ποσότητες. Ο πόλεμος θα γίνει. Και για να μη γίνει η Ρωσία μουσουλμανική χώρα, δε δίνω δεκάρα πόσους πρέπει να ανατινάξουμε, να σκοτώσουμε ή να θάψουμε. Θα τους θάψουμε όλους. Εδώ ζουν μονάχα Ρώσοι και όποιος θέλει, θα ζει εδώ με τους δικούς μας νόμους, ή δε θα ζει καθόλου».

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | Σεπτέμβριος 21, 2008

    Τσκ, τσκ…

    Αφελείς… Κατ’αρχήν εαν θέλετε μπορώ να σας παραθέτω άρθρα από γνωστές εφημερίδες όπου σε κάθε μεγάλο θέμα εμφανίζεται αποφασιστικός εβραικός δάκτυλος. Πάντοτε με διασκεδάζει το γεγονός το πως το “εβραίος” είναι η λέξη deus ex macchina που εξηγεί τα πάντα, ενώ την ίδια στιγμή ελληνικής καταγωγής αμερικανοί έχουν βρεθεί σε πιο υψηλές πολιτικές θέσεις χωρίς ατό να σημαίνει κάτι, πχ ο Negreponte ή o Tennet στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

    Σχόλιο από Abravanel | Σεπτέμβριος 21, 2008

    Αυτά (το γιατί ο Εβραιος εμφανιζεται ως ο ως δια μαγειας
    αποδιοπομαπιαος τραγος ) νομίζω τα εχουμε εξηγησει επρκώς ..και εχουν εξηγηθει και αλλου επαρκεστερα..

    Ομως οι εξηγησεις δυστυχώς δεν φτανουν σε μια εποχή και η Προπαγάνδα εκκρινεται διαρκώς απο πηγες που δεν μπορουν να αποκρουσθουν με λογικά επιχειρηματα ..
    Ασε που αν προσπαθησεις να εξηγησεις λογικά στους παραλογους η πιο πιθανή (και η καλυτερη περιπτωση ) ειναι να σε αρχισουν ..στο βρισιδι..

    Αληθεια ..Θυμαται κανεις εκεινη τηνν Ασυμμετρη απειλή
    τετοιο περιπου καιρό περυσι; (θα μου πεις τι σχεση εχει ..Ε; Δεν εχει; )

    Σχόλιο από luciferidis | Σεπτέμβριος 21, 2008

  22. » Κυκλοφορώ στην πιάτσα κοντά 20 χρόνια. Αντιλαμβάνομαι την απάτη, την απιστία, την παγαποντιά αλλά το ρατσιστικό μίσος όχι, με τίποτα, είναι αδιανότητο τον 21ο αι, είναι σιχαμερό»

    Εγώ Δεν κυκλοφορώ στην πιατσα αλλά επισης μπορω να αντιληφθω »την απάτη, την απιστία, την παγαποντιά. ..κυριως αυτή που επιμελώς καμουφλαρεται ..Αλλά οχι και να κανουμε και τσκ τσκ επειδη ανακαλύωψαμε οτι και κατα τον νεοφιλελευθερο 21ο αι,,υπαρχει και μαλιστα εντονο το ρατσιστικό μίσος

    »όχι, με τίποτα, είναι αδιανότητο »

    Μπα΄; αλήθεια ; Γιατί;

    .. Επειδή νικησαν οι Δυναμεις της Αγοράς ..;

    Επειδή βγηκε εκεινο το Αστερι ο Φουκουγιαμα κιελεγε για το Τελος της Ιστοριας ; Επειδη τα πιο Λαμπρα αστερια των Νεοφιλελευθερων η Θατσερ και ο Ρηγκαν και ο αγαπημενος τους Χασάπης Πινοσετ χαραξαν εναν Φωτεινό δρομο προς την Νικη της Ελευθεριας ; Γιατί αυτό το τσκ τσκ τσκ; Τωρα ανακαλυψατε το ρατσιστικό μισος που γεννά αδιακοπα ο Νεοφιλελευθερος Ολοκληρωτισμός και ο Αγριος Καπιταλισμός;

  23. Abravanel said

    Ειρήνη Υμήν! :)
    Μόλις τελείωσα να γράφω μια απάντηση στο ιστολόγιο των Π&Α και λόγω δουλειάς αύριο δεν μπορώ να απαντήσω τώρα – απλώς μην νομίζετε οτι ποιώ την νήσσα, αύριο θα απαντήσω αναλυτικά και ως τότε ζητώ την κατανόηση όλων. :)

  24. Κοιταξε ολα μου τα σχολια αφορουσαν σε αυτα τα συστηματικά Ακρως υποκριτικά περι Ντροπής που ειπε ενας σχολιαστης που βρηκε ευκαιρια να προβοκαρει ..

    Τις αποψεις μου τις ξερεις..Βεβαια δεν αμφιβαλλω οι ο ιδιος σχολιαστής δεν θα ενιωθε καμμια ντροπή να κολησει και σε μενα την ετικετα του.. αντισημιτισμου του …ρατσισμου και δεν συμμαζευεται . Γνωστη η τακτική τους ….. ..Καληνυχτα

  25. Aθήναιος said

    Εσύ δεν είσαι αντισημίτης είσαι απλά ένας βλάκας, τα έχουμε ξαναπεί, μην επανερχόμαστε.

  26. Aθήναιος said

    @Πόντος και Αριστερά, νόμιζα ότι το σχόλιο ήταν απόσπασμα από δικό σας ποστ, το ξαναδιάβασα και είδα πως έκανα λάθος. Όλο το σχόλιο λοιπόν το απευθύνω προς αυτούς που το έγραψαν και αναπαράγουν στα μπλογκ τους αυτές τις μπούρδες.

  27. «νόμιζα ότι το σχόλιο ήταν απόσπασμα από δικό σας ποστ»

    και επειδή «νόμιζες» (άγνοια και αμάθεια ως αποτέλεσμα της υπεροψίας σου: «χαίρομαι που δεν σας διαβάζω ποτέ»), αυτό σου έδινε δικαίωμα να επιτεθείς έτσι, τόσο απρόκλητα και με τέτοια εμπάθεια (χωρίς να κάνεις ένα στοιχειώδη έλεγχο);

    Και να μου χαλάσεις το βράδυ με τρόπο που μου θύμισε κάποιες αντίστοιχες εμπειρίες από ακροδεξιούς, ρατσιστές ή ανόητους εμπαθείς, που δεν τους αρέσει η ματιά που έχουμε;

    Και χωρίς ένα τυπικό συγγνώμη!

    Και επειδή ο Νοσφεράτος, ως καλός γνώστης του φαινομένου του αντισημιτισμού και ως συμμετέχων σ΄εκείνη τη συζήτηση, ήρθε να αποκαταστήσει την αλήθεια και να ερμηνεύσει με τον τρόπο του την ανοίκεια επίθεση και τη διαστρέβλωση που έκανες, του επιτέθηκες με την επίσης απίστευτη, όλο κακία, έκφραση: » Εσύ δεν είσαι αντισημίτης είσαι απλά ένας βλάκας»

    Ώστε θα μπορούσε να είναι «αντισημίτης», απλά τη γλύτωσε γιατί είναι κάτι άλλο. Πολύ πολύ ωραία!

    Ο tempora o mοres! που έλεγαν κάποιοι παλιά… εκτός εάν δεν υπάρχει η συναίσθηση του περιεχομένου και της δύναμης των λέξεων.

    Μ-π

  28. Aθήναιος said

    Ξέρω ότι σας πείραξε πολύ η δήλωση ότι δεν σας διαβάζω αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Λίγο η έλλειψη χρονου, λίγο η δική σας ημιμαθεια, το μπλογκ σας δεν μου προσφέρει τίποτε. Είναι μηδαμινής σημασίας όμως τόσο η δήλωση όσο κι αυτό που εκφράζει οπότε γιατί θυμώνετε; Εξάλλου δεν σας επιτέθηκα. Μη δίνετε στα γούστα μου τόσο αξία λοιπόν.

    Ο Νοσφεράτος είναι ο τύπος του νεοέλληνα που απλά με απωθεί λόγω της περιορισμένης του αντίληψης και της βλακείας του που όμως δεν τον αποτρέπει απο το να αγορεύει για τα πάντα, χώρια το στυλάκι του ντελικανή που του έχει κολλήσει σαν τσίχλα. Άντρας και μάγκας είσαι. Δεν γίνεται να τον παριστάνεις. Δεν φταίει ο άνθρωπος γιαυτό που είναι.Εγώ φταίω που δεν μπορώ να τον ανεχτώ και τα παραληρήματα περί νεοφιλελευθερισμού λέτε να τα παίρνω προσωπικά; Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να είχα μεταναστεύσει.

    Νομίζετε ότι θα μπορέσετε να με συγχωρέσετε για όλα αυτά; Αν όχι θα είναι κάτι που θα το φέρω βαρέως ως το τέλος του βίου μου.

    Θα επιστρέψω Κυριακή βράδυ, μη χάσω κανα τζέρτζελο πληζ.

    Αχ Abravanel… Γιαυτό δεν πάταγα εδώ μέσα για να μην κολλήσω με όλους αυτούς. Τώρα να δούμε πώς θα το κόψω πάλι το μπλογκ σου. :-)

  29. Aθήναιος said

    Και κάτι ακόμα γιατί διαβάζοντας διαγωνίως κάπου είδα την αναφορά στην άποψή μου για τη Δικη του Πλεύρη στην οποία ήθελα να πάω ΚΑΙ μάρτυρας υπεράσπισης αλλά έθεσαν ζήτημα οι δικοί μου άνθρωποι που στεναχωρήθηκαν αρκετά μόνο και μόνο απ’όσα έγραψα. Η αγάπη μου γιαυτούς είναι πιο σημαντική από τις ιδέες μου.

    Από το δικό μου νεοφιλελεύθερο πληκτρολόγιο λοιπόν, βγήκε η Διακήρυξη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, η μόνη πολιτικη διακήρυξη στην Ελλάδα που δηλώνει ότι «Για μας ο αντισιωνισμός είναι πρόσχημα για τον αντισημιτισμό και δεν τον δεχόμαστε» όπως και την ισλαμοφοβία,βέβαια.

    Οπότε κρατείστε τα κηρύγματα για καναν άλλο, να πιάσουν τόπο, βρε αδελφέ.

  30. »Ο Νοσφεράτος είναι ο τύπος του νεοέλληνα που απλά με απωθεί λόγω της περιορισμένης του αντίληψης και της βλακείας του που όμως δεν τον αποτρέπει απο το να αγορεύει για τα πάντα, χώρια το στυλάκι του ντελικανή που του έχει κολλήσει σαν τσίχλα. Άντρας και μάγκας είσαι. Δεν γίνεται να τον παριστάνεις. Δεν φταίει ο άνθρωπος γιαυτό που είναι.Εγώ φταίω που δεν μπορώ να τον ανεχτώ και τα παραληρήματα περί νεοφιλελευθερισμού λέτε να τα παίρνω προσωπικά; Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να είχα μεταναστεύσει.»

    »Άντρας και μάγκας είσαι. Δεν γίνεται να τον παριστάνεις.»

    κυριε /α;) Αθηναιε Αυτο που μολις ειπατε μου θυμιζει τις αναλογες ρησεις αλλων μεγάλων Αστερων της Νεοφιλελευθερης σας μεγαλης παραταξης ..οπως του μεγαλου σας αστερος Ψωμιαδου »Ελληνας δεν γινεσαι -γεννιεσαι » και εγώ τιμώ τα παντελονια μου » εχω καρυδια»κλπ και αλλά ημιφασιστικά και γελοια που ξεστομιζουν οι εκαστοτε Μαγκες και Ανδρες της παραταξης σας οταν δεν εχουν κανενα αλλο επιχειρημα περαν της Μαγκιας και της Βαρβατιλας που ξεχειλιζει απο τα μπατζακια τους ..

    -Ακουστε . Στην δική μου πολιτική κουλτουρα υπάρχει μια διαφορετική αντιληψη περι ολων αυτών που σεις ονομαζετε της» μεγάλης Φιλελευθερης Πραταξης » ονομαζετε »Μαγκια και Ανδρισμο »
    ..Αν δεν σας κανουμε λοιπόν ουδεν προβλημα . Μπορειτε να αρκεσειτε στα δικά σας αστερια …Εχετε Μπολικα ..

    2)επισης ειπατε »Και κάτι ακόμα γιατί διαβάζοντας διαγωνίως κάπου είδα την αναφορά στην άποψή μου για τη Δικη του Πλεύρη στην οποία ήθελα να πάω ΚΑΙ μάρτυρας υπεράσπισης αλλά έθεσαν ζήτημα οι δικοί μου άνθρωποι που στεναχωρήθηκαν αρκετά μόνο και μόνο απ’όσα έγραψα. Η αγάπη μου γιαυτούς είναι πιο σημαντική από τις ιδέες μου.»

    Η αναφορά την οποια διαβασατε διαγωνιως ηταν δική μου αναφεροταν σε ενα λινκ το οποιο εδειξα στον Abravanel και στην οποια εσεις κ Αθήναιε αναδεικνυατε το δικαιωμα ελευθεριας του λογου πανω απο την αναγκη οιασδηποτε καταδικης του Πλευρη ..Εσεις τα γραψατε οχι εγώ .. Δικαιως μπορώ να αναρωτηθώ υπερ ποίου
    θα πηγαινατε »ΚΑΙ μάρτυρας υπεράσπισης »;

    Τωρα το οτι παραδεχεστε οτι για ενα ποστ που δεν καταδεχτηκατε να το διαβασατε και το οποιο αφορουσε στα Πρωτοκολλα των Σοφών της σιων και στο οποιο εγινε ενας διαλογος απο ολους εμας ( και του Abravanel) -αλλά παρολα αυτά ειπατε αυτά τα Λασπερά Περι Ντροπής – εσεις μπορει να νομιζετε οτι σας μετατρεπει σε μαγκα και Ανδρα αλλά εγώ- και ισως και αλλοι ισως οχι- νομιζω οτι αποδεικνυουν οτι ειστε ενας η Μια Μανταμ Σουσου η οποια οντας απολυτως ημιμαθής( αν μου επιτρεπετε την εκφραση) και επειδή καβαλησε το αλάμι γραφοντας για τζουτζουκάκια και Γκουρμέ
    και νομιζει οτι μπορει να απονεμει χαρακτηρισμους Δεξια και Αριστερά και τιτλους ευγενειας,η μαγκιας και Ανδρισμου..

    – και κατι ακομα λετε:»Από το δικό μου νεοφιλελεύθερο πληκτρολόγιο λοιπόν, βγήκε η Διακήρυξη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, η μόνη πολιτικη διακήρυξη στην Ελλάδα που δηλώνει ότι “Για μας ο αντισιωνισμός είναι πρόσχημα για τον αντισημιτισμό και δεν τον δεχόμαστε”..

    Απο εσας μηπως Βγηκε και εκεινη η ιδεα να Βαλετε στο Βιντεο της ΦιΣ και τα κεφαλάκια της κ Θατσερ και του κ Ρηγκαν πλαι στον Ρηγα Φεραιο τον Λοκ κλπ ; Ε;

    Abravanel- περιμενω την δική σου τοποθετηση επ’ αυτώ

    Νομιζω οτι ειναι αισχος και Ντροπή -σε μια συζητηση οπως αυτή που εγινε στου Π &Α οπου συμμετειχαμε κι εσυ κι εγ΄και αλλοι – και οπου ο καθενας μας συμμετειχε με τον τροπο του στην ανδειξη πλευρων του αντισημιτισμου να επιτρεπουε σε καθε Νεοφιλελευθερο επιθετικό κομπλεξικο μαγειρα να πετα Λασπη και Υβρεις Δεξια και αριστερά οπως παντα το συνηθιζει ..

    εν πασει περιπτωσει καιστο μερος που με αφορα θα μου επιτρεψεις (νομιζω βεβαια οτι ειναι αυτονοητο) να το μεταφερω το βρωμερο σχολιο στο δικο μου Μπλογκ (μιας και δεχτηκα εγώ αυτες τις κατα προσωπο Βρωμιες απο τον /τηνΝεοφιλελευθερο /η Μαγκα …

    εκει θα απαντησω …Στις »Μικρες Φιλελευθερες Ιστοριες»

  31. aninym said

    Εβραιοφαγοι και εβραιοσωτηρες εν εμφυλιω πολεμω

  32. καμμια σχεση φιλε .

    Abravanel-ευχαριστώ για την μεχρι τωρα φιλοξενια

  33. aninym said

    Nosferatos

    δεχομαι τα λεγομενα σου. Δικη μου εντυπωση ειναι πως περα απο τα γνωστα φασιστο Πλευροειδη τρολς, υπαρχει και το ειδος του Εβραιοσωτηρα τυπου Παναγιωτη Δημητρα στο οποιο μπορουν να χωρεσει καθε καρυδιας καρυδι. Η κυρια Ελενα με την οποια βριστηκαμε σε προηγουμενο ποστ ειναι κλασσικη περιπτωση αυτοκλητου Εβραιοσωτηρα.

  34. Φιλε παραπάνω. Δεν σε ξερω, ουτε την κ Ελενα .ουτε τον κ Δημητρα,ουτε θαθελα να συγκρινεις(και θα σε παρακαλουσα να μη συγκρινεις )με οτιδηποτε αλλο την συγκεκριμμενη επιθεση που δεχτηκα απο τον κ.Αθήναιο ..

  35. aninym said

    οχι δεν συγκρινεται

  36. luciferidis said

    Abravanel
    Ελπίζω να μη στεναχωεθηκες με ολα αυτά ε; Πλακα κανουμε .
    Με την Αθήναιο
    είμαστε φιλαράκια απ’ τα παλιά και συνηθως καθομαστε μαζί στο Τζακι και διαβαζουμε Μπεν Γκουριον απ’ το πρωτοτυπο..και μετά πεταμε ο ενας στον αλλον Γκουρμέδες και τουρτες και διαφορα Γλυκακια και dulse de mansana ( γλυκό μήλο), συνεχίζουμε με διάφορα keftikas (κεφτέδες) όπως keftikas de spinaka μετά πάμε στις πίτες, τα pastel και τις rodanchas και γινομαστε χαλια και μετά κανουμε μπανιο μαζί ,φορωντας πολυχρωμα παπιον , ολο γελια και χαρες,,

    Που και που ριχνουμε κανα καυγά για να αναψουνε τα αιματα …Την αγαπώ πολύ κιας ειναι και Νεοφιλελευθερη ..

    @Αθήναιε ..Περιμενω εναγωνιως και καθετως την Κυριακή το βραδυ για να συνεχισουμε τον καυγά …

  37. Shana Tova Abravanel!

    πρωτίστως θα έπρεπε να σε χαιρετίσω και να σε προετοιμάσω γι αυτό που θα δεις στο σπίτι σου. Έφυγες και τα πάντα έγιναν λίμπα.

    Πόντιοι, μαγείρισες, τρολ, διάβολοι και τρίβολοι έκαναν τρελό πάρτι.

    Εσύ να κρατήσεις την ψυχραιμία σου!

    Να ξέρεις ότι θα σε βοηθήσουμε να το ξανατακτοποιήσεις αν θές και θα φυλάμε και σκοπιά, αν πάλι θέλεις, για να κρατήσουμε μακρυά διάφορους ανεπιθύμητους.

    Μ-π

  38. Abravanel said

    Μπορώ να καταλάβω κάτι; Υπάρχει η συνειδητοποίηση οτι εδώ που μιλάμε δεν είναι παρά καμιά 15mb (λιγότερο απο 4/5 φωτογραφίες στο κινητό σας) σε ένα μαύρο server στην Καλιφόρνια; Προσωπικά εγώ παίρνω σοβαρά τον Γ.Καρατζαφέρη και την Α.Παπαρήγα που έχουν όντως την δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα βρώ το αυτοκίνητο μου σπασμένο ή τους τάφους της οικογένειας μου ανοιγμένους – OXI το τι λέγεται μπροστά σε μια οθόνη που, σαν την οδήγηση, μετατρέπει και τον πιο φιλήσυχο άνθρωπο στον πιο επιθετικό.

    Και αν δεν το έχετε καταλάβει, αν ήταν στο χέρι ορισμένων θα είμασταν όλοι μας στην Γυάρο χεράκι/χεράκι ο Αθηναίος να μαγειρεύει πεταλίδες al dente, εσείς να μεταφράζετε τον Μαρξ στα ποντιακά παρα θιν’ αλος και εγώ να ανακαλύπτω την εβραϊκή παρουσία του Μπουρλά ως αντιστασιακού εκεί. Οπότε μην θεωρείτε οτι απέχετε μίλια φωτός ο ένας από τον άλλο…

    Να αρχίσω να απαριθμώ τις βλακείες, τις άστοχες εκφράσεις και την βιασύνη όλων δεν θα το κάνω γιατί έχω την βάσιμη υποψία οτι τα αίματα έχουν ανάψει τόσο, ώστε η οποιαδήποτε κριτική μου θα εκληφθεί ενάντια στα πρόσωπα και όχι ενάντια στις ενέργειες – πάντως οφείλω να ομολογήσω οτι απογοητεύτηκα από ορισμένες φτηνές επιλογές. Προτιμώ όμως να αποφεύγονται προσωπικοί χαρακτηρισμοί μόνο και μόνο γιατί μπορεί να εκληφθεί οτι τους εγκρίνω γιατί δεν διαγράφω το comment – προς το παρόν το αφήνω να το δείτε το σχόλιο αυτό και μετά θα μεταφερθείτε παρ’αυτά στο Troll’s Nest.

  39. luciferidis said

    »οφείλω να ομολογήσω οτι απογοητεύτηκα από ορισμένες φτηνές επιλογές. »
    ε κιαλλοι καπως απογοητευτηκαμε οχι μόνο εσύ ..
    καληνυχτα..

  40. »και εγώ να ανακαλύπτω την εβραϊκή παρουσία του Μπουρλά ως αντιστασιακού εκεί.»
    για να μή κουραζεσαι και επειδή εισαι και καλό παιδι και σε συμπαθώ ..:)(χαμογελάκι)

    http://nosferatos.blogspot.com/2008/10/blog-post_4039.html

  41. Ώστε μπήκε το νέο έτος; Χρόνια μας πολλά λοιπόν! Π΄ντως το βρίσκω πολύ λογικότερο να γιορτάζουμε το νέο έτος στις 29 Σεπτεμβρίου (ή ακόμα καλύτερα την 1η Σεπτεμβρίου) παρά την 1η Ιανουαρίου που είναι στη μέση, όχι στην αρχή της χρονιάς!

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια