Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Καλωσήρθε το σέκελ – Κρήτη/ Welcome shekel – Crete

Posted by Abravanel, the Blog στο 01/05/2011

Ελληνικά (for english scroll down)

"H Κρήτη κινδυνεύει - από τον Εβραιο Αμερικάνικο σκοτεινό Σιωνισμό και Ιμπεριαλισμό"

Εδώ και πολλά χρόνια ακούω για την εισβολή των Εβραίων στην Ελλάδα, (προφανώς απουσιάζουν από την Ελλάδα τα τελευταία 2300 χρόνια). Την ακούω για την Θεσσαλονίκη από θιασωτές των θεωριών οτι οι εβραίοι κάνουν ανθρωποθυσίες με χριστιανόπουλα, την ακούω στα αριστερά για την Κρήτη από το νομάρχη Κατσανεβάκη, την ακούω στα δεξιά για τα ελληνικά νησιά από αντισημιτικές φυλλάδες. Μέχρι και η νεοναζιστική εφημερίδα Στόχος ανησυχεί με προχθεσινό άρθρο: οι Εβραίοι αποβιβάζονται στην Κω και ανάβουν κεριά το βράδυ !

Τελικά στην Κρήτη αυτό που δεν κατάφεραν χρόνια δικών μου αναρτήσεων, αυτό που δεν κατάφεραν οι αγώνες των ίδιων των τίμιων κρητικών που πολεμούν την άγνοια, το κατάφεραν 400 κιλά ψάρια : ένα ανθρώπινο ρεπορτάζ.

Εβραίοι στην Κρήτη για το Πάσχα

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Εκατοντάδες Εβραίοι από όλο τον κόσμο βρίσκονται τις ημέρες αυτές στην Κρήτη, για να γιορτάσουν το Πάσχα κι έχουν φέρει μαζί τους μάγειρες, σερβίτσια, αλλά και τρόφιμα και ποτά, κοσέρ, τρόφιμα δηλαδή που ανταποκρίνονται στους εβραϊκούς διαιτητικούς κανόνες.

Πεντακόσιοι Εβραίοι από όλο τον κόσμο φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Βene Palace στην Πλάκα που άνοιξε το Πάσχα γι’ αυτό το σκοπό.

Όπως μας είπε ο διευθυντής του ξενοδοχείου Θ. Φράγκος, η μονάδα ανοίγει επισήμως στις 29 Απριλίου, ωστόσο άνοιξε νωρίτερα για να υποδεχθεί το συγκεκριμένο γκρουπ.

Μεγάλος αριθμός Εβραίων φιλοξενείται ακόμη σε πολυτελές ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο αλλά και σε ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, ενώ σε 2 μονάδες της Aldemar έχουν καταλύσει περίπου 500 άτομα.

Γαλλοεβραίοι κοσέρ έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να τηρήσουν τα έθιμά τους το Πάσχα στην Κρήτη, όπως μας είπε ο εμπορικός διευθυντής της Αldemar Β. Φραγκουλάκης, ο οποίος σημείωσε ότι έχουν φέρει δικούς τους μάγειρες, υλικά και ποτά.

Έφεραν ένα τριαξονικό με τρόφιμα και σερβίτσια

Ο σεφ της Aldemar κ. Αγάλου, είπε στην “Π”: “Έφεραν ένα τριαξονικό με τρόφιμα, σερβίτσια και ποτήρια, ενώ ήλθαν μαζί τους και 7 μάγειρες, για να προετοιμάσουν τα εορταστικά γεύματα και τα δείπνα.

Αγόρασαν 400 κιλά ντόπια φρέσκα ψάρια

Για την κάλυψη των αναγκών του γκρουπ αγοράστηκαν 400 κιλά φρέσκα ψάρια, τσιπούρες, λαβράκια και πέστροφες, αλλά και ντόπια λαχανικά και φρούτα.

Το κρέας, δηλαδή μοσχάρι, αρνί και φουά γκρα δεν το προμηθεύτηκαν από την Κρήτη αλλά το έφεραν μαζί τους.

Τι είναι τα τρόφιμα κοσέρ

Tα τρόφιμα κοσέρ είναι αυτά που να ανταποκρίνεται στους εβραϊκούς διαιτητικούς νόμους, ή kashrut, η οποία προέρχεται από την εβραϊκή λέξη για το «πρέπον»ή «καλό». Όλα τα τρόφιμα μπορεί να λέγονται κοσέρ εάν συμμορφούται προς τον εβραϊκό νόμο, ή halacha. Αντίθετα, τα τρόφιμα που θεωρούνται γενικά «εβραϊκά» δεν είναι απαραίτητα κοσέρ.

Η λέξη «κοσέρ» δεν χρησιμοποιείται μόνο για τα τρόφιμα . Κοσέρ βασικά σημαίνει ότι κάτι ακολουθεί όλες τις εβραϊκές νομικές οδηγίες. Η λέξη έχει ακόμη αποκτήσει μια θέση στην αργκό . Αντί να πεί κανείς «αυτό δεν είναι σωστό», θα μπορούσε κανείς να πει «αυτό δεν είναι κοσέρ.»

Το κρέας, το γάλα και τα αυγά από ορισμένα είδη ζώων επιτρέπονται προς κατανάλωση, ενώ άλλα είναι απαγορευμένα. Επιπλέον, μια σειρά νόμων διέπουν τον τρόπο τον οποίο το ζώο θα πρέπει να θανατωθεί και ποια τμήματα του ζώου μπορεί να καταναλωθούν. Το κρέας και το γάλα ποτέ δεν συνδυάζονται. Χωριστά σκεύη χρησιμοποιούνται για τον καθένα, και μια περίοδος αναμονής παρατηρείται μεταξύ της κατανάλωσης τους. Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά είναι βασικά πάντα κοσέρ . Το κρασί ή ο χυμός σταφυλιού, ωστόσο, πρέπει να πιστοποιείται ότι είναι κοσέρ. Δεδομένου ότι ακόμη και ένα μικρό ίχνος μιας ουσίας μη κοσέρ μπορεί να καταστήσει ένα τρόφιμο μη κοσέρ, όλα τα μεταποιημένα τρόφιμα και οι διατροφικές εγκαταστάσεις απαιτούν πιστοποίηση από έναν αξιόπιστο ραβίνο ή kashrut δηλ οργανισμό εποπτείας.

Τα ζώα της ξηράς είναι κοσέρ. Αν έχει οπλές και μασάει την τροφή του. Θα πρέπει να έχει δύο σημεία κοσέρ.. Παραδείγματα: αγελάδες, πρόβατα, αίγες και ελάφια κοσέρ, ενώ οι χοίροι, τα κουνέλια, σκίουροι, αρκούδες, σκύλοι, γάτες, καμήλες και άλογα δεν είναι.

Υπάρχουν 24 μη κοσέρ είδη πτηνών – βασικά όλα τα αρπακτικά πουλιά . Παραδείγματα κοσέρ πουλιά είναι τα εγχώρια είδη πάπιες κοτόπουλα, χήνες, γαλοπούλες και τα περιστέρια.

Θαλασσινά: Ένα πλάσμα του νερού είναι κοσέρ μόνο αν έχει πτερύγια και τις κλίμακες. Παραδείγματα: σολομός, τόνος, τούρνα, καλκάνι, κυπρίνος και η ρέγκα είναι κοσέρ, ενώ το γατόψαρο, ο οξύρρυγχος, ξιφίας, καραβίδες, όστρακα, καβούρια και όλων των θηλαστικών του νερού δεν είναι.

Όλα τα ερπετά, αμφίβια, τα σκουλήκια και έντομα – με εξαίρεση τέσσερις τύπους ακρίδων – δεν είναι κοσέρ ζώα.

Με μια πρόχειρη αναζήτηση των άρθρων της εφημερίδας «Πατρίς» της Κρήτης δεν βρήκα πάνω από ένα ή δυο άρθρα που να αναφέρονται στους συμπολίτες τους ως ανθρώπους και όχι ως ιστορική αναφορά ή πράκτορες του Σατανά στην μεγαλόνησο. Αναφορές σε Πάσχα αναμενόμενα, Β’ΠΠ όταν θέλουν να τονίσουν τα δεινά της Κρήτης, οτι θέλουν να κλέψουν την Μακεδονία μας με τους γυφτοσκοπιανούς, Τούρκοι (πάντα κολλάνε οι Εβραίοι με τον οχτρό – έκαψαν την Σμύρνη και για χάρη τους σύμφωνα με άρθρο), οτι οι εβραίοι προκαλούν όλους τους πολέμους για να πουλάνε όπλα, για εβραίους τραπεζίτες που μας πίνουν το αίμα και προφανώς χυδαία αντισημιτικά άρθρα με αφορμή την Μέση Ανατολή. Επιπλέον αναφέρουν συνέχεια τους ισραηλινούς ως εβραίους, αλλά την μια φορά που μιλάνε άθελα τους για ένα αντισημιτικό έθιμο που κατέληγε σε μινι-πογκρόμ, σαν αυτά που περιγράφει ο ίδιος ο Καζαντζάκης στο Καπετάν Μιχάλης, αναφέρονται σε ισραηλινούς ! Και όμως η δημοσιογράφος Άννα Κωνσταντουλάκη κατάφερε να κάνει αυτό που δεκάδες άλλοι συνάδερφοι της αξιότιμης εφημερίδος «Πατρίς» απέτυχαν: να τους δει ως ανθρώπους και να ρίξει μια ματιά στο Διαδίκτυο ώστε να ξεκολλήσει από τις κλασικές αντισημιτικές προκαταλήψεις τόσο τυπικές των ελληνικών εφημερίδων και που δεν είχε αποφύγει η ίδια η «Πατρίς» μέχρι σήμερα όπως έδειξα.

Το άρθρο που παρέθεσα μπορεί να έχει τα λαθάκια του αλλά έχει μια τεράστια διαφορά σε σχέση με την συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων : η δημοσιογράφος, την οποία συγχαίρω μόνο και μόνο που έκανε το αυτονόητο, χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάποια υπέρβαση φρόντισε να έχει μια ιδέα περί Εβραϊσμού και θέλησε να μεταδώσει αυτές τις πληροφορίες ορθά στους αναγνώστες της. Ξέρω οτι δεν μίλησε με κάποιο τοπικό εβραίο αλλιώς θα έλεγε μιλούσε για κασέρ και όχι κοσέρ, αλλά άνοιξε μια διαολεμένη Wikipedia και ξεστραβώθηκε. Οι αναγνώστες από αυτό το άρθρο μαθαίνουν οτι σύμφωνα με την Ά.Κωνσταντουλάκη οι Εβραίοι έχουν τα δικά τους έθιμα, τους δικούς τους διατροφικούς κανόνες που λέγονται κασρούτ άρα το κατσικάκι το κρητικό δεν το ακουμπάνε αλλά τρώνε όλα τα υπόλοιπα σαν εμάς βρε αδερφέ. Επιπλέον οτι η εβραϊκή προέλευση δεν ταυτίζεται με την θρησκευτική συμμόρφωση και στο τέλος τέλος σκέψου ποιος τυχερός ανέλαβε να τους προμηθεύσει μισό τόνο φαί, οπότε κοιτάχτε να ξεστραβωθείτε αναγνώστες ώστε όταν θα σας έρθουν εβραίοι στο μαγαζί να μην χάσκετε ωρε κοπέλια.

Καθώς οι ισραηλινοί τουρίστες περνούνε από μερικές δεκάδες χιλιάδες σε εκατοντάδες χιλιάδες, την στιγμή που μια γενναία Θεσσαλονίκη του Γ.Μπουτάρη απευθύνεται με πράξεις στη σαλονικιώτικη ομογένεια στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ προσπαθώντας να βγει από το τέλμα της αποβιομηχάνισης, οι χριστιανοί συμπολίτες μας κοιτούν στο πατάρι για τα ασημικά της οικογενείας που είχαν ξεχάσει.

Καλωσήρθε το σέκελ.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

English

"Crete is in danger by the dark American-Jewish Zionism"

Since I was little I’ve been hearing about the Jewish invasion of Greece, (apparently they have absent from Greece the past 2300 years). I heard it from everyone like by the people who advocate that Jews sacrifice christian children about Salonica or from the elected leftist Prefect Katsanevakis about Crete, without lacking the usual antisemitic tirades from right wing tabloids about the greek islands in toto. Even the neonazi newspaper Stochos is worried with an article a couple of days ago: the Jews have invaded the island of Kos and are lighting candles !

In the end, at least in Crete, what my posts or the struggles by honest Cretans who fight against hatred have not accomplished, was made possible by 400 kilos of fish : an honest-to-God newspaper article.

Εβραίοι στην Κρήτη για το Πάσχα

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Εκατοντάδες Εβραίοι από όλο τον κόσμο βρίσκονται τις ημέρες αυτές στην Κρήτη, για να γιορτάσουν το Πάσχα κι έχουν φέρει μαζί τους μάγειρες, σερβίτσια, αλλά και τρόφιμα και ποτά, κοσέρ, τρόφιμα δηλαδή που ανταποκρίνονται στους εβραϊκούς διαιτητικούς κανόνες.

Πεντακόσιοι Εβραίοι από όλο τον κόσμο φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Βene Palace στην Πλάκα που άνοιξε το Πάσχα γι’ αυτό το σκοπό.

[…]

Now, I’m not going to translate the whole article, (you can Google Translate it here), but the gist is that some hundreds of Jews arrived to Crete for the Pessach and they were accompanied by chefs for the kosher meals but they bought lots of cretan food like 400 kgs of fresh fish. The latter half of the article talks about the kashrut laws in detail showing at least some nominal proper research by the journalist.

With a cursory research of the newspaper «Patris» from the island of Crete, on which the article appeared, I did not find more than one or two articles dealing with their fellow countrymen as persons and not as historical figures or Satan personified. References to Easter are to be expected, WW2 when willing to emphasize Cretes’ suffering but also stuff like the information that Jews want to steal our Macedonia with the filthy Skopje, Turks pawns of the Jews (the Jews are notorious for always siding with the enemies of Greece – according to the article Smyrna was burned also because of them), that Jews are responsible for the wars because they want to sell arms, on Jewish bankers sucking our blood and quite a lot of vulgar antisemitism on the Middle East of course. They keep referring to Israelis as Jews but when talking inadvertently about an antisemitic rite that usually ended in makeshift pogroms as mentioned by famous author Kazantzakis himself in his Kapetan Mihalis novel, they refer to israelis ! Still the reporter Anna Konstandoulaki managed to accomplish what dozens of its colleagues at the respectable newspaper Patris failed to do: to see them as persons, open the Internet and disassociate herself from the mindless repetition of the antisemitic prejudices so typical of greek newspapers that Patris herself hasn’t managed to avoid insofar.

The article mentioned may have its share of minor errors but it has a fundamental difference in respect to the vast majority of the articles: the reporter, that I vividly congratulate for doing the self evident, without having the need to become an expert on Judaism, learned a thing or two and wished to convey this information correctly to her readers. I know that she did not speak to any local Jew because she speaks about kòsher and not kasèr as we say in Greece, but she read up a damned Wikipedia and learned about it. The readers of her post learn that according to A.Constandoulaki the Jews have customs of their own, that their dietary laws are called kashrut may not allow them to eat our cretan lambs but they eat all the rest like us normal people. That Jewish recipes not necessarily make a food kosher and in the end imagine what lucky fellow managed to snatch the mandate for supplying them with half a ton of food, so go on and study the article brothers so that when the Jews come you don’t remain with your mouth open wondering what to feed them.

As israeli tourists are transforming from a tenths of thousands reality to one of hundreds of thousands, the moment a brave Salonica led by mayor Boutaris addresses with deeds the vast salonican diaspora to Israel and the USA trying to exit the unemployment crisis of the city, our christian countrymen look at the attic for the family jewels they had long forgotten about.

Welcome shekel.

15 Σχόλια προς “Καλωσήρθε το σέκελ – Κρήτη/ Welcome shekel – Crete”

 1. El mejor de todos los articulos, que ganaría la medalla de la ignorancia, tonteria, lo ridiculo, lo estupido e ignorante y antisemitismo sin duda alguno es el de http://www.stoxos.gr/2011/04/blog-post_1068.html ……buen dia kerido Abravanel

 2. Τα αντιεβραϊκά στερεότυπα καλά κρατούν και εδώ στην Κρήτη.
  Θα πίστευε κανείς ότι στην εποχή μας κάτι τέτοιες αηδίες θα είχαν εκλείψει, αλλά δυστυχώς οι δεισιδαιμονίες πολλές φορές είναι πιο ισχυρές ακόμα και από την λογική.
  Τώρα για τους Ισραηλινούς τουρίστες, τα πράματα είναι απλά.
  Μέχρι τώρα ήταν σχετικά λίγοι, ήσυχοι άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, η παρουσία τους ουσιαστικά γίνεται αισθητή στις αρχές της σεζόν μια που είναι από τους πρώτους που έρχονται λόγο ίσως του Εβραϊκού Πάσχα.
  Μακάρι να έρθουν περισσότεροι, ειδικά τώρα που η Ελλάδα έχει τόσο πολύ ανάγκη από το τουριστικό συνάλλαγμα.

  Όμως δεν πιστεύω ακόμα και ένα εκατομμύριο να έρθουν, ότι θα αλλάξει κάτι στον αντιεβραϊσμό του νεοέλληνα.
  Αν ήταν τόσο απλό, θα είχαμε γίνει πχ ..Νορβηγία, με τόσους σκανδιναβούς τουρίστες τόσα χρόνια..
  Κακά τα ψέματα η Ελληνική κοινωνία έχει τεράστια «δομικά» προβλήματα.
  Από τον τρόπο που ψηφίζει, τον εναγκαλισμό εκκλησίας-κράτους, μέχρι τον άθλιο τρόπο που ο Έλληνας πολίτης αντιμετωπίζεται από τις υπηρεσίες του κράτους του, κλπ.

  Με λίγα λόγια χρειαζόμαστε πρώτα από όλα περισσότερο Δημοκρατία.
  Πώς θα μάθει ο Ελληνορθόδοξος πολίτης να σέβεται τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων ή των Εβραίων συμπολιτών του, όταν και του ίδιου τα δικαιώματα τσαλαπατιούνται καθημερινά από ένα κράτος με χαρακτηριστικά δυνάστη;
  Η Δημοκρατία είναι σαν την γυμναστική, θέλει διαρκή εξάσκηση και βελτίωση.
  Διαφορετικά παχαίνεις, και πριν το καταλάβεις έχεις γίνει Πάγκαλος.

 3. Δεν εχω καταλάβει η αρθρογραφια της εφημεριδας ότι «η Ελλαδα ευρισκεται σε κινδυνο» έχει να κανει με τους συμπολιτες της Κρητικους Εβραϊκης καταγωγής ή/και με τους Ισραηλινους τουριστες ή/και με τους διαφορους μεγαλοπαραγοντες Εβραϊκης καταγωγης της παγκοσμιας πολιτικης και οικονομικης σκηνης, ώστε είτε να θεωρηθουν όλοι ένοχοι είτε όλοι αθώοι με βαση και μονο αυτην τους την ιδιότητα. Και επίσης αν αυτες οι δύο είναι οι μόνες μας επιλογές;

 4. Louis said

  Abravanel-
  First of all welcome back! We missed you terribly. I have a similar reaction to the article. Knowing the bottomless ignorance and widespread anti-Semitism of Greek society, and particularly of the Cretan society, even such small steps are noteworthy. Nonetheless, I am in a state of utter depression and hopelessness. Our society will take generations to eradicate ignorance, prejudice, gangsterism, cleptocracy, and chauvinism.
  Louis

 5. Franz Kafka said

  Μπράβο Αμπραβανελ για το ωραίο άρθρο.
  Ενα όμως λάμπει διά της απουσίας του απο το ρεπορτάζ σου
  Η συν. Αλέκα Παπαρρήγα είπε πέρισυ πως η Ελλάδα αρνείται τα 30 αργύρια της προδοσίας του Ιούδα που αντιπροσωπεύουν οι ισραηλινοί τουρίστες (εβραίοι κατά πλειοψηφείαν) …
  Ε και νάχε γράψει κατι έστω και υποτυπωδώς παρόμοιο ο «φιλος» σου ο ΣΤΟΧΟΣ…
  Ααρών Αβούρης

 6. Abravanel said

  Το πρόβλημα του μίσους για τον γείτονα σου και ειδικότερα ο αντισημιτισμός υπάρχει εδώ και 1500 χρόνια για να ελπίζω οτι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινοί θα τον αλλάξουν. :-)

  Αυτό που ελπίζω είναι οτι αυτοί που είτε συμπαθούν τους εβραίους, είτε αυτοί που πιστεύουν οτι έχουν να κερδίσουν θα θεωρήσουν οτι βλάπτουν τους εαυτούς τους όταν επιτρέπουν να γεμίζει η καθημερινότητα μας με φόβο ή βία. Οταν έβγαλα το βιντεάκι με τα παιδιά του Βενετόκλειου να ουρούν στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Ρόδου, που πήρε απίστευτη διεθνή δημοσιότητα, οδήγησε σε μια δραματική αλλαγή της στάσης της Νομαρχίας που πλεον φέρεται ανθρώπινα όταν συμβαίνει κάτι σε σχέση με τα απίστευτα περιστατικά βίας που πριν περνούσαν απαρατήρητα. Το έκαναν γιατί συμπαθούν τους εβραίους ή απέκτησαν δημοκρατικά αντανακλαστικά; Δεν ξέρω, ξέρω αυτά που είδα όμως σε μετέπειτα βανδαλισμούς.

 7. Abravanel said

  Κοιτάχτε πχ τον σύνδεσμο της Αντζελας, δε θα περίμενα ποτέ οτι θα διόρθωναν τους νεοναζί στο θέμα του κασέρ άλλοι τύποι.

  @ Theoprovlitos
  Η εφημερίδα είναι παλιά, από τη δεκαετία του ’70. Την έβαλα για ιστορικούς λόγους και για να δείξω οτι τα προβληματικά άρθρα της Πατρίδος έχουν ιστορία πίσω τους.

  @Louis @Ντίνος
  Οπως είπα πριν, πυρήνες «καλού» υπάρχουν – η κρίση μας επιτρέπει να τους ενθαρρύνουμε. Βέβαια ισχύουν πλήρως τα σχόλια του Ντίνου που όμως δυστυχώς είναι απλά θεωρία με ελάχιστες ελπίδες εφαρμογής στην κοινωνία μας.

  @ A.Aβούρη
  Αν ήθελα να βγάλω απλώς μια κακία για το ΚΚΕ θα την είχα ανεβάσει εδώ και μήνες – απλώς μαζεύω υλικό γιατί από μόνη της δε σημαίνει – σχεδόν – τίποτα.

 8. Μετα από μια δευτερη αναγνωση του κειμενου σου απλα δυο επισημανσεις:

  1. Αυτο που πιστευω πως ενοχλησε την τοπική κοινωνια ειναι η αντίληψη πως οι τουριστες αυτοί θεωρουν την τοπικη κοινωνια ακαθαρτη ή ότι συχαινονται ή οτι σνομπαρουν ή ότι από τσιγκουνια φερνουν τα παντα μαζι τους. Η έλλειψη παιδείας δηλαδη ειναι κακος συμβουλος. Διαφορετικά Ισραηλινοί τουριστες ερχονται χρονια στην Ελλαδα, και τα νησιά αλλα και σε συγκεκριμενους προορισμους (Καστοριά κλπ). Από την άλλη βεβαια δεν ξερω αν οι ίδιοι επικριτες θεωρουν την εξαχρειωμενη Βρεττανική νεολέρα ως τουρισμό επιπέδου.

  2. Η κυβερνηση (του Μπουταρη) άργησε να αντιληφθει την αναγκαιότητα του ειδικου τουρισμού και κατα την γνωμη μου κακως και το έκανε σημαια εκτος και αν το εκανε για να προκαλεσει αντιδρασεις. Ανάλογη πάντως προταση ειχα ήδη καταθεσει το 2003 στο υπουργείο Αναπτυξης (και οχι μονο για τους τουριστες Εβραϊκης καταγωγης) αλλά μαλλον η τότε ηγεσία Τσοχατζόπουλου-Γεωργακόπουλου ειχε αλλού στραμενο το ενδιαφερον της.

  Φαινεται πως τώρα ο κος Μπουταρης και η νυν ηγεσία του υπουργείου Τουρισμου (που αναθεμα κι αν ξερει που βρισκεται η συναγωγη της Βεροίας και αν στην Αίγινα υπαρχουν ερείπια συναγωγης) απέκτησαν και το σχετικό ενδιαφέρον. Σιγά σιγα που θα παει. Θα ανακαλυψουν και τα Βυζαντινα μνημεια της χωρας τους.

 9. Σιδηρούντιος said

  Αγαπητέ Άμπυ, ξέχασα να σε ευχαριστήσω για τα σεκέλ. Νάσε καλά.
  Αυτό εδώ, με τη σύζυγο του Θεού του Ισραήλ το έχεις δει?
  http://ellinikesaxies.blogspot.com/2011/05/blog-post_03.html

 10. Γεια σου Αμπραβανελ, και καλώς ήρθες. Μου έστειλαν τα τραγούδια του Σαλτιέλ, δεν ξέρω αν τα έχεις ανεβάσει και σύ, και είπα μήπως σ ε ενδιαφέρουν. Περιμένω και το βιβλιαράκι του cd για να βάλω όλα τα λόγια σωστά με τις μεταφράσεις.

  http://profitoulas.wordpress.com/

 11. Χαιρετω σε Αμπραβανέλ και την παρεα ….

  Το εξαιρετικά παρηγορο που φαινεται σε αυτοή την αναρτηση ειναι οτι παρολαυτά – παρα την συστηματική ανατισημιτικη προπαγάνδα που κανουν ειτε σκοπιμα ειτε εντελώς ΗΛΙΘΙΩς οι γνωστοι …»αγνωστοι»- οι Εβραιοι απο ολο τον κοσμο συνεχιζουν να ερχονται για διακοπες στην Ελλ΄δα .. Και στην Θεσσαλονικη .. η οποια επιτελους αρχιζει να αναπνεει … μετα τοσα χρόνια ακροδεξιου αντισημιτικου ΕΘΝΟΛΑΙΚΙΣΜΟΥ…

 12. Επισκέπτης said

  Ειλικρινά εκπλήσσομαι σαν Κρητικός διαβάζοντας ένα τόσο συκοφαντικό και υστερόβουλο άρθρο. Η «Π» είναι εφημερίδα του κέντρου, παλιά βενιζελική (έχεις δει τον λογότυπό της;), ύστερα πασοκίζουσα και τώρα εντελώς ουδέτερη. Γράφουν διάφοροι σ’ αυτήν απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά ουδέποτε υπήρξε η εφημερίδα αντισημιτική, ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο ρατσιστική.
  Ποιος είναι αυτός ο «Ντίνος» που γράφει ξεδιάντροπα «Τα αντιεβραϊκά στερεότυπα καλά κρατούν και εδώ στην Κρήτη»; Είσαι Κρητικός και ζεις εδώ, ή απλώς έχεις ακουστά κατά πού πέφτει η Κρήτη; Όχι, οι Κρητικοί δεν είναι αντισημίτες, αντιεβραίοι, ή ο,τιδήποτε απ’ αυτά, διότι απλούστατα στην Κρήτη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΙ. Υπήρχαν προπολεμικά κάποιοι, περισσότεροι στα Χανιά, όπου διασώζεται και η μοναδική Συναγωγή στο νησί, για την οποία τόση φασαρία έγινε, χωρίς κανείς κερατάς να ζητήσει από τους Κρητικούς συγγνώμη για τις κατηγορίες που εξετόξευσαν εναντίον τους για τον εμπρησμό της. Όμως τους ξεπάστρεψαν οι Γερμνοί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ντόπιων να τους κρύψουν. Σήμερα δεν νομίζω να ζει ούτε ένας Εβραίος εδώ. Εγώ είμαι από το Ηράκλειο, αλλά δεν ξέρω ούτε έναν Εβραίο.
  Το άρθρο της Κωνσταντουλάκη είχε χαρακτήρα καθαρά ειδησεογραφικό, την δουλειά της κάνει η γυναίκα όσο καλύτερα μπορεί και τίποτε άλλο. Απολύτως καμμία εντύπωση δεν άφησε, διότι ουδείς του έδωσε σημασία, εκτός από το ότι θα έλθουν κάποιοι Εβραίοι. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τον τουρισμό που μας έχει λείψει και για τουρίστες που να αφήνουν και πέντε δεκάρες, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, όπως οι μεθυσμένοι Άγγλοι μπατίρηδες των Μαλίων.

  Αν αλλού καίνε συναγωγές, ή βρωμίζουν εβραϊκά κοιμητήρια, αυτό δεν έχει κάνει μ’ εμάς εδώ. Αν ο «ΣΤΟΧΟΣ» ή άλλες φυλλάδες θέλουν να βλέπουν εβραϊκές συνωμοσίες για την κατάληψη (sic) της Θ/νίκης, ή της Κρήτης, αυτό δεν μας αφορά. Υπάρχουν αντισημίτες στην Ελλάδα, σαφώς υπάρχουν και το βλέπει κανείς σε διάφορα ιστολόγια και ιστοσελίδες. Το πνεύμα αυτό δεν εκφράζει τους Κρητικούς, οι οποίοι, επαναλαμβάνω, δεν έχουν σχέση με το εβραϊκό στοιχείο, παρά μόνο τελευταία και αυτό σε καθαρά επιχειρηματικό τουριστικό επίπεδο.

  Τελειώνοντας, Abravanel, όπως «ξεστραβώθηκε» (ωραία ανατροφή έχεις, ρε γαϊδούρι) η κ. Κωνσταντουλάκη, ΞΕΣΡΑΒΩΣΟΥ κι εσύ και δες κι άρθρα στην … «αντισημιτική» «Π».-

  ΥΓ: Μόλις που κατάφερες να κάνεις ακόμη κάποιον να αντιπαθήσει την εβραϊκή μεμψιμοιρία. Ζημιά κανείς, με τις ανοησίες που γράφεις στη συγκεκριμένη ανάρτησή σου.

 13. Επισκέπτης said

  Διόρθωση: «και δες κι άρθρα» να διαβαστεί ως «κι άλλα άρθρα». Δεν υπάρχει και προεπισκόπιση, τι να κάνουμε;

 14. Abravanel said

  Επισκέπτη έχεις δίκιο, αφορά τους άλλους και ελάχιστοι κρητικοί είναι αντισημίτες – προφανώς έχουν κάνει το κατάλληλο εμβόλιο.

  Εσύ είσαι σίγουρος οτι «είσαι Κρητικός και ζεις εδώ, ή απλώς έχεις ακουστά κατά πού πέφτει η Κρήτη;» . Οταν ανακαινίσθηκε η Συναγωγή στα Χανιά που ο Νομάρχης Χανίων και ο Μητροπολίτης απειλούσαν με αυθόρμητες λαϊκές κινητοποιήσεις εσύ που ζούσες; Μιας και ξέρεις τόσο καλά την ιστορία, να σε ρωτήσω που είναι το εβραϊκό νεκροταφείο του Ηρακλείου και οι σωροί του; Οι γερμανοί το κατέστρεψαν ή οι εργολάβοι; Εχεις ξαναγράψει οτι οι Ελληνες Χριστιανοί προστάτευσαν περισσότερο από κάθε άλλο λαό τους Εβραίους κατά την διάρκεια της Κατοχής – πιστεύω οτι κάτι τέτοιες γενικεύσεις προσβάλλουν κάθε Χριστιανό που φέρθηκε ως πατριώτης και ως άνθρωπος και οι πράξεις τους χρησιμεύουν ως άλλοθι για δεκάδες χιλιάδες άλλους που συνεργάσθηκαν. Η Κατερίνη ή ο Βόλος δεν έχουν καμμία σχέση με την Θεσσαλονίκη ή την Κέρκυρα και δυστυχώς η συνεργασία δεν αποτέλεσε μεμονωμένα περιστατικά που συνδέονται με τον πόλεμο.

  Επίσης σε παρακαλώ να διαβάσεις το άρθρο γιατί διαπιστώνω οτι υπάρχουν προβλήματα κατανόησης. Καταρχήν το άρθρο το χαρακτήρισα ανθρώπινα και έδωσα συγχαρητήρια στην δημοσιογράφο – προφανώς το ίδιο πρόβλημα που έχεις στο να διαβάσεις τα αντισημιτικά άρθρα στα οποία παρέπεμψα, έχεις και με την ανάγνωση της παρούσας ανάρτησης μου. Πριν κάνω την ανάρτηση έψαξα την ψηφιακή έκδοση της Πατρίς και ανέφερα οτι πέρα από τα ειδησεογραφικά έχει ορισμένα άρθρα στα οποία οι εβραίοι παρουσιάζονται σαν άνθρωποι, στα οποία αντιστοιχούν πολλαπλάσια στα οποία εμφανίζονται ως τέρατα. Ούτε ένα από αυτά δεν έπρεπε να υπάρχει και θα έπρεπε να ντρέπεσαι που υπερασπίζεσαι χυδαία αντισημιτικά άρθρα σαν τον Μ.Βουτυράκη ή αυτόν.

  * αν θέλεις να απαντήσεις καλώς αλλά θα δείχνεις τον ίδιο σεβασμό που σου δείχνω – δε σε υποχρεώνει κανείς να με διαβάζεις ώστε να έρχεσαι μετά και να γράφεις «γαιδούρι» και λοιπά ορέα.

 15. Eπισκέπτης said

  Μια απάντηση θα σου δώσω μονάχα. Με τέτοιες άστοχες αναρτήσεις, προσβάλλοντας ανθρώπου που πραγματικά προσπάθησαν να βοηθήσουν στην Κατοχή, ένα επιτυγχάνετε: Να δημιουργείτε αντιπάθειες εκεί που δεν έχετε, κι εκεί που έχετε, να τις σταθεροποιείτε και να τις αυξάνετε. Ή μήπως είναι τυχαίο ότι είστε αντιπαθείς απανταχού της γης και σε όλες τις εποχές;

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: