Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Εβραίοι και Ομοφυλοφιλία / Jews and Homosexuality

Posted by Abravanel, the Blog στο 11/06/2009

English summary of «Jews and Homosexuality»

In Greece there is the tendency to see Jews as these strange, dark clad guys with long sideburns ignoring the immense wealth of the Jewish cultural tradition and the amazing variety of the Jewish world. This post is mainly aimed in my greek readers, as to present them with one aspect of contemporary Judaism they are unfamiliar with – Jews and homosexuality. If you want to read this post please use this link to Google Translate because this is going to be a greek-only post; sorry to all english speakers.

Στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να παρουσιάζονται οι εβραίοι ως κάτι φανατικοί με κοτσιδάκια αγνοώντας το τεράστιο πλούτο της εβραϊκής πολιτισμικής παράδοσης και την απίστευτη ποικιλία του εβραϊκού κόσμου. Οπότε ας ασχοληθούμε με ένα θέμα τελείως διαφορετικό…

Εβραίοι και Ομοφυλοφιλία

CBMLogoΑς ξεκινήσουμε με μερικές παραδοχές: η Τορά, (δηλαδή η Παλαιά Διαθήκη κατά τον Χριστιανισμό), μιλάει ξεκάθαρα εναντίον της ομοφυλοφιλίας. Για την ακρίβεια αυτό που καταδικάζει ξεκάθαρα είναι οι ανδρικές ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις και το cross dressing, ενώ οι λεσβιακές σχέσεις καταδικάζονται έμμεσα. Ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός είναι αποδεκτός αρκεί τα άτομα να αποφεύγουν την ίδια την πράξη. Η σημερινός Ιουδαϊσμός μην έχοντας ένα κεντρικό δόγμα, όπως άλλες θρησκείες σαν τον Χριστιανισμό στις διάφορες εκδοχές του, έχει υιοθετήσει διαφορετικές πρακτικές ανάλογα με τα διάφορα ρεύματα μέσα στις τάξεις του.

[Μικρή σημείωση: τα ρεύματα αυτά δεν αποτελούν διαφορετικές θρησκείες μεταξύ τους και ούτε αλληλοχαρακτηρίζονται ως αιρετικοί, με εξαίρεση την μικρή οικογένεια των Σαμαρειτών, όπως συμβαίνει στα διάφορα χριστιανικά δόγματα. Τα κυριότερα ρεύματα είναι ο Ορθόδοξος Ιουδαϊσμός, ο Συντηρητικός Ιουδαϊσμός, ο Μεταρρυθμιστικός Ιουδαϊσμός και ο Αναδομητικός Ιουδαϊσμός.]

arton122Στον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό η ομοφυλοφιλία αποτελεί αμαρτία και ειδικότερα η σοδομία είναι μεταξύ των πιο σημαντικών αμαρτιών. Η πιο ακραίες εκφράσεις του Ορθόδοξου Ιουδαϊσμού βλέπουν την ομοφυλοφιλία ως ανοικτή επανάσταση ενάντια στον Θεό και ειδικότερα το Ισραήλ έχει δει ορισμένες σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των ακραίων ορθόδοξων και της mainstream ισραηλινής κοινωνίας η οποία είναι αρκετά εως πολύ φιλική προς την GLBT κοινότητα. Highlight: η κοινή διαμαρτυρία των ηγετών της εβραϊκής, μουσουλμανικής και χριστιανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ για το Gay Pride το 2000. Αξίζει να σημειωθεί οτι ένας αυξανόμενος αριθμός ορθόδοξων ραβίνων έχουν δηλώσει δημόσια την ομοφυλοφιλία τους.

Στον Συντηρητικό Ιουδαϊσμό η παραδοσιακή πολιτική ήταν αυτή της ανοχής αν και η ομοφυλοφιλία επισήμως καταδικαζόταν και οι θρησκευτικοί γάμοι απαγορεύονταν. Πρόσφατα όμως η Committee on Jewish Law and Standards υιοθέτησε 3 διαφορετικές responsa που επιτρέπουν στους τοπικούς ραβίνους να υιοθετήσουν μια κατά συνείδηση προσέγγιση πάνω στο θέμα της ομοφυλοφιλίας. Πολλές κοινότητες συνεχίζουν να θεωρούν την ομοφυλοφιλία ως απαγορευμένη πράξη, ενώ ορισμένες άλλες πλέον καλωσορίζουν τους ανοικτά gay άνδρες και ανοικτά λεσβίες γυναίκες. Μάλιστα ορισμένα Συντηρητικά ραβινικά σεμινάρια ανακοίνωσαν οτι είναι έτοιμα να δεχθούν τους πρώτους και τις πρώτες gay και λεσβίες ραβίνους, χωρίς αυτό να απαγορεύει να υπάρχουν ήδη Συντηρητικοί ραβίνοι που συζούν με τον σύντροφο τους και έχουν παιδιά.

rabbi-toba

Η Ραβ.Τοβά Σπίτζερ

Ο Μεταρρυθμιστικός Ιουδαϊσμός, ο οποίος αποτελεί την μεγαλύτερη μερίδα των εβραίων στις ΗΠΑ, έχει αποδεχθεί πλήρως τους ομοφυλόφιλους μεταξύ των μελών του. Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχαμε τους πρώτους gay ραββίνους και σύντομα μετά τις πρώτες λεσβίες ραβίνους. Οσο αφορά τον γάμο η αρχική θέση ήταν η πλήρη στήριξη υπέρ του πολιτικού γάμου μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ενώ σήμερα γίνεται αποδεκτός και ο θρησκευτικός γάμος. Μάλιστα η συμμετοχή του Μεταρρυθμιστικού Εβραϊσμού υπέρ των δικαιωμάτων της GLBT κοινότητας αποτέλεσε ένα από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του κινήματος στην δεκαετία του ’80, ενώ ακόμα και σήμερα πάρα πολλοί εβραίοι ακτιβιστές βρίσκονται στην πρωτοπορία της GLBT κοινότητας, (πχ οι 100 ραβίνοι του Jews for Marriage Equality).

Ο Αναδομητικός Ιουδαϊσμός υπήρξε η πρώτη κοινότητα που αποδέχθηκε ανοικτά την ομοφυλοφιλία από την δεκαετία του ’70, ενώ ομοφυλόφιλοι είναι δεκτοί στα ραβινικά σεμινάρια ήδη από το 1985. Μάλιστα η σημερινή πρόεδρος του Αναδομητικού Ραβινικού Συμβουλίου είναι η Rav.Toba Spitzer η οποία είναι λεσβία, (στην φωτ0γραφία).

Η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας στον παγκόσμιο εβραϊσμό.

Item105

Φλαιερ της Μπεθ Σιμχά Τορά

Στης ΗΠΑ: όπως είπαμε η πλειοψηφία του αμερικανικού εβραϊσμού όχι μόνο αποδέχεται την ομοφυλοφιλία, αλλά πολλοί ραβίνοι είναι gay και λεσβίες, ενώ η δέσμευση υπέρ των πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων αποτελεί μια ιστορική παράδοση του Αμερικάνικου Εβραϊσμού. Αξίζει να σημειωθεί οτι η πρώτη αποκλειστικά GLBT συναγωγή Μπετ Χαιμ Χαντασιμ ιδρύθηκε το 1972 στο Λος Αντζελες, ενώ η σημερινή μεγαλύτερη GLBT συναγωγή είναι η Μπετ Σιμχά Τορά στην Νέα Υόρκη με 800 οικογένειες ως μέλη. Σήμερα υπάρχουν περίπου 30 συναγωγές που είναι αποκλειστικά gay/lesbian.

YE0257979_wa

Gay Pride στο Τελ Αβίβ

Στο Ισραήλ: το Ισραήλ είναι όπως πάντα μια χώρα των αντιθέσεων. Η κυριαρχία του Ορθόδοξου Ιουδαϊσμό στο Ανώτατο Ραβινικό Συνέδριο της χώρας οδηγεί ώστε η συντριπτική πλειοψηφία του θρησκευτικού χώρου να μην κάνει αποδεκτή την ομοφυλοφιλία και μερίδα του ορθόδοξου πληθυσμού είναι ανοικτά εχθρική. Από την άλλη η ισραηλινή κοινωνία στο σύνολο της αποδέχεται την ομοφυλοφιλία και η Dana International αποτελεί μια παγκόσμια transgender εικόνα . Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί οτι το Ισραήλ μεν δεν αναγνωρίζει τους πολιτικούς γάμους είτε ετεροφυλοφιλικούς, είτε ομοφυλοφιλικούς αν έχουν τελεσθεί στο Ισραήλ αλλά μόνο αν έχουν τελεσθεί στο εξωτερικό. Ετσι μπορεί οι ομοφυλόφιλοι να μην μπορούν να παντρευτούν στο Ισραήλ, αλλά αν το κάνουν σε κάποια άλλη χώρα ο γάμος αναγνωρίζεται κανονικά στο Ισραήλ και επιπλέον επιτρέπεται η υιοθεσία παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί το κύμα παλαιστίνιων πολιτικών προσφύγων από την Γάζα και την Δυτ.Οχθη προς το Ισραήλ, αφού η ομοφυλοφιλία σε αυτές τις περιοχές συχνά οδηγεί στην εκτέλεση τους.

Στον κόσμο: δεν υπάρχει συγκεκριμένη τάση και η στάση των τοπικών κοινοτήτων συνήθως ευθυγραμμίζεται με την στάση της τοπικής κοινωνίας. Πχ ενώ στην Αυστραλία γενικώς κυριαρχεί ο Ορθόδοξος Ιουδαϊσμό, τον Ιούλιο είχαμε τον πρώτο θρησκευτικό γάμο λεσβίων στο Σίδνεϊ.

Στην Ελλάδα: δεν έχω ακούσει ποτέ να συζητείται το θέμα – στα πλαίσια της γενικότερης ανεκτικότητας  του Ελληνικού Εβραϊσμού η κυρίαρχη πεποίθηση είναι οτι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον πολιτικό γάμο αλλά χωρίς να μπορεί να γίνει δεκτή καμιά ομοφυλοφιλική ένωση θρησκευτικά. Οσο αφορά το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων οφείλω να ομολογήσω την ύπαρξη ενός κλίματος αμοιβαίας δυσπιστίας, αν και η υπόθεση Πλεύρη για πρώτη φορά έφερε ορισμένους εβραίους και ομοφυλόφιλους να συνειδητοποίησουν οτι αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα θέλω να προσθέσω οτι δεν είναι μόνο ο εξολοθρευτικά αντισημίτης και ομοφοβικός Πλεύρης που μας ενώνει αλλά και ένα γενικότερο κλίμα υποκρισίας και πατερναλισμού που κυριαρχεί στους «φιλεύθερους» χώρους. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος αποτέλεσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοφυλοφυλικής Κοινότητας για το indymedia: «πριν από ένα χρόνο κυκλοφόρησε στην γκέι ειδησεογραφία μια απροσδόκητη είδηση. Ενας ομοφυλόφιλος Παλαιστίνιος, έφυγε από την Παλαιστίνη και ζήτησε καταφύγιο στο Ισραήλ. Η ζωή του κινδύνευε από τους φανατικούς μουσουλμάνους και έφυγε για να μην εκτελεστεί…Οι δήθεν προοδευτικοί κι αριστεροί του Athens Indymedia καταξέσχισαν τους συντάκτες της είδησης χρησιμοποιώντας βρωμερούς και μισαλλόδοξους χαρακτηρισμούς. Ο Παλαιστίνιος γκέι έγινε «προδότης του λαού του που νοιαζόταν μόνο για τον κώλο του» κι όσοι μιλούσαν για το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να ζήσουν, ονομάζονταν «πράκτορες της Μοσάντ και της CIA».

c5

Το αστέρι των εβραίων ομοφυλοφίλων στα στρατόπ.εξόντωσης

Συνοψίζοντας: ενώ αναμφίβολα η εβραϊκή καταγωγή του οδήγησε τον Χριστιανισμό να απορρίπτει την ομοφυλοφιλία, ο μοντέρνος Ιουδαϊσμός έχει  υιοθετήσει μια τελείως διαφορετική στάση και στην πλειοψηφία του, (με την μεγάλη εξαίρεση του Ορθόδοξου Ιουδαϊσμού), έχει ενσωματώσει την GLBT κοινότητα στην θρησκευτική και κοινοτική ζωή χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν υπάρχουν και κρούσματα ομοφοβίας σε ευθεία συνάρτηση με το γενικότερο κλίμα της κοινωνίας. Επιπλέον η εβραϊκή παράδοση έχει υπάρξει παραδοσιακά φιλελεύθερη και είναι στο χέρι όλων μας να παραμείνει τέτοια – άλλωστε ας μην ξεχνάμε οτι οι ίδιοι άνθρωποι που πετούν το «πούστης» ως βρισιά, πετούν μαζί και το «εβραίος», όπως είδαμε στην περίπτωση των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Trivia:

  • από τους πιο γνωστούς ανοικτά ομοφυλόφυλους εβραίους να αναφέρω τον δολοφονημένο πολιτικό Χάρβευ Μιλκ, τον τραγουδιστή Λου Ριντ, τον σχεδιαστή Μαρκ Τζεικομπς και την Αρχιραβίνο Τοβά Σπίτζερ που ηγείται του Αναδομητικού Ιουδαϊσμού και είναι λεσβία.
  • Κατά την διάρκεια της έρευνας μου συγκινήθηκα διαβάζοντας την ιστορία των Σέφερ Τορά, (χειρόγραφων παπύρων της Τορά που διαβάζονται στην συναγωγή), της LBGT συναγωγής Μπετ Μισπαχά, (Σπίτι της Οικογένειας στα εβραϊκά). Ο πρώτος πάπυρος υπήρξε ένα μόνιμο δάνειο μιας συναγωγής του Λονδίνου το 1979 και αρχικά ανήκε στην κοινότητα Ντόλνι Κούνιτσε στην Τσεχοσλοβακία και η οποία εξοντώθηκε στο Ολοκαύτωμα. Ο τελευταίος της πάπυρος έχει ένα ουράνιο τόξο και γράφει στο διακοσμητικό του κάλυμμα ένα κομμάτι της Τορά: Και όταν δω το ουράνιο τόξο θα θυμηθώ την Διαθήκη μου.

Σας αφήνω με ένα βίντεο με εβραϊκούς γάμους:

121 Σχόλια to “Εβραίοι και Ομοφυλοφιλία / Jews and Homosexuality”

  1. Abravanel said

    The siddur we wrote about last year, published by the gay New York synagogue Congregation Beth Simchat Torah, has arrived. The shul also announced that New York Mayor Michael Bloomberg will speak at a special service on June 19.

    Highlights of this new, inclusive prayer book include:

    • Readings by American, Israeli, and Yiddish poets and by gay and feminist writers, including Adrienne Rich, Muriel Rukeyser, Walt Whitman, Yehuda Amichai, and Rachel the Poet;
    • A broad AIDS section with writings by William Finn, Stephen Sondheim, Tony Kushner, Thom Gunn, and others;
    • Prayers for coming out, for celebrating transgender experience, and a memorial prayer for Transgender Remembrance Shabbat;
    • Readings by transgender and intersex members of CBST;
    • An extensive LGBT Pride section, including an LGBT Pride Al Hanisim prayer;
    • Prayers and readings on disability, the environment, and social justice;
    • American folk anthems, such as God Bless America (written by a Jewish immigrant), America the Beautiful (by a lesbian), and Lift Every Voice and Sing (considered the African American national anthem);
    • Prayers for Martin Luther King, Jr. Day;
    • Songs, readings, and blessings in Yiddish, Ladino, Russian, and French reflecting the diversity of the Jewish world;
    • The inclusion of feminine God language in Hebrew for many prayers;
    • Concubines Bilhah and Zilpah included among matriarchs Rachel, Leah, and Sarah, recognizing all of our mothers, not just the “legally married ones”;
    • Removing heterosexual references to God’s love for Israel in L’chah Dodi by changing kimsos hatan al kalah to kimsos lev b’ahavah.

    Ενα καινούργιο βιβλίο προσευχών.

  2. harrysmatic said

    Η παρακμη του ακροαριστερου » Εβραισμου «…

    Στην εκδηλωση θα ειναι 3 & ο κουκος…

  3. Τα λέμε εκεί φίλε Harry…

    Όχι, όχι, εγώ δημοσιογράφος είμαι!

  4. Μέχρι τότε ελάτε το Σάββατο στο Athens Pride που υποστηρίζει και το παρόν ιστολόγιο:
    http://www.athenspride.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=130%3A13-iouiniou&catid=35%3Adeltia-typou&Itemid=61&lang=el

    Και διαβάστε το ακόλουθο:

    Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ΑΘήνας- Athens Pride
    Δεριγνύ 18, 104 34 Αθήνα

    Αθήνα 5 Ιουνίου 2009

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ο πρόεδρος Ομπάμα για την επέτειο των 40 χρόνων της εξέγερσης του Stonewall.

    Φέτος στις 28 Ιουνίου συμπληρώνονται 40 χρόνια από την εξέγερση στο μπαρ Stonewall Inn της Νέας Υόρκης και την απαρχή του σύγχρονου λεσβιακού, γκέι, αμφισεξουαλικού και τρανσεξουαλικού (ΛεΓκΑΤ) κινήματος.

    Με την αφορμή αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ανακύρηξε τον Ιούνιο του 2009 μήνα περηφάνιας των ΛεΓκΑΤ.
    Σας παραθέτουμε το απόσπασμα από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου και το ιστορικό για τα γεγονότα του Stonewall από στην ιστοσελίδα μας:

    http://www.whitehouse.gov/the_press_office/Presidential-Proclamation-LGBT-Pride-Month/

  5. harrysmatic said

    Αλλο π*υτσα & αλλο βουρτσα…

  6. Όταν βέβαια το θέμα είναι η ομοφυλοφιλία, οι παραδοσιακά λαλίστατοι σχολιαστές σου ξαφνικά σιωπούν….

  7. harrysmatic said

    Οι Εβραιοι ειναι πρωτοποροι σε αγωνες για απελευθερωση μειονοτητων…

    Εκτός βεβαια απο την Γκρης,οπου για τον ΚΙΣ…δεν υπαρχουν μειονοτητες,
    μόνο…θρησκευτικες κοινοτητες…
    οι οποιες περνανε φίνα…

  8. μιστερ μαξ said

    «Οι Εβραιοι ειναι πρωτοποροι σε αγωνες για απελευθερωση μειονοτητων…»

    Οχι ολων.

    Και η αθηνα ηταν δημοκρατικη πολη, αλλα ποιος δεν ξερει την γενοκτονια της Μηλου;

  9. harrysmatic said

    Μιλαω για εθνη που υπαρχουν σημερα…

  10. Πως είναι δυνατόν να μιλάς εσύ για έθνη, χαρισματικέ;
    Εσύ πιστεύεις ότι τα έθνη είναι κλαμπ. Στην χειρότερη εταιρίες.

  11. μιστερ μαξ said

    ε, ναι, χαρισματικ, επιμενω, οχι ολων.

  12. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι του.

    Για την κάθε θρησκεία, μόνο η ομοφυλοφιλία είναι το πρόβλημα; Ανάλογα με την θρησκέια και την κλίμακα αυστηρότητας, και η ετεροφυλοφιλία πριν το γάμο, και η χειραψία με την γυναίκα άλλου, και να δεις το κεφάλι/μαλλιά ή άλλο μέρος του σώματος ακάλυπτα της γυναίκας – όλα αμαρτίες και κόλαση είναι.

    Δηλαδή μπούρδες.

    Είμαι εντελώς αντίθετος στο ότι οι θρησκείες παίζουν τον Big Brother στη προσωπική σεξουαλική ζωή του καθενός. Δεν λέω πως επικροτώ όλες τις σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός, αλλά γι’ αυτό ακριβώς είναι προσωπική η επιλογή και ας παραμείνει στην προσωπική ζώη του – δεν χρειάζομαι να γνωρίζω τι κάνουν οι άλλοι στο κρεβάτι τους.

  13. dani said

    παιδιά σιγά σιγά αλλάζουν τα πράγματα κ στην ελλάδα. υπάρχει κάποιου είδους χειραφέτηση των μειονοτήτων. νομίζω οτι ο παραλληλισμός εβραίων – lgbt είναι πολύ πετυχημένος. πριν από 10-15 χρόνια, αν ρώταγες μερικούς gay αν έχουν πρόβληματα στην ελλάδα, αυτό που λέγανε on the record ήταν κάτι σαχλαμάρες του τύπου «εντάξει εδώ δεν έχουμε γάμους και πράιντ, αλλά δεν έχουμε και περιστατικά βίας και δολοφονίες και hate crimes». φυσικά μόλις άρχισε ο κόσμος να βγαίνει από την κρεβατοκάμαρά του και να εκδηλώνεται αρχίσαν και οι ξυλοδαρμοί στο γκάζι κ όλα τα υπόλοιπα. κ νομίζω όπως με την αθώωση πλευρη ο κόσμος σιγά-σιγά σταματάει το denial και συνειδητοποιεί οτι αν δε παλέψει για πράγματα, δε θα του έρθουν ποτέ έτοιμα από την Ε.Ε. , το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κτλ
    προσωπικά, εναποθέτω τις ελπίδες μου στη δεύτερη γενιά μεταναστών. θα μου πείτε τι σχέση έχει? νομίζω οτι μέσα από αυτούς θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά το «ελλάς ελλήνων χτιστιανών» που ακόμα καλά κρατεί. άμα οι έλληνες πιστούν οτι άσχετα από το αν (νομίζεις οτι) κρατάει η σκούφια σου από τον περικλή και τον αριστοτέλη ΔΕΝ πρέπει να είσαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας, θα γίνουν πιο ανεκτικοί. έτσι έγινε παντού στην ευρώπη, έτσι θα γίνει κ εδώ.
    το δε-θα-γίνεις-έλληνας-ποτέ με τον αντισημιτισμό και την ομοφοβία είναι όλα τα ίδιο πράγμα: αδυναμία να δεχτείς το διαφορετικό.

  14. harrysmatic said

    Για την ομ/φυλια & τους μεταναστες,ισχυει το εσωτερικο δικαιο.

    Αρα,αν δεν υπαρξει πολιτικη αλλαγη εδω,
    θα συνεχιστει η ιδια κατασταση,
    χωρις ουτε πολιτικη ενωση ομ/φιλων
    & χωρις πολιτοποιηση (» υπηκοοτητα » ) μεταναστων.

    Η ΕΕ ειναι ΟΝΕ & ετσι πρεπει να ειναι…

  15. γρηγόρης βαλλιανάτος said

    Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μελετηθεί η σχέση Εβραίων και ΛΟΑΤ στο Ολοκαύτωμα. Αυτό σίγουρα μας ενώνει. Τολμώ να προτείνω στην ΛΟΑΤ κοινότητα να υιοθετήσει μιά τριγωνική πέτρα στο νέο μνημείο του ολοκαυτώματος στο Θησείο! Η συζήτηση άρχισε

  16. harrysmatic said

    Γεια σου Γρηγορη,
    εισαι ο πρωτος ομοφυλοφιλαράς,
    κατα το…» ελληναράς «…

  17. Mε τόσες κοτρώνες που ακούμε, λογικό και επόμενο είναι να θέλουμε να υιοθετήσουμε μια πέτρα….

  18. Όπως είπα παραπάνω, ό καθένας κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι του. Υπάρχει μεγάλο μπλα μπλα στην Καλιφόρνια για τον ορισμό του γάμου. Είναι ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα; ή είναι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους;

    Το θέμα είναι νομικό. Λένε οι gays, ότι πρέπει να είναι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους για να έχουν τα ίδια νομικά δικαιώματα με τους straight, έτσι ώστε να μπορούν να κληρονομούν ό ένας τον άλλον μετά θάνατο, να μπορούν να καλύπτονται σε ασφάλεια ζωής και πολλά άλλα.

    Συμφωνώ με τα παραπάνω και όλα τα άλλα νομικά κενά,… αλλά αν γίνει αυτός ο νόμος τότε ανοίγει το κουτί της πανδώρας γιατί τότε κάποιος ηλίθιος gay θα βρεθεί να εκμεταλευτεί το νόμο και θα έχει την απαίτηση, – και θα είναι νομικά καλυμένος, – για ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ να διδάξουν σε σχολέιο ή και σε νηπιαγωγείο της ιστορία της Γέννησης του Κόσμου όχι σαν Adam and Eve αλλά σαν Adam and Steve!! ή να λένε ιστορίες για έναν ιππότη που ελευθέρωσε τον φυλακισμένο πρήγκιπα.

    Ακούγεται γελίο, αλλά κάποιος τρέλλός που θα θελήση να εκμεταλευτεί το νόμο θα βρεθεί σίγουρα. Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να καλυφθούν νομικά, αλλά να μην πάει το πράγμα στο παράλογο.

  19. harrysmatic said

    η υιοθετηση ειναι σεξιστικος ορος,πολιτικα ορθος ειναι η παιδοθετηση.

    Κατα την μεταφορικη εννοια,οπως για πετρες,πρεπει να λεμε (σκετη) θετηση.

    Για μενα το θεμα της ομ/φιλιας ειναι ηθικο & πολιτικο.

    Ηθικα,δεν γουσταρω ομ/φιλία,πολιτικα,ειμαι υπερ ισοτητας,δικαιωματων,μη διακρισης.

    Ο κοσμος,εδω & παντου,συγχεει αυτα τα δυο.

    Αλλο το γουστο,αλλο οι νομοι του κρατους.

    Δεν γουσταρω λοιπον,αλλα ειμαι υπερ γαμου ομ/φιλων…

  20. γρηγόρης βαλλιανάτος said

    Η πέτρα, ανόητε σχολιαστή, είναι κομμάτι ενός νέου μνήμείου του Ολοκαυτώματος στο Θηστίο. Ειναι ένα τρίγωνο που θυμίζει αυτά που έβαζαν στο πέτο των ομοφυλόφιλων κατάδικων στα περιβόητα στρατόπεδα. Γιατί να ενοχλεί ένα μνημείο γιά την τιμή σε όλους όσους χάθηκαν άδικα. Και βέβαια θύματα στο Ολοκαύτωμα δεν ήταν μόνο Εβραίοι, Οταν θα σεβαστείς αυτή την ξεχασμένη πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τέτοιες «πέτρες»! Και ναι, υπάρχουν μνημεία απο πέτρα!

  21. μιστερ μαξ said

    σωστο, να βαλουν και την πετρα, να βαλουν και μια μαντηλα στο μνημειο…

    μιστερ μαξ

  22. stavroula said

    @Israelman
    Sigoura 8 akouses ti egine sthn California me to perivohto Referendum (8) (ban of gay marriages).
    H California einai h teleutaia politeia pou perimena n akousw kati tetoio. Fusika egine xamos apo antidraseis ef oson 18.000 zeugaria hdh exoun panreutei nomima.
    Otan lew, h California einai h teleutaia politeia pou perimena n akousw kati tetoio, ennow oti
    ws katoikos tou Notou (Southeast)k sunthrhtiko pera gia pera, katalavaineis pws akougetai.

    Mia akoma erwthsh k opoios gnwrizei as mou dwsei apanthsh. Afora to mneineio sto 8hseio.
    Yphr3an pote ellhnes gay sthn katoxh pou odhgh8hkan sthn Germania exontas to trigwno sto peto?
    ki an nai 8a h8ela kapoies phges parakalw.

  23. harrysmatic said

    Στην Γκρης οι μονοι φανεροι ομ/φιλοι ειναι η φτερου,ο Μαρινος & ο Βαλλιανατος…

    Υπαρχουν ομως ενα σωρο κρυφοι π*υστηδες,που παντρευονται γυναικες ,κανουν & παιδια…

    Αλλοι κανουν λευκο γαμο – μαιμου,χωρις παιδια…

    Μπορει να τους πουν μεχρι &…»εθναρχες «…

  24. stavroula said

    E, oxi k toso krufoi…
    Molis eida to Athens gay parade 2009 sto YT.

    Exw mia allh aporia.
    Kala vre paidia xa8hkan oi Xatzhdakhdes, Kavafhdes ante… estw k «e8narxes» ;-)
    Se telikh analush ekproswphsan epa3ia thn xwra mas. (OK gia «e8narxes» auto einai upokimeniko).
    Ka8e xrono swnei k kala prepei na exoume 3 kragmenous panw s ena forthgo merikes drag queens k oi
    upoloipoi apo katw na tous apo8ewnoun.
    «Made in the West» sto poio kakogousto:P Poio dhmiourghkoi dn mporoun na ginoun…
    ELEOS.

    Gia na mhn 3efugw k ap to 8ema tou Ab.
    Sumporeuomai me sunthrhtikous Evraious «God made Adam and Eve not Adam and Steve».
    Xwris auto na shmainei oti einai polites 2hs kathgorias.
    Apla mou fainetai para3eno na panteuontai mesa se xwrous latreias(opoiasdhpote 8rhskeias) as
    pane toulaxiston sto Dhmarxeio.

  25. @stavroula

    ναι, βέβαια το άκουσα. Στην Καλιφόρνια ζω. Μετά τις πρώτες εκλογές, το ξανακάνανε θέμα για άλλη μία ψηφοφορία.

    Γι’ αυτό πάει για χρεωκοπία η Καλιφόρνια, κάθε λίγο και λιγάκι κάνουν ψηφοφορία και όταν δεν τους αρέσει το αποτέλεσμα ξανακάνουν ψηφοφορία στο ίδιο θέμα :) είναι όπως μια μύγα που κοπανιέται στο τζάμι προσπαθώντας να περάσει από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να κοπανιέται μέχρι να πεθάνει :)

  26. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

  27. @ Γ Β

    ‘Ηθελα να ξέρω από πού ακριβώς πηγάζει όλη αυτή η αυταρέσκεια και η έλλειψη τρόπων. Εντύπωσή μου πάντως είναι ότι μάλλον δεν πηγάζει από την παραγωγή ουσιαστικού έργου.

    Πριν αρχίσεις τα κηρύγματα περί «ιστορικής ευαισθησίας» θα σου σύστηνα να διαβάσεις τις αναρτήσεις μου που αναφέρονται στο Ολοκαύτωμα και την ομοφυλοφιλική του διάσταση.

    http://gayrightsgreece.blogspot.com/2008/06/blog-post.html

    http://gayrightsgreece.blogspot.com/2008/06/blog-post_28.html

  28. harrysmatic said

    Οι ομ/φιλοι ειναι λιγοι & δεν πρεπει να αντιμαχονται ο ενας τον αλλο…

  29. Zurichman said

    Απορω πως ο οικοδεσποτης ανεχεται αυτο το υποκειμενο Χαρισματικο, Χαρυλογγυ το οποιο τρολαρε στον Δημου, στου Μανου και γενικα οπου μπορει. Απορω πως ο ευαισθητος περι ρατσισμο Αμπραβανελ εχει αφησει ακομα αναρτημενες αποψεις αυτου του ψυχοπαθους για τουρκοσπορους κλπ Επιλεκτικες ευαισθησιες?

  30. @harrysmatic

    To τί πρεπει ή δεν πρέπει να κάνουμε είναι δικός μας λογαριασμός.

    Και δεν καταλαβαίνω τί λογική είναι αυτή. Δηλαδή όποιος δεν είναι χειροκροτητής είναι «προδότης του λαϊκού κινήματος»;

    Τουλάχιστον στην εβραϊκή κοινότητα υπάρχουν πολλές, διαφορετικές και συχνά αντικορουόμενες απόψεις για τα πράγματα (όπως φαίνεται και στην ανάρτηση του abravanel) Και αυτό είναι σημάδι υγείας.

  31. harrysmatic said

    Ζυριχανθρωπε,
    εσυ ποιός εισαι & με ποιό δικαιωμα κανεις κριτικη σε μενα ?

    Εγω διατυπωνω θεσεις,
    αν διαφωνεις επιχειρησε να τις αντικρουσεις,
    αμα μπορεις…

    Ψυχοπαθης ειναι οποιος νομιζει οτι ειναι ελληνοσπορος…

    Οσο για τους ομ/φιλους,τα ειπαμε…

  32. Zurichman said

    Ειμαι οποιος θελω και λογαριασμο δεν δινω σε καθε ψυχοπαθη που παιρνει ενα πληκτρολογιο και βγαζει την αηδια του. Και κριτικη θα κανω και στο Θεο, ποσο μαλλον μαζι σου
    Και σιγα μην πω σε διαλογο με τρολ σαν την αφεντια σου

  33. Abravanel said

    Πολλούς ανέχομαι και μέχρι να αποφασίσω να βάλω μετριασμό στα σχόλια θα είμαι αναγκασμένος να ανέχομαι τους έλληνες ράμπο που ξέρουν καλύτερα από όλους μας το τι πρέπει να κάνουμε ή τους αριστερούς υποκριτές. Εγώ κάνω τις αναρτήσεις μου και όταν ωριμάσει ο καιρός θα υπάρχουν για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται.

    Οσο για τα περι τουρκόσπορων απάντησα εδώ.

    ////

    Ας γυρίσουμε τώρα στην σοβαρή συζήτηση. Το σχόλιο της dani στο #13 εκφράζει και εμένα. Απλώς φοβάμαι οτι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο και η κατάσταση μπορεί να διολισθήσει είτε προς μια inclusive κοινωνία, είτε προς μια φοβική κοινωνία. Και δεν φοβάμαι το ΛΑΟΣ – ανησυχώ γιατί αν ποτέ έφθανε στην διάλυση τα διάφορα κομμάτια του άνετα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε όλα τα κόμματα ή τους κοινωνικούς χώρους χωρίς ιδεολογικούς συμβιβασμούς. Δηλαδή μπορώ να φανταστώ κομμάτια του ΛΑΟΣ να εισέρχονται ως συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του ΚΚΕ και προφανώς ισότιμοι συνομιλητές στο ΠΑΣΟΚ ή την ΝΔ.

  34. harrysmatic said

    Αμπραβουκο,ακομα δεν καταλαβες οτι ο μονος φιλοσημιτης εδω μεσα ειμαι εγω… ?

    Ειναι κανεις αλλος ? Για πες μου ενα γιουζερνεημ…? Η Ρουλα ειναι Αμερικη. Οι αλλι ειναι Εβραιοι.

    Εγω ειμαι ο μονος Γκρεκος φιλοσημ.

    Και δεν ειμαι «ελ «,αλλα Γραικος…

    Οσο για το Ραμπο,καλυτερα Ραμπο παρα κοτα,ετσι δεν ειναι…?

    Το Ισραηλ δεν φτιαχτηκε με συμφωνικες κλαπατσιμπαλων,αλλα με φωτια & τσεκουρι…

    Συνεχεια κανω κριτικη στη ηττοπαθη σας σταση,να προσπαθειτε να λαμογιαρετε τους Γραικους,
    να τους καλοπιασετε,να παριστανετε & εσεις τον…» ελληνα» ,μπας & σας λυπηθουν.

    Οσο καλοπιανεις τον εχθρο,τοσο αποθρασυνεται.

    Γι αυτο λοιπον,τοσο εσυ οσο & αλλοι Εβραιοι της σχολης του καλοπιασματος,
    ακολουθειστε τη γραμμη μου & την ηγεσια που σας προσφερω & θα νικησετε…

    Αλλιως,ακολουθειστε την προδοτικη γραμμη ΚΙΣ,με την οποια σπανε πλακα ολοι οι αντισημ.

    Θα συνεχισουν να σας φτυνουν στη μουρη ολο το πολιτικο καθεστως.

    ΟΛΟΙ ειναι αντισημιτες,γκεγκε ?

    Διαλεχτε λοιπον φιλους …

    Ηδη σας κανω χαρη & θα επρεπε να το εκτιματε αυτο…

    Εσεις ειστε υποδουλοι,οχι εγω,τα δικα σας νεκροταφεια σπανε,οχι τα δικα μου.

  35. Abravanel said

    ακολουθειστε τη γραμμη μου & την ηγεσια που σας προσφερω & θα νικησετε…

    lol ή μάλλον roflmao.

    Από εκεί και πέρα έχεις δίκιο οτι δυστυχώς το ΚΙΣ απέτυχε αλλά συγνώμη αλλά δεν θα πάρω από την συνταγή σου.

  36. Λούης said

    Αμπραβανέλ-
    Θα ήθελα να προσθέσω πως το 1993 ήρθην η απογόρευση της ομοφυλοφιλίας στον Ισραηλινό στρατό (IDF) . Θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστεί πώς συνυπάρχουν gays και ορθόδοξοι Εβραίοι στην IDF.
    Κατά τα άλλα, το ύφος και το περιεχόμενο ορισμένων αναρτήσεων του Harrysmatic δεν ταιριάζουν σ’έναν πολιτισμένο διάλογο. Παραθέτω ορισμένα «διαμάντια» του Harrysmatic: Αλλο π*υτσα & αλλο βουρτσα…; Γεια σου Γρηγορη, εισαι ο πρωτος ομοφυλοφιλαράς, κατα το…” ελληναράς “…, Υπαρχουν ομως ενα σωρο κρυφοι π*υστηδες. Και πολλές άλλες αναρτήσεις ρατσιστικού περιεχομένου ενός κατά τα άλλα φιλοσημίτη. Επισκέπτομαι πολλά μπλογκς στις ΗΠΑ – τέτοιες αναρτήσεις δεν βλέπω. Γνωρίζοντας πως υπάρχουν πολλοί φανατικοί ρατσιστές, συνομωσιολόγοι, ψυχοπαθείς, ναρκισσιστές και λοιποί στις ΗΠΑ, συμπεραίνω πως τέτοιες αναρτήσεισ φιλτράρονται.
    Ο ιστόποτος που δημιούργησες είναι εξαιρετικά σημαντικός για να ρυπαίνεται από διαφόρους.

  37. harrysmatic said

    Τοτε εισαι λουζερ,
    καλα σου κανουν
    & σου σπανε τους ταφους
    & σε φτυνουν στη μουρη…

    Δεν εισαι εσυ roflmao,
    οι Γκρεκοι roflmao
    με τους …»ελληνες εβραικου θρησκευματος » σαν εσενα…

    Ορθα πιστευω οτι ειστε προσηλυτισμενοι γυφτοι,
    χωρις σταγονα εβραικου αιματος.

    Ντροπιαζετε τον Εβραισμο.
    Σας ειχα καταλαβει εξαρχης τι κουμασια ειστε,
    εσυ & ο κωλομαγειρος
    & ο κωλοδοντιατρος &
    ολα τα ανθρωπακια τυπου Κωνσταντινη…

    Για δες ρε κατι ατομα που παριστανουν τον » Εβραιο » …

    Αντε να παντρευτειτε γκοημ &
    να βαφτιστειτε Χριστιανοι…

    Σας συχαθηκα & αποχωρω.
    Καθε λαος παθαινει αυτο που του αξιζει.
    Ο,τι παθαινετε,το αξιζετε..

  38. harrysmatic said

    Ρε αντε απο δω,

    » ελληνες εβραικου θρησκευματος»…

    Προσηλυτισμενοι ισπανογυφτοι ειστε,που σας σουταραν απο Ισπανια
    & τωρα παριστανετε τον Ε.Ε.Θ

    Αποτελειτε ντροπη του Εβραισμου.

    Αντε, καντε γαμο με γκοημ,
    γεννηστε γκοημομπασταρδα
    & βαφτιστειτε Χριστιανοι.

    Και τους ταφους θα σας σπασουν
    & ξυλο θα φατε στο δρομο

    Αν ειστε αντρες,αντιδραστε…

  39. Abravanel said

    χάρρυ μπορώ να σου εγγυηθώ με επιστημονική ακρίβεια οτι έχουν υπάρξει αλλόδοξοι μεταξύ των προγόνων μου αλλά αμφιβάλλω αν έχουν υπάρξει μέλη της κοινότητας των Ρομά μεταξύ τους. Από εκεί και πέρα οφείλω να ομολογήσω οτι θα έβλεπα την αποχώρηση σου μάλλον ευμενώς – κατά προτίμηση δεν θα απαντήσεις καν σε αυτό το σχόλιο.

    @ Λουη:
    Η μόνη λύση είναι ο μετριασμός αλλά κόβει πολύ από την συζήτηση γιατί δεν είμαι με έναν υπολογιστή ανοικτό όλη την ώρα και δυστυχώς ο κ.Σόρος είναι σε κρίση και το επίδομα δεν φτάνει και πρέπει να εργάζομαι. :) Μάλλον κατά εκεί πάω αλλά αρνούμαι να παραδεχτώ την ήττα.

    Κοίτα οι IDF, (Αμυντική Δύναμη του Ισραήλ – ο Ισραηλινός Στρατός με άλλα λόγια), είναι μια αντανάκλαση της χώρας. Εχω ακούσει φανατικό ακροδεξιό που υπηρετούσε σε μια από τις μονάδες ειδικών δυνάμεων να ωρύεται κατά των εποίκων γιατί θεωρούσε οτι αποτελούσαν μια μόνιμη πληγή στο Ισραήλ χωρίς να προσφέρουν τίποτα. Αντίστοιχα η ισραηλινή κοινωνία έχει θύλακες ακραίων ομοφοβικών με ακραίους αντι-ομοφοβικούς και ο στρατός στο Ισραήλ είναι μια πιστή αντανάκλαση της λόγω της ιδιαίτερης φύσης της στράτευσης εκεί.

    Οπότε το θέμα της συνύπαρξης είναι απλώς μια de facto κατάσταση την οποία όλοι την δέχονται μέχρι να έρθει ο παράδεισος. Αλλωστε νομίζεις οτι οι πιο ακραίοι ορθόδοξοι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους από ότι με τους σοσιαλιστές σιωνιστές; Οχι, πράγματα του διαβόλου είναι και τα δυο.

  40. harrysmatic said

    Η τελευταια μου κουβεντα ειναι
    οτι παθαινετε ο,τι σας αξιζει…

    Δεν ειστε Εβραιοι,
    ειστε ελληνες αλλοθρησκοι,
    μη μαγαριζετε τον Εβραισμο,
    βαφτιστειτε Χριστιανοι,
    να μη τρωτε & τζαμπα σπασιμο ταφων…

    Ο Πλευρης σπαει πλακα με σας.
    Με τη Χαργκανα ομως κανενας δεν γελαγε…

    Αντε & αντιο.

  41. offshore said

    Πιστεύω πως όσο η κοινωνία δεν αποδέχεται την ομοφυλοφιλία θα συνεχιστούν οι ‘λευκοί’ γάμοι. (και τα ψέματα). Η θέση μου είναι πως τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα. Από κει και πέρα δε μπορώ να φανταστώ κάποια θρησκεία που να αποδέχεται κάτι τέτοιο. Αυτό βέβαια δε θα έπρεπε να επηρεάζει τους νόμους της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας.
    Βρήκα και ένα πού ενδιαφέρον άρθρο εδώ: http://www.newsmme.blogspot.com/
    ‘ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΩΝ ΓΚΕΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΩΝ’

  42. Zurichman said

    Όπως πολύ σωστά πετάς κάθε αντισημίτη, νομίζω πως η ποιότητα του ιστολογίου δεν μπορεί να ανεχθεί το τρολ Χάρρυ το οποίο ξερνάει τον εμετό του σε κάθε μπλογκ που μπορεί.
    Για το γάμο, δεν αναφέρεται ο γάμος εν γένει ως ανθρώπινο δικαίωμα σε κανένα από όσο ξέρω νομικό έγγραφο. Είναι ένας ετεροφυλικός θεσμός ο οποίος τυχαίνει να αναγνωρίζεται από το κράτος. Μόνο οι ετερόφυλοι έχουν δικαιώμα να τον προσαρμόσουν, συνεπώς δημοψήφισμα.

  43. Abravanel said

    @ offshore: Αφού βρε είπα οτι 3 από τα 4 ρεύματα του Ιουδαϊσμού αποδέχονται την ομοφυλοφιλία – άρα τουλάχιστον θρησκευτικά ένας εβραίος δεν έχει κανένα πρόβλημα! :)

    @ zurichman:
    Εγώ λέω να κάνουμε ένα δημοψήφισμα αν τους επιτρέπουμε να είναι ομοφυλόφιλοι… Γιατί να μην κάνουμε και ένα δημοψήφισμα για το ποιον θεωρούμε έλληνα;

    Για την τιμή των όπλων ας παραθέσω αυτό:
    Article 21. Non-discrimination

    1. Any discrimination based on any ground such as sex, race, colour, ethnic or social origin, genetic features, language, religion or belief, political or any other opinion, membership of a national minority, property, birth, disability, age or sexual orientation shall be prohibited.
    2. Within the scope of application of the Treaty establishing the European Community and of the Treaty on European Union, and without prejudice to the special provisions of those Treaties, any discrimination on grounds of nationality shall be prohibited.

    Article 9. Right to marry and right to found a family

    The right to marry and the right to found a family shall be guaranteed in accordance with the national laws governing the exercise of these rights.

    Αυτή την στιγμή η Ελλάδα παραβαίνει την Χάρτα των Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  44. Zurichman said

    Σόρρυ δεν περίμενα τόσο φτηνή αντάπαντηση. Δηλαδή στις ΗΠΑ που διοργανώνονται ανάλογα δημοψηφίσματα είναι φασιστες

    The right to marry and the right to found a family shall be guaranteed in accordance with the national laws governing the exercise of these rights.

    εδώ τα λέει όλα, αλλά δεν λέει πως είναι ανθρώπινο δικαίωμα

  45. Zurichman said

    και άλλωστε σημασία έχει πως ορίζει το κάθε κράτος τον γάμο, όπως ρητά αναφέρει το άρθρο

  46. offshore said

    @Zurichman

    Θα κάνουμε δημοψήφισμα για το αν ένας άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ερωτευτεί έναν άλλο άνθρωπο του ιδίου φύλου; Δεν το βρίσκω σωστό.

  47. Louis said

    Abravanel-

    You can quarantine comments, review them at an opportune time, and then release those that meet certains standards (yours).

    As for «marriage» among gays, I do not undestand the big fuss. I consider myself tolerant, and I believe that gays can enter civic unions, have or adopt children, and have ALL the legal rights of heterosexual couples, i.e. the rights pertaining to benefits, pensions, inheritance, divorce, etc. However, in my definition, «marriage» is a RELIGIOUS ceremony, made before GOD, and tying a man and a woman. It is a sacrament in Orthodox and Roman Catholic Christianity. At least for these dogmas and most of their faithful, I do not perdict a change in dogma and deeply felt beliefs. Of course, one cannot impose those beliefs to other religious traditions.

    I think the term marriage should not be used for unions made under the auspices of civil society. These unions, whether between a man and a woman, or between members of the same sex, should be termed civil unions (πολιτική ένωση, και όχι πολιτικός γάμος).

  48. Zurichman said

    Offshore σε θεωρω πολυ εξυπνο για αυτο το ερωτημα. Η ιστορια δημοψηφισματων για αυτο ακριβως το ζητημα θα πρεπει να απανταει σε αυτο που θες.

    Γενικα συμφωνω με τον Λουη. Δευτερον ας αντιστρεψω το ζητημα. Θεωρω οτι ως ετεροφυλος αυτοπροσδιοριζομαι με τον γαμο, τον οποιο ετεροφυλοι τον θεσπισαν. Η χρηση του γαμου απο τους ομοφυλοφιλους, μου στερει το δικαιωμα στον αυτοπροσδιορισμο

  49. Zurichman said

    Και για να προλαβω αλλα ειδους τετοια ερωτηματα, στο οφσορ. Η ερωτευσιμοτητα προσδιοριζεται απο τον γαμο? Δηλαδη εσυ ερωτευεσαι μονο αν νυμφευθεις?

  50. offshore said

    Ο γάμος σου παρέχει κάποια νομικά προνόμια (γάμος, πολιτικός γάμος, πολιτική ένωση), δεν είναι θέμα αυτοπροσδιορισμού.
    ΥΓ, είμαι γυναίκα

  51. offshore said

    Όταν παντρευτώ θα έχω κάποια δικαιώματα που δεν έχουν οι ομοφυλόφιλοι.

  52. @ abravanel

    ‘Οταν λες ότι συμφωνείς με το σχόλιο της dani εννοείς ότι πιστεύεις κι εσύ πως τα πράγματα στην Ελλάδα θα φτιάξουν όταν έρθει στα πράγματα η δεύτερη γενιά μεταναστών;

    Γιατί αν κρίνουμε από τις κουλτούρες και τα περιβάλλοντα από τα οποία προέρχονται οι συγκεκριμένοι μετανάστες, θα ήταν ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι τα πρόβληματα της ομοφοβίας και του αντισημιτισμού μάλλον θα ενταθούν σε αυτή την περίπτωση. Π.χ. στη Γαλλία μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες αντισημιτικές επιθέσεις, όπως αντίστοιχα μετανάστες είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες ομοφοβικές επιθέσεις στην Ολλάνδία.

    ‘Αλλο πράγμα τα ζητήματα των μεταναστών και άλλο πράγμα τα ζητήματα των ελλήνων πολιτών που ανήκουν σε μειονότητες. Επίσης εντελώς διαφορετικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που είναι μειοψηφία μέσα στις ίδιες τους τις κοινότητες, π.χ. οι ομοφυλόφιλοι μετανάστες.

  53. Aυτό το γράφω γιατί όταν κάνουμε «σούπα» όλα τα ζητήματα των δικαιωμάτων και τα τσουβαλιάζουμε στο ίδιο βαρέλι, μοιραία κάποιοι θα βρεθούν στον πάτο του βαρελιού…

  54. Abravanel said

    Το πρόβλημα είναι το γεγονός οτι η πολιτική ένωση (civil union) που δίνει ορισμένα δικαιώματα στα 2 άτομα που ενώνονται σε τομείς όπως υιοθεσία, κληρονομιά κτλ ταυτίζεται με την έννοια της λέξης «γάμος» η οποία όντως έχει θρησκευτικές ρίζες. Ιδανικά όλοι θα παντρευόμασταν στο Δημαρχείο, θα είμασταν «ζευγάρια/civic partners» και μετά ο καθένας θα επέλεγε να κάνει την τελετή του «γάμου» σύμφωνα με το θρησκευτικό του πιστεύω. Άλλωστε ήδη τώρα έχουμε την έννοια του πολιτικού γάμου στην οποία ο όποιος Θεός ή θρησκεία δεν έχουν καμμία σχέση – τι διαφορά έχει αν νυμφεύονται ένας εβραίος με μια χριστιανή από το να νυμφεύεται ένας εβραίος έναν άλλο εβραίο; Ηδη σήμερα ο γάμος είναι ένα νομικό συμβόλαιο και όχι μια θρησκευτική τελετή χάρη στον πολιτικό γάμος.

    Ισως αν το κράτος αποφάσιζε να αφαιρέσει το νομικό βάρος της λέξης «γάμος» τότε ίσως πολλοί/ες ομοφυλόφιλοι να μην ήθελαν υποχρεωτικά η ένωση τους να ονομάζεται «γάμος» – αυτή την στιγμή όμως τα όποια σύμφωνα κοινωνικής διαβίωσης μοιάζουν με φτηνά υποκατάστατα για ένα κοινό νομικό δικαίωμα ομοφυλόφιλων και ετερόφυλων.

  55. Zurichman said

    Τε περισσοτερα προβληματα που αφορουν τους ομοφυλοφιλους μπορουν να καλυφθουν απλα με την προεκταση και σε αυτους του συμφωνου συμβιωσης. Πολλα ηδη ειναι λυμμενα, δεν τους απαγορευει κανεις να βαλουν κληρονομο τον συντροφο τους.
    Απλα το αγχος του γκει ακτιβισμου ειναι να γινει με το ζορι αποδεκτη η ομοφυλοφιλια, προσοχη δεν μιλαω για ανοχη την οποια δικαιως ζητουν [και οφειλουν να εχουν] αλλα για αναγνωριση τους. Προσωπικα δεν μπορω να δεχτω την τελειως σεξιστικη κουλτουρα που συνοδευει την ομοφυλοφιλια και δεν θελω να ειναι προτυπο συν τοις αλλοις τον ενιοτε αφορητο πολιτικα ορθο λογο τους

  56. Abravanel said

    Οχι, εννοώ (και φαντάζομαι οτι αυτό εννοεί και η dani) οτι η δεύτερη γενιά των μεταναστών θα υποχρεώσει την Ελλάδα να γίνει πιο ανεκτική και το διαφορετικό να φαντάζει λιγότερο τρομακτικό. Προσωπικά όμως φοβάμαι οτι στην πραγματικότητα είμαστε στην κόψη του ξυραφιού: ή γινόμαστε μια inclusive κοινωνία όπου το διαφορετικό φαίνεται ως ένα κομμάτι ενός συνόλου, ή γινόμαστε μια φοβική κοινωνία στην οποία όλοι είναι εναντίον όλων και την «τρώει» ο πιο αδύνατος.

    Δυστυχώς έχεις δίκιο για το πρόβλημα των μουσουλμάνων μεταναστών – έχοντας υπόψην το πως οι εβραϊκές κοινότητες της Μακεδονίας και Θράκης προσάρμοσαν το οικογενειακό τους δίκαιο στον ελληνικό αστικό κώδικα σε πιο δύσκολες εποχές χωρίς προβλήματα, δυσκολεύομαι να δικαιολογήσω σημερινές πρακτικές η οποίες δηλώνουν άρνηση. Δυστυχώς τα φαινόμενα που παρατηρείς στην Γαλλία πλεον συμβαίνουν και εδώ όπως έδειξε γεγονότα όπως η απόπειρα βανδαλισμού της Συναγωγής της Λάρισας από παλαιστίνιους και αριστερούς. Ξέρεις όμως ποιοι τους σταμάτησαν; Αυτόνομοι από το terminal119 και ορισμένοι αλβανοί από τον ίδιο χώρο. Ποια είναι η λύση όμως; Να δημιουργήσουμε «προτιμώμενους μετανάστες»; Το ξέρω οτι προφανώς δεν το σκέφτεσαι αλλά η ερώτηση είναι νόμιμη.

  57. Zurichman said

    Να δημιουργήσουμε “προτιμώμενους μετανάστες”;

    Αυτη ειναι η ελβετικη πολιτικη μεταναστευσης

  58. μιστερ μαξ said

    “προτιμώμενους μετανάστες”;;;

    αλληλεγγυη σε οποιον δεν την εχει αναγκη λοιπον.

    Ρε σεις, οσοι απο εσας πιστευουν στην ανθρωποτητα οτι ειναι ενα συνολο, ενας κοσμος, πως μπορουν να αποδεκτουν τα συνορα που μας χωριζουν; Πως μπορουμε να πουμε σε ενα παιδακι: «εσυ ζησε υπο την Σαρια».

  59. @ Zurichman

    Δηλαδή για να καταλάβω, οτιδήποτε θεωρείται τελείως άχρηστο και για τα σκουπίδια από τους ετεροφυλόφιλους (βλέπε σύμφωνο συμβίωσης) είναι καλό για τους ομοφυλόφιλους και πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι;

    Για «πολιτική ορθότητα» των ομοφυλόφιλων δεν ξέρω, αλλά από ό,τι βλέπω η πολύ κακή συνήθεια των ετεροφυλόφιλων να ορίζουν αυτοί ποιες πρέπει να είναι οι ανάγκες των υπόλοιπων καλά κρατεί…

  60. Zurichman said

    Κυριε διαβαστε, δεν καταλαβατε.
    Για την πολιτικη ορθοτητα των ομοφυλοφιλων μονος σας δινετε την απαντηση, το να θελετε με το ζορι να καπηλευτειτε εναν θεσμο των ετεροφυλων δειχνει κατι, θετοντας το ως θεμα ανθρωπινου δικαιωματος το δειχνει.

    Ειλικρινα πιστευετε οτι ο γαμος ειναι ανθρωπινο δικαιωμα?

  61. stavroula said

    @Israelman
    Euxaristw gia thn apanthsh:)
    kati eixa katalavei oti vriskesai «West Coast».

  62. Servitoros said

    @Zurichman

    Κυριε διαβαστε, δεν καταλαβατε.
    Για την πολιτικη ορθοτητα των ετεροφυλόφυλων μονος σας δινετε την απαντηση, το να θελετε με το ζορι να καπηλευτειτε εναν θεσμο των ομοφυλόφυλων, όπως το πρωκτικό σεξ δειχνει κατι, θετοντας το ως θεμα ανθρωπινου δικαιωματος το δειχνει.

    Ειλικρινα πιστευετε οτι το πρωκτικό σεξ ειναι ανθρωπινο δικαιωμα των ετεροφυλόφυλων?


    Και για να σοβαρευτώ, ο γάμος δίνει επιπλέον δικαιώματα στους ετεροφυλόφυλους που η νομοθεσία δεν τα δίνει στα ομοφυλόφυλα ζευγάρια, από φορολογία και επιδόματα μέχρι κληρονομικά και ιατρικά θέματα έκει είναι το ζήτημα και όχι το αν το ζεύγος θα κάνει κουμπαριές ή θα κόψει γαμήλια τούρτα.

  63. dani said

    gay super hero, όντως το σχόλιό μου αφορούσε την ανεκτικότητα γενικότερα – και το ότι κάποιος κόσμος βγαίνει στο δρόμο και αρχίζει να διεκδικεί δικαιώματα. είναι μέχρι να κάνει κάποιος την αρχή. ο ακτιβισμός είναι καθαρά δυτικό αστικό φαινόμενο πολυπολιτισμικών κοινωνιών, και μέχρι πολύ πρόσφατα η ελλάδα δεν είχε ούτε αστούς, ούτε πολυπολιτισμικότητα. η δυτικότροπη σκέψη βέβαια εξακολουθεί να μας λείπει (βλ. ελληνική αριστερά) αλλά τουλάχιστον κάτι γίνεται με τα άλλα δύο.
    επίσης η ελλάδα είναι πολύ τυχερή που η πλειοψηφία των μεταναστών στην ελλάδα είναι αλβανοί οι οποίοι δεν είναι καθόλου θρησκόληπτοι. ούτε φανατισμένοι με τη σαρία είναι, ούτε τους βλέπω να καίνε συναγωγές για χάρη των παλαιστινίων.
    όσο για το φόβο σου αμπραβανέλ οτι η κατάσταση μπορεί απλά να γίνει χειρότερη, και εγώ νιώθω μερικές φορές έτσι, αλλά προτιμώ να μη το σκέφτομαι :-)

  64. A. Ioannou said

    @Louis
    Κοιτάξτε, το όλο πρόβλημα προέρχεται από την έλλειψη διαχωρισμού του θρησκευτικού μέρους του γάμου και των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που συνεπάγεται ο γάμος. Τελικά η μόνη εφικτή λύση πιστεύω ότι είναι να έχει η πολιτεία το αποκλειστικό (και μη μεταβιβάσιμο σε θρησκευτικούς λειτουργούς) δικαίωμα να ενώνει νομικά δύο ενήλικα άτομα, άσχετα φύλου ή θρησκείας, και όσοι θέλουν να επωφεληθούν από τους νόμους και διατάξεις που αφορούν τους έγγαμους (που καλύπτουν κυρίως θέματα φορολογικά και κληρονομικά) θα πρέπει να ζητήσουν και να πάρουν το σχετικό πιστοποιητικό από την πολιτεία. Από κει και πέρα, όσοι επιθυμούν την ευλογία ιερωμένων του δόγματός τους θα έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να τελέσουν θρησκευτικό γάμο (με ή χωρίς το ανωτέρω πιστοποιητικό) και θα είναι επίσης δικαίωμα του κάθε δόγματος να αρνείται να ευλογήσει την ένωση ατόμων που δεν ακολουθούν τους κανόνες του. Γιά τους Χριστιανούς όλα αυτά είναι νομίζω σε πλήρη συμφωνία με εκείνο που είπε και ο Ιησούς: “Απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ” (Ο Αμπραβανέλ κάλυψε πλήρως πως ο Ιουδαϊσμός αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα). Μ΄αυτό τον τρόπο όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο αφού όλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις ίδιες διαδικασίες και να πάρουν τά ιδια πιστοποιητικά από τις πολιτικές αρχές άν επιθυμούν αυτού του τύπου την ένωση, τα μετέπειτα είναι θέμα συνείδησης του καθενός. Και νομίζω ότι ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα, δηλαδη στη μη ιόστιμη αντιμετώπιση από μέρους της πολιτείας των ομοφυλόφιλων και ετεροφιλόφυλων πολιτών και όχι τι όνομα χρησιμοποιούμε γιά αυτού τού τύπου την ένωση.

  65. Zurichman said

    Ο γάμος δίνει δίνει κάποια έξτρα δικαιώματα στους ετερόφυλους γιατί δύνανται να τεκνοποιήσουν. Και επειδή η τεκνοποιία δρα σε όφελος του κοινωνικού συνόλου (κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για τις συντάξεις και αυτοί είναι οι νέοι) πριμοδοτείται.
    Για τα κληρονομικά το μόνο ελαφρυντικό που υφίστανται οι ετερόφυλοι είναι οι γονικές παροχές [οι ομοφυλόφιλοι μόνο διαθήκη μπορούν να συνάψουν όπως ο κάθε έλληνας πολίτης], κατά τα άλλα τα περισσότερα που αναφέρετε μπορούν να καλυφθούν από το σύμφωνο συμβίωσης. Το πρόβλημα των ομοφυλόφιλων ακτιβιστών δεν είναι να πάρουν όσα δικαιούνται από το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά να ακούν τον κάθε βλαχοδήμαρχο να τους αποκαλεί σύζυγο και σύζυγο και να το λένε γάμο. Άρα περισσότερο μου ακούγεται ως κόλημα αναγνώρισης της προτίμησης τους.

  66. A. Ioannou said

    @Zurichman
    Η τεκνοποίηση μπορεί να γίνει και τεχνητά, π.χ. σε λεσβίες ή με υιοθεσία και εφ΄όσον ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που τεκνοποιούν με τεχνητή γονιμοποίηση ή που υιοθετούν επωφελούνται από την σχετική νομοθεσία πρέπει το ίδιο να ισχύει και γιά ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Από κει και πέρα δεν νομίζω να λέμε πολύ διαφορετικά πράγματα και εν μέρει συμφωνώ ότι γιά όσα λέτε για μερικούς ομοφυλόφιλους ακτιβιστές – εξτρεμιστές βρίσκει κανείς σε όλους τους χώρους. Πάντως εγώ πιστεύω ότι όλοι όσοι θέλουν να «επισημοποιήσουν» την ένωσή τους, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για προσωπικούς, είτε γιά να ικανοποιήσουν τους συγγενείς (δεν έχει σημασία γιατί) θα πρέπει να πάρουν το σχετικό επίσημο έγγραφο από την πολιτεία (και μόνο από την πολιτεία), και δεν έχει σημασία άν αυτό το έγγραφο λέγεται «Σύμφωνο Διαβίωσης» ή οτιδήποτε άλλο. Πέραν αυτού είναι πιστεύω αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ζευγαριού που το επιθυμεί, για ηθικοθρησκευτικούς ή άλλους λόγους, να προχωρήσει στην τέλέση θρησκευτικού γάμου, όπως είναι και δικαίωμα κάθε θρησκευτικού δόγματος να αρνείται να ευλογήσει τον γάμο εκείνων που δεν θεωρεί πιστούς.

  67. Zurichman said

    Α Ιωάννου

    Δεν συμφωνώ με τη υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους για αυτό και υποστηρίζω το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στα άλλα συμφωνούμε

  68. offshore said

    Υπάρχουν καταπληκτικοί γονείς και άχρηστοι γονείς και αυτό δεν έχει σχέση με τις ερωτικές τους προτιμήσεις. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει ‘λευκούς’ γάμους κατά πάσα πιθανότητα έχουν παιδιά αλλά δεν νομίζω πως είναι όλοι τους ακατάλληλοι γονείς.

    Τα ιδρύματα είναι γεμάτα από παιδάκια τα οποία στερούνται τα βασικά (στοργή, αγάπη, αγκαλιά). Γιατί να μην υιοθετηθούν από ομοφυλόφιλα ζευγάρια τα οποία μπορούν να τους προσφέρουν όλα αυτά; Καλλίτερα με δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες παρά σε ένα απρόσωπο ίδρυμα.

  69. A. Ioannou said

    @Offshore
    Γενικά συμφωνώ μαζί σας, ότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιου ή κάποιας δεν έχουν να κάνουν με το κατά πόσο το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να είναι καλός ή κακός γονέας. Αλλά έχω επιφυλάξεις λόγω της αντιμετώπισης των παιδιών που οι γονείς τους είναι ομοφυλόφιλοι από το κοινωνικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στα σχολεία, από συμμαθητές και δασκάλους. Και πάλι, όμως, ίσως, όπως γράφετε, καλύτερα «με δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες παρά σε ένα απρόσωπο ίδρυμα». Πάντως το ζήτημα δεν είναι απλό.

  70. Zurichman said

    Αντί με δυο «μαμάδες» και δυο «μπαμπάδες» γιατί όχι με έναν μπαμπά και μια μαμά?

  71. Abravanel said

    Αντί με δυο “μαμάδες” και δυο “μπαμπάδες” γιατί όχι με έναν μπαμπά και μια μαμά?

    Η ιδέα είναι «σταθερό οικογενειακό περιβάλλον» και μεταφράζεται ως «μια μαμά και ένα μπαμπ» ή/και «δυο μπαμπάδες». Το ζήτημα της υιοθεσία είναι όντως περίπλοκο – δεν θα θεωρούσα εύλογη την επιλογή δυο μπαμπάδων στην Μεα Σεαρίμ (την ορθόδοξη συνοικία στην Ιερουσαλήμ), ενώ δεν θα είχα πρόβλημα στο Εϊλάτ ή στο Τελ Αβίβ. Βέβαια μήπως αυτό λειτουργεί σαν μια εύκολη δικαιολογία για να στερούμε άξιες οικογένειες από μωρά που τις έχουν ανάγκη; Δεν ξέρω.

  72. Zurichman said

    Πρώτον στο ερώτημα της υιοθεσίας δεν ερωτάται συνήθως ο άμεσα ενδιαφερόμενος που είναι το παιδί. Κατά δεύτερον τα παιδία χρειάζονται την φυσική παρουσία της μάνας και του πατέρα, μερικά εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης θα έπρεπε να μας πείσουν.
    Από την άλλη οι έρευνες για τις μονογονεικές οικογένειες είναι καταλυτικές, τα παιδιά μονογονεικών οικογενειών έχουν μεγάλυτερες πιθανότητες να είναι οι λούμπεν του αύριο

  73. offshore said

    @ A. Ioannou
    Πρόβλημα όντως υπάρχει, τώρα όμως που δεν υπάρχουν παιδιά από τέτοιες οικογένειες. Αν σε κάθε τάξη υπήρχαν, οι υπόλοιποι θα το είχαν συνηθίσει.

  74. offshore said

    Ας το αφήσουμε να σαπίσει σε ένα ίδρυμα (εκτός αν νομίζεις πως η ζωή εκεί είναι ωραία) μέχρι να μπορούν να εκφράsουν τη γνώμη τους.

    Το ότι ένα παιδί θα μεγαλώσει με δύο γονείς του ίδιου φύλου, δε σημαίνει πως θα γίνει και αυτό ομοφυλόφιλο. Πρότυπα υπάρχουν παντού. Συγγενείς, φίλοι, σχολείο, γειτονιά.

    Μπορείς να δώσεις κάποιο link για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις μονογονεικές οικογένειες; Υπάρχουν πολλές παθολογικές οικογένειες, σίγουρα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσα μέλη υπάρχουν σε κάθε οικογένεια. Δυο φίλες και τρεις συγγενείς μου που μεγάλωσαν παιδιά μόνες τους, έβγαλαν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ παιδιά. Δεν έχει σχέση το αν μεγάλωσες με ένα γονέα αλλά το ΠΩΣ σε μεγάλωσε.

  75. offshore said

    Το παραπάνω σχόλιο ήταν για Zurichman

  76. Servitoros said

    Αλλά έχω επιφυλάξεις λόγω της αντιμετώπισης των παιδιών που οι γονείς τους είναι ομοφυλόφιλοι από το κοινωνικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στα σχολεία, από συμμαθητές και δασκάλους.
    =====
    Με την ίδια λογική θα πρέπει να απαγορευτεί η τεκνοποίηση στους Αλβανούς, τους Αφρικανούς και τους Πακιστανούς που ζούν στην Ελλάδα γιατί τα παιδιά τους θα αντιμετωπιστούν ρατσιστικά από το κοινωνικό περιβάλλον και ιδιαίτερα το σχολικό περιβάλλον.

  77. Zurichman said

    Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που τεκμηριώνουν πως οι μονογονεικές οικογένειες τείνουν να είναι χειρότερες οικογένειες για ένα παιδί

    http://www.civitas.org.uk/pubs/experiments.php
    http://social.jrank.org/pages/580/Single-Parent-Families-Well-Being-Children-Raised-in-Single-Parent-Homes.html

    Το να μου αναφέρεις μια περίπτωση δεν λέει τίποτα, σσυστημικά τα αποτελέσματα δείχνουν πως συμβαίνει το αντίθετο. Επιπρόσθετα τα παιδιά έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ σε πατέρα και μητέρα, όσο δεν αναγνωρίζουμε αυτό το δικαίωμα τους, τοτε θα τους συμπεριφερόμαστε σαν κατοικίδια για πειράματα κοινωνικής μηχανικής. Προσωπικά προτιμώ ένα ελληνάκι ορφανό να υιοθετηθεί απο αλβανούς οικογενειάρχες παρά να είναι μέλος σε μονογονεική οικογένεια.
    Το θέμα για την υιοθεσία των παιδιών απο ομοφυλόφιλους δεν έχει να κάνει με το αν θα βγει το παιδί ομοφυλόφιλο, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη άποψη, αλλά θεωρώ πως το παιδί έχει δικαίωμα στην πατρότητα και την μητρότητα.

  78. theo said

    Τον μπελά του βρήκε Τούρκος διαιτητής Ντικντάγκ μετά το λάθος που έκανε να αποκαλύψει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής πως είναι ομοφυλόφιλος. Η αποκάλυψη αυτή δεν ήχησε τόσο καλά σε μία μουσουλμανική χώρα, ούτε και στις διαιτητικές αρχές, από τις οποίες και αποπέμφθηκε.

    «Δεν έκανα κάποιο έγκλημα και δεν ατίμασα το επάγγελμά μου. Είμαι απλά ομοφυλόφιλος, αλλά από τη στιγμή που το αποκάλυψα, η ζωή μου έχει μετατραπεί σε κόλαση», δήλωσε ο Τούρκος διαιτητής.

  79. A. Ioannou said

    «Με την ίδια λογική θα πρέπει να απαγορευτεί η τεκνοποίηση στους Αλβανούς, τους Αφρικανούς και τους Πακιστανούς που ζούν στην Ελλάδα γιατί τα παιδιά τους θα αντιμετωπιστούν ρατσιστικά από το κοινωνικό περιβάλλον και ιδιαίτερα το σχολικό περιβάλλον.»

    Δεν είναι καθόλου η ίδια λογική, πολύ περισσότερο αφού δεν έγραψα τίποτα για απαγόρευση. Αν ήμουν ομοφυλόφιλος που επιθυμούσε να υιοθετήσει θα ελάμβανα υπ΄όψη μου, πέρα από την επιθυμία μου να έχω ένα παιδί, και το τι θα μπορέσω να προσφέρω σ΄αυτό το παιδί, όχι μονο την αγάπη μου και όχι μόνο και τα υλικά μέσα γιά κάποια άνετη ζωή, αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στό οποίο θα μεγαλώσει αυτό το παιδί. Μεγαλώνοντας με ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων σε μιά μικρή επαρχιακή πόλη ένα παιδί μάλλον θα αντιμετωπισθεί διαφορετικά από ότι στη σχετική ανωνυμία της Αθήνας. Τέτοιες σκέψεις δεν είναι διαφορετικές από εκείνες που κάνουν τα μη ομοφυλόφιλα ζευγάρια που επιυθμούν να υιοθετήσουν ή ακόμη και ζευγάρια που έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν αλλά το αποφεύγουν είτε επειδή δεν έχουν τα μέσα (οικονομικά, ψυχικά, σωματικά) να μεγαλώσουν ένα παιδί είτε επειδή δεν θέλουν να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο όπως είναι σήμερα. Η υιοθεσία δεν πρέπει να θεωρείται απλά σαν μέσο στην εφαρμογή της όντως αναγκαίας ισότητας των ομοφυλόφιλων με τους άλλους πολίτες.

  80. offshore said

    Μπορείς να μου υποδείξεις σε ποιο σημείο αναφέρονται οι ομάδες. Κανονικά μελετήθηκαν άτομα της ίδιας κοινωνικής ομάδας, οικονομικής ευχέρειας, μορφωτικού επιπέδου, οικογενειακής κατάστασης (γιαγιά, παππούς, θεία κτλ.) και σαφώς της ίδιας γεωγραφικής περιοχής. Διαφορετικά τα αποτελέσματα δεν λένε απολύτως τίποτα.
    @Zurichman
    Το δεύτερο δεν δίνει ούτε καν πηγές άρα το απορρίπτω.

    Μία παρατήρηση ακόμα, μια μονογονεική οικογένεια μπορεί να είναι και ‘motherless’ και όχι μόνο ‘fatherless’.

    Και μία ακόμα, όταν ο πατέρας είναι φυλακή για παράδειγμα η οικογένεια δεν είναι μονογονεική αλλά παθολογική.

    Μια οικογένεια με δυο μαμάδες ή δυο μπαμπάδες δεν είναι μονογονεική, μπερδευτήκαμε μάλλον με τα πολλά θέματα που πιάσαμε.

  81. offshore said

    Όλο το σχόλιο ήταν προς Zurichman, δεν ξέρω τι έγινε.

  82. offshore said

    A. Ioannou
    Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες, απλά κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Τα παιδιά προσαρμόζονται σχετικά εύκολα άρα το πρόβλημα είναι οι άλλοι γονείς και εκπαιδευτικοί. Απλά θεωρώ πως αν σε κάθε τάξη υπάρχει και ένα παιδάκι από μια τέτοια οικογένεια το πρόβλημα θα πάψει να υφίσταται.

    Στην επαρχία έχουμε πολλά τέτοια προβλήματα, πολύ συχνά τα Ελληνόπουλα δεν αποδέχονται τους αλλοδαπούς ή τους αλλόθρησκους. Τι να κάνουμε όμως, τέλεια κοινωνία δεν υπάρχει και απλά ο καθένας κάνει ότι μπορεί για να βελτιωθεί η κατάσταση.

  83. Zurichman said

    Bibliography

    Amato, Paul R. «Diversity within Single-Parent Families.» In David H. Demo, Kartherine R. Allen, and Mark A. Fine eds., Handbook of Family Diversity. New York: Oxford University Press, 2000.

    Biblarz, Timothy J., and Adrian E. Raftery. «Family Structure, Educational Attainment, and Socioeconomic Success: Rethinking the ‘Pathology of Matriarchy.»‘ American Journal of Sociology 105 (1999):321-365.

    Heath, Terri, ed. «Single Mothers, Single Fathers.» Special issue of Journal of Family Issues 20, no. 4 (1999).

    Hetherington, Mavis, Martha Cox, and Roger Cox. «Effects of Divorce on Parents and Children.» In Michael E. Lamb ed., Nontraditional Families: Parenting and Child Development. Hills-dale, NJ: Lawrence Erlbaum, 1982.

    Weinraub, Marsha, and Marcy B. Gringlas. «Single Parenthood.»In Marc H. Bornstein ed., Handbook of Parenting, Vol. 3: Status and Social Conditions of Parenting. Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum, 1995.

    Child Development Reference – Vol 7 to periodiko

  84. offshore said

    http://social.jrank.org/pages/580/Single-Parent-Families-Well-Being-Children-Raised-in-Single-Parent-Homes.html
    Πού τα βλέπεις σ’αυτό το λινκ Και επιμένω, μια οικογένεια με δυο γονείς (δυο μαμάδες ή δυο μπαμπάδες) δεν είναι μονογονεική.

  85. Zurichman said

    einai sunexeia tou ar8rou den to prosekses. Gia mena einai, etsi pisteuw, gia mena prwta erxontai ta dikaiwmata tou paidiou se auth th periptwsh

  86. Abravanel said

    To επιχείρημα ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη χρησιμοποιήται συχνά ως μια politically-correct μέθοδος για να αρνηθεί σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια η υιοθεσία. Προσωπικά είμαι υπερ της υιοθεσίας υπερ οποιασδήποτε οικογένειας μπορεί να προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για ένα παιδί και δεν νομίζω οτι οι ομοφυλόφιλοι είναι περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλοι για αυτό το σκοπό.

    Από την άλλη διστάζω να απαιτήσω δικαιώματα στην πλάτη κάποιου που δεν το έχω ζητήσει – θυμάμαι να διαβάζω για ένα παιδί που είχε αυτοκτονήσει γιατί αδυνατούσε να ενσωματωθεί στην δυσανεκτική ευρωπαϊκή κοινωνία όντως υιοθετημένο παιδί από την Αφρική. Αυτό όμως τι σημαίνει; Οτι δεν πρέπει να γίνεται μίξη των φυλών, (οπως θα έλεγε και ο Πλεύρης); Οχι βέβαια και για αυτό το λόγο, παρά τους ενδοιασμούς, θεωρώ οτι πρέπει να επιτρέψουμε την υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια σε συνδυασμό όμως με μια πολιτική ενάντια στην ομοφοβία.

  87. Zurichman said

    συνδυασμό όμως με μια πολιτική ενάντια στην ομοφοβία.

    E auto kai an den einai politically correct

  88. Owain said

    Γράφτηκαν πολλά σχόλια μέχρι στιγμής και για να πω την αλήθεια τα τελευταία δεν τα διάβασα.Θα ήθελα να κάνω όμως μερικές παρατηρήσεις γενικά α)μιλώντας με Εβραίους τόσο από την Αμερικής όσο και από το Ισραήλ και μελετώντας αρκετά το θέμα μάλλον θεωρώ υπερβολικά θετική την παρουσίασή σου για τις σχέσεις των διαφόρων σεχτών μεταξύ τους και ιδίως της σχέσης των λεγόμενων ορθόδοξων με τους άλλους,το ίδιο δε θεωρώ και για την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας στους εβραϊκού κόλπους και για την συγκριση που κάνεις με το αντίστοιχο για τους χριστιανικούς κόλπους (επίσης όταν μιλάς για σχέσεις χριστιανικών δογμάτων μεταξύ τους καλύτερα να βλέπεις το θέμα από περισσότερες διαστάσεις και ιδίως την εθνική και πολιτική),β)αν και γενικά θεωρώ τον ιστότοπό σου μια καλή προσπάθεια εντούτοις πάντα βρίσκω υπερβολές στα γραφόμενά σου,εντάξει βέβαια λογικό είναι και πολύ δύσκολο για τον οποιοδήποτε να κρατηθεί αντικειμενικός 100%,γ)το ΛΑΟΣ μην το φοβάσαι ούτε όλους τους ανθρώπους του,ορισμένους ναι έχουν μυαλά Πλεύρη αλλά είναι λίγοι και ανίσχυροι,υπόψιν ότι μόνο ΛΑΟΣ δεν είμαι…αλλά η αλήθεια να λέγεται.

    Κάτι άσχετο αλλά μιας και το είδα,τι ακριβώς θα πει «γκωήμ»;αληθεύει ότι θα πει «παλιόσκυλο» και ότι είναι «κοσμιτικός» χαρακτηρισμός για τον μην Εβραίο;

    Για την «gay κουλτούρα» που είπαν μερικοί:σαφώς στους περισσότερους ομοφυλόφιλους δεν αρέσουν οι διάφορες ακρότητες και οι queeroφονταμενταλισμοί,οι περισσότεροι μεγαλώνουν όπως όλοι οι άλλοι και έχουν τις συνήθειες,τα ταμπού και τα κόμπλεξ της κοινωνίας που μεγάλωσαν,όπως όλοι,με μόνη διαφορά ότι η σεξουαλικότητά τους δεν ανήκει στο πλειοψηφικό ρεύμα.Φυσικά όλη η καταπίεση γεννά και αντίδραση και έχουμε τα όποια δυσάρεστα φαινόμενα είτε είναι απλή «προκλητική» συμπεριφορά (άραγε τι είναι το «προκλητικό»,πιστεύω μάλλον αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους δεν συμβαδίζει με την πλειοψηφούσα περί της ηθικής αντίληψη χωροχρονικά) είτε άλλες καταστάσεις με σημαντικότερη και ενοχλητικότερη την προώθηση από κάποιους ατόμων με την ίδια σεξουαλικότητα.Είναι λάθος όμως ότι κάνει ένας ομοφυλόφιλος να καταλογίζεται σε όλους,σκεφτείτε
    αν γινόταν το ίδιο για τους ετεροφυλόφιλους…Επίσης,καλό είναι να έχουμε μεγάλα όρια στις περιπτώσεις αυτές και να κατανοούμε τον άλλο
    Και ίσως στο μόνο πράγμα που συμφωνώ με τον κ.Βαλλιανάτο (εντάξει υπερβάλω σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα,ένα-δυο το πολύ ακόμα…) είναι η ρήση του ότι «όσοι σχέση έχουν οι γαλανομάτηδες μεταξύ τους, έχουν και οι ομοφυλόφιλοι»

    Για τα περί σεξουαλικότητας ας ασχοληθει καλύτερα η επιστήμη με το θέμα…οι θρησκείες όπως σιγά σιγά αποδέχτηκαν την Εξέλιξη θα αποδεχτούν και τα άλλα επιστημονικά δεδομένα (υπόψιν ότι δεν θεωρώ ότι η Εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την Γραφή,είναι θέμα ερμηνείας).Προς το παρόν όμως ας θυμόμαστε όλοι ότι η σεξουαλικότητα είναι κάτι σχετικό,οι απολύτως ομοφυλόφιλοι και οι απολύτως ετεροφυλόφιλοι είναι λίγοι…

    Για τον όποιο συσχετισμό Εβραίων και ομοφυλοφίλων,προσωπικά ένα σημείο στο οποίο βρίσκω μεγάλη ομοιότητα είναι η τάση για γκετοποίηση (η οποία σαφώς και προέρχεται από τις έξω πιέσεις,ποιος θα ήθελε να είναι απομονωμένος άραγε;) με όλα τα συναφή της (σαφώς μιλάμε για φαινόμενα που δεν καλύπτουν ούτε όλους τους ομοφυλόφιλους ούτε όλους τους Εβραίους,επίσης κακώς κατά την δική μου άποψη μιλάμε για τους ομοφυλόφιλους σαν να είναι κάτι διαφορετικό του τύπου θρησκευτική κοινότητα,η πραγματική νίκη θα είναι όταν σε κάθε άλλη κοινότητα οι ομοφυλόφιλοι θα είναι μέλη της και δεν θα υπάρχει ανάγκη για συλλόγους και οργανώσεις και μη αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους που καμιά φορά λειτουργούν υπέρ του εαυτούς τους και τον συμφερόντων που τους καλύπτουν)

    @gay super hero ο γνωστός κ.Βαλλιανάτος…η υπερβολή του και η πρόκληση για την πρόκληση δεν έχουν όρια μερικές φορές!τα κίνητρά του όμως είναι το πρόβλημα… δεν με πείθει για πολλά!υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στις επιδιώξεις του που «βαφτίζονται» διαφορετικά από αυτό που πρέπει να ονομάζονται αλλά με μια προσεχτική «Παρατήρηση» αρχίζουν να παίρνουν άλλο χρώμα,μάλλον κόκκινο σαν «Σορός» από κεράσια ή πράσινο σαν τα δολάρια και το Ισλάμ.Χωρίς όμως να ακυρώνω τελείως την όποια θετική του προσφορά,μακρυά η αδικία

  89. Abravanel said

    E auto kai an den einai politically correct

    Τι να κάνω; Προσωπικά θεωρώ οτι είναι μια ρεαλιστική στάση γιατί αναγνωρίζω το δικαίωμα στην υιοθεσία αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζω τα προβλήματα που ένα προβληματικό μέρος της κοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει σε απόλυτα λειτουργικές οικογένειες ομοφυλόφιλων – αν βρίσκεις εσύ κάποια καλύτερη λύση δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ την αφέλεια μου και λάθος προσέγγιση στο πρόβλημα. :)

    Κάτι άσχετο αλλά μιας και το είδα,τι ακριβώς θα πει “γκωήμ”;αληθεύει ότι θα πει “παλιόσκυλο” και ότι είναι “κοσμητικός” χαρακτηρισμός για τον μην Εβραίο;

    Ελεος – διαβάζεις κάτι το τόσο εξτρεμιστικό και δεν ψάχνεις καν να μάθεις αν είναι αλήθεια; Πρώτο αποτέλεσμα στην Wikipedia/Goyim λέει οτι απλά σημαίνει «άνθρωπος» και δεν χρησιμοποιείται καν υποτιμητικά. Για τις λοιπές ανοησίες περί Ταλμούδ μπορείς να διαβάσεις το άρθρο του Ιακώβ Σιμπή εδώ.

    Από εκεί και πέρα οι ορθόδοξοι μεταξύ τους έχουν πολλές υποκατηγορίες και όπως είπα και στο άρθρο γενικώς απορρίπτουν βίαια την ομοφυλοφιλία. Από εκεί και πέρα, ειδικά στις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι διαφορετική για την mainstream ορθοδοξία.

    Από εκεί και πέρα προσπαθώ στο άρθρο, άλλωστε το γράφω και στον πρόλογο, να παρουσιάσω την μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στον εβραϊκό κόσμο, (στο σχόλιο σου και εσύ παραπονείσαι για την τυποποίηση που χαρακτηρίζει τους χαρακτηρισμούς της glbt κοινότητας από εξωτερικούς παρατηρητές). Είναι προφανές οτι η εβραϊκή κοινότητα δεν είναι παράδεισος και οι ομοφοβικοί αφθονούν – το γεγονός όμως οτι μαθαίνεις οτι οι εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ παρουσιάζουν μια σταθερή παρουσία στον ομοφυλοφιλικό ακτιβισμό, οτι σημαντικό μέρος της εβραϊκής θρησκείας αποδέχεται πλήρως την ομοφυλοφιλία και οτι στο τέλος τέλος υπάρχει δίπλα στον τύπο με τα κοτσιδάκια και η Ντάνα με τα δικά της κοτσιδάκια και οτι και οι δύο θεωρούν οτι είναι μέρος της εβραϊκής παράδοσης είναι κάτι που αμφιβάλλω οτι πολλοί γνώριζαν.

  90. Owain said

    Η Ντάνα μέρος της εβραϊκής παράδοσης;είναι σαν να λες ότι η Χειλουδάκη είναι μέρος της ορθόδοξης…άλλο το γεγονός ότι ζει στο Ισραήλ.Για τις εβραϊκές οργανώσεις που παίρνου μέρος σε τέτοιες εκδηλώσεις φαντάζομαι θα είναι κάτι αντίστοιχο με τις προτεσταντικές εκκλησίες που παίρνουν μέρος σε τέτοιες εκδηλώσεις ή τις προτεσταντικές που δέχονται τον γάμο ομοφυλοφίλων (δεν είμαι προτεστάντης,ορθόδοξος είμαι,μην νομίζεις ότι κάνω προπαγάνδα)
    Για το «γκωήμ» ήμουνα σαφής ότι δεν ξέρω,γι’αυτό ρώτησα,αν ήξερα δεν θα ρωτούσα,αλλά γιατί να μου κάνει εντύπωση κάτι εξτρεμιστικό;οι εβραϊοι δεν κάνατε ποτέ εξτρεμισμούς;όπως έκαναν οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι έτσι έκαναν και οι Εβραίοι αυτό είναι ξεκάθαρο και πέραν από κάθε αμφιβολία!
    Για το Ταλμούδ δεν ανέφερα εγώ κάτι,και ιδίως δεν ανέφερα ανοησία,δεν αποκλείω όμως να αναφέρει ακρότητες,που είναι το παράδοξο;ένα τόσο παλιό κείμενο σίγουρα δίνει τον αντίκτυπο της κοινωνίας της εποχής που γράφτηκε,το θέμα δεν είναι να δικαιολογούμε κάτι τέτοιο, απλά να μην το ακολοθούμε στην σημερινή εποχή

  91. Owain said

    Γιατί σαφώς και τα Ιερά κείμενα δίνουν κυρίως οδηγίες για την ζωή στην εποχή που γράφτηκαν,για παράδειγμα το Κοράνιο κατευθύνει την ζωή για ανθρώπους της ερήμου,εκείνη την εποχή,θα ήταν παράλογο αν κάποιος το εφάρμοζε σήμερα στην Σουηδία!(για παράδειγμα την εποχή εκείνη υπήρχε έλλειψη φαγητού και η μόνη πηγή γλυκόζης ήταν οι χουρμάδες γι’αυτό και για να φτάσουν για όλους έστω και λίγοι ο Μωάμεθ έβαλε περιορισμούς τόσο στον αριθμό όσο και στην ώρα που θα τρώγονται οι χουρμάδες,μια τέτοια διάταξη δεν θα ήταν παράλογο να εφαρμοστεί σήμερα για παράδειγμα στην Ελλάδα που είναι γεμάτο γλυκά και φρούτα;)

  92. Abravanel said

    Ζητώ συγνώμη αν εμφανίστηκα απότομος. :)

    Δεν μίλησα περί οργανώσεων αλλά θρησκευτικών ρευμάτων, (πχ νεοημερολογήτες και παλαιοημερολογίτες του Ορθόδοξου Χριστιανισμού). Και προφανέστατα δεν είναι η εβραϊκή θρησκεία παγκόσμιος πρωτοπόρος των glbt δικαιωμάτων – απλώς είναι πολύ λιγότερο ομοφοβική από ότι κάποιος θα περίμενε. Ακριβώς για αυτό Δεν είναι τυχαία αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Η σήψη, η διαφθορά και η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ προχωράει με γοργούς ρυθμούς στις διάφορες εκκλησίες. Η ΒΑΒΥΛΩΝΑ, Η ΠΟΡΝΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ετοιμάζεται.

    Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος το πόσο Γέννεση και Εξέλιξη μπορούν να συνυπάρξουν αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι απορρίπτω τον εβραϊκό πολιτισμό που έχω αποφασίσει οτι αποτελεί μέρος της προσωπικής μου κληρονομιάς.

  93. offshore said

    Πετάς τη θεωρία κα κρατάς τα έθιμα. Η πιο έξυπνη επιλογή.

  94. Owain said

    Δεν ξέρω τι ισχύει στον σύχρονο εβραϊσμό περί της ερμηνείας της Γενέσεως πάντως στην Ορθόδοξη εκκλησία από την αρχή θεωρήθηκε περισσότερο ως διδακτική ιστορία από την οποία αντλούμε θεολογικό νόημα,κυρίως για την άπειρή αγάπη του Θεού παρά ως η ακριβής ιστορία δημιουργίας τους κόσμου.Μεγάλοι Πατέρες επηρεασμένοι από τις αριστοτέλειες απόψεις δίνουν δικές τους ερμηνείες και μάλιστα πολλές από αυτές προσομοιάζουν με την Μεγάλη Έκρηξη (Άγιος Γρηγόριος Νύσσης για παράδειγμα).Δηλαδή την εκκλησία δεν την ενδιαφέρει το πως αλλά το ποιος και γιατί έφτιαξε τον κόσμο,το πως δεν είναι δικός της θέμα.Έτσι κι αλλιώς βέβαια για μας η Παλαιά Διαθήκη δεν έχει ισχύ,απλώς την σεβόμαστε (μόνο όταν θέλουν κάποιοι να καταφερθούν ενάντια στην ομοφυλοφιλία αρχίζουν και λένε χορία,δηλαδή την χρησιμοποιούν όταν τους συμφέρει,το ίδιο ισχύει και για άλλες περιπτώσεις)
    Οι όποιες σύγχρονες αντιδράσεις οφείλονται μάλλον σε δυτικές επιρροές

  95. Owain said

    Πάντως πολύ πιο εύκολα συμβιβάζεται η Γένεση με την Εξέλιξη παρά τα όσα λέει η Γραφή με την ομοφυλοφιλία

  96. Abravanel said

    Poland has its first openly gay rabbi, reports The Associated Press

  97. offshore said

    Πολύ προχωρημένος ο ραβίνος, αν και η Πολωνία είναι μια πολύ συντηρητική χώρα.

  98. Abravanel said

    Εβραίος ομοφυλόφιλος στην Πολωνία… Σαν ανέκδοτο μου ακούγεται αν δεν σκεφτόμουν το τι θα περάσει ο άνθρωπος.

  99. offshore said

    Εντάξει βρε παιδί μου, θα τον πεθάνεις τον άνθρωπο. Δε θα είναι ρόδινα αλλά φαντάζομαι πως δεν κινδυνεύει.

  100. Abravanel said

    θα τον πεθάνεις τον άνθρωπο
    lol – μάλλον θα φταρνίζεται. :)

  101. Abravanel said

    Members of a West Village temple gathered for a peaceful rally Sunday in response to a Kansas-based religious group who protested their hatred of Jews and gays. NY1’s Ty Milburn filed the following report.

    A half dozen members of the Westboro Baptist Church brought their protest to the streets of the West Village. They demonstrated at The Congregation Beth Simchat Torah — a temple known to be accepting of gay congregants.

    «Anywhere where God’s word needs to be preached to an unrepentant generation. That’s where we’ll be,» said Westboro Baptist Church member Steve Drane.

    But a much larger group of temple members and their supporters came outside, singing songs about love.

    «There are too many people all over the world — Christians, Muslims, and Jews who are using religion as a force of hatred. We reject that,» said Rabbi Sharon Kleinbaum of The Congregation Beth Simchat Torah.
    Source – click

  102. ArisMUC said

    An old homosexual is on his deathbed: «Young gays, remember to defend the Jews.»
    «Why Jews?»
    «Because if they are gone, we will be next.»

    (soviet Jewish joke, originally about Armenians)

  103. Abravanel said

    There’s a whole series on soviet jewish jokes :P

    A prominent scientist is being summoned to his institute’s party secretary.

    “Comrade professor”, says the secretary gravely, “the Party has started a new anti-Zionist campaign. Our institute was ordered to purge all residual Zionist influences among intellectuals and scientists. So, you’re fired.”

    The professor is shocked. “But I am a loyal party member!”‘ he protests. “I have never been a Zionist!”

    The party secretary knits his eyebrows very tight. “Comrade professor, do not try to deceive the party!” he says. “We checked. You have a Zionist grandmother.”

  104. A. Ioannou said

    @Abravanel (#103)

    It’s not clear to me where’s the joke here. Actually, in the old Soviet Union many people lost their jobs, were deported or suffered worse because a parent, an uncle or a grandparent was deemed politically suspect. Is their a punchline missing?

  105. Abravanel said

    The joke is the fact that in Soviet Union, the country that invented the term «pogrom» to identify the slaughter of Jews, later on tried to hide it’s antisemitism under the guise of antizionism. This joke aimed in ridiculing the attempts of Soviet State police to find excused – in this case Zionism is deemed as a gene to be inherited, like Judaism was before.

    The punchline is the paranoia of the answer itself. ;-)

  106. Isidore said

    OK, I get it. With regard to the Soviets I think it was the attitude that no matter who you were and what you claimed to believe, you were on some level defined by your family’s history. This blurring of the lines between heredity and environment found it formal expression in Lysenko’s theories and was used when it was expedient, not just by the Russians but by other communist countries, including, of course, China, especially during the Cultural Revolution. I suppose the Soviets were a little more circumspect about this sort of thing than the Nazis, who made no bones about it, of course, once there was some Jewish blood in you there was no escape.

  107. Abravanel said

    Εψαχνα για κάτι άσχετο και βρήκα αυτό που θεώρησα οτι άξιζε τον κόπο να το προσθέσω μιας και είναι η πρώτη ευρωπαική οργάνωση που γνωρίζω, (αν και υπάρχει από το 1977!):

    Beit Haverim – groupe juif gay et lesbien de France

    Le Beit Haverim («Maison des amis» en hébreu) est le groupe juif gay et lesbien de France, fondé en 1977, et à ce titre l’une des plus anciennes associations homosexuelles.

    Sa vocation est de rassembler dans un esprit de tolérance, d’ouverture et de mixité les personnes juives LGBT et leurs ami-e-s, de leur offrir un espace d’accueil, de convivialité et de réflexion, notamment au regard de cette double identité. Le Beit Haverim a également pour objet de lutter contre les discriminations et notamment toutes les expressions d’homophobie et d’antisémitisme.

    Le Beit Haverim est membre du Centre LGBT Paris IDF, de l’Inter LGBT, du RAVAD et du World Congress of GLBT Jewish Organizations.

  108. Κάτι πρέπει να συνέβη στό 92 και φαίνεσαι – άθελά σου, υποθέτω – σαν να υιοθετείς τα λεγόμενα της http://orthodoxipisti2.wordpress.com/2009/05/04/ομοφυλοφιλια-ραβινοι-και-καθολικοι/!

  109. Abravanel said

    Αστείο ήταν Αγγελε ώστε να καταδείξω την παράνοια που κυκλοφορεί – μάλλον αποτυχημένο από ότι φαίνεται. :-)

    Αντε μην σου πιω και εσένα το αίμα τώρα…

  110. Abravanel said

    BERLIN (JTA) — Israeli filmmaker Tomer Heymann almost never stops shooting. He shoots his mother. He shoots his relatives. And, most of all, he shoots his German boyfriend.

    Heymann’s latest documentary, “I Shot My Love,” tells the sometimes painful story about how his love affair with his German boyfriend, Andreas Merk, is complicated by the tortured German-Jewish past.

  111. Abravanel said

    Orthodox rabbis sign statement supporting gays

    August 1, 2010

    (JTA) — Dozens of Orthodox rabbis have signed a statement of principles calling for the acceptance of gays in the Orthodox community.

    The statement, signed by rabbis in the United States and Israel, was released July 29, the same day as a Gay Pride parade in Jerusalem.

    «All human beings are created in the image of God and deserve to be treated with dignity and respect (kevod haberiyot),» the statement says. «Every Jew is obligated to fulfill the entire range of mitzvot between person and person in relation to persons who are homosexual or have feelings of same sex attraction. Embarrassing, harassing or demeaning someone with a homosexual orientation or same-sex attraction is a violation of Torah prohibitions that embody the deepest values of Judaism.»

    The statement continues: «Halakhah sees heterosexual marriage as the ideal model and sole legitimate outlet for human sexual expression. The sensitivity and understanding we properly express for human beings with other sexual orientations does not diminish our commitment to that principle.»

    Signed mostly by Modern Orthodox rabbis, as well as educators and mental health professionals, the statement was drafted following a panel held six months ago in New York that included three gay graduates of Yeshiva University. The school’s spiritual supervisor, Rabbi Yosef Blau, hosted the panel.

  112. Abravanel said

    Σατανικό, εβραίοι σιωνιστές και ομοφυλόφιλοι στο Άμστερνταμ.

    Gay Zionist pride in Amsterdam

    By Sue Fishkoff · August 9, 2010

    Jewish participation in Toronto’s Gay Pride parade was muted this year, after organizers permitted a «Queers Against Israeli Apartheid» contingent, but the blue and white shone proud in Amsterdam’s Gay Pride celebration this past weekend:

    Alongside the 80 or more boats laden with scantily-clad partygoers and fun seekers, the parade through the city’s canals includes vessels from political and government organisations demonstrating their support for gay rights. Amsterdam’s newly-elected mayor Eberhard van der Laan is also taking part and has recorded a special filmed message to welcome everyone to the event. And this year, for the first time, a ‘Jewish boat’ will join in the festivities. It follows the first participation, last year, of a Muslim boat. …

    The ‘Jewish boat’ is an initiative from Amsterdam’s Beit Ha’Chidush congregation. Representative Jelle Zijlstra said the congregation “is active in Gay Pride every year. The evening before the Canal Parade, we always hold a special Sabbath service on the theme of Gay Pride: the Pink Sabbath. We’ve wanted to sail [in the boat parade] for a long time but never managed to until now.” …

  113. Abravanel said

    Ενα βήμα μπροστά, ένα βήμα πίσω.

    http://www.jta.org/news/article/2010/10/05/2741139/nj-jewish-paper-wont-print-same-sex-announcements

    N.J. paper stopping same-sex announcements

    October 5, 2010

    (JTA) — A Jewish newspaper in New Jersey said its first same-sex engagement announcement will be its last one.

    The decision by the Jewish Standard was announced in a statement that came a week after the newspaper published its first same-sex announcement.

    The newspaper did not expect the large volume of comments it received both against and in favor of publishing such announcements, the statement said.

    «A group of rabbis has reached out to us and conveyed the deep sensitivities within the traditional/Orthodox community to this issue,» it said. «Our subsequent discussions with representatives from that community have made us aware that publication of the announcement caused pain and consternation, and we apologize for any pain we may have caused.

    «The Jewish Standard has always striven to draw the community together, rather than drive its many segments apart. We have decided, therefore, since this is such a divisive issue, not to run such announcements in the future.»

    The state of New Jersey recognizes civil unions, which extends to same-sex marriages.

    The newspaper has been roundly criticized on pro-gay and lesbian and liberal websites since Monday’s statement.

  114. Aarwn_Avouris said

    Κάντα δυό τα βήματα πίσω.
    Στο Ισραήλ σήμερα δικαστική απόφαση απορρίπτει την αίτηση ομοφυλόφιλου να λάβει μέρος της περιουσίας του συντρόφου του με το σκεπτικό πως ζεύγος θα πεί «άντρας + γυναίκα»

  115. Abravanel said

    Όλα επιτρέπονται: Η Εβραϊκή άποψη για την ομοφυλοφιλία

    Μια άποψη ενός θρησκευόμενου εβραίου.

  116. Μορντεχάϊ Φριζής said

    Ο Ορθόδοξος Ιουδαϊσμός στο σύνολο του καταδικάζει την ομοφυλοφιλία ως φαινόμενο, στις περισσότερες φορές ως ‘τοεβά-βαρειά αμαρτία’, όχι όμως τον ομοφυλόφιλο ως άτομο. Με άλλα λόγια δεν δικαιολογείται η ομοφυλοφιλία κάποιου/ας αλλά δεν απορρίπτεται το άτομο στο σύνολο του.

    Είναι λοιπόν φυσικό ένα άτομο με ομοφυλοφιλικές τάσεις να γίνεται δεκτό σε μια Ορθόδοξη Συναγωγή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως γίνεται αποδεκτή η συγκεκριμένη του τάση.

    Η ομοφυλοφιλική τάση θεωρείται από τον Ραββινικό Ιουδαϊσμό ως μεγάλη και δύσκολη δοκιμασία, και το άτομο που την έχει δεν θεωρείται αμαρτωλός αν την πολεμάει και δεν υποκύπτει σε αυτήν.

    Υπάρχουν και θρήσκοι Εβραίοι με αυτή την τάση, οι περισσότεροι των οποίων αγωνίζονται να την αποβάλλουν. Πάντως ο περισσότερος από το κανονικό (σύμφωνα με τα βασικά κριτήρια του Ιουδαϊσμού) πουριτανισμός (δεν εννοώ την σεμνότητα) οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα, όπως επίσης και η απόλυτη δικαιολογία της δυτικής κοινωνίας.

  117. Για το 114 (κ. Αβούρης)
    Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά θυμάμαι ότι πριν αρκετά χρόνια είχα διαβάσει για το περιστατικό ενός ισραηλινού συνταγματάρχη (και μάλιστα πολυπαρασημοφορημένου), ο οποίος πεθαίνοντας άφησε όλη του την περιουσία στον σύντροφό του και η κληρονομιά δεν προσβλήθηκε από κανέναν από τους συγγενείς. Βέβαια, αγνοώ, εάν είχαν κάποιου είδους νομικό δεσμό ή εάν απλά ήταν γνωστό πως ήταν μαζί, δλδ είχαν κοινωνικό δεσμό.

  118. Aarwn_Avouris said

    http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Society_&_Culture/homocase.html

    Two major cases involved homosexuality. On Jan. 10, Tel Aviv District Court, acting as an IDF appeals committee, ordered the army to recognize Adir Steiner as the common-law spouse of the late Col. Doron Maisel and to grant him benefits as an IDF widower.

    Maisel, who died of cancer in November 1991, had lived with Steiner since 1984. The two shared finances and their relationship was public knowledge. Steiner asked the army for the compensation it pays bereaved spouses and for recognition as Maisel’s spouse for memorial purposes. The army refused, saying that only heterosexual couples qualify.

    Steiner’s attorney argued that the law does not rule out common-law spouses of the same sex and that the IDF’s position was discriminatory. The committee ruled that a woman in Steiner’s position would be eligible for the benefits—as the law applies to both married and common-law spouses—and that he was being denied them merely because he is male. The committee accepted the appellant’s claim that the law applies equally to relations between members of the same sex. The IDF appealed to Jerusalem District Court, claiming that the language of the law governing IDF pensions cannot be interpreted to entitle same-sex partners.

    Steiner had filed two other petitions as well. In early February, in response to one of them—filed with the High Court of Justice in July 1996—Defense Minister Itzchak Mordechay announced that his ministry would recognize Steiner “as if he were a family member” in memorial matters. This status would allow him to attend and receive free transportation to memorial services, contribute to an entry in a memorial book, and receive a grant with which to memorialize Maisel. Steiner had argued that the benefits are given to live-in heterosexual partners and that, according to the Danilowitz precedent, homosexual partners are equally entitled to them. The Steiner decision was more far-reaching than the Danilowitz ruling, which dealt with a private contract; gay-rights activists expect the former to have ramifications for the entire public sector. In Steiner’s third suit, he sought recognition as the widower of a fallen soldier on the grounds that Maisel’s cancer was caused by exposure to the sun during his IDF service; in early 1998, Steiner was appealing a verdict in favor of the Defense Ministry.

    The other case concerned Education Minister Zevulun Hammer’s decision to scuttle the broadcast of an Educational Television program on homosexual teenagers. On the program, part of ETV’s Open Cards series, homosexual teens and the mother of a homosexual boy told their stories to a teenage audience, followed by questions and comments from the audience. It was originally slated to be aired on Oct. 10, 1996. Hammer postponed it to Nov. 21, but on Nov. 20 said he was postponing it again in order to review it personally. No new date was set. In early January Hammer’s media advisor told the Knesset Committee on the Status of Women that Hammer was delaying the program because he considered its message inappropriate for an educational medium.

    On Jan. 13, 1997, the Association for Civil Rights in Israel (ACRI), joined by the Lesbian Feminist Community and the Association for the Protection of Individual Rights of Homosexuals, Lesbians, and Bisexuals in Israel, petitioned the High Court to overturn Hammer’s decision. ACRI argued that the Education Minister has no authority to interfere with ETV programming. Furthermore, alleged the petitioners, Hammer’s decision violated freedom of expression. They asserted that one-third of teen suicides are related to homosexuality; the program was extremely important, because it shows homosexual teenagers that they are not alone and gives heterosexual teens a better understanding of their homosexual peers.

    There were two main issues: Did the program present homosexuality in a one-sided manner that encouraged teens to try it themselves? Was the program appropriate for an educational series? Hammer contended that the program was definitely one-sided. He supported his view with the opinions of experts who asserted that it lacked balance, ignored social values, and encouraged homosexual experimentation. According to these experts, the program should be made more balanced and should be moved to a non-educational television channel. The petitioners submitted the opposing opinions of other experts.

    On Sept. 21, the High Court ordered Hammer to permit the program to be aired. In his decision, Justice Ya’akov Kedmi wrote that homosexuality per se is no longer a “deviation” to be fought. As for the argument that the program did not belong on an educational television station, Kedmi wrote that “education” is a broad concept and therefore the program qualifies as educational. He agreed that it was not balanced but insisted that this flaw did not make it “anti-educational.” Although the justices ruled that Hammer could not prevent the broadcast, they said that opponents could express their opinion in a “complementary” discussion at the end of the program.

  119. Ευχαριστώ,
    άρα θυμόμουν σωστά το βαθμό του μακαρίτη αλλά δεν ήξερα την εξέλιξη του δικαστικού μαραθώνιου.

  120. Μορντεχάϊ Φριζής said

    Αγαπητέ Αμπραμπανέλ,

    Ο τίτλος του άρθρου «‘Ολα επιτρέπονται…» είναι άκρως παραπλανητικός, διότι ο Σμούελ Μποτέαχ, δεν υποστήριξε πως η ομοφυλοφιλία επιτρέπεται από την Τορά.

    Επί του άρθρου: Ναί μεν υπάρχουν και άλλες βαρειές αμαρτίες στην Τορά, όπως η ομοφυλοφιλία, αλλά αυτό δεν μειώνει την ευθύνη της αμαρτίας σε κάποιον που αμαρτάνει (σύμφωνα με τον Ιουδαϊσμό) σ’αυτή την αμαρτία, πόσο μάλλον αν ο ίδιος είναι θρησκευόμενος.

    Σίγουρα δεν πρέπει να απορρίπτεται το ομοφυλικό άτομο συνολικά, όμως με κανένα τρόπο ο Ραββινικός Ιουδαϊσμός δεν αποδέχεται μια ομοφυλοφιλική σχέση πόσο μάλλον γάμο, και δεν καταλαβαίνω πως ο Μποτέαχ ως θρήσκος Εβραίος υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

  121. Abravanel said

    To Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ αρνείται να παραχωρήσει την ισραηλινή υπηκοότητα στον μη-εβραίο σύζυγο ενός νέου εβραίου μετανάστη, παρά το γεγονός οτι προβλέπεται από τον Νόμο της Επιστροφής. Αξίζει να σημειωθεί οτι οι δυο παντρεύτηκαν στον Καναδά και ο γάμος τους αναγνωρίζεται κανονικά στο ισραηλινό κράτος αλλά η αυτόματη απόδοση υπηκοότητας απορρίφθηκε. Αναμένεται το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο που άνοιξε το 2006 αναγνωρίζοντας ως νόμιμους τους γάμους ομοφυλοφύλων, με το να εκδώσει μια απόφαση υπερ του ζευγαριού.

    http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-refuses-citizenship-for-gay-man-married-to-jewish-immigrant-1.369936

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια