Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Εσύ Εβραίε, τι πιστεύεις για το Ισραήλ;

Posted by Abravanel, the Blog στο 13/08/2015

Υπάρχουν ορισμένες εμπειρίες που είναι κοινές στους Εβραίους στην Ελλάδα. Μερικές είναι αυτονόητες όπως το να φτιάχνεις χανουκίες με ξυλόκολλα και καπάκια στο εβραϊκό δημοτικό, τα τραγούδια στην Κατασκήνωση ή το σοφάρ στο Γιομ Κιπούρ. Αλλες όχι τόσο αυτονόητες όπως η υπενθύμιση να βγάλεις την κιππά όταν βγεις από την συναγωγή ή η ερώτηση από πού είσαι. Αυτό που θέλω να επικεντρωθώ όμως είναι η ερώτηση που πραγματικά φοβάται κάθε Εβραίος:

εσύ για το Ισραήλ τι γνώμη έχεις ;

Η ερώτηση είναι φαινομενικά απλή και αθώα για τον Χριστιανό. Για τον Εβραίο όμως είναι και περίπλοκη και επικίνδυνη. Γιατί – άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε – ο ερωτών έχει ήδη διαμορφώσει μια άποψη, οπότε για η ερώτηση είναι ουσιαστικά ένα τεστ για τον Εβραίο. Αν ο Χριστιανός είναι συντηρητικός/πατριώτης δεξιός θεωρεί οτι το Ισραήλ οτι είναι μια μηχανή που αλέθει Μουσουλμάνους και άρα περιμένει να ακούσει από εσένα οτι είσαι φιλο-ισραηλινός για να απαντήσει οτι και αυτός είναι και θαυμάζει το ισραηλινό κράτος, (που είναι ανάχωμα στον μουσουλμανικό εξτρεμισμό). Αν ο Χριστιανός είναι προοδευτικός/αριστερός κοσμοπολίτης θεωρεί οτι το Ισραήλ είναι μια μηχανή που αλέθει Παλαιστίνιους και άρα περιμένει να ακούσει από εσένα οτι πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει να τους καταπιέζει για να απαντήσει οτι και αυτός είναι υπερ μιας δίκαιης λύσης, (που είναι η αναγνώριση οτι όλο το Ισραήλ είναι παράνομα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη). Παραλλαγή των δυο είναι ο Εβραίος να απαντήσει οτι είναι υπέρ μιας δίκαιης λύσης, οπότε και ο ερωτών τον πιέζει για να δει ποια δίκαιη λύση εννοεί.

Ο Εβραίος φοβάται γιατί ξέρει οτι στην πραγματικότητα η ερώτηση δεν είναι ερώτηση, αλλά είναι ένα τεστ στο οποίο πάντα υπάρχει μια σωστή απάντηση σύμφωνα με αυτόν που ρωτάει. Ο Εβραίος δεν επιτρέπεται να μην έχει γνώμη, δεν επιτρέπεται να μην τον ενδιαφέρει ή απλά να μην ξέρει επειδή προτιμά να βλέπει Μενεγάκη όπως η πλειοψηφία των συμπολιτών του. Βέβαια δεν ρισκάρει το ίδιο και στις δυο περιπτώσεις: η λάθος απάντηση για τον συντηρητικό/πατριώτη δεξιό δε σημαίνει και πολλά γιατί έτσι και αλλιώς δε σε θεωρεί Ελληνα και δεν το παίρνει κατάκαρδα. Για τον προοδευτικό/αριστερό κοσμοπολίτη όμως η λάθος απάντηση είναι μια τραγωδία γιατί δε μπορεί να δεχθεί το πώς μπορείς να δικαιολογείς μια γενοκτονία. Αντίθετα περιμένει από εσένα να έχεις το θάρρος να καταγγείλεις «τους δικούς σου» και να μην τους δικαιολογείς μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίοι. Και αυτό στο λέει γιατί αυτός δεν είναι αντισημίτης και έχει πολλούς φίλους Εβραίους.

Παραλλαγές αυτής της ερώτησης υπάρχουν κάθε φορά που η εβραϊκότητα κάποιου αναδύεται στην συζήτηση σε κάποια νέα ομάδα ή όταν αναζωπυρώνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών. Ο Εβραίος μπορεί να την αντιμετωπίσει όταν βγει για καφέ, για να γιορτάσει κάποια γενέθλια, στο σχολείο μεταξύ συμμαθητών ή όταν η ίδια η δασκάλα συζητά μαζί του μπροστά σε όλη την τάξη, στο στρατό ή μετά από μια τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Ποτέ δεν είναι μια λάθος στιγμή για να ασχοληθείς με το τι πιστεύει ο Εβραίος για μια χώρα μακριά, αντί να ασχοληθείς με το τι πιστεύει ο Εβραίος για την χώρα στην οποία και οι δυο ζείτε. Οπότε και ο Εβραίος μαθαίνει, δια της πρακτικής άσκησης, να μένει όσο το δυνατόν πιο ασαφής μπορεί ή να προσαρμόζει την απάντηση ανάλογα με τον κίνδυνο που διαισθάνεται

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, (που είναι το συντονιστικό όργανο των ανεξάρτητων εβραϊκών κοινοτήτων της Αθήνας/Θεσσαλονίκης/Λάρισας/Βόλου/Κέρκυρας/Ιωαννίνων/Χαλκίδας/Τρικάλων/Ρόδου), για την δολοφονία ενός παλαιστίνιου βρέφους κατά τον εμπρησμό σπιτιού από ισραηλινούς εξτρεμιστές. Κατά την γνώμη πολλών Εβραίων, το ΚΙΣ δεν είχε κανένα λόγο να βγάλει ανακοίνωση για ακόμα ένα περιστατικό βίας – είμαστε Ελληνες Εβραίοι, όχι ισραηλινοί-εν-Διασπορά. Στην πραγματικότητα όμως η πράξη του ΚΙΣ ήταν σοφή αν κανείς θελήσει ρεαλιστικά να αντιμετωπίσει την ελληνική πραγματικότητα – η αναζωπύρωση των συγκρούσεων οδηγεί νομοτελειακά στο να θεωρούνται οι Εβραίοι στην Ελλάδα υπόλογοι. Αυτό εκφράζεται είτε μέσω της καλλιέργειας του αντισημιτισμού στον δημόσιο λόγο, είτε μέσω των άμεσων πράξεων βίας ενάντια σε εβραϊκά σπίτια/συναγωγές και νεκροταφεία. (1, 2, 3 και πολλά άλλα)

Αυτός ο ελληνοεβραϊκός αντανακλαστικός φόβος φάνηκε πιο καθαρά όταν κατά την διάρκεια του Pride της Ιερουσαλήμ υπερορθόδοξος Εβραίος μαχαίρωσε και δολοφόνησε διαδηλώτρια. Παρά το γεγονός οτι η επίθεση ήταν ένα ξεκάθαρο έγκλημα μίσους, παρά το γεγονός οτι εντός της ελληνοεβραϊκής κοινότητας σηκώθηκε ένα κύμα αγανάκτησης ενάντια στον εβραϊκό φανατισμό, το ΚΙΣ έμεινε σιωπηλό. Αραγε ενδιαφέρονταν περισσότερο για ένα παλαιστινιακό θύμα, από ότι για ένα ισραηλινό; Οχι, απλά κυνικά και ρεαλιστικά ήξερε οτι οι Χριστιανοί Ελληνες ενδιαφέρονται αποκλειστικά όταν θα θύματα είναι Παλαιστίνιοι και οι θύτες Ισραηλινοί – οι νεκροί Παλαιστίνιοι στην Συρία δεν ενδιαφέρουν τους Ελληνες γιατί σκοτώνονται από Μουσουλμάνους, οι νεκροί Εβραίοι στο Ισραήλ δεν ενδιαφέρουν τους Ελληνες γιατί σκοτώνονται από Ισραηλινούς. Το αίμα έχει χρώμα. Πάντα.

Pistopoiitiko_2

Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων της Λιλής Μπενδαβίδ/ πηγή: Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Καταλαβαίνω την δυσκολία του καλοπροαίρετου Χριστιανού αναγνώστη να δεχθεί οτι μπορεί να είναι μέρος μιας κοινωνίας που εκφοβίζει Εβραίους – άλλωστε ο ίδιος αναγνωρίζει το Ολοκαύτωμα, μισεί την Χρυσή Αυγή, έχει φίλους Εβραίους, δεν είναι αντισημίτης και στο τέλος, τέλος δεν είναι και πολύ Χριστιανός ή είναι και άθεος. Οταν όμως λέμε οτι ο αντισημιτισμός είναι εμπεδωμένος στην ελληνική κοινωνία – όταν λέμε οτι η Ελλάδα είναι η πλεον αντισημιτική χώρα πλην των μουσουλμανικών σημαίνει οτι ο αντισημιτισμός δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Είναι μια κοινωνία που μπορεί να απαιτεί από τους Ελληνες Εβραίους δηλώσεις πολιτικών φρονημάτων, για να την εξευμενίσουν. Είναι οτι ρωτάς τον Εβραίο το τι πιστεύει για το Ισραήλ, αλλά δεν τον ρωτάς το γιατί τα Εβραϊκά σχολείο έχουν ένοπλες φρουρές και συρματοπλέγματα. Είναι οτι τον ρωτάς για το Ισραήλ την Ελληνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Είναι οτι ξέρεις τα πάντα για «Τα Κατεχόμενα», αλλά δεν ξέρεις τίποτα για αυτά που η Ελλάδα κέρδισε με τα όπλα. Οτι θεωρείς δεδομένο οτι η γνώμη του Εβραίου επηρεάζεται από την εβραϊκή του καταγωγή, αλλά αρνείσαι να δεχθείς οτι και η δική σου γνώμη επηρεάζεται από την δική σου χριστιανική. Οτι βλέπεις την βια μόνο όταν είναι του χρώματος του αντίπαλου κόμματος. Όλοι βλέπουν τον δομικό ρατσισμό όταν βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά αλλά σχεδόν κανείς όταν είναι δίπλα του.

Δεν έχω την ψευδαίσθηση οτι ο κόσμος θα διαβάσει αυτή την ανάρτηση και ξαφνικά θα δει οτι ο δομικός ρατσισμός είναι αυτός ο ίδιος. Αποτελεί απλά μια δήλωση αξιοπρέπειας, όταν ακούω Ελληνες Χριστιανούς να μιλάνε για ρατσισμό στις ΗΠΑ, ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και άλλα παρόμοια ωστε να μην χρειάζονται να ασχοληθούν με δυσάρεστα θέματα στο ίδιο τους το σπίτι. Ακόμα και όταν ενδιαφέρονται για Ελλάδα, το κάνουν αποκλειστικά για ομάδες που μπορεί να κηδεμονεύσουν και να εντάξουν στην δική του πολιτική κοσμοθεωρία. Οι μετανάστες είναι χρήσιμοι ως δυνητικό άφωνο προλεταριάτο, ενώ οι γυναίκες/εβραίοι/λοαδ/μακεδόνες/μουσουλμάνοι όχι.

Και μια τελευταία παρατήρηση, κυρίως για τους Εβραίους αναγνώστες: αντισημιτισμός δεν σημαίνει να μπορείς να ζεις ελεύθερος μια καθημερινότητα αρκεί να μην φαίνεται δημόσια οτι είσαι Εβραίος – να έχεις ένοπλες φρουρές στα σχολεία σου – να είσαι υποχρεωμένος να λες συγκεκριμένα πράγματα για το Ισραήλ – να αποδέχεσαι την εκδοχή του Ολοκαυτώματος οτι «μας έσωσαν» – να φοβάσαι να πεις οτι η Ελλάδα είναι χώρα που βρίθει αντισημιτισμού – να χρειάζεται να διακηρύσσεις πόσο Ελληνας είσαι και να χρειάζεται να δίνεις πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.  Εχε το θάρρος να πεις δημόσια, αυτό που λες entre mosotros.

16 Σχόλια to “Εσύ Εβραίε, τι πιστεύεις για το Ισραήλ;”

  1. George Gedeon said

    Well said Aby. I see that you are still active. Bravo. Email me please.

    George

  2. Ααρών Αβούρης said

    Oρισμένα που γράφονται εδώ γυρίζουν κατά των εβραίων σαν μπούμεραγκ … Και γυρίουν και κατά του γράφοντος εν μέρει – ας αναρωτηθεί πχ. γιατί το ΚΙΣΕ έσπευσε (και ορθώς) να διαμαρτυρηθεί για τον εκχυδαϊσμό του Ολοκαυτώματος στο Μαχτ Φράι του Καμμένου Β’ αλλά είναι σιωπηλό στον κακόγουστο Καρατζαφύρερ που συνειδητά εξακολουθεί να παρουσιάζει χρόνια μετά τις εν λόγω εκλογές – που κάνει ακριβώς το ίδιο.

  3. Abravanel νόμισα ότι το άρθρο το έγραψες για μένα, διότι όταν γράφω εναντίον του Ισραήλ «είμαι προδότης του λαού μου», όταν γράφω εναντίων των παλαιστινίων είμαι «Σιωνιστής φασίστας» όταν γράφω ότι «η Ελλάδα είναι το ποιο αντισιμιτικό κράτος στον κόσμο» είμαι ανθέλληνας» και όταν γράφω εναντίον της θεωρίας «μας σώσανε» και ειδικά εναντίον της αρχιτεκτόνισας της θεωρίας Τομαή είμαι γραφικός.

    Πως λοιπόν περιμένεις από Εβραίους Έλληνες να βγουν μπροστά και να μιλήσουν όταν θα τα ακούσουν από Εβραίους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, αριστερούς, δεξιούς και αναρχο-βασιλο-χουντο-κουμμουνιστές.;

  4. Charalampia Georgatzi said

    Καλημερα σας.Διαβασα το κειμενο σας η αποψη μου ειναι η εξης,Το κρατος του ισραηλ ειναι απλα ενα κρατος και τιποτε αλλο.Ειναι αδικια να χαρακτηριζουμε καθε ελληνοεβραιο και μαχητη της βιας.Αλλωστε το κρατος του ισραηλ εχει νομους και δικαιο.Ο αληθινος εχθρος δεν ειναι οι εβραιοι η το ισραηλ, αλλα οι ηλιθιοι.Πως βριζεις τον Ισραηλιτη στο θρησκευμα οταν ο Χριστος ηταν εβραιος?Ως χριστιανη πιστευω οτι ολα αυτα ειναι υποκριτικα και αποσκοπουν συμφεροντα για να βγαζουν λεφτα και να βρισκουν ενοχους απο το τιποτα.Για εμενα προσωπικα ο πραγματικος εχθρος της Ελλαδας ειναι οι ηλιθιοι Ελληνες, και της ανθρωποτητασ και του πολιτισμου ειναι το ισλαμ.

  5. Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα –αλλά και αλλού- έχει τις ρίζες του στην χριστιανική εκκλησία διαχρονικά, για λόγους που δεν έχει νόημα πλέον να τους ξανασυζητάμε.
    Όταν αρχιπαπάδες σαν τον πειραιώς και η ιδεολογία του μίσους που πρεσβεύουν εξαφανιστούν από την Χριστιανική εκκλησία, τότε θα έχει γίνει ένα μικρό βήμα ενάντια στο μίσος στην Ελληνική κοινωνία.

    Ο δεξιός και αριστερός αντισημιτισμός είναι κάπως έτσι όπως τον περιγράφεις, μόνο που υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, αυτών που θεωρούν το Ισραήλ μια φιλική και δημοκρατική χώρα, αλλά δεν διστάζουν να το κριτικάρουν όταν φέρεται βάναυσα και απάνθρωπα, δηλαδή όπως σχεδόν όλες οι φιλικές και δημοκρατικές χώρες ενίοτε φέρονται όταν τους συμφέρει…

    Οι Εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα έχω την αίσθηση ότι δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν το τεράστιο χτύπημα που δέχτηκαν από το Ολοκαύτωμα.
    Η δημιουργία του Ισραήλ και αργότερα με τον εμφύλιο που επακολούθησε, τις χούντες, Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών κλπ, συρρικνώθηκαν έως εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα την ισχνή παρουσία στην δημόσια ζωή και στην καθημερινή τριβή που πολλές φορές ξεκαθαρίζει τερατολογίες και μύθους αιώνων..

    Σε λίγο Εβραίους θα βρίσκει κανείς μόνο σε μουσεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για μια υγιή πολυπολιτισμική κοινωνία…

  6. […] αναδημοσίευση από το abravanel […]

  7. mariazil said

    Είναι αλήθεια πως οι Έλληνες είμαστε βαθιά συντηρητικός και ξενόφοβος λαός κι ελπίζω ότι εγώ έχω ξεφύγει από τον κανόνα κι ακόμα εύχομαι και προσπαθώ με την συμπεριφορά μου και την ανατροφή που δίνω στο παιδί μου να αλλάξω αυτή την νοοτροπία… Όπως τα λέτε είναι, σε γενικές γραμμές… εγώ πάλι ένιωθα πάντα θαυμασμό για το επίτευγμα του κράτους του Ισραήλ, την γενναιότητα να δημιουργήσει σε χέρσα γη χωράφια με καλλιέργειες, προϋποθέτει θέληση και μεγάλο αγώνα αυτό που κατόρθωσαν οι άνθρωποι αυτοί και το σέβομαι. Τα εγκλήματα είναι εγκλήματα, αλλά βαραίνουν αυτούς που τα κάνουν και όχι τους Εβραίους της Ελλάδας ή όπου αλλού… Συμφωνώ απολύτως με την κυρία που εντοπίζει το πρόβλημα στην ηλιθιότητα και την στενομυαλιά, που, ως γνωστόν, φύονται παντού… Επίσης συμφωνώ πως το Ισλάμ είναι μια θρησκεία που τρέφει το μίσος, τουλάχιστον ένας ικανός αριθμός Μουσουλμάνων μισούν εξ ορισμού τους αλλόθρησκους…
    Εύχομαι ένα καλύτερο μέλλον σε όλους μας, ανεξάρτητα από την θρησκεία μας, για μένα είναι πλούτος η πολυπολιτισμικότητα και η «διαφορετικότητα»!
    Συνεχίστε το ωραίο σας έργο!

  8. aparaskakis said

    Είναι βέβαια μια φανατικά αντισημιτική αυτή η ερώτηση, όταν απευθύνεται σε Εβραία, για αυτό κι εμείς που έχουμε ΧΟ background οφείλουμε να προλαβαίνουμε αυτές τις ερωτήσεις και να τις στρέφουμε προς το μέρος μας υπερασπιζόμενες αδιάκοπα το Ισραήλ.

  9. Prof Asher J Matathias said

    Rarely have I seen such unsparing analysis of what it means to live as a Jew in the most anti-Semitic European nation, our common native land of Greece. By way of the Greek Shoa and the subsequent earthquakes our family was invited to begin a new life in the New World, arriving in blessed America in 1956 (when I was a lad of 12). Since then, and every day, in morning worship which I assist, I thank the Almighty for the chance to survive those twin calamities, with a third lurking, its danger not ready revealed — to have grown to live in Greece! Indeed, with relish I frequently intone my fervent wish that in my next life, I shall be born American, for I do not wish to encounter immigration proceedings!

  10. Ιωσήφ said

    UPDATE

    Click to access ADL-Global-100-Executive-Summary-2015.pdf

    από εδώ
    http://www.adl.org/press-center/press-releases/anti-semitism-international/new-adl-poll-anti-semitic-attitudes-19-countries.html

  11. Asher J Matathias said

    B»H It is a matter of acute concern, and an unacceptable state of affairs that my native Greece continues to occupy the unchallenged perch as the most anti-Semitic nation in Europe for second consecutive year! One cannot expect a leftist government, Syriza, composed of former Communists, endemically anti-American-Semitic-Zionist-democratic to act on such a dismal record; however, I do require that New Democracy, Pasok, and Potami parties in the Hellenic parliament to begin a protracted debate on the matter — informing and educating a society notoriously, odiously ignorant and bigoted. In this effort, you can count on my energetic support. Prof Asher J Matathias, Woodmere, NY-USA

    Sent from my iPhone

    >

  12. akrat said

    σαν μην Εβραίος θα πω ότι κατανοώ τις απίστευτες δυσκολίες σας να ξέρετε όμως ότι υπάρχει μια σουπερ μικρή μειοψηφία που στάθηκε πάντα μαζί σας και πριν τον πόλεμο και ΣΗΜΕΡΑ και έχει δεθεί όχι με την θρησκεία σας (ούτε με ΚΑΜΙΑ). Και θα υπερασπιστούμε ως το τέλος μια ορθή αντίληψη της συμβίωσης.

  13. Επίσης, οι Εβραίοι θεωρούν τον εαυτό τους περιούσιο λαό και με την ίδια λογική μπορώ μια χαρά να πω ότι είστε ρατσιστές Αλλά προκειμένου να μην πείτε ότι συμφωνείτε με τα φοβερά εγκλήματα και το απαρτχάιντ του Ισραήλ μπορείτε να λέτε (νομίζετε ότι σας καλύπτει αυτό) ότι οι άλλοι είναι αντισημίτες (λες και είναι η απόλυτη κατηγορία αυτό και δεν είναι απλά μια μορφή θρησκευτικού/ φυλετικού ρατσισμού, όπως ο αντιχριστιανισμός και ο αντιμουσουλμανισμός και κανένα ρόλο δεν παίζει ο συσχετισμός δυνάμεων), ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν αντισημίτης και όχι ότι οι Εβραίοι τότε είχαν διαλέξει στρατόπεδο και ήταν εχθρός για τους Έλληνες, ότι όλοι οι άλλοι σας φθονούν γιατί είστε το κάτι άλλο, μικροί Ρόθτσιλντ όλοι σας και προστατευόμενοι των Ρόθτσιλντ (κι εσείς καμάρι που τους έχετε. Μας έφτιαξε λέει το ΚΙΣ το φράχτη στο νεκροταφείο της Χαλκίδας, μας έδωσε και λεφτά, άρα είναι καλός. Το τι έκανε στην Ελλάδα δεν μας απασχολεί, μετά φταίνει οι Έλληνες που σας θεωρούν ξένους, όχι ότι εσείς οι ίδιοι δε θεωρείτε την Ελλάδα πατρίδα σας, ότι μεγαλώνετε με άλλες αναφορές και άλλες ερμηνείες για την ελληνική ιστορία και όχι βεβαίαως πιο αντικειμενικές). Κι ενώ τον αντισημιτισμό τον πιάνετε στον αέρα, έχετε γίνει ξεφτέρια πια, το άλλο δεν το έχετε καταλάβει ακόμα γιατί σας ξεβολεύει… Ότι μια ελίτ (εβραϊκή και μη) σας έχει διαστρεβλώσει την ίδια τη θρησκεία και τη χρησιμοποιεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, χρησιμοποιεί εσάς σαν χωροφύλακες στη Μέση Ανατολή αλλά και ως επίλεκτα στελέχη της (είναι και χριστιανοί αλλά αυτοί δεν είναι κι εμπιστοσύνης γιατί πάει κάπως κόντρα όλο αυτό με τη θρησκεία τους, το έθνος και μπορεί κάποια μέρα να τη δουν αλλιώς) ενώ εσάς σας έχουν πουλήσει το παραμύθι ότι όλα είναι γραμμένα στο Τορά κι άμα μπορείς να έχεις εξουσία, χρήμα, κύρος, φήμη και να είσαι και εντός Τορά ποιος είναι αυτός που θα προβληματιστεί και θα δει ότι σας χρησιμοποιούν (δε σας καταπιέζουν αλλά δεν είναι απαραίτητο για να καταλάβει κάποιος ότι τον χρησιμοποιούν, αρκεί να μη βαυκαλίζεται με ιδεολογίες περί παγκόσμιας κυριαρχίας και να μην κολακεύεται κατά βάθος από τις ίδιες τις συνωμοσιολογικές θεωρίες. Θεωρίες που την ίδια την ελίτ εξυπηρετούν όταν στοχοποιούνται οι εβραίοι στο σύνολό τους και η ελίτ συνεχίζει ανενόχλητη το έργο της, κι άλλο χρήμα κι άλλη εξουσία). Και τι θα γίνει όταν πάψουν τα συμφέροντά τους να ευθυγραμμίζονται με το παραμύθι που σας πούλησαν; Θα συνεχίσουν να προστατεύουν το Ισραήλ όταν θα πάψει το πετρέλαιο να παίζει το σημερινό ρόλο; Μπορεί να αργήσει να γίνει αυτό, εμείς θα έχουμε φύγει αλλά για ένα κράτος που θέλει να υπάρχει για πάντα το ερώτημα είναι κρίσιμο. Ξυπνήστε πριν να είναι αργά

  14. Hastaroth said

    Κυρία NikolettaK,είστε άκρως φανατική και προκατειλημμένη.Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε σημερινό Εβραίο εντός ή εκτός Ισραήλ άν «εμείς οι Εβραίοι θεωρούμε τους εαυτούς μας περιούσιο λαό»,θα γελά μέχρι Τρίτης Παρουσίας-εξαιρουμένων βεβαίως ελαχίστων φανατικών,που δέν λείπουν από πουθενά.Οσο γιά το «απαρτχαϊντ» που λέτε,σάς θυμίζω ότι στο Ισραήλ ζούν και Αραβες Ισραηλινοί που έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα και εκλέγονται και στο Ισραηλινό Κοινοβούλιο (αλήθεια,υπάρχει εδώ στην Ελλάδα κανείς Εβραίος Ελλην βουλευτής;),επίσης υπηρετούν στον Ισραηλινό Στρατό.Γιά δέ τα «φοβερά εγκλήματα» τού Ισραήλ,άς μήν μιλήσω καλύτερα-δέν έχω ακούσει ποτέ ότι Ισραηλινοί ή γενικώτερα Εβραίοι έριξαν αεροπλάνα γεμάτα κόσμο πάνω σε κτίρια προκαλώντας χιλιάδες θύματα ή ότι έσφαξαν αθώους ανθρώπους σε ντισκοτέκ και συναυλιακούς χώρους.Επίσης γιά το άν εμείς δέν θεωρούμε την Ελλάδα πατρίδα μας,ρωτήστε να μάθετε ποιός ήταν ο συνταγματάρχης Μορδεχάϊ Φριζής,πόσοι Ελληνες Εβραίοι πολέμησαν το 40-ο ίδιος ο πατέρας μου υπήρξε αξιωματικός (ανθυπολοχαγός τού Μηχανικού) στον πόλεμο,πράγμα που ανέφερε πάντοτε με υπερηφάνεια μέχρι την ημέρα τού θανάτου του.
    Α,και κάτι άλλο:»πάς μή Ελλην,βάρβαρος»,έλεγαν οι δικοί σας(;) αρχαίοι πρόγονοι που δέν ήταν ρατσιστές….
    Οπότε αφήστε τα παραμυθάκια σας κατά μέρος…

  15. Παρατηρώ με θλίψη πως αρνείστε τα σχόλιά μου πλέον, κάτι το οποίο είναι κρίμα. Δεν σας πειράζουν σχόλια σαν αυτό της ΝικολέτταΚ το οποίο και είναι αντισημητικό, αλλά σας ενοχλούν αυτά τα οποία απαντούν στην ουσία και με απιχειρήματα. Ίσως πάλι απλώς να είστε απαχολημένος. Αυτό εδώ δεν είναι σχόλιο αλλά προσπάθεια επικοινωνίας μαζί σας.

  16. Ελευθερία Χριστοδούλου said

    Χαίρομαι που υπάρχει μια δημόσια συζήτηση, η οποία δίνει έμφαση στο να αναγνωρίσουμε τα αρνητικά στοιχεία της κάθε φυλής, να τα κατανοήσουμε και να αρχίσουμε να τα προσπερνούμε. Ειλικρινά δεν είχα, ούτε έχω αυτή την στιγμή φίλους Ελληνοεβραίους. Και το λέω με λύπη μου αυτό. Είχα κάποτε μια συμφοιτήτρια, την οποία εκτιμούσα αφάνταστα.

    Έχω να πω μόνο αυτό: ότι το να ζούμε και συνυπάρχουμε ελεύθερα μεταξύ μας, είναι το μεγαλύτερο δώρο. Και χαίρομαι πάρα πολύ όταν υπάρχει η κοινή ζωή, η ανοχή στη διαφορετικότητα και η ανταλλαγή απόψεων.

    Ο καθένας θα πρέπει να λέει τη γνώμη του ελεύθερα και να είναι όμως προετοιμασμένος να ακούσει και την αντίθετη άποψη, γιατί μόνο τότε θα γίνει καλύτερος.

    Ο Θεός ή το σύμπαν ή ό,τι θέλετε να πιστεύετε να σας έχει καλά και να έχετε τη δύναμη να ψάχνετε το δίκαιο στον κόσμο.
    Σε αυτή τη ζωή, το πρώτο και κύριο είναι να υπάρχει αγάπη, ειρήνη και ομαδικότητα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της/των πράξεων – συζητήσεων μας.

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια