Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Μεθεόρτια της Γάζας σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Χαλκίδα,Κομοτηνή,Καβάλα/The Gaza sideshow in Athens,Salonica,Halkida,Komotini,Kavala

Posted by Abravanel, the Blog στο 13/06/2010

Ελληνικά (english translation follows below)

Είχα σκοπό να αναρτούσα ένα διαφορετικό κείμενο στο οποίο να έκανα μόνο μια συνοπτική αναφορά στις επιθέσεις ενάντια στον εβραϊκό πληθυσμό της Ελλάδας με πρόφαση τα πρόσφατα γεγονότα στην Γάζα. Αλλά δυστυχώς ο νέος βανδαλισμός στο εβραϊκό νεκροταφείο της Καβάλας με αναγκάζει να τα παρουσιάσω ξεχωριστά, ώστε τα γεγονότα του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαΐου να είναι συγκεντρωμένα.

"Εβραίος Κανίβαλος" - φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε "προοδευτικό" ιστολόγιο

Σε σχέση με το όργιο αντισημιτικής βίας του Ιανουαρίου του 2009 οφείλουμε να ομολογήσουμε οτι τα περιστατικά αντισημιτικής βίας ήταν περιορισμένα. Οι επιθέσεις περιορίστηκαν σε αντισημιτική προπαγάνδα και βανδαλισμούς. Ξεχωρίζω ορισμένους δημοσιογράφους, ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας όπως ο διαβόητος αντισημίτης Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και συγκεκριμένους ακροαριστερούς και αριστερούς ακτιβιστές – η ακροδεξιά αυτή την φορά βρέθηκε «μαγκωμένη» και σε κατάσταση σύγχυσης αφού το αντισημιτικό μένος βρίσκονταν σε άμεση σύγκρουση με την δεδηλωμένη υλική υποστήριξη ισλαμιστικών ομάδων στα τουρκικά πλοία του Free Gaza που ξεκίνησαν από την κατεχόμενη από τους Τούρκους Κύπρο. Ειλικρινά αδυνατώ να παραθέσω κάθε αντισημιτικό άρθρο που εμφανίστηκε στα ΜΜΕ, είναι δεκάδες. Ενδεικτικά παραθέτω μια φωτογραφία που προέρχεται από ανάρτηση «προοδευτικού» και «αντιρατσιστή» ιστολόγου με τίτλο «Ένας Εβραίος, Ισραηλινός, Ισραηλίτης, Σιωνιστής (ή όπως αλλιώς διάολο τους λένε) χορτασμένος από το αίμα των αθώων ειρινιστών – Μακάρι το αίμα να πέσει στα κεφάλια τους – Ντροπή στη κακή τους φύτρα – Ντροπή και στην ανθρωπότητα ολόκληρη που τους ανέχεται» (sic). Ολα τα αντισημιτικά στερεότυπα αιώνων, (ο λίβελος του αίματος, η θεοκτονία, η ρατσιστική κοσμοθεωρία) στην υπηρεσία της Παλαιστίνης όπως υποστηρίζει ο συνέλληνας μας.

Με το άκουσμα της είδησης και έχοντας φρέσκες τις μνήμες του Ιανουαρίου του 2009, οι εβραικές κοινότητες στην Ελλάδα ανέστειλαν όλες τις μη-απαραίτητες λειτουργίες και τα σχολεία και γηροκομεία σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρισα λειτούργησαν υπό καθεστώς κρίσης – η επίσημη κρατική αστυνόμευση αυξήθηκε και η εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας ενισχύθηκε. Αλλά δεν ήταν μόνο κοινοτικές δραστηριότητες που ακυρώθηκαν αλλά και ιδιωτικές. Μεταξύ των ακυρωθέντων εκδηλώσεων ξεχωρίζω στην Αθήνα την ακύρωση της παρουσίασης του (εξαιρετικού) βιβλίου «Η ζωή απ’την αρχή» του Δρ. Ι.Σιμπή/K.Λάμψα στις 3/6 με συντονιστή τον Π.Μανδραβέλη που αφορά την ελληνοεβραϊκή μετανάστευση μετά τον Β’ΠΠ – δυστυχώς κανείς βλέπει οτι οι καταστάσεις του 1945 δεν διαφέρουν όσο θα περίμενε κανείς μετά από 65 χρόνια. Ταυτόχρονα ξεχώρισαν στην Θεσσαλονίκη τα συνθήματα έξω από το Εβραικό Μουσείο που μερικοί διαδηλωτές, που αποσπάσθηκαν από κύρια διαδήλωση υπέρ της Γάζας, φώναξαν. Τα συνθήματα στους τοίχους νομίζω οτι όλοι είχαμε την ευκαιρία να τα δούμε.

ο Σ/ης Μ.Φριζής/πηγή: Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Στη Χαλκίδα ανώδυνη, αλλά αποκαλυπτική, υπήρξε η ματαίωση της τελετής αποκάλυψης του ανδριάντα του Συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, εβραίου ήρωα πολέμου που έπεσε στο μέτωπο αποκρούοντας την ιταλική εισβολή τις πρώτες κρίσιμες ημέρες το 1940, στην γενέθλια του πόλη. Η τελετή ήταν προγραμματισμένη εδώ και μήνες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναγγείλει την παρουσία του. Στις 1/6 o Δήμος Χαλκιδέων, με δήμαρχο τον Θανάση Ζεμπίλη (Νέα Δημοκρατία) έβγαλε λάβρες ανακοινώσεις εναντίων των δολοφόνων, εγκληματιών, βαρβάρων ισραηλινών. Στις 2/6, ακριβώς την επόμενη μέρα και μόλις 4 ημέρες πριν την εκδήλωση, o Κ.Παπούλιας ανακαλύπτει ένα κώλυμα για να μην παραστεί και ο Δήμος Χαλκιδέων αποφασίζει να ματαιώσει την εκδήλωση. Ταυτόχρονα φρόντισε να ξεκαθαρίσει οτι αν ποτέ γίνει η όποια τελετή, ο Πρέσβης του Ισραήλ στο οποίο ζουν μερικοί από τους απόγονους του Μ.Φριζή είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Ο Δήμος της Χαλκίδας έχει κάθε δικαίωμα να ακυρώνει την τελετή, δείχνοντας εμπράκτως την απόλυτη έλλειψη εκτίμησης που έχει για τους δημότες του που έδωσαν την ζωή τους για την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως, που υποτίθεται εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, δεν το έχει. Δυστυχώς ο κ.Παπούλιας ήδη την δεκαετία του ’80, από την θέση του Υπουργού των Εξωτερικών, προχώρησε σε ενέργειες που έδειχναν οτι θεωρεί τους εβραίους πολίτες της Ελλάδας ως αναλώσιμους. Είτε αυτό αφορά την καταδίωξη Γερμανών εγκληματιών πολέμου, είτε τρομοκράτες που συλλαμβάνονταν με δεκάδες κιλά εκρηκτικών και στόχο την Εβραϊκή Κοινότητα αυτής της χώρας. Δυστυχώς ο κ.Παπούλιας έχει κάνει ξεκάθαρο οτι δεν συμπαθεί και πολύ τον Ελληνικό Εβραϊσμό – το γεγονός οτι βρίσκει τον χρόνο να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην Γάζα αλλά όχι τις δεκάδες βίαιες επιθέσεις ενάντια στην εβραϊκή κοινότητα της ίδιας του της πόλης, στα Ιωάννινα, είναι αποκαλυπτικό. Τουλάχιστον είναι θετικό οτι δεν αισθάνεται καν την ανάγκη να τηρεί τα προσχήματα και υπερήφανα υπηρετεί το τρίπτυχο Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών από ένα αξίωμα από το οποίο αποκλείονται οι Εβραίοι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος. Ίσως με αυτή την έννοια καλώς έκανε και ακύρωσε την συμμετοχή του δείχνοντας απτά το πώς αντιλαμβάνεται τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η βεβήλωση του 2004 στην Κομοτηνή/Πηγή:Παρατηρητής

Στην Κομοτηνή είχαμε τον βανδαλισμό του Μνημείου της Σοά/Ολοκαυτώματος. Περίπου 800 εβραίοι χάθηκαν στην Κομοτηνή από τους Βούλγαρους και Γερμανούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι το μνημείο κτίσθηκε μετά από 61 χρόνια με χρήματα του Ελληνικού Εβραϊσμού και μόνο αφού το ΚΙΣ παραχώρησε την κυριότητα του οικοπέδου που βρίσκονταν η Συναγωγή στον Δήμο – μια μάλλον συμφέρουσα οικονομική συναλλαγή για τον Δήμο Κομοτηνής. Η τελετή το 2004 διανθίστηκε από τις συνηθισμένες κραυγές ενάντια στο Ισραήλ από τον δήμαρχο Τάσο Βαβατσικλή (ΠΑΣΟΚ) ο οποίος βρίσκονταν σε εμφανή σύγχυση και δεν καταλάβαινε το που βρίσκονταν και το τι αφορούσε η τελετή. Δύο μήνες μετά είχαμε τους πρώτους βανδαλισμούς, φωτογραφία των οποίων παραθέτω εδώ αριστερά. Έκτοτε είχαμε και άλλους βανδαλισμούς και στις 5/6/2010 είχαμε και την πρώτη σύλληψη, μετά από χρόνια, ενός φοιτητή την ώρα που διάνθιζε το μνημείο με αγκυλωτούς ναζιστικούς σταυρούς ως πράξη αλληλεγγύης για τα τεκταινόμενα στην Γάζα, (δικά του λόγια). Αξίζει τον κόπο να διαβάσει το άρθρο για τους σημερινούς βανδαλισμούς στην τοπική εφημερίδα Χρόνος της Μελαχροινής Μαρτίδου: η δημοσιογράφος όχι μόνο δικαιολογεί τον δράστη λέγοντας οτι στόχος του δεν ήταν οι νεκροί του Ολοκαυτώματος αλλά το Ισραήλ (προφανώς θεωρεί τους αναγνώστες ηλίθιους) αλλά δείχνει και την προβληματική δημοσιογραφική της επάρκεια ονομάζοντας το «μνημείο των ισραηλινών«.

Επιπλέον στην γειτονική Καβάλα όπου περίπου 1800 Εβραίοι χάθηκαν είχαμε τον βανδαλισμό του Εβραϊκού Νεκροταφείου της πόλης με συνθήματα όπως «Εβραίοι Εγκληματίες», με διαγραμμένα Άστρα του Δαυίδ και άλλα όμορφα, (σύντομες πληροφορίες για το νεκροταφείο εδώ). Είναι ενδιαφέρον οτι η πληροφορία δεν κυκλοφόρησε από το ΚΙΣ και ούτε εμφανίζεται στις τοπικές εφημερίδες. Ακριβώς για αυτό δεν γνωρίζω αν είναι μόνο γκραφίτι στους τάφους ή κάτι χειρότερο. Το γιατί οι χριστιανοί κάτοικοι της Καβάλας επιθυμούν να αγνοούν αυτές τις επιθέσεις μπορούμε να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις – το γιατί το ΚΙΣ τις αποκρύπτει δε μπορώ να το καταλάβω. Η λογική του να κατεβάζουμε τα στόρια και να περιμένουμε την μπόρα να περάσει, την έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. Ελπίζω στο μέλλον να συνειδητοποιήσουμε οτι η αρετή της μετριοπάθειας δεν σημαίνει εθελοτυφλία.

Υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν οτι φταίει η κατάσταση στην Μέση Ανατολή για αυτές τις νέες επιθέσεις. Ο αντισημιτισμός έχει αιώνες ζωής και δεν πάψαμε ποτέ να έχουμε ακραίες εκδηλώσεις του στην Ελλάδα – η ιδέα οτι ξαφνικά ο αριστερός που επιχείρησε να βανδαλίσει την Συναγωγή της Λάρισας το 2009 ή ο φοιτητής που βανδάλισε το μνημείο στην Κομοτηνή τις προάλλες το έκαναν γιατί ξαφνικά ο αντισημιτισμός έπαψε και υπάρχει μόνο ο αντισιωνισμός, είναι μια ιδέα που προωθείται από ανθρώπους ιστορικά αδαείς και που επιθυμούν να μεταθέσουν σε άλλους τις ευθύνες για την ύπαρξη του μίσους στην Ελλάδα. Ίσως αυτοί ζούνε σε μια ιδεατή, ουτοπική χώρα που ο αντισημιτισμός είναι έργο μόνο του Κ.Πλεύρη και της Χρυσής Αυγής – στην δική μου χώρα ξέρω οτι απλοί άνθρωποι έσπαζαν κρανία για να βρουν χρυσαφένια δόντια στους τάφους της Θεσσαλονίκης μετά τον πόλεμο, ενώ σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετούμε θωρακισμένες πόρτες είτε γιατί ο Νομάρχης Κατσανεβάκης του προοδευτικού Συνασπισμού απειλεί με λαϊκές κινητοποιήσεις αν ανοίξουμε μια πανάρχαια συναγωγή για να προσευχηθούμε, είτε γιατί νεοναζιστές σπάνε τάφους και βεβηλώνουν σωρούς στα Ιωάννινα.

Φαινόμενα αντισημιτικής βίας και βανδαλισμών αποτελούν μια μόνιμη παρουσία. Απλώς ενδεικτικά αναφέρω οτι νωρίτερα τον Μάιο του 2010 άγνωστοι είχαν προσπαθήσει να σπάσουν το Μνημείο Σοά/Ολοκαυτώματος της Ρόδου – εκείνο στο οποίο ουρούσαν με φόντο νεοναζιστική μουσική μαθητές του Βενετοκλείου Λυκείου σε βίντεο τους το 2008. Αυτή τη φορά, οι ζημιές ήταν επιφανειακές, όπως μπορούμε να δούμε από τις φωτογραφίες. Το Μνημείο είναι φτιαγμένο από γρανίτη και παρά τις προσπάθειες τους κατάφεραν μόνο να το ραγίσουν ελαφρά. Το συμβάν έγινε γνωστό όταν δύο ολλανδοί τουρίστες επικοινώνησαν με τα γραφεία της τοπικής Ισραηλιτικής Κοινότητας, δείχνοντας φωτογραφίες που τράβηξαν με το κινητό τους τηλέφωνο. Η, σωτήρια, επιλογή του γρανίτη συνδέεται και με τις καταστροφές άνευ προηγουμένου που είχε δεχτεί όταν εγκαινιάστηκε το 2002 όταν και καταστράφηκε ολοκληρωτικά και οι εργάτες είχαν δεχθεί επιθέσεις με πέτρες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αξίζει να σημειώσουμε οτι ο Νομάρχης Ρόδου Γιάννης Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ), όταν πληροφορήθηκε για το συμβάν από την Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου ανταποκρίθηκε άμεσα και μάλιστα προσφέρθηκε την αποκατάσταση της ζημιάς να την αναλάβει η Νομαρχία Δωδεκανήσου – δεν είναι συχνό φαινόμενο και του αξίζουν συγχαρητήρια. Βέβαια οφείλω να παρακαλέσω την Ελληνική Αστυνομία, που είμαι σίγουρος οτι έχει κάθε καλή πρόθεση, να προσέχει στις ανακοινώσεις τις γιατί εκείνο το «Ισραηλινή Κοινότητα Ρόδου» βγάζει μάτι.

Bonus και εξαιρετικά αστεία υπήρξε η κατάληψη ισραηλινής εταιρίας αρδευτικών έργων Netafim στην Αθήνα από την οργάνωση Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα που ανήκει στον χώρο του ΣυΡιζΑ στις 4/6 – εδώ η ανακοίνωση τους. Το συγκεκριμένο γεγονός το αναφέρω μόνο ως ενδεικτικό της απόλυτης έλλειψης παιδείας και σοβαρότητας σημαντικών κομματιών της Αριστεράς που βαυκαλίζονται οτι μάχονται κατά του ρατσισμού. Αλλά αυτό το γεγονός αξίζει μια ξεχωριστή ανάρτηση γιατί η συνεπής προσπάθεια τους να ρεζιλεύονται λόγω της ιδεολογικής ασυναρτησίας του λόγου τους αξίζει μια ξεχωριστή ανάρτηση.

Οπότε κοιτώντας το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί οφείλω να ομολογήσω οτι την γλυτώσαμε φτηνά τις τελευταίες 2 βδομάδες από τους φιλοπαλαιστίνιους (κατά δική τους ομολογία – ας μην ξεχνιόμαστε) συμπολίτες μας: ο συνήθης αντισημιτικός εμετός σε εφημερίδες και τηλεόραση, μερικές εκδηλώσεις ματαιωμένες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να φτύνει την μνήμη των εβραίων που θυσίασαν την ζωή τους για την Ελλάδα, λίγες κεκαλυμμένες απειλές έξω από το Εβραικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, μερικοί βανδαλισμοί σε Κομοτηνή και Καβάλα – πάνω, κάτω τα συνηθισμένα που συμβαίνουν κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες.

ENHMEΡΩΣΗ (16/6):

Ευχαριστώ τον Λ.Σ. για την αποστολή φωτογραφιών από αντισημιτικά γκραφίτι που εμφανίστηκαν 13/6 στους τοίχους της Συναγωγής Καχάλ Σαλόμ της Ρόδου.


English

I was meaning to blog on a different subject and only make a passing mention on the attacks on the Jewish population of Greece, under the pretext of the recent events in Gaza. Unfortunately the new graffiti appearing in the Jewish Cemetery of the city of Kavala force me to present the events of the past 2 weeks separately so that they can be found in one post.

"Cannibal Jew" - photo appearing in a "progressive" blog

If one compares the latest events to the orgy of antisemitic violence of January of 2009 one must admit that the incidents were few. The attacks were mainly antisemitic propaganda and vandalisms. Most prominent were certain journalists, top officials of the Greek Church like the infamously antisemitic Metropolite of Piraeus and certain leftist activists – the Far Right was at a loss this time since their antisemitic rage was countered by the material support of islamist groups to the turkish ships of Free Gaza, which sailed from the turkish-occupied part of Cyprus. I honestly cannot quote here the antisemitic articles in the greek media, there are dozens of them. Indicatively I’m putting here a photograph appearing in a «progressive» and «antiracist» blog in an article entitled: «A Jew, Israeli, Israelite, Zionists (or how else they’re called) satiated with the blood of peaceful activists – May the blood fall on their heads – Shame to their bad root/race – Shame to the entire human race who puts up with them». Every antisemitic stereotype of the past centuries, (the blood libel, the Christ-Killers, the racist science), mustered to serve the Palestinian cause as my compatriot claims.

When the news of the clashes between the turkish ship and the Israeli Defense Forces broke, with the memories of the January ’09 being still fresh, the Jewish Communities across Greece canceled every non-essential function. Elementary Schools and Elder’s Homes in Athens/Salonica/Larisa activated the crisis security measures; both Greek Police protection was increased, but also precautionary measures were taken by the internal security department. Not only communal events were canceled but also private initiatives. Among the canceled events the most highly profiled was the book presentation in Athens «Η ζωή απ’την αρχή» by Dr.I.Schiby/K.Lampsa on June 3rd with the famous greek journalist P.Mandravelis acting as a moderator; the book dealing with Greek Jewish immigration after the Shoah and the events proving that we’re not as far from 1945 as we should be. Contemporaneously one must take note of a splinter groups of protesters which split from a main pro-Gaza demonstration in Salonica to shout slogans in front of the Jewish Museum. The graffiti on the walls of the greek cities I believe all of us who live in Greece have had the opportunity to see.

Col.M.Frizis/source: Jewish Museum of Greece

In Halkida (Chalkida) painless but immensely revealing was the cancellation of the dedication of a statue to the Colonel Mardochaios Frizis, a jewish war hero who fell in the front defending the italian invasion of 1940, in his birth city. The ceremony was scheduled months ago and the President of the Hellenic Republic Karolos Papoulias had announced his presence. On June 1st the Municipality of Halkida and it’s mayor Thanasis Zembilis (New Democracy, conservatives) issued a heated condemnation against the murderous, criminal and barbaric nation of Israel. On June 2nd, the very next day and just 4 days before the ceremony, the greek President Papoulias «discovers» a problem that prevents him from attending the ceremony and the Municipality of Halkida decides to cancel it. It also specifies that if the ceremony ever takes place, the ambassador of Israel where some of the family of Frizis live now, is persona non grata.

The Municipality of Halkida has every right to cancel the ceremony, showing how it does not value his citizens that gave their life for Greece. But the President of the Hellenic Republic, who supposedly is the president of all Greeks, does not. Unfortunately Mr.Papoulias already from the ’80s, when he was the Minister of Foreign Affairs, has shown that he considers Greek Jews as expendable. Either this being refusing to chase German Nazi war criminals, or terrorists captured with tenths of kilos of explosives aiming to kill members of the Greek Jewry. Unfortunately one can only deduce that mr.Papoulias does not really like Greek Jews – the fact that he finds time to comment of what happens in Gaza but not the tenths of violent attacks in his own birth city is quite revealing. At least I appreciate that he does not see the need to maintain appearances and proudly serves the motto Greece of Greek Christians by his appointment to the Presidency of the Republic, an office that no Greek Jew can take according to the Greek Constitution. So maybe he did good to cancel his participation, showing to the rest of us of how he perceives the institution of the Presidency of the Hellenic Republic.

Η βεβήλωση του 2004 στην Κομοτηνή/Πηγή:Παρατηρητής

In Komotini we had the vandalism of the local Shoah Memorial. Around 800 Jews perished during the bulgarian/german occupation of Komotini; one must point out the fact that the monument was built after 61 years with the financial backing of the Central Jewish Board and only after giving to the Municipality the lot on which the demolished synagogue stood – a rather advantageous economic transaction for the Municipality of Komotini. The dedication ceremony of 2004 was indicative of how similar things go about in Greece – the mayor Tasos Vavatsiklis (PASOK, socialist) was apparently at a loss not having a clue of what the ceremony was about and proceeded to a heated invective against Israel. Just two months later we had the first vandalism, a photo of which is presented to your left. Since then we have had more incidents and in June 5th we had the first arrest of a university student who painted swastikas as an act of solidarity to the people of Gaza, (his saying). It’s in Greek but the article of the local newspaper Chronos by Melahrini Martidou is indicative of how these incidents are viewed: she justifies the perpetrator telling us that his target were not the exterminated Jews of Komotini but Israel, apparently considering her readers idiots. Plus she shows her problematic grasp of what the Jews are , thus revealing a complete lack of journalistic quality calling the Shoah Monument as «the monument of the israelis«.

In the nearby city of Kavala, where 1800 Jews were murdered by the Germans/Bulgarians, we have had the vandalism of the Jewish Cemetery with graffiti speaking of «Jewish Criminals» and with the Stars of David crossed out, (some brief info on the cemetery here). I found interesting that the information was not circulated by the Central Jewish Boards and does not appear in local newspapers. That’s why I have no clue if this refers to simple vandalism or we had a more serious incident. To why the Christian inhabitants of Kavala wish to ignore these attacks one can make assumptions – why the CJB hides them is a thing I cannot understand. The mentality of shutting the blinds and waiting for the storm to pass has been a choice that cost dearly to Jewry. I hope in the future the virtue of moderation is not to be mistaken with the vice of turning a blind eye.

There are some who believe that the Middle East situation is to blame for these new attacks. Antisemitism has a past spanning centuries and we have never ceased to see extreme manifestations of it in Greece. The belief that the leftist who attempted to vandalize the Synagogue of Larisa in 2009, or the neonazi student who vandalized the Shoah Memorial in Komotini this year did it because suddenly antisemitism ceased to exist and we have only antizionism, is a tale advanced only by historically ignorant persons who wish to shift responsibilities for the thriving of hatred in Greece to others. Maybe they live in a fantasy country where antisemitism is a work only by neonazi groups – in my country after the war simple men smashed jewish sculls to retrieve golden fillings, while today we are forced to install armored doors either because the liberal prefect of Hania threatens with violence if we open an ancient synagogue to pray, or because neonazis roam Ioannina destroying the cemetery in tenths of attacks.

Manifestations of antisemitic violence and vandalism are a constant fact. Just indicatively I’m going to speak about the attempted defacement of the Shoah Memorial in Rhodes – the same memorial that students of the Venetokleio High School peed on in a video with neonazi soundtrack. This time the damages were only superficial as one can see in the photo. The Memorial is made by solid granite and it was a choice linked to the devastating damages inflicted during its construction in 2002 which included the throwing of rocks to the workers. The incident became known when dutch tourists communicated with the offices of the local Jewish Community showing the photos taken by their cellphones. In this particular case one cannot but praise the Prefect Yiannis Mahairidis (PASOK, socialist) who, when he was informed by the JCR, immediately responded and even volunteered to cover the damages – such a behavior is not common and he deserves our warm congratulations. Of course I must ask the Greek Police, who maybe wished well, to be more careful in their announcements because this «Israeli community» makes the eye pop.

An added bonus to this post was the ridiculous occupation of the israeli irrigation company Netafim in Athens by the leftist group Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα on June 4th. The specific event is mentioned as indicative of their lack of education and professionalism by a significant part of the Left who fool themselves that they fight racism. But that event is worth a post of its own because their constant effort to ridicule themselves because of their ideological incoherence has a special weight this time.

So looking back at what could have happened by our pro-Palestinian (by their own admission) compatriots I must admit that we got off cheaply this time: the past two weeks we had the usual antisemitic vomit in newspapers, TV’s and blogs, some events canceled, the President of the Republic spitting on the graves of the Jews who sacrificed their life for Greece, some veiled threats outside the Jewish Museum of Salonica, some vandalisms in Komotini and Kavala; thereabout what happens each year for decades.

UPDATE (16/6):

I would like to thank L.S. for sending me the photos of antisemitic graffiti appearing in the Synagogue Kahal Kadosh of Rhodes on June 13th.

133 Σχόλια to “Μεθεόρτια της Γάζας σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Χαλκίδα,Κομοτηνή,Καβάλα/The Gaza sideshow in Athens,Salonica,Halkida,Komotini,Kavala”

  1. grsail said

    Την ώρα που εσείς κόπτεσθε για τον ανδριάντα του Συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή (!) στο χυδαιωδέστερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην Γάζα, άνθρωποι υποφέρουν και χάνουν την ευκαιρία τους στην ζωή.

    Μήπως είναι ώρα να κατεβείτε από τα σύννεφα και να αντιλήφθητε το μέγιστο του ατοπήματος που συντελείται εκεί ;

    Όσο συνεχίζονται τα ανθρωπιστικά εγκλήματα του μικρού αυτού κράτους τόσο και εμείς θα ξεπερνούμε τους εαυτούς μας όταν είναι να καυτηριάσουμε και να διαμαρτυρηθούμε για το ατόπημα και την κατάφωρη αδικία που μπροστά στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας συντελείται εκεί επί δεκαετίες.

    Ένα επιθετικό, άδικο και στρατοκρατούμενο κράτος όπως αυτό του Ισραήλ που έμμεσα κομπάζει διότι «είναι και πυρηνική δύναμη» είναι βαθιά ντροπή και κίνδυνος για όλη την ανθρωπότητα.

    Το ξέπλυμα της ντροπής, η επαναφορά σε ορθότερους δρόμους κοντά στις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης είναι στα χέρια του Εβραϊκού (ή όπως αλλιώς θέλετε να σας λένε) λαού.

    Εσείς οι άνθρωποι που μεγαλώσατε ελεύθεροι και ασφαλείς σε άλλες χώρες πρέπει να κάνετε την αρχή.
    Εσείς πρέπει να δώσετε το παράδειγμα.
    Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για ολόκληρη την περιοχή.

    Τα παιδιά της Γάζας έχουν δικαίωμα στην ζωή στην μόρφωση και στην ευτυχία τουλάχιστον όσο ο Συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής έχει στην μνήμη !

    (στο χέρι σου φίλε μου να το μεταφράσεις και στα Αγγλικά …)

    grsail

  2. sarant said

    Αμπραβανέλ, το περίεργο είναι ότι αυτή τη φορά ακούστηκαν πάρα πολλές φωνές συμπάθειας προς το Ισραήλ από πατενταρισμένους ακροδεξιούς, επειδή ο «αντίπαλος» ήταν η Τουρκία. Ο μητροπολίτης Πειραιώς αυτή τη φορά ήταν μειοψηφία. Οπότε, προκαλεί εντύπωση η ομοβροντία βεβηλώσεων, διότι θα περίμενε κανείς το αντίθετο.

    Ωστόσο, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω με ποια λογική βάζετε μαζί στις βεβηλώσεις των νεκροταφείων και τις άλλες χαμερπείς ενέργειες αντισημιτικής βίας την κατάληψη της ισραηλινής εταιρείας. Μπορεί να διαφωνείτε με την κατάληψη (κι εγώ δεν ξέρω αν συμφωνώ) αλλά πρόκειται για κάτι που συνηθίζεται εναντίον ως διαμαρτυρία για την πολιτική κρατών, και έχει γίνει κατά κόρον σε πολλές άλλες περιπτώσεις -είναι κίνηση διαμαρτυρίας, πολιτική κίνηση δηλαδή, και αλίμονο αν την τσουβαλιάσουμε μαζί με τις παλιανθρωπιές των αντισημιτών. Με τη λογική σας, την επόμενη φορά θα βάλετε στον κατάλογο και τα επικριτικά άρθρα κατά του Ισραήλ.

    (Η περίπτωση του Φριζή είναι ιδιότυπη. Καλώς αναβλήθηκε η εκδήλωση, κατ’ εμέ, διότι θα ήταν απρέπεια απέναντι στον ήρωα να επισκιαστεί η οφειλόμενη τιμή από ένα γεγονός της επικαιρότητας. Βέβαια, ο δήμος Χαλκίδας έχει αργήσει μερικές δεκαετίες να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή, οπότε δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία).

  3. grsail said

    ΥΓ.
    Για την φωτογραφία – δυστυχώς – επιμένω.
    Είναι μια ακραία ίσως αλλά δικαιολογημένη μορφή διαμαρτυρίας.
    Θα το ξανακάνω και εγώ αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι με την πρώτη δοθείσα αφορμή.

    grsail

  4. Συμφωνώ και εγώ διαφωνώντας για την Νεταφίμ: οι καταλήψεις είναι παντού και πάντα καφρίλες κάφρων, αλλά εν πάση περιπτώσει στην Ελλάδα ζούμε και ισραηλινή εταιρεία στοχοποίησαν διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του Ισραήλ. Όπως θα έκαναν και σε μια αμερικανική εταιρεία για την πολιτική των ΗΠΑ.

    Κατά τα λοιπά, ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

  5. A. Ioannou said

    Δεν γνωρίζω μεν πως σκέφτηκε ο Α. όταν συμπεριέλαβε την κατάληψη της Ισραηλινής εταιρίας Netafim στις τελευταίες αντισημιτικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, αλλά κατά τη δική μου άποψη σωστά έκανε: Μιά ιδιωτική εταιρία, που σε τελική ανάλυση κανείς δεν γνωρίζει ποιές είναι οι πεποιθήσεις των διευθυνόντων της (πιθανώς να είναι και μερικοί απ’ αυτούς αντίθετοι στις πράξεις της Ισραηλινής κυβέρνησης, μαζί με πολλούς άλλους Ισραηλινούς – δεν είναι μόνο οι Έλληνες που έχουν το «προνόμιο» να διαφωνούν με τις ενέργειες των εκάστοτε κυβερνήσεών τους), γινεται αντικείμενο επίθεσης με μόνη αιτία την καταγωγή/θρησκεία/γλώσσα των εργαζομένων σ’ αυτή, δηλαδή ακριβώς όπως και οι Έλληνες Εβραίοι γίνονται στόχοι λόγω της (στο απόμακρο περελθόν) καταγωγής και θρησκείας τους.

  6. Λουης said

    Αμπραβανελ-

    Καταννοω ως ενα βαθμο την οπτικη σου και τις εμπειριες σου. Ειναι φυσικο εσυ και ολοι οι Ελληνοεβραιοι να νιωθετε στριμωγμενοι, κατατρεγμενοι και οργισμενοι, και ειδικα αυτην τη χρονικη στιγμη να φοβαστε και για την ασφαλεια σας. Νομιζω οτι μεσα στη συναισθηματικη φορτιση, εκφραζεσαι με εναν τροπο που ισως αργοτερα θα αναθεωρουσες.

    1) Κατακρινεις τον Προεδρο της Ελληνικης Δημοκρατιας. Υιοθετεις τον λιβελο οτι δηθεν προστατεψε τρομοκρατες με εκρηκτικες υλες που ειχαν στοχο Ελληνες Εβραιους. Ο συγκεκριμενος Προεδρος οφειλει τον σεβασμο μας για την ιστορικη του διαδρομη και προσφορα στην Πατριδα, περα απο το σεβασμο που του αρμοζει λογω του αξιωματος του. Δεν ειναι ενεργεια χωρις σημασια η αρχικη του αποφαση να παραβρεθει στην τελετη αποκάλυψης του ανδριάντα του Συνταγματάρχη Φριζή. Επιπλεον, ο Παπουλιας, ως προεδρος εμπροσωπει το ελληνικο κρατος και ειχε καθε δικαιωμα, εκδηλωνοντας την «διμπλωματικη ενοχληση» της Ελλαδος, να προσδιορισει οτι δεν επιθυμουσε την παρουσια εκπροσωπου του κρατους του Ισραηλ τη στιγμη που αυτο ειχε προχωρησει στις συγκεκριμενες ενεργειες. Στο κατω-κατω τι γυρευε εκει Ισραηλινος εκροσωπος? Η αιτιαση οτι μενουν στο Ισραηλ απογονοι του συνταγματαρχη ειναι τουλαχιστον αστεια. Γενικα, εισαι εμφανως προκαταλειμμενος ενατια στον Παπουλια.

    2) Πουθενα δεν οριζει το Ελληνικο Συνταγμα οτι Προεδρος του κρατους δεν μπορει να ειναι Εβραιος. Εκτος και αν εκλαμβανεις το αρθρο 33.2 (ορκος στην Αγια Τριαδα) ως εμμεσο προσδιορισμο της θρησκειας του Προεδρου. Ομως υπαρχουν και τα αρθρα περι ατομικων δικαωματων του πολιτη. Περαν αυτου, μια τετοια νομοθεσια θα παραβιαζε τους νομους της Ευρωπαικης Ενωσης. Και βεβαια, συνταγματολογος δεν εισαι. Αλλα εισαι αρκετα σοβαρος ως μπλογκερ για να μην πετας τετοια “cheap shots.”

    3) Εμμενεις στην θεωρηση σου οτι η κριτικη συγκεκριμενων ενεργειων απο συγκεκριμενα στοιχεια του Ισραηλ ισουται με αντισημιτισμο. Θα συμφωνησουμε οτι διαφωνουμε. Αυτη η συζητηση διεξαγεται σε ολο το ιντερνετ – πολλοι εβραιοι του Ισραηλ και της διασπορας δεν βλεπουν αντισημιτισμο και υπαρχουν εντονες συζητησεις (οπως γνωριζεις) μεταξυ παραδοσιακων σιωνιστων και μιας γενιας Εβραιων (J Street) που, παραμενοντας πιστοι στο οραμα του Ισραηλ, ωστοσο αναγνωριζουν τις αντιφασεις του σημερινου Ισραηλινου κρατους.

    4) Οσο για τους ανεγκεφαλους στους οποιους αναφερεσαι, don’t waste your energy. Ειναι οι ιδιοι νεοελληνες που σπανε βιτρινες και πανεπιστημιακες αιθουσες το πρωι και πιατα στα μπουζουκια το βραδυ; που υπερασπιζονται τους Αραβες σημερα, και αυριο κυνηγανε τους Αλβανους, Κουρδους και αλλους μεταναστες; που κατακρινουν τους πολιτικους, οταν οι ιδιοι τους εκλεγουν; που μιλανε για ιστορια, οταν δεν γνωριζουν την ελληνικη ιστορια, συμπεριλαμβανομενης της ιστοριας των ελληνοεβραιων, και βεβαια, παρα τα φροντιστηρια για το πανεπιστημιο δεν ξερουν την διαφορα αναμεσα σε ισραηλινους και σε ισραηλιτες. Αυτοι ειναι, δυστυχως, οι νεοελληνες. Ο αντισημιτισμος τους ειναι γνωστος, και αποτελει μιαν μονο εκφανση της μισαλλοδοξιας, ομφαλοσκοπησης, αγνοιας και επαρχιωτισμου μεγαλου μερους της ελληνικης κοινωνιας.

    Λουης

  7. Noσφερατος said

    »Bonus και εξαιρετικά αστεία υπήρξε η κατάληψη ισραηλινής εταιρίας αρδευτικών έργων Netafim στην Αθήνα από την οργάνωση Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα που ανήκει στον χώρο του ΣυΡιζΑ στις 4/6 – εδώ η ανακοίνωση τους. Το συγκεκριμένο γεγονός το αναφέρω μόνο ως ενδεικτικό της απόλυτης έλλειψης παιδείας και σοβαρότητας σημαντικών κομματιών της Αριστεράς που βαυκαλίζονται οτι μάχονται κατά του ρατσισμού. »

    Αbravanel αισθανομαι την αναγκη να σου πω το εξής
    – Η καταληψη μπορει να ηταν λαθος και να οφειλεται στην φορτιση της στιγμής
    – Ομως φυσικός συμμαχος των ελληνων εβραιων στην παλη κατα του αντισημιτισμου ηαν και ειναι το αντιρατσισικό κινημα
    ε θελω να σε ενημερωσω οτι το Δικτυο ειναι η Ψυχή του αντιρατσιστικου κινηματαος τουλάχιστον στις μεγαλεςπολεις ..Και εχει δωσει ουκ ολιγες μάχες και στην (πραξη) καταπολέμηση του αντισημιτισμου…

    Κοιτα φιλε .. Αρχιζουν να με στενοχωρουν πολύ ορισμένα πραγματα ..
    Πραγαμτι ο αντισημιτισμός διεισδυει σε καποια κομματια της Αρσιτερας λογω αγνοιας , ελλειψης παιδειας αλλά και απο την αλλη εξαιτιας στην Φονταμενταλιστική και ακρως εθνικιστική και Υστερική σταση του κρατους του Ισραήλ εναντι των παλαιστινιων που ενθαρυνει και ανα-τροφοδοτει τον αντιπαλο φονταμενταλισμό της Χαμας και αλλων ..
    Ειναι δουλεια βεβαια της Αριστεράς να καταπολεμησειτον αντισημιτισμο και εντος της και στη κοινωνια αλλά και δουλεια των εβραιων -ελληνων και μή -να ενημερωσουν ,να διαχωρισουν οσο το δυνατον την θεση τους απο την απανθρωπη ακροδεξια και αθλια πολίτική της Ηγεσιας του Ισραήλ εναντι του παλαιστινιακου λαου και να εμποδισουν και αυτοι ετσι την εξαπλωση του εθνικισμου ..Αν οι ελληνες εβραιοι θεωρησουν οτι μπορει να βρουν συμμαχους μεταξύ …ελληνων εθνικιστών του Λάος η δεν ξερω αλλο τι στην βαση οτι ειμαστε ελληνες και εβραιοι …αρχαιοι λαοι κλπ οπως προτεινε ο κ Φριζής ( βλ και δημοσιευμα του Ιου στην Κ. Ε ) ε τοτε μαλλον ολοι παμε κατα ..διαολου ..

    Η καταπολεμηση του αντισημιτισμου δεν μποει παρα να βασιζεται στην Ανθρωπιά και στον γενικώτερο Αντιφασισμό .. Δεν μπορει να βασιζεται σε λυκοφιλίες και κρατικά συμφεροντα .. Και η ανθρωπιά και ο Αντιιφασισμός οπως και η καταπολέμηση του Αντισημιτισμου ηταν ανεκαθεν υποεση της Αριστεράς με την ευρυτερη εννοια του ορου ..απο τον καιρο του Ζολά τουλαχιστον …
    αυτά ……

  8. plagal said

    Διαφωνω εντελως με αυτο που γραφεις με την καταληψη της Νεταφιμ.

    Πρωτον, γιατι συγχεεις εδω τον αντισημιτισμο με την αντιθεση στις πολιτικες του Ισραηλ (αυτο που γραφει ο κος Α. Ιωαννου παραπανω ειναι νομιζω αστειο: το …θρησκευμα των εργαζομενων ή των διευθυνοντων ειναι εντελως ασχετο, το καθεστως της ως Ισραηλινη πολυεθνικη εταιρεια οχι. Και οι εταιρειες δεν εχουν πιστευω και πολιτικες αποψεις, ειναι πολυ συγκεκριμενοι μηχανισμοι παραγωγης και αναπαραγωγης πλουτου και εκμεταλλευσης ανθρωπων και υλικων πορων).

    Δευτερον, γιατι ειναι *υπερβολικα* τραβηγμενο να βαζεις μια συμβολικη καταληψη ενος κτηριου για ενα περιορισμενο χρονικο διαστημα οπου δεν εγιναν (αποσο ξερω) ζημιες, φθορες ή επιθεσεις στην ιδια μοιρα με αντισημιτικη βια και λογο, με βανδαλισμους μνημειων κτλ. Μη χανουμε το μετρο.

    Και τριτον, γιατι τελικα νομιζω οτι η επιλογη της εταιριας, απο τον συγκεκριμενο κλαδο (υδρευση/αρδευση) της Ισραηλινης βιομηχανιας ηταν *εξαιρετικα* επιτυχημενη, περισσοτερο ισως αποσο φανταζονταν οι διοργανωτες της εκδηλωσης. Και αναφερομαι εδω συγκεκριμενα στο ρολο που παιζει ο σφετερισμος των υδατινων πορων της Δ.Οχθης στο στησιμο του Ισραηλινου Απαρτχαιντ. Παραπεμπω σχετικα στη μεταπτυχιακη εργασια της Ιλαριας Γκιλιολι «Networks of Power. Water, Infrastructure and Territory in the West Bank, Occupied Palestinian Territories», διαθεσιμη εδω: https://tspace.library.utoronto.ca/handle/1807/24249

    Για τα υπολοιπα μια χαρα τα λες.

  9. DiKra said

    Η αριστερά του Ζολά υπάρχει ακόμα; Αναρωτιέμαι…

  10. Β.Δ. Καργούδης said

    Μόλις διάβασα την αντίθεση του Αμπ. -και μάλιστα με τη διατύπωση για δώρο- στην κατάληψη των γρ. της εταιρείας, ετοιμάστηκα να τον αντικρούσω γιατί φέτος, τυχαία με καθοδήγησαν σε μια εκπληκτική βιβλιογραφία για το πώς ασκείται μελετητικά ένα είδος κυβερνητικού σχεδιαστικού-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ρατσισμού (κατά 90% με ισραηλινές πηγές) κυρίως στα Κατεχόμενα (και μάλιστα χωρίς καμιά σχέση με Εποικισμούς).
    Και χωρίς να ξέρω, υπέθεσα, ήλπισα μάλλον, ότι, δεν μπορεί, η εταιρεία αυτή, ΚΑΠΩΣ θα ήταν εμπεπλεγμένη σε τέτοιου τύπου δράσεις.
    Αμ δε!
    Οι ελπίδες κατέρρευσαν μόλις με παραπομπή του Α. διάβασα την ανακοίνωση των καταληψιών.
    Γενικούρες και των γονέων.Καμιά αναφορά σε εμπλοκή της εταιρείας, μόνο στην ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ της. Θαρείς και για να είναι εντάξει μια εταιρεία, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να χάνει λεφτά!
    Σαν κάτι αντίστοιχο, παραπέμπω σε ένα σενάριο:
    Μια δική μας δραστηριότητα, ενοχλεί τους Βόρειους γείτονες.
    Μια συμπερίληψη πχ. των προϊόντων συγκεκριμένης (ιδιωτικής) γαλακτοβιομηχανίας, σε εμπάργκο ελληνικών προϊόντων, δεν θα την έβρισκα καθόλου παράλογη.
    Αλλά σκεφτείτε πχ. κατάληψη των γραφείων, ας πούμε της ΜΕΒΓΑΛ στα Σκόπια!, για κομμάτι γελοίο δεν ακούγεται, σαν αντίδραση για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας;
    Κι όσο για πολιτική αποτελεσματικότητα, ας το αφήσουμε καλύτερα…

  11. Το παράδειγμα της ΜΕΒΓΑΛ στα Σκόπια, κτγμ, αντίθετα με τις προθέσεις σας είναι πολύ καλό. Η Ελλάδα μπορεί να μην κατάφερε να διαμορφώσει κάποιον άξιο λόγου ιμπεριαλισμό stricto sensu τον τελευταίο μισό αιώνα, από οικονομικό ιμπεριαλισμό στα Βαλκάνια όμως μια χαρά (νόμισε ότι) τα πήγε τις τελευταίες δεκαετίες. Αν ήμουν Βούλγαρος ή Ρουμάνος, ευχαρίστως θα καταλάμβανα κάτι σε COSMOTE ή Εθνική.

    Για τα υπόλοιπα, μέχρι στιγμής νομίζω με καλύπτουν πλήρως οι προλαλήσαντες. Φίλε Αμπραβανέλ, φοβάμαι ότι πέφτεις λίγο στην ίδια παγίδα που περιγράφεις για την ελληνική αριστερά ή «αριστερά», την ταύτιση του Ισραήλ με τον εβραϊσμό.

  12. Αν δεν έγινε σαφές, σπεύδω να διευκρινίσω ότι πέραν της υπόθεσης με την εταιρεία συμφωνώ με το ποστ ε;

  13. AA said

    Καταλαβαίνω την ενόχληση σας, αλλά δεν είμαι σίγουρος οτι η παρακάτω φράση ισχύει για το δήμο της Χαλκίδας:

    «Ο Δήμος της Χαλκίδας έχει κάθε δικαίωμα να ακυρώνει την τελετή, δείχνοντας εμπράκτως την απόλυτη έλλειψη εκτίμησης που έχει για τους δημότες του που έδωσαν την ζωή τους για την Ελλάδα.»

    Πολλά χρόνια πρίν αναγγελθεί το συγκεκριμένο άγαλμα, υπήρχε στη Πλατεία Αθανάτων (σε μια πολυσύχναστη τουριστική τοποθεσία δίπλα ακριβώς στη παλιά γέφυρα), προτομή του Μαρδοχαίου Φριζή για να μην πώ για τηνοδό Φριζή που περνούσε μπροστά απο το νέο άγαλμα πολύ πρίν το στήσουν εκεί. Αρκετές οδοί της Χαλκίδας είναι ονομασμένες απο πιλότους που «έπεσαν» στη νεότερη ιστορία.

    Δεν εκπροσωπώ τον δήμο φυσικά :-) Μιλάω σαν ντόπιος. Η Εβραϊκή κοινότητα στη Χαλκίδα δεν είναι καθόλου μικρή και δεν δημιουργήθηκε εχθές. Εύχομαι να κυριαρχήσει η ψυχραιμία.

  14. Νοσφερατος said

    DiKra είπε
    14/06/2010 στο 09:44

    »Η αριστερά του Ζολά υπάρχει ακόμα; Αναρωτιέμαι…»

    Αγαπητε η αριστερά ως Πολιτική-ηθική σταση που απαιτει την υπερβαση του ατομικου -ηθικου συμφεροντος την οσο το δυνατόν μεγαλυτερη οικουμενικότητα και ανοιχτωσια στη σκεψη και πραξη δεν ειναι δυνατόν να »υπαρχει ως κατι δεδομένο .. » Απαιτει διαρκή προσπαθεια εναν ενα διαρκές γιγνεσθαι … και ειναι κι ευθραυστη :πάντα κινδυνευει να σβησει …να χαθει ..Αμπωτις και παλιροια …

    — αντιθετα η δεξια σταση η πολιτική μυωπια , η στενομυαλιά , η γουρουνια του συμφεροντος , το πουλημα , η ηθική ξεφτιλα το γλύφειν των ισχυρών και η περιφρόνηση των ασθενετερων ειναι πάντα πολύ πιο ευκολη .. Ειναι παντα πολύ πιο ευκολο να κρατά καποιος δεξια σταση στην πολιτική και στη ζωή παρά αριστερη
    Ομως και πολύ πιο επικινδυνο

  15. imwrong said

    Να συμφωνήσω κι εγώ με το πνεύμα των Σαραντάκου, Λούη, Πλαγκάλ και Δύτη και να επισημάνω κι ένα λάθος, αγαπητέ Αμπραβανέλ, στην αρχική σου ανάρτηση: τα καράβια του Freedom Flotilla δεν έφυγαν από τα κατεχόμενα. Μόνο ένα σκάφος με βλάβη, υπό αμερικανική σημαία, χρησιμοποίησε το λιμάνι της Αμμοχώστου μετά την άρνηση των ελληνοκυπριακών αρχών να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Λάρνακας. Καλό θα ήταν να το διορθώσεις αυτό.

    Κατά τ’ άλλα, όπως ακριβώς λες, δεν συνέβη τίποτα διαφορετικό απ’ ό,τι συμβαίνει κάθε χρόνο. Δεν καταλαβαίνω πώς κάνεις τη σύνδεση με το Στόλο Ελευθερίας, λοιπόν.

  16. φ@σιστοφάγος said

    Θα επιχειρήσω να ερμηνεύσω -και όχι να απολογηθώ ή να δικαιολογήσω- κάποιες αντιεβραικές ενέργειες από αυτές που περιγράφονται παραπάνω και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβιτήσω.
    Οπως έχω ξαναπεί σε προηγούμενα σχόλια, η αλαζονική συμπεριφορά του ισραηλινού κράτους σε συνδιασμό με την καπήλευση από πλευράς του όλων των ανα τον κόσμο εβραίων, υποδαυλίζει την αντιεβραική συμπεριφορά από ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι αποδέχονται την εθνική υπόσταση του εβραισμού όπως εκφράζεται από το ισραήλ.
    Για μένα προσωπικά και κάθε διεθνιστή/αεθνιστή θεωρείται αδιανόητο να ταυτίζει κανείς τους πολίτες με το κράτος, αφού πιστεύουμε ότι το κράτος είναι ο μηχανισμός καταπίεσης των καταπιεστών και οι πολίτες είναι οι καταπιεσμένοι.
    Ετσι είναι αδιανόητο να ταυτίζουμε τους εβραίους με το κράτος του ισραήλ (εκτός αν οι ίδιοι το επιλέγουν), τους παλαιστινίους με τη χαμάς ή τους ιρανούς με την κυβέρνηση του ιράν.
    Πολύς κόσμος όμως που ταυτίζει τον εβραικό πληθυσμό με το κράτος του ισραήλ στοχοποιεί τον εβραίο συντοπίτη του και ότι σχετίζεται με τον εβραισμό.
    Οτι πίσω από αυτές τις σκόπιμες «πλάνες» υπάρχουν συμφέροντα είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Είναι σαφές ότι κανένας αναρχικός ή αριστερός, για οποιονδήποτε λόγο δε θα έγραφε ρατσιστικά συνθήματα και πολύ περισσότερο δε θα υπέγραφε με σβάστικες.
    Ας μην ξεχνάμε ότι ο ναζισμός δεν είναι εχθρός μόνο του εβραισμού.
    Ας μην ξεχνάμε τους διωγμούς των αναρχικών, κομμουνιστών και δημοκρατικών στην ισπανία από το πρόσφατα (τότε) εξοπλισμένο γερμανικό κράτος που σε συνεργασία με τους ντόπιους φασίστες του Φράνκο αποδεκάτισαν τους μαχητές των δημοκρατικών.
    Ας μην ξεχνάμε ότι ο εθνομπολσεβικισμός του Στάλιν εξόντωνε ταυτόχρονα τους εβραίους και τους ουκρανούς αναρχικούς στα γκούλαγκ και στα στρατόπεδα της σιβηρίας.
    Ο εχθρός κάθε εβραίου, κάθε μειονοτικού, κάθε επαναστάτη είναι η στρεβλή εντύπωση του εθνικισμού, του έθνους-κράτους. Είτε μιλάμε για αριστερό είτε για ακροδεξιό εθνικισμό, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.
    Πολλοί κατα δήλωσή τους αριστεροί, ακόμα και αναρχικοί, δεν έχουν αποβάλλει από τη συνείδησή τους την εθνικιστική κατηγοριοποίηση. Ετσι έχουμε ρατσιστικές εκδηλώσεις ακόμα και από κάποιους αριστερούς.

    Εδώ όμως βλέπουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον abravanel, η άποψη του οποίου όσον αφορά το πρόσφατο γεγονός της δολοφονίας των ακτιβιστών από το ισραηλινό κράτος υπήρξε αξιοπρεπέστατη.
    Το θέμα μου είναι σε ότι αφορά τον Μ. Φριζή και την αποκάλυψη του αδριάντα του. Ανεξάρτητα από το αν ο Μ.Φριζής ήταν εβραίος και πολέμησε ενάντια στους ιταλούς φασίστες, η τελετή αποκάλυψης του αδριάντα δεν είναι τίποτα άλλο από μια εθνικιστική εκδήλωση όπου θα ακουστούν διάφορα ωραία περί του «ελληνικού έθνους», περί της «ελληνικής ψυχής» κλπ. Απόψεις δηλαδή στους κόλπους των οποίων αναπτύσσονται οι εθνικισμοί και ρατσισμοί που συναντάμε μπροστά μας.
    Τι να το κάνεις να υπαρχει ένας αδριάντας ενός εβραίου μαχητή ενάντια στο φασισμό όταν η ύπαρξή του σημαίνει τον εθνικισμό, τον ίδιο δηλαδή το φασισμό;
    Δεν ξέρω ποιά θα ήταν η γνώμη του νεκρού, σίγουρα όμως δε θα ήθελε να χρησιμοποιηθεί το όνομα και το έργο του για να περάσουν αντιλήψεις που στο τέλος της ημέρας θα στραφούν ενάντια στους δικούς του ανθρώπους.
    Θα συμβούλευα τους εβραίους συντοπίτες μου να είναι λίγο πιό προσεχτικοί όσον αφορά τις εθνικιστικές εκδηλώσεις. Υπάρχει βέβαια ο συναισθηματικός πατριωτισμός που δε σχετίζεται απαραίτητα με τον εθνικισμό, όμως το ελληνικό κράτος (όπως και κάθε κράτος) προσπαθεί να μετατρέψει κάθε συναισθηματική συναίνεση σε πολιτική συναίνεση του εθνικισμού του.
    Ο εθνικισμός (κάθε εθνικισμός) δεν βγήκε ποτέ σε καλό στους καταπιεσμένους.

  17. Β.Δ. Καργούδης said

    Μήπως τόχουμε χάσει εντελώς, κι αυτό που κάποτε (υποτίθεται πως) είχαμε;
    Το να αποδίδει ένα έθνος (τι να κάνουμε φίλε μου, στην αναμέτρηη των επιθυμιών σας με την πραγματικότητα, ακούτε την κι αυτήν τη ρημάδα πότε πότε. Τα έθνη, προσώρας τουλάχιστο, είναι υπαρκτές οντότητες!)την ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ στους νεκρούς του, ενός πολέμου πέρα από κάθε συζήτηση(λογική ή ηλίθια) ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ, όπου απέκρουσε (χάρη και σ αυτούς τους ηρωες-νεκρούς) μια ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ & ΔΟΛΙΑ ΙΜΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ,δεν είναι ενέργεια ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ, για όλα τα ΕΛΛΟΓΑ πλάσματα τούτου τουλάχιστο του πλανήτη.
    Όσο και να χτυπιέστε, εσείς ή οι απόψεις σας.
    (Που μεταξύ μας, από κανέναν από τους επαρκέστατους μορφωτικά αντιεξουσιαστές κολλητούς μου, δεν έκουσα ποτέ τέτοια κουζουλάδα για τον συγκεκριμένο πόλεμο).
    Υγιαίνετε…

  18. φ@σιστοφάγος said

    Το να αποδίδει ένα «έθνος» τιμές σε οποιονδήποτε είναι σαφέστατα εθνικιστική εκδήλωση. Το ότι ο ίδιος ο λαός μπορεί να αποδίδει τιμές στα ίδια πρόσωπα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
    Οσο για την πραγματικότητα, αυτή δεν κινδυνεύει από τις επιθυμίες μας αλλά από τις επιθυμίες εκείνων που έχουν θεσμικά τη δυνατότητα να τη διαστεβλώνουν (την πραγματικότητα).
    Η κατηγοριοποίηση σε «έθνη» είναι μια μορφή διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Η ίδια η κατηγοριοποίηση ανόμοιων μεταξύ τους ανθρώπων υπό το «έθνος» είναι λογικό άλμα.
    Οι καταπιεσμένοι και οι καταπιεστές δεν συμβιβάζονται με ένα «έθνος».
    Η εθνικιστική αντίληψη μας λέει ότι «έθνος» είναι ένα σύνολο ανθρώπων με κοινή γλώσσα, κοινό πολιτισμό, κοινά ήθη κι έθιμα, κοινή θρησκεία.
    Ε λοιπόν δεν μπορώ να αποδεχτώ κάτι τέτοιο που βγάζει έξω από την κοινωνία τους αλλόθρησκους ή όσους έχουν διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο.
    Ούτε έχω κοινό πολιτισμό με τον κάθε ελληνάρα που εκφράζεται σεξιστικά απέναντι στις γυναίκες και ρατσιστικά απέναντι στις μειονότητες. Τουναντίον, η υπόνοια και μόνο ότι ανήκω στο ίδιο «είδος» με αυτόν με προσβάλλει.
    Πολλά περισσότερα κοινά έχω με έναν ορεσίβιο αιθίοπα που διασκεδάζει παίζοντας τη φλογέρα του παρά με τον ελληνάρα που «διασκεδάζει» στα σκυλάδικα σπάζοντας πιάτα ή σκορπίζοντας χαρτοπετσέτες.

    Μην ταίζετε ένα τέρας που μεγαλώνοντας θα γυρίσει να σας καταβροχθίσει.

  19. DiKra said

    Πολλοί από τους προλαλήσαντες θέλουν να διαχωριστεί η βεβήλωση ενός μνημείου, εβραϊκού εν προκειμένω, με την κατάληψη μιας ισραηλινής εταιρείας από ακτιβιστές. Έχω όλη την καλή θέληση να το κάνω, πηγαίνω λοιπόν και διαβάζω την προκήρυξη:
    «Το Ισραήλ, αυτό το υπόδειγμα κράτους-τρομοκράτη, επιχειρεί με την πλέον ωμή βία να κάμψει την παλαιστινιακή αντίσταση, να εκφοβίσει το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης (και ιδιαίτερα την Πρωτοβουλία για την κατάργηση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας), να επιβάλει την κυριαρχία του στον αραβικό κόσμο και τα ριζοσπαστικά κινήματα της περιοχής.»
    Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ένας ρουμάνος ακτιβιστής θα χαρακτήριζε την Ελλάδα ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ τρομοκράτη και κράτος που θέλει να επιβάλει την κυριαρχία του σε μια ολόκληρη γεωπολιτική περιοχή (τον αραβικό κόσμο). Τα γράφουν αυτά, επειδή ο θύτης είναι το Ισραήλ. Δεν βλέπω καμία διαφορά μεταξύ του ρεπορτάζ της εφημερίδας από την Κομοτηνή και του κειμένου του Δικτύου. Βεβηλώνουν με λέξεις και συμπεριφορές.

  20. Εννοείται ότι διαφωνώ κάθετα με τις βεβηλώσεις εβραϊκών μνημείων, αυτό θα ‘λειπε!
    Ειδικά, όμως, για την τελευταία παράγραφο, όπου ο οικοδεσπότης του ιστολογίου γράφει και εξαιρετικά αστεία υπήρξε η κατάληψη ισραηλινής εταιρίας αρδευτικών έργων Netafim στην Αθήνα από την οργάνωση Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα που ανήκει στον χώρο του ΣυΡιζΑ στις 4/6 οφείλω να υπογραμμίσω ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι κρατικών συμφερόντων (μέτοχοί της είναι το κράτος του Ισραήλ και δύο κιμπούτζ) και ότι η κατάληψη έγινε χωρίς καθόλου βία ή ζημιές και μόνον για δύο ώρες. Δεν χρειάζεται το Δίκτυο αντιρατσιστικές περγαμηνές και σίγουρα το κείμενό του δεν μπορεί να μοιάζει με το κείμενο μιας εφημερίδας (του «Χρόνου» από την Κομοτηνή) που το 1990, όταν είχαν γίνει βίαια επεισόδια στην Κομοτηνή εις βάρος της μειονότητας, έλεγε ότι οι μειονοτικοί «μιλούσαν σε άπταιστη μειονοτική γλώσσα»!

  21. Β.Δ. Καργούδης said

    Τι λέτε φίλε μου μεσημεριάτικα; Έλεος!
    Τι τύπου πολιτικό κατηγόρημα είναι πάλι τούτο το χυλώδες απροσδιόριστης ταυτότητας μόρφωμα που το αποκαλείτε «Ο Λαός» και θέλετε και να συνεννοηθούμε;
    Καλό για σύνθημα και κωδικές συνεννοήσεις, αλλά επιμένω, το έχετε δει ποτέ, ξέρετε τί υφής είναι, ή τί όρια έχει και τι περιλαμβάνει;
    Αν ΝΑΙ, είστε ο ΜΟΝΟΣ…
    Τάξεις κοινωνικές υπάρχουν, φίλε μου, έθνη επίσης, κράτη, φυλές, αλλά τούτο το ο «Λαός» είναι περισσότερο μια λυρική κορύφωση που απαντάται το πλείστο σε δημώδεις ή και λόγιες παραδόσεις, αλλά (λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω) στην Πολιτική επιστήμη, ΠΟΤΕ & ΠΟΥΘΕΝΑ.
    Τί είναι αυτό άραγε, που ως έτσι γενικά και χύδην «Ο Λαός» μπορεί και «αποδίδει τιμές» κατά τη γνώμη σας, και «όποτε του φανεί του Λωλοστεφανή»;

    Σας μιλώ για ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥς και ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ και σεις μου αντιτείνετε για αντιιμπεριαλιστές Αιθίοπες και ρατσιστικές χαρτοπετσέτες.
    Και ύστερα, ποιός σας έχει πληροφορήσει για το ομόγλωσσο του έθνους, ή τα άλλα ανυπόστατα αντιεπιστημονικά που λέτε;
    Για το ρόλο της Αρβανιτιάς στην εθνική εξέγερση του 21(Μποτσαραίων, Υδραίων, Σουλιωτών γενικώς και τόσων άλλων, ΚΑΙ χριστιανών ΚΑΙ μουσουλμάνων, ΚΑΙ ελληνόγλωσσων, ΚΑΙ όχι, ΔΕΝ σας έχει ενημερώσει κανεις;
    Μήπως για την ΜΥΘΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ;
    Λυπάμαι, αλλά δεν νομίζω ότι συνεννοούμαστε αν δεν θεωρούμε αυτονόητο κεκτημένο την σύμπτωση στο περιεχόμενο των εννοιών και των γλωσσικών συμπαραδηλώσεων…

  22. Νοσφερατος said

    Η κατηγοριοποίηση σε “έθνη” είναι μια μορφή διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Η ίδια η κατηγοριοποίηση ανόμοιων μεταξύ τους ανθρώπων υπό το “έθνος” είναι λογικό άλμα.»

    xmmmm οχι τοσο απλά φιλε ..
    (η ετικετα εθνος και εθνικισμός :
    http://nosferatos.blogspot.com/search/label/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82

  23. Νοσφερατος said

    και εδώ επίσης

    http://nosferatos.blogspot.com/search/label/%CE%BF%CE%B9%20%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82

  24. Νοσφερατος said

    και τελος παντων Φιλε Abravanel ΔΕΝ ειναι το ιδιο πως να το κανουμε .. Η βεβηλωση ταφων και του Μνημειου του ολοκαυτωματος με την καταληψη των γραφειων μιας εταιερεις ..Το ενα ειναι αντισημιτικο μεχρι Ναζισμου ..Το αλλο ειναι η συνηθης αντιδραση της αριστεράς απεναντι στην αδικια ..Και πώς να το κανουμε – οπως αντεδρασαν και στον Φονο του Αλαξανδρου π.χ Δεν εηταν αναμενομενο να αντιδρασου οχι μόνο στις εν ψυχρώ δλοφονιες αλλά και στον Ξυδοδαρμό και τα βασανιστηρια των συλληφθεντων – εληνων και μη – απο τις ισραληινές αρχες ; Τι επρεπε να κανουν ..; Να μην αντιδρασουν; Να καταλάβουν την ..Ισραληινή πρεσβεια μηπως για να μη θιξουν ..ιδιωτες οπως ειπε ο κ πιο πάνω;Να κανουν εξαιρεση και να μην ανουν καταληψη μιας και προκειται για το ΙΣΡΑΉΛ ενώ αν δολοφονουσε και βασανιζε π.χ πολιτες το εληνικό κρατος θα ειχαμε Πολύ περισοοοτερες..καταλήψεις; Τι;

    Οσο τυφλό ειναι το να παραβλεπουμε τον αντισημιτισμό που απλώνεται στην ελληνική κοινωνια και στην αριστερά αλλόπ τοσο ειναι το να γενικευουμε να μη ξεχωριζουμε τη ηρα απ’ το σταρι και να βαζουμε στο ιδιο τσουβαλι τις συνηθεις πρακτικές και ακτιβισμους της αριστεράς με τίς βεβηλώσεις των φασιστων

  25. φ@σιστοφάγος said

    Οταν μιλάμε για το λαό, εννοούμε αποκλειστικά και μόνο τους καταπιεσμένους. Καμία σχέση με το «λαό» ή «λαουτζίκο» των λαικιστών, τον «κοσμάκη» ή τον «μέσο άνθρωπο». Ο λαός είναι ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετική πιθανότατα καταγωγή, θρησκεία, πολιτιστικό υπόβαθρο, μορφωτικό επίπεδο κλπ. που τους ενώνει ο ζυγός της καταπίεσης από το ίδιο κράτος ή τον ίδιο καταπιεστή.
    Ο λαός είναι εκείνος που αντιστάθηκε στο ναζί καταπιεστή το 40-44. Ο λαός είναι εκείνος που ενώνεται και πραγματοποιεί τους ξεσηκωμούς, τις εξεγέρσεις.

    Για τη συμβολή των αρβανιτών και ιδιαίτερα των ντρέδων του μωριά στην επανάσταση του ’21 έχω γράψει ήδη πάρα πολλά σε άλλα άρθρα μου ενάντια στον εθνικισμό.
    Μια αναζήτηση στα γνωστά ιντερνετικά μέσα αρκεί.

  26. plagal said

    Βεβηλωνουν *τι ακριβως*, συντροφε?

    Και σορι κιολας αλλα το Ισραηλ οσο να το κανουμε *ειναι* πολυ καλο παραδειγμα χωρας που ασκει κρατικη τρομοκρατια. Μην αρχισουμε να απαριθμουμε περιπτωσεις. Και οσον αφορα τις γεωπολιτικες στοχευσεις του Ισραηλ, παλι μην μπουμε σε απαριθμηση, αλλα το Ισραηλ *οντως* ειναι περιφερειακη υπερδυναμη, η μονη χωρα με πυρηνικα στη Μ.Ανατολη, η μονη χωρα που ξεκιναει πολεμους στην περιοχη απο τοτε που ο Σανταμ εισεβαλε στο Κουβειτ και παει λεγοντας. Η προκηρυξη ειναι σχετικα ακριβης.

    Αλλα ξανα, η βασικη ερωτηση ειναι *τι ακριβως βεβηλωνεται* εδω?? Μήπως γραφοντας τα παραπανω, βεβηλωσα και γω τη μνημη των εβραιων συμπατριωτων μου?? Θα τρελαθουμε τελειως???

    Τη στιγμη που ειναι εκ των ουκ ανευ να μορφωθει ο κοσμος, συγχισεις σαν αυτη που κανεις αποπανω ειναι καταστροφικες. Και ειλικρινα θα περιμενα καλυτερα απο καποιον που διατηρει ιστολοι εναντια στον αντισημιτισμο.

  27. laskaratos said

    Με όλη την εκτίμηση που τρέφω στο Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (δεν αστειεύομαι, το εκτιμώ)που κατέλαβε τα γραφεία της ισραηλινής εταιρείας ποτισμάτων, θα ήθελα να ρωτήσω τι καταλήψεις έχει κάνει ως διαμαρτυρία για τις ρουκέτες της Χαμάς κατά αμάχων στο Ισρήλ ή για τους διωγμούς της Χαμάς κατά Παλαιστινίων της Φατάχ.
    Προσωπικά δεν διαφωνώ με την κατάληψη ούτε την ταυτίζω με τις υπόλοιπες αντισημιτικές ενέργειες που καταγράφτηκαν εδώ, αλλά η αξιοπιστία όλων όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κρίνεται και από το αν αυτό γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις ή μόνο επιλεκτικά.
    Ελπίζω να έχω αδικήσει το ‘Δίκτυο’ και να είμαι απληροφόρητος, πράγμα για το οποίο αν συμβαίνει ζητώ προκαταβολικά συγνώμη.

  28. εφραιμ said

    Για ποιες » εν ψυχρω δολοφονιες» μιλας νοσφερατε?
    Στο Μαρμαρας δοθηκε μαχη.
    Οσο για αυτα τα κωθωνια που ξεκινησαν απο την Ελλαδα σε κοινη αποστολη με Τουρκους ισλαμοφασιστες, τι περιμεναν δηλαδη, να τους δωσουμε λουλουδακια?
    Οι λεγομενοι Πολαιστινιοι για τους οποιους κλαιγοσαστε ειναι δηλωμενοι εχθροιμας
    και μονος τους σκοπος ειναι η ολοκληρωτικη καταστροφη μας. Κυνικα δηλωνουν ανοιχτα χωρις φοβο και παθος οτι δεν κανουν καμμια διακριση αναμεσα σε αντρες και γυναικες, βρεφη παιδια και γεροντες. Φτανει το οτι ειμαστε Εβραιοι .
    Μηπως εχεις ιδεα απο που παιρνουν νερο ηλεκτρισμο φαρμακα προμηθειες και οτιδηποτε αλλο? Δυστυχως απο εμας .
    Ρωτησες να μαθεις γιατι η Αιγυπτος εχει τα συνορα κλεισμενα με τη Γαζα?
    Εισαι γρηγορος ομως να μας βριζεις.
    Αλλα οπως λενε , πισω εχει η αχλαδα την ουρα. Γρηγορα θα τα βρητε σκουρα με τα φιλαρακια σας τους Τουρκαλαδες.

  29. Samuel said

    Αγαππητέ Εφραίμ, κάνετε λάθος:
    Δεν τα παίρνουν από «εμάς», τα αγοράζουν από «εμάς». Και «εμείς» έχουμε δεσμεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά που προορίζονταν για τους παλαιστίνιους, τα οποία δεν τους αποδίδουμε. Όσο για τους Τούρκους, πάρτε απόφαση: Τι φασίστας είσθε; Διότι το ψευδώνυμό σας δεν αρκεί να μας πείσει ότι είσθε Εβραίος, ακριβώς όπως και το δικό μου…

  30. Λασκαράτε, δικαιώνετε το δαιμόνιο nickname σας.
    Η απάντηση και στα δύο (ρητορικά) ερωτήματά σας είναι «καμία». Όχι, δεν ταυτίζεται το Δίκτυο με τη Χαμάς. Αλλά και δεν παραγνωρίζει το ισοζύγιο του τρόμου στον αγώνα των Παλαιστινίων με το Ισραήλ (θυμίστε μου, το 2008-9, πόσο πήγε το «σκορ»; 1700 νεκροί από τη μία έναντι 15 από την άλλη;). Φυσικά και δεν θεωρώ ότι το «σκορ» πρέπει να ισοσκελίζεται. Εγώ πενθώ 1715 νεκρούς, συνολικά. Όμως δεν ξεχνώ ποιός σκότωσε τους περισσότερους.
    Και, πραγματικά, η Χαμάς έχει εκτελέσει αποστολές αυτοκτονίας, στις οποίες βρήκαν το θάνατο (εκτός απο τους αυτόχειρες βομβιστές/στριες) και αθώοι άμαχοι Ισραηλινοί. Την κατακρίνω γι’ αυτό! Αλλά δεν μπορώ να μην κατακρίνω περισσότερο και την Φατάχ που ξεπουλιέται ψυχή και σώματι, που φυλακίζει τον λαό της κλπ κλπ, με τα οποία πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι.

  31. Ηθικον διδαγμα : Δεν πρεπει να ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΟΥΜΕ …

  32. DiKra said

    Plagal, την προσφώνηση «σύντροφε» την αποποιούμαι.

    Δεν μ’ενδιαφέρει ν’αντιπαρατεθώ μ’εσένα προσωπικά, ούτε καν με τα μέλη του Δικτύου και όποιου Δικτύου. Μ’ενδιαφέρει η στάση ενός μέρους της «Αριστεράς» που βαθμιαία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποφάσισε ότι διεθνισμός είναι ο αγώνας εναντίον των Αμερικανών και των Εβραίων (υπό τον μανδύα του αντισιωνισμού). Η αυτοαποκαλούμενη «Αριστερά» διευκόλυνε την έλευση του Πλεύρη ή ακόμα των πυρομανών των Χανίων ταυτίζοντας το Ισραήλ με το ναζισμό. Οι επιθέσεις προετοιμάστηκαν με λέξεις μίσους. Ισραήλ ίσον τρομοκράτης, πειρατής, ναζί, παιδοκτόνος, όλα επιτρέπονται επειδή ακριβώς πρόκειται για την ύπαρξη του Ισραήλ. Αν δεχτούμε ότι το Ισραήλ μυθοποίησε τη γη του, πρέπει ίσως να δεχτούμε ότι και οι «ευγενικές ψυχές» δαιμονοποίησαν την ύπαρξή του.

    Το σχόλιο του Laskaratos (19) επίσης με εκφράζει.

    Το ιστολόγιο που κρατώ είναι προσωπικό και δεν μ’ενδιαφέρει να «μορφώσω» κάποιον.

  33. Elikas said

    Για χρόνια ολόκληρα μετά την κατοχή, αποκαλούσαμε τους Γερμανούς «Γερμαναράδες», ταυτίζοντας ένα ολόκληρο έθνος με τη ναζιστική θηριωδία. Γερμανός ήταν και ο Αϊνστάιν όμως (Εβραίος κιόλας), καθώς και πάρα μα πάρα πολλοί άνθρωποι που διαφωνούσαν κάθετα με τον Χίτλερ και το τρίτο Ράιχ του. Δυστυχώς, τους έπαιρνε κι αυτούς η μπάλα, ίσως γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα εγκλήματα που έγιναν εν ονόματι του Γερμανικού έθνους και της Αρίας φυλής.

    Πιο πρόσφατα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι Ταλιμπάν, ο Αχμαντινετζάντ και πολλοί άλλοι (ανάμεσα τους η Χαμάς) έχουν δυσφημίσει με τις ενέργειες τους ολόκληρο το Ισλάμ. Δεν είναι λίγοι οι δυτικοί (και όχι μόνον) που αδίκως ταυτίζουν τη μουσουλμανική θρησκεία και τους Άραβες με τρομοκράτες. Ακόμα και προοδευτικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον μαυριδερό κύριο με τη γενειάδα που κάθεται στο λεωφορείο. Κι αν στη σακούλα με τα ψώνια που κουβαλάει κρύβεται καμία βόμβα;

    Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ έχουν χύσει ποτάμια αίματος αθώων. Και τα δικά τους εγκλήματα γίνονται εν ονόματι του δικαιώματος του εβραϊκού λαού να έχει κράτος (εις βάρος των Παλαιστινίων και όχι σε ειρηνική και ισότιμη συνύπαρξη μαζί τους). Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ αιτιολογούν τις πράξεις τους με επιχείρημα το ότι οι Εβραίοι (και όχι οι Ισραηλινοί) υποτίθεται ότι είναι λαός περιούσιος, κατατρεγμένος, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Κι αν τολμήσει να πει κανείς τίποτα, πάντα υπάρχουν πρόθυμοι που θα του κολλήσουν την ταμπέλα του αντισημίτη (που κι αυτή ακόμα, εμπεριέχει μια αλαζονεία, αφού κανένα άλλο έθνος και κανένα άλλο θρήσκευμα δεν ετεροπροσδιορίζει μ’ αυτό τον τρόπο τους εχθρούς του).

    Πού θέλω να καταλήξω; Σαφώς και είναι λάθος να βανδαλίζει κανείς νεκροταφεία και να επιτίθεται σε κάποιον με φυλετικά, εθνικά ή θρησκευτικά κριτήρια. Από την άλλη, it takes two to tango. Και όσο υπάρχουν στρατιώτες που σκοτώνουν άμαχους και παιδιά, θα υπάρχουν και άνθρωποι που αδυνατούν να διαχωρίσουν τον φασισμό της εξουσίας από την ιστορία ενός λαού.

    Υ.Γ. Δεν υπάρχει χειρότερος αντισημιτισμός από τα σχόλια των φανατικών υποστηρικτών του Ισραηλινού μιλιταρισμού. Κι αυτό, γιατί πολλοί από εκείνους που αποκαλούν τους Παλαιστίνιους «εχθρούς» και τους δολοφονημένους ακτιβιστές «ισλαμοφασίστες» αυτοπροσδιορίζονται ως «Εβραίοι».

  34. Β.Δ. Καργούδης said

    Κάνετε λάθος, ανάγοντας το διαβόητο πια «ισοζύγιο» (ελάτε, μην ενοχλείσθε, δεν είσθε δα ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει το περίφημο «σκορ» 1700 με 15!!για ευνόητους λόγους. Ελπίζω όμως να είσθε από τους τελευταίους…) σε αριθμούς νεκρών!
    Αληθής αναλογία, ενδέχεται να υπάρχει ΜΟΝΟ ως προς τη φύση των ενεργειών, επιθετικών και αμυντικών:
    Η μία πλευρά, ενώ ασκεί καταχρηστικά διοίκηση σε μια περιοχή (Γάζα) με όχι ξεκαθαρισμένο διεθνές καθεστώς, κάνει ταυτόχρονα, (ασκώντας διοίκηση) και αγώνα εθνικοαπαλευθερωτικό, αλλά την ίδια στιγμή, ασκεί & καθαρή τρομοκρατία, αποδεχόμενη άνετα και τον υποτιθέμενο ηθικό κίνδυνο(να θεωρηθεί ένας απλός τρομοκράτης),επειδή ακριβώς ΗΞΕΡΕ πως με βάση τον φανερό και ΥΠΝΩΤΤΟΝΤΑ αντισημιτισμό, θα μπορούσε, αυτόν τον για όλους τους άλλους ΗΘΙΚΟ κίνδυνο, να τον μετατρέψει σε αιτία ηθικής επιβράβευσης, σκοτώνοντας Εβραίους!
    Έτσι που δεν συμβαίνει -ευτυχώς- με κανέναν άλλο όπου Γης τρομοκράτη.

    Η άλλη πλευρά κύριοι, όσο κι αν δεν αρέσει σε πολλούς από μας, είναι διεθνο-δικαιϊκά & πολιτικά, αλλά και πραγματολογικά, μια νόμιμη, αναγνωρισμένη πολιτεία, που αμύνεται, στην αρχή κατά περίπτωση σε τρομοκρατικές ενέργειες καταδιώκοντας τους κάθε φορά ενόχους, και από χρόνια, δρώντας γενικά κατασταλτικά απέναντι στην τρομοκρατία και ότι ΑΥΤΗ ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ!
    Σίγουρα, για τη δική μας αντίληψη, πρόκειται για άμυνα καθ’ «υπέρβαση των ορίων της άμυνας», και με «μέσα δυσανάλογα με το επιδιωκόμενο».
    Λογικές και αποδεκτές οι ενστάσεις, μερικές και απαραίτητες.
    Ενστάσεις όμως ΜΟΝΟΝ, που ωστόσο δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να άρουν με οποιοδήποτε τρόπο το ιερό δικάιωμα στην Άμυνα.
    Δεν θα χρησιμοποιήσω το τριμένο «σκεφτείτε σχολικό λεωφορείο να ανατινάζεται αύτανδρο πχ. στην Κηφησίας», γιατί το βρίσκω άδικο. Για σκεφτείτε όμως..
    Πράγμα που φοβάμαι καθόλου δεν κάνουμε όλοι μας, όταν είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και τόσο μα τόσο φτηνοί στ’ αλεύρι.
    Και μη μου πει κανείς για νομικίστικα και θεωρητικά, γιατί εγώ, αφού πρώτα του τα ψάλλω, θα του πώ πως όλα τα άλλα πέραν των κανόνων, οδηγούν κατ ευθείαν στη Ζούγκλα…

  35. Δεν θα έλεγε κανείς ακριβώς ότι η (έστω κατακριτέα όσο και ο Νετανιάχου) Χαμάς ασκεί καταχρηστικά διοίκηση σε περιοχή με όχι ξεκαθαρισμένο διεθνές καθεστώς (είναι εκλεγμένη κυβέρνηση σε περιοχή που τυπικά διέπεται από διεθνείς συνθήκες, τον περίφημο «οδικό χάρτη» του Κλίντον κλπ.). Ούτε επίσης ότι η άλλη πλευρά είναι διεθνο-δικαιϊκά κλπ. νόμιμη, αναγνωρισμένη πολιτεία, όχι όσον αφορά τη Γάζα: η Γάζα δεν είναι ισραηλινό έδαφος, γιαυτό τα λένε και κατεχόμενα. Παρεμπιπτόντως, ως εκ τούτου, τα χωρικά ύδατα της Γάζας (εδώ παρακάμπτω την άλλη συζήτηση αλλά πάντως) ΔΕΝ είναι χωρικά ύδατα του Ισραήλ.
    Νομίζω τέτοια επιχειρήματα μπορούν με παρόμοια επιχειρήματα να χρησιμοποιήσουν και οι δύο πλευρές.

  36. Abravanel said

    Ας εξηγήσουμε κάτι: μεγάλωσα και ζω στην Ελλάδα και κρίνω τα γεγονότα όπως συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αλλο βάρος έχει μια ενέργεια στην Αθήνα, άλλη στη Θεσσαλονίκη και άλλη στην Νέα Υόρκη. Και άλλο βάρος έχει να διαμαρτύρεται για την Γάζα ο χρυσαυγίτης, ο ροζ αριστερός ή ο χριστιανόψυχος. Στην θεωρια η πράξη παραμένει πάντα η ίδια: μια διαμαρτυρία για άδικους θανάτους. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί οτι δε θα πρέπει να επιρεαζόμαστε από την πρόελευση του μηνύματος αλλά να το κρίνουμε αυτό καθεαυτό. Προσωπικά διαφωνώ, πιστεύω οτι άλλο μήνυμα είναι του ενός και άλλο του άλλου – απλώς χρησιμοποιούν το ίδιο μέσο.

    Και επειδή βλέπω οτι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Δίκτυο: από το Δίκτυο ζητήθηκε συγκεκριμένα η ενεργοποίηση του για την υπόθεση Πλεύρη, η οργάνωση αυτή αρνήθηκε όπως και ο ολόκληρος ο Συνασπισμός. Το παράρτημα της Θεσσαλονίκης προσεγγίσθηκε από μη-εβραίους του χώρου για ορισμένες ενέργειες, πάλι εκκώφευσε. Σε ολόκληρο τον ιστότοπο τους δεν έχουν βγάλει κουβέντα για τον αντισημιτισμό – και όμως δεν είχαν πρόβλημα να σχολιάσουν τις ομοφοβικές δηλώσεις του Ανθιμου εδώ. Kαι επαναλαμβάνω οτι το παράρτημα της Θεσσαλονίκης ζει σε μια πόλη που είναι μια καθημερινή γιορτή για τη Σοά/Ολοκαύτωμα. Σε μια πόλη που άτομα, μορφωμένα άτομα, που συνδέονται με τον αριστερό αντιρατσιστικό χώρο ζουν σε σπίτια με κλεμμένες εβραικές ταφόπλακες.

    Εγώ τι πρέπει να θεωρήσω; Οτι είναι καλοί άνθρωποι; Πρώτη, δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι ο ρατσισμός στην ίδια τους την χώρα, αλλά αυτοί ασχολούνται με ότι είναι σέξυ στον προοδευτικό χώρο. Γιατί δεν κάνουν μια συμβολική κατάληψη πρώτα στο ΑΠΘ ζητώντας την επιστροφή των οστών τουλάχιστον; Η΄ ακόμα καλύτερα γιατί δεν κάνουν μια συμβολική κατάληψη στον ΙΝ του Αγ.Δημητρίου για τις ταφόπλακες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό.

    Αλλά ποια στο διάολο είναι αυτή η Νεταφίμ;

    Η συγκεκριμένη εταιρία ανήκει στο κιμπούτζ Χατσερίμ, δηλαδή σε μια αυτόνομη, μη-κρατική, σοσιαλιστική, συλλογική κοινότητα – ότι πιο κοντά έχει ποτέ δημιουργηθεί σε μια σοσιαλιστική ουτοπία. Το κιμπούτζ βρίσκεται μέσα στην έρημο του Νέγκεβ, που δεν διεκδικείται ως κατεχόμενο έδαφος, από εβραίους πρόσφυγες από το Ιράν. Η Νεταφίμ υπήρξε μια δημιουργία του ώστε να προωθηθεί η ισραηλινή εφεύρεση της στάγδην άρδευσης του Σιμχά Μπλάς – σε αυτή τη μέθοδο, που επέτρεψε στην έρημο του Νέγκεβ να ανθίσει, σήμερα στηρίζουν τις ελπίδες τους οι οικολογικές οργανώσεις παγκοσμίως ώστε να να αποφευχθεί η κατασπατάληση του νερού, (πχ οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας ελπίζουν οτι θα γλιτώσει έτσι από την καταστροφή ο Θεσσαλικός κάμπος). Δηλαδή οι «αριστεροί προοδευτικοί» του Δικτύου κατέλαβαν πρακτικά την δημιουργία μιας αναρχοσοσιαλιστικής οντότητας που επιτρέπει μια οικολογική προσέγγιση της γεωργίας, ενώ ταυτόχρονα είναι και ιδεολογικά ανίκανοι γιατί την ονομάζουν κρατική δείχνοντας πόσο δίκιο έχω όταν λέω οτι ονομάζουν την εμπάθεια τους δικαιοσύνη και την άγνοια τους ουδετερότητα.

    Να σημειώσω επιπλέον ως ενδεικτικό της ευρύτερης ελληνικής παθογένειας οτι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αδιαφορήσουν για την δυνατότητα να κάνουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χωρίς παραβιάζοντας τα δικαιώματα των υπολοίπων, συν οτι ρεζιλεύονται με το να μην ξέρουν καν που πηγαίνουν να κάνουν κατάληψη.

    Η ερώτηση είναι το γιατί το Δίκτυο αρνείται αιτήματα βοήθειας για την περίπτωση Πλεύρη, γιατί αρνείται να πολεμήσει ενάντια στον ρατσισμό στον ίδιο του τον τόπο, γιατί αρνείται να πολεμήσει για τα ίδια τα κατεχόμενα στον ίδιο του τον τόπο. Συμφωνώ και το πιστεύω ειλικρινά οτι δεν είναι αντισημίτες. Τι είναι και γιατί κάνουν αυτά που κάνουν;

  37. Abravanel said

    Ελικα επιδεικνύεις την ίδια ηθική ελαστικότητα με τους ανθρώπους που απορρίπτεις. Δηλαδή για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των ελλήνων συμπολιτών σου, επιθέσεις που έχουν προιστορία αιώνων, χρειάζεται αυτοί να βγουν και να καταγγείλουν το κακό Ισραήλ; Ακριβώς τι θεωρείς, οτι μόνο έτσι θα αποκτήσουμε συμπάθειες; Αυτό είναι εκβιασμός.

    Συγνώμη αλλά αν δεν το έχεις συνειδητοποιήσει ζεις στην Ελλάδα: τα νεκροταφεία, οι συναγωγές και οτιδήποτε άλλο εβραϊκό βανδαλιζόνταν πολύ πριν ιδρυθεί το Ισραήλ και δεν μπορώ ούτε για μια στιγμή να πιστέψω οτι ειλικρινά θεωρείς οτι αυτά συνδέονται ή θα σταματήσουν αν το Ισραήλ χαθεί από τον χάρτη ή όλοι μαζί αποπλεύσουμε για την Γάζα. Είναι τρέλα, δε μπορώ να το χαρακτηρίσω αλλοιώς.

    Δεν ζούμε στις ΗΠΑ όπου όντως μπορείς να ισχυριστείς οτι η λέξη «αντισημιτισμός» καταχράται υπερασπίζοντας το Ισραήλ. Αντίθετα στην χώρα της Ελλάδας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

  38. G. said

    grsail,

    Παρακαλώ, να παρακάμψουμε τις μεγαλοστομίες και τους απαξιωτικούς υπερ-απλουστευμένους και γενικευμένους ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς
    και να μείνουμε στα γεγονότα. Για να συνεννοηθούμε!

    Αυτές τις μέρες γνωρίζετε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για άνοιγμα του περάσματος τη Ράφα καθώς και από την πλευρά του Ισραήλ, πλέον περνάνε πολύ περισσότερα είδη αγαθών.
    Ακόμα και οχήματα, ομολογουμένως για πρώτη φορά!
    (φαντάζομαι μάθατε ότι τα οχήματα που πέρασαν ακτιβιστές χρησιμοποιούνται μόνο από τη Χαμάς;)
    Και η μόνη που αντιδρά σε αυτές τις αλλαγές είναι η Χαμάς.
    Ενδεικτικά σας παραθέτω μια πρώτη αντίδραση της Χαμάς: Ο εκπρόσωπος Τύπου Sami Abu Zuhri, κατηγόρησε την Fatah ότι συνεργάζεται στις διεθνείς προσπάθειες που γίνονται για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας με σκοπό να επανακτήσει στη Γάζα!
    http://www.fpnp.net/ar/news/49996_%D8%AD%D9%85%D8%A7%D8%B3_%D8%AA%D8%AA%D9%87%D9%85_%D9%81%D8%AA%D8%AD_%D8%A8%D8%A5%D8%B3%D8%AA%D8%BA%D9%84%D8%A7%D9%84_%D8%A7%D9%84%D8%AC%D9%87%D9%88%D8%AF_%D8%A7%D9%84%D8%AF%D9%88%D9%84%D9%8A%D8%A9_%D9%84%D8%A7%D8%B9%D8%A7%D8%AF%D8%A9_%D8%B3%D9%8A%D8%B7%D8%B1%D8%AA%D9%87%D8%A7.html
    Και φυσικά η Χαμάς μέχρι σήμερα δεν δέχεται να χαλαρώσει ο αποκλεισμός. Και αρνείται να περάσει όλα τα είδη που επιθυμεί να μεταφέρει το Ισραήλ. Την ίδια ώρα που δεν ξέρω εάν το πληροφορηθήκατε, συνέλαβε 16 άντρες της Fatah.

    Λοιπόν, αγαπητέ φίλε grsail
    μην είστε τόσο μονομερής. Και αν νοιάζεστε όντως για τη Γάζα, θα έπρεπε να ξέρετε ότι η μοναδική απειλή για τη Γάζα είναι η Χαμάς.

    Όσο για την έκφραση «στρατόπεδο συγκέντρωσης» φαντάζομαι ότι λόγω άγνοιας την χρησιμοποιήσατε. Προφανώς, δεν έχετε δει στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και προφανώς, δεν γνωρίζετε ότι η έκφραση χρησιμοποιήθηκε από την κουνιάδα του Blair, δημοσιογράφο κατά την επίσκεψή της στη Γάζα, από την οποία επίσκεψη, κάντε τον κόπο και δείτε μερικές φωτογραφίες:

    http://www.tomgrossmedia.com/mideastdispatches/archives/000973.html

  39. Β.Δ. Καργούδης said

    @ΔτΝ: Πλάκα κάνετε; Αυτό ακριβώς λέω και εγώ! Από πότε οι προβλέψεις του «οδικού χάρτη Κλίντον» ενός απλού πολιτικΟΎ ντοκουμέντου Αμερικανού προέδρου (έστω κι αν έχει προηγηθεί ΑΤΥΠΗ επί της διαδιασίας συμφωνία) που σχεδιάζει διεθνή συμφωνία, συνιστά επαρκή διεθνή νομιμοποίηση «οιονεί κρατικής οντότητας» που να έχει και ανάγκη διοίκησης; Μην ξεχάσουμε και τα στοιχειώδη που ξέρουμε, διάολε!
    Εκλογές;
    Κι εσε’ις αυτό το βιολί; Θυμάστε ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ;
    Ύστερα,
    Θυμάστε να εξελίσσεται αυτή τη στιγμή καμιά συνομιλία με στόχο τα 2 κράτη που -έστω- να έχει σκαλώσει κάπου;
    ΟΧΙ φυσικά
    Μήπως αναρωτιέστε και το γιατί;
    Μήπως σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι η ΧΑΜΑΣ δεν πρόκειται να πάει ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ σε συνομιλίες ΚΑΙ για Παλαιστινιακό Κράτος (Το περίφημο «2 κράτη πλάϊ του Όσλο»);
    Ο λόγος;
    Γιατί αγαπητέ ο διακηρυγμένος προγραμματικός της στόχος (που εμείς αρνούμαστε και να μνημονεύσουμε ακόμα) είναι το ΑΡΑΒΙΚΟ ΧΑΛΙΦΑΤΟ ΜΕ ΣΑΡΙΑ!
    That’s the reason why

  40. Νοασφερατος said

    -Γιατην υποθεση Πλευρη: Πραγματι υπηρξε μια απροθυμια οχι μόνο της συνολικής αριστεράς αλλά και των Νεοφιλελευθερων π.χ ΦΙΣ ….. Φυσικά αυτο δεν σημαινει οτι αποτελει ενδειξη ..αντισητισμου.Ετερον εκατερον
    – Τωρα ..εχω βρεθει σε εκδηλώσεις κατά του αντισημιτισμου οπου παραβρεθηκα και νομιζω συνδιοργανωσαν και μελη του Δικτυου..Για το συγκεριμμένο μπορει να ειχαν αλλες προτεραιοτητες ..Φυσικά αναγνωριζεις τουλαχιστον οτι ..δεν ειναι αντισημιτες ..Αλλά τοτε γιατι τους βαζεις στο ιδιο ποστ με τους ….αντισημιτες :)

    Για την Νεταφίμ δεν τα ηξερα και μου φαινεται πολύ ενδιαφεροντα οσα γραφεις .. Καλά εκανες και μας ενημερωσες ..
    Κοιτα ..Δεν θελω να γινω απολογητης κανενός Δικτυου..Απλά νομιζω οτι ακριβώς λόγω του επικινδυνου του φαινομένου (αντισημιτισμός) οφειλουμε ολοι να ειμαστε προσεκτικοι και να κανουμε τις απαραιτητες Διακρισεις ..
    οπως και το Δικτυο στην περιπτωση της ..Νεταφίμ ..αλλά κι εσύ στην γενικευση του ..αντισημιτισμου

  41. Μορντεχάι Φριζής said

    «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Ο Δήμος Χαλκιδέων καταδικάζει την άνανδρη δολοφονική επίθεση των Ισραηλινών
    κομάντος στα «πλοία της ειρήνης», που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους
    αποκλεισμένους από το 2007 κατοίκους της λωρίδας της Γάζας.
    Είμαστε ανάμεσα σ΄ αυτούς που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της αποστολής
    βοήθειας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του
    Δημάρχου, Θανάση Ζεμπίλη.
    Δύο φορτηγά έφυγαν από την πόλη μας με οικοδομικά υλικά, που εξασφάλισε ο
    Δήμαρχος Χαλκιδέων από χορηγούς και φορτώθηκαν στο πλοίο « ΕΛΕΥΘΕΡΗ
    ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» για την επισκευή των σπιτιών που γκρεμίστηκαν από τους
    βομβαρδισμούς της επιχείρησης «συμπαγές μολύβι» του Ισραηλινού στρατού.
    Η επίθεση στον στόλο της ειρήνης και της αλληλεγγύης, δείχνει την βαρβαρότητα
    εκείνων που την εμπνεύστηκαν και την εκτέλεσαν.
    Δείχνει περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο, αφού η επίθεση έγινε 80 ναυτικά μίλια
    μακριά από την ακτή, σε διεθνή ύδατα.
    Δείχνει περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή, αφού χωρίς προειδοποίηση εκτελέστηκαν
    εν ψυχρώ οι πολίτες που συνόδευαν τη νηοπομπή.
    Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει χρέος να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των
    αιχμαλώτων ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων είναι πάρα πολλοί συμπατριώτες μας.
    Να αξιώσει την καταδίκη από την διεθνή κοινότητα της εγκληματικής πολιτικής του
    Ισραήλ, απέναντι στο κράτος της Παλαιστίνης.
    Η δημοτική αρχή της πόλης μας θα πάρει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την
    στήριξη του Παλαιστινιακού λαού και την άρση του εμπάργκο στη Γάζα, για να γίνει η
    Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας όλων των λαών της.
    Τέλος, η δημοτική αρχή γνωστοποίησε στον πρεσβευτή του Ισραήλ, που είχε
    προσκληθεί μεταξύ άλλων να παραστεί σε τελετή μνήμης για τον ηρωικώς πεσόντα Μ.
    Φριζή, ότι είναι πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο για την πόλη της Χαλκίδας.
    2/6/2010″

    O αντισημιτισμός, καλλυμένος κάτω από το προσωπείο του αντι-σιωνισμού σε όλο του, το μεγαλείο…

  42. grsail said

    @G.

    Πως να συνεννοηθούμε όταν αμφισβητείται η Χαμάς που αποτελεί εκλεγμένη πολιτική δύναμη στην Παλαιστίνη; Καταλαβαίνετε ; Εκλεγμένη !
    Αν οι Παλαιστίνιοι δεν αρέσκονται στην πολιτική της Χαμάς ας μην την εκλέξουν πάλι. Εσείς ή εμείς τι δουλειά έχουμε με ένα εσωτερικό ζήτημα των Παλαιστινίων ; Είμαστε μήπως «εξαγωγείς δημοκρατίας» ή απλώς τραμπούκοι που αντλούν την ισχύ τους από τα Αμερικανικά λεφτά ;
    Η Αιγυπτιακή δίοδος προς την Γάζα άνοιξε μετά από την εκτίμηση ότι η κοινή γνώμη παγκόσμια επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα από το μαζικό έγκλημα των Ισραηλινών στα πλοία των ακτιβιστών.

    Αναρωτιέμαι ποιος είναι μονομερής και ποιος όχι.

    Οι στρατοκράτες του Ισραήλ ακολουθούν την καταστροφική πολιτική που τους υπαγορεύεται εξ’ Αμερικής (από Εβραίους του Μανχάταν – εκ’ του ασφαλούς δηλαδή). Οι στενόμυαλοι αυτοί παραβλέπουν ότι ο Αραβικός πληθυσμός στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ είναι σήμερα λίγο μεγαλύτερος από τον Ισραηλινό. Ο πληθυσμός αυτός αυξάνεται με ρυθμούς τουλάχιστον 2,5 φορές ταχύτερα από ότι ο Ισραηλινός.

    Οι ηλίθιοι φανατικοί δεν αντιλαμβάνονται ότι τα πολιτικά λάθη οι σφαγές και το μίσος που σπέρνουν κάθε μέρα στην Γάζα (αλλά και αλλού) – τελικά – προβάλλονται στο μέλλον ;

  43. Μορντεχάι Φριζής said

    Ο δήμος Χαλκίδας, από τι φαίνεται ίσως θεωρεί και τον εγγονό του ήρωα ως ανεπιθύμητο στοιχείο, εφόσον είναι και Ισραηλινός και Σιωνιστής…

  44. Elikas said

    Abravanel, δεν ζητάω από κανέναν τίποτα, πόσο μάλλον εκβιάζω. Απλά αιτιολογώ (χωρίς φυσικά να δικαιολογώ) ένα μέρος του φαινομένου που καταγγέλεις. Τουλάχιστον όσον αφορά τη στάση ανθρώπων που επικρίνουν το Ισραήλ για το τι κάνει στη Γάζα σήμερα (κι όχι τους Εβραίους γιατί υποτίθεται ότι σταύρωσαν τον Χριστούλη πριν από 2.000 χρόνια).

    Όσον αφορά την ιστορία του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, καλά κάνεις και παραθέτεις στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίξω το παιχνίδι της συλλογικής ευθύνης και των ενοχών. Δεν είχα γεννηθεί όταν έγινε το Ολοκαύτωμα, δεν φταίω καθόλου γι’αυτό ούτε εγώ ούτε κανένα μέλος της οικογένειας μου, και δεν έχω κανένα απολύτως κόλλημα με κανέναν απολύτως λαό. Ακόμα κι αν αυτός ο λαός θεωρεί ότι είναι κάτι ξεχωριστό από όλους τους υπόλοιπους λαούς του πλανήτη.

  45. Μορντεχάι Φριζής said

    Πω πω, οπαδέ μου εσύ, της ‘δημοκρατικής’ Χαμάς…

    Πώς άλλωστε να μην τους υποστηρίζεις, αφού σφάζουν Εβραίους για χατίρι σου…

    Πάντως προτιμώ να με χαρακτηρίζεις ‘φανατικό-στενόμυαλο-μονομερή’ και να είμαι ΖΩΝΤΑΝΟΣ, παρά δήθεν να μας λυπάσαι, πάνω από τους τάφους μας…

  46. Μορντεχάι Φριζής said

    Ω, ναι η ψυχραιμία…

    Τόσο εύκολη λέξη για κάποιον που το θέμα δεν το αγγίζει…

    Μιλώντας, ως εγγονός του ήρωα, θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να τονίσω πως η συμβολή του Μ.Φριζή θα ήταν σχεδόν άγνωστη στην ελληνική κοινωνία, χωρίς τον συνεχή αγώνα του γιού του Ιάκωβου Φριζή, των εβραϊκών κοινοτήτων και κάποιων μη Εβραίων συμπατριωτών μας.

  47. grsail said

    @Μορντεχάι Φριζής

    Επειδή μιλάτε για σφαγές κλπ Κοιτάξτε λίγα στοιχεία που δείχνουν την εξέλιξη της διένεξης από το 2000 έως σήμερα. (από τον Οργανισμό Ifamericansknew):

    Νεκρά παιδιά – Ισραήλ 123, Παλαιστίνη 1.050
    Νεκροί ενήλικες – Ισραήλ 1.062, Παλαιστίνη 4.876
    Τραυματίες – Ισραήλ 8.341, Παλαιστίνη 33.034

    Αν σας αρέσει να ζείτε με αυτόν τον τρόπο και το Ισραηλινό κράτος να κοσμεί την ιστορία του με αυτά τα «επιτεύγματα», τότε συνεχίστε την ίδια πολιτική … στο χέρι σας είναι.

  48. Abravanel said

    Εδώ διαφωνούμε Ελικα – εσύ πιστεύεις οτι οι βανδαλισμοί γίνονται γιατί βράζει το αίμα των ανθρώπων λόγω του μεσανατολικού. Εγώ πιστεύω οτι γίνονται για τους ίδιους λόγους που γίνονταν και το 1970, 1950, 1930, 1910 – αυτό που διαφέρει είναι η πρόφαση.

    Οσο για την ευθύνη Ελικα δεν έχεις καμμία ευθύνη. Δικαίωμα σου είναι να το αγνοείς μάλιστα αφού ΔΕΝ το διδάχθηκε σε κανένα σχολείο μιας και απουσιάζει από τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, (ή τουλάχιστον απουσίαζε μέχρι το 2006). Από την στιγμή που δεν είσαι Θεσσαλονικιός μπορώ να δεχτώ τον ισχυρισμό σου οτι και κανένα μέλος της οικογένειας σου δεν συμμετείχε.

    Οσο για τον τελευταία σου φράση, που με κάνει να αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια της δήλωσης σου οτι δεν τα έχεις με κανέναν λαό, οφείλω να ομολογήσω οτι ακούγεται ελαφρώς αστεία στην χώρα που κυριαρχεί το «όταν εμείς…». Και αν θεωρείς οτι αυτό αφορά τους άλλους, τότε να σου θυμίσω οτι εσύ θεωρείς οτι η πίστη στο περιούσιο λαό αφορά όλο τον εβραϊκό «λαό».

  49. Νοασφερατος said

    Μ Φριζής:»Πάντως προτιμώ να με χαρακτηρίζεις ‘φανατικό-στενόμυαλο-μονομερή’ και να είμαι ΖΩΝΤΑΝΟΣ, παρά δήθεν να μας λυπάσαι, πάνω από τους τάφους μας…»
    ——————————————————————————–
    πολύ φοβαμαι οτι αν συνεχιστει αυτο το ατερμονο γαιτανακι μισους φονταμενταλισμων , απολυτης αληθειας κ.ο.κ πολλοι λίγοι απο μας θα απομεινουν..ζωντανοι ..Δεν ξερω αν ειναι εβραιοι η αραβες η χριστιανοι ή αθεοι..Αλλά μαλλον τοτε δεν θαχει και πολύ σημασια ..

    υ Γ Για το πώς η Ηθική της επιβιωσης – και μεεσα απο ποιά πολιτισμική προπαγναδα – αντικατεστησε την (αριστερη ) Ηθική της αλληλεγγυης εχει γραψει πολύ ενδιαφεροντα ο ΚριστοφερΛάς στο βιβλιο του »ο Ελάχιστος εαυτός»

  50. Μορντεχάι Φριζής said

    Για όποιον ακρο-δεξιό ή ακρο-αριστερό ταυτίζει χυδαία το Κράτος του Ισραήλ με την καταραμένη χιτλερική Γερμανία, ή τον Ιουδαϊσμό και Σιωνισμό με ΄ρατσισμό΄και ‘φασισμό’, ιδού ορισμένα βασικά ερωτήματα:

    1) Το κράτος του Ισραήλ ως δυτική δημοκρατία αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Ισραηλινών Αράβων, σε τέτοιο τραβηγμένο βαθμό που αφήνει να υπάρχουν μέσα στο ισραηλινό κοινοβούλιο, αραβικά κόμματα που ανοιχτά εχθρεύονται το ίδιο το Κράτος…την ώρα που το ίδιο το κράτος προκειμένου να μη θίξει τα συναισθήματα των Αράβων, απαγόρεψε την παρουσία στο κοινοβούλιο εβραϊκού κόμματος που καλούσε σύμφωνα με τις αρχές της Αλαχά, του θρησκευτικού εβραϊκού νόμου, την εκδίωξη των εχθρικών προς το Ισραήλ Αράβων (κόμμα του ‘Καχ’, του Ραββίνου Καχάνε, το οποίο αργότερα βγήκε και εκτός νόμου)…

    Μήπως στη χιτλερική Γερμανία, αναγνωρίζονταν τα δικαιώματα της εβραϊκής γερμανικής μοιονότητας; Ή πόσο μάλλον επέτρεπαν οι ναζί, την παρουσία Εβραίων Γερμανών βουλευτών στη γερμανική βουλή, που καλούσαν στην εξολόθρευση του γερμανικού κράτους (που βέβαια δεν υπήρχαν);

    Ας γελάσουμε…

    2) Οι Άραβες του Ισραήλ, εκτός ελαχίστων δικαίων,΄(ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΗΡΩΪΚΩΝ ΔΡΟΥΣΩΝ ΠΟΥ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛ) δεν αποδέχονται τον εβραϊκό χαρακτήρα του Κράτους, ούτε την σημαία του, ούτε τον ύμνο του, ούτε τίποτα εβραϊκό. Και η μη αποδοχή τους αυτή γίνεται με τον ποιό βίαιο τρόπο, την ώρα που σε πολλές αραβικές συνοικίες του Ισραήλ, οι Εβραίοι κινδυνεύουν ακόμη και να περάσουν, ενώ η πρόσβαση των αράβων σχεδόν σε όλες τις εβραϊκές πόλεις είναι ελεύθερη και εφικτή (ακόμα και σε εποικισμούς). Υπήρχαν δε, αρκετές περιπτώσεις Ισραηλινών Αράβων και όχι μόνο αυτο-αποκαλούμενων ‘παλαιστίνιων’, που αποφάσισαν να γίνουν ‘σεϊντιμ’-‘μάρτυρες του Ισλάμ, δολοφονόντας αμέτρητα γυναικόπαιδα Εβραίων. Το ισραηλινό κράτος αντί να απελάσει τις οικογένειες των τρομοκρατών καμικάζι, που συνήθως υποστηρίζουν ανοιχτά τη φονική επίθεση, συνεχίζει να τους παρέχει τα ίδια προνόμια, και μερικές φορές ακόμη και ιδιαίτερη οικονομική βοήθεια, που κανονικά προορίζεται για Ισραηλινούς πολίτες΄και για τις οικογένειες τους, που πληγώθηκαν ή δολοφονήθηκαν κατά αυτές τις επιθέσεις…

    Μήπως, στην τότε Γερμανία, πριν ή και μετά την άνοδο του ναζισμού, οι Εβραίοι Γερμανοί πολίτες (οι οποίοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους περισσότερο Γερμανούς παρά Εβραίους) χλεύαζαν τα γερμανικά σύμβολα; Ή μήπως απαιτούσαν τη δημιουργία εβραϊκού κράτους επί γερμνικού εδάφους; Ή μήπως τελικά ανατινάζονταν μέσα σε τραμ της Βαϊμάρης και του Βερολίνου, σκοτώντας αθώους μη Εβραίους Γερμανούς;

    Ας γελάσουμε…

    3)Ο ισραηλινός στρατός σε κάθε σχεδόν επιχείρηση του, προσπαθεί να αποφύγει την πλήξη αμάχων του εχθρού, ακόμη και αν αυτοί ηθελημένα τοποθετούν τους εαυτούς τους ως ανθρώπινες ασπίδες των τρομοκρατών. Πόσο μάλλον σχεδόν κάθε φορά προειδοποιεί πριν από τα χτυπήματα (όπως και το προπολεμικό Ιργκούν, ακόμα και στο Ντερ Γιασίν-πηγή ‘The Revolt’, του πρών συγχωρεμένου Ισραηλινού πρωθυπουργού και Νομπελίστα Ειρήνης, όπως και τελευταίου διοικητή της οργάνωσης, Μενάχεμ Μπέγκιν). Αντίθετα όλες οι αραβικές τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν εξαρχής να σκοτώσουν απροειδοποίητα όσους Εβραίους άμαχους μπορούν…

    Μήπως στη χιτλερική Γερμανία, δώθηκε ποτέ η ευκαιρία στους άμοιρους Εβραίους, τόσο τους Γερμανούς, όσο και των άλλων κατεκτημένων χωρών, από τους ναζί, για να γλιτώσουν;

    Ας γελάσουμε…

    4) Υπάρχουν τέλος στο Ισραήλ, στρατόπεδα συστηματικής εξόντωσης, θαλάμοι αερίων και κρεματόρια στα οποία ‘δολοφονούνται’ καθημερινά Άραβες Ισραηλινοί ή δήθεν ‘παλαιστίνιοι’; Την στιγμή μάλιστα που ακόμα και η ‘μετριοπαθής’ Φάταχ αμφιβάλει για το Ολοκαύτωμα (το δικτατορικό του Άμπου Μάζεν, βασίζεται στην άρνηση του Ολοκαυτώματος), ενώ η Χαμάς καλεί για ένα νέο…

    Ας γελάσουμε…

    5) Και κάτι τελευταίο, προς τους κύριους αντι-ισραηλινούς ‘ανθρωπιστές’: Δεν πάυετε να σπιλώνετε τον όντως πατριώτη-αλλά όχι ρατσιστή και φασιστή- Εβραίο Σιωνιστή, με όλα τα ‘ωραία’ επίθετα, την ώρα που υποστηρίζετε ανοιχτά τους ισλαμο-φασίστες της Χαμάς και Χεζμπολά (δεν τα λέω αυτά τυχαία-ας ελέγξει κάποιος το ρόλο της ‘Μουσουλμανικής Αδελφότητας’ ή τις άμεσες σχέσεις του τότε Μούφτη της Ιερουσαλήμ, Χουσεϊνι, με την ναζιστική εξουσία και το ισλαμικό τάγμα των Ες Ες στη Γιουγκοσλαβία ή την προσφορά ασύλου σε ναζί εγκληματίες πολέμου από αραβικές χώρες) και μετά ας τολμήσει θρασύτατα να ταυτίσει τους απογόνους των νεκρών του Ολοκαυτώματος με τους φονιάδες τους… Και όποιος λέει πως δεν τους σιγοντάρετε, απλά ας δεί πόσες φορές έχει κοιματίσει σημαία του ισλαμικού ‘τζιχάντ’, της Χαμάς και της Χεσμπολά, δίπλα από τις κόκκινες και μαύρες σημαίες του ΚΚΕ, Συνασπισμού, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ΄προοδευτικών’, σε αντισιωνιστικά συλλαλητήρια στη χώρα μας Ελλάδα…

    (Φυσικά χρειάζεται να προσθέσουμε την ένοχη αποχή σας από τη δίκη του ναζιστή πλεύρη- εκτός της θαραλλέας Αντι-ναζιστικής Πρωτοβουλίας και Συμφωνιών του Ελνσίκι… μα και βέβαια, εκεί ο χιτλερικός και τα άλλα νεο-φασιστικά ‘καλόπαιδα’ υποστήριζαν και αυτοί το ‘δράμα’ των ‘παλαιστινίων’, κόντρα θα τους πηγαίνατε;)

    (Επιπλέον πού είσασταν ‘φίλτατοι’, να κάνετε διαδηλώσεις οργής, όταν πριν λίγες εβδομάδες στην Ταυλάνδη έσφαζαν τα ‘κόκκινα πουκάμισα’; Ή όταν το φανατικό Ιράν έσφαζε ιρανούς δημοκράτες διαδηλωτές; Δεν σας πολυακούσαμε τότε, όπως σας ακούμε πάντα ενάντια του Ισραήλ… Και μετά το παίζετε φιλο-εβραίοι, αντι-ρατσιστές και πολέμιοι του αντισημισμού…

    Ας γελάσουμε…)

    Περιμένω σοβαρές απαντήσεις και όχι αντι-σιωνιστικά μανιφέστα του κόκκινου ή ναζιστικού φασισμού και αντισημιτισμού!

  51. Μορντεχάι Φριζής said

    Αγαπητέ,

    Αν και ως Ορθόδοξος Ραββίνος πιστεύω στην αλήθεια του Ιουδαϊσμου, σέβομαι τη θρησκευτική ή μη, πίστη του καθενός, αρκεί να μην επιζητάει το θάνατο μου.

    Να’σται καλά

  52. Μορντεχάι Φριζής said

    Για ποιά διαματρυρία, παρακαλώ εννοείς;

  53. Abravanel said

    1. Δεν είναι λίβελος – σαν υπουργός Εξωτερικών προσυπέγραψε μαζί με τον Πρωθυπουργό Α.Παπανδρέου και τον Υπ.Δικαιοσύνης Β.Ρώτη απόφαση που ανέτρεπε την απόφαση του Αρείου Πάγου να εκδοθεί στην Ιταλία ο Αλ Ζομάρ. Ο Αλ Ζομάρ είχε συλληφθεί στα ελληνογιουγκοσλαυικά σύνορα με 60 κιλά εκρηκτικά και όπλα, ένα μήνα μετά την επίθεση ένοπλης ομάδας στην οποία συμμετείχε στην Μεγάλη Συναγωγή της Ρώμης με οπλοπολυβόλα και χειροβομβίδες με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 2χρονου ιταλού. Η άρνηση της έκδοσης έγινε με το σκεπτικό οτι η επίθεση στην Συναγωγή της Ρώμης αποτελεί μέρος του απελευθερωτικού αγώνα των Παλαιστινίων. Ο Αλ Ζομάρ πιστεύεται οτι είχε σκοπό να επιτεθεί σε ελληνοεβραϊκό στόχο, μετά τον ιταλοεβραϊκό.

    Προφανέστατα και έχεις δίκιο οτι είμαι προκατειλημμένος απέναντι του. Ολα είναι ενέργειες με σημασία όταν είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας – αυτό είναι και το νόημα του θεσμού. Ενέργεια με νόημα ήταν η σιωπή του για τους επαναλαμβανόμενες βίαιες επιθέσεις στα Ιωάννινα του, ενέργεια με νόημα ήταν και η απόφαση του να παρευρεθεί. Πιθανότατα αποφάσισε οτι δεν ήθελε να περάσει αυτό το τελευταίο νόημα και την ακύρωσε.

    2. Το Σύνταγμα της χώρας είναι κανονιστικός νόμος και η ορκωμοσία δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί – αλλά έχεις δίκιο οτι είναι περισσότερο κακία παρά informed opinion. Αυτό όμως που στα σίγουρα μπορώ να σου πω είναι οτι μπορεί άνετα να αντιβαίνει τις αποφάσεις του Ευρωπ.Δικαστηρίου Ανθρ.Δικ. (ευρωπαϊκοί νόμοι δεν υπάρχουν για αυτό το θέμα) αλλά χρειάζεται να προσβληθεί για να αλλάξει. Ρίξε μια ματιά εδώ.

    3. Δεν θεωρώ οτι η κριτική στο Ισραήλ είναι αντισημιτισμός. Θεωρώ οτι ορισμένοι αντισημίτες βρίσκουν πρόφαση να εξασκήσουν τον αντισημιτισμό τους με το μεσανατολικό. Πχ ο plagal μιλάει στα θέματα που μοιράζεται στον GReader για απαρτχάιντ στο Ισραήλ. Μπορεί να διαφωνώ αλλά δεν πιστεύω ούτε για ένα λεπτό οτι ο plagal έχει το πιο παραμικρό αντισημιτισμό μέσα του. Ο GRSail όμως όταν μιλάει για απαρτχάιντ είναι προφανές οτι κινείται από το μίσος προς τους εβραίους και βλέπει το Ισραήλ σαν κατασκεύασμα τους.

    4. Δεν θα ασχολούμουν μαζί τους αν δεν ασχολούνταν αυτοί με μένα. :-)

  54. Abravanel said

    Δευτερον, γιατι ειναι *υπερβολικα* τραβηγμενο να βαζεις μια συμβολικη καταληψη ενος κτηριου για ενα περιορισμενο χρονικο διαστημα οπου δεν εγιναν (αποσο ξερω) ζημιες, φθορες ή επιθεσεις στην ιδια μοιρα με αντισημιτικη βια και λογο, με βανδαλισμους μνημειων κτλ. Μη χανουμε το μετρο.

    Εχεις δίκιο εδώ – mea culpa.

    Για την Νεταφίμ μπορείς να διαβάσεις και μετά – αυτοί δήλωσαν οτι είναι *κρατική* εταιρία.

  55. Abravanel said

    Θα το διορθώσω, ευχαριστώ. :-)

    Την σύνδεση δεν την έκανα εγώ – την έκανε ο φοιτητής στην Κομοτηνή, ο Δήμος των Χαλκιδέων, ο Μητροπολίτης Πειραιά και ο ιστολόγος Grsail. Αν πιστεύεις οτι ψεύδονται και σκοπός τους δεν είναι η βοήθεια στη Γάζα, τότε είσαι ευπρόσδεκτος να τους το πεις.

  56. Πάνος Μπαλτάς said

    Αυτό έλειπε να μην θεωρεί ανεπιθύμητο στοιχείο έναν φασίστα του είδους σου.

    Το σκάνδαλο είναι ότι δεν σε θεωρούν ανεπιθύμητο στοιχείο αυτοί που σε έκαναν και σε κρατούν ραβίνο.

  57. Β.Δ. Καργούδης said

    @Ampravanel:Όσο δίκιο είναι να αντιμετωπίζει κανείς το έλλειμμα αντίδρασης της Αριστεράς ή όποιου άλλου, στον δρώντα αλλά και στον υφέρποντα αντισημιτισμό(και όχι μόνο), άλλο τόσο οφθαλμοφανές, είναι, φίλε μου Αμπραβ. και κάτι άλλο:
    (που έχω καταλάβει ότι και σένα σε πονάει)
    Μια επιλογή χρόνων της Κοινότητας για χαμηλό προφίλ, για μια «Μη-δράση» ή το πολύ-πολύ «Δράση στις μύτες των ποδιών», δεν ξέρω και δεν μπορώ (αλλά και δε θέλω) να καταλάβω με ποιό σκεπτικό, και μάλιστα σε μια κοινωνία που μπορεί να έχει κάποιες ευαισθησίες αλλά πάντως για τα ανακλαστικά και τους αυτοματισμούς της δε φημίζεται, διάολε,το «κατάφερε» το κακό:
    Ότι, βρε παιδί μου, είναι κάτι απολύτως λογικό και περίπου φυσικό φαινόμενο, ο εβραίος να διώκεται που και που και λίγο. «Αφού κι αυτοί δεν αντιδρούν καθόλου». Σας μιλώ για βεβαιότητες αδιόρατες κοινωνικών πλειονοψηφιών, που αίρονται πλέον μόνο με πολύχρονη, σύνθετη μεθοδική επίμονη προσπάθεια.
    Όπως καλή ώρα η δική σας φίλε μου.
    Έχετε επ αυτών να μνημονεύσετε και σε μας τους απληροφόρητους μια πρωτοβουλία, 60 χρόνια τώρα, πχ. να ανοίξει ένας ανεπίσημος ζωντανός διάλογος ΜΕΣΑ στην ελληνική, στη σαλονικιώτικη κοινωνία;

  58. G. said

    Αγαπητέ grsail,

    Δυστυχώς, δεν έχετε ενημερωθεί ούτε για την προ λίγων ημερών, άρνηση της Hamas στην πρόταση του Ισραηλινού ΥπΕξ για την ελαστικοποίηση του αποκλεισμού με μόνο αντάλλαγμα τις μηνιαίες επισκέψεις του Ερυρθού Σταυρού στον αιχμάλωτο Gilad Shalit.
    Ούτε για την τρέχουσα άρνηση της Hamas να δεχθεί την ελαστικοποίηση του αποκλεισμού από το Ισραήλ και να περάσουν ελεύθερα πολλά από τα νέα είδη.

    Και δεν καταλαβαίνω την εμμονή σας με την «δημοκρατική» εκλογή της Hamas. Προφανώς, δεν γνωρίζετε ότι δολοφόνησε εκατοντάδες άντρες της Fatah για να ανέβει στην εξουσία. Υπάρχουν βίντεο με εκτελέσεις δεκάδων ανθρώπων. Δε θα σας παραπέμψω διότι απεχθάνομαι τη βία με όποια μορφή.
    Αλλά θα σας παραπέμψω εδώ:
    http://www.time.com/time/video/player/0,32068,85555888001_1991530,00.html

    Αυτό grsail είναι το πραγματικό πρόσωπο του Ισραήλ.

    Και δείτε και το πραγματικό πρόσωπο της Hamas, όχι από κάποιο «προπαγανδιστικό» βίντεο, αλλά από την ίδια την Hamas και το διαφημιστικό σποτ με το οποίο προειδοποιούσε τους «αμαρτωλούς» γαζιανούς να παραδοθούν ως τις 10 Ιουνίου, προκειμένου να γλιτώσουν τον απαγχονισμό. «Αμαρτήματα» θεωρούνται η «συνεργασία» με το Ισραήλ… και τα υπόλοιπα θα τα δείτε με τα μάτια σας:

    Και σας παρακαλώ, μην αποφεύγετε την πραγματικότητα:
    Στις φωτογραφίες που σας παρέθεσα πριν, βλέπετε την τελετή απονομής γαζιανών διαβατηρίων στους ακτιβιστές από τον αρχηγό της Hamas, Haniyeh.
    Επίσης, εδώ είναι το βίντεο συγκέντρωσης της Hamas στη Γάζα τον Φλεβάρη του 2009, με ομιλία του Bülent Yıldırım, που είναι ο επικεφαλής του ΙΗΗ και ο δι-οργανωτής του πρόσφατου Στολίσκου:
    http://www.memritv.org/clip/en/2495.htm

    Επίσης, δείτε με τα μάτια σας τις ελληνικές μαρτυρίες παρελθόντος επιτυχημένου Free Gaza (τότε οι Ισραηλινοί, επέτρεψαν την άρση του αποκλεισμού, επειδή πίστευαν ότι οι Έλληνες ήταν όντως ακτιβιστές και όχι μισθοφόροι)

    http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=317&cat_id=65&pos=5

    Οι ίδιοι οι ακτιβιστές παραδέχονται ότι τους πλήρωσε τα έξοδα η Χαμάς, τους φιλοξένησε στο πολυτελέστατο Al Deira, τους σίτισε σε ακριβά εστιατόρια, τους έκανε δώρα αναμνηστικά, τους έδωσε ο ίδιος ο Χανίγιε τιμητικά διαβατήρια. Το χειρότερο, είναι ότι παραδέχονται ότι τους φρουρούσαν ένοπλοι 24 ώρες το 24ωρο. Και με πρόσχημα την «ισραηλινή προβοκάτσια» δεν τους επέτρεπαν να συναναστραφούν με απλό κόσμο.
    Εσένα αυτό το σκηνικό σου μοιάζει με «ανθρωπιστική βοήθεια»;
    Έτσι έκανε η μητέρα Τερέζα;
    Και μάλιστα δεν διστάζει ο έλλην ακτιβιστής να δηλώσει:
    «Για τη Φάταχ δε μπορώ να πω τίποτα, γιατί είναι εξαφανισμένη. Καναδυό τύποι που μας πλησίασαν «βρόμαγαν» από μακριά λαμογιά»…

    Μην προσπαθείς, λοιπόν, να αποφύγεις την πραγματικότητα: Οι «ακτιβιστές» είναι στυγνοί υποστηρικτές της Χαμάς. Και όχι της Γάζας.

    Όσο για τον πληθυσμό των αράβων που αυξάνεται, έχεις απόλυτο δίκιο. Και ακριβώς αυτό το απόλυτο αριθμητικό δεδομένο, εγγυάται ότι δεν συμβαίνει ούτε «γενοκτονία», ούτε «διωγμός», ούτε «καταστροφή», ούτε «ανθρωπιστική κρίση». Και ότι όλα είναι διαστρεβλώσεις, ψέματα και προπαγάνδα.

    Χαίρομαι που τουλάχιστον βρήκαμε ένα σημείο που συμφωνούμε!

    Σε ευχαριστώ για τον διάλογο!

  59. G. said

    @ Grsail,

    Νομίζω ότι και πάλι είστε μονομερής.

    Γράφετε ότι οι Ισραηλινοί έχουν λιγότερες απώλειες.
    Μόνο που η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν μετριέται με αριθμούς.

    Και αν θέλετε να είμαστε τόσο κυνικοί, ας είμαστε τουλάχιστον ακριβείς με τα μαθηματικά.

    Όταν η Χαμάς απαιτεί για την απελευθέρωση ενός (1) Ισραηλινού, την απελευθέρωση χιλίων τετρακοσίων (1400) αράβων παλαιστινίων,
    τότε η ίδια παραδέχεται αυτό που εμένα προσωπικά με σοκάρει:

    ότι η ζωή ενός Ισραηλινού αξίζει όσο η ζωή 1400 αράβων παλαιστινίων…

    http://www.financialpost.com/Stimulus%2Benough%2Bspark%2Brecovery%2BWolf/1244630/story.html?id=659503

  60. OMADEON said

    Αφού έκανα χρήση του google για να βρω ΠΟΙΟΣ είναι ο εν λόγω ιστολόγος (που έκανε το ποστ που εξόργισε)….
    κι επειδή παρακολουθώ όσα λέει κατά καιρούς (ΚΑΙ σωστά πράματα ΚΑΙ λάθη μερικές φορές)…

    Ενδεικτικά παραθέτω μια φωτογραφία που προέρχεται από ανάρτηση “προοδευτικού” και “αντιρατσιστή” ιστολόγου με τίτλο “Ένας Εβραίος, Ισραηλινός, Ισραηλίτης, Σιωνιστής (ή όπως αλλιώς διάολο τους λένε) χορτασμένος από το αίμα των αθώων ειρινιστών – Μακάρι το αίμα να πέσει στα κεφάλια τους – Ντροπή στη κακή τους φύτρα – Ντροπή και στην ανθρωπότητα ολόκληρη που τους ανέχεται” (sic). Ολα τα αντισημιτικά στερεότυπα αιώνων, (ο λίβελος του αίματος, η θεοκτονία, η ρατσιστική κοσμοθεωρία) στην υπηρεσία της Παλαιστίνης όπως υποστηρίζει ο συνέλληνας μας.

    Ε, εδώ λυπάμαι που θα στενοχωρήσω τον εν λόγω…
    …αλλά ο Αμπραβανέλ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ότι αυτός ο μπλόγκερ εκπέμπει (έστω άθελά του) _σαφέστατα_ αντισημιτικά στερεότυπα.
    Η αλήθεια να ΛΕΓΕΤΑΙ, διότι άλλος τρόπος από τη φιλαλήθεια ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ για να προχωρήσει κανείς.
    Εμ, ΤΙ νομίζετε όλοι οι (συν-)διαφωνούντες με το Ισραήλ? Οτι ο αντισημιτισμός «δεν υπάρχει πια»? ΛΑΘΟΣ, μεγάλο! Π.χ.
    αν μετρήσω πόσες φορές με έχουν «βρίσει» νεο-ναζιστές σαν «Εβραίο» θα ΕΚΠΛΑΓΟΥΝ πολλοί ακραιφνείς…
    υπερ-σιωνιστές εδώ (όπως ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ Μορδεχάϊ – που μας λέει σαλόμ από Ισραήλ-μεριά κι είναι και πολύ χάϊ).

    Τον αντισημίτη μέσα σου, πού’ναι αράπης, ΜΗΝ τον κρύβεις, το σαπούνι σου χαλάς… :)
    ΟΛΟΙ έχουμε μέσα ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ρατσισμού, άσχετα αν εκφράζεται σε μερικούς περισσότερο π.χ. σαν αντισημιτισμός ή π.χ. σαν αντι-τουρκισμός ή αντι-αθιγγανισμός, κλπ.
    Το ΠΟΣΟ ποσοστό είναι, και ΤΙ ακριβώς, είναι άλλο θέμα. Θέμα π.χ. της παιδείας του καθενός. Εγώ ευτυχώς ΔΕΝ μεγάλωσα με αντισημιτισμό, ούτε και με άλλες ΦΑΝΕΡΕΣ μορφές ρατσισμού, αλλά… μια φορά κι έναν καιρό την είχα «δει» ολίγον εθνικιστικά. Πρόκειται για ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ φαινόμενα. Ανάμεσα σε ρατσισμούς και σε εθνικισμούς μεγαλώσαμε ή γαλουχηθήκαμε όλοι.

    Κανονικά θα έγραφα ένα σχόλιο… διαφωνίας με τον Αμπραβανέλ, διότι -πράγματι- διαφωνώ ΠΟΛΥ μαζί του σε πολλά που λέει εδώ.
    Ομως… βλέπω ότι αξιόλογοι άνθρωποι (όπως ο Νίκος Σαραντάκος) και ΥΠΕΡΑΝΩ υποψίας για αντισημιτισμό έχουν ΗΔΗ εκφράσει όσα είχα να πω, λίγο-πολύ.
    Κι έτσι αποφάσισα να βρω μια ΓΕΦΥΡΑ επικοινωνίας με τον Αμπραβανέλ αντί να «παίξω» τα γνωστά ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ (διότι…. περί αυτού πρόκειται δυστυχώς).

    Εχετε δει -τώρα- υπερ-εθνικιστική Ισραηλινή στρουθοκάμηλο να κρυβει το κεφάλι στην άμμο?
    ΟΧΙ, εεε?
    ΕΕΕΕΜ, είδατε ΤΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ?

    ΠΟΙΑ είναι η στρουθοκάμηλος? Ελα ντε….
    μάλλον πρόκειται περί συλλογικής στρουθοκαμήλου.
    Να λέμε τα πράματα ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.
    ΔΕΝ ειναι δυνατόν να κρυφτεί η ΑΜΕΡΙΣΤΗ στήριξη του ΙΣραήλ από την Ελληνο-εβραϊκή κοινότητα, ΙΔΙΩΣ στους επίσημους εκφραστές της.
    Αν ανοίξετε ένα τεύχος του περιοδικού του ΚΙΣ, θα τη δείτε αμέσως.
    Και θάθελα να προτείνω ένα πράμα. Να σταματήσουν ΑΜΕΣΩΣ οι καθιερωμένες επίσημες ομαδικές επισκέψεις της Νεολαίας του ΚΙΣ στο Ισραήλ.
    Πάρτε το χαμπάρι, αγαπητοί συνέλληνες Εβραίοι, ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ.
    Η στήριξη του Ισραήλ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΟΛΥ.
    Κι αν θέλετε να ΜΗΝ ενθαρρύνετε τον αντισημιτισμό, ΜΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ τις κτηνωδίες του Ισραήλ
    (γιατί αυτό έχει την εξουσία, ας μη γελιόμαστε. ε, ΔΕΝ την βγάζετε καθαρή τώρα πια, εκμεταλλευόμενοι κάποιες κτηνωδίες της Χαμάς).
    Αν δεν σταματήσετε να στηρίζετε το Ισραήλ, σταματήστε τουλάχιστον να θεωρείτε τους πάντες αντισημίτες εκ προοιμίου.

    @Λασκαράτε (σχόλιο 19) σωστός και διπλωμάτης ΚΑΙ δίκαιος φαίνεσαι.
    Εχεις όμως σκεφτεί ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΙΚΑ στην Ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης κάνανε τη διαμαρτυρία οι ΣυριΖαίοι?
    ΓΙΑ σκέψου το λιγάκι, και κάνε καμμιά αναζήτηση στο γκούγκλη με θέμα «Water» + «Gaza»…. ;-)

  61. grsail said

    @G.

    Όχι αγαπητέ, δεν έγραψα ότι οι Ισραηλινοί έχουν λιγότερες απώλειες.
    Παρέθεσα απλώς αριθμούς που δείχνουν την κόλαση που επικρατεί στην περιοχή.

    Όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα στην ύπαρξη. Αυτήν ακριβώς την αρχή αμφισβητεί η πολιτική του Ισραήλ.
    Έχετε επίσης παραβλέψει ότι η ‘υψηλή’ πολιτική του Αμερικανοεβραϊκού χρηματιστικού / μιλιταριστικού κεφαλαίου στην περιοχή, υλοποιείται (εκ’ του ασφαλούς από την Νέα Υόρκη) με το δικό σας και το Παλαιστινιακό αίμα. Αν σας αρέσει συνεχίστε το …

  62. grsail, τώρα που ακολούθησα και τη συμβουλή του Omadeon βλέπω ότι είσαι πολύ φάουλ.
    Τόπα και παραπάνω: ταύτιση Εβραίων και Ισραήλ είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις: η μία είναι τα αισχρά αντισημιτικά που περιγράφει ο Αμπραβανέλ, η άλλη είναι η εξωφρενική απόδοση αντισημιτισμού σε οποιαδήποτε αντι-ισραηλινή οπτική. Αμάν πια.

  63. grsail said

    @OMADEON

    Επειδή αναφερθήκατε στην ανάρτησή μου (την οποία επιμένω να την υποστηρίζω) ήθελα να επαναλάβω ότι είχε χαρακτήρα διαμαρτυρίας και απέχθειας προς την αδικαιολόγητη βία των κομάντος επί αμάχων ακτιβιστών.

    Το κράτος αυτό θα πρέπει να αντιληφθεί ότι κάθε φορά που θα συμπεριφέρεται με επιθετικότητα και χυδαίο μιλιταρισμό θα έχει κόστος. Μεγάλο κόστος, στο πολιτικό, στο οικονομικό (με 729 αρχίζει το bar code) αλλά κυρίως στο ηθικό επίπεδο.

    Και ήθελα να ρωτήσω όλους όσους συμμετέχουν στην συζήτηση, η φωτογραφία στην ανάρτησή μου ήταν περισσότερο ακραία ή αυτή που έδειχνε δεκάδες παιδιά σε Ισραηλινό στρατόπεδο να υπογράφουν, με τις ευλογίες του μπαμπά, τις Ισραηλινές βόμβες ;

    Η ανασφάλεια που προκύπτει από την συμπεριφορά και την γεωγραφική θέση του Ισραηλινού κράτους μετακυλύεται στους πολίτες του και τους οδηγεί σε ένα παραλήρημα επιθετικής βίας.

    Όλο και περισσότερο πείθομαι ότι οι πολίτες του Ισραηλινού κράτους δεν είναι άλλο παρά υποχείρια υπερατλαντικών συμφερόντων. Κάποιο χρησιμοποιούν τους ίδιους και το κραάτος τους για να κάνει την «βρομοδουλειά» αφήνοντας τους ίδιους στο απυρόβλητο. Δεν είναι καιρός να σταματήσει αυτό το φρικτό παιχνίδι ;

  64. OMADEON said

    Αγαπητέ μου Grsail,
    έπεσες σε μια ΠΑΓΙΔΑ, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Λόγω του (απολύτως δικαιολογημένου) θυμού σου, ο οποίος ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΜ και ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ (χεχε)…
    (εντοπίζεται και σε… ορθογραφικό λάθος ή λάθος πληκτρολόγησης που έκανες στο εν λόγω ποστ)…
    …η ΠΑΓΙΔΑ όπου έπεσες είναι λίγο-πολύ η εξής, κατ’ εμέ

    1) ΥΠΟΤΙΜΑΣ τις λέξεις και τις εικόνες που χρησιμοποίησες, ως προς τα ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ μέσα τους αντισημιτικά στερεότυπα. ΔΕΝ σου κάνω πλάκα, το θέμα είναι σοβαρό.
    Μιλάμε για εικόνα (1) ενός ορθόδοξου Εβραίου που πίνει αίμα σαν βρυκόλακας, καθώς και αναφορά στην «κακή φύτρα» (των Εβραίων)…
    …καθώς και για ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΑΓΚΗ του μυαλού σου, προκειμένου να ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΟ ΘΥΜΟ που νοιώθεις, να ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΕΙΣ στον ίδιο τον τίτλο του ποστ, όλους τους Εβραίους σε ΟΛΕΣ τις πιθανές εκφάνσεις της ταυτότητάς τους.

    2) το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι ότι (εγώ πιστεύω άθελά σου) ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΣ πραγματικά αντισημιτικά στερεότυπα που κρύβονται μέσα στο Συλλογικό Υποσυνείδητο, καθώς και μέσα σε οποιοδήποτε μυαλό ΔΕΝ ΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ. Πρόκειται για ένα λάθος παρόμοιο με εκείνο ενός… αφελούς Αμερικάνου που κάποια στιγμή οργίζεται με κάποιον μαύρο και τον αποκαλεί (ΕΚΕΙΝΗ τη στιγμή) «αράπη» (nigger). Ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ επικοινωνιακό φάουλ, στην Αμερική! Αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι ο εν λόγω Αμερικάνος θα ήταν ρατσιστής γι αυτή την πράξη του, αλλά σημαίνει ότι ΟΝΤΩΣ μεταδίδει ρατσιστικά στερεότυπα (ενδεχομένως σε πλήρη αντίφαση με την υπόλοιπη ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ αντι-ρατσιστική στάση του).

    3) Υπάρχει μια έντονη δαιμονοποίηση ΕΙΔΙΚΑ του αντισημιτισμού, λες κι είναι κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Είμαι σίγουρος ότι ο Αμπραβανέλ θα… «τεκμηριώσει» την ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ απολύτως χειρότερη φύση αυτής ειδικά της μορφής ρατσισμού, κι είμαι επίσης σίγουρος ότι ο αντισημιτισμός ΙΣΤΟΡΙΚΑ ήταν από τις χειρότερες μορφές ρατσισμού (βλ. Ολοκαύτωμα κλπ)…
    …παρόλ’ αυτά εμμένω στην άποψή μου, ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ με εκείνη του Εβραίου αντι-σιωνιστή Norman Finkelstein, ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να βγάζει ΚΕΡΔΟΣ από την ύπαρξη του αντισημιτισμού και επίσης ότι ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ τη χειρότερη μορφή ρατσισμού ΣΗΜΕΡΑ. Ισα-ίσα, τα φαινόμενα ρατσισμού στο Ισραήλ, με την κατάσταση συνεχιζόμενου απάρτχάϊντ κλπ. αποτελούν ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ρατσισμού ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ, ό,τι άλλο κι αν πρεσβεύει κανείς.

    Λοιπόν… εφόσον οι Ισραηλινοί ΔΕΝ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΝ τον ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ρατσισμό τους, με ΠΟΙΟ δικαίωμα απαιτούν να εκλείψει ως δια μαγείας ο αντισημιτισμός?
    Σόρυ, αλλά ας ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ Τους (ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ τους υποστηρικτές τους). Τόχω πει εκτενώς αλλού. Ο ρατσισμός του Ισραήλ εντείνει τον αντισημιτισμό.
    ΔΕΝ ενδιαφέρει αν πρόκειται για «αφορμή» ή για «αιτία», διότι ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ.

  65. grsail said

    @Δύτης των Νιπτήρων

    Μόνον οι αφελείς ταυτίζουν τους Εβραίους με το κράτος του Ισραήλ.
    Θα σας πρότεινα να χρησιμοποιείτε με φειδώ τον όρο αντισημιτισμός διότι από την φύση και την ιστορία του είναι πολύ περισσότερο περίπλοκος από όσο νομίζουμε συνήθως. Μου αρέσει να επισημαίνω ότι ο Φρόυντ είχε προσπαθήσει να εμβαθύνει – με τον δικό του μεγαλειώδη και μοναδικό τρόπο – στο ζήτημα, με το βιβλίο του «Ο άνδρας Μωϋσής …», αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη το βήμα του έμεινε κάπως μετέωρο.

    Ήθελα πάντως να πω ότι οι έννοιες αντισημίτης, αντισημιτισμός κλπ πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως άτεχνα κλισέ άμυνας. Με αυτή την ειδική έννοια, για εμένα ο «τίτλος» του αντισημίτη έχει την ίδια σημασία όσο και ο «αφορισμός από τον δεσπότη» … δηλαδή καμία ! Απολύτως καμία !

  66. Για την υπόθεση Πλεύρη, συγκεκριμένως, θεωρούσαμε (και θεωρούμε) ότι η μόνη θέση για τον άνθρωπο αυτό είναι ο σκουπιδοντενεκές της Ιστορίας. Η μύνηση, λοιπόν, εναντίον του για όσα εμετικά έγραψε, μόνο διαφήμιση θα του έκανε. Όπως και έγινε. Ο φασισταράς Πλεύρης ψαρεύει στα θολά νερά που του παρείχε η δημοσιότητα της δίκης.

    Αμπραβανέλ, αναφερθήκατε σε σπίτια αριστερών (στη Θεσσαλονίκη) που έχουν αυλές με εβραϊκές ταφόπλακες. Λάθος σας! Καταρχάς δεν πρόκειται για αριστερούς. Μάλιστα απ’ όσο ξέρω αγνοούν παντελώς και το Δίκτυο και τις απόψεις του. Επιπλέον, θυμηθείτε ότι την ύπαρξη αυτής της αυλής την πληροφορηθήκατε από μία δημοσίευση με θέμα ακριβώς τη μνήμη των Εβραίων.

    Grsail. Είστε πολύ φάουλ, λυπάμαι…

  67. OMADEON said

    «Τη συμφορά που συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη» – είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης.

    ΠΑΡΑ πολλοί Εβραίοι εποιζώντες (ΚΑΙ παιδιά εποιζώντων) του Ολοκαυτώματος θεωρούν ασυγχώρητη την ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ της συμφοράς (τους)…

    π.χ. δείτε ένα σύντομο βίντεο (με ελλην. υπότιτλους) δηλώσεων του υπέροχου Norman Finkelstein, για το θέμα….

  68. grsail said

    @Σκύλος της Β.Κ.

    Υποστηρίζω όσο καλύτερα μπορώ τις απόψεις μου. Αν σας φαίνονται φάουλ όπως λέτε τότε και εγώ λυπάμαι.

  69. OMADEON said

    «Μόνον οι αφελείς ταυτίζουν τους Εβραίους με το κράτος του Ισραήλ.»

    Εεεελα τώρα grsail, αφού… εσύ έκανες ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ.
    Ε, ναι Υπήρξες ΑΦΕΛΗΣ. Δεν είναι κακό αυτό…
    Κακό θα ήταν να ΕΧΕΙΣ αντισημιτικές απόψεις, όχι να εκφράζεις (εμμέσως πλην σαφώς) τέτοια _στερεότυπα_.
    Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες! :)

    Αμα δεν αρέσει η δαιμονοποίηση σε ΚΑΝΕΝΑΝ, τότε… ΓΙΑΤΙ τη συνεχίζουμε? ΛΑΘΗ είμαστε, κάνουμε και… ανθρώπους.

    Ο Αμπραβανέλ μας έχει τρομοκρατήσει, λες κι είναι ΕΓΚΛΗΜΑ η έκφραση ρατσιστικών στερεοτύπων. ΦΑΟΥΛ ειναι, ΠΤΑΙΣΜΑ μπροστά σε δολοφονίες ΑΘΩΩΝ….

  70. grsail said

    @OMADEON

    Η αναφορά σου στον Finkelstein θα εξοργίσει πολλούς …
    Πάντως προτείνω σε όλους εδώ μια ανάγνωση του βιβλίου του «The holocaust industry».

  71. OMADEON said

    Ναι… ναι…
    αλλά (1) εσύ διαβάζεις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (χεχε)
    και (2) μας κάνεις ΚΑΙ χαλάστρα
    επιπλέον (3) είσαι και… ισχυρογνώμων ! χαχαχα

    1+1=2. Τα στερεότυπα ΔΕΝ κρύβονται, είναι σαν νάρριξες… κρασί στο φόρεμα μιας καλεσμένης σου.
    Καλύτερα να τα μελετήσεις καλύτερα και (πίστεψέ με) ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ (ούτε καν αξιοπρέπεια…)

  72. DocReason said

    Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τον grsail:

    (*) ΥΓ. Σκόπιμα στα τελευταία κείμενα χρησιμοποιώ συλλήβδην τους όρους Εβραίος, Ισραηλίτης, Ισραηλινός, Σημίτης, Σιωνιστής κλπ. Από προχθές για μένα όλοι αυτοί οι θρησκευτικοί ή εθνικοί ή άλλοι προσδιορισμοί είναι συνώνυμοι με την βία, την βρωμιά και το σκότος.

    Και λίγο comic relief:

    Όμως η συμμετοχή των Εβραίων / Ισραηλιτών / Σιωνιστών / Σημιτών κλπ σε «περίεργα» παγκόσμια λόμπι, καθώς και η εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά τους στο Παλαιστινιακό καθώς και ο ρόλος του αιμοσταγούς χωροφύλακα της περιοχής που τόσο πρόθυμα ανέλαβαν, είναι γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Φοβάμαι ότι το ζήτημα είναι μεγάλο και – επί της ουσίας – ανοικτό και υπό διερεύνηση. Όλοι οι λαοί ανεξαίρετα κρίνονται πρώτα από αυτά που κάνουν και ύστερα ΚΑΙ από αυτά που πιστεύουν.

    Και για τις δικαιολογίες ότι δεν είναι αντισημίτης- If it smells like shit, it tastes like shit and it feels like shit, it IS shit.

  73. Φίλε μου, πολλές από τις απόψεις σου είναι κοινές με τις δικές μου. Όμως η φωτογραφία, συγκεκριμένως, ήταν φάουλ. Αυτό μόνο λέω.

  74. OMADEON, τάπε όλα ο Φινκελστάιν
    Αλλά, φυσικά κι αυτός είναι ένας «self hating Jew» όπως τόσοι και τόσοι άλλοι…

  75. OMADEON said

    @DocReason
    Επειδή σε θεωρώ (όχι μόνο εγώ…) πρόσωπο «υπεράνω υποψίας», τόσο όσον αφορά τον αντισημιτισμό, όσο κι όσον αφορά τον Ισραηλινό ρατσισμό…
    Θα σου πω κάτι συμπεράσματα για το θέμα του grsail, που μελέτησα πολύ βαθειά σήμερα.

    1) Η λογική του μαύρου-άσπρου, που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε ΜΟΝΟ ΔΥΟ κατηγορίες (πάντα) π.χ. σε «κακούς» αντισημίτες και «καλούς» αντι-αντισημίτες ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
    Και δεν ισχύει για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων… δεν μπορεί να θεωρηθεί «καλός» ένας Ελλην Ακροδεξιός που (ΣΗΜΕΡΑ) ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ σε ΟΛΑ….
    ΟΥΤΕ μπορεί να θεωρηθεί «κακός» κάποιος άνθρωπος που ΕΜΑΘΕ από την κοινωνία κάποια στερεότυπα, τα οποία μεταδίδει ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ. Σε αυτό το θέμα ίσως σου διαφεύγει η υπόλοιπη πολιτική στάση του grsail, ο οποίος κάθε άλλο παρά ρατσιστής υπήρξε σε ένα τεράστιο αριθμό ποστ. Το βρίσκω άβολο να τον τσουβαλιάσω με ΑΛΛΟΥΣ αντισημίτες όπως π.χ. ναζιστές και το βρίσκω ΠΟΛΥ λογικό να ΜΗΝ έχει πλήρη αυτεπίγνωση για τα ίδια τα (αντισημιτικά) στερεότυπα που χρησιμοποίησε…

    2) Ενα πράμα έμαθα, καινούργιο και για μένα. Παρακολουθώντας λίγο το θέμα από την άποψη του grsail, έτριβα τα μάτια μου καθώς διαπίστωνα ότι ο άνθρωπος έδρασε ΛΟΓΙΚΑ με βάση την ανάγκη του να στηλιτεύσει και να καταδικάσει την ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΗ πιθανή ολότητα ανθρώπων που (εύλογα) μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι για τα ατοπήματα του Ισραήλ. Και -με βάση την ΙΔΙΑ την Ισραηλινή προπαγάνδα- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ που ΛΟΓΙΚΑ ΕΞΩΘΗΘΗΚΕ στο τσουβάλιασμα Εβραίων και Ισραηλινών (κ.ά.) γιατί αυτό το τσουβάλιασμα (που εντόπισε και ο Δύτης των Νιπτήρων) λειτουργεί θαυμάσια ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 πλευρές (φιλο- και αντι- Ισραήλ).

    3) Από το (2) οδηγήθηκα στην άποψη ότι βλέποντας τις αντιδράσεις του grsail μπορούμε να παρατηρήσουμε με εξαιρετική σαφήνεια τον τρόπο που «ο ρατσισμός του Ισραήλ εντείνει τον αντισημιτισμό». Και -όπως είπα και πριν- δεν έχει σημασία αν αυτό είναι αιτία ή αφορμή διότι το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ μετράει.

    Δυστυχώς είμαι πεπεισμένος ότι ο ρατσισμός (που είναι μια μορφή ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ δαιμονοποίησης) είναι βαθειά ριζωμένος στο συλλογικό υποσυνείδητο και στις αντιλήψεις των περισσότερων ανθρώπων. Χρειάζεται ΕΙΔΙΚΗ προσπάθεια για να τον αποβάλλει κανείς. Κι αν δεν τυχαίνει να εκφράζει τη ΜΙΑ εκδοχή του (π.χ. τον αντισημιτισμό) ίσως εκφράζει κάποια άλλη, π.χ. ρατσισμός κατά μουσουλμάνων ή μαύρων ή αθιγγάνων ή γενικά ΚΑΠΟΙΩΝ «διαφορετικών». Ομως δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται η ύπαρξη αυτού του φαινομένου για να δικαιολογεί φίμωση κριτικής ή εθελοτυφλία σε ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ θέματα που αφορούν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εγκλήματα.

    Η συνήθης «πολιτικά ορθή» αντιμετώπιση του ρατσισμού συνίσταται απλώς στη δαιμονοποίηση του (συγκεκριμμένου) ατόμου – φορέα στερεοτύπων, και αποτελεί έκφανση ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟΥ φαινομένου δαιμονοποίησης, μόνο που δρα στοχευμένα σε ένα άτομο, αντί σε μια κοινότητα ή εθνότητα ή φυλη. ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ παρά μόνο στη δικαίωση άλλων μορφών βίας. Δεν υπάρχει οδός διαφυγής από την ανάγκη για συνειδητοποίηση και ΣΩΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της σπουδαιότητας κάθε τέτοιου φαινομένου.

  76. Β.Δ. Καργούδης said

    @Doc Reason:Και πού να δείτε και το άρωμα Ορθού Λόγου & στοιχειώδους πολιτικής επάρκειας(!!) που διατρέχει τα ποστς & τις απόψεις του συγκεκριμένου συσχολιαστή όταν «εντός έδρας» (στο δικό του δλδ κατά τα άλλα σοβαρό ιστολόγιο) διεξέρχεται θέματα σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση!(Και που να σημειωθεί εκφράζει την περίεργη έως εξαιρετικά ύποπτη για πολλούς -εγώ τη θεωρώ απλή ανοησία- σύμπτωση απόψεων περί «στάσης πληρωμών & άρα εξόδου από το ευρώ» των εδώ ακροαριστερών εξωκοινοβουλευτικών, -και όχι μόνο- με τους πιο αντιδραστικούς διεθνώς και επιθετικούς χρηματοπιστωτικούς κύκλους)
    Ενώ ως προς τη σοβαρότητα & τη μετριοπάθεια που διακρίνει τους πολιτικούς του χαρακτηρισμούς, αρκεσθείτε στο ότι την παρούσα ελληνική κυβέρνηση (που ανεξάρτητα από την πολιτική -πάντα- κριτική που μπορεί να της κάνει κανείς, είναι, διάολε, εκλεγμένη μόλις προ 9μήνου, και μάλιστα με ισχυρή έως μη αναμενόμενη πλειονοψηφία, και ισχυρότατη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση), ο εν λόγω συσχολιαστής, την ονομάζει «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ»!!
    Ο.ε.δ: Όπερ έδει δείξαι, κύριε grsail:
    Απλοελληνιστή, σας πήραμε πρέφα, μην κουράζεστε!

  77. grsail said

    @DocReason

    Κατ’ αρχή ευχαριστώ για την πιστή αναπαραγωγή των κειμένων μου τα οποία και υποστιρίζω μέχρι κεραίας.
    Όταν θα πάψουν να συμπεριφέρονται ως επιθετικά ζώα τότε θα τα αποσύρρω και θα ζητήσω και ταπεινά συγγνώμη. Μόνο τότε όμως !

    Στην παράγραφο [ Όπως η συμμετοχή … ] έως [… ΚΑΙ από αυτά που πιστεύουν ] που ακριβώς διαφωνείς ; Έχεις κάποιο επιχείρημα ή απλώς εκτοξεύεις ταμπέλες ;

    Κατά τα άλλα τα περί ‘shit’ σου τα επιστρέφω διότι υποπτεύομαι ότι σου ταιριάζουν καλύτερα.

    ΥΓ.
    Όπως εξήγησα και πριν είτε με θεωρήσουν αντισημίτη είτε όχι για μένα είναι το ίδιο και το αυτό.

  78. Β.Δ. Καργούδης said

    @διόρθωση:στην τελευταία αράδα, αντί «απλοελληνιστή», ανάγνωθι προφανώς «απλοελληνιστί»

  79. Φίλε Αμπραβανέλ,
    το να λες ότι η Νεταφίμ είναι δημιούργημα μιας αναρχοσοσιαλιστικής ομάδας, δλδ ενός κιμπούτζ, είναι σαν να μας λέει ένας ΠΑΣΟΚος ότι είναι … σοσιαληστής. Μπορεί κάποτε τα κιμπουτζίμ να ήταν σοσιαλιστικές κολεκτίβες (όπως και οι ΠΑΣΟΚοι ήταν σοσιαλιστές) αλλά εδώ και καιρό έχουνε ιδιωτικοποιηθεί. Και καρποφορούν κυρίως χάρη στην εργασία άλλων, μεταναστών κλπ.

  80. OMADEON said

    @grsail Αραξε και ΣΚΕΨΟΥ.
    Χρειάστηκα ΠΕΡΙΠΟΥ δέκα χρόνια για να αποβάλλω την… ισχυρογνωμοσύνη μου (χαχαχα…) Το διαδίκτυο μάλιστα τείνει να την… εντείνει, σε όλους γενικά! :)

    Food for thought:
    1) -Μήπως ο ΕΝΤΟΝΟΣ θυμός για το ρατσισμό (που καταδικάζουμε) μας εξομοιώνει, τελικά, με ΑΥΤΟ το οποίο καταδικάζουμε?
    2) -ΜΠΟΡΟΥΜΕ να είμαστε σίγουροι 100% ότι ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ στερεότυπα που (διαχεόμενα στην κοινωνία) φύτρωσαν βαθειά μέσα μας?

  81. OMADEON said

    Καργούδη σε παρακαλώ πολύ να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ τις ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ επιθέσεις για το μπλογκ μου.
    Για πολλοστή φορά (και ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά εδώ) σε ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ.

  82. grsail said

    @Β.Δ. Καργούδης

    Ζητώντας συγγνώμη από τους υπόλοιπους για το εκτός θέματος σημειώνω:

    Για την αποκατάσταση των πραγμάτων ουδέποτε υποστήριξα στάση πληρωμών και πολύ περισσότερο έξοδο από το ευρώ.
    Τα υπόλοιπα που γράφετε μάλλον εμπεριέχουν συναισθηματική φόρτιση και άρα δεν αξίζει να σχολιαστούν.

  83. OMADEON said

    @grsail, Το πρόβλημα με σένα είναι ότι ΕΙΣΑΙ ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΩΝ.
    Ηλπιζα μάλιστα… ότι είσαι ΗΠΙΑ περίπτωση αλλά το τελευταίο σχόλιό σου με έπεισε για το ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

    Κοίτα να δεις, στο δημοκρατικό διάλογο ΟΛΑ αποκαλύπτονται.
    ΑΝ απαντήσεις τις ακόλουθες ερωτήσεις θα εκπλαγώ ΠΟΛΥ:

    1)-ΓΙΑΤΙ έβαλες την εικόνα του ορθόδοξου Εβραίου με τα χείλη που στάζουν αίμα?
    2)-ΓΙΑΤΙ μίλησες για «κακή φύτρα» (έννοια καθαρά γενετική / ρατσιστική)?
    3)-ΓΙΑΤΙ τσουβάλιασες ΟΛΟΥΣ τους Εβραίους με το Σιωνισμό και το Ισραήλ?
    4)-ΓΙΑΤΙ κάνεις ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ χαλάστρα στην ΣΟΒΑΡΗ κριτική των πολιτικών του Ισραήλ?
    5)-ΓΙΑΤΙ θέλεις πάντα (σα μικρό παιδί) να έχεις ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ?
    6)-ΓΙΑΤΙ αμελείς να αναφέρεις τους ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ Εβραίους ανθρωπιστές που αντιμάχονται την πολιτική του Ισραήλ? Π.χ. Ναόμι Κλάϊν?

    Ακολουθεί βίντεο ομιλίας της Εβραιο-καναδέζας Naomi Klein:

  84. grsail said

    @G.

    Αγαπητέ G,

    Δεν είμαι υποστηρικτής της Χαμάς.
    Απλώς λέω ότι είναι παράταξη (κόμμα;) εκλεγμένο.
    Αν δεν αρέσει στους Παλαιστίνιους ας μην τους ξαναψηφίσουν.
    Αν η Χαμάς – όπως λες – κάνει λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς στο θέμα της Γάζας ας πάρει την πολιτική (και ιστορική) ευθύνη απέναντι στα εκατομμύρια των Παλαιστινίων.

    Εμείς οι απ’ έξω γιατί να παίξουμε τον ρόλο του χωροφύλακα ;
    Δεν σου φαίνεται αυτό εκ’ του πονηρού ;
    Δεν σου φαίνεται ανυπόφορα υποκριτικό η ΕΕ και οι ΗΠΑ σήμερα να μην μιλούν με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της Χαμάς «διότι είναι τρομοκράτες» ;

  85. Β.Δ. Καργούδης said

    @Δύτης των Νιπτήρων: Όπως και νάχει πάντως, έχω την αίσθηση -από τη φύση & το ύφος των εκατέρωθεν επιχειρημάτων- ότι μπορούμε να βρούμε άκρη εσείς & εγώ στο θέμα «Γάζα» που το βρίσκω κομβικότατο για τη σημερινή και τη γενικότερη συγκυρία.
    Θα ήθελα να σας παραπέμψω -ελπίζω να το θεωρείτε θετική εισφορά- να συστήσω μάλλον, ένα κείμενο του Νικόλα του Βουλέλη σε Κυριακ. Ελευθεροτυπία του Αυγούστου του 2005 -με την επιχείρηση απαγκίστρωσης τότε- με τον κατατοπίστικότατο -για μένα- τίτλο: «Ο ΣΑΡΟΝ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΗ…ΧΑΜΑΣ»!
    Με την ελπίδα να τα ξαναπούμε

  86. Εμείς ίσως μπορούμε, αλλά δυστυχώς δεν θα το λύσουμε εμείς το μεσανατολικό… :(

  87. grsail said

    @OMADEON

    [ 1)-ΓΙΑΤΙ έβαλες την εικόνα του ορθόδοξου Εβραίου με τα χείλη που στάζουν αίμα? ]
    — Για να εκφράσω το θυμό μου και να υπογραμμίσω με κατά το δυνατόν ακραίο τρόπο την αγανάκτησή μου για την δολοφονία των ακτιβιστών

    [ 2)-ΓΙΑΤΙ μίλησες για “κακή φύτρα” (έννοια καθαρά γενετική / ρατσιστική)? ]
    — Από λάθος

    [ 3)-ΓΙΑΤΙ τσουβάλιασες ΟΛΟΥΣ τους Εβραίους με το Σιωνισμό και το Ισραήλ? ]
    — Για να εκφράσω το θυμό μου και να υπογραμμίσω με κατά το δυνατόν ακραίο τρόπο την αγανάκτησή μου για την δολοφονία των ακτιβιστών

    [ 4)-ΓΙΑΤΙ κάνεις ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ χαλάστρα στην ΣΟΒΑΡΗ κριτική των πολιτικών του Ισραήλ? ]
    — Καμία χαλάστρα, οι διαμαρτυρίες και οι αντιθέσεις δεν εκφράζονται πάντα με όρους σαλονιού

    [ 5)-ΓΙΑΤΙ θέλεις πάντα (σα μικρό παιδί) να έχεις ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ? ]
    — Διότι όλοι οι άνθρωποι κατά βάθος το θέλουν :-)

    [ 6)-ΓΙΑΤΙ αμελείς να αναφέρεις τους ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ Εβραίους ανθρωπιστές που αντιμάχονται την πολιτική του Ισραήλ? Π.χ. Ναόμι Κλάϊν? ]
    — Διότι τους θεωρώ αυτονόητους φίλους

  88. OMADEON said

    E, όχι και… όρους σαλονιού!!! ρε grsail, σε ΜΕΝΑ το λες αυτό? Τον… κεραμιδόγατο των μπλογκ?
    Εμείς (στο συλλογικό μπλογκ μου) ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ από σαλόνι, σόρυ. Βρίζουμε και σαν… λιμενεργάτες (κάτι φασίστες) άμα λάχει! :)

    Κοίτα, θετικό είναι ότι είπες «από λάθος» στο 2. Εεεμ, αυτό σου λέω κι εγώ τόση ώρα….
    Κατά διαολική σύμπτωση, ο θυμός πάντα ενεργοποιεί συμπτώσεις και στερεότυπα που… ΟΥΤΕ ΚΑΝ φανταζόμαστε!

    [ 1)-ΓΙΑΤΙ έβαλες την εικόνα του ορθόδοξου Εβραίου με τα χείλη που στάζουν αίμα? ]
    – Για να εκφράσω το θυμό μου και να υπογραμμίσω με κατά το δυνατόν ακραίο τρόπο την αγανάκτησή μου για την δολοφονία των ακτιβιστών

    Ναι, αλλά αυτό σημαίνει υιοθέτηση του Λιβέλλου του Αίματος».
    Οριστε το «blood libel» στη Βίκυ αν δεν το ξέρεις:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_libel
    …και ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ της Ισραηλινής προπαγάνδας. Εγώ ΔΕΝ ΜΑΣΑΩ ότι πιστεύεις κιόλας, αυτό τον απαίσιο και ηλίθιο μύθο,
    αλλά… είδες ΠΟΣΟ «βολικός» είναι (εκ των υστέρων)???

    Η απάντησή σου στο 5 ήταν η… ΚΑΛΥΤΕΡΟΤΕΡΗ!

    Στο 6, ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι αυτονόητο, και ΙΔΙΩΣ αυτό….

    -Σε γενικές γραμμές… ο διάλογος ΑΠΟΔΙΔΕΙ.

  89. Μορντεχάι Φριζής said

    Ραββίνο πληροφοριακά με έκαναν οι Ραββίνοι Ιακώβ Πέρετς και Μορντεχάϊ Ελιάου, τους οποίους θα χαρακτήριζες έτσι και αλλιώς ‘φασίστες’… όπως άλλωστε όλους σχεδόν τους θρήσκους Εβραίους…

  90. Μορντεχάι Φριζής said

    Μα είναι…

  91. Μορντεχάι Φριζής said

    Και μετά μας κοπανάτε γιατί σας λέμε με το όνομα που σας αξίζει

    Α-Ν-Τ-Ι-Σ-Η-Μ-Ι-Τ-Ε-Σ!!!

  92. OMADEON said

    Φριζή, πιάσε το φρίζμπυ, κι άσε το… ράγκμπυ. ΔΕΝ έβαλες γκολ σήμερα!!!

    Αν δω κάνα ΓΝΗΣΙΟ αντισημίτη, θα στον κουβαλήσω εδώ να τον… ΦΑΣ όπως του αξίζει.
    (ο άααλλος ήταν ΙΜΙΤΑΣΙΟΝ, όπως αποδείχτηκε…)

  93. Φυσικά, ραβίνε, δεν περίμενα να πεις κάτι καλύτερο. Self hating jew ήταν, υποθέτω, και η επιζήσασα του Άουσβιτς που ήθελε να επιβιβαστεί στα πλοία για τη Γάζα αλλά την εμπόδισε η κυπριακή κυβέρνηση. Μήπως, όμως, πραγματικοί self hating jews είναι εκείνοι που οδηγούν το Ισραήλ στην αυτοκτονική του πορεία;

  94. G. said

    Aγαπητέ grsail,

    Γράφετε σαν να είναι το Ισραήλ το μοναδικό πρόβλημα του κόσμου. Και αυτό που γράφετε για το «δικαίωμα ύπαρξης των λαών» δεν το αναγνωρίζετε καν στο Ισραήλ. Ούτε και στους Κούρδους βέβαια. Που σας αφήνουν παγερά αδιάφορο!
    Κατά περίεργη σύμπτωση, κόπτεστε για το δικαίωμα μόνο των πετρελαιάδων!

    Τελειώνοντας θα μιλήσω για πρώτη φορά για την επίμαχη φωτογραφία.
    Αγαπητέ κύριε, είμαι σίγουρη ότι έχετε καταλάβει ότι ήταν ατόπημα. Τόσο αντι-σημιτικό ατόπημα που εγώ πλέον, θα το διηγούμαι ως ανέκδοτο:

    Αν δημοσιεύατε ανάλογη φωτογραφία για Χριστιανό, θα φτάνατε στα δικαστήρια.
    Αν δημοσιεύατε ανάλογη φωτογραφία για Μουσουλμάνο, δεν θα επιζούσατε μέχρι τα δικαστήρια.
    Τώρα που προσβάλλατε Ορθόδοξο Εβραίο, το ρίξαμε την συζήτηση :)

    Ευχαριστώ για το βήμα
    Καλό καλοκαίρι σε όλους!

  95. G. said

    Βιάστηκα να ευχηθώ!

    Αλλά είδα σοβαρότατη ανακρίβεια από τον Σκύλο Τ. Β.Κ.

    Αναφέρεται σε «επιζήσασα του Άουσβιτς».

    Όχι, φίλε μου. Δεν είναι «επιζήσασα τος Άουσβιτς» η Hedy Εpstein, στην οποία αναφέρεσαι.
    Ούτε καν η ίδια δεν διατείνεται κάτι τέτοιο.

    Απλά, είχε την ευτυχία να φυγαδευτεί ως παιδάκι στην Αγγλία μέσω προγράμματος μεταφοράς παιδιών (Kindertransport)

    Αν αυτό θεωρείται «επιζήσασα Ολοκαυτώματος» δεν ξέρω. Διότι η κυρία Epstein, δεν έζησε ούτε μια μέρα Κατοχής.
    Σίγουρα, όμως, δεν θεωρείται «επιζήσασα Άουσβιτς»…

    Δυστυχώς, την ίδια μούφα είχα διαβάσει και στην eksegersi, αν θυμάμαι καλά. Γενικά, σας έχουν φλομώσει στα ψέματα!

  96. NΟσφερατος said

    χριστε και Κυριε ..ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ

    ο θεος να βαλει το χερι του

  97. DocReason said

    Δεν θα κάτσω να κάνω ψυχανάληση στο κάθε πειραγμένο να δω αν εννοεί ή όχι τα εμετικά, φασιστορατσιστικά του παραληρήματα (και δεν υπάρχει Κ-Α-Μ-Ι-Α δικαιολογία για τις πίπες που πετάει). If it smells like shit… etc.

    Αν πρέπει να δικαιολογήσω τον grsail, τότε θα πρέπει να κάνω το ίδιο και για τον Φρίζη. Διαλέγω να είμαι απέναντι και στους δύο, για να είμαι συνεπής με τον εαυτό μου.

  98. OMADEON said

    Δυστυχώς δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να… χάσουν βδομάδες ή μήνες,
    για να διασταυρώνουν 100% όσα κυκλοφορούν. Κι αυτό συντελεί στην (_ενίοτε_ εσκεμμένη) παραπληροφόρηση….

    Π.χ. εσείς εγκαλείτε (ορθώς, δεν αντιλέγω) τον Σκύλο της Β.Κ. για τη Hedy Εpstein,
    επειδή ο Σκ.της Β.Κ. μπέρδεψε τον όρο «Holocaust survivor» με το «Auschwitz survivor» (ΣΙΓΑ το θέμα, που έχει ΕΛΑΧΙΣΤΗ σημασία)
    αλλά… περνούσατε πριν «γραμμή Ισραήλ» για τη Χαμάς (που βέβαια ΕΧΕΙ κι αυτή τα χάλια της)…
    ….ΧΩΡΙΣ αναφορά -όμως- στο γεγονός της χρηματοδότησης (από το Ισραήλ κ.ά.) ενός ένοπλου αγώνα της Φατάχ, κατά της Χαμάς,
    με αποτέλεσμα μακελειό κι εμφύλιο σπαραγμό των Παλαιστίνιων (και τη νίκη της Χαμάς, ο εξτρεμισμός της οποίας… ΣΥΜΦΕΡΕΙ το Ισραήλ)!

    Αυτή τη στιγμή η Χαμάς είναι ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ «ΦΙΛΟΣ» του Ισραήλ, θάπρεπε να της απονείμει ΜΕΤΑΛΛΙΟ «σιωνιστικής» δράσης ο Λίμπερμαν!
    χαχαχα

  99. NΟσφερατος said

    http://nosferatos.blogspot.com/2010/06/blog-post_6272.html

  100. OMADEON said

    @DocReason
    δηλαδή αρνείσαι να διακρίνεις… μεταξύ μ@λακίας και φανατίλας?

    ΟΚ, that’s certainly POSSIBLE… :mrgreen: (αααχ νάχαμε και λίγα γελάκια βρε Αμπραβανέλ…)

  101. grsail said

    @G.

    Αγαπητή G,

    Απορώ πως συνάγετε το συμπέρασμά σας σχετικά με το Ισραήλ ή τους Κούρδους.
    (και προφανώς δεν με αφήνουν παγερά αδιάφορο).

    Γενικά η «ορθοδοξία» είτε είναι Χριστιανική είτε Εβραϊκή είτε Μωαμεθανή είναι πάντοτε κίβδηλη, υπoστιρίζει να συμφέροντά της και μόνον και – το κυριώτερο – τραβά τον άνθρωπο προς το σκότος.

    Καλό σας καλοκαίρι.

    ΥΓ. Δεν θα βαρεθώ να λέω ότι όροι όπως «αντισημίτης» κλπ ούτε με τρομάζουν ούτε μου προκαλούν το παραμικρό ενδιαφέρον.

  102. grsail said

    @DocReason

    Η φράση σας από [ Δεν θα κάτσω … ] μέχρι [… it smells like shit… etc. ] είναι υπόδειγμα νηφαλιότητας και μετροπάθειας.

    Σας καταλαβαίνω απόλυτα :-))

  103. OMADEON said

    @Grsail
    ΔΕΝ την βγάζεις καθαρή με τέτοιου είδους φτηνές ειρωνείες και διπλά γελάκια, σόρυ.

    Εεε… (όπως είδες) τουλάχιστον ΠΡΟΣΠΑΘΩ να είμαι δίκαιος.
    Μερικοί άλλοι ΔΕΝ είναι τόσο υπομονετικοί (π.χ. o DocReason). εεε…. ΜΗΝ τους ΤΣΙΓΚΛΑΣ κι από πάνω!
    (Ημαρτον….)
    ΜΗΝ επιμένεις, έκανες πατάτα (το ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ που μπορεί να πει κανείς).
    Αν θες, μπορώ να στο τεκμηριώσω (σε λίγες μέρες) σε ΕΙΔΙΚΟ ποστ (κριτικής για το δικό σου ποστ)!
    Πάνω απ’ όλα,
    Κάνεις ΧΑΛΑΣΤΡΑ στον ανθρωπιστικό αγώνα για διάσωση των Παλαιστινίων, όπου οι περισσότεροι «σημαιοφόροι» είναι αντι-ρατσιστές Εβραίοι.
    Αλλά… όπου συνήθως οι (μη-αντισημίτες) συνοδοπόροι τους ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΟ μεγάλα φάουλ, όπως εσύ. Ας πάρουμε π.χ. ένα από αυτά.

    Εκανες πρώτη μούρη στο ποστ το πρόσωπο ενός ορθόδοξου Εβραίου πλημμυρισμένου στο αίμα (που… ήπιε).
    (και επιμένεις κιόλας πως αυτό δεν το παίρνεις πίσω, ήταν σωστό, κλπ. κλπ.)
    Λοιπόν….
    1) το σύνδεσμο στη Βικιπαίδεια για το «Λίβελλο του Αίματος» στον ΕΔΩΣΑ ΗΔΗ (σχόλιο 43, πρώτη απάντηση)
    2) μετά από ΑΥΤΟ το γεγονός οφείλεις να ξεκαθαρίσεις ΑΝ το λίβελλο αυτό τον ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ
    3) και εκ του (2) υπάρχουν ΜΟΝΟ ΔΥΟ περιπτώσεις

    Α) ΕΙΤΕ ήξερες το μύθο, οπότε τον ΕΝΕΤΕΙΝΕΣ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ (και απολύτως απαράδεκτα φυσικά)
    Β) ΕΙΤΕ ΔΕΝ τον ήξερες, οπότε το ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙΣ είναι μια ΕΞΗΓΗΣΗ και ΣΥΓΝΩΜΗ (προς ΚΑΘΕ Εβραίο, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ τον Φίνκελστάϊν που εκτιμάς).

    Τώρα… αν ισχύει το Β, πάααλι κλά.
    Διότι… ΑΝ ισχύει το Α (ήξερες το μύθο) ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑΡΑΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ,
    το ΑΝ πιστεύεις ή αν ΔΕΝ πιστεύεις (αυτό τον ηλίθιο αντισημιτικό μύθο)….
    Οπότε… υπάρχουν (πάαααλι -χεχε) ΔΥΟ περιπτώσεις.

    Α.1) ΑΝ τον πιστεύεις, (σόρυ που το λέω, άλλα…) άντε και γκαμίσου και ΜΗ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΖΕΙΣ και ΜΗ ΜΑΣ ΠΡΟΔΙΔΕΙΣ κλπ. κλπ.
    Α.2) ΑΝ ΔΕΝ τον πιστεύεις, ΑΡΧΙΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ τις ΠΑΓΙΔΕΣ όπου πέφτεις (τσιμπώντας από ΟΠΟΥ βρεις… αντισημιτικές φωτό σαν κι αυτή).

    Τέλος, ΣΙΓΟΥΡΑ θα ξέρεις ότι υπάρχουν ΚΑΙ ορθόδοξοι Ραββίνοι (όχι πολλοί) που είναι ΚΑΤΑ της πολιτικής του Ισραήλ.

    Εγώ δεν σε κοροϊδεύω και.. πληκτρολογώ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΣΑ θα σούλεγα και πρόσωπο-με-πρόσωπο.

  104. Nοσφερατος@gmail.com said

    ebraii gia ton KOKKINO STRATO

    http://nosferatos.blogspot.com/2009/09/blog-post_3285.html

  105. DocReason said

    Καινούργιο κολπάκι αυτό- Όποιος δεν είναι φασιστορατσιστάκος είναι «μετριοπαθής». Καταλαβαίνω ότι αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα για τα εμετικά σχόλιά σου.

  106. DocReason said

    @omadeon

    Μα φυσικά. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι σκέφτεται από μέσα του ο άλλος ή τί κίνητρα έχει. Το πρόβλημα είναι πως ενεργεί.

  107. OMADEON said

    @DocReason
    Ε, δεν χάλασε ο κόσμος, αν δεν σου αρέσει κι η… πολιτικοποιημένη ψυχανάλυση (α-λα- Ζίζεκ, Λακάν, κλπ) ! χαχαχα

    My friend, EVERYTHING has to do with how people THINK, not how they act.
    How they act FOLLOWS from their thinking.

    (Besides… EVERYTHING _is_ IDEOLOGY ! – ™ Slavoj Zizek)

  108. theo1 said

    Ρατσισμός Ashkenazi vs Sephardi?

    Desegregate school or face jail.
    Court tells Ashkenazi parents in Immanuel settlement to return their daughters to school with Sephardi students, or face two-week jail sentence.

    http://www.haaretz.com/news/national/high-court-to-west-bank-parents-desegregate-school-or-face-jail-time-1.296299
    .

  109. grsail said

    @OMADEON

    Με μπερδεύεις με αυτούς τους ‘λίβελλους’ κλπ. Έπαψα να σε παρακολουθώ.

    @DocReason

    Ήθελα να τονίσω ότι τα σχόλιά σου δεν δείχνουν μετριοπάθεια και το χειρότερο: δεν εμπεριέχουν κανενός είδους επιχείρημα.

    Πιθανόν παρ’ όλη την ένταση η συζήτηση να ήταν χρήσιμη και σε άλλους, γειά σας !

  110. G. said

    Αγαπητέ Grsail,

    Να υποθέσω ότι έχετε κάνει παρόμοιες αναρτήσεις για το Κουρδικό; Για την αρμενική γενοκτονία; Για την γενοκτονία του Νταρφούρ; Για το Κιργιστάν; Για την ανθρωπιστική κρίση με την ασιτία στην υπο-Σαχάρια Αφρική; Για τον πρόσφατο «εμφύλιο» αποκλεισμό στην Υεμένη, αποκλεισμό πραγματικό όπου ήταν αρκετές 15 μέρες για να φτάσουν στα πρόθυρα ασιτίας οι αποκλεισμένο; Και όχι «αποκλεισμός» τύπου Γάζας. Και έλεος πια: Από πότε ακούω για αυτήν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα; Από τότε που πήγαινα δημοτικό;;; Έχω χάσει και τον λογαριασμό, μιλάμε για πάνω από 15 χρόνια!
    Στην Πολιορκία του Μεσολογγίου δεν έμεινε γάτα και ποντίκι που να μην κάνουν σουβλάκι οι αποκλεισμένοι και πέθαιναν σαν τα κουνούπια από την πείνα, και εσείς, ειλικρινά, θέλετε να κάνω λοβοτομή και να μιλάω για τον «αποκλεισμό» της Γάζας; Και για το «μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης»;
    Μα τί θέλετε; Να ξανα-γράψουμε την Ιστορία όπως σας βολεύει; Όπως σας αρέσει; Ότι δεν υπήρχε Ισραήλ ποτέ; Και ότι η Ιερουσαλήμ λέγεται Αλ-Κουντς; Και ότι το Τελ-Αβίβ που έχτισαν οι Εβραίοι (εκτός Yafo) δεν ήταν έρημος που αγόρασαν, αλλά ήταν μια κλεμένη ένδοξη αραβική πόλη;;; Και ότι το Σπήλαιο των Πατριαρχών ήταν αρχαίος τόπος του Ισλάμ που έκλεψαν οι Εβραίοι; Ότι ο τάφος της Ραχήλ είναι ισλαμικό τέμενος που έκλεψαν οι Εβραίοι; Ξέρετε ότι τέτοιες ανοησίες είπε πρόσφατα, όχι κανάς λαλημένος ιμάμης αλλά ο Ερντογάν;
    http://www.ikhwanweb.com/article.php?id=23598
    http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=170394

    Και μετά άκουσα και για τον Στολίσκο που με τραγούδια ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη/Istanbul ως στρατός του Μωάμεθ που θα ξανασφάξει Εβραίους, θα τρέξει ρυάκι το αίμα στο Al Aqsa,
    και μου λέτε σοβαρά ότι εσείς θεωρείτε την ακραία θρησκεία ως κάτι κολάσιμο;

    Και αυτοί οι Τούρκοι, τί ήταν για εσάς; Πως τους χαρακτηρίζετε;

    Δεν καταλαβαίνετε ότι το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της Αριστεράς, αυτό των κινημάτων, το μοναδικό ανάχωμα στον καζινο-καπιταλισμό, πλέον έβαλε ταφόπλακα; Ξεπουλήθηκε; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό μας αφορά όλους μας;
    Όταν συναγελάζεται το πιο ακραίο κομμάτι του Ισλάμ με την Επαναστατική Αριστερά, δεν καταλαβαίνετε ότι το μόνο που μας περιμένει είναι το πισωγύρισμα στον Μεσαίωνα;

    Όσο για τους ανθρωπισταράδες με την κοντή, κουτσή και λειψή μνήμη, μια λέξη έχω να πω απέναντι στο θρήνο για τους 9 νεκρούς μισθοφόρους:

    Struma

  111. DocReason said

    Θυμίζω ποια είναι τα δικά σου επιχειρήματα:

    «Ένας Εβραίος, Ισραηλινός, Ισραηλίτης, Σιωνιστής (ή όπως αλλιώς διάολο τους λένε) χορτασμένος από το αίμα των αθώων ειρινιστών – Μακάρι το αίμα να πέσει στα κεφάλια τους – Ντροπή στη κακή τους φύτρα – Ντροπή και στην ανθρωπότητα ολόκληρη που τους ανέχεται»

    «(*) ΥΓ. Σκόπιμα στα τελευταία κείμενα χρησιμοποιώ συλλήβδην τους όρους Εβραίος, Ισραηλίτης, Ισραηλινός, Σημίτης, Σιωνιστής κλπ. Από προχθές για μένα όλοι αυτοί οι θρησκευτικοί ή εθνικοί ή άλλοι προσδιορισμοί είναι συνώνυμοι με την βία, την βρωμιά και το σκότος.»

    Q.E.D.

  112. grsail said

    @G.

    Αγαπητή G,

    Με το τελευταίο σου σχόλιο με έπεισες ότι δεν έχουμε απλώς δοαφορετική άποψη για τα πράγματα: είμαστε από άλλο πλανήτη !

  113. grsail said

    @DocReason

    Θεώρησα ότι είσαι μετριοπαθής αφού βρίσκεσαι «ανάμεσα σε εμένα και τους ορθόδοξους Eβραίους» (!;) όπως είπες.

    Ευχαριστώ και πάλι για την αναδημοσίευση αλλά είναι ελλειπής, ξέχασες να συμπεριλάβεις εκτός από τους τίτλους και τις υποσημειώσεις και τα ίδια τα κείμενα.
    Επίσης παρέλειψες να συνεκτιμήσεις και την αφορμή των αναρτήσεων …

    Η τακτική αυτή είναι Εβραίικη, Ισραηλινή, Σιωνιστική ή Σημιτική ;

    Όπως είπα και στην G. δεν έχουμε σημεία επαφής.

    Καλό βράδυ.

  114. ετικετα : αντισημιτισμος
    http://nosferatos.blogspot.com/search/label/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82

  115. μωυσης μπουρλάς: ελληνας εβραιος αριστερος

    http://nosferatos.blogspot.com/2010/04/2000.html

  116. DocReason said

    Δεν είπα ότι είμαι «ανάμεσα», είπα ότι είμαι «απέναντι». Επίσης, δεν μίλησα ΠΟΤΕ για «ορθόδοξους Εβραίους». Άλλα κείμενα διαβάζεις;

    Ανέφερα τον Φρίζη σαν παράδειγμα εθνικιστή- Χέστηκα αν είναι ορθόδοξος χριστιανός, εβραίος ή σαϊντελόγος. Μετριοπάθεια θα ήταν να παίρνω στα σοβαρά τόσο εσένα, όσο και τον άλλο. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνω, δηλαδή.

    Α, σόρυ που δεν παρέθεσα και την τεκμηρίωση για τους ρατσιστικούς σου εμετούς (χαχαχα!). Ρε που μπλέξαμε…

    Αυτό μας έλειπε να έχω σημεία επαφής μ’ ένα ρατισταριό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν έχουμε.

  117. OMADEON said

    @Grsail
    ΕΣΥ ζεις σε άλλον πλανήτη (από την ίδια τη Λογική).

    ΕΧΑΣΕΣ. Σόρυ. Στο σχόλιο 48 (απάντηση 1)
    Αποτελείς πλέον… ΘΟΡΥΒΟ στο διαδίκτυο. Σκότος εναντίον φωτός. Ανορθολογισμό εναντίον Ορθού Λόγου.
    Πούρο ΠΑ-ΡΑ-ΛΟ-ΓΙ-ΣΜΟ, 100%, κλπ. κ.ο.κ.
    :)
    Τσκ, τσκ, τσκ….
    Πέταξες και τα πιόνια από τη σκακιέρα,
    αλλά αυτό ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ το εξακριβωμένο check mate (tough luck, mate!)

    Ε, πούλα τρέλα _όσο θες_. Σε βλέπω και στο…. ‘Λες μαλακίες'(μπλογκ)!

    χμμμ…
    Μια αδιάκριτη ερώτηση τώρα: – Μήπως είσαι και ΠΑΣΟΚος? χαχαχα

    ________
    Πάντως… μικρή έρευνα έδειξε ότι τη φωτό με τον αιμοσταγή ορθόδοξο ραββίνο την είχες δημοσιεύσει πρώτη φορά το 2009,
    http://grsail.blogspot.com/2009/01/blog-post_1337.html
    …όπου αναφέρεις και πηγή, ένα μπλογκ σήμερα ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ (black-mail.blogspot.com).
    Πρόσεξα επίσης ότι ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣΤΑΤΟ σχόλιο σου είχε αφήσει εκεί ένας… πολυγραφότατος οπαδός του Πλεύρη, με ΣΩΡΕΙΑ από λινκ,
    προτρέποντάς σε να διαβάσεις τα πονήματά του… κι εσύ ΟΥΤΕ ΚΑΝ του απάντησες!
    Αν έκανες το λάθος να ακολουθήσεις τα λινκ του, δηλητηρίασες μόνος σου το Νου σου.

    Χμ… Εγώ την επιδεικτική σου εθελοτυφλία για το σχόλιό μου (κάτω από τη δικό σου 48)
    ΔΕΝ πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ, ΟΥΤΕ και να σε συγχωρήσω ποτέ. Και μάλλον θα σε «περιποιηθώ» σε ειδικό ποστ.

    ΑΗΔΙΑ μου προξενεί επίσης η μέθοδος της λάσπης που υιοθέτησες κατά του DocReason. ΚΑΘΑΡΑ για λόγους ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
    Φίλε, δυστυχώς στο διαδίκτυο είσαι Ο,ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ. Προτιμώ χίλιες φορές ένα φανερό φασίστα από δείγματα σαν κι εσένα.
    Διότι είσαι ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ σε βλαβερότητα από τους χειρότερους φασίστες. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ.

  118. grsail said

    @DocReason

    Ασυναρτησίες …
    Όμως ο νεολογισμός ‘ρατσισταριό’, ως βαρύτατη ύβρης, σου επιστρέφεται και να τον χαίρεσαι.

    Καλό βράδυ και πάλι.

  119. OMADEON said

    @DocReason
    και μετά απορούν μερικοί-μερικοί ΓΙΑΤΙ τους βρίζουν…

    Μα… ακόμη κι αν τους κοπανάς το κεφάλι με… πλαστικό ρόπαλο αποκριάς, από το πρωί ως το βράδυ, 10 φορές το λεπτό…
    «κλικ» ο εγκέφαλός τους θα ΑΡΝΗΘΕΙ να κάνει! χαχαχα. Σλόου δε ματς όΪλ, που «ζούν/ζούμε σε άλλον πλανήτη»….

    Δεν είναι θέμα πλανήτη. Είναι θέμα πλάνης οικτράς… :)

  120. grsail said

    @OMADEON

    Τώρα που ξέσπασες, ελπίζω να αισθάνεσαι καλύτερα.
    Η απάντησή σου δεν είναι δυνατόν να σχολιαστεί … λυπάμαι.

  121. OMADEON said

    @grsail
    ΜΗΝ ελπίζεις να τη βγάλεις καθαρή και μην ασχημονείς, πήγαινε και ΑΠΑΝΤΗΣΕ κάτω από το σχόλιο 48, αντί να ΠΟΥΛΑΣ ΤΡΕΛΑ και να ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣ.

  122. grsail said

    Επειδή δεν γίνεται πλέον συζήτηση αλλά κάτι άλλο που δεν με ενδιαφέρει, θα μου επιτρέψετε να αποχωρήσω από τα σχόλια αυτης της ανάρτησης.
    Ευχαριστώ θερμά τον οικοδεσπότη για την φιλοξενεία και την υπομονή.

    Καλό βράδυ σε όλους.

  123. OMADEON said

    Grsail
    ΕΣΥ σκότωσες τη συζήτηση για να τη φέρεις στα ΔΙΚΑ ΣΟΥ μέτρα (ΨΕΥΤΙΑΣ, εθελοτυφλίας και ΑΠΑΤΗΣ).

  124. OMADEON said

    @grsail
    ΠΟΙΟΣ είσαι ΕΣΥ, κι από ΠΟΥ και ως ΠΟΥ συκοφαντείς ασύστολα
    κάποιον (τον DocReason) που ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΗΘΟΣ στο διάλογο (αντίθετα με σένα)?

    Ουφφφ…. Επειδή ΔΕΝ ΣΚΑΜΠΑΖΕΙΣ ΓΡΥ, κοπυ-ποστάρω (βελτιωμένη)
    την ΟΥΣΙΑ του σχολίου που σε ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ (και πουλάς τρέλα αντί να απαντάς):

    _______________
    Εκανες πρώτη μούρη στο ποστ το πρόσωπο ενός ορθόδοξου Εβραίου πλημμυρισμένου στο αίμα (που… ήπιε).
    (και επιμένεις κιόλας ότι αυτό «δεν το παίρνεις πίσω», πως ήταν «σωστό», κλπ.)

    Λοιπόν…
    1) Tο σύνδεσμο στη Βικιπαίδεια για το «Λίβελλο του Αίματος» στον ΕΔΩΣΑ ΗΔΗ (σχόλιο 43):
    http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_libel
    2) Mετά από αυτό όμως, οφείλεις να ξεκαθαρίσεις ΑΝ το λίβελλο αυτό τον ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ
    και… υπάρχουν ΜΟΝΟ ΔΥΟ περιπτώσεις

    2.1) ΕΙΤΕ ήξερες το μύθο, οπότε τον ΕΝΕΤΕΙΝΕΣ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ (και απολύτως απαράδεκτα – φυσικά)
    2.2) ΕΙΤΕ ΔΕΝ τον ήξερες, οπότε το ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙΣ είναι μια ΕΞΗΓΗΣΗ και ΣΥΓΝΩΜΗ (προς ΚΑΘΕ Εβραίο, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ στον ΙΔΙΟ τον Φίνκελστάϊν – που εκτιμάς).

    Τώρα… αν ισχύει το 2.2, τότε… πάααλι καλά.

    ΑΝ όμως… ισχύει το 2.1 (δηλαδή αν _ήξερες_ το μύθο) τότε ΟΦΕΙΛΕΙΣ και ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑΡΑΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ,
    …το ΑΝ πιστεύεις, ή αν ΔΕΝ πιστεύεις αυτό τον ηλίθιο αντισημιτικό μύθο. Οπότε… υπάρχουν (πάααλι) ΔΥΟ περιπτώσεις:

    2.1.1) ΑΝ τον πιστεύεις, τότε… MΗ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΖΕΙΣ (διότι είσαι αντισημίτης επικίνδυνος και αποδεδειγμένος)
    2.1.2) ΑΝ ΔΕΝ τον πιστεύεις, ΑΡΧΙΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ τις ΠΑΓΙΔΕΣ όπου πέφτεις (τσιμπώντας από ΟΠΟΥ βρεις… αηδιαστικές αντισημιτικές φωτογραφίες, σαν κι αυτή) – και ζήτα και καμμιά συγνώμη.

    Τέλος, ΣΙΓΟΥΡΑ θα ξέρεις ότι υπάρχουν ΚΑΙ ορθόδοξοι Ραββίνοι (όχι πολλοί) που είναι ΚΑΤΑ της πολιτικής του Ισραήλ.

  125. DocReason said

    Καθρεφτάκι!

  126. Μορντεχάι Φριζής said

    Ορίστε επίσης η ΔΙΚΑΙΑ φωνή ελαχίστων δυστυχώς Αράβων που καταλαβαίνουν τί πραγματικά παίζεται στην Μ.Ανατολή

  127. […] https://abravanel.wordpress.com/2010/06/13/attacks-on-jews-gaza/ […]

  128. […] (μια δεύτερη βασική ώθηση για να γράψω αυτό τό ποστ πάντως, μού έδωσε, εκτός από τή συζήτηση με τήν φίλη μου, και τό βλογ τού αμπραβανέλ – κυρίως στις πρόσφατες αναρτήσεις του εδώ και εδώ) […]

  129. […] αφιερώσεις στην Θεσσα…τρεις σε λεωφορείο (… on Μεθεόρτια της Γάζας σε Αθήνα,Θ…Simha on Τι γλώσσα μιλάνε οι Εβραίοι στ…Ζαν Κοέν on Το […]

  130. […] some leftist organizations which engage regularly in Holocaust-relativism and were indifferent to instances of antisemitism in the city. It is not so long ago when the progressive leftist area attacked the Star of David in Larisa’s […]

  131. […] some leftist organizations which engage regularly in Holocaust-relativism and were indifferent to instances of antisemitism in the city. It is not so long ago when the progressive leftist area attacked the Star of David in Larisa’s […]

  132. […] σε εβραϊκά σπίτια/συναγωγές και νεκροταφεία. (1, 2, 3 και πολλά […]

  133. […] σε εβραϊκά σπίτια/συναγωγές και νεκροταφεία. (1, 2, 3 και πολλά […]

Sorry, the comment form is closed at this time.