Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Αθήνα: Σβάστικες στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας/Athens: Swastikas in the Jewish Museum of Athens

Posted by Abravanel, the Blog στο 23/07/2010

Ελληνικά(english translation follows below)

Μπορεί να είναι καλοκαίρι αλλά ας μην μένουν οι ακροδεξιοί χωρίς δουλειά…

πηγή: Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών

Στόχος βανδαλισμού έγινε χτες το βράδυ στις 11.30μ.μ., για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στην Αθήνα καθώς άγνωστοι σημάδευσαν με κόκκινες σβάστικες τους τοίχους του.

Άλλο ένα θλιβερό γεγονός στη λίστα των φετινών αντισημιτικών κρουσμάτων στην Ελλάδα – υπενθυμίζουμε τον διπλό εμπρησμό της συναγωγής των Χανίων, των βανδαλισμό των Νεκροταφείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, και τον βανδαλισμό του Μνημείου του Ολοκαυτώματος της Ρόδου

Πηγή: ιστότοπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας

Το εντυπωσιακό είναι οτι το Μουσείο φυλάσσεται και οι δράστες έχουν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας – είτε είχαν άγνοια κινδύνου, είτε εξαιρετικό θράσος.

Εσείς τι μπορείτε να κάνετε; Επισκεφτείτε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, ένα από τα ωραιότερα μουσεία στο κέντρο της Αθήνας και ιδρυτικό μέλος της σημαντικότερης προσπάθειας καταγραφής της ευρωπαϊκής εβραϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς Judaica Europeana. Η ιστοσελίδα με οδηγίες πρόσβασης, ώρες λειτουργίας και φωτογραφίες από τα εκθέματα εδώ.

—————————————————————————————————-

English

It may be summer but let’s not keep the Jew-haters idle…

source: Jewish Community of Athens

For the first time in it’s history the Jewish Museum of Greece in Athens became a target when unknown perpetrators painted red swastikas on its walls yesterday night at 23.30 .

Another sad event in the chain of antisemitic events this year in Greece – we remind you of the double arson of the Synagogue of Hania, the vandalisms against the Jewish cemeteries in Ioannina and Thessaloniki and the attack against the Shoah Memorial in Rhodes.

Source: website of the Jewish Community of Athens

The impressive aspect is that the Museum is well guarded and the perpetrators were recorded by the security cameras, they were either ignorant or extremely audacious.

What can you do ? Simply go and visit the Jewish Museum of Greece, one of the most beautiful museums in the center of Athens and founding member of the most important effort to record the european jewish heritage Judaica Europeana. The website of the Museum with instructions on how to get there, opening hours and photos from the displays can be found here.

62 Σχόλια to “Αθήνα: Σβάστικες στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας/Athens: Swastikas in the Jewish Museum of Athens”

  1. grsail said

    Επειδή πολλά «υπενθυμίζετε» να σας «υπενθυμίσω» και εγώ ότι οι σβάστικες είναι κόκκινες, μήπως πρόκειται για Παλαιστινιακό αίμα ; Μήπως ;

  2. Προφανώς πρόκειται για ηλιθίους, και κατά πάσα πιθανότητα θα χαμογελούσαν στην κάμερα πιστεύοντας ότι είναι η candid camera ..
    Στο δικαστήριο δε, θα κλαίνε σαν κοριτσάκια ψάχνοντας δικαιολογίες για τα παιδικά τους χρόνια κλπ, όπως τα νεοναζιστικά βόδια στα Χανιά.
    Επίσης να θυμίσω ότι η σβάστικα είτε πράσινη είτε κόκκινη είτε μπλε μαρέν, είναι σύμβολο του φασισμού και τίποτα άλλο.

  3. afexad said

    Κόκκινες σβάστικες… θα περίμενε κανείς πράσινες (ισλαμοφασισμός).
    Εν πάση περιπτώσει, από ανεγκέφαλους όλα να τα περιμένει κανείς. Θα τους δούμε σύντομα στη φυλακή εκτός και εάν αθωωθούν λόγω ηλιθιότητας.

  4. Φασίστες, νεοναζί, διεστραμμένοι ψυχικά άνθρωποι, παιδεραστές, μαστρωποί, μυσαρά σκουλίκια, οπαδοί του Πλεύρη, έμποροι ναρκωτικών, κατ’ όνμα άνθρωποι μπορούν να βεβηλώσουν ένα Μουσείο που είναι γεμάτο από ελληνική ιστορία. Το κτίριο που στεγάζεται φέρει το όνομα του ήρωα συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού, Μαρδοχαίου Φριζή. Ο Φριζής πολέμησε για την ελευθερία της Ελλάδος, για να μπορούν αυτοί οι αλήτες σήμερα να μιλούν όποια γλώσσα θέλουν και όχι μόνον Γερμανικά.
    Τα μυσαρά αυτά ανθρωπάκια ατίμασαν την ελληνική ιστορία λίγες μόνον ώρες αφότου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος τίμησε τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος, άναψε κερί στην μνήμη των 60,000 Ελλήνων ιουδαϊκού θρησκεύματος που χάθηκαν με τα πιο σαδιστικά και απάνθρωπα μέσα στα γερμανικά κρεματόρια και φύτεψε μια ελιά, το αιώνιο σύμβολο του Ολυμπισμού, της ειήνης και συναδέλφωσης.
    Πρέπει να συλληφθούν οι απόγονοι αυτοί των κουκουλοφόρων, προδοτών, συνεργατών των ναζί και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά από αδέκαστους δικαστές και όχι από επίορκους καραγκιόζηδες που αθώωσαν τον κατάπτυστο Πλεύρη.

  5. Β.Δ. Καργούδης said

    Είναι -κατά τη γνώμη μου πάντα- ένα ζήτημα, να μπει το πρόβλημα ανομίας όλο και επεκτεινόμενης (στο όποίο νομίζω ότι εντάσσονται κι αυτά τα -όχι μείζονα πάντως- εγκληματικά αντισημητικά φαινόμενα), που παρατηρείται σε όλο και πιο πολλά αστικά περιβάλλοντα στη χώρα μας και να αντιμτωπιστεί -άλλά όχι μόνο από την κατασταλτική-αστυνομική του πλευρά-.
    Και είναι ένα τελείως άλλο ζήτημα, το γεγονός πως καμιά φορά (θέλω να πιστεύω πως) με την υπερτίμηση περιστατικών χωρίς ιδιαίτερο αντικειμενικό μέγεθος και σημασία, δημιουργούμε δημόσιες συζητήσεις, εκεί που μια αποδοκιμασία δι απλής δημόσιας αναφοράς και μόνο, θα αρκούσε.
    Την καλημέρα μου σε όλους…

  6. espectador said

    Αυτην την ειδηση την ψαρεμα απο τον Παρατηρητη της Κομοτηνης.

    http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=136755&categoryid=11

  7. Ο κύριος Καργούδης έχει δίκιο, δυστυχώς σβάστικες έχουμε δει όλοι μας σε διάφορα μέρη, εκκλησίες, γηροκομεία, σχολεία, κλπ προφανώς από κάποια προβληματικά παιδάκια, ως γνωστό το απαγορευμένο έλκει.
    Νομίζω ακόμα και στο Ισραήλ έχουν υπάρξει τέτοια φαινόμενα (από κάποιους νεαρούς ΡώσοΕβραίους αν θυμάμαι καλά)
    Από την άλλη όμως- και νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε σε αυτό- καταλαβαίνουμε την ευαισθησία της Εβραϊκής κοινότητας για το φαινόμενο.

    Αυτό που μου κάνει πάντως ιδιαίτερη εντύπωση, είναι που ακόμα και σήμερα κάποιοι δεν μπορούν να δουν την διαφορά μεταξύ Ελλήνων Εβραίων και κράτους του Ισραήλ.
    Το να ζητάμε ευθύνες από τους Έλληνες Εβραίους για τις όποιες πράξεις του Ισραηλινού στρατού, είναι σαν να ζητά κάποιος εξηγήσεις από τους Ορθόδοξους για τις πράξεις του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία, ή άλλων Ορθοδόξων στρατών, της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, κλπ τα παραδείγματα ατελείωτα..
    Όταν βλέπω λοιπόν ευφυείς ανθρώπους να κάνουν αυτό το τραγικό λάθος πραγματικά απογοητεύομαι.

    Επίσης -κάτι άλλο που πολλοί μπερδεύονται- είναι το γεγονός ότι οι Εβραίοι είναι μεν αντιφασίστες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα και αριστερών πεποιθήσεων.
    Ως γνωστόν η κοινωνία του Ισραήλ είναι αρκετά συντηρητική, όπως είναι και η δική μας κοινωνία εδώ στην Ελλάδα.
    Ένα καλό παράδειγμα είναι οι Έλληνες στην Σουηδία ή αλλού στην βόρειο Ευρώπη, που μπορεί μεν να δέχονται προσβολές τύπου «μαυροκέφαλοι» κλπ από τους εκεί ρατσιστές, αλλά παρόλα αυτά είναι αρκετά συντηρητικοί στις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
    Το ίδιο και στις ΗΠΑ, όπου μπορεί κάποτε η κου-κλούξ-κλάν να κυνηγούσε τους Έλληνες μετανάστες αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην Ελληνική παροικία να στηρίζει διαχρονικά τους ρεπουμπλικάνους σε ποσοστό άνω του 70%…

  8. Λουης said

    Συνεντευξη στα ΝΕΑ σημερα της Ελενης Γιαννακακη, καθηγητριας της Νεοελληνικης Λογοτεχνιας στο Πανεπιστημιο της Οξφορδης (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4586049&enthDate=24072010)

    Υπάρχει πολλή Κρήτη μέσα στο βιβλίο σας.

    Με την Κρήτη έχω ανοιχτούς λογαριασμούς, αυτό είναι γεγονός. Κι όταν λέμε ανοιχτούς λογαριασμούς, αν λέω μια φορά ότι δεν μ΄ αρέσει ο δρόμος που έχει πάρει η ελληνική κοινωνία, για την Κρήτη θα το έλεγα δύο. Η Κρήτη μού την έχει σπάσει πολλές φορές. Η οπλοχρησία, το θέμα των Ζωνιανών, οι βασανισμοί των σκυλιών, η μαγκιά που πουλάνε. Κάψανε τη Συναγωγή, χάραξαν στο μπράτσο μια δασκάλας τον αγκυλωτό σταυρό επειδή δίδασκε μετανάστες, βρέθηκε πρόσφατα απανθρακωμένος μετανάστης, μπήκαν σ΄ ένα σπίτι και βίασαν μια Βουλγάρα δέκα ετών. Είμαι Κρητικιά και έχω δικαίωμα να τους βρίζω.

  9. Για τους νεοναζί στα Χανιά και το τι ακριβώς έγινε, διαβάστε εδώ.
    http://apatris.info/2010/07/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%E2%80%93-%CE%BC%CE%B9%CE%B1/

  10. grsail said

    Αγαπητοί,

    Δεν είχα καμία πρόθεση να επανέλθω μετά το πρώτο μου (απολύτως δίκαιο !) σχόλιο, αλλά διαβάζω εδώ διάφορα δακρύβρεχτα όσο και απίστευτα υποκριτικά σχολιάκια οπότε και δεν μπόρεσα να αντέξω στον πειρασμό της δευτερολογίας … συγχωράτε με.

    Λοιπόν, φίλοι και εχθροί, ήθελα να πω ότι όσο αποτρόπαια και αν είναι η συμπεριφορά ορισμένων (πολύ λίγων) στην Κρήτη και στην Μάνη ή στο Αμβούργο και στη Τοσκάνη _και_ αλλού, το γεγονός της απίστευτης θηριωδίας που διαπράττεται επί έξι (6) δεκαετίες εις βάρος του (εξ ίσου _αρχαίου_ όσο και του Ισραηλιτικού) πληθυσμού της Παλαιστίνης δεν εξηγείται και – κυρίως – δεν παραγράφεται, δεν δικαιολογείται και – ίσως – δεν συγχωρείται …

    Πρέπει όλοι (και οι Ισραηλίτες, και δεν εννοώ μόνο τους Ισραηλινούς) να αντιληφθούν ότι η ύπαρξη αυτού του δήθεν Ισραηλινού κράτους και των νοοτροπιών που το συντηρούν θα αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα εις το διηνεκές.

    Πρέπει επίσης ορισμένοι, ανεγκέφαλοι και καταστροφείς των Ισραηλιτών, παροικούντες στα ακριβά διαμερίσματα του New York, να καταλάβουν ότι η χυδαιότητα και η θηριωδία (brutal) προβάλλονται στο μέλλον και εμπεριέχουν ΒΑΡΥΤΑΤΟ κόστος.

    Σαλόμ … שָׁלוֹם

    ΥΓ. Πρόσφατα η συμβία επέστρεψε από περιοδεία στο Ισραήλ και σε μερικές από τις ειρηνικές του βιομηχανίες (ιατρικό υλικό υψηλής τεχνολογίας) και μου μετέφερε με ενθουσιασμό τα καλύτερα … μακάρι λοιπόν να ήταν όλα έτσι: ειρηνικά !

  11. Μερικοί σχολιαστές ξεφελυγετε από το θέμα και ασχολείσθε με την πολιτική του Ισραήλ και το Μεσανατολικό. Ο Abravanel ανέφερε την βεβήλωση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος που βρίσκεται στην οδό Νίκης και στεγάζεται στο Κτίριο Μαρδοχαίου Φριζή. Ο συνταγματάρχης Φριζής πολέμησε σε δυο Παγκοσμίου Πολέμους για την Ελλάδα και δεν είδε ποτέ το κρλατος του Ισραήλ, ούτε γνώρισε κανέναν πολιτικό του. Μέσα στο Μουσείο βρίσκονται εκθέματα από την Ιστορία της Ελλάδος. Και το επαναλαμβάνω, οι Έλληνες Εβραίοι βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο εδώ και 23 αιώνες. Σε εβραϊκές συναγωγές μίλησε ο Παύλος, στην συναγωγή κάτω από την Ακρόπολη και όχι στην Πνύκα, γιατί δεν ήταν Αθηναίος πολίτης. Η βεβήλωση αυτή πρέπει να καταγγελθεί ως πράξη ανήθικη, άτιμη, ρατσιστική και ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ!
    Είναι αλήθεια ότι οι ρατσιστές χρησιμοποιούν την σβάστικα για να επιδεικνύουν το μίσος τους για τους συνανθρώπους τους. Όντως,η σβάστικα είναι το σύμβολο του μίσους, αλλά αυτοι οι εγκληματίες που την λανσάρισαν τιμώντας την δολοφονούσαν στα Καλάβρυτα, στην Κάντανο, στο Δίσταμο και έστειλαν 60000 Θεσσαλινικείς στα κρεματόρια. Κι αν ζούσαν τότε, αυτοί οι αλήτες που την ζωγραφίζουν και την υμνούν τώρα, και αυτούς θα τους είχαν εκτελέσει. Γιατί την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη όμως κανένας. Και αυτά τα χαμερπή σκουλίκια είναι προδότες, βοαστές της Ελληνικής Ιστορίας, καθάρματα και τίποτα πάρα πάνω.
    Ας εστάσομε λοιπόν την προσοχή μας στο συγκεκριμένο γεγονός. Είναι πολύ σοβαρό αυτό που έγινε.
    Όσον αφορά την ευκολία με την οποία πολλοί ζωγραφίζουν σβάστικες ή υμνούν Χίτλερ, Απριλιανούς δικτάτορες και τα σχετικά πρέπι να σχοληθούν σοβαρά η ακαδημαϊκή ηγεσία και οι πολιτικοί φορείς του τόπου. Το γεγονός ότι άνθρωποι, όπως ο πρώην αριστερός, κεντρώος και νεοφιλελεύθερος για κάποιο φεγγάρι Χρήστος Πασαλάρης, διευθυντής εφημερίδος του συντηρητικού χώρου υπερασπίστηκαν τον Πλεύρη με κάνει να αναφωνώ O tempora O mores!
    Είναι αισχρό αυτό που γίνεται με τα εβραϊκά μνημεία και η αδιαφορία της κοινωνίας, δυστυχώς, σημαίνει ανοχή και ενοχή.

  12. Παρακαλούνται οι φίλοι του αθλήματος της ιστιοπλοΐας να σοβαρευτούν..

    Εκτός που κάνεις την γκάφα να μπλέξεις τις σβάστικες έξω από ένα μουσείο με το μεσανατολικό, επιμένεις κιόλας με χαρακτηρισμούς για «δακρύβρεχτα μηνυματάκια» ενώ κάνεις ότι δεν βλέπεις την ουσία αυτών που σου φωνάζουμε εν χορό όλοι εδώ ότι δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη θρησκευτικών ομάδων, ή λαών, αλλά κυβερνήσεων, ψηφοφόρων κομμάτων, κλπ.
    Ως λάτρης της ιστιοπλοΐας θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι το μυαλό –όπως και το πανί- λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοικτό.

  13. sixamas said

    Δυστυχώς αν περπατήσεις σε μια πόλη,θα δυσκολευτείς να βρεις τοίχο χωρίς συνθήματα μίσους για οποιοδήποτε θέμα,αυτή λοιπόν η περίπτωση δεν έχει κάτι το σημαντικό σε σχέση με άλλες.Ας αντιμετωπίσουμε πρώτα άλλες περιπτώσεις σοβαρότερες και μετά βλέπουμε και γι’αυτή.Και ας μην υπερβάλουμε

  14. Λουης said

    Στην Ελλαδα τα κρουσματα αντισημιτισμου δεν ειναι μεμονωμενα. Υπαρχουν ακραια δειγματα, αλλα οπως και ο Αμπραβανελ και αλλοι εχουν επισημανει, υπηρχε και υπαρχει ενα γενικο κλιμα μισαλλοδοξιας, ξενοφοβιας, ομοφοβιας και εθνικισμου, και δη αντισημιτισμου. Κατεβασα το αποσπασμα απο τα ΝΕΑ για δυο λογους. α) Για να μην ξεχναμε τα γεγονοτα του Ιανουαριου στα Χανια και β) γιατι υπαρχει ενα γενικοτερο κλιμα. Οι Εβραιοι (και αλλοι «ξενοι») δεν ειναι στοχος μονο του εθνικιστη, φασιστα, υπερασπιστη των Παλαιστινιων ή αριστεριστη, αλλα και του μεσου ή «μετριοπαθους» Ελληνα, του οικογενειαρχη. Ο τελευταιος, στην καλυτερη περιπτωση ανεχεται τα ακραια στοιχεια. Στη χειροτερη, γινεται συνενοχος, οταν δεχεται, διασπειρει ή συντηρει ψεματα. ΄Η αθωωνει τον Πλευρη. Μολις γυρισα απο διακοπες στην Κρητη. Το νησι γεματο απο Ισραηλινους, το ιδιο και το ξενοδοχειο 5 αστερων. Επιασα κουβεντα με ταξιτζηδες, σερβιτορους και αλλους εργαζομενους στον τουρισμο. Τι ακουσα? Οι Ισραηλινοι και οι Εβραιοι ειναι τσιγκουνηδες! Εχει πεσει ο τουρισμος στους 20-30% – κι εκεινοι παραπονιουνται κι απο πανω! Τοσα χρονια στην Ευρωπαικη Ενωση, τοσα χρονια συγχρωζομαστε με ξενους, στην πατριδα μας, ή στο εξωτερικο οσοι απο εμας ταξιδευουμε ή ζουμε εκει. Και αντι να βελτιωνομαστε, χειροτερευουμε. Οπως λεει η Γιαννακακη, αυτη η χωρα και οι περισσοτεροι πολιτες της ειναι βαθια αρρωστοι.

  15. grsail said

    @Λουης

    Μόλις λοιπόν πληροφορήθηκα ότι εθνικιστής, φασίστας, υπερασπιστής των Παλαιστινίων ή αριστεριστής είναι περίπου το ίδιο πράγμα.
    Επίσης έμαθα ότι όλοι εμείς εδώ (εκτός από εσάς τους ‘περιούσιους’ βέβαια) είμαστε βαθιά άρρωστοι.

    Ευχαριστώ θερμά.

    Μιάς όμως και ταξιδεύετε, την επόμενη φορά προσέξτε λίγο και θα δείτε ότι η αντιπάθεια που τόσο σας ενοχλεί δεν είναι ‘Ελληνικό» αλλά μάλλον Πανευρωπαϊκό πλέον φαινόμενο το οποίο εσείς και οι ομόδοξοί σας σε μιά κρίση αυτοκαταστροφικής μανίας φροντίζετε να το συδαυλίζετε.

    (*) για τις δηλώσεις της κυρίας από την Κρήτη ας πω μόνον ότι περιστρέφονται γύρω από τα όρια και τα περιθώρια του γελοίου, κρίμα στα παιδιά της σύγχρονης ‘Μαντάμ Σουσού’.

  16. Λουης said

    Grsail-

    Δεν συνηθιζω να κανω «διαλογο» γιατι ο «διαλογος» συνηθως διολισθαινει σε ειρωνιες κλπ (οπως δειχνει και η αναρτηση σου).

    1) Δεν ειπα οτι «εθνικιστής, φασίστας, υπερασπιστής των Παλαιστινίων ή αριστεριστής είναι περίπου το ίδιο πράγμα.» Ειπα κατα λεξη οτι «Οι Εβραιοι (και αλλοι “ξενοι”) δεν ειναι στοχος μονο του εθνικιστη, φασιστα, υπερασπιστη των Παλαιστινιων ή αριστεριστη, αλλα και του μεσου ή “μετριοπαθους” Ελληνα, του οικογενειαρχη.»

    Σου εξηγω λοιπον (γιατι δεν στο διδαξαν στο μαθημα Νεοελληνικων και «Εκθεσεως») (και σου επιστρεφω την ειρωνια) οτι, οσον αφορα την αντιμετωπιση του Εβραιου και του «Ξενου» οι συγκεκριμενες κατηγοριες «ιδεολογων» και «διανουμενων» βρισκουν κοινο στοχο. Δεν ειναι η πρωτη ουτε η τελευταια φορα που φαινομενικα αποκλινουσες ιδεολογιες συγλινουν σε επι μερους θεματα. Δεν εχω προβλημα με τον υποστηρικτη των δικαιωματων των Παιλαιστινιων οταν ταυτοχρονα αναγνωριζει και οτι Ισραηλινοι εχουν δικαιωματα – τα ανθρωπινα δικαιωματα δεν εχουν πατριδα. Οι αριστεριστες των Εξαρχειων (οχι οι αριστεροι) δεν τυχαινου του σεβασμου μου – χρησιμοποιουν τον εκφοβισμο και την βια – και οι ιδιοι το παραδεχονται. Λοιπον, μην πολυ συγχιζεσαι…

    2) Προδοσες την προκαταληψη σου – δεν ειμαι Εβραιος, αλλα «Ελληνορθοδοξος».

    3) Τα περι περιουσιου λαου ειναι καθαρη αντισημιτικη προπογανδα. Πολλοι Ελληνες, Αμερικανοι, Ρωσοι, και λοιποι (και φυσικα Ισραηλινοι) εχουν παρομοιες ιδεοληψιες.

    4) Σε αλλο φορουμ, θα μπορουσα καλοπιστα να «περασω ενα χερακι» τον Νετανιαχου και τον Λιμπερμαν και τους εποικους. Ή την Χαμας, την Χεζμπολα, Αχμαντινεζαντ και κομπανια. Αλλα ας κοιταξουμε πρωτα τους εαυτους μας στον καθρεπτη. Ειμαι Ελληνας και με ενδιαφερουν πρωτιστως (αλλα οχι αποκλεστικως) τα του οικου μου. Το θεμα μας ειναι ο αντισημιτισμος και η ξενοφοβια του Ελληνα – οχι οι αμαρτιες και τα λαθη του Ισραηλ (ή των Αραβων, ΗΠΑ, της Δυτικης Ευρωπης και βαλε). Αν δεν βλεπεις την παρακμη μας, λυπαμαι πολυ.

  17. pro-Zionist said

    για όσους είχαν την ατυχία σήμερα να αγοράσουν Έθνος θα είδαν ότι διαφήμιζε με καλά λόγια το σάιτ της Χρυσής Αυγής. Οπότε τι να λέμε… Εδώ προμοτάρουν κιόλας τις σβάστικες!

    Grsail ναι είσαι αντισημιτάκος και πιθανόν εθνίκι, οπότε ναι δεν θα γίνει διάλογος με την πάρτη σου

    άντε πια, σιγά μη νιώσουμε κ ενοχές που δεν κάναμε διάλογο με τον βουκεφάλα

    υγ. ρε καπίταλο μήπως είσαι; τι δουλειά έχεις με υψηλες τεχνολογίες του ισραήλ; καταρχήν αν είσαι αριστερός δεν είσαι συνεπής, πρέπει να τα μποικοτάρετε αυτά οικογενειακά!!!

  18. @Grsail

    Κάνεις αρχικά το σφάλμα να μπλέξεις τις σβάστικες έξω απο ένα Ελληνικό μουσείο με το ..μεσανατολικό, και μετά επανέρχεσαι ‘στολίζοντας’ όλους εμάς που προσπαθούμε να σου πούμε ότι δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη θρησκευτικών ομάδων ή λαών, αλλά μόνο ευθύνη κυβερνήσεων, ψηφοφόρων, κλπ.
    Όπως έγραψα και πιο πάνω δεν μπορεί να μου ζητά κάποιος ευθύνες για τα εγκλήματα του ορθοδόξου Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία ή στο Αφγανιστάν μόνο και μόνο γιατί είμαι ορθόδοξος, έτσι δεν είναι?
    Ή για τους Έλληνες ακροδεξιούς εθελοντές στην Βοσνία που διέπραξαν εγκλήματα στην Σρεμπρένιτσα και αλλού, στο όνομα της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος.
    Δεν θα ήταν άδικο εάν κάποιος Βόσνιος στόλιζε το σπίτι σου -ή ένα μουσείο με τους προγόνους σου- με σβάστικες θεωρώντας σε συνυπεύθυνο για την γενοκτονία εις βάρος του λαού του από Ορθόδοξους Έλληνες ή Σέρβους?

    Όσο για την Κρήτη τα πράματα είναι πολύ χειρότερα φοβάμαι.
    Αν άνοιγες το λίνκ που έβαλα παραπάνω θα διάβαζες ένα σύντομο χρονικό για την απόπειρα απόβασης της χρυσής αυγής στα Χανιά.
    Για να παίξω λίγο με το ψευδώνυμο σου, το μυαλό όπως και το πανί λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοιχτό.

    @Λούης

    Δυστυχώς το μίσος ενάντια στους Εβραίους έχει πολύ βαθιές ρίζες στην Ελλάδα, για λόγους θρησκευτικούς, πολιτιστικούς ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο να πω.
    Ως Κρητικός ,Χανιώτης, και καταστηματάρχης στην παλαιά πόλη των Χανίων σε μια συνοικία που κάποτε ζούσε η μικρή Εβραϊκή κοινότητα, έχουν δει πολλά τα μάτια μου.
    Δεν φτάνει που τα φτωχόσπιτα των δολοφονημένων Εβραίων έχουν μετατραπεί σε μαγαζιά, το χειρότερο από όλα είναι που δεν υπάρχει τίποτα να θυμίζει ότι κάποτε υπήρξαν εδώ αυτοί οι άνθρωποι.
    Ένα μνημείο, μια ταμπέλα έστω, κάτι, οτιδήποτε…
    Και όταν με τα χίλια βάσανα και χωρίς καμία συμμετοχή του Ελληνικού κράτους ή του Δήμου-Νομαρχίας, αναστηλώθηκε η Συναγωγή, το μίσος εναντίων των Εβραίων βρήκε διέξοδο στο αναστηλωμένο μνημείο μια που δεν υπάρχουν Εβραίοι πια στην Κρήτη..
    Από σβάστικες έως το κάψιμό της πρόσφατα.

    Κάθε χρόνο, στη επέτειο της δολοφονίας των Κρητικών Εβραίων γίνεται στο χώρο της Συναγωγής μια μικρή σεμνή τελετή για την μνήμη αυτών των ανθρώπων, από την οποία λάμπουν δια της απουσίας τους όλοι!
    Και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι.
    Δύο γείτονες και μερικοί τουρίστες, 20 άτομα όλοι και όλοι..
    Τους μισούν ακόμα και νεκρούς..

    Για τους νεοναζιστές της χρυσής αυγής είναι άλλη ιστορία.
    Άλλο ο εθνικισμός-τοπικισμός που χαρακτηρίζει τους Κρητικούς σε μεγάλο βαθμό, και άλλο οι νεοναζιστές.
    Οι πληγές από τις θηριωδίες των ναζί είναι ακόμα ανοικτές, κάτι που προφανώς ξέχασαν τα βόδια της χρυσής αυγής.
    http://www.fallschirmjager.net/Bundesarchiv/Kondomari/Kondomari.html

  19. Abravanel said

    Κάποιος στο email μου επισήμανε οτι υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να μην είναι ακροδεξιοί, όπως ίσως βιάστηκα να θεωρήσω, αυτοί που ζωγράφισαν τις σβάστικες αλλά να ανήκουν στον αριστερό χώρο. Και οι σβάστικες να απευθύνονται στο Ισραήλ ως ναζιστικό κράτος, επ’ευκαιρία της επίσκεψης Παπανδρέου. Στην αρχή ούτε καν μου πέρασε από το μυαλό αλλά έστειλα μερικά email και όντως υπάρχει ως πιθανότητα και μάλιστα έντονα.

    Το νόημα αυτής της ανάρτησης δεν είναι οτι έβαψαν 3 σβάστικες στους τοίχους και αυτό είναι τρομακτικό. Απλώς όταν μιλάμε οτι οτι ο αντισημιτισμός είναι εμπεδωμένος στην ελληνική (χριστιανική) κοινωνία αυτό φαίνεται από ένα σύνολο γεγονότων και όχι από τα ίδια τα περιστατικά μεμονωμένα: από τους εμπρησμούς στις συναγωγές Βέροιας και Χανιών, τις αντισημιτικές διαφημίσεις του καταστήματος παιχνιδιών Jumbo και καταλήγει στις αναγραφές συνθημάτων σε συναγωγές και μουσεία. Ο Λούης το έγραψε καλύτερα από μένα:
    [blockquote] γιατι υπαρχει ενα γενικοτερο κλιμα. Οι Εβραιοι (και αλλοι “ξενοι”) δεν ειναι στοχος μονο του εθνικιστη, φασιστα, υπερασπιστη των Παλαιστινιων ή αριστεριστη, αλλα και του μεσου ή “μετριοπαθους” Ελληνα, του οικογενειαρχη. Ο τελευταιος, στην καλυτερη περιπτωση ανεχεται τα ακραια στοιχεια. Στη χειροτερη, γινεται συνενοχος, οταν δεχεται, διασπειρει ή συντηρει ψεματα. ΄Η αθωωνει τον Πλευρη.[/blockquote]

  20. grsail said

    Στα διάφορα σχολιάκια δεν θα απαντήσω διότι ούτε αξίζει ούτε και χρειάζεται.
    Επειδή όμως κάποιοι, γενικεύοντας άδικα λόγω μερικών ηλίθιων, τα έβαλαν με την Κρήτη αφιερώνω σε όλους την παρακάτω μαντινάδα:

    τον αντρειωμένο μην τον κλαίς
    κι αν αστοχήσει μια και δυό
    πάλι αντρειωμένος είναι
    έχει την πόρτα του ανοιχτή
    την τάβλα του στρωμένη

    ΥΓ1. Ας το στείλει κάποιος στην ‘Λονδρέζα’ κόρη της Κρήτης ;-)
    ΥΓ2. Δεν είμαι Κρητικός παρά Θεσσαλός :-))

    Σαλόμ …

  21. Abravanel said

    @ Ντίνος:

    Επίσης -κάτι άλλο που πολλοί μπερδεύονται- είναι το γεγονός ότι οι Εβραίοι είναι μεν αντιφασίστες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα και αριστερών πεποιθήσεων.

    Φαντάζομαι οτι χρησιμοποιείς το «αριστερών πεποιθήσεων» ως «προοδευτικές». Υπό αυτήν την έννοια προφανώς και έχεις δίκιο και ακριβώς το ίδιο μπορώ να παρατηρήσω ισχύει και για τον χώρο της Αριστεράς: επειδή είναι αντιφασίστες, δεν σημαίνει οτι αυτόματα δεν είναι αντισημίτες.

    Αυτό δυστυχώς εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο μανιχαϊστικής αντίληψης που είναι έμφυτη στον άνθρωπο – κοίτα πόσο εύκολα χαρακτηρίζονται «ναζιστές» ή «φασίστες» πολιτικές με τις οποίες διαφωνούμε.

    Ως γνωστόν η κοινωνία του Ισραήλ είναι αρκετά συντηρητική, όπως είναι και η δική μας κοινωνία εδώ στην Ελλάδα.

    Η αναφορά φαντάζομαι οτι έγινε στα πλαίσια «εβραϊκών κοινωνιών».

    Η έννοια «συντηρητικός» είναι αρκετά σχετική – η ισραηλινή κοινωνία είναι πολύ περισσότερο ανοικτή σε θέματα πολιτικών ελευθεριών, δικαιωμάτων των γυναικών και ομοφυλοφίλων σε σχέση με την ελληνική κοινωνία. Ακόμα και αν σκεφτούμε οτι υπάρχει ένα πόλεμος μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ, η ύπαρξη δεκάδων ισραηλινών φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων μιλάει για μια μάλλον προοδευτική κοινωνία σε σχέση με την Ελλάδα – στην Ελλάδα μόνο το ΕΠΣΕ ασχολείται με «δύσκολα» θέματα και αυτό το κάνει ενώ η Αριστερά αρνείται να ασχοληθεί. Αρα, δεδομένων μάλιστα των συνθηκών, μάλλον για ανοικτή κοινωνία την θεωρώ αν την συγκρίνει κανείς με την Ελλάδα.

    Αλλά και στις ΗΠΑ που είναι η χώρα με μια εξίσου μεγάλη «εβραϊκή κοινωνία» ιστορικά τα ποσοστά του Δημοκρατικού Κόμματος μεταξύ των Εβραίων στις ΗΠΑ είναι άνω του 70% και συγκεκριμένα ο Ομπάμα
    με 77%
    . Οπως ο Λούης μπορεί να επιβεβαιώσει το κίνημα των Civil Liberties δέχθηκε μαζική βοήθεια από τον Αμερικανικό Εβραισμό, όπως και το κίνημα για τα LGBT rights, (πχ οι νεκροί φοιτητές του ’64).

    Αυτό προφανέστατα δεν σημαίνει οτι στον εβραϊκό κόσμο δεν υπάρχει έντονος ρατσισμός, όπως ακριβώς στις υπόλοιπες κοινωνίες. Από τις κοινωνικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εβραίων προσφύγων από τις αραβικές χώρες (μιζραχί) και των δυτικών ασκεναζί, μέχρι τον έντονο ρατσισμό που αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα οι μαύροι εβραίοι από την Αιθιοπία που μετανάστευσαν την δεκαετία του ’80. Απλώς υπάρχει ένας μεγαλύτερος προβληματισμός και συναίσθηση οτι υπάρχουν προβλήματα.

    Τώρα από εκεί και πέρα ακραίοι κάφροι υπάρχουν πάντα: από το ρατσιστικό κόμμα Κάχ που κρίθηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από το ίδιο το Ισραήλ, μέχρι τους Νατουράι Κάρτα που εύχονται την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ γιατί είναι κοσμικό κράτος και όχι του Μεσσία.

  22. grsail said

    @Abravanel

    Ήθελα να επισημάνω και πάλι ότι ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα εχθρική διάθεση για τους Ισραηλίτες οι οποίοι έχουν θετική και ειρηνική παρουσία στην περιοχή από την εποχή των Κλασικών.

    Αγαπητέ abravanel με απογοήτευση διαπιστώνω ότι ούτε εσύ έχεις επι-γνώση της έννοιας του όρου «αντισημιτισμός» (διότι εκτός από τον Ισραήλ υπήρξε και ο Ισμαήλ και διότι εκτός από τους μεσοποτάμιους και – βέβαια – τους Αιγύπτιους υπήρξαν και οι Αιθίοπες).
    Αν θέλουμε να κολυμπάμε σε βαθιά νερά τότε πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί – όλοι – κατάλληλα και όχι να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να εγκλωβίζονται σε αυτοκαταστροφικές μονομανίες – ο ‘εθνικισμός’ στην ουσία του, αλλά και η φασιστική νοοτροπία έχουν δυστυχώς πολλά πρόσωπα.

  23. Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες, άσε που εσύ θα ξέρεις καλύτερα από μένα.
    Απλά παρατηρώ ένα μικρό μπέρδεμα, ειδικά από κάποιους στην αριστερά, που σαν να περιμένουν κάτι παραπάνω από τους Εβραίους, ίσως λόγο των αγώνων ενάντια στο φασισμό, θεωρώντας έτσι (λανθασμένα κατά την άποψή μου) ότι αυτό είναι «αριστερό» ή «προοδευτικό» χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης θρησκευτικής ομάδας συνανθρώπων μας.
    Βασικά νομίζω πως όλες οι θρησκευτικές ομάδες έχουν στους κόλπους τους «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς» ανθρώπους, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν γύρω τους, και σε σχέση με την ποιότητα της δημοκρατίας.
    Δεν συνεχίζω γιατί ως άθεος δεν είμαι ίσως ο καταλληλότερος να εξηγήσει τι γίνεται στους κόλπους των θρησκειών.

    Επίσης είχα την αίσθηση ότι οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι ( και όχι οι απανταχού Εβραϊκές κοινωνίες) έχουν μετατοπισθεί προς τα δεξιά, αλλά μπορεί να κάνω λάθος.
    Γενικά πάντως παρατηρούμε μια δεξιά μετατόπιση της κοινής γνώμης σε κοινωνίες που δεν το περίμενε κανείς όπως πχ η Ολλανδική.
    Το ότι η Ισραηλινή κοινωνία είναι πιο ανεκτική σε θέματα όπως τα δικαιώματα γυναικών, ομοφυλοφίλων, κλπ το γνώριζα, αλλά άντε να το εξηγήσει κανείς στους ελληναράδες που ναι μεν παπαγαλίζουν ότι εδώ ‘γεννήθηκε’ η δημοκρατία, αλλά αγνοούν ότι μας εγκατέλειψε λίγο μετά την ‘γέννα’..

    Τέλος πάντων, αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση όλα αυτά τα χρόνια της παραμονής μου στην Εβραϊκή συνοικία στα Χανιά, είναι ο εντελώς παράλογος αντισημιτισμός μια που λείπει το βασικό συστατικό του, οι Εβραίοι!
    Οι Εβραίοι φταίνε για όλα, και εκεί είναι το πρόβλημά μου.
    Αν αντί να ψάξουμε για λύσεις στα τεράστια προβλήματά μας απλά μεταθέτουμε τις ευθύνες μας σε ένα φανταστικό εχθρό, τότε δεν πρόκειται να πάμε ποτέ μπροστά ως κοινωνία, καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας.

  24. DocReason said

    Τάδε έφη Grsail:

    «[…] παροικούντες στα ακριβά διαμερίσματα του New York […]»

    Να υποθέσω ότι οι υπόλοιποι του απαντάτε όμορφα και με επιχειρήματα για να τα διαβάσουν άλλοι, ε; Δεν φαντάζομαι να περιμένετε απ’ αυτό το «μυαλό» να κατανοήσει το οτιδήποτε του πείτε…

  25. Επισκέπτης said

    Σχεδόν σε όλα τα ελληνικά ιστολόγια έχει παρεισφρήσει το αντιεβραϊκό μένος. Όταν μιλήσεις για «αντισημιτισμό», σου λένε ότι σημίτες δεν είναι μόνον οι Εβραίοι, λες κι έτσι «μπαλώνεται» η κατάσταση. Κι όμως είναι παντί ανθρώπω γνωστόν ότι αντισημιτισμός δεν σημαίνει π.χ. μίσος κατά των Αράβων ή των Αιθιόπων.

    Η ανάσυρση παλιών ιστοριών των γιαγιάδων, διαδόσεων κλπ, οι οποίες σκοπό έχουν να υποκινούν το μίσος κατά των Εβραίων με κάθε ευκαιρία, είναι μάλλον ύποπτης προέλευσης και οπωσδήποτε όχι παράδοση ελληνική.

  26. Επισκέπτης said

    Σχεδόν σε όλα τα ελληνικά ιστολόγια έχει παρεισφρήσει το αντιεβραϊκό μένος. Όταν μιλήσεις για «αντισημιτισμό», σου λένε ότι σημίτες δεν είναι μόνον οι Εβραίοι, λες κι έτσι «μπαλώνεται» η κατάσταση. Κι όμως είναι παντί ανθρώπω γνωστόν ότι αντισημιτισμός δεν σημαίνει π.χ. μίσος κατά των Αράβων ή των Αιθιόπων.

    Η ανάσυρση παλιών ιστοριών των γιαγιάδων, διαδόσεων κλπ, οι οποίες σκοπό έχουν να υποκινούν το μίσος κατά των Εβραίων (όχι κατά του κράτους του Ισραήλ, αλλά κατά των ΕΒΡΑΙΩΝ όπου γης)με κάθε ευκαιρία, είναι μάλλον ύποπτης προέλευσης και οπωσδήποτε όχι παράδοση ελληνική.

    Οι όψιμοι αντισημίτες προσπαθούν να ικανοποιήσουν το αίσθημα του Έλληνα ότι πάντα κάποιος ευθύνεται για τα χάλια του. Πάντα ήταν μειονέκτημα του λαού μας να γυρεύουμε αλλού τον φταίχτη, να χρειαζόμαστε εξιλαστήριο θύμα, διότι δεν παιδαγωγηθήκαμε έτσι που να μπορούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

  27. Νέστωρ said

    @ Ντίνος

    «Ως Κρητικός ,Χανιώτης, και καταστηματάρχης στην παλαιά πόλη των Χανίων σε μια συνοικία που κάποτε ζούσε η μικρή Εβραϊκή κοινότητα, έχουν δει πολλά τα μάτια μου.»

    αυτά και άλλα λες στον Λούη και δεν ξέρεις να του πεις ότι την Συναγωγή στα Χανιά την έκαψαν δύο Βρετανοί, δύο Αμερικανοί κι ένας Έλληνας με απολυτήριο φρενοκομείου; Και ούτε ένας απ’ αυτούς που έσπευσαν να κατηγορήσουν τους Χανιώτες, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, δεν είχε τα κότσια να βγει να ζητήσει συγγνώμη.

  28. DocReason said

    @Νέστωρ

    Ε και; Δεν υπάρχει έξαρση ρατσισμού και αντισημιτισμού στα Χανιά; Ή μήπως πας να μας πεις ότι όλα τα κάνουν «ξένοι» (πράκτορες) και Έλληνες (τρελοί -πάντα- γιατί οι κανονικοί Έλληνες δεν είναι ποτέ ρατσιστές);

  29. @Νέστωρ

    Αυτά και άλλα είπα στον Τζι-αρ-κανό-καγιάκ, αλλά προτίμησε να κάνει την πάπια από το να απαντήσει πως γίνεται οι απανταχού Εβραίοι να έχουν ευθύνη για τις πράξεις του κράτους του Ισραήλ και να μην συμβαίνει το ίδιο με τους απανταχού Ορθόδοξους πχ, ή Καθολικούς, ή Ισλαμιστές, ή Βουδιστές, κλπ…..

    Όσο για το κάψιμο της Συναγωγής, αυτό που καυτηριάσαμε τότε ήταν η αναισθησία που επέδειξαν σχεδόν όλοι στο να καταδικάσουν τον εμπρησμό, από τον δήμαρχο, νομάρχη, εκκλησία, και γενικά όλους τους φορείς εντός και εκτός Χανίων, εκτός από κάποιους από τον Συνασπισμό και τον Μητσοτάκη.

    Οι δράστες του εμπρησμού ήταν και ξένοι, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράματα.
    Η Συναγωγή στο παρελθόν έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις μίσους είτε με μολότοφ και αγκυλωτούς σταυρούς είτε με συνθήματα μίσους γραμμένα στους τοίχους της.
    Ο εμπρησμός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στα Χανιά.
    Είχαν προηγηθεί ξυλοδαρμοί μοναχικών αλλοδαπών αραβικής καταγωγής, το κάψιμο του στεκιού των μεταναστών, ο εμπρησμός σπιτιών που διέμεναν ξένοι αραβικής καταγωγής, το χάραγμα αγκυλωτού σταυρού σε δασκάλα που δίδασκε Ελληνικά σε ξένους, κλπ.
    Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο λιντσάρισμα των νεοναζί έξω από την δημοτική αγορά.( βλέπε λίνκ παραπάνω)

    Όπως έγραψα και παραπάνω, οι νεκροί του Τάναϊς δεν έχουν καμιά ευθύνη για το ότι συμβαίνει στην μέση ανατολή, το ίδιο και τα μουσεία μνημεία και νεκροταφεία στην Ελλάδα.
    Αν αυτό δεν είναι κατανοητό τότε λυπάμαι πολύ, δεν ξέρω τι άλλο να πω..

  30. Νέστωρ said

    @ DocReason

    Δεν «πάω» απολύτως τίποτε να πω. Αυτό που λέω είναι πολύ συγκεκριμένο και γνωστό και επειδή είδα δύο φορές να αναφέρεται (εμπρησμός Συναγωγής), χωρίς να διευκρινίζεται ότι δεν ήταν τελικά όχι Χανιώτες, αλλά ούτε Έλληνες (πλην ενός) αυτοί που το έκαναν, το επεσήμανα.

    @ Ντίνο

    >Οι δράστες του εμπρησμού ήταν και ξένοι, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράματα<
    Όχι και ξένοι. Ξένοι ήταν + 1 παλαβός Έλληνας. Και μάλιστα ειπώθηκε ότι Ισραηλινοί άνοιξαν τα μάτια της ΕΛ.ΑΣ., πράγμα που ναι μεν δεν μπορώ να ξέρω, αλλά μου φαίνεται απίθανο, διότι δεν μπορώ να φανταστώ τι έκαναν Ισραηλινοί στα Χανιά.

    Τέλος πάντων, ρατσισμός υπάρχει και στα Χανιά και μάλιστα αντισιμητισμός, απλώς στο συγκεκριμένο όφειλαν μία συγγνώμη όσοι έσπευσαν να βγάλουν πρόωρα συμπεράσματα.

  31. @Νέστωρ

    Όπως έγραψα πριν, ο εμπρησμός της Συναγωγής δεν ήταν ένα απομονωμένο περιστατικό αλλά μέρος μιας ρατσιστικής και ξενοφοβικής συμπεριφοράς πριμοδοτούμενη από δεξιούς και ακροδεξιούς κύκλους.
    Ευτυχώς κάποιοι (αριστεροί και όχι μόνο) κατάλαβαν ότι αν υπάρξει ανοχή σε αυτά τα ρατσιστικά καθάρματα σε λίγο θα σου έχουν κάτσει στο σβέρκο.
    Κανείς δεν κατηγόρησε τους Χανιώτες συνολικά για κάτι, αλλά ρατσισμός και ξενοφοβία υπάρχει εδώ όπως υπάρχει δυστυχώς σε όλη την χώρα.
    Φοβάμαι ότι « όταν το τέρας δεν μας ενοχλεί, αρχίζει να μας μοιάζει »…

    Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγνώμη τότε πρέπει να είναι όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι που αγνόησαν όλα τα σημάδια για την απόβαση των νεοναζί στα Χανιά, και σφύριζαν αδιάφοροι για τους εμπρησμούς και τις επιθέσεις αριστερά και δεξιά, και μόνο μετά από την διεθνή κατακραυγή και τον φόβο απώλειας τουριστικού εισοδήματος κατάλαβαν ότι πρέπει να δράσουν..
    Αυτοί οφείλουν μια μεγάλη συγνώμη στον Χανιώτικο λαό.

    Όσο για την …Μοσάντ, τι να πω..
    Μέχρι και η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων νομού Χανίων αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση διαψεύδοντας όλες αυτές τις σαχλαμάρες οι οποίες προσβάλουν και τους ίδιους τους αστυνομικούς αν μη τι άλλο..

    http://www.chaniablogs.gr/%ce%a3%cf%86%ce%ae%ce%bd%ce%b5%cf%82___%ce%a3%cf%86%ce%b7%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1/2010/01/19/%ce%a7%ce%91%ce%9d%ce%99%ce%a9%ce%a4%ce%95%ce%a3_%ce%9e%ce%a5%ce%a0%ce%9d%ce%91%ce%a4%ce%95_!!_%ce%a4%ce%9f_%c2%ab%ce%a6%ce%99%ce%94%ce%99%c2%bb_%ce%94%ce%95%ce%9d_%ce%9a%ce%91%ce%9d%ce%95%ce%99_%ce%95%ce%a0%ce%99%ce%9b%ce%9f%ce%93%ce%95%ce%a3_%ce%93%ce%99%ce%91_%ce%a4%ce%9f_%ce%a0%ce%9f%ce%99%ce%9f%ce%9d_%ce%98%ce%91_%c2%ab%ce%94%ce%91%ce%93%ce%9a%ce%a9%ce%a3%ce%95%ce%99%c2%bb

    http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%AF-%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%85%CE%BB%CF%89%CF%84%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%8C-%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC

  32. Απομονωμένο περιστατικό ..γκούχ γκούχ ..μεμονωμένο δηλαδή…

  33. Abravanel said

    Συγνωμη αλλα δεν καταλαβαινω: να ζητησω, πχ συγκεκριμενα εγω, συγνωμη απο την πολη των Χανιων; Γιατι; Γιατι δεν ηταν ολοι χανιωτες; Μα εγω κατηγορησα τα Χανια οτι υποστηριξε τον ακραιο Νομαρχη του Συριζα οταν απειλουσε με «αυθορμητες λαικες κινητοποιησεις» οταν αναστηλωθηκε η συναγωγη καταστρατηγωντας καθε εννοια ανεξιθρησκειας. Και οταν εκαψαν την συναγωγη την πρωτη φορα δεν εκαναν τιποτα. Και την δευτερη φορα κινητοποιηθηκαν μονο μετα που εγινε θεμα στο εξωτερικο. Και εχοντας σαν προηγουμενο την ιστορια του Νομαρχη,(που συμπεριλαμβανει και τον Μητροπολιτη και ακροδεξιες ομαδες),δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι απλη αδιαφορια. Αν καπου εχει σφαλμα αυτος ο τροπος σκεψης περιμενω την απαντηση σου. :-)

  34. Periklis said

    Για την Συναγωγη στα Χανια ειναι χιλιοειπωμενο και ηταν μια ΣΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ωστε ΝΑ γινει διεθνες θεμα σε βαρος της Ελλαδας. Αυτο συναγεται και αβιαστα και από την ελεγχομενη από οικονομικα κεντρα Αμερικανικη εφημεριδα (δεν θυμαμαι ποι ααλλα το ειχα τσεκαρει)που εκανε ολοκληρο αφιερωμα στο συγκεκριμενο περιστατικο ενω παω στοιχημα οτι τετοια αναλογα περιστατικα εχουν γινει εκατονταδες ανα τον κοσμο χωρις να δινεται δημοσιοτητα στον Αμερικανικο Τυπο.

    Οσον δε αφορα αντισημητικα συμβολα πανω σε νεκροταφεια και συναγωγες όσο το εβραϊκο λομπυ ή καποια συγκεκριμενη σεκτα/μασωνια δεν σταματα την επιθετικότητα της τοσο σε ορθοδοξα εθνη όσο και σε άλλες θρησκειες μην περιμενετε να σταματησουν.

    Οταν δηλάδη η Εβραικων συμφεροντων δισκογραφικη εταιρια της Lady Gaga παρουσιαζει μια σαδομαζωχιστική gay ομαδα Μεξικανων που παρελαύνει με το αστερι του Δαυιδ να συνουσιαζει σε ενα σεξιστικο οργιο (ο καλός ο μυλος όλα τα αλεθει) την τραγουδιστρια η οποια φορά κιλοτάκι με ΣΤΑΥΡΟ ντυμενη σαν χριστιανη ιερεια, μπροστα σε αυτο το θεαμα ενας αγκυλωτος σταυρος και ΛΙΓΟ ειναι και αναμενόμενο.

    Δεν μπορει οι αδελφοι Κοεν στις ταινιες τους να βριζουν τον Χριστιανισμό χυδαια – αν και καμουφλαρισμενα- και ο άλλος να το απδοεχεται παθητικα χωρις να γινεται εξαλλος.

    Καθαριστε πρωτα τα του οικου σας που ειναι και mainstream και εν συνεχεια ας ασχοληθουμε και με καποιους άρρωστους και περιθωριακους που δερνουν το σαμάρι ενω ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ βρωμαει απο το κεφαλι. Είτε λεγεται πετρελαια, είτε «Αμερικανικη» εξωτερικη πολιτικη, είτε ΜΜΕ, είτε Show Biz.

    Αν θελετε την στηριξη της «κοινης γνωμης» θα πρεπει πρωτα να αποστασιοποιηθείτε και ΕΣΕΙΣ από αυτους που σας εχουν καπελωσει. Κριτικες ΕΒΡΑϊΚΕΣ φωνες όμως απεναντι στην παντοδυμανια μιας Εβραϊκης σεκτας δεν βλεπω πουθενα. Τυχαίο; Δεν νομιζω.

    Συνενοχή, συμμετοχη ή βόλεμα; Η απλά ΦΟΒΟΣ;

  35. grsail said

    @Ντίνος
    @afexad
    @George A. Papadantonakis
    @Β.Δ. Καργούδης
    @espectador
    @Λουης
    @sixamas
    @pro-Zionist
    @Abravanel
    @DocReason
    @Επισκέπτης
    @Νέστωρ
    @Periklis

    Αγαπητοί εν Γιαχβέ ή εν Χριστώ ή όπου κι αν θέλετε, αδελφοί!
    Σας αφιερώνω την ανάρτηση:

    http://grsail.blogspot.com/2010/07/gaza.html

    ως αντιστάθμισμα για τις κόκκινες μουτζούρες στο μουσείο σας και δεν ξέρω που αλλού.
    Πρόκειται νομίζω για ένα σπίτι στην Γάζα.
    Οι σφαίρες είναι Ιουδαϊκές ή Ισραηλίτικες ή όπως αλλιώς διάολο λέγεται ο κατάπτυστος εσμός των φασιστών που συντηρεί το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην ιστορία της ανθρωπότητας και μου μαγαρίζει αναίσχυντα τα χρόνια που ζω εγώ και τα παιδιά μου πάνω σε αυτόν τον πλανήτη …

    Ντροπή !

    Να είστε όλοι καλά …

  36. DocReason said

    @grsail

    Μ’ έπεισες. Πάω να ζωγραφίσω σβάστικες.

    Είσαι καθυστερημένος.

  37. grsail said

    @DocReason

    Κυρία/ε, Η αβρότητα σας με γοητεύει …
    Παρ’ όλα αυτά, άκουσον μεν πάταξον δε !

  38. Κύριοι, έχει δίκιο ο Periklis.

    Την Συναγωγή στα Χανιά την έκαψε η Λέιντι Γκάγκα σε συνεργασία με τους αδελφούς Κοεν και την Μοσάντ.
    Το σατανικό μυαλό της δισκογραφικής εταιρίας που συνέλαβε την ιδέα, σχεδίαζε να ρίξει το φταίξιμο για τον εμπρησμό στην βασίλισσα της ποπ Μαντόνα, (Μαντόνα = Παναγία =Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη = 11880 ) αλλά τους χάλασε τα Εβραίοσιωνιστικά- σατανικά σχέδια η Ελληνοχριστιανική ΕΛ.ΛΑΣ.

    Όσο για τις υπόλοιπες καταστροφές σε Εβραϊκά μνημεία, είναι γνωστό στους κύκλους των Ανδρομεδιανών Κινέζων ότι τις καταστροφές τις έχει διαπράξει η σιωνιστική ανθελληνική ομάδα του Γούντι Αλεν και του Τζόν Στιούαρτ που ονομάζεται «Δε ντέηλι σόου» ( Σό-ου = ου = Γεώργιος Ράλλης = Ελληνοχριστιανικά Ιδεώδη = 11880 )
    Ο εκτελεστής της ομάδος αυτής είναι ο γνωστός Εβραιομασόνος Ναούμ Τσόμσκι που αλωνίζει ελεύθερος στην Ελληνική επικράτεια καίγοντας και καταστρέφοντας μνημεία, νεκροταφεία, κλπ.
    Οι μάσκες έπεσαν Ναούμ.

    Όλοι τώρα στο μπλόγκ του Τζι- αρ να ανεβάσουμε τα νούμερα.

  39. pro-Zionist said

    Έχεις και παιδιά βρε καμμένε ή πρόκειται περί νοσηρής μεταφοράς (μπρρρ);

    Αμα έχεις όντως, να σου ζήσουν και να σε ξεπεράσουν στο photoshop! γιατί εσύ έχεις κάτι κενά ακόμα…

    Άκου να δεις όμως, στον πλανήτη αυτόν δεν σε καλέσαμε. Να πας να βρεις άλλον αμα δε σε αρέσει. Ορίστε μας!

  40. grsail said

    @Pro-Zionist

    Ενώ, αγαπητή/ε μου φαντάζομαι ότι εσείς οι ‘περιούσιοι’ θα έχετα λάβει ειδική πρόσκληση έ;
    Αυτό που είδες είναι τόσο photoshop όσο το ολοκαύτωμα είναι μύθος. Ακριβώς τόσο !

    Πρόταση: σκέψου, διάβασε και ξύπνα !

  41. DocReason said

    @pro-zionist

    Δηλαδή αν ΔΕΝ είναι photoshop, αλλά πραγματική εικόνα απ’ την Γάζα, αλλάζει κάτι και δικαιολογούνται οι αγκυλωτοί σταυροί σε εβραϊκά μουσεία/νεκροταφεία/σπίτια/κτλ. (είτε στην Ελλάδα είτε στον υπόλοιπο πλανήτη, including στο Ισραήλ);!

    Ο άλλος δικαιολογεί βανδαλισμούς με ναζιστικά σύμβολα κάνοντας συμψηφισμό με κάτι εντελώς άσχετο κι εσύ τον βοηθάς.

  42. Γαλιάνδρα said

    Μια ερώτηση πρός διαυκρίνηση παρακαλώ απο όλα τα μέλη της εδώ παρέας. Επειδή αναφέρθηκε ο εμπρισμός της συναγωγής των Χανίων παραθέτω απόσπασμα και πηγή:
    «Την εξιχνίαση της υπόθεσης των εμπρησμών της Εβραϊκής Συναγωγής στο κτίριο της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά στις 5 και 16 Ιανουαρίου 2010 ανακοίνωσε η ασφάλεια Χανίων. Η Αστυνομία, προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων (ένας Έλληνας και δύο Βρετανοί) που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, υπήκοοι ΗΠΑ.»

    http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD

    Και έρχομαι στο ερώτημα: Μου φαίνεται λίγο «ύποπτο» που στην υπόθεση εμπλέκονται 4 αλλοδαποί και ένας ημεδαπός,μήπως ήσαν βαλτοί (λέω) για να δημιουργίσουν εντυπώσεις, και λαβή για περαιτέρω αξιοποίηση του θέματος μελλοντικά ? Βλέπετε ζούμε σε περίεργους καιρούς και πρέπει να τα λαμβάνουμε όλα υπ΄όψιν και να εξετάζουμε όλες τις πτυχές ενός θέματος.

    Συγνώμη αν βγήκα εκτός θέματος αλλά λόγο της αναφοράς είπα να θέσω την σκέψη μου προς αναζήτιση απάντησης.

  43. pro-Zionist said

    @DocReason

    Δεν ασχολούμαι με αντισημίτες, προσπαθώ ει το δυνατόν να είμαι όσο προκλητικοί είναι κι αυτοί, αν και συχνά δεν τα καταφέρνω γιατί είναι βέβαια δύσκολο να ακολουθήσεις έναν άρρωστο άνθρωπο όπως ο Grsail. Δύσκολα απευθύνω τέτοια επίθετα σε κάποιον. Όποιος όμως σαν αυτόν, μόλις δέχεται πρόκληση ή κριτική ή έστω διαφωνία βλέπει απέναντί του ‘περιούσιους’ καταλαβαίνεις πως είναι ακριβώς ο,τι έχει πει ο Freud περί νευρωτικών αντισημιτών…

  44. grsail said

    Νομίζω ότι όσοι ερωτοτροπούν με το χυδαίο χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς που τους αυτοικανοποιούν, δεν είναι δυνατόν να εκφράσουν κάτι που να είναι άξιο να απαντηθεί.
    Οι πραγματικοί αντιεβραίοι(*) είναι οι άνθρωποιτύπου Pro-Zionist και DocReason.

    (*) Όπως είναι πλέον γενικά παραδεκτό ο όρος «αντισημίτης» δεν έχει πραγματικό περιεχόμενο. Οι σχετικοί αντι- όροι αποτελούν απλώς βάση της ψευδο-επιστημονικής φυλετικής διδασκαλίας που σήμερα την υποστηρίζουν κάποιοι Εβραίοι οι οποίοι και χρησιμοποιούν κατά κόρον και εκ του πονηρού τους όρους αντισημίτης, αντισημιτισμός κλπ. Ο όρος του Σημίτη άρχισε να χρησιμοποιείται – ψευδέστατα – ως συνώνυμο του Εβραίου. Αρχαίοι Σημιτικοί Λαοί: Ακκάδιοι, Αμορραίοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι , Φοίνικες (Λιβανέζοι), Χαναναίοι (Παλαιστίνιοι), Αραμαίοι. Οι σημερινοί Άραβες αλλά (φυσικά) και οι Εβραίοι ανήκουν σε αυτή την οικογένεια. Ακόμα και μια σύντομη μελέτη της καταγωγής του Εβραϊκού αλφάβητου οδηγεί σε συμβατά με τα παραπάνω συμπεράσματα. Ο όρος «αντι-σημιτισμός» είναι εξαιρετικά ανακριβής σε βαθμό που νομίζω ότι χάνει κάθε νόημα αφού αναφέρεται σε πολλαπλά και όχι πάντα ομοειδή σύνολα ανθρώπων και φυλών. Ο όρος αντι-Εβραϊσμός περιγράφει ορθότερα και είναι πάρα πολύ κοντύτερα στα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού που στρέφονται εναντίων των Εβραίων (το όνομα χρησιμοποιείται με την τριπλή εθνο-φυλετική και θρησκειολογική έννοια).

  45. Abravanel said

    Προσωπικοι χαρακτηρισμοι δεν χρειαζονται.

    Aπουσιαζω οποτε μερικα σχολια σε απαντησεις σας θα περιμενουν. Παντως βρισκω ενδιαφερουσα την προσπαθεια αλλαγης του ορου αντισημιτισμος τον οποιο δεν εφηυρε κανεις εβραιος αλλα οι γερμανοι θεωρητικοι του ναζισμου τον 19ο αιωνα αποκλειστικα και μονο για τους εβραιους και ειχαν δηλωσει ξεκαθαρα οτι δεν περιλαμβανει αραβικους πληθυσμους.

  46. grsail said

    @Abravanel (και λοιποί)

    Δεν αναφέρθηκα στην καταγωγή αλλά στην έκτοτε κατά κόρον (και εξαιρετικά επιζήμια) χρήση του λανθασμένου όρου. Δηλαδή αν δηλώσω ξεκάθαρα ότι με τον όρο Μεσόγειος δεν εννοώ την γνωστή θάλασσα αλλά κάτι άλλο, τότε επιτυγχάνω αυτόματα και την δημιουργία ενός νέου όρου; Δεν νομίζω ότι λειτουργεί έτσι.

    Επίσης ήθελα να σημειώσω ότι η επιμονή στα τραύματα του παρελθόντος και σε διάφορες ιδεοληψίες εντείνουν τις αντιπαλότητες ανθρώπων και τον αποκλεισμό μειονοτήτων ανεξάρτητα γεωγραφικής διασποράς. Η μνησικακία πρέπει πάντοτε να ξεχωρίζει και να κρατιέται μακριά από την ουσία της Ιστορικής Μνήμης.

    Από την πλευρά μου άλλοτε πετυχημένα και άλλοτε όχι, άλλοτε κομψά και άλλοτε όχι προσπαθώ, μαζί με άλλους που γίνονται όλο και περισσότεροι, να δημιουργήσω – με ΚΑΘΕ αφορμή – στα πλαίσια των απειροελάχιστων δυνατοτήτων μου, ένα αισθητό και πολύ πιεστικό ηθικό κόστος στον Εβραϊκό και όχι μόνο πληθυσμό όπου γης που να καθρεφτίζει την απανθρωπιά του Ισραηλινού κράτους και την απαράδεκτη συμπεριφορά του σε ένα σύνολο ανθρώπων με τους οποίους για αιώνες οι Εβραίοι μοιράζονταν την ίδια γη και με τους οποίος ίσως έλκουν ακόμα και κοινή καταγωγή.

    Αυτό είναι όλο. Κανένας «αντι-σημιτισμός» όπως λέτε και κανένα σκοτεινό σημείο.

  47. @Γαλιάνδρα

    Ας σου απαντήσω -εν συντομία- μιας που είμαι ο μόνος Χανιώτης στη παρέα.
    Κοίτα, με μια πρώτη ματιά όντως φαίνεται ύποπτος ο εμπρησμός από 3 αλλοδαπούς και έναν ημεδαπό, μένει να μάθουμε τι είχαν στο μυαλό τους αυτοί οι άνθρωποι όταν θα γίνει η δίκη. Μην ξεχνάμε όμως ότι εδώ διαμένουν και εργάζονται μόνιμα πάρα πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, ειδικά Βρετανοί και Γερμανοί.
    Από την άλλη όμως πρέπει να δούμε την συνολική εικόνα με τις καταστροφές Εβραϊκών μνημείων σε όλη την επικράτεια, όπως αυτό που συζητάμε εδώ, με τις σβάστικες στους τοίχους ενός μουσείου.

    Όσο για τα Χανιά, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπήρξε απόπειρα αποσταθεροποίησης της κοινωνικής ειρήνης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών από νεοναζιστές- ρατσιστές.
    Το κόλπο ήταν απλό, ομάδα 7-8 νεοναζιστών επιτέθηκε και κακοποίησε μετανάστες, έκαψε με μολότοφ το στέκι των μεταναστών αλλά και φτωχόσπιτα όπου διέμεναν μετανάστες, έφτιαξε ένα σάιτ όπου καλούσε τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να πετάξει στην θάλασσα τους μετανάστες, με αποκορύφωμα το χάραγμα του αγκυλωτού σταυρού στο χέρι δασκάλας. Κάποια στιγμή ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το τι επακολούθησε μπορείς να το διαβάσεις στο λίνκ που έχω βάλει πιο πάνω, στο σχόλιο νούμερο 9.

    Ένα σχόλιο και για τα υπόλοιπα.
    Ο DocReason έχει απόλυτο δίκιο, μην την πατήσουμε και κάνουμε συμψηφισμό των καταστροφών των ΕλληνοΕβραϊκών μνημείων, με το τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη και τα εγκληματικά λάθη της Ισραηλινής κυβέρνησης.
    Καταλαβαίνω τον Pro-Zionist ότι προσπαθεί να απαντά στους ‘Εβραιοφάγους’ όσο πιο προκλητικά γίνεται, αλλά θέλει προσοχή για να μην μπλέξουμε δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

  48. DocReason said

    grsail: «Από την πλευρά μου άλλοτε πετυχημένα και άλλοτε όχι, άλλοτε κομψά και άλλοτε όχι προσπαθώ, μαζί με άλλους που γίνονται όλο και περισσότεροι, να δημιουργήσω – με ΚΑΘΕ αφορμή – στα πλαίσια των απειροελάχιστων δυνατοτήτων μου, ένα αισθητό και πολύ πιεστικό ηθικό κόστος στον Εβραϊκό και όχι μόνο πληθυσμό όπου γης που να καθρεφτίζει την απανθρωπιά του Ισραηλινού κράτους και την απαράδεκτη συμπεριφορά του σε ένα σύνολο ανθρώπων με τους οποίους για αιώνες οι Εβραίοι μοιράζονταν την ίδια γη και με τους οποίος ίσως έλκουν ακόμα και κοινή καταγωγή.»

    Κατ’ αρχήν ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ συλλογική ευθύνη των Εβραίων για ότι γίνεται στο Ισραήλ. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη ούτε καν των Ισραηλινών πολιτών (και το ίδιο ισχύει για όλους τους λαούς- Έλληνες, Παλαιστίνιους, κτλ.).

    Αλλά ας τσιμπήσω για λίγο. Για πες μου, στο παρακάτω λινκ ήσουν πετυχημένος ή όχι; Ήταν κομψό ή όχι; (Αν ήταν αντισημιτικό, δεν σε ρωτάω προφανώς.)

    http://les-malakies.blogspot.com/2010/06/blog-post_14.html

    Επίπλέον, ποσους Εβραίους έχεις πείσει μέχρι στιγμής με τα… «επιχειρήματά» σου (που *δεν* είναι αντισημιτικά, lol); Πόσους μη-Εβραίους; Ρωτάω, γιατί με λεξιλόγιο όπως «περιούσιοι» και φράσεις του στυλ «παροικούντες στα ακριβά διαμερίσματα του New York» φαντάζομαι πρέπει να έχεις τεράστια επιτυχία στο εγχείρημά σου.

    Τέλος, εγώ λέω το εξής απλό (γενικά, όχι για τον grsail συγκεκριμένα): Αν κάποιος μιλάει/πράττει φασιστικά, τότε *είναι* φασίστας. Δεν πρόκειται να εξετάσω πως το ορθολογικοποιεί ο καθένας, ούτε ποια είναι η πρόθεσή του. Το μόνο που μετράει είναι ότι προωθεί τον ρατσισμό.

  49. grsail said

    @DocReason

    Το λινκ στο οποίο αναφέρεσαι είναι το:

    http://grsail.blogspot.com/2010/05/blog-post_6562.html

    Το οποίο και θεωρώ εξαιρετικά πετυχημένο και δίκαιο και σε πρώτη ευκαιρία θα το επαναλάβω. Θα διαμόρφωνες διαφορετική ιδέα εάν είχες την υπομονή να διαβάσεις και τα σχόλια των επισκεπτών μαζί με τις δικές μου απαντήσεις αλλά και μερικές άλλες αναρτήσεις μου για το ίδιο θέμα – εκεί είναι και σε περιμένουν. Η βιασύνη συνήθως οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Με συγχωρείς που θα το θέσω με αυτόν τον τρόπο αλλά το να παίρνεις την εικόνα και μόνο από μια ανάρτηση μη αφήνοντας δίοδο στους άλλους να την διαβάσουν και να την κρίνουν _ολόκληρη_ αποτελεί την ουσία της φασιστικής μεθόδευσης.

    Δεν μίλησα για συλλογική ευθύνη αλλά για την πρόκληση ηθικού κόστους ως μέσο πολιτικής και κοινωνικής πίεσης για την επίλυση του προβλήματος της Παλαιστίνης που απασχολεί την ανθρωπότητα για πάνω από έξι δεκαετίες. Πιστεύω ότι σε τέτοια μέτρα οι Εβραίοι θα έπρεπε να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με μια έννοια, όπως κάποιοι αποφάσισαν να σκοτώσουν εννέα αθώους ακτιβιστές για να τονίσουν την θέση τους, εγώ αποφάσισα – τηρουμένων φυσικά των αναλογιών – να βάλω στο ιστολόγιό μου μια φωτογραφία.

    Φοβάμαι, βλέποντας τον τρόπο που αντιδράς και το επίπεδο των σχολίων σου ότι δεν είσαι πραγματικά σε θέση να ξεκαθαρίσεις τίποτα. Θα πρέπει ίσως να είσαι πιο ήρεμος και να προσπαθήσεις λίγο περισσότερο.

    Με την αναφορά μου στα ακριβά διαμερίσματα του New York ήθελα απλώς να τονίσω την άποψη πολλών, όπως και δική μου, ότι το Εβραϊκό λόμπυ των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το μικρό κράτος του Ισραήλ εκ’ του ασφαλούς και για σκοπούς που δεν είναι πάντα συμβατοί με τα πραγματικά συμφέροντα των κατοίκων του και με την προοπτική της μελλοντικής του επιβίωσης.

    Μην μοιράζεις αβασάνιστα χαρακτηρισμούς εδώ κι εκεί. Μπορεί έτσι να εκτονώνεσαι αλλά στην πραγματικότητα αποδυναμώνεις την θέση σου και χάνεις ευκαιρίες για να βελτιώσεις τις απόψεις σου. Το στυλ και το ύφος αυτών που γράφεις συχνά απαντάται και εκεί ακριβώς που δείχνουν τα βέλη σου.

  50. pro-Zionist said

    Διάβασα όλα τα σχόλια από το λινκ που δίνει ο Grsail και διάβασα κι αυτή του τη ρήση

    «Ο αντισημιτισμός ή η βαθύτατη αντιπάθεια προς αυτούς που καταρρακώνουν για δεκαετίες κάθε έννοια δικαίου και αξιοπρέπειας είναι ένα θετικό και απολύτως δικαιολογημένο συναίσθημα.»

    Εντάξει, πείστηκα από το δίκαιο των θέσεών σου. Μήπως είσαι κανα μπάσταρδο του Άϊχμαν;

    Ξέρεις από που το κατάλαβα; Σε πρόδωσε το μυξόκλαμα για τη γερμανία…

    «Οι Ναζί έσφαλαν, τιμωρήθηκαν από την ιστορία με την πλήρη καταστροφή της χώρας τους η οποία ζήτησε ταπεινά συγγνώμη για τα εγκλήματά τους.»

    παναγία μου… καλά ρε γερμανόψυχε, τσίπα δεν έχεις πάνω σου;

  51. grsail said

    @pro-Zionist

    Έχω και άλλη φορά απογοητευτεί αλλά επιμένω ότι η λογική είναι ένα εργαλείο με το οποίο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορούν τελικά να συνεννοηθούν οι άνθρωποι.

    Διάφοροι εδώ βρίσκουν αποσπάσματα από τα κείμενά μου τα οποία αρέσκονται να επαναλαμβάνουν ως να ανακάλυψαν την Αμερική. Ευχαριστώ θερμά.
    (Για την συγκεκριμένη διατύπωση που επανέλαβες και την οποία υποστηρίζω μέχρις κεραίας, ερωτώ: δηλαδή σε κάποιον ο οποίος σφετερίζεται γη και σκοτώνει αθώους επί εξήντα και πλέον χρόνια θα έπρεπε να του πούμε και μπράβο;)

    Θα είχα μεγάλο ενδιαφέρον να δώ κάποιο δικό σου επιχείρημα, κάποια θέση σε τόσα ζητήματα που τέθηκαν. Τα δικά μου τα κείμενα τα ξέρω.

    Τώρα, εκφράσεις όπως «μπάσταρδο», «Άϊχμαν», «μυξόκλαμα», «γερμανόψυχος» και «τσίπα» δείχνουν όχι μόνο το επίπεδο αλλά και την ποσότητα του μίσους που κρύβει κανείς μέσα του οπότε αφού σου τα επιστρέψω ως έχουν σου επισημαίνω ότι το μίσος φέρνει μόνο μίσος. Αυτό δεν έχουν καταλάβει όσοι καταστρώνουν την πολιτική του «κράτους του Ισραήλ». Το κράτος αυτό ο Nixon το αποκαλούσε «μπάτσος σε περιπολία» (cops on the beat).

    Θα μπορούσα να βγάλω συμπέρασμα από τα λίγο τσιτωμένα γραφόμενά σου ότι πρεσβεύεις το «θάνατος στους γερμανόψυχους»; Τέτοιου είδους εκφράσεις όπως «γερμανόψυχος», «ελληνόψυχος» κλπ χρησιμοποιούνται από γνωστούς υπο-ανθρώπους και περιβάλλοντα. Μήπως είσαι σε λάθος στρατόπεδο;

  52. pro-Zionist said

    «Για την συγκεκριμένη διατύπωση που επανέλαβες και την οποία υποστηρίζω μέχρις κεραίας, ερωτώ: δηλαδή σε κάποιον ο οποίος σφετερίζεται γη και σκοτώνει αθώους επί εξήντα και πλέον χρόνια θα έπρεπε να του πούμε και μπράβο;»

    αυτό το γράφεις για τους έλληνες εποικους της Θεσσαλονίκης; γιατί αυτοί είναι που κυρίως σφετερίστηκαν τη γη, τις περιουσίες, τα νεκροταφεία και ότι άλλο βρήκαν μπροστά τους καθώς βέβαια και συνέργησαν στη δολοφονία των ελλήνων εβραίων από τους ναζί! Άντε να σε δω να βάζεις και φωτογραφίες με τους δωσίλογους-καταπατητές-συνεργάτες των ναζί έλληνες με αίματα στα μούτρα και θα έχεις κάνει ένα βήμα για να αποδείξεις έμπρακτα την επιχειρηματολογία σου (ο Περικλής είσαι ή ο Δημοσθένης;). Αν βέβαια έκανες κάτι τέτοιο, ίσως αναγκαζόσουν να βάλεις τη φωτογραφία του παππού σου ή κανενός μακρινού θείου, οπότε το καταλαβαίνω είναι άβολο, άρα μείνε στα αντι-εβραικά στερεότυπα όπως κάθε πιστός αντισημίτης.

    αλλά ναι, ξέχασα γιατί να ενθυμούμαστε τόσο μακρινές ιστορίες; εξάλλου αυτές μόνο μίσος φέρνουν. και ως γνωστόν το μίσος φέρνει μίσος. όπως άλλωστε οι έλληνες (οι αντίστοιχοι grsail της εποχής δηλαδή) της θεσσαλονίκης στα 1940 είχαν μίσος για τους εβραίους… γιατί… γιατί… ε για κάποιο λόγο τέλος πάντων θα είχαν κι αυτοί μίσος. Τότε βέβαια δεν υπήρχε εβραικό κράτος αλλά βέβαια υπήρχαν άλλοι μύθοι, όπως το ότι έκλεβαν χριστιανόπουλα για να κάνουν θυσίες.

    Οι προτροπές σου για λογική είναι το λιγότερο φρικιαστικές (θυμίζουν το διαφωτιστικό πνεύμα όταν με το ένα χέρι θεμελίωνε τη λογική και με το άλλο έκαιγε… «τις μάγισσες») ενώ η διερώτησή σου για το σε ποιο στρατόπεδο ανήκω είναι τουλάχιστον αστείες – με δεδομένο πάντα ότι η καλύτερη μου βρισιά πχ γερμανόψυχος (όρος ιστορικά φορτισμένος από τις δύο παρατάξεις στις οποίες χωρίστηκε η ελληνική κοινωνία επί κατοχής και εμφυλίου και ο οποίος όρος καταδείκνυε τους συνεργάτες, δωσίλογους κτλ) είναι χίλιες φορές καλύτερη από τη δική σου αντίστοιχη βρισιά πχ υπο-ανθρωπος, η οποία βέβαια έχει ένα άλλο ιστορικό φορτίο, αυτό του γερμανικου εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος.

    Το βάθος της γλώσσας, θεμέλιο της όποιας λογικής, δυστυχώς προδίδει ακόμη και τη νεο-γλώσσα της δημοκρατίας των μπλόγκερς. Τι κρίμα!

  53. grsail said

    @Pro-Zionist

    Αυτά ως σύνολο αποτελούν κάτι που σίγουρα δεν είναι γραφή Εβραίου και που δεν έχει νόημα να απαντηθεί.
    Φαντάζομαι όμως ότι εκτονώθηκες και αισθάνεσαι καλύτερα τώρα οπότε δεν θα περιμένεις και απάντηση.
    Όχι από εμένα πάντως, ας απαντήσουν αν θέλουν άλλοι.

    Σημειώνω μόνο ότι οι Έλληνες τιμούν την ιστορία τους με πολύ μακρά ειρηνική συνεργασία και υποστήριξη του τοπικού Εβραϊκού στοιχείου.

  54. Abravanel said

    Τουλάχιστον γίνεται φανερό το ποια πεδίο δράσης έχει επιλέξει ο παραδοσιακός αντισημιτισμός στην Ελλάδα.

    Τώρα να αρχίσω να αντικρούω απόψεις δεν έχει νόημα – αξίζει μόνο να τονίσω για αυτούς που θέλουν να ακούσουν οτι η απόσταση μεταξύ του ιδεατού κόσμου των ακροδεξιών αριστερίζοντων βρίσκεται σε τεράστια απόσταση με την πραγματικότητα. Πχ ήδη είδαμε το πώς η λέξη «Παλαιστίνη» στην Ελλάδα του 1930 σήμαινε αποκλειστικά την εβραϊκή εθνική εστία του σιωνιστικού κινήματος και το πώς οι Χριστιανοί συμπολίτες μας πίεζαν τους Εβραίους συμπολίτες τους να μεταφερθούν μαζικά εκεί, (Οδός Παλαιστίνης, μια σιωνιστική οδός για μια σιωνιστική Ελλάδα). Η’ για τα πογκρόμ της Ρόδου ή της Οδησσού, πέρα των γνωστότερων της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης.

    Αυτά ΔΕΝ έχουν σχέση με το Ισραήλ αλλά με την ιστορία της ίδιας της Ελλάδας και πώς βρέθηκε ήδη από το 1916 να έχει – επίσημα μέσω του Ε.Βενιζέλου – προσφέρει την υποστήριξη του στον Σιωνισμό. Και το πώς κατέληξε η Ελλάδα της δεκαετίας του ’80, του Α.Παπανδρέου και Κ.Παπούλια, να δηλώνει οτι η δολοφονία Ελλήνων πολιτών επί ελληνικού εδάφους από Παλαιστίνιους τρομοκράτες είναι νόμιμη και ηθική. Αλλά για αυτά από Σεπτέμβριο.

  55. grsail said

    @Abravanel και λοιποί (ξέρουν αυτοί …)

    Κύριοι,

    Όχι μόνο απεχθάνεστε τον τόπο που ζείτε και τους ανθρώπους του, αλλά ξεπέφτετε με χυδαίο τρόπο σε κηρύγματα μίσους.
    Η επίσκεψή μου εδώ που επίτηδες κράτησε έναν προκλητικό τόνο, στην ουσία παρακινήθηκε από την ελπίδα της αλίευσης άλλων τρόπων προσέγγισης και διαφορετικών ίσως ιδεών, επιχειρημάτων και προσεγγίσεων για ένα μεγάλο πρόβλημα που χαρακτηρίζει αρνητικά την εποχή μας.
    Εις μάτην. Αντ’ αυτού αλίευσα αρνητισμό, φόβο, μια ωραία συλλογή από άδικες προσωπικές ύβρεις και μίσος. Πολύ μίσος.

    Ειλικρινά ελπίζω άνθρωποι όπως αυτοί που περιέγραψα παραπάνω να εκφράζουν μόνο τους εαυτούς τους και να μην εκπροσωπούν με κανένα τρόπο ούτε καν μικρό τμήμα της Ελληνικής Εβραϊκής Κοινότητας.

    Αντίο σας.
    .

  56. pro-Zionist said

    @Grsail
    Όχι, μη φεύγεις! Τι πας να κάνεις Στέλλα; Στέλλα μην κάνεις καμιά τρέλα!

    @Abravanel

    κάτι σημαντικό οπότε το γυρνάω στο σοβαρό. Το θυμάμαι βέβαια το ποστ περί οδού Παλαιστίνης. Ωστόσο, από αυτές τις πρωτοβουλίες θα χαρακτήριζες το Βενιζέλο φιλο-σιωνιστή; Όχι, ε; Νομίζω, για να το λέμε όλο το στόρι, ο Βενιζέλος προσπάθησε με διάφορους τρόπους να αποκτήσει την εύνοια των σιωνιστών και σοσιαλιστών εβραίων της Θεσσαλονίκης αλλά δεν του έκατσε. Δεν του έκατσε γιατί ο ίδιος πολιτικός, με άλλες πρωτοβουλίες του, έπαιρνε τελείως αντιφατικά με τις προηγούμενες, εχθρικές αποφάσεις εναντίον του εβραικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης (πχ ανασχεδιασμός της πόλης μετά το 1917 κτλ). Νομίζω ότι ο Βενιζέλος αν δεν χαρακτηριζόταν συνειδητά αντισημίτης, αν δεν χαρακτηριζόταν από τις αντι-εβραικές του πολιτικές (που είναι νομίζω πολύ σημαντικές), τότε τουλάχιστον θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως ένας αντιφατικός (ή καιροσκόπος) πολιτικός; Συμφωνεις Abravanel?

  57. DocReason said

    grsail είπε: «Το οποίο και θεωρώ εξαιρετικά πετυχημένο και δίκαιο και σε πρώτη ευκαιρία θα το επαναλάβω.» (για το λινκ με τον εβραίο που πίνει αίμα!)

    Σοβαρά, *αυτό* ήταν πετυχημένο και δίκαιο; Τα άδικα ποια ήταν; Ένα motivational poster με εβραίους σε φούρνους στο Άουσβιτς και λεζάντα από κάτω να λέει «Pre-emptive Justice for Palestine»; Θετικά book reviews του «Mein Kampf» και του «Εβραίοι, Όλη η Αλήθεια»;

    Ειλικρινά, βοήθησέ με να καταλάβω. Γιατί πριν είπες «άλλοτε πετυχημένα και άλλοτε όχι». Τα «άλλοτε όχι» πότε ήταν; Για να το πω με άλλα λόγια, πόσο ποιο εμετικά αντισημιτικός κατάφερες να γίνεις;

    «Η επίσκεψή μου εδώ που επίτηδες κράτησε έναν προκλητικό τόνο, στην ουσία παρακινήθηκε από την ελπίδα της αλίευσης άλλων τρόπων προσέγγισης και διαφορετικών ίσως ιδεών»

    Αχ, μας παρεξήγησες. Κι εγώ κράτησα επίτηδες προκλητικό τόνο κι έκανα κυρήγματα μίσους [facepalm], αλλά στην ουσία το έκανα με την ελπίδα της αλίευσης άλλων τρόπων προσέγγισης και διαφορετικών ίσως ιδεών.

    Κρίμα. Θενξ για το γέλιο πάντως.

  58. Abravanel said

    Ανοίγεις μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που προϋποθέτει να μπορούμε να ξεφύγουμε από μονοδιάστατους ηθικολογικούς χαρακτηρισμούς.

    O Βενιζέλος υπήρξε ένας πολιτικός με την πλήρη έννοια του όρου και όσο μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει καιροσκόπο, άλλο τόσο μπορεί να τον χαρακτηρίσει ρεαλιστή.

    Ο Βενιζέλος είναι ο ίδιος άνθρωπος που όταν μπαίνει στην Θεσσαλονίκη το 1912 είναι μεν ο εκφραστής του ελληνικού εθνικισμού, κοινωνικά όμως αντιπροσωπεύει μια ριζοσπαστική αστική τάξη. Πέρα από ιδεολογίες αντιμετωπίζει την Θεσσαλονίκη ως είναι: μια εβραϊκή πόλη την οποία όφειλε να ελληνοποιήσει και απουσία Ελλήνων, (η ορθόδοξη κοινότητα της πόλης δεν ήταν μόνο η μικρότερη αλλά χαρακτηρίζονταν από μια σχετική αδράνεια, ορά το «μπαγιάτηδες»), η μοναδική λύση ήταν να προσεταιρισθεί την πλειοψηφία. Απότοκος αυτής της πολιτικής υπήρξε τόσο η δήλωση του 1916 υπέρ των Σιωνιστών ώστε να προσεταιρισθεί μέρος της Κοινότητας, όσο και η ουσιαστική απουσία βίας μετά τα έκτροπα των πρώτων 2 μηνών αλλά και ο Νόμος Περί Ισραηλιτικών Κοινοτήτων του 1920 που ισχύει μέχρι σήμερα και είναι εξαιρετικά ευνοϊκός αφού μετατρέπει τις εβραικές κοινότητες σε ΝΠΔΔ όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Από την άλλη ο Βενιζέλος μετά το 1920 πρωταγωνιστεί σε ακραίο πολιτικό καιροσκοπισμό και ψηφοθηρία. Ενδεικτική είναι η συμπεριφορά των Φιλελευθέρων και του ιδίου στις εκλογές του 1920 που εισήγαγαν το «αφόρητο οξύμωρο» ισχυριζόμενος οτι μη-Χριστιανοί ορίζουν τις τύχες της Ελλάδας όταν στις συγκεκριμένες εκλογές δεν είχε υπάρξει ουσιαστικά εβραϊκή συμμετοχή, (ρίξε μια ματιά στο σχόλιο μου εδώ). Τότε ξεκινάει και την αντικομουνιστική ρητορεία και είναι ενδιαφέρον σημειολογικά να δούμε οτι οι 2 πρώτοι πολιτικοί εξόριστοι στα ξερονήσια είναι οι ηγέτες της Φεντερασιόν Γιονά και Μπεναρόγια. Δεν πρόκειται καν να αναφερθώ στις πολιτικές της δεκαετίας του ’30 με την στήριξη στις διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως την ΕΕΕ.

    Με άλλα λόγια είναι δύσκολο κάποιος να εκφέρει εύκολα άποψη.

  59. pro-Zionist said

    Λοιπόν, συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λες εκτός από το τελευταίο, ότι δεν είναι εύκολο να εκφέρουμε άποψη για τον άνθρωπο που έγινε αεροδρόμιο (ήθελα να το πω αυτό μια φορά…).

    Γιατί να μην είναι εύκολο όταν λες και εσύ ότι ένας εθνικιστικός ρεαλισμός ας πούμε ήταν αυτό που τον χαρακτήριζε; Και γιατί να μη δούμε ότι αυτός ο ρεαλισμός του περνούσε μέσα από αν όχι αντισημιτικές ξεκάθαρα πολιτικές, τουλάχιστον πολιτικές που εργαλειοποιούσαν τον υπάρχοντα αντισημιτισμό και τον ενίσχυαν (άρα αντισημιτικές); Και μόνο αυτή η ατάκα του που αναφέρεις δεν είναι αντισημιτική (ότι δηλαδή μη-χριστιανοί ορίζουν τις τύχες της Ελλάδας); Δεν ανακινεί ένα στερεότυπο; By the way, δε βγαίνει λινκ για το σχόλιο στο οποίο με παραπέμπεις.

    Επίσης, η απόφαση κιόλας για τον ανασχεδιασμό της πόλης, μη ικανοποιώντας ΚΑΝΕΝΑ από τα βασικά αιτήματα της κοινότητας το 1917, δεν καταργεί κάπως το διαχωρισμό που κάνεις μεταξύ της περιόδου πριν το ’20 και μετά το ’20?

    Και κάτι ακόμα. Οι δύο αποφάσεις του τις οποίες επικροτείς και δικαίως (για το νόμο περί εβρ.κοινοτήτων αλλά και τα περί σιωνισμού) δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι έγιναν γιατί αγαπούσε τους εβραίους. Όπως λες ήθελε να τους πάρει με το μέρος του. Το ότι το κλίμα μετά τα πρώτα έκτροπα του 1912 ηρέμησε, δε, ήταν μια ξεκάθαρα στοχευμένη κίνηση για τα μάτια των ξένων μιας και δεν είχε κριθεί οριστικά ακόμα το τι θα γίνει με τη Μακεδονία αλλά και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη.

    Ο Βενιζέλος, ω ναι, ήταν πολιτικός, ξεκάθαρα για μένα ο σημαντικότερος της ελλάδας. Αλλά το ‘σημαντικότερος’ δεν σημαίνει κάποια θετική αξιολόγηση, πάλι για μένα. Ήταν πολιτικός με την έννοια που λέμε ότι ήταν γάτος στα σχέδια, στις στρατηγικές του ελληνικού έθνους-κράτους κτλ. Από τη δική μου σκοπιά ένας εχθρός βεβαίως. Αλλά όπως εξάλλου ήταν και είναι και άλλοι πολιτικοί. Αυτό που θα τον έκανε κάπως, όμως, και πολιτικό με την πλήρη έννοια του όρου (αυτή η έκφραση είναι και λίγο αφαίρεση αλλά δεν πειράζει) δεν θα ήταν να πάρει και ηθικές αποφάσεις μέσα στην πολιτική του; Δυσκολεύομαι να βρω τέτοιες αποφάσεις, για αυτό το λέω. Ίσα-ίσα, ο Βενιζέλος με το που είδε τα συμφέροντα του δικού του ιμπεριαλισμού να ταυτίζονται έστω και για λίγα χρόνια με τα συμφέροντα του αγγλικού ιμπεριαλισμού, χύμηξε και πέρα από τη Σμύρνη… Η οποιαδήποτε ηθική, ακόμα και για το δικό του έθνος, σε αυτή την περίσταση απουσιάζει. Τώρα ξεφεύγω από το ζήτημα του αντισημιτισμού. Αλλά ακόμα και στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ανήθικο μήπως το τι έκανε με τις περιουσίες του κέντρου, απαλλοτριώνοντάς τες χωρίς αποζημίωση και βάζοντάς τες σε πλειστηριασμό για τους πρώην ιδιοκτήτες χωρίς προφανώς αυτοί να έχουν ούτε μία δραχμή για να τις ΞΑΝΑ-αγοράσουν;

    Αυτή η πολιτική ακόμη χειρότερα έγινε 5 φορές ανήθικη όταν – μπροστά στις διαμαρτυρίες των εβραίων που έφτασαν εν μέσω αντιπροσωπείας στα αυτιά των αγγλογάλλων για την έλλειψη βοήθειας των πληγέντων από τη φωτιά εβραίων (και τη μονοδιάστατη βοήθεια προς τους χριστιανούς) – ο Βενιζέλος έστειλε τη δική του αντιπροσωπεία στο Λονδίνο η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έγραψε και είπε πως οι εβραίοι υπερέβαλαν στις διαμαρτυρίες τους και πως δεν είχαν ανάγκη γιατί έπαιρναν πολλά κονδύλια βοήθειας από τη Γαλλία και τον εβραισμό άλλων χωρών. Και δαρμένος… δηλαδή…

    Τα του αντι-κομμουνισμού από κει και πέρα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Όντως ξεκινάνε μετά το ’20 και κυρίως μετά από 2 γεγονότα: α) την καλή (δηλαδή προδότικη) στάση του ΚΚΕ στο Μικρασιατικό και β) την αποτυχία του Ελ.Βενιζέλ. να πάρει τον έλεγχο των οργανώσεων την ίδρυση των οποίων προώθησε (Εργατικό Κέντρο, ΓΣΕΕ, ΚΚΕ – πέρα από το πρώτο… τα άλλα δύο παρέμειναν και κομμουνιστικά και εβραικά και αντι-βενιζελικά στην πλειοψηφία των μελών τους). Οπότε, ακόμα και ο αντι-κομμουνισμός του ήταν αντισημιτικός! :-) ή τουλάχιστον ο αντισημιτισμός του ήταν αντι-κομμουνιστικός… ή ακόμα καλύτερα ο βενιζελισμός του ήταν υπεράνω όλων!

    υγ. αντε αφού έβγαλα τη χολή μου και σήμερα.. κοίτα εδώ (οι αντισιωνιστές επισκέπτες παρακαλώ να μην κοιτάνε για να μην παίρνουν θάρρος…)

    (όπως θα δεις, είναι αυτοί οι Ισραηλινοί πάλι από αυτή τη φασιστική κοινωνία μπλα-μπλα-μπλα)

    και πάρε από αυτό μια ιδέα για το πως σκεφτόμουν να γιορτάσουμε το 2012 τα 100 χρόνια ελληνικής Θεσσαλονίκης… :-) Κι αν οι queer Ισραηλινοι/ες κοροιδευουν τον ήρωα Moshe Dayan με το ένα μάτι, εμείς φαντάσουμε τι θα βρούμε να κάνουμε με το παρουσιαστικό του ΕΛ.βΕΝΙΖΕΛ!

  60. Abravanel said

    o σύνδεσμος

    Κοίτα ο ίδιος ο Βενιζέλος δεν είμαι τόσο σίγουρος το πόσο αντισημίτης for the sake of antisemitism ήταν. Υπάρχουν φορές που από το κέντρο των Φιλελευθέρων στην Αθήνα έρχονται διαταγές περί προσέγγισης του εβραϊκού στοιχείου στην Θεσσαλονίκη και οι οποίες όχι απλώς αγνοούνται από το τοπικό διευθυντήριο αλλά απορρίπτονται εγγράφως και δια βδελυγμίας. Επίσης υπάρχει το θέμα οτι άλλες εβραικές κοινότητες των Νέων Χωρών συντάσσονται μετά του Βενιζέλου όπως η κοινότητα των Ιωαννίνων, παρά το γεγονός οτι δεν είναι περισσότερο «ελληνική» σε σχέση με αυτή της Θεσσαλονίκης παρά τον ρωμανιώτικο της χαρακτήρα.

    Η Ελλάδα του 1910/1930 είναι μια χώρα η οποία έχει έναν αποκρυσταλλωμένο ιδεατό χαρακτήρα ο οποίος δεν όμως συμφωνεί με την επίγεια πραγματικότητα. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους έχουμε την ύπαρξη ιστορικών παράδοξων όπως τη στήριξη των γηγενών και των μειονοτήτων από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και την υποστήριξη των προσφύγων σε έναν άνθρωπο που έβαλε την ταφόπλακα στην επιστροφή στις πατρίδες τους.

    Ενδεικτική της σύγχυσις της εποχής ήταν η κοινή επιστολή Ελλήνων Ορθοδόξων και Εβραίων προς τον Βενιζέλο για την διεθνοποίηση της πόλης το 1912, ο οποίος σε συνεντεύξεις του δεν την απέκλειε αν η Ελλάδα λάμβανε κατάλληλα ανταλλάγματα. Αυτό το γεγονός από μόνο του δεν ανατρέπει το σύνολο της ελληνικής δημόσιας ιστορίας ;

    υγ. Οσο για το βιντεάκι προσωπικά το θεωρώ ως δείγμα υγείας μιας κοινωνίας – είναι ενδιαφέρον το πώς μια κοινωνία η οποία βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο και απειλή εξαφάνισης καταφέρνει να έχει αυτά τα αντισώματα και υγιή πολυφωνία, ενώ στην χώρα μας που αντιμετωπίζει κλάσμα τέτοιων απειλών τέτοιες απόψεις βρίσκονται υπό συνεχή διωγμό.

  61. anonym said

    Όταν σας κάνουν με τα κρεμυδάκια εσείς αρχίζετε τάχαμου να μιλάτε περί Βενιζέλου … ;-)
    Κάπως σαν ‘άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε’ έ;

  62. Φιλικά said


    Γιατί να μην δούμε και την άλλη πλευρά ή και το γεγονός ότι ο αναρχομαρξιστικός χώρος για να δυσφημήσει ανταγωνιστικούς χώρους παίζει βρώμικα παιχνίδια.Ας μη κοροιδευόμαστε αν ήμασταν Λιθουανία ή Λευκορωσία ή Γερμανία δίολου απίθανο από τους αντίστοιχους για εκεί «χρυσαυγίτες».Αλλά για Ελλάδα δίολου απίθανο το άλλο.Στην τελική αν ρε κακομοίρη Αμπρεβανέλ ήξερες πόσα βίαια περιστατικά γίνονται κάθε μέρα εδώ,και τι μαρτύριο τραβάνε ένω σωρό Έλληνες από άλλοδαπούς και ημεδαπούς,οι σβάστικες στο σπίτι σου και από νεοναζί να ήταν,αέρας θα σου φαινόνταν.Δε λέω κακό να γεμίζει κανείς τους τοίχους με τέτοια μηνύματα,αλλά έχουμε να επικεντρώσουμε σε σοβαρότερα εγκληματικά/βίαια φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή.Αν θεωρείς τον εαυτό σου ενεργό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν έχεις παρά να αφήσεις προς το παρόν τα ασήμαντα περιστατικά(αφίσες,κτλ)και να επικεντρωθείς στα βαριά που είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.Το ελληνικό κράτος είναι αδύναμο και αν επιμένουμε στον εγωισμό μας γιατί μας εξυβρίζει ο καθένας χάνουμε το δάσος(και στο ξανατονίζω ο παράγοντας Εβραίος δεν υπάρχει στην ελληνική κοινωνία ούτε στους ψηφοφόφορους του ΛΑ.ΟΣ ο παράγοντας Ισραήλ ναι,η περίπτωση της προβοκάτσιας και της δυσφήμησης από πλευράς τρίτων δεν αποκλείεται,θυμήσου την επίθεση στο σπίτι του Κεμάλ λ.χ.).Ο μέσος Έλληνας αντιμετωπίζει χειρότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή,εγκληματικότητα,οικονομικά και αριστερούς που αρνούνται να δουν απλώς την υπαρξή τους.Ο παράγων «Εβραίος-αντισημητισμός» δεν τους απασχολεί.Δεν είναι όπως στην Πολωνία,Λεττονία,ΗΠΑ(όπου πραγματικά εκεί το (david duke)stormfront-ADL το έχουν ξευτιλίσει πλέον.Η Ελλάδα περνάει μία κρίσιμη φάση αυτή τη στιγμή και η όλη δράση σου,δείχνει εντελώς άδικη και μερολιπτική όταν απαιτείς από την ελληνική κοινωνία να το αντιμετωπίσει άμεσα,όταν τόσα και τόσα ακόμα την ταλαιπωρούν.Φυσικά όσα αναφέρεις είναι παραπτώματα και μικρο-αδικίες.Το έγκλημα/δυσφήμηση που αναφέρεις ισχύει,η επιμέλεια κάθε φορά να παρουσιάζεις την ελληνική κοινωνία/κράτος λες και χαιρέκακα αφήνουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι δυσφημηστικό και αντί να βοηθάει χειροτερεύει την εικόνα στη χώρα μας.Δείξε υπομονή,βοήθησε και εσύ να φύγουμε από το βάλτο που είμαστε,μη γίνεις ένας ακόμη αρνητής όπως τα περισσότερα παιδιά του αριστερού χώρου και θα δεις που θα έρθει και η ώρα να αντιμετωπισθούν τέτοια αντι-εβραικά φαινόμενα.Ασ μην μιξοκλαίμε πάλι για τια ίδια και τα ίδια,αν φταίει το ελληνικό σχολείο η δικαιοσύνη,(αν το πάμε έτσι σκέψου τους Έλληνες η Αρμένιους πόσο δυσφημεί το ελληνικό σχολείο,με την απαθειά του).Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα από παντού και εκ των έσω,και θα ήταν ανόητο αν όχι εσκεμμένο να ταυτίζουμε την αντιμετώπιση των Εβραίων εν Ελλάδι με αυτούς στην Πολωνία,Γερμανία,Ουγγαρία(εδώ τι να σχολιάσει κανείς….),Τσεχία,Σλοβακία,Ουκρανία,Μολδαβία με ανάλογες αριθμητικά κοινότητες με την ελληνική.Η Ελλάδα είναι μια χώρα που οι κατοικοί της είναι απαθείς για τους Εβραίους και την παρουσία τους στα εντός και εκτός δρώμενα,και δικαιολογημένα.Ειδικά μετά την επαναπροσέγγιση των ΄σχέσεων δε θα ήταν καλύτερο να παρουσίαζεις στο μέσο Έλληνα το μέσο Εβράιο,το μέσο Ισραηλινό Εβραίο,τη ζωή και την παρουσία των Ασκεναζίμ,τις σχέσεις μεταξύ ίουδαισμού-ελληνικού χριστιανισμού,να αναλάβεις κάποιες πρωτοβουλίες πάνω σε πολιτισμικά θέματα.Είμαι σίγουρος πως αν αρχίσεις να παρουσιάζεις και να φέρνεις κοντά τον μέσο ισραηλινό Εβραίο θα καταλάβει ο Έλληνας,δεν θα υπάρχει γι’αυτόν ο αστείος Εβραίος όπως τον όρισαν οι εκπομπές του Λιακόπουλου.Την εβραική ζωή στην Ελλάδα δεν την ανασταίνεις με λίβελλους και αδικαιλόγητη για τα δεδομένα της χώρας μας υπερευαισθησία.Ακόμη και οι πραγματικοί «αντι-σημίτες» θα σχηματίσουν καλύτερη άποψη για τον εβραικό λαό(πράγμα που θα ανακουφίσει προφανώς και την εδώ εβραική παρουσία).Στα λέω όλα αυτά φιλικά γιατί πας να καταντήσεις μία σελίδα με νόημα,και μοναδική στο είδος της με τον παρηκμασμένο πλέον ADL του (ψυχασθενή?)Abie Foxman.

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια