Abravanel, the Blog

Jewish life and not only in Greece / Εβραϊκή ζωή και όχι μόνο στην Ελλάδα

Ενημέρωση για τον εμπρησμό στα Χανιά και η υποκρισία/ Update on the Hania arson and on hypocrisy

Posted by Abravanel, the Blog στο 24/01/2010

Ελληνικά (english translation follows below)

Οπως γνωρίζουμε 9 ημέρες πριν, το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου η Συναγωγή Ετς Χαΐμ/Δένδρο της Ζωής δέχτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 19 ημέρες μια εμπρηστική επίθεση που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της και σχεδόν το σύνολο της καλλιτεχνικής  συλλογής και ιστορικής της βιβλιοθήκης. Μετά την διεθνή διάσταση που πήρε το θέμα η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων δραστηριοποιήθηκε και σχετικά γρήγορα εξιχνίασε την υπόθεση και συνέλαβε δυο Βρετανούς και έναν Έλληνα, ενώ αναζητά και δυο Αμερικανούς – ο Ελληνας έχει ήδη ομολογήσει από ότι μαθαίνουμε. Αποτελεί μια επιτυχία της χανιώτικης Αστυνομίας και απόδειξη οτι είναι μέσα στις δυνατότητες της Αστυνομίας να συλλαμβάνονται οι ένοχοι βίαιων εγκλημάτων μίσους, ειδικά όταν γίνονται στις μικρές ελληνικές πόλεις – της αξίζουν συγχαρητήρια !

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες και δεν ξέρουμε ούτε τα ονόματα, ούτε το τι ακριβώς προκάλεσε το ξέσπασμα της πολυεθνικής συμμορίας πέρα από το ότι «δεν συμπαθούσαν τους εβραίους». Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις για την συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες και οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες και ούτε συνδέονται με επιθέσεις σε αριστερούς και μετανάστες που σημειώθηκαν πριν λίγο καιρό στην Κρήτη. Περιέργως όμως αυτή η διαπίστωση συνοδεύτηκε από αλαλαγμούς χαράς που αντήχησαν σε ανύποπτους χώρους και μια πλημμυρίδα συνωμοσιολογίας στη γενέθλια χώρα του Ορθού Λόγου.

Τι αμερικανοί πράκτορες που σκοπό έχουν την υποβάθμιση της Ελλάδας, τι οτι οι ίδιοι οι Εβραίοι ευθύνονται, τι «προβοκάτσια που υφαίνονται οι εβραίοι»… Ολα αυτά τα περίμενα από την εθνικιστική δεξιά της χώρας μας αλλά όχι από την «προοδευτική» Αριστερά, αυτή που κρατάει σφαλιστά κλειστά τα μάτια και τα αυτιά της σε όλες τις προηγούμενες επιθέσεις και ξύπνησε υποκριτικά αλλά πατριωτικά τώρα.

Ξαφνικά το θέμα έγινε οτι για τον εμπρησμό ευθύνονται αλλοδαποί και όχι ο εμπρησμός ο ίδιος ή η ανυπαρξία αντιδράσεων μετά από αυτόν – λες και δεν λέω εγώ από τότε που ξεκίνησα αυτό το ιστολόγιο οτι «…βίαιοι αντισημίτες φασίστες υπάρχουν παντού σε όλη την Ευρώπη [αλλά] η Ελλάδα δεν διαθέτει τα αντισώματα στην κοινωνία για να λειτουργήσουν ως αντίπαλο δέος». Λες και το πρόβλημα δεν είναι οτι η Αστυνομία και η χανιώτικη κοινωνία αδιαφόρησαν επιδεικτικά μετά τον πρώτο αλλά και τον δεύτερο εμπρησμό και  μόνο η Αστυνομία δραστηριοποιήθηκε και αυτό μόνο μετά που έγινε θέμα στο BBC και στο εξωτερικό. Λες και είναι η πρώτη απόπειρα εμπρησμού επειδή ο εμπρησμός της Συναγωγής της Βέροιας, οι πολλαπλοί φριχτοί βανδαλισμοί των νεκρών στα Ιωάννινα,τα γκραφίτι στην Συναγωγή του Βόλου ή η επίθεση από ακροδεξιούς και ακροαριστερούς στη Συναγωγή της Λάρισας πέρασαν απαρατήρητοι, (και μιλάω μόνο για τους τελευταίους 12 μήνες !).

Λυπάμαι αλλά ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό ; Τους ακροδεξιούς που όταν γίνεται ένα έγκλημα τους ενδιαφέρει περισσότερο η εθνικότητα του δράστη παρά το ίδιο το έγκλημα. Λαμπάδιασαν την συναγωγή των εβραίων στα Χανιά; Αδιαφορία πλην ελάχιστων εξαιρέσεων μέχρι που να αποδειχτεί οτι οι δράστες είναι 2 βρετανοί, ίσως 2 αμερικανοί και μόλις 1 έλληνας – τότε βουρ για να μιλάμε για πράκτορες και πώς οι κακοί εβραίοι μας κατηγορούν άδικα. Ανησυχία γιατί η Αστυνομία δεν έκανε τίποτα πιο πριν; Μηδέν. Ανησυχία γιατί το Κράτος αρχικά αδιαφόρησε και μετά καταδίκασε χλιαρά τον εμπρησμό ; Μηδέν. Ανησυχία γιατί η τοπική χριστιανική κοινωνία δεν αντέδρασε; Μηδέν. Ανησυχία για τις δεκάδες άλλες επιθέσεις για τον τελευταίο χρόνο ; Μηδέν, όπως άλλωστε η self righteous ηθική τους.

Το πρόβλημα είναι οτι λαμπάδιασαν μια συναγωγή στην χώρα μας και εμείς δεν κάναμε τίποτα – είναι οτι οι μεγαλύτερες εκκλησίες της Θεσσαλονίκης είναι φτιαγμένες από λεηλατημένες εβραικές ταφόπλακες και ο Μητροπολίτης της λοιδωρεί τους εβραίους – είναι οτι νεοναζιστές στυλ Κ.Πλεύρη αθωώνονται με το σκεπτικό οτι ορθώς προτρέπουν στην εξόντωση στα κρεματόρια των εβραίων – οτι σπάνε τάφους στα Ιωάννινα και αφού αυτό επαναληφθεί δεκάδες φορές η μικρή ομάδα των γιαννιώτων πολιτων που εξεγείρονται δέχονται ανηλεή πόλεμο.

Προφανώς αυτό δεν ισχύει για τις λίγες αλλά θαρραλέες φωνές που κατήγγειλαν και αυτές την απραξία της Αστυνομίας και την απουσία αντιδράσεων από το Κράτος και την τοπική κοινωνία. Που συνειδητοποιούν οτι  αυτό που «…χρειάζεται είναι παιδεία για την εμπέδωση ότι ο εβραίος Ελληνας είναι Ελληνας.Το ζητούμενο δεν είναι αν οι δράστες τυγχάνουν Ελληνες ή αλλοδαποί,προβοκάτορες ή όχι.Το ζητούμενο είναι η αντίδραση της κοινωνίας,των πολιτών ασχέτως θρησκεύματος, του Κράτους, της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το ευκταίο ήταν και είναι λ.χ. η άμεση και καθολική καταδίκη από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο, κάτι πολύ σύνηθες σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας. Η πραγματικότητα όμως,και ως Ελληνας ντρέπομαι γι΄ αυτό,είναι το εντελώς αντίθετο:εκκωφαντική σιγή τις πρώτες μέρες,με το σταγονόμετρο οι δηλώσεις τις επόμενες μέρες « . Αυτοί είναι η συνείδηση της κοινωνίας μας και αυτοί είναι στους οποίους θα προστρέξουν για άλλοθι οι απολογητές του ελληνικού φιλότιμου την επόμενη φορά που ξαναγίνει αντικείμενο επίθεση ο χώρος που προσεύχομαι, πάω σχολείο ή κηδεύομαι. Προσωπικά τους είμαι ευγνώμων.

ενδεικτικά και μόνο ενδεικτικά αναφέρω: (Πάνος Ζ., Αθανάσιος Αν. Φόρουμ Μεταναστών, Eliya, Ανταποκριτής, Πόντος και Αριστερά, Omadeon, Land and Autonomy, Ροίδη Εμμονές, Work in progress, Plagal, argos, λ:ηρ, Φιλελεύθερη Συμμαχία Κρήτης, Σύριζα Χανίων, περιούσιος, Γιάννη Κ και ΔΣΘ, το ΕΠΣΕ και το σύνολο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας) Συγκρίνεται αυτούς με τις δεκάδες αν όχι εκατοντάδες αναρτήσεις που ξεφύτρωσαν σχολιάζοντας την εθνικότητα των δραστών και οτι είναι «εβραιοναζιστική προβοκάτσια».

Για τους υπόλοιπους δεν ξέρω κατά πόσο ο/η σχολιαστής Dani συμφωνεί με το παραπάνω κείμενο αλλά εγώ συμφωνώ με  αυτό το σχόλιο και θεωρώ οτι λέει τα πράγματα πολύ καλύτερα από ότι προσπαθώ εγώ με τις φλυαρίες μου:

να σου πω την αληθεια Μπε, οχι, δε με ενδιαφερει γιατι καποιος ακροδεξιος αποφασιζει να καψει μια συναγωγη, στο βαθμο που θεωρω την αποφαση του αποτελεσμα ψυχικης αρρωστιας (γενικα εχω την εντυπωση οτι οι φασιστες δεν ειναι πολυ καλα στο κεφαλι).

αν βεβαια προεκυπτε οτι τον εμπρηστη τον βαλανε καποιοι αλλοι που εχουν θεσμικη εξουσια ή αξιωματα, ή τελος παντων δινουν στο θεμα πολιτικες προεκτασεις, τοτε σιγουρα θα με ενδιεφερε να μαθω κατι παραπανω.

στη συγκεκριμενη περιπτωση, η εθνικοτητα και μονο αυτων των τρελων ηταν αρκετη να κανει καποιους (πχ δες τη συζητηση στο tvxs) να βιαστουν να μιλησουν για πρακτορες, προβοκατσια, εξωθεν “κατασκευη” αντισημιτισμου στην ελλαδα, και αλλα τετοια κουραφεξαλα. λες και η αμερικη ή η βρεταννια δεν εχουν αντισημιτικη ακροδεξια, λες και ειναι απιθανο καποιοι ξενοι σαλεμενοι τυποι σε συνεργασια με ντοπιες ακροδεξιες συμμοριες να εκαναν κατι τετοιο μονοι τους.

μπορει οι ελληνες (ειδικα οι αριστεροι) να ειχαν στα 50s-60s-70s εμπειρια απο τη δραση πρακτορων, και να συνεχιζουν να πιστευουν οτι η ελλαδα ειναι το hotspot των ιμπεριαλιστων τζειμς μποντ. εμενα προσωπικα μου φαινεται παιδαριωδες.

ας κοιμουνται ολοι αυτοι ησυχοι, σιγονταροντας την λαιτ αντισημιτικη βερσιον συμφωνα με την οποια οι ολοι οι ισραηλινοι ειναι αιμοσταγεις δολοφονοι, και οι ελληνες εβραιοι πρακτορες της μοσαντ, αλλα οταν αυτο το πραγμα φουντωνει και εχει βιαια αποτελεσματα ας εχουν τα αρχιδια να παραμεινουν αντισημιτες. ας μη κρυβονται πισω απο τις εξαιρετικες ενεργειες μιας κοινοτητας (της ζακυνθου) αποσιωποντας τα ασυλλυπτα εγκληματα της θεσσαλονικης, και σιγουρα να μη φωναζουν οτι οι ελληνες δεν ειναι αντισημιτες και οτι αυτα ειναι στη φαντασια της wall street journal.

English

As we are all aware 9 days ago, on the night of January the 15th, the Synagogue Etz Hayim/Tree of Life was attacked for the second time within 19 days which destroyed a large part of it and almost entirely its art collection and rare books library. After the international outcry the Police Department of Hania was mobilized and fairly quickly arrested two citizens of Great Britain, a Greek and is currently searching for two US citizens; the Greek has already owned up to the arson. It is a success of the Hania Police and proof that it is within the abilities of the Greek Police to apprehend the perpetrators of violent hate crimes, especially when these happen in small greek cities – congratulations are in order !

Until this moment we have no additional information and we do not even know the names of the arrested, not even what exactly were the motivations of the multi-ethnic gang other than «they did not like Jews». Also we do not have any indications that they were part of particular and organized extreme-Right groups and neither that they are linked to the attacks on immigrant and leftists that occurred recently in Crete. Strangely this remark was followed by cries of joy in unsuspecting places and a flood of conspirationism in the land that gave birth to Logic.

We heard stories of agents acting to denigrate Greece, that the Jews themselves are to blame, of «false flags weaved by the Jews»… All these were expected by the nationalistic Right of my country but not from the «progressive» Left, those who keep their ears and eyes wide shut during the previous attacks and were hypocritically but patriotically awakened now.

Suddenly the issue was that foreigners were to blame and not the arson itself and the complete absence of reactions against it – as if myself haven’t said since this blog started that «…while violent antisemitic fascists exist everywhere, Greece does not possess the antibodies in the society to act as a counterbalance». As if the problem isn’t that the Police and the local society of Hania declined ostentatiously to react after the first and the second arson and decided to act only when it gained momentum abroad and became an issue in BBC. As if it was the first attempted arson because the arson of the Synagogue in Veria, the multiple horrible vandalisms of the dead in Ioannina, the graffiti in the Synagogue of Volos or the attack of far-Right and far-Left supporters to the Synagogue of Larisa went by unnoticed, (and I am talking about only for the last 12 months !).

I am sorry but do you know what this reminds me ? The far-Right extremists that when a crime takes place they’re more interested on the ethnicity of the perpetrator than of the crime itself. They torched the synagogue of the Jews in Hania ? Indifference until it is proven that the perpetrators are two brits, maybe two americans and one greek – then full speed ahead on secret agents and how the bad Jews attack our country. Worries because the Police did nothing before ? Zero. Worries about the local christian society did not react ? Zero. Worries for the tenths of attacks during the last year ? Zero, as their self righteous morality.

The problem is that a synagogue was torched in our country and we did nothing – it is that the biggest churches of Salonika are made from looted Jewish tombstones but its’ Metropolite is quick in denigrating Jews – it is that neonazis like K.Plevris are acquitted on the grounds that they correctly exhort the murder of Jews in the crematoria – that they break tombs in Ioannina tenths of times and when a small group of citizens react they face war.

This of course does not to the few but valiant people who decided that enough is enough, believe Greece is about inclusion and not exclusion and joined in denouncing the inaction of the Police and the absence of reactions by the State and society; that realize that «[what is needed] is education to understand that the jewish Greek is a Greek. The object is not if the perpetrators are Greeks, foreigners or provocateurs. The object is the reaction of the society,  of the citizens independently of their religion, of the State and of the Greek Church. It would and it is desirable eg the politicians to immediately and universally condemn these actions as any other terroristic act. The reality is, and as a Greek I am ashamed for it, was completely the opposite: deafening silence the first days and only a small drip of statements the following days». These people are the conscience of our society and to these people will turn as an alibi the apologists of the greek self-pride the next time becomes an object of an attack the place I go to pray, to go to school or get buried. I am personally deeply grateful to them.

As for the rest I do not know if Dani agrees with this post but I personally agree with his/her comment here which sums up things much better than my bantering:

To tell the truth, no, I do not care why a far-Rightist decides to burn a synagogue, to the degree I consider his decision a result of mental illness (I generally have the impression that fascists aren’t too well up there)

If it was found out that the arsonist was a tool of others who have institutional power or positions, or in any case  there was political speculation, then of course I would be interested to find out more.

In this particular case the ethnicity of those lunatics was enough for some (look at the discussion in tvxs) to hasten and speak of agents, provocateurs, «construction» of antisemitism from abroad in Greece, and other similar baloney.  As if America or Britain do not have an antisemitic far-Right on their own, as if it was impossible that some crazy foreigners did that on their own in cahoots with local far-Right gangs.

The Greeks (especially the leftists) may have had their 50’s-60’s-70’s experience of foreign agents activity and continue to believe that Greece is the hotspot of imperialistic James Bonds. Personally it seems childish to me.

Let them all sleep well, advancing the light antisemitic version where all israelis are blood-thirsty murderers and greek jews agents of the Mossad, but when things get wild and have violent results, let them have the balls to remain antisemites. Let them not hide behind the excellent actions of a community (Zante) keeping silent on the horrible crimes of Salonika and surely do not cry that greeks are not antisemites and all these lie in the fantasy of the Wall Street Journal.

127 Σχόλια to “Ενημέρωση για τον εμπρησμό στα Χανιά και η υποκρισία/ Update on the Hania arson and on hypocrisy”

  1. theo said

    More global anti-Semitic incidents reported in 2009 than any year since WWII
    This rise in anti-Semitism is stemming from both the political Left and Right, according to the Jewish Agency.
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1144733.html
    .

  2. Αμπραβανέλ ευχαριστούμε για την αναφορά στο ιστολόγιό μας, αλλά νομίζω ότι είναι υπερβολική, όπως και η πολύ ευγενική αναφορά σου «Προσωπικά τους είμαι ευγνώμων…» Μάλλον εμείς σου είμαστε ευγνώμονες, γιατί είδαμε πιο καθαρά μια πλευρά της νεοελληνικής ζωής που γνωρίζαμε λίγο.

    Το ζήτημα του σεβασμού της ζωής και της ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων είναι και δικό μας ζήτημα. Και οφείλουμε όλοι να πείσουμε και την υπόλοιπη κοινωνία ότι μόνο οι συνθέσεις μπορούν να δώσουν λύσεις και διεξόδους. Ότι οι πολιτικές του διαχωρισμού, της στοχοποίησης και της ρήξης οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια.

    Μ-π

  3. offshore said

    Δεν συμφωνούμε όλοι με αυτές τις πράξεις, πίστεψέ με. Νομίζω απλά πως πολλοί θεωρούν πως είναι σωστό να αντιπαθούν τους Εβραίους γιατί έτσι έχουν/ είχαμε μάθει.

  4. plagal said

    προσυπογραφω το σχολιο του Μ-π

  5. Σημερα παντως (χθες μεχρι να γραφτει το σχολιο) ηταν η εκδηλωση μνημης του Ολοκαυτωματος στη Θεσσαλονικη στον χωρο του μνημειου
    Δυστυχώς πέραν των εναπομειναντων εβραιων τηςς ΠΟΛΗς και των..επισημων ελαχιστοι οι υπολοιποι..
    Ισως εφατιγε το κρυο …

    Αλλά δεν θαπρεπε και παρά το κρυο να ειναι περισοοτεροι ;

    Χρειαζομαστε συνολικές απαντησεις ..

    Περισσοτερες δημοσιες εκδηλώσεις αντιφασιστικές ,αντιρατσιστικές, Αντι -αντισημιτικες ..

    Ο ρατσισμός οπως και ο αντισημιτισμός- το ειπα πολλές φορες και εδώ και το επαναλαμβανω- δεν ειναι εμφυτος σε κανενα λαο

    ουτε χαρακτηριζει γενικά θρησκειες ή εθνη

    – ρατσιστικά ή αντισημιτικα στοιχεια και προκαταληψεις υπάρχουν βεβαια και στην χριστιανική θρησκεια και σε αλλες

    Ομως
    ο Αντισημιτισμός ως οργανωμένη πολιτική ιδεολογια στενά συνδεδεμνεη με φασισμους

    ειναι κατι διαφορετικό

    Ειναι αυτό που συναρθρωνει τις αντισημιτικές και ραστσιτικές διαχυτες προκαταλήψεις

    και τις προσδενει στην φασιστική ιδεολογια
    και τις συνδεει με ενα »περασμα στην πραξη» που αποτελει συχνάκαι μια φαντασιακή απάντηση στην υπαρκτη δυσφορια σε συνθηκες οικονομικής κρισης

    Και φυσικά Οσο οξυνεται η κριση -οικονομική και πολιτική- αλλο τοσο ο Φασισμός θα εμφανιζει τον »Εβραιο» (οχι τους υπακρκτους εβραιους» αλλά τον στερεοτυπικο -και ανυπαρκτο »αιωνιο Εβραιο » οπως τον παρουσιαζε ο Γκαιμπελς
    ως αυτόν που κρυβεται πισω απο καθε Ελλειψη : »ιουδαιοχριστιανισμός »εβαριομπολσεβικική συνομωσια» Εβραιοσαταναδες » ο Σορος και ο Μόρος » Ο ΜΑΡΞ -εΒΡαΙΟς , Ο τΡΟΤΣΚΙ-εΒΡΑΙΟς – οΙ αΜΕΡΙΚΑΝΟΙ= ΕΒΡΑΙΟΙ , ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ=ΕΒΡΑΙΟΙ ,ο Ομπαμα Εβαριος , ο Σημιτης παλιοτερα -Εβραιος ,ο καθηγητης Ροζακης- εβραιος Ο Νοσφερατος -(μου τοπανε κιαυτό σε ενα μπλογκ -εβραιος )– ακομα ακομα και αυτοι που καινε συναγωγές απο καποιους ειναι ..εβραιοι

    ολη η παραξενα συγκολλημένη συνομωσιολογια του φασισμου ..

    Πρεπει ταχυτατα να παραξουμε αντισωματα για τον Φασισμό
    Και φυσικά το πρωτο αντισωμα ειναι η παιδεια ..Η πολιτική παιδεια .

  6. dani said

    Abravanel συμφωνώ και επαυξάνω (και κολακευομαι).
    (η) Ντάνι.

  7. Abravanel said

    Ρε νόσφυ έμφυτος είναι ο αντισημιτισμός όπως και κάθε είδους ρατσισμός σε όλες τις κοινωνίες – χριστιανούς, εβραίους, μουσουλμάνους, δωδεκαθεϊστές. Αυτό που με τρελαίνει είναι οτι η Ελλάδα του 2010 φαίνεται σε ορισμένα θέματα πιο «υστερική» από την Ελλάδα του 1910. Η Ελλάδα το 1923, θες με την βία, θες με υστεροβουλία, κατάφερε να ενσωματώσει πληθυσμούς που είτε είχαν μικρή σχέση με την Παλαιά Ελλάδα είτε δεν ήθελαν να έχουν σχέση με την Ελλάδα. Και τα κατάφερε σε τέτοιο βαθμό που 20 χρόνια μετά το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού ανταγωνίζονταν για το ποιος θα είναι πιο έλληνας.

    Εδώ μιλάμε οτι η πιο ομοιογενής χώρα της Ευρώπης δε μπορεί να ανεχθεί 5.500 ανθρώπους που έχουν βαθιά σχέση με τον τόπο αυτό, είναι σχετικά υψηλού μορφωτικού επιπέδου και σίγουρα ανεξάρτητοι οικονομικά και που θεσμικά και ατομικά έχουν, σε κομπλεξικό επίπεδο, την ψύχωση να αποδείξουν το πόσο έλληνες είναι. Δηλαδή τι χρειάζεται παραπάνω να κάνουν; Αλλά βγαίνει ο μέγας υπουργός Αμυνας (αλήθεια, γιατί δεν μετονομάζουμε σε NewSpeak και αυτό το υπουργείο;) και ξαναπετάει το παλαιστινιακό την μοναδική ημέρα που δεν θα έπρεπε να το αναφέρει. Αλλά μούγκα όταν παρευρίσκεται στον Αγιο Δημήτριο που είναι φτιαγμένος όλος από λεηλατημένες ταφόπλακες – ίσως αν μοιράζονταν στην πόλη οι κατάλογοι των 12.000 μεσεγγυούχων ίσως να παρευρίσκονταν περισσότεροι στο μνημόσυνο προσπαθώντας να δώσουν τα διαπιστευτήρια τους.

    offshore said:
    Δεν συμφωνούμε όλοι με αυτές τις πράξεις, πίστεψέ με. Νομίζω απλά πως πολλοί θεωρούν πως είναι σωστό να αντιπαθούν τους Εβραίους γιατί έτσι έχουν/ είχαμε μάθει.

    Kανείς στην θεωρία δεν συμφωνεί, ούτε οι ακροδεξιοί. Το θέμα δεν είναι οτι έκαψαν την συναγωγή ή οτι αδιαφόρησαν. Και στην Κούνεβα στην αρχή πήγαν να το κουκουλώσουν. Το θέμα είναι οτι συνέχεια συμβαίνουν πράγματα και πάντα κανείς δεν αντιδρά. Σύγκρινε τις αντιδράσεις των ελληνοαμερικανών με την τοπική κατάσταση – έστω για πολιτικούς λόγους βλέπεις οτι δεν μπαίνουν σε denial μόνο και μόνο γιατί αντιπαθούν τους εβραίους. Αυτό το ιστολόγιο θα είχε πολλά περισσότερα από αυτά τα περιστατικά αν ήταν στην Γαλλία – αυτό όμως που δεν θα χρειάζονταν να κάνει είναι να εκβιάζει μισόλογα για καταδίκες. Θέλεις να σου αποδείξω οτι είσαι η εξαίρεση; Το ξέρεις οτι το ’92 πρότεινε η κοινότητα της Θεσσαλονίκης να φυτέψει 55.000 δένδρα στην μνήμη των δολοφονηθέντων και της είπαν όχι; Οτι μόνο το ’97 δέχτηκαν να φτιάξουν ένα μνημείο και αυτό ενάντια στην θέληση του Δήμου; Κανείς δεν «θέλει» να αντιπαθεί κανέναν αλλά… Πόσοι άραγε από τους φίλους σου θα ενοχληθούν από τους εβραίους που μας πρήζουν για το Ολοκαύτωμα αν υποχρεωθεί το Αριστοτέλειο να βάλει έδρα εβραϊκών σπουδών και σημάδια εκεί που σήμερα επιζούν εβραϊκοί τάφοι; Είναι αντισημίτες; Οχι με την κλασική έννοια, προφανώς αποδοκιμάζουν τις καμένες συναγωγές και αντιπαθούν τους νεοναζιστές. Αλλά ενοχλούνται από την υπενθύμιση οτι τα κόκαλα των εβραϊκών οικογενειών είναι κάτω από τα πόδια τους και ότι ούτε ένας από αυτούς δεν έχει την παραμικρή ιδέα το πως έγινε αυτό. Η διαφορά όμως ξέρεις ποια είναι μεταξύ εσένα και αυτών; Οτι εσύ διαφωνείς ή συμφωνείς θα ενδιαφερθείς να μάθεις δυο πράγματα επιπλέον – αυτοί αρνούνται να τα δουν ακόμα και αν τα βάλεις βίαια μπροστά τους και επιθυμούν την διαιώνιση των στερεοτύπων τους.

    plagal και μ/π και εσείς η εξαίρεση είστε – θα δείτε πώς θα σας χτυπήσουν αυτές τις δηλώσεις ή θα σας κοιτάν με υποψία αν μιλήσετε για εβραίους/παλαιστινιακό/αμερικάνους (η αγία τριάδα). Το ξέρω οτι ακούγεται σαν έμμεση κολακεία αλλά έχω κάποια εμπειρία επί του θέματος. Ειδικά εσύ plagal όταν γυρίσεις θα δεις το πόσο θα σε τρομάζουν οι εγχώριοι σύντροφοι σε σχέση με τους νερόβραστους δικούς σου.

    dani σε θυμάμαι από το Π&A* – εσύ δε μετράς, είσαι έξω και άρα ήδη έχεις αλλοτριωθεί.

    * σκεφτείτε το: έχω μερικές εκατοντάδες ιστολόγια στον GReader και παρακολουθώ τις συζητήσεις πολύ καιρό πριν δημιουργηθεί το abravanel και όμως είναι τόσοι λίγοι οι σχολιαστές με ανθρώπινες απόψεις που τους θυμάμαι τους περισσότερους.

  8. owain said

    άδικα προσπαθείς κ.Αβραβανέλ,αυτή τη φορά η προπαγάνδα σου δεν έπιασε,άντε με την Δραγώνα και τον Δημητρά να κυνηγήσετε κακούς Έλληνες…

  9. Abravanel said

    Λέω ψέματα για τον Ι.Ν. του Αγ.Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη;

  10. Kapa said

    Λίγες επισημάνσεις για τον αντισημιτισμό μας:

    1. Υπήρχε και υπάρχει αντισημιτισμός στην Ελλάδα.

    Αυτός έχει τις ρίζες του:

    α) στη λανθάνουσα χριστιανική μας παράδοση (άρον άρον σταύρωσον αυτόν – κάψιμο του Ιούδα κλπ)

    β) στις εθνικές μας προκαταλήψεις της δημόσιας ιστορίας μας (π.χ. η βεβήλωση του νεκρού πατριάρχη) με τις οποίες συγκαλύπτουμε (αποσιωπούμε) τις σφαγές των Εβραίων από τους επαναστάτες του ΄21 (π.χ. στο Αγρίνιο και στην Τρίπολη), τις προπολεμικές διώξεις που υπέστη ο προπολεμικός εβραΪσμός στης Θεσσαλονίκης και το πλιάτσικο που επίσης υπέστη κατά την κατοχή με την ενθάρρυνση των κατακτητών και των συνεργατών τους.

    γ)και τέλος στην αστοιχείωτη ιστορική μας παιδεία που εξισώνει το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ (δηλαδή τη Σοά) με το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι ή στο Κούγκι ή στο Μεσολόγγι ή με τις σφαγές που υπέστησαν οι Πόντιοι.

    2. Μετά τις επανειλημμένες ήττες των Παλαιστινίων (τους οποίους υπερασπίζονταν οι σοβιετικοί και η ευρωπαϊκή αριστερά) από το κράτος του Ισραήλ, το οποιο υποστηριζόταν από την «ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ», προκλήθηκε και στην Ελλάδα ένας αντιαμερικανισμός (με ρίζες στον εμφύλιο) στο όνομα του αντι-ιμπεριαλισμού, ο οποιος αντάμωσε τον λανθάνοντα ελλαδικό αντισημιτισμό. Χαρακτηριστική είναι η ατυχέστατη φράση του Μικη Θεοδωράκη «οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού».

    3. Το ζήτημα έγινε ακόμη πιο περίπλοκο όταν η δίκαιη (κατά τη γνώμη μου) κριτική σε βάρος του βίαιου ισραηλινού στρατού (που εκτόπισε τόσες χιλιάδες Παλαιστινίους και στηρίζει τους επικοισμούς κλπ), ελλείψει επιχειρημάτων αντιμετωπίστηκε, ως… αντισημιτική συμπεριφορά.

    4. Από εδώ και πέρα μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο ανακυκλωμένων παρεξηγήσεων:

    α) Κακώς θεωρείται από μερικούς ότι η αριστερή κριτική σε βάρος του ισραηλινού κράτους (για την καταπίεση και τον εξευτελισμό και τους εκτοπισμούς κλπ κλπ κλπ) των Παλαιστινίων είναι προϊόν αντισημιτισμού. Αρκεί να θυμηθούμε ότι όλα αυτά τα καταδικάζει και η σκεπτόμενη εβραΊκή αριστερά, όχι μόνο η εντός του Ισραήλ αλλά και εκτός, όπως πχ η Βρετανική με πρωτεργάτη τον Ερικ Χόμπσμπομ.

    β) ασφαλώς υπάρχουν αρρωστημένοι αντισημίτες που εξισώνουν τις σφαγές στους καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα με το Αουσβιτς. Νομίζω όμως ότι δεν θα πρέπει κανείς να ασχολείται με τέτοιους διεστραμμένους παραλληλισμούς κι ούτε να τους χρεώνει στης σκεπτόμενη αριστερά. Από πού κι ως που η σκεπτόμενη αριστερά σχετίζεται με τις προφάσεις των νεοναζί;

    5. Σωστά συνδέσαμε την έξαρση του νεοελληνικού αντισημιτισμού (βεβηλωσεις μνημείων) με την ανερχόμενη νεοελληνική ακροδεξιά η οποία όλο και περισσότερο δείχνει τα δόντια και το δηλητήριο του φιδιού που έχει μέσα της. Εδώ όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ελληνικός εβραϊσμός υφίσταται τις… παράπλευρες συνέπειες ενός ανερχόμενου ξενοφοβικού κύματος, φτώχειας και ανεργίας που παροχετεύεται στην ακροδεξιά, η οποία ενισχυμένη πια, αυξάνει όλο περισσότερο την επιθετικότητά της κατά των μεταναστών. Οταν μάλιστα νεοναζιστικής κοπής, δεν μπορεί να ξεχάσει τους… κακούς Εβραίους των οποίων, με την πρώτη ευκαιρία, μολύνει τα μνημεία και τα νεκροταφεία.

    Συγγνώμη που το παίζω έξυπνος. Έψαξα να βρω κάτι σχετικό και δεν τα κατάφερα κι είπα να σας βαρύνω με την αμάθειά μου.

    Σας ευχαριστώ για την υπομονή και την ανοχή σας

    Συγγνώμη για τυχόν λάθη.

    Ευπρόσδεκτες όλες οι τυχόν διορθώσεις ή αντιρρήσεις σας

    Με πολλή εκτίμηση και φιλικά αισθήματα

    Κάπα

    ΥΓ. Με άλλα λόγια, κατά την ταπεινή μου γνώμη, όσο δεν αναστέλλεται η ενίσχυση της ακροδεξιάς, τόσο περισσότερο θα υποφέρουν παντοιοτρόπως οι έλληνες εβραίοι.

  11. Αγαπητέ kapa,
    α) Κακώς θεωρείται από μερικούς ότι η αριστερή κριτική σε βάρος του ισραηλινού κράτους (για την καταπίεση και τον εξευτελισμό και τους εκτοπισμούς κλπ κλπ κλπ) των Παλαιστινίων είναι προϊόν αντισημιτισμού. Αρκεί να θυμηθούμε ότι όλα αυτά τα καταδικάζει και η σκεπτόμενη εβραϊκή αριστερά, όχι μόνο η εντός του Ισραήλ αλλά και εκτός, όπως πχ η Βρετανική με πρωτεργάτη τον Ερικ Χόμπσμπομ.

    Η κριτική εναντίον του Ισραήλ θεωρείται αντισημιτική και είναι για έναν πολύ απλό λόγω. Οι επικριτές του Ισραήλ ειδικά στην Ελλάδα δεν κάνουν καμία διάκριση μεταξύ Ελληνοεβραίου και Ισραήλ.

    η ποιο απλή απόδειξη είναι από το 1975, που άρχισα να ασχολούμαι με αυτά, σε κάθε κρίση που υπάρχει στην Μέση ανατολή όλοι μα όλοι κυβέρνηση, κόμματα, μέσα, διανοούμενοι, κλπ να ζητάνε από τους Έλληνες Εβραίους να πάρουν θέση. Και φυσικά να μην ξεχνάμε τις επιθέσεις εναντίον Εβραϊκών εγκαταστάσεων την ίδια περίοδο.

    Με άλλα λόγια είτε αρέσει ή όχι η κριτική του Ισραήλ στην Ελλάδα είναι απλώς παραπέτασμα και ευκαιρία για να βγάλει ο Έλληνας τον αντισημιτισμό του.

    Και τα λέω εγώ αυτά που είμαι πολύ κριτικός απέναντι στο Ισραήλ (και στη TV, ραδιόφωνο, εφημερίδες και στο site μου) και την πολιτική του σε ότι αφορά τους Άραβες ή παλαιστίνιους όπως τους ονομάζει ο πολύς κόσμος.

    Τέλος, πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι η ομιλία του Βενιζέλου (υπουργός) εχθές στην εκδήλωση για το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Μιλούσε στην Ελλάδα, σε ελληνική πόλη (Θεσσαλονίκη) και σε ΄Έλληνες πολίτες. Τι σκατά ήθελε την αναφορά σε Παλαιστίνιους και τη διαμάχη στην ΜΑ.

    Θυμάσαι φίλε μου, να ζητάμε από τους Μουσουλμάνους της Θράκης να πάρουν θέση για τα δρώμενα στην Τουρκία ή άλλη Μουσουλμανική χώρα? μάλλον όχι.

    Γιαυτό η κριτική εναντίον του Ισραήλ είναι στην ουσία καλυπτόμενος αντισημιτισμός.

  12. X said

    ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

    ————————————————–

    Το φιάσκο του «αντισημιτισμού»

    Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

    Σοβαρότατες πολιτικές διαστάσεις με εξαιρετικά ύποπτες και σκοτεινές πτυχές έχει πάρει πλέον η υπόθεση του διπλού εμπρησμού της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά, στις 5 και στις 17 Ιανουαρίου, με την αποκάλυψη των δραστών της επαίσχυντης πράξης. Εχει προκληθεί πολιτικός και διπλωματικός σάλος καθώς έγινε γνωστό ότι οι δράστες είναι… δύο Αμερικανοί από τη «διευκόλυνση» (δηλαδή τη βάση) των ΗΠΑ στη Σούδα, δύο Βρετανοί από τη βάση του ΝΑΤΟ εκεί και ένας Ελληνας, ο οποίος έχει σχέση με την τροφοδοσία της νατοϊκής βάσης! Οπως αποδεικνύεται από τις λήψεις καμερών επιτήρησης καταστημάτων που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο με τη συναγωγή, δράστης του πρώτου εμπρησμού ήταν ο ένας από τους δύο Αμερικανούς με συνεργούς τούς υπόλοιπους τέσσερις, ενώ δράστης του δεύτερου εμπρησμού ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους δύο Βρετανούς (33 ετών, ενώ ο δεύτερος είναι 23) με τους υπόλοιπους να φυλάνε τσίλιες!

    Οι δύο Αμερικανοί φυγαδεύτηκαν αμέσως στο εσωτερικό της βάσης τους και ενδεχομένως να έχουν ήδη μεταφερθεί εκτός Ελλάδας, ενώ κλιμάκιο της αμερικανικής πρεσβείας έσπευσε αμέσως στα Χανιά για να κουκουλώσει την υπόθεση και να υποβαθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αναφορά στους Αμερικανούς δράστες από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι Αμερικανοί απαιτούν για τον σκοπό αυτόν τη συνεργασία της ελληνικής αστυνομίας, στην οποία άλλωστε οι υπεύθυνοι της αμερικανικής βάσης αρνήθηκαν να δώσουν τα ονόματα των δραστών. Εννοείται ότι η τοπική ΕΛ.ΑΣ. έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και το θέμα χειρίζεται απευθείας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης λόγω του εκρηκτικού πολιτικού χαρακτήρα του θέματος.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους δύο Βρετανούς. Οι αρχικές πληροφορίες τούς φέρουν ως εκπαιδευτές της ειδικής μονάδας Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ, αλλά τα τελευταία 24ωρα καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστούν ως… εργαζόμενοι σε μπαρ (!) ώστε να υποβαθμιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επικίνδυνες για το Λονδίνο πολιτικές διατάσεις του θέματος και φυσικά οι δικαιολογημένες αντίστοιχες υποψίες.

    Το πιο διασκεδαστικό είναι ότι στην αναγνώριση των δραστών έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όπως μεταδίδεται από τα Χανιά, το κλιμάκιο της… ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ που βρίσκεται μόνιμα στην Κρήτη, το οποίο «εισέβαλε» στα γραφεία της ΕΛΑΣ στα Χανιά και απαίτησε από τους Ελληνες αστυνομικούς να μαζέψουν το οπτικό υλικό από όλες τις κάμερες των καταστημάτων, βάσει του οποίου όντως αποκαλύφθηκαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δράστες, μαζί με τον Ελληνα «τσιλιαδόρο» συνεργάτη τους. Προφανώς τώρα οι Ισραηλινοί πράκτορες θα τραβούν τα μαλλιά τους!

    Η αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών κατεξευτέλισε παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση προς τους Αμερικανούς πολίτες προειδοποιώντας τους για τον αντισημιτισμό των… Ελλήνων! Τι έχει άραγε η Ουάσιγκτον να πει τώρα που όλοι γνωρίζουν ότι δύο Αμερικανοί και όχι Ελληνες πολίτες συμμετείχαν στους εμπρησμούς, με τον έναν μάλιστα εξ αυτών να είναι και ο εμπρηστής την πρώτη φορά;

    Παρόμοιο διασυρμό υπέστη και η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», η οποία την Πέμπτη δημοσίευσε ημισέλιδο κατάπτυστο άρθρο με τίτλο «Η ντροπή της σύγχρονης Ελλάδας», για να καταγγείλει τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό των Ελλήνων. «Η Ελλάδα υποφέρει από έλλειψη ηθικής, θρησκευτικής και κοινωνικής ηγεσίας, που να καταγγέλλει την αισχύνη του αντισημιτισμού» έγραφε λάβρη η αμερικανική εφημερίδα, επαινώντας παράλληλα την «αξιοθαύμαστη εξαίρεση του πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη»!

    Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι η αμερικανική εφημερίδα ορίζει ως δήθεν αντισημιτισμό… «τη συνηθισμένη τώρα σύγκριση του Ισραήλ με τους ναζί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης»! Αποδεικνύεται έτσι ότι όλος αυτός ο θόρυβος αποσκοπεί συν τοις άλλοις στο να πιέσει τα ελληνικά ΜΜΕ να σιωπούν μπροστά στα εγκλήματα που διαπράττουν τα αιμοσταγή στρατεύματα του Ισραήλ σε βάρος αμάχων Παλαιστινίων. Μάταιος ο κόπος των Αμερικανών. Δεν θα το καταφέρουν.

    ΥΠΟΨΙΕΣ
    Προβοκάτσια ξένων υπηρεσιών;

    Η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ των δραστών εγείρει ένα κρίσιμο πολιτικό ερώτημα: οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί από τις βάσεις πυρπόλησαν δύο φορές τη συναγωγή λόγω προσωπικής πολιτικής εμπάθειας εναντίον των Εβραίων ή έδρασαν κατόπιν εντολών μυστικών υπηρεσιών των χωρών τους; Εχουμε να κάνουμε δηλαδή με τυχαίες πράξεις αντισημιτικού κρετινισμού τεσσάρων ανεγκέφαλων Αμερικανών και Βρετανών ή με πολιτική προβοκάτσια ξένων πρακτόρων με στόχο τη δυσφήμηση της Ελλάδας στον εβραϊκό κόσμο που κατέχει κορυφαίες θέσεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, σε μια φάση που η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και επομένως έχει ανάγκη τις ξένες τράπεζες;

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826

  13. dani said

    Αγαπητέ Ζαν, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω.

    Καταρχήν δεν νιώθω άνετα με γενικεύσεις του στυλ «η κριτική του Ισραήλ στην Ελλάδα είναι απλώς παραπέτασμα και ευκαιρία για να βγάλει ο Έλληνας τον αντισημιτισμό του». Μπορεί αυτό που λες να ισχύει 99 στις 100 φορές, αλλά τη μια φορά που δεν ισχύει δεν είναι σωστό να την τσουβαλιάζεις με τις υπόλοιπες. Πραγματικά πιστεύω οτι υπάρχουν και έλληνες που δεν είναι αντισημίτες, αλλά διαφωνούν με την πολιτική του Ισραήλ για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Δεύτερο, δεν θεωρώ δεδομένο οτι όλοι όσοι είμαστε πολίτες αυτής της χώρας υποχρεούμεθα να αισθανόμαστε οτιδήποτε. Εγώ πχ μπορεί να νιώθω οτι το ποντιακό κομμάτι της ταυτότητάς μου υπερισχύει του νεοελληνικού και να νιώθω τις φουστανέλες και τα τσάμικα ξένα προς τη δικιά μου κληρονομιά, χωρίς αυτό να με κάνει πολίτη δεύτερης κατηγορίας, και χωρίς να πρέπει να αποδείξω σε κανέναν την «ελληνικότητά» μου.

    Καταλαβαίνω οτι στην περίπτωση που διαλέγεις να αυτοπροσδιοριστείς ως Έλληνας Εβραίος πρέπει να είναι τρομακτικά εκνευριστικό να μη σε πιστεύουν. Το πρόβλημα αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα μόνο των Ελλήνων Εβραίων.

    Τους μουσουλμάνους της Θράκης που αναφέρεις η πλειοψηφία των ορθοδόξων τους θεωρεί στην καλύτερη περίπτωση υποχείρια του Τούρκικου προξενίου, και στη χειρότερη περίπτωση πράκτορες της ΜΙΤ έτοιμους να πάρουν τα όπλα και να πάνε με τους Τούρκους σε ενδεχόμενο πόλεμο. Η μόνη περίπτωση που δεν δεχόμαστε την τούρκικη τους ταυτότητα, είναι οταν οι ίδιοι οι καημένοι δηλώνουν Τούρκοι!!!

    Όσο για τους καθολικούς, θα σου μεταφέρω επι λέξει ατάκα ορθόδοξου ταξιτζή στη Σύρο: «αυτοί δεν είναι Έλληνες, είναι παπικοί!»

    Δε νομίζω οτι χρειάζεται να πω τίποτα για τους μάρτυρες του ιεχωβά.

    Με άλλα λόγια, η αντιμετώπιση των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ελλάδα είναι το λιγότερο σχιζοφρενική, και πηγάζει από το βασικό αξίωμα της κατασκευής του νέου Ελληνικού κράτους: «ορθόδοξος=ελληνας, μη ορθόδοξος=ξένος».

    Οι πολιτικοί όπως ο Βενιζέλος, για ψηφοθηρικούς λόγους θα ευθυγραμμίζονται με αυτό το αξίωμα, όσο αυτό κυριαρχεί στην Έλλάδα. Οι ρίζες του είναι πολύ βαθειές, και βλέπεις οτι σε κάθε προσπάθεια επαναπροσδιορισμού ή έστω συζήτησης του ορισμού της ελληνικότητας (πχ τώρα με το μεταναστευτικό) η θρησκεία δυστυχώς καταλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο.

  14. Βαγγέλης Δ. Καργούδης said

    Θα με κάλυπτε απόλυτα η τελευταία (και όχι μόνο)παράγραφος του κ. Κοέν, «Γι’ αυτό η κριτική……αντισημιτισμός», αν υπήρχε η προσθήκη «τις περισσότερες φορές».
    Θα σας έλεγα μάλιστα, ότι η «κριτική» αυτή, δεν είναι τυχαίο πως ΔΕΝ είχε την ίδια ένταση & έκταση, όταν τους (συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς)αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους, εκπροσωπούσε η κοσμική & πιο πολύ αριστερού προσανατολισμού Φατάχ. Αντίθετα, γιγαντώθηκε και απόκτησε (αλίμονο)χαρακτηριστικά πανελλαδικής σχεδόν συναίνεσης, όταν «βγήκε μπροστά» η φονταμενταλιστική εκπροσώπηση του αγώνα τους από Χαμάς & λοιπούς.(Και βέβαια, απόκτησε και άλλα χαρακτηριστικά, και γενικεύτηκε πιο πολύ επί δικαίων & αδίκων, η Τρομοκρατία).
    Πρέπει όμως κύριοι να παραδεχτείτε, πως το απείρως θλιβερώτερο, (και ιστορικά μεγαλύτερης σημασίας)είναι, πως η συνεχής πλέον διολίσθηση του Ισραήλ προς τα Δεξιά (προσοχή! ντουβάρι!), αρχίζει πια να κάνει το κράτος του, να μοιάζει με το αντίπαλό του θρησκευόμενο «Τέρας»!(Η γνωστή θεωρία για συγκλίσεις & τάσεις ομοίωσης των μακροχρόνιων, θανάσιμων αντιπάλων)!
    Εμείς τουλάχιστο, που αγαπήσαμε, και θαυμάσαμε, και πιστέψαμε τόσο πολύ, το εργατικό κράτος των κιμπούτς, με εργαζόμενους πανεπιστημιακούς που συνέρρεαν (48 – 70)απ’ όλο τον κόσμο, του Μπεν Γκουριόν, της Γκόλντα, των Νταγιάν(πατέρα & κόρης),του Περέζ, του προδοτικά δολοφονημένου Ράμπιν, και τόσων άλλων, παρακολουθούμε αποσβολωμένοι, με άφατη πίκρα, την μεταμόρφωση, αυτού που πιστέψαμε (και υπερασπίζοντάς το, πολλές φορές, γίναμε γραφικά μειοψηφικοί στην πατρίδα, αλλά και στους ιδεολογικούς & πολιτικούς του χώρους ο καθένας)γιατί κατάφερνε (εκτός των άλλων) και να διατηρεί τους δημοκρατικούς & κοινοβουλευτικούς του θεσμούς, χωρίς την παραμικρή έκπτωση, σε συνθήκες πολυετούς πολέμου & εχθρικής περικύκλωσης, σε ένα «σαν τα άλλα κράτος της Μ. Ανατολής», και μάλιστα με διαρκώς εντεινόμενους τους ήδη σαφέστατους φονταμενταλιστικούς θρησκευτικούς (που δυστυχώς, «καταπίνουν» και τους εθνικούς)προσανατολισμούς του. (πρβλ. η διεθνή εκπροσώπηση του Ισραήλ, η εικόνα του δηλαδή που «προσφέρει» στους Άλλους, παρακολουθούμε άναυδοι να ανατίθεται σε χέρια και πλάτες που ΔΕΝ θα ήθελα καθόλου να χαρακτηρίσω).
    Και μην μου μιλήσει κανείς, παρακαλώ, για νοσταλγίες και παρελθοντολαγνίες! Γιατί την κριτική αυτήν, και πολύ εντονώτερα, (και πιο απελπισμένα)την κάνουν και πολλοί πλέον, ισραηλινοί & Εβραίοι διανοούμενοι,(αυτοί τουλάχιστο, το δικαιούνται περισσότερο, ως εκ της προσφοράς τους). Τους οποίους, ευτυχώς, εξακολουθούμε να θαυμάζουμε και να αγαπάμε. Σαν τον τραγικό & περήφανο πατέρα, που έχασε τον νεαρό του βλαστό,όταν εξερράγη το άρμα που διοικούσε, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος» στην τελευταία, στρατιωτικά άτυχη, επιχείρηση στον Λίβανο!

  15. theo said

    @ Abra. Μικρή διόρθωση.
    «δέχτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 10 ημέρες (όχι 19 ημέρες) μια εμπρηστική επίθεση».
    Αυτό που βλέπουμε είναι μια ασυμμετρία. Στο εξωτερικό έγινε μεγάλο θέμα ενώ στο εσωτερικό είχαμε μικρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του κράτους αλλά και των ΜΜΕ. Η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων εξιχνίασε την υπόθεση και συνέλαβε δυο Βρετανούς και έναν Έλληνα, ενώ αναζητά και δυο Αμερικανούς
    Όμως δεν έχουμε στοιχεία για τους πέντε, ονόματα φωτογραφίες κλπ.
    Τι νέα υπάρχουν από την δίωξη για κακούργημα των συλληφθέντων?
    Στο εσωτερικό είχαμε διαμαρτυρίες μέχρι τον Κ. Παπούλια, ισχνές προς την κυβέρνηση, και καθόλου προς τον πρωθυπουργό. Γιατί?
    Ο ΓΑΠ εκτός από πρωθυπουργός είναι και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Υπουργός Εξωτερικών.
    Israel on Tuesday (19/1) filed an official complaint with Greece over the torching of an ancient synagogue in Crete earlier this week. Αλλά και το State Department έκανε σχετικές δηλώσεις.
    Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών ποιά ήταν? Καμία ?
    Υ.Γ.
    Απορία. Και στην πιο μικρή Αφρικανική χώρα υπάρχει ένας Πρωθυπουργός και ένας
    Υπουργός Εξωτερικών. Εδώ γιατί ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι και
    Υπουργός Εξωτερικών? Τέτοιος συγκεντρωτισμός? Δεν εμπιστεύεται το Υπ. Εξ.
    ούτε σε ένα από τα 11 εκατομ. κατοίκους? ούτε σε ένα από το κόμμα του?

  16. Αγαπητοί Dany και Βαγγέλη,

    Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι το σημερινό Ισραήλ δεν είναι αυτό που γνώρισα και αγάπησα πριν 40-50 χρόνια όταν μεγάλωνα στο απόλυτο κοινωνικό σύστημα του κιμπούτς όπου όλοι εργάζονταν σύμφωνα με τις δυνατότητες του και αμείβονταν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

    Θα συμφωνήσω επίσης πως το σημερινό Ισραήλ έχει ξεφύγει από αυτό που ήθελε να φτιάξει όταν δημιουργήθηκε.

    Αλλά επαναλαμβάνω ότι η κριτική του Ισραήλ δεν πρέπει να επηρεάζει τους Έλληνες Εβραίους. Και εκεί είναι το δικό μου point. Ακούσατε να καίνε κανένα τζαμί στη Θράκη? Ακούσατε να βεβηλώνουν κάποιο μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Θράκη/

    Όσον αφορά την κριτική στο Ισραήλ, κάτι ύποπτο συμβαίνει όταν κανένα άλλο κράτος που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα δεν κατακρίνεται. Αλλά αυτό ευχαρίστως να το συζητήσουμε σε άλλο post ή ακόμα και με ένα καφέ.

  17. Abravanel said

    Κάπα το σχόλιο σου ήταν πολύ ωραίο και συμφωνώ με όλα μαζί σου με μια μικρή τροποποίηση: το 4α είναι μερικές φορές αντισημιτισμός αν και πάρα πολλές, υπερβολικά πολλές φορές έχουμε το 3, (μοιάζει σαν να μιλάω στον ΑξΥπ σε κώδικα). Η Ελλάδα όμως είναι μια υπέροχη χώρα και είναι εξαιρετικά εύκολα να καταλάβεις πότε είναι αντισημιτισμός και πότε δεν είναι χωρίς καν να χρειαστεί να ιδρώσουμε, ακριβώς γιατί η «Αριστερά» είναι άνθρωποι και έχουν γεννηθεί με αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και δεν ξέρουν τι είναι αντισημιτισμός και δεν «μαζεύονται». Αρα συμφωνώ μαζί σου οτι πράγματι αυτό συμβαίνει αλλά πιστεύω οτι θα σε απογοητεύσουν οικτρά τα κίνητρα των εγχώριων συντρόφων, πχ κοίτα τις αντιδράσεις στο indymedia στο οτι παλαιστίνιοι ομοφυλόφιλοι αναγκάζονταν να αναζητούν πολιτικό άσυλο στο Ισραήλ. Δυστυχώς η «σκεπτόμενη Αριστερά» είναι μια Ιδέα του Πλάτωνα, μια ιδεατή κατάσταση που όμως αποδεικνύεται οτι υπάρχει μέσα στις επιθυμίες μας – ξέρει ο plagal που έφαγε άδικα το ξέσπασμα μου ενάντια στον ΣυΡιζΑ με τις ιστορίες οτι αρνήθηκε κατηγορηματικά να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος ή την στήριξη στον Πλεύρη. Δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω και θα παρακαλέσω να μην το κάνουμε μια αρένα του μεσανατολικού – πάντως προσωπικά απογοητεύομαι σχεδόν πάντα από την αναφορά στο Ολοκαύτωμα, από εγχώριους και αλλοδαπούς πολιτικούς, γιατί σχεδόν πάντα γίνεται σε άσχετες στιγμές που υποβιβάζουν την σημασία του.

    Οπως βλέπεις συμφωνούμε στην διαπίστωση οτι δεν είναι ο αντισημιτισμός που έχει χειροτερέψει αλλά η κοινωνία που έχει εκτραχυνθεί. Θα άξιζε μια ξεχωριστή συζήτηση όμως το γιατί οι χειρότερες στιγμές του Ελληνικού Εβραϊσμού σημειώθηκαν επί Ελ.Βενιζέλου και επί Αν.Παπανδρέου, πολιτικών στην θεωρία «προοδευτικών» και μάλιστα από οπαδούς τους.

  18. Abravanel said

    Κύριε Καργούδη χαίρομαι για τα δημοκρατικά σας αντανακλαστικά, συμφωνώ μαζί σας στην προβληματική στροφή των ισραηλινών ψηφοφόρων προς τα δεξιά και προς λύσεις που είναι αδικαιολόγητες – είμαι σίγουρος οτι την ίδια και χειρότερη άποψη έχετε για τους χριστιανούς σαλονικιούς συμπολίτες σας και, από την στιγμή που δυστυχώς ούτε εσείς και ούτε εγώ διαθέτουμε κάποιο μέσο να επηρεάσουμε την πολιτική στην Μέση Ανατολή, δραστηριοποιήστε στην ανάδειξη της συμμετοχής εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού της χριστιανικής Θεσσαλονίκης στην λεηλασία και εξαφάνιση της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη. Ενα έγκλημα που συνεχίζεται και σήμερα.

    Theo η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν αδιαφορία μετά τον πρώτο και δεύτερο εμπρησμό – απλά δεν απάντησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες του ΚΙΣ. Οταν το θέμα ξέφυγε από τα ελληνικά σύνορα και ήδη οι ελληνοαμερικανοί είχαν ενεργοποιηθεί άμεσα συνέχισαν να αδιαφορούν ελπίζοντας οτι θα «πεθάνει». Η δραστηριοποίηση ξεκίνησε μόνο όταν ενεργοποιήθηκαν οι παγκόσμιες εβραικές οργανώσεις και πλεον είχαν κυκλοφορήσει οι φωτογραφίες στους ακαδημαϊκούς κύκλους λόγω τους αυξημένου κύρους που απολαμβάνει η Ετς Χαΐμ λόγω της παρουσίας του εξαιρετικά γνωστού κ.Σταυρουλάκη. Τότε μόνο ήρθαν οι χλιαρές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και η σκανδαλωδώς χλιαρή ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τότε και μόνο τότε επιτέλους απάντησε η κυβέρνηση στο ΚΙΣ και «δώθηκε διαταγή» να πιαστούν πάση θυσία – είναι ειλικρινά αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα κατάφεραν να τους συλλάβουν και δεν μιλώ ειρωνικά οτι δίνω συγχαρητήρια στην Αστυνομία των Χανίων.

  19. sarant said

    Ενώ συμφωνώ με αρκετά που γράφει ο Ζαν Κοέν, δεν θα δεχτώ την τελευταία πρόταση:
    «Γιαυτό η κριτική εναντίον του Ισραήλ είναι στην ουσία καλυπτόμενος αντισημιτισμός» διότι οδηγεί στην απονομιμοποίηση της κριτικής κατά του Ισραήλ. Θα έλεγα ότι
    «Παρόλο που η κριτική εναντίον του Ισραήλ είναι σε κάποιες περιπτώσεις καλυπτόμενος αντισημιτισμός, οι σκεπτόμενοι και καλόπιστοι πολίτες μπορούν να διακρίνουν πότε πρόκειται γι’ αυτό και πότε πρόκειται για απολύτως θεμιτή, ή και επιβεβλημένη, κριτική».

  20. theo said

    Κάτι γίνεται…
    Σε συνέχεια του από 22-01-2010 εκδοθέντος Δελτίου Τύπου από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, γνωρίζεται ότι σήμερα, 25-01-2010 και περί ώρα 08.05΄στα Χανιά, συνελήφθη από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων ο ένας (1) εκ των δύο (2) αναζητηθέντων αλλοδαπών, υπήκοος Η.Π.Α., ως δράστης του εμπρησμού της Εβραϊκής Συναγωγής την 05-01-2010.
    Ο προαναφερόμενος δράστης διέμενε σε ξενοδοχείο της πόλης των Χανίων και εισήλθε προ τριμήνου στην Ελλάδα για να διδάξει την Αγγλική Γλώσσα. Επιπρόσθετα, ο μη συλληφθείς, επίσης υπήκοος Η.Π.Α., είχε εισέλθει προ μηνός στην Ελλάδα για τον ίδιο ως άνω σκοπό.

    Οι δύο Βρετανοί και ο Έλληνας θα απολογηθούν το πρωί της Τρίτης, ενώ ο Αμερικανός πήρε 48ωρη προθεσμία και θα απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης.
    Σύμφωνα με την ομολογία του 24χρονου Έλληνα, και οι πέντε συμμετείχαν στην πρώτο εμπρησμό της συναγωγής στις 5 Ιανουαρίου, ενώ στον δεύτερο εμπρησμό συμμετείχαν μόνο οι δύο Βρετανοί και ο Έλληνας, ενώ ως «εγκέφαλος» φέρεται ο 33χρονος Βρετανός.

  21. A. Ioannou said

    Να συμπληρώσω: Όταν γίνεται συζήτηση γιά βεβήλωση Εβραϊκών μνημείων και τάφων και γιά πυρπόληση Εβραϊκών χώρων προσευχής και λατρείας, οποιαδήποτε αναφορά στην πολιτική μιάς ξένης χώρας (π.χ. Ισραήλ) ή σε διαμάχες έξω από τον Ελληνικό χώρο είναι καλυπτόμενος αντισημιτισμός.

  22. Το ξέρεις οτι το ‘92 πρότεινε η κοινότητα της Θεσσαλονίκης να φυτέψει 55.000 δένδρα στην μνήμη των δολοφονηθέντων και της είπαν όχι; »

    ε καλά τωρα ..Περαν τους απιστευτα εντονου αντισημιτισμου της καραδεξιας που κυβρερνα την πολη απο τον καιρό του ΚΟΥβΕΛΑΑΑΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ της πολλης στο δικτυο των μαρτρικων πολεων -ενώ αυτη η ενταξη θα ειχε συν τοις αλλοις και πασιφανή πλεονοκτηματα –

    Μιλάς για μια Παραταξη που κυβερνά την πολη που εχει Τοση σχεση με τα δεντρα

    οση ο Καρμανλαρας με την σεμνοτητα και Ταπεινοτητα

  23. theo said

    Αντισημιτισμός υπάρχει Δεξιά και Αριστερά.
    Μην αγιοποιούμε την Αριστερά. Ένα μικρό παράδειγμα για το τι τράβηξε ο Sharansky στις φυλακές Lefortovo της KGB.
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1028390.html
    .

  24. david said

    Ο τόνος και το ύφος των κειμένων εκφράζουν την παραδοσιακή εβραϊκή θεολογία:
    Οι γκογίμ είναι «ακάθαρτοι» εξ ορισμού, και μόνο μέσω της απόλυτης υποστήριξης προς τον περιούσιο λαό μπορεί μερικώς να εξαγνίζονται – ακόμη κι αν αυτό απαιτεί να απολογούνται για έγκλημα που άλλοι διέπραξαν.
    Χαρακτηριστικό είναι και το παραδοσιακό double standard αυτής της θεολογίας, την οποία βέβαια βιωματικά εκφράζουν και οι μη θρησκευόμενοι εβραίοι:
    Κριτική της «εθνικής» κοινωνίας επιβάλλεται, ακόμα και σε σημείο εξευτελισμού της, κριτική του περιούσιου λαού όμως δεν είναι θεμιτή, για την ακρίβεια είναι επικίνδυνη.

    Κάποιος που υποτίθεται ότι κόπτεται για ανθρώπινα δικαιώματα, αν πράγματι τον ενδιέφεραν, θα έπρεπε να αφιερώνει 5πλάσιο χώρο για ό,τι γίνεται στο Ισραήλ, σε σύγκριση με την Ελλάδα.
    Η λογική του ότι «εγώ είμαι στην Ελλάδα, άρα δε με αφορά» είναι για αφελείς ή κουτοπόνηρους: οι πιο δριμείς επικριτές του Ισραήλ είναι εβραίοι άλλων χωρών που ούτε αυτοί ζουν στο Ισραήλ, ωστόσο αισθάνονται την υποχρέωση όπως μιλούν για την κοινωνία όπου διαμένουν, να μιλήσουν και για ό,τι συμβαίνει εκεί. Αυτό άλλωστε είναι αυτοκριτική, αλλά κάποιοι άλλοι προφανώς έχουν συνηθίσει μόνο στην ετερο-κριτική.

    Εδώ η μόνη αναφορά που γίνεται στο Ισραήλ όχι απλώς δεν είναι επικριτική, είναι φανερά υποστηρικτική: πώς οι κακοί «αντισημίτες» το κατηγορούν χωρίς λόγο και πώς «ο αντισιωνισμός είναι καλυμμένος αντισημιτισμός» (!) -αυτά που λέει το δεξιό Λικούντ δηλαδή. Με άλλα λόγια:

    Εμείς μπορούμε να ρίχνουμε τη χολή μας για την Ελλάδα με την α’ ή β’ αφορμή και να μην κρύβουμε και τη χαρά μας όταν (βοηθούμε στο να) διασύρεται διεθνώς, αλλά η κριτική στο Ισραήλ -και γενικότερα, σε «εμάς»- είναι εκτός ορίων του παιχνιδιού.
    Εμείς μπορούμε έτσι να εκφράζουμε τον εθνοκεντρισμό μας και να μας ενδιαφέρει μόνο «η εβραϊκή ζωή στην Ελλάδα και αλλαχού», αλλά εσείς δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο. Εσείς οφείλετε να αυτομαστιγώνεστε και να μην ξεφεύγετε κι απ’το θέμα, που βέβαια πάντα αφορά την αυτοτιμωρία σας και το ποιος θα μας ζητήσει την καλύτερη συγγνώμη.

  25. Kapa said

    Αγαπητοί φίλοι,

    Μίλησα για σκεπτόμενη, δηλαδή για τη διανούμενη αριστερά που εκπροσωπούν λόγου χάρη οι Δημήτης Τσάτσος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Άγγελος Ελεφάνης, Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος, Χάγκεν Φλάισερ, Άλκης Αγγέλου, Γιώργος Μαργαρίτης και εκατοντάδες άλλοι, δίπλα στους οποίους επίσης επάξια στέκονται και οι φιλελεύθεροι διανοούμενοι σαν τους Δημήτρη Δημητράκο, Πασχάλη Κιτρομηλίδης Θάνο Βερέμη και σε ένα άλλο επίπεδο οι Γ. Τσάκαλος, ο Θανάσης Τριαρίδης και πάνω από ολους ο Νίκος Δήμου.

    Όλοι αυτοί οι έλληνες διανοούμενοι, και τόσοι άλλοι, ξέρουν πολύ καλά τι λένε, όταν ανοίγουν το στόμα τους είτε για θίξουν το Ολοκαύτωμα, είτε για να πάρουν θέση για το Μεσανατολικό και φυσικά ούτε συμψηφίζουν ούτε συγχέουν το ένα με το άλλο. Γι΄ αυτό, ειλικρινά το λέω, είναι κρίμα να τους καταλογίζεται αντισημιτισμός – κάτι που αδικεί νομίζω τους επικριτές τους.

    Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει και η διανούμενη Ελλάδα η οποία λογοδοτεί στη συνείδησή της, η οποία αντιστέκεται σε καθέ είδους -ισμό και δεν χαρίζεται σε κανεναν απολύτως.

    Με ειλικρινή εκτίμηση

    Κάπα

  26. Kapa said

    συγγνώμη, διανοούμενη, ήθελα να πω

  27. Έπεσα σήμερα πάνω σ’ ένα απόσπασμα ενός περιηγητή του 1632 στην Ανατολή, όπου περιγράφει τις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες που συνάντησε εκεί. Στο «Ταξίδι στο Λεβάντε», ο λάτρης των Οθωμανών (που τους αποκαλεί Τούρκους, εννοώντας όμως τους οθωμανούς μουσουλμάνους) Henry Blout γράφει ότι καθήκον του ήταν:

    «…να εξοικειωθώ σε κάποιον βαθμό με τις άλλες ομάδες που ζουν υπό την εξουσία των Τούρκων: τους Γραικούς, τους Αρμένιους, τους Φράγκους και τους Αθίγγανους αλλά ιδιατέρως τους Ιουδαίους, μία φυλή τόσο αντίθετη με τις υπόλοιπες, στη φύση της και στους θεσμούς της, που σα να θέλει να ξεχωρίσει ως μοναδική από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, παραμένει πεισματώδης, αξιοκαταφρόνητη και διάσημη.» («A voyage into the Levant…», Λονδίνο, Andrew Crooke, 1636)

    Μ-π

  28. Abravanel said

    Ο καθένας με τα στερεότυπα του – διάβασε και αυτό:
    ‘Trust a snake before a Jew and a Jew
    before a Greek, but don’t trust an Armenian.’

    Ποιος είναι ο κύριος; Μα ο George Orwell φυσικά !

  29. espοir said

    Και ορθόδοξη εκκλησία να καίγανε, πάλι κανείς δε θα έδινε σημασία. Κάθε μήνα τις ανοίγουν και τις κλέβουν και δεν περνάει ούτε στα μονόστηλα των εφημερίδων.
    Απλά, δε μας προκαλεί καμία εντύπωση. Ούτε βιβλιοθήκη αν ήταν θα μας προκαλούσε, ίσως ούτε και μουσείο. Έχουμε μια γενική απάθεια.

  30. Λες και το πρόβλημα δεν είναι οτι η Αστυνομία και η χανιώτικη κοινωνία αδιαφόρησαν επιδεικτικά μετά τον πρώτο αλλά και τον δεύτερο εμπρησμό και μόνο η Αστυνομία δραστηριοποιήθηκε και αυτό μόνο μετά που έγινε θέμα στο BBC και στο εξωτερικό.

    Μακάρι εδώ να αδικείς την ΕΛΑΣ, και η τελευταία να έχει κινηθεί επαγγελματικά και αθόρυβα από την πρώτη στιγμή. Χλωμό το κόβω, αλλά αν ισχύει δεν θα περιμένω και να ανακοινωθεί.

  31. theo said

    The Shame of Modern Greece
    Ο Andrew Apostolou σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal καταλήγει.

    …Με τη θαυμαστή εξαίρεση του πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη που καταδίκασε σθεναρά τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Συναγωγή στην Κρήτη – αντέδρασαν στα τελευταία γεγονότα σαν να βρίσκονται σε λήθαργο.

    Μόνο ο Μητσοτάκης ενάντια στον αντισημιτισμό!!!

  32. theo said

    οι Έλληνες πολιτικοί …

  33. Abravanel said

    Νομίζω οτι άλλο βάρος έχει να καις μια συναγωγή στην Ελλάδα, μια εκκλησία στην Αίγυπτο ή ένα τζαμί στην Γαλλία σε σχέση με τον εμπρησμό συναγωγής στο Ισραήλ, τζαμιού στην Τουρκία και εκκλησίας στην Ελλάδα.

    Μια ένδειξη για το τι σημαίνει καλές σχέσεις είναι η περίπτωση του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου.H ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη καταστράφηκε εντελώς από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Σε μια ένδειξη συμπαράστασης στους «συμπατριώτες», (όπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε), μας στις ΗΠΑ η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης προσέφερε 3.000 δολάρια στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ οι εβραίοι συμπατριώτες τους προσέφεραν μέσω του American Jewish Counsil άλλα 10.000 (πηγή: Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και Αρχιεπισκοπή Αμερικής). Προφανώς και δεν έγινε για την καλή τους την καρδιά αλλά γιατί αυτό επιτάσσει ο ρόλος τους και η στάση που θέλουν να κρατούν – κάτι που αδυνατεί να συνειδητοποιήσουν εγχώριοι θεσμικοί παράγοντες και να πράξουν ανάλογα.

  34. Abravanel said

    Η ΕΛΑΣ κινήθηκε επαγγελματικά και αθόρυβα την στιγμή που της δόθηκε εντολή να εξιχνιάσει το έγκλημα πάση θυσία – τα συγχαρητήρια που έδωσα δεν ήταν ειρωνικά. Ξέρεις πώς μπορείς να το συμπεράνεις ; Από την στιγμή που η Χ.Α. έβγαλε ανακοίνωση που δήλωνε οτι δεν ευθύνεται και ρίχνοντας το φταίξιμο σε πρώην/νυν στελέχη του ΛάΟΣ, ένδειξη της πίεσης από την αστυνομία. Εκεί είναι που παρασύρθηκα και θεώρησα οτι κάτι θα ήξεραν παραπάνω από την στιγμή που η δράση τους στο Στέκι των Μεταναστών ήταν καταγεγραμμένη.

  35. σχ 20 TEO »Αντισημιτισμός υπάρχει Δεξιά και Αριστερά.

    Ε΄πειδή εχω την εντυπωση οτι απαντά σε μένα ..
    1) φυσικά υπάρχει και στην Αριστερά και στην Δεξια

    Ομως στον Δημο Θεσσαλονικης ο ΝΥΝ Δημοτικ΄ς συμβουλος τΟΥ σΥΝ .ΕΙΝΑΙ ΕΝΑς ΑΠΟ ΤΟΥς ΕΛΑΧΙΣΤΟΥς ΑΝΘΡΩΠΟΥς ΤΗς ΠΟΛΉς ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΦΙΕΡΩΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΆ ΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΖΩΉς -περαν των αλλων -του αντιφασισμου και του αντιρατσισμου
    και στην καταπολεμηση του Αντισημιτισμου

    καιαυτό ειναι Γνωστο σε ολους

    Φυσικά και υπάρχει .Ομως εδώ μιλαμε για μια απιστευτη διαφορά στηνΚΛΙΜΑΚΩΣΗ του αντισημιτισμου ..

    Ποιο ηταν το επιχειρημα της ΚΑΡΑδεξιας παραταξης που λυμαινεται τονΔημο Θεσσαλονικης εδώ και καμμια 25 χρονια

    για να Αρνηθει την ενταξη στο Δικτυο των μαρτυρικών πολεων ξερεις ;
    οτι -ειπαν οι Εβραιοι της Θεσσαλονικης -Δεν ηταν λεει …Μπαγιατηδες ..
    (δηλαδή δεν ηταν γηγενεις απο των προιστορικών χρόνων »αυτοχθονες» οπως π.χ ο κ Τραπεζοκαθισματοπουλος,ο …Ψωμιαδης και αλλοι εκροπσωποι της γηγενους καραδεξιας ..

  36. theo said

    Κατά την WSJ, από τους Έλληνες πολιτικούς, μόνο ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης είναι θαυμαστή εξαίρεση που καταδίκασε σθεναρά τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Συναγωγή στην Κρήτη.

  37. ‘Κατά την WSJ, από τους Έλληνες πολιτικούς, μόνο ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης είναι θαυμαστή εξαίρεση που καταδίκασε σθεναρά τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Συναγωγή στην Κρήτη»

    Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ;
    Αυτο ειναι μια παραπολύ ανησυχητική είδηση…
    (και πιθανόν να αποτελεσει και αιτια να φουνωσει ο ηδη υπαρκτος αντισημιτισμός εν Ελλάδι
    τουλαχιστον θα ξερουμε τι εφταιξε ….

    (αστειευομαι φυσικά)

  38. Mike S said

    Abravanel

    Μηπως ειναι ωρα και εσυ να βοηθησεις αποτεινομενος στις παγκοσμιες Ισραηλιτικες οργανωσεις αλλα και σε καταπτυστες φατσες οπως του καραγκιοζη ‘Αποστολου’ να ζητησουν συγγνωμη για τον οχετο υβρεων κατα της Ελλαδας με αφορμη το επεισοδιο?
    Ξερεις διμαρτυρεσαι για αντισημιτισμο αλλα αν το οντι υπαρχει (προσωπικα πιστευω οτι περιοριζετε σε καθαρ περιθωριακες ομαδες και με επιφανειακες μονο εκδηλωσεις) it takes two to tango!
    Και σιγουρα η παραπερα σιωπη της Ισραηλιτικης πλευρας σε αυτο το ατυχες επεισοδιο μονο καλο χαρακτηρα δεν δειχνει !
    Ουτε και η καταδικαστικη σπουδη της Ελληνικης πλευρας πριν βρεθουν τα στοιχεια δεν κανει καλο, και επιτεινει την καχυποψια σε αυτα τα στρωματα που ας υποθεσουμε πιθανον να υπαρχει.
    Οπως βλεπεις περα απο σκορπια λογια στην πραξη καμμια κακη διαθεση δεν υπαρχει απενατι σε συμπολιτες του Εβραικου θρησκευματος

  39. Louis said

    Αμπραβανελ-
    Η σημερινη κυβερνηση αποτελειται απο αξιολογα ατομα. Πρωτον, δεν ειναι «χωριατες» ή βλακες και ξερουν απο δημοσιες σχεσεις. Και δευτερον, ειμαι σιγουρος οτι δεν διακατεχονται απο αδιαφορια ή αντισημιτισμο. Η χωρα στη κυριολεξια καιγεται, και ισως δεν εδωσαν την δεουσα προσοχη στην αρχη. Η ελληνικη «ελιτ» (και εννοω την πολιτικη ελιτ (οχι τα κομματοσκυλα), τους πανεπιστημιακους, και τους διανοουμενους (οχι τους ψευτοδιανοουμενοι της ακρας δεξια η αριστερας) αντεδρασε σωστα. Εκει που καταλογιζω ευθυνες ειναι στην τοπικη κοινωνια για την αδιαφορια της, στην αστυνομια για την αργορπορια της, και στην πλειονοτητα των ελληνικων ΜΜΕ.

  40. Louis said

    Αναμενουμε ανυπομονα να μας καταδειξεις πώς ο Α. Παπανδρεου ευθυνεται για τις χειροτερες στιγμες του Ελληνικου Εβραισμου. Μαλλον θα «εκτραχυνθηκε» η ελληνικη κοινωνια στα χρονια ΠΑΣΟΚ 81-89.

  41. Mike S said

    Με δυσαρεστη εκπληξη παρατηρω οτι το σχολιο μου διγραφτηκε!

  42. ειπες Νοδφερατου για το νυν δημοτικο συμβουλο του ΣΥν που μαχεται με συνεπεια τον αντισημιτισμό και καθε ρατσισμο και ως Αθηναιος που αγνοει τους συμβουλους στη Θεσ/κη απλως υποθετω για ποιον μιλας

    μηπως όμως μπορεις να μαθεις γιατι ο Συν ΔΕΝ πηγε στην εκδηλωση Μνημης του Ολοκαυτωματος την Κυριακή;

  43. Χανιωτικα Νεα για εξελιξεις:
    http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=41755

    προσοχή: 27 Δεκεμβριου ήρθε ο διαφευγων Αμερικανός, 5 Ιανουαρίου πήρε μέρος σοτν πρώτο εμπρησμό και 9 Ιανουαρίου έφυγε για Ιταλία
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=9778922

  44. Sof said

    Καλημέρα.

    Θεωρώ πως οπωσδήποτε πρέπει να σχολιαστεί και να καταδικαστεί η υποκριτικά συμπονετική και γεμάτη ανησυχία στάση του ΛΑΟΣ και του προέδρου του, ο οποίος αγανακτισμένος σήμερα, ζητά τον λόγο από την κυβέρνηση για τους εμπρησμούς στην συναγωγή των Χανίων και τι προτίθεται να κάνει αυτή, για να ξεπλύνει την ντροπή του ως Έλλην πολίτης, από τα μάτια της εβραϊκής κοινότητας (ναι ο Καρατζαφέρης).
    Χαριεντισμοί, φιλοφρονήσεις και αβρότητες με τον μισάνθρωπο Πλεύρη σε εκπομπές όπου τον καλούσε κάθε τρεις και δύο και συνδιαλεγόταν μαζί του ο ίδιος ο Καρατζαφέρης, γυροφέρνοντας όλες τις παγκόσμιες συμφορές γύρω από εβραϊκό δάκτυλο (πάλι ο ίδιος ο Καρατζαφέρης, ο Πλεύρης απλά απαντούσε ευχαριστημένος πλέκοντας τον ιστό της ιστοριούλας του, υπνοτίζοντας αφελείς, κομπλεξικούς και αμαθείς), φιλοξενία ακροδεξιών και δηλωμένων αντισημιτικών υποκειμένων στο κόμμα (ποιός θυμάται ποιό είναι το αγαπημένο βιβλίο του Α. Γεωργιάδη?) και άλλα πολλά ωραία (τι να πρωτοθυμηθεί κανείς), ανήκουν στον παρελθόν βεβαίως βεβαίως και απορώ τι θέλετε και τα θυμάστε τώρα!
    Διαβάστε και θαυμάστε (πάρτε και έναν κουβά από δίπλα για τον εμετό καλού κακού):
    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1770002

  45. A. Ioannou said

    Αγαπητέ Α.
    Μία μικρή διόρθωση: Όντως το γράφει αυτό ο George Orwell στο βιβλίο του «Down and Out in Paris and London» αλλά δεν είναι δικό του εφεύρημα, είναι πιστεύω κάτι σαν παροιμία, διαδεδομένη στην Αγγλία την περίοδο του μεσοπολέμου. Και αν ακόμα συμμερίζονταν την άποψη αυτή ο Orwell, σίγουρα δεν ήταν μόνος του. Προσωπικά, σαν Έλληνας, το βρίσκω μάλλον κολακευτικό να με βάζουν στην ίδια παρέα με Εβραίους και Αρμένιους (γιά το φίδι διατηρώ τις αμφιβολίες μου πάντως), έστω και με αρνητικά κριτήρια. Και αυτό, βέβαια, ισχύει διπλά γιά τους Έλληνες Εβραίους και τριπλά γιά τους Έλληνες Αρμένιους.

  46. βεβαια ο Καραφυρερ απλως ακολουθησε τους φαιοκοκκινους Δελαστίκ και Στάθη

  47. Sof said

    Προσέξτε πως κερδίζει τις εντυπώσεις όμως. Πόσοι πρόεδροι κομμάτων βγήκαν να καταδικάσουν τους εμπρησμούς? 0
    Κάποιος αφελής, ή έστω με καλή πίστη, κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κόμμα και τα »λουλούδια» που φιλοξενεί (δεν θα διαβάζει jungle report μάλλον), ο οποίος ενδεχομένως να μην τρέφει και καμιά μισαλλοδοξία μέσα του για καμία κοινωνική ομάδα, θα την πατήσει από την κραυγή αγωνίας και συμπαράστασης του Καρατζαφέρη.
    Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα κόμμα και έναν πρόεδρο που χρησιμοποιούν τις περιστάσεις και τα γεγονότα, ως μεθόδους marketing για να πετάξουν ατάκες και πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού?
    Δηλώσεις και θέσεις, ανάλογα με το τι θα συγκινήσει το κοινό αίσθημα, πράξεις πλήρως αντιφατικές και μόλις περάσει λίγο ο καιρός και ξεχαστούν ή αλλάξει πορεία το κοπάδι, ξανά δηλώσεις αυτο-αναιρούμενες.
    Καρατζαφέρης ο ζυμαρούλης.

  48. αποστομωτικό! :)

  49. tin idia grammi o Rizospastis
    http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5468336&publDate=26/1/2010

    kai o Triantis
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=26/01/2010&s=o-typos-twn-hlwn

  50. espοir said

    Θεωρώ ότι πρόκειται περί γενικού φαινομένου (αδιαφορίας και απάθειας) το οποίο δεν στρέφεται εναντίον μίας (ή άλλης) μειοψηφίας.
    Ορισμένες μειοψηφίες (π.χ. οπαδοί ομάδων Α’ εθνικής) κάνουν περισσότερο θόρυβο (π.χ. όταν αντίπαλες ομάδες τους καίνε τα γραφεία).
    Για μένα, το ίδιο είναι. Κακώς υπάρχει τόση αρνητική φόρτιση εναντίον ομάδων / μειοψηφιών, όποιες κι αν είναι αυτές. Αλλά δε δίνω περισσότερη βαρύτητα σε μία περίπτωση από τις υπόλοιπες.

  51. Abravanel said

    Η «σφαγή» μιας ομάδας στο γήπεδο είναι σφαγή είτε αφορά τον Ολυμπιακό, είτε αφορά τον Πανθρακικό. Αλλά αν αδικηθεί ο ΟΣΦΠ τότε γίνεται πρώτο θέμα στις εφημερίδες, ενώ η σφαγή του Πανθρακικού αγνοείται. Επίσης ο διαιτητής που αδίκησε τον ΟΣΦΠ ξεχνάει το χρώμα της μπάλας, ενώ ο καημένος ο Πανθρακικός θα τον αντιμετωπίσει ξανά στο μέλλον. Και όλως τυχαίως μόνο ο Πανθρακικός αδικείται και ποτέ ο ΟΣΦΠ.

    Τώρα μπορεί ειλικρινά να θεωρείς οτι όλα ίδια είναι και με πολλά λογικοφανή επιχειρήματα να θεωρήσεις οτι υπερβάλλω. Και αν ατομικά εξετάσεις την κάθε κατάσταση όντως μπορεί κάποιος να θεωρήσει οτι ευθύνονται άλλοι παράγοντες. Αλλά όταν έχεις τα Χανιά, πιο πριν τα Ιωάννινα, πιο πριν την Λάρισα, πιο πριν την Βέροια, πιο πριν τον Βόλο, πιο πριν… Και σε ευθεία συνάρτηση έχεις πολλά άλλα ακόμη που δεν γνωρίζεις γιατί πριν δεν υπήρχε το Διαδίκτυο, τότε νομίζω οτι μπορείς να φανταστείς οτι οι «οπαδοί» της ομάδας του εβραϊσμού δεν έχουν κάψει ποτέ εκκλησίες στην Ελλάδα, ενώ οι «οπαδοί» ομάδας του χριστιανισμού μάλλον ανέχονται ευχάριστα τις ομάδες που το καίνε συναγωγές, ενώ εξεγείρονται όταν καίνε εκκλησίες.

  52. Hellenic Reporter said

    http://hellenicreport.blogspot.com/2010/01/playing-with-fire-again.html

  53. theo said

    Report on Erdogan.
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1145197.html

    ….Erdogan has conducted an ongoing process of … fashioning a negative view of Israel in Turkish public opinion,» via endless talk of Palestinian suffering, repeatedly accusing Israel of war crimes and even «anti-Semitic expressions and incitement,» it read.
    ……he «indirectly incites and encourages» anti-Semitism in Turkey. «For Erdogan and some of those around him,» it explained, «there is no distinction between ‘Israeli’ and ‘Jewish,’ and therefore, [their] anti-Israel fervor and criticism become anti-Jewish.»
    One result, the report said, is articles in the Turkish press questioning whether Turkish Jews are loyal to their country – something that could endanger Turkey’s Jewish community.
    In some cases, it added, Erdogan simply does not understand the anti-Semitic nature of his remarks – such as «Jews are good with money,» which «he sees as a compliment.»
    …Erdogan also «grants legitimacy» or «turns a blind eye» to anti-Israeli television programs «of an inflammatory, anti-Semitic nature,» such as «Valley of the Wolves» – the series that prompted Ayalon’s rebuke of the ambassador. The claim that this is just freedom of the press at work, the report said, is belied not only by the fact that such programs are approved by the Turkish censor….
    «For Erdogan, Israel-bashing is a way of bolstering his status with Islamic and Middle Eastern states, which Turkey would like to lead, and against the Turkish opposition, as well as with his own party’s target audience and nationalist elements of the Turkish public,» the report argued. Moreover, its cost is low.
    «Turkey today, under the leadership of the AKP [Erdogan’s party], is different from the Turkey with which Israel forged a strategic relationship in the early 1990s,» it concluded gloomily…

  54. για σχ 33

    εγώ που πηγα ειδα εκπροσωπους της Δημοτικής κινησης του Συνασπισμου..Δεν ηταν βεβαια συσσωμος και αυτο το ειπα εξαρχής οτι ειναι απαραδεκτο
    Επίσης πηγαν και εκπροσωποι των Ο-π( λιγο καθυστερημενα βεβαια.. ως συνηθως λογω κρυου και μπερδεματος αλλά πηγαν )..

    εννοω τον δημοτικο συμβουλο Τ .Μ

  55. και για το σχο 33

    απο την αλλη -και για να δειτε τι παιχνιδι εντυπωσεων [αιζει το Λάος
    καιενώ ηταν εμφανής η απουσια πολλών
    καποια στιγμή εκπληκτοι ακουσαμε να καταθετει στεφάνι το ..Λάος ..

    – βεβαια δεν θαπρεπε να εκπλαγουμε και τόσο ε; –
    Απλώς θα πρεπε να καταλάβει η Αριστερά (και εννοώ τον Συν και τους Ο -π ) πως θαπρπε να ειναι περισσοτερο οργανωμένοι και να αντιλαμβανονται την συμβολική συμασια καποιωνπολύ σημαντικών εκδηλώσεων ειδικά στις μερες που ζουμε

  56. ενδιαφερουσα απαντηση στον Δελαστικ

    Συνωμοσιολαγνεία και στερεότυπα

  57. στεφανι κατεθεσε ο Συνς των δε ΟΠ το κατεθεσαν αυτοί ή καποιος εβραιος που ηταν εκει;

  58. σορρυ – στεφάνι κατέθεσε ο Συν;

    οσο για τον ΤΜ συνεννουμαστε 100%

  59. για τους Ο-Π εχεις απολυτα δικιο(διοτι αργησαν και μπερδευτηκανε ..τι να κανουμε τωρα..μη το κανεις θεμα ..κακή συνεννοηση )
    για τον Συν δεν θυμαμαι…
    προσεξα μόνο οτι μου εκανε εντυπωση (οπως το στεφανι του… Λάος )

  60. και για νακαταλαβεις…Κιεγώ το εμαθα τελευταια στιγμή και πηγα …Καμμια προβολή καμμια δημοσια ενημερωση -τουλαχιστον οσο επρεπεγια μια τοσο σημαντική εκδηλωση ..
    Μερικά πραγματα -οπως το στεφανι των Ο-Π πχ. εχουν πολύ πιο απλές εξηγησεις

  61. theo said

    Την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010, Τελετή μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος,
    με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
    http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8351922
    .

  62. flexpeaker said

    Διαβάζω τις αναρτήσεις σας και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι λέτε…
    Αντισημιτισμός τι σημαίνει? Εννοούμε ότι οι Έλληνες είναι κατά των Παλαιστίνιων? Διότι οι Παλαιστίνιοι σύμφωνα με τους Ισραηλινούς καθηγητές είναι Σημιτικό φύλο. Αν υποθέσουμε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι Σημίτες τότε οι Ισραηλινοί τι είναι? Μήπως δεν είναι Σημίτες στην πλειοψηφία τους? Διότι δεν έχει καταγραφεί ιστορικά (από όσα γνωρίζω) άνοδος Σημιτικών φύλων στην Ρωσία και στην βόρεια Ευρώπη από όπου έχουν κατάγωντε οι άποικοι του Ισραήλ. Αν όντως αυτό συμβαίνει θεωρώ άτοπους τους χαρακτηρισμούς τουλάχιστον ως προς το «αντισημίτης».

  63. Abravanel said

    Τις χειρότερες στιγμές, από άποψη πολιτική, μετά το 1830 και την Κατοχή οφείλονται στον Ελ.Βενιζέλο και προφανώς αναφέρομαι σε mainstream πολιτικούς. Αν σου πω οτι ο Αν.Παπανδρέου singlehandedly κατάφερε να καταστρέψει κάθε συναίσθηση ασφάλειας και ταυτόχρονα η κυβέρνηση του δήλωσε επίσημα οτι είναι δικαιολογημένο να σκοτώνεις εβραίους – όχι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά; Ειλικρινά γνωρίζω οτι ακούγομαι ως τρελός αλλά σκέψου οτι ενώ αποκαταστούσε την Εθνική Αντίσταση, αρνούνταν την αίτηση δίωξης του ναζιστή δήμιου Μπρούνερ που κρύβεται/(-όνταν;) στην Συρία.

  64. Abravanel said

    Εγώ το λατρεύω ! Είναι σαν να βάζεις πρώτη ενώ το αυτοκίνητο πάει με 80χλμ/ω – ο συνομιλητής μου, αν δεν το πιάσουν τα γέλια, θέλει να βρίσει τους άγγλους, εμένα που το αναφέρω, από την άλλη τον πιάνει το αντιρατσιστικό του…γενικώς μπλοκάρει ! Προφανώς και είναι ηλίθιο αλλά εξαιρετικά διδακτικό και το μόνο που λυπάμαι είναι οτι δεν έχω καθόλου αρμένικες συγγένειες για να το κάνω motto μου με το φίδι στον θυρεό. :-)

  65. «…απλως ακολουθησε τους φαιοκοκκινους Δελαστίκ και Στάθη»

    Μάλλον δεν ξέρετε τι είναι οι φαιοκόκκινοι και το πετάτε με ρατσιστική άνεση όπου τύχει κι όποιον πάρει ο χάρος. Και πολύ φοβάμαι ότι όταν έρθουμε σε επαφή με το πραγματικό φιαοκόκκινο, κανείς δε θα μας πιστεύει, θεωρώντας μας υπερβολικούς και ψεύτες….

    Πάρτε μια γεύση από το πραγματικό φαιοκόκκινο:

    http://faiokokkinometwpo.blogspot.com/

    http://mavroskrinos.blogspot.com/2010/01/88-7.html

    Μ-π

  66. flexpeaker said

    «από όπου κατάγονται οι άποικοι του Ισραήλ»
    ο δαίμων του πληκτρολογίου χτύπησε ξανά :)

  67. Abravanel said

    Θα το πω ξανά γιατί βομβαρδίζομαι από σχόλια μετά την έκρηξη της είδησης σε εθνικο/σοσιαλιστικά/πατριωτικά ιστολόγια και που με αναφέρουν και με πιάνουν τα γέλια: υπάρχουν δεκάδες βίαιες επιθέσεις σε εβραικές συναγωγές και νεκροταφεία – αυτός καν δεν υπήρξε ο πρώτος εμπρησμός συναγωγής. Ούτε τότε και ούτε τώρα υπήρξε η οποιαδήποτε κίνηση αλληλεγγύης ή εύρεσης των δραστών – μόνο μετά την διεθνή δημοσιότητα του δευτέρου εμπρησμού δραστηριοποιήθηκε η Αστυνομία. Αυτό είναι το πρόβλημα με τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα, οτι κανείς δεν κινείται ενάντια του – όχι οι πράξεις αυτές καθαυτές. Τώρα σας έπιασε ο πόνος που οι φερόμενοι δράστες είναι ξένοι; Οταν κάθε διαολεμένο μήνα επιτίθενται στο νεκροταφείο των Ιωαννίνων και εκεί προβοκάτορες χτυπούν ; Τι, δεν ξέρετε τίποτα; Τσκ, τσκ, τσκ… Περιμένατε από το πατριωτικό σας ιστολόγιο να με ανακαλύψετε ; Απογοητεύομαι από την εμβέλεια μου… :-(

  68. Abravanel said

    Flexspeaker κατ’αρχήν άποικοι είμαστε όλοι, ειδικά στην Ελλάδα – κατά δεύτερον ήμουν έτοιμος να σου απαντήσω εκτενώς αλλά ειλικρινά είμαι κουρασμένος και αν πραγματικά είχες ενστάσεις για τον όρο «αντισημιτισμός» θα έπρεπε να βάλεις στο Google την λέξη για να μάθεις τι σημαίνει. Εκεί θα έβλεπες οτι είναι σύγχρονη εφεύρεση ενός γερμανού θεωρητικού του ρατσισμού και αφορά αποκλειστικά τους εβραίους και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για κανέναν άλλο – η συγγένεια του με τους παλαιστίνιους είναι όμοια με αυτή της Λωζάνης και Κοζάνης όπως λέει και το λαϊκό άσμα.

    Για να σε βοηθήσω: διάβασε αυτό για να καταλάβεις οτι η λέξη αντισημιτισμός αφορά μόνο εβραίους γιατί έτσι το θέλησαν οι κακοί και αντιπαλαιστίνιοι γερμανοί ρατσιστές -> http://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism

    Αντισημιτισμός σημαίνει να λες οτι αγαπάς τους Παλαιστίνιους και να αγχώνομαι εγώ να πάω στην συναγωγή όταν έχει πορεία ή να αυξάνω το βάθος που θάβονται οι νεκροί μου. Τώρα καταλαβαίνω οτι αυτό το concept είναι δύσκολο να κατανοηθεί και για τον μαλάκα που θα θελήσει να κάνει τον έξυπνο ας προσθέσω οτι προφανώς κινδυνεύω χειρότερα από τα τροχαία ή αν χρεοκοπήσουμε σαν χώρα. Ευτυχώς όμως έχουμε τον Αρη Σταθάκη για τα τροχαία και τον Αυτιά για την χρεωκοπία – επιτρέψτε μου και εμένα να ασχολούμαι με τα ήσσονα.

  69. owain said

    ναι φώναξε λίγο ακόμα αβραβανέλ μπορεί να μην ακούστηκες ακόμα εις άπασα την υπερατλαντική Εσπερία!δεν ξέρω πως το λέτε εσείς αλλά μόνο προβοκάτσια το λένε στο χωριό μου αυτό που κάνεις!γιατί;ε για τον ίδιο λόγο που κάνει τα νουμεράκι της και η antihellenic observation-sorros Α.Ε….άντε από κει πια!στο θέμα αυτό έχασες!

  70. nea apo Hania:

    profylakisi enos drasti
    http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=41806

    alla kai antiratsistiki ekdilosi horis eidiki anafora
    http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=41812

  71. http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/270110_F0955.htm

    καμια λεξη για τα τρεχοντα…

  72. πέρα απο του οτι το ερωτημα ειανι γιαιτ αυτο ερχεται απο το ΥπΕξ ενω αφορά κυρίως Ελληνες Εβραίους…

  73. Μπορεί να είμαι αφελής, αλλά εγώ τουλάχιστον χάρηκα που δεν ήταν Έλληνες οι δράστες (ή τουλάχιστον οι 4 από τους 5), όπως είχα χαρεί πριν από 40 χρόνια, όταν διαπιστώθηκε ότι οι δράστες μιας σειράς φρικαλέων ληστειών μετά φόνου ήταν Γερμανοί (ο Ντουφτ και ο Μπάσεναουερ, για όσους τους θυμούνται – από τους τελευταίους κακούργους που τουφεκίστηκαν στην Ελλάδα). Αυτό ανεξάρτητα από οποιαδήποτε (ειβεβλημένη βεβαίως) ανάλυση για την ύπαρξη, εκτράχυνση κλπ. αντισημιτισμού στην Ελλάδα

  74. http://www.chrisochoidis.gr/2010/01/27/i-ellada-prostateyei-tis-meionotites

    Η Ελλάδα προστατεύει τις μειονότητες

    Ημερομηνία: Τετάρτη 27, Ιανουάριος 2010 | Print | Στην κατηγορία: Δηλώσεις

    Παρέμβαση στην εφημερίδα Wall Street Journal με αφορμή άρθρο που είχε δημοσιευθεί στην ίδια εφημερίδα και επέκρινε την ελληνική κοινωνία για εκτεταμένο αντισημιτισμό

    Οι πρόσφατες εμπρηστικές επιθέσεις στην Κρήτη θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και εγείρουν σημαντικά ηθικά και πολιτικά ζητήματα. Εντούτοις, αυτά συνδέονται περισσότερο με την γενικότερη άνοδο της βίας και τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων και λιγότερο με την άνοδο του αντισημιτισμού. Η Ελλάδα δεν υπήρξε – και δεν θα γίνει ποτέ – μια χώρα τυφλού μίσους και ρατσισμού. Αν και, δικαιολογημένα, θα ανέμενε κανείς μια πιο έγκαιρη δημόσια αντίδραση στην κατάπτυστη επίθεση στη συναγωγή, δεν πρέπει να μπαίνει κανείς στον πειρασμό να προβαίνει σε ανακριβείς και επικίνδυνες γενικεύσεις. Ιστορικά, οι Έλληνες υπέφεραν στα χέρια των Ναζί και έχουν πληρώσει ασύγκριτο τίμημα στο όνομα της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Τώρα που οι βάνδαλοι είναι στα χέρια της δικαιοσύνης, οι επικριτές πρέπει να παραδεχτούν ότι οι Ελληνικές αρχές έδρασαν με επαγγελματικό και υποδειγματικό τρόπο. Επιπλέον, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε προ ημερών περισσότερους από 40 ακροδεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που συμπαραστέκονταν στους μετανάστες. Η αλλαγή δεν θα συντελεστεί εν μια νυκτί αλλά, η νέα μας κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι αποφασισμένη να επιδείξει «μηδενική ανοχή» απέναντι σε κάθε είδος βίας και να προστατεύσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, καθώς και των αδύναμων και φτωχών πολιτών της.

    Ακολουθεί η παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα αγγλικά

    “Greece Protects Its Minorities”

    The recent arson attacks on a synagogue in the island of Crete endangered social peace and raised serious moral and political issues. However, such issues are associated more with the general rise of violent and extremist groups and less with the rise of anti-Semitism. Greece has never been – and hopefully will never be – a country of blind hatred and racism. While one may justifiably have expected an earlier public reaction to the despicable attack on the synagogue, one should not be tempted into inaccurate and dangerous generalizations. The Greeks historically suffered at the hands of the Nazis and have paid an unprecedented price in the name of liberty, social justice and civil rights.

    Now that the vandals are in the hands of justice, the critics should admit that the Greek authorities acted in a professional and exemplary manner. Moreover the Greek police arrested a few days ago more than 40 ultra-right extremists who attacked pro-immigrant demonstrators. Change will not come overnight, but our new government led by George Papandreou is determined to show “zero tolerance” against any kind of violence and to protect the rights of minorities and its weak and poor citizens.

  75. Βαγγέλης Δ. Καργούδης said

    Προς Αμπραβανέλ(συγχωρείστε μου μια μικρή αμηχανία περί την προσφώνηση. Η χρήση ψευδωνύμου, αγνοοώ αν επιτρέπει, επιβάλλει, ή απαγορεύει το «κύριε»)
    Όπως και να έχει, κάποιο διήμερο ταξίδι, με ανάγκασε, μόλις σήμερα (27.1)να δώ το απαντητικό σας σημείωμα στο ποστ μου της 25.1.
    Με κάνετε, ειλικρινά, να νοιώθω σαν να εισέβαλα κάπου απρόσκλητος, -πράγμα που δεν συνηθίζω, όπως και κανείς, φαντάζομαι-, και να χάλασα σαν «ξένος» μια αποκλειστικά αυτο-αναφορική κουβέντα που είχε στηθεί. Από μια παρέα «Άλλων»!
    Φταίω εγώ, επίσης, αν αισθάνομαι πως με ειρωνεύεστε (και, δυστυχώς, άτεχνα)όταν αναφέρεστε στα «δημοκρατικά μου αντανακλαστικά», και μάλιστα με επαινείτε γι’ αυτά; Πού τα είδατε, στο συγκεκριμένο σημείωμά μου;
    Όπως και νάχει, δεν θα φανώ αγενής, να παραλείψω τις ευχαριστίες μου για τον όποιο έπαινό σας. Όθεν λοιπόν, «ευχαριστώ σας».Όσο για την πρόσκλησή σας, για να «αγωνιστούμε μαζί για την αποκάλυψη της δήωσης εβραϊκών περιουσιών στη Σαλονίκη», πιστέψτε με, κάποιοι συμπολίτες μου, περιλαμβανομένης και της ταπεινότητάς μου,δεν περιμέναμε προσκλήσεις για να κάνουμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για κάποιους (άλλους «συμπολίτες» κι’ αυτούς) που με τα εγκλήματα αρπαγών, μας έκαναν να μην νοιώθουμε καλά στην ίδια μας την πόλη.
    Για τα άλλα, που σίγουρα είδατε στο ποστ μου, γραμμένα είναι, και αφορούν την ατζέντα την επίκαιρη, παντού στον κόσμο, για προβλήματα στον προσανατολισμό του Ισραηλινού κράτους, δεν είδα κάποια αναφορά σας. Έστω και στο πατερναλιστικό στιλ που χρησιμοποιείτε(επιβράβευση & τιμωρία)για όσους συνομιλητές σας αξιώνετε με μια σας απάντηση.
    Όπως όμως και νάχει, απόλαυσα τις απόψεις πχ. του Κάπα, ή μια απάντηση-πρόσκληση του κ. Κοέν, ή και άλλες, που απλά δεν θυμάμαι τώρα.Και γι’ αυτό, επειδή ακριβώς αυτά συνέβησαν στα πλαίσια της φιλοξενίας στην ιστοσελίδα σας, ειλικρινά (και πάλι), τις ευχαριστίες μου.Αλλά και τα ευλαβικά μου σεβάσματα, στο βωμό της Μεγάλης σημερινής Ημέρας Μνήμης. Για όλο τον κόσμο.
    Έρρωσθε…

  76. ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ

  77. Abravanel said

    Ζητώ συγνώμη αν υπερέβαλα άδικα και σας έφαγαν τα σκάγια – το πατερναλιστικό μου ύφος ήταν μια, μάλλον παιδιάστικη, σαρκαστική αντίδραση σε αυτό που θεώρησα πατερναλιστικό ύφος από την μεριά σας. Ομολογώ οτι αντιδρώ άσχημα όταν πετάγεται σε άσχετες στιγμές το θέμα του Ισραήλ και ειδικά με ηθικούς χαρακτηρισμούς, ενώ υπάρχει τόση φειδώ στις εκτιμήσεις για εγχώριες καταστάσεις. Προφανώς αυτό δεν εφαρμόζεται σε εσάς και υπήρξα αγενής – παρακαλώ να θεωρήσετε το σχόλιο μου ως ατυχή στιγμή. Δυστυχώς όμως δεν συμφωνώ μαζί σας οτι η κατάσταση στο Ισραήλ είναι επίκαιρη και σχετίζεται με την σημερινή ύπαρξη του αντισημιτισμού, (όσο αφορά την δυτική κοινωνία) – ειδικά στην Θεσσαλονίκη.

  78. Β. Δ. Καργούδης said

    Φίλε Αμπραβανέλ(τώρα μπορώ να το πω χωρίς καθόλου τον φόβο της αμηχανίας του «ξένου).
    Κατ’ αρχήν αποδεκτά(και όχι μόνο) απολύτως όσα λέτε. Πρέπει απλά να λάβετε υπ όψη, πως επειδή ακριβώς εγώ και κάποιοι άλλοι δώσαμε μάχες, ήδη σε χρόνους ανύποπτους, και, πιστέψτε με, τότε, με εξαιρετικά απτό προσωπικό κόστος, για θέματα όχι μόνο αντισημητισμού, αλλά και υπεράσπισης της υπόστασης του νεαρού, ακόμα και για τα 70ς, κράτους του Ισραήλ, μας κακοφαίνεται λίγο, οτιδήποτε θα αμφισβητούσε την τοποθέτησή μας σε παρόμοια θέματα. Εγωϊστικό, δογματικό, και ίσως δεν θά έπρεπε καν να είναι έτσι. ΔΕΝ το δικαιώνω, απλά εξηγώ την ύπαρξή του.
    Αλλά και από πουθενά νομίζω ΔΕΝ προκύπτει από το σημείωμά μου, πως συσχετίζω θέματα του -υπαρκτού, φυσικά- ελληνικού αντισημητισμού, με οποιαδήποτε συζήτηση για θέματα της ισραηλινής πολιτικής πραγματικότητας.
    Συμφωνώ απόλυτα, πως ΟΠΟΤΕ αυτά τα δυο συσχετίζονται, αυτό γίνεται μόνο για να χρησιμοποιηθεί το ένα σαν αλλοθι για το άλλο.
    Δεχτείτε την ελπίδα μου για μια συζήτηση λεπτομερέστερη, ευρύτερη, και με καλύτερες προϋποθέσεις…

  79. theo said

    Μήπως υπάρχει έξαρση αντισημιτισμού?
    Jewish cemetery desecrated in France
    http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=167004
    .

  80. Ημερα Μνημης με το ΛΑΟΣ χέρι-χέρι
    http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5gAmVtKi-cMQcHNyr9wQO2FGotEIQ

    Το ΛΑΟΣ του οποίου ο αρχισυντακτης του Ελευθερου Κοσμου προφυλακιστηκε για τα επισοδεια του Σαββάτου και τον στηριξε ο Καραφυρερ

    http://elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3520:casus-belli&catid=87:epikairotita&Itemid=277

    http://elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3524:2010-01-27-14-30-12&catid=87:epikairotita&Itemid=277

    http://elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3528:2010-01-27-16-45-14&catid=87:epikairotita&Itemid=277

    http://www.elora.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1913:2010-01-27-18-02-46&catid=5:hellas&Itemid=4

  81. μηπως απαντηε αυθημερον ή ποτε με τετοιο σχολια αλα Σρακοζυ κανενας στην Ελλαδα στις βεβηλωσεις του 2009

    και ποσο καιρο και ποσους εμπρησμους στα Χανια μετεπειτα ανρτιδρασαν οι Ελληνες Σαρκοζυ;

  82. theo said

    Σωστό.

  83. Eliya said

    Σύμφωνα με τη Figaro, ο γάλλος υπουργός εσωτερικών θα είναι σήμερα στο Στρασβούργο για να επισκεφτεί το εν λόγω νεκροταφείο. Έκανε και μια δήλωση στην οποία μιλάει στο πρώτο πληθυντικό: «Θα πολεμήσω, λέει στο περίπου, αυτά τα άτομα ή γκρουπούσκουλα που περιφρονούν τις αρχές και τους νόμους ΜΑΣ».
    http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2010/01/28/01011-20100128FILWWW00486-profanation-hortefeux-a-strasbourg.php

  84. theo said

    Φίλος από την Γαλλία μου είπε.
    «Υπάρχει γενικότερα έξαρση αντισημιτισμού και ρατσισμού στην Γαλλία.
    Κάθε βδομάδα έχουμε κρούσματα συναφή, πότε συναγωγές και εβραϊκά νεκροταφεία και πότε τζαμιά και αραβικές εστίες… και μέχρι τώρα, 9 φορές στις 10 οι δράστες παραμένουν άγνωστοι…»

  85. theo said

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από την απολογία του, ο 24χρονος Αμερικανός που κατηγορείται για συμμετοχή στον εμπρησμό της Συναγωγής στα Χανιά.

  86. owain said

    ο εμπρησμός της συναγωγής στα Χανιά (μιας πόλης χωρίς Εβραίους) οφείλεται καθαρά στην ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση που φαίνεται αυτό τον καιρό να λαμβάνει χώρα,κάποιοι δεν την θέλουν!ποιοι είναι αυτοί;Αβραβανέλ γιατί τους στηρίζεις;

  87. evan5 said

    Ούτε εσύ λες ψέμματα, ούτε η κα. Δραγώνα: http://iospress.gr/ios2010/ios20100110.htm

  88. fp3690 said

    Αμπραβανελ διαφωνω, οταν το εγκλημα ειναι ρατσιστικο και ιδιαιτερα αντισημιτικο (και λεω ιδιαιτερα υπο την εννοια της ευρυτερης διεθνους αντιδρασης που θα προκαλεσει), ειναι απολυτως σχετικη η καταγωγη του δραστη. Σιχαινομαι τη συνωμοσιολογια και τη θεωρω την καταρα του συγχρονου Ελληνα, που νομιζει πως ολοι τον κυνηγανε, αλλα αν ισχυει η φημη πως οι Αμερικανοι δουλευαν στη βαση, τοτε να με συγχωρεις, αλλα η προβοκατσια ειναι εξαιρετικηα πιθανη. Τουλαχιστον, ειναι σιγουρα πιθανοτερη απο πυρηνα αντισημιτισμου στον Αμερικανικο στρατο!

  89. A. Ioannou said

    Δεν ξέρω αν ο συλληφθείς Αμερικανός εργάζεται στη Βάση, οι επίσημες ανακοινώσεις λένε ότι «διαμένει τους τελευταίους μήνες στα Χανιά κάνοντας διάφορες περιστασιακές δουλειές» και επίσης ότι ένας από τους συλληφθέντες Βρετανούς φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της σπείρας των πυρπολητών. Και η Βάση έχει και μη στρατιωτικούς υπαλλήλους. Πάντως ο Αμρικανικός στρατός έχει μηδενική αντοχή σε ρατσιστικά επεισόδια, όπως άλλωστε πρέπει εξ ανάγκης, λόγω της σύστασής του από άτομα διαφόρωνς προελεύσεων, εθνικοτήτων και θρησκευμάτων. Αλλά νομίζω ότι η εμμονή στο τι χρώμα είναι τα διαβατήρια των συλληφθέντων αποπροσανατολίζει από το κύριο πρόβλημα που εμφανίσθηκε ξεκάθαρα στα Χανιά και αλλού: Η Ελληνική κοινωνία και η πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική ηγεσία, ντόπια και σε εθνικό επίπεδο, δεν ενδιαφέρονται να αντιδράσουν σε αντισημιτικές εκδηλώσεις παρά μόνο όταν υποχρεωθούν, αν η υπόθεση πάρει διεθνείς διαστάσεις. Η αντίδρση λόγω ντροπής παρά λόγω πεποιθήσεων, ούτε ειλικρινής είναι ούτε αποτελεσματική.

  90. Abravanel said

    Κατ’αρχήν νομίζω οτι μπορεί εύκολα να γίνει πιστευτό ότι με ενδιαφέρει εξαιρετικά το ποιός έβαλε στόχο την Συναγωγή των Χανίων, αν όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί την επόμενη φορά μπορεί να βάλει στόχο την δική μου συναγωγή ή το σχολείο.

    Το πρόβλημα όμως είναι άλλο και το γράφω από την πρώτη στιγμή: ακόμα και να ήταν προβοκάτσια, που είναι η αντίδραση της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου, της Εκκλησίας ή καν της κοινωνίας ; Αν είχε αντιδράσει δυναμικά η κυβέρνηση ή η τοπική κοινωνία τι σημασία θα είχε αν ήταν έλληνες ; Μόνο θετικές επιπτώσεις θα είχε συνολικά για την Ελλάδα διεθνώς, αφού θα φαίνονταν οτι όχι μόνο έχει κράτος που λειτουργεί, αλλά είναι και «δημοκρατικό» έθνος.

    Σήμερα το πρωί έβλεπα στον ΣΚΑΙ οτι μέρος του σύντομου δελτίου ήταν η πυρπόληση 2 διπλωματικών αυτοκινήτων – γιατί ο εμπρησμός μιας Συναγωγής που αποτελεί πολύ σημαντικότερο θέμα και κοινωνικά και «κρατικά» αποσιωπήθηκε ; Φασίστες, ακροαριστεροί, τρομοκράτες και προβοκάτορες θα υπάρχουν πάντα – το πρόβλημα με τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα είναι το τι κάνουν οι άλλοι.

    Είναι οτι ο αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Παπανδρέου, κ.Πάγκαλος όχι μόνο αδιαφορεί για την επίθεση αλλά επικροτεί τις απόψεις ενός χυδαίου αντισημίτη του οποίου η παρουσία μας ντροπιάζει ως κράτος. Κοιτάχτε μετά το 7ο λεπτό την απάντηση του κ.Πάγκαλου και τις κολακείες προς τον αρχηγό του ΛάΟΣ.

  91. Βαγγέλης Δ. Καργούδης said

    Στα σημεία που εντοπίζεται η αδράνεια, και της κοινωνίας και της Πολιτείας σε κρούσματα αντισημιτισμού, να συμφωνήσω και να πλειοδοτήσω, Αμπραβανέλ.
    Θα έλεγα πως ειδικά με την κοινωνία, το πρόβλημα της αδράνειας & της παθητικότητας είναι ευρύτερο, αν δεν ήμουν σίγουρος, πως ο αντισημιτισμός, υφέρπων & εκδηλούμενος, αλλά και αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια, είναι φαινόμενο ΙΔΙΑΙΤΑΤΟ!
    Κι ούτε όμως είναι άσχετο με το μελαγχολικό φαινόμενο, η προϊούσα αποπολιτικοποίηση, να αφήνει το περιθώριο στην Ακρο- & φασιστική Δεξιά, να ανοίγει, ΑΥΤΗ περισσότερο από τους άλλους πολιτικούς χώρους, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ στον κοινωνικό διάλογο. Έτσι που να δημιουργείται μια ψευδής αίσθηση για το μέγεθος της απήχησης & της επιρροής της. (Όχι όμως για την επικινδυνότητά της, που είναι πάντα παρούσα, και απαιτεί επαγρύπνηση).
    Τον Θ. Πάγκαλο όμως, τον αδικείς φανερά. Και καθόλου σοφά.Και για την στάση του απέναντι στους ποικίλους φασίστες, και ειδικά για τις ενεργές μάχες που έχει δώσει, και ΠΑΝΤΑ δίνει, από πολύ παλιά ακόμα,ενάντια σε όλες τις εκφάνσεις του αντισημητισμού. Εντόπισε απλά στη Βουλή, σε ερώτηση του Καραφύρερ (όπως πετυχημένα τον λέτε, αλλά για την ακρίβεια ΔΕΝ είναι έτσι, προσωπικά γι’ αυτόν,και για την αλήθεια της παρατήρησης,σε παραπέμπω στις ακατάλυτες σχέσεις του με τον Κων/νο Μητσοτάκη, και την «περίεργη» -για όποιον δεν ξέρει- σύγκλισή του με συγκεκριμένες απόψεις του συγκεκριμένου πολιτικού) την πιθανότητα, ένα γενικότερο κλίμα στις αγορές, (τα 8! -οκτώ- σημερινά, -σε μέρα δηλαδή που οι τόνοι πέφτουν, μετά από τον χθεσινό παροξυσμό-, άρθρα για την ελληνική οικονομία στους FINANCIAL TIMES,όπως και νά’ χει, είναι ακραίο φαινόμενο!) να μην είναι άσχετο με μια γενικότερη τάση να «σπάσουν», έστω και έμμεσα, οι ελληνικές χρηματοπιστωτικές αντοχές & οι σχέσεις, έστω και πολύ έμμεσες κι’ αυτές, με πιθανές πηγές χρηματοδότησης του χρέους της και το ευρύτερο περιβάλλον τους, οικονομικό, εθνικό, ιστορικό, κ.ά -υποθέτω με εννοείς-. Προσωπικά, μπορεί να μην συμφωνώ, τουλάχιστο στην έκταση αυτή, αυτό όμως καθόλου ΔΕΝ σημαίνει πως ο καθένας χρωστάει σε οποιοδήποτε να ευθυγραμμίζει τον τρόπο που αντιδρά σε καταδικαστέα φαινόμενα, με συγκεκριμένους τρόπους και απόψεις.
    Ένα ύφος που θα με συγχωρήσεις, αλλά, έστω και σε λανθάνουσα μορφή, το έχω εντοπίσει (και νομίζω, όχι μόνο εγώ, θυμάμαι πχ. μια παρέμβαση του kappa, αν δεν λαθεύω)σε κάποιες από τις παρεμβάσεις σου.
    Πρέπει όμως να γίνει απόλυτα σαφές, πως η με κάθε μέσο καταδίκη του αντισημιτισμού, είναι μια στάση που υπαγορεύεται από το είδος του νοιαξίματος που έχει κανείς για την κοινωνία μέσα στην οποία ζει, από την κατά την αντίληψή του επίγνωση των ζωτικών αναγκών της, και την προσπάθεια να επηρρεάσει κανείς κατά τις δικές του πεποιθήσεις, τους προσανατολισμούς της.Και δεν σχετίζεται ούτε με τον εξευμενισμό κανενός, ούτε και με ετεροπροσδιορισμένα αισθήματα φιλίας. Εξαιρετικά πολύτιμα σίγουρα,σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και εντελώς άσχετα, τουλάχιστο σε ότι με αφορά, με το προκείμενο. Κατά τα άλλα,continue the good work…

  92. theo said

    Αν μπορούσαμε να δούμε, δύο εμπρησμούς σε δυο χώρες συγκριτικά.

    1. Ελλάδα. «Λαμπάδιασαν την συναγωγή των εβραίων στα Χανιά; Αδιαφορία πλην ελάχιστων εξαιρέσεων μέχρι που να αποδειχτεί οτι οι δράστες είναι 2 βρετανοί, ίσως 2 αμερικανοί και μόλις 1 έλληνας – τότε βουρ για να μιλάμε για πράκτορες και πώς οι κακοί εβραίοι μας κατηγορούν άδικα. Ανησυχία γιατί η Αστυνομία δεν έκανε τίποτα πιο πριν; Μηδέν. Ανησυχία γιατί το Κράτος αρχικά αδιαφόρησε και μετά καταδίκασε χλιαρά τον εμπρησμό ; Μηδέν. Ανησυχία γιατί η τοπική χριστιανική κοινωνία δεν αντέδρασε; Μηδέν.»
    Το ερώτημα παραμένει. Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός?

    2. Ισραήλ. Στις 11 Δεκεμβίου. Λαμπάδιασαν το τζαμί στο χωριό Yasuf.
    Rabbi Yitzhak Shapira, the head of the Od Yosef Chai Yeshiva, was arrested Tuesday in connection with the investigation into the December 11 mosque attack in the village of Yasuf.
    The head of the yeshiva in the Yitzhar settlement near Nablus was called in for questioning on Sunday and arrived on Wednesday. However, Shapira refused to answer investigators’ questions and was therefore placed under arrest.
    He is currently being investigated by police and Shin Bet (Israel Security Service).

    Ερώτημα. Ο Rabbi Yitzhak Shapira είναι ο ηθικός αυτουργός του εμπρησμού?
    Ας πούμε ότι δεν ξέρουμε.
    Πάμε παρακάτω.
    Last month, the well-known rabbi made headlines when petitioners called on the High Court of Justice to indict him, together with Rabbi Yosef Elitzur – another teacher at the Od Yosef Chai Yeshiva – for writing and marketing a book in which they say Jewish religious law permits the murder of non-Jewish babies in times of war and that at times it is preferable to deliberately kill innocent people as a deterrent measure.

    Ξεπερνά ακόμη και τους δικού μας ακροδεξιούς όταν ο «εκπρόσωπος του Θεού»
    γράφει. «There are reasons for killing babies even though they have not violated the seven sins, because of the danger that will arise if they are allowed to live and grow up to be as evil as their parents,» the petitioners quoted from the book, The Torah of the King.»!!!
    Βλέπουμε τα χάλια και στις δύο χώρες και δεν κάνουμε κάτι. Μπορούμε?

    http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=166903
    .

  93. αμπραβανελ

    σοιυ σινυσιτω να ακουσεις ολα οσα ειπε ο Παγκαλος για να κατλαβεις ότι έσφαλελες εσυ – ενω τα ΜΜΕ που εμειναν σε ενα αποσπασμα παραπληροφορησαν άγρια την κοινη γνωμη

    ο Παγκαλος έβγαλε λαγους με παταρχειλια για οσα εμεις θελουμε

  94. Αίσχος στον Θόδωρο Πάγκαλο να επαινεί μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας τον πιό σιχαμερό φασίστα και γνωστό αντισημίτη Καρατζαφέρη υπό το βλέμμα των Πλέυρη και Γεωργιάδη που θέλουν να διατηρηθεί το Άουσβουιτς σε καλή κατάσταση για να τα ξαναχρησιμοποιήσουν. Ο Θηριόδωρος Πάγκιλος καλά θα κάνει να μελετήσει λίγη Ιστορία και να μη εξευτελίζεται. Βρίσκεται σε ψηλά έδρανα και του πρέπει σοβαρότητα. O tempora, o mores!

  95. A. Ioannou said

    «…υπό το βλέμμα των Πλέυρη και Γεωργιάδη που θέλουν να διατηρηθεί το Άουσβουιτς σε καλή κατάσταση για να τα ξαναχρησιμοποιήσουν.»
    Ελάτε τώρα, αρκετές φορές καλή μεν η υπερβολή αλλά μέχρις ένα σημείο. Και ο «Άδωνις» Γεωργιάδης και ο υιός Πλεύρης μπορεί να είναι άτομα αντιπαθή, και σαν ιδιώτες και, ιδιαίτερα, σαν δημόσια πρόσωπα, αλλά δεν έχω ακούσει ούτε τον έναν ούτε τον άλλον ούτε και τον αρχηγό τους να απειλούν να στείλουν Εβραίους στο Άουσβιτς. Και αν ακόμα το σκέφτονται, δεν το έχουν πει. Παρεπιπτόντως, και λιγάκι εκτός του θέματος αλλά σχετιζόμενο με την ανάρτηση «Μνήμη», το τελευταίο τεύχος του Αμερικανικού περιοδικού Smithsonian έχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο με τον τίτλο «Can Auschwitz Be Saved?» σχετικά με το πρόβλημα διατήρησης και συντήρησης του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου και κατά πόσο αρμόζει να αφεθούν τα κτίρια και τα διάφορα «εκθέματα» (π.χ. τεράστιες ποσότητες μαλλιών που είχαν κοπεί από τους κρατουμένους) στη φυσιολογική φθορά που φέρνει ο χρόνος ή αν πρέπει να συντηρούνται και με ποιό τρόπο και μέχρι ποιό σημείο.

  96. Αννα said

    Μια απάντηση στον κ. Ιωάννου. Γράφει πιο πάνω: «Ελάτε τώρα, αρκετές φορές καλή μεν η υπερβολή αλλά μέχρις ένα σημείο. Και ο “Άδωνις” Γεωργιάδης και ο υιός Πλεύρης μπορεί να είναι άτομα αντιπαθή, και σαν ιδιώτες και, ιδιαίτερα, σαν δημόσια πρόσωπα, αλλά δεν έχω ακούσει ούτε τον έναν ούτε τον άλλον ούτε και τον αρχηγό τους να απειλούν να στείλουν Εβραίους στο Άουσβιτς. Και αν ακόμα το σκέφτονται, δεν το έχουν πει».
    Μη βιάζεστε κ. Ιωάννου.. Σας θυμίζω λοιπόν από τη δίκη του ναζιστή Κ. Πλεύρη για το ρατσιστικό του «πόνημα» «Εβραίοι όλη η αλήθεια» όπου συνήγορος υπεράσπισής του ήταν ο υιός Πλεύρης και…βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο, λίγα λόγια από την αγόρευσή του τελευταίου σχετικά με το απόσπασμα του κατηγορητηρίου για τη «διατήρηση του Άουσβιτς σε καλή κατάσταση…»
    1) Θ. Πλεύρης προς τους δικαστές: » Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Άουσβιτς. Που λέει ότι «να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς». Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Ότι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: «Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Άουσβιτς». Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι θέλω να εξοντώσω κάποιον;….. Σας λέω στην πιο ακραία εκδοχή που ακούγεται: Ότι θέλει να μαζέψει τους Εβραίους, ότι θέλει να τους εξαφανίσει τους Εβραίους. Αυτές οι φράσεις από μόνες τους, πως διεγείρουν;..»
    2) Πριν τη δίκη του Κ.Πλεύρη ο Ά. Γεωργιάδης διαφήμιζε στην τηλεόραση το ρατσιστικό αυτό παραλήρημα λέγοντας ότι ήταν «το αγαπημένο του βιβλίο» (!)
    3) Καρατζαφέρης; Ας θυμηθούμε λίγα κι απ’ αυτόν: 1998: Δηλώνει δημόσια ότι θα έπρεπε να δώσουν ένα υφυπουργείο στη..Χρυσή Αυγή. 2000: Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ο ναζιστής Κ. Πλεύρης. 2002: Τέσσερα στελέχη της ναζιστικής συμμορίας της Χρ. Αυγής στο ψηφοδέλτιό του για τις Νομαρχιακές εκλογές. 2009: (τώρα. Ναι τώρα! στις βουλευτικές) Επιχειρεί να βάλει στη βουλή το νεοναζί Δ. Ζαφειρόπουλο (πρώην στέλεχος της Χ.Α και εκδότη της χουντοφυλλάδας Ε. Κόσμος). Ματαιώνεται το σχέδιό του από την αποκάλυψη κάποιων αντιφασιστών. Και βέβαια..από την εφημερίδας του που γράφει» Ο Εβραίος μυρίζει αίμα!»
    Έ! μετά από αυτά… χρειάζεται να το φωνάξουν κιόλας;;; Υπερβολές θα μου πείτε..

  97. Δυστυχώς, έτσι είναι τα πράγματα. Το έγραψε ο πατέρας του εν λόγω βουλευτή στο επίμαχο «βιβλίο» του, που με τόση θέρμη διαφημίζει ο Γεωργιάδης και υποστηρίζει νομικά ο γιός του.

  98. theo said

    Μήπως μπορεί κάποιος να μας πει τι λέει?

    Roi Sharon, Maariv, November 9 2009

    The complete guide to killing non-Jews

    http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/964/186.html
    .

  99. όσα άτομα ενοχλουνται από τις αβρότητες στη Βουλή μεταξύ Πάγκαλου και Καρατζαφερη (χθες) ή κάθε άλλου κόμματος και Καρατζαφέρη (γενικά) εχουν δικαίωμα να το θέτουν αν πρωτα έχοιυν καταδικάσει τις αβροτητες μεταξύ ΚΙΣ και Ισραηλιτικών κοινοτητων και ΛΑΟΣ με την πρόσκληση του τελευταίου στις εκδηλωσεις του για το Ολοκάυτωμα στη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα στο ΥπΕξ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτλ

    Καταδίκη εκδότη του «Απολλώνειο Φως» για αντισημιτικές προκηρύξεις σε δίκη Κ. Πλεύρη
    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3602

  100. andrea_te said

    Παραθέτω την τοποθέτηση Πάγκαλου στη Βουλή.

    «Προβοκάτσια ο εμπρησμός της Συναγωγής»
    Συνεργασία της Χρυσής Αυγής με Ελληνοαμερικανούς και Βρετανούς στο ρατσιστικό επεισόδιο των Χανίων βλέπει ο κ. Θ. Πάγκαλος
    Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=312491&dt=30/01/2010

    Σαφείς υπαινιγμούς για προβοκάτσια εις βάρος της χώρας μας διατύπωσε χθες στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλος αναφορικά με τον πρόσφατο εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη είπε μάλιστα ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε» και ευχήθηκε να μην υπάρχει «γενικότερο σχέδιο».

    Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αποκάλυψη ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο γιος του ομογενούς υπουργού Οικονομικών της Πολιτείας Αϊντάχο των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Πιτ Κατσιλομάτη , γεννημένο στο Αϊντάχο, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 2009. Βασικός κατηγορούμενος για την επίθεση στη Συναγωγή είναι ο Νικήτας Αλεφαντινός , ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Πάγκαλος, είναι ο άνθρωπος που μπήκε στη Συναγωγή και κατοικεί δύο σπίτια πιο δίπλα.

    «Αυτός ο περιθωριακός τύπος έχει δούναι και λαβείν, έχει επαγγελματικές σχέσεις, με τη (σ.σ.: αμερικανική) βάση» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξή του για το «πώς οι Αμερικανοί, οι οποίοι ψάχνουν και την τελευταία λεπτομέρεια του οποιουδήποτε συναλλάσσονται, δεν είχαν αντιληφθεί ότι αυτός ο άνθρωπος κινείται σε περίεργους χώρους».

    Υπό επιτήρηση από τις Αρχές βρίσκονται και δύο βρετανοί πολίτες, όπως ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ο κ. Πάγκαλος: ο Μπράιαν Ρίκι και ο Φόρσαϊθ Γκρεγκ, οι οποίοι φέρονται ως συνεργοί του Αλεφαντινού. «Η απάντηση που έδωσε η ελληνική πολιτεία με την άμεση σύλληψή τους είναι χαρακτηριστική» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο αντισημιτικός και ρατσιστικός κύκλος από τον οποίο προέρχονται τα άτομα αυτά είναι κατάδηλος και από το γεγονός ότι δύο γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγήςέχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την τύχη του Αλεφαντινού και αποπειράθηκαν επανειλημμένως να τον επισκεφθούν για να αναζητήσουν μαζί του μορφές νομικής υποστήριξής του».

    Το ενδιαφέρον και την ανησυχία της κυβέρνησης υποδηλώνει και η αντίδραση του κ. Πάγκαλου στην αναφορά του προέδρου του ΛΑΟΣ ότι «φοβούμαι πως ετοιμάζονται πολύ αρνητικά πράγματα για την εξέλιξη της δημοκρατίας». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησε «απολύτως» με την άποψη του κ. Καρατζαφέρη, δηλώνοντας: «Δεν έχω την ελευθερία του λόγου που έχει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, γιατί είμαι σε αυτά εδώ τα έδρανα τα οποία είναι ένα είδος δέσμευσης την οποία φέρω βαρέως μερικές στιγμές, αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά».

    Α ναφερόμενος σε πρόσφατο «απαράδεκτο δημοσίευμα της “Wall Street Journal”,της εφημερίδας του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ», όπως την αποκάλεσε, «για τον αντισημιτισμό που υπάρχει στην Ελλάδα και για το πώς δεν προστατεύονται επαρκώς οι εβραίοι συμπολίτες μας», επικαλέστηκε την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, η οποία δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Συνέδεσε δε το παραπάνω δημοσίευμα με την παρούσα φάση κατά την οποία η κυβέρνηση «δίνει την πάλη για να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους δανεισμού», όπως είπε, κάτι που «δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει μερικά ερωτηματικά».

    Τέλος, δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «οι έλληνες εβραίοι είναι έλληνες πολίτες, ισότιμοι καθ΄ όλα με τους υπόλοιπους έλληνες πολίτες, και η ελληνική κοινωνία και πολιτεία είναι αποφασισμένη να προστατέψει την ομαλή τους διαβίωση, την πρόοδο και την προκοπή τους, και βεβαίως τους τόπους και τις μορφές που θρησκεύονται» .

    Τους φόβους του για προβοκάτσια εξέφρασε ο κ. Καρατζαφέρης διερωτώμενος «μήπως κάποιες υπηρεσίες θέλουν να δημιουργήσουν τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ».

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=312491&dt=30/01/2010

  101. Εάν ήταν μέλη του Κογκρέσσου των ΗΠΑ οι εν λόγω κύριοι θα είχαν παραπεμφθεί στο Ethics Committee και θα είχαν γίνει impeached. Αλλά στην Ελλάδα απολαμβάνουν ασυλία και προκαλούν. Το λέω δημόσια ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ αποτελείται από βρωμερά γουρούνια και κάνουν μεγάλο λάθος το ΚΙΣ και οι άλλες ισραηλιτικές κοινότητες που τους προσκαλούν σε εκδηλώσις για το Ολοκαύτωμα. Μολύνουν με την παρουσία τους τον χώρο, δηλητηριάζουν με το βλέμμα τους τα παιδιά και σε ανθρώπους σαν τον Κούνιο τους ταράζουν τη χημική ισορροπία του οργανισμού τους.

  102. andrea_te said

    #21 Τα είπε τόσο τέλεια και εμπεριστατωμένα ο David που το μόνο,ίσως,που θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος θα ήταν ένα παλαιότερο άρθρο του εκλιπόντως,δυστυχώς,αμερικανού διανοητή Howard Zinn:

    http://www.hartford-hwp.com/archives/60/145.html

    Μόνο που αυτή η προβαλλόμενη,με κάθε τρόπο και μέσο,μοναδικότητα David έφερε πολλά δεινά.

  103. Kapa said

    Εξαιρετική βιβλιοπαρουσίαση:

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=47&artId=312702&dt=31/01/2010

    Με εκτίμηση

    Κάπα

  104. Abravanel said

    http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne100129.txt

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των
    ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
    Πρώτη είναι η με αριθμό 342/24/26.1.2010 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τον εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά, κ.λπ..
    Στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, θα απαντήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
    Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
    «Πλήθος ερωτημάτων εγείρει η αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών του πρόσφατου διπλού εμπρησμού της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά, μες στον Ιανουάριο, ύστερα από την ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού που κατέγραψαν παρακείμενες κάμερες επιτήρησης. Αν και, τόσο το State Department όσο και η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Wall street Journal, είχαν σπεύσει να καταγγείλουν την Ελλάδα για υποτιθέμενο αντισημιτισμό, εντούτοις, όπως προέκυψε στη συνέχεια, η πυρπόληση της Συναγωγής φαίνεται να είναι έργο δύο Αμερικανών που υπηρετούν στη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, δύο Βρετανών που, σύμφωνα με διασταυρούμενες πληροφορίες, υπηρετούν ως εκπαιδευτές της ειδικής μονάδας Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ και ενός Έλληνα, ο οποίος έχει σχέση με την τροφοδοσία της βάσης. Είναι προφανές ότι η υπόθεση λαμβάνει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις με ιδιαίτερα ύποπτες και σκοτεινές πτυχές, ερωτάσθε:
    – Εκτιμάτε ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός προσώπων που έδρασαν αυτοβούλως ή μήπως για συμβάν που σχετίζεται ευρύτερα με έξωθεν πιέσεις που δέχεται η χώρα στα μέτωπα της οικονομίας και της διπλωματίας;
    -Τι προτίθεστε να κάνετε αφενός σε σχέση με τους φερόμενους ως δράστες και αφετέρου με την, τουλάχιστον, απαράδεκτη δυσφήμιση της χώρας μας διεθνώς και, ειδικότερα, στα μάτια της εβραϊκής κοινότητας;»
    Θα απαντήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
    Κύριε Αντιπρόεδρε, έχετε το λόγο για 3 λεπτά.

    (GK)
    (1SS)
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
    Κατ’ αρχήν, θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ., τον κ. Καρατζαφέρη, γιατί έφερε το θέμα αυτό στη Βουλή. Αυτή η πρωτοβουλία θα μας επιτρέψει να δείξουμε την ευαισθησία μας απέναντι σε μια σειρά από ενοχλητικά και λυπηρά χαρακτηριστικά αυτής της απαράδεκτης υπόθεσης.
    Πρόκειται για ένα έγκλημα που κίνητρό του είναι το μίσος, το φυλετικό και ρατσιστικό μίσος. Οι συλληφθέντες ομολόγησαν, εξάλλου, ότι μετά από συζητήσεις μεταξύ τους οδηγήθησαν στην πράξη τους αυτή γιατί μισούν τους Εβραίους.
    Έτσι, πιστεύω ότι η σημερινή μας συζήτηση πρέπει να δώσει το σήμα κατ’ αρχήν προς την κοινή γνώμη ότι οι Έλληνες Εβραίοι είναι Έλληνες πολίτες, ισότιμοι καθ’ όλα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, και ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική πολιτεία είναι αποφασισμένη να προστατέψει την ομαλή τους διαβίωση, την πρόοδό τους, την προκοπή τους και βεβαίως τους τόπους και τις μορφές, με τις οποίες αυτοί θρησκεύονται.
    Η Συναγωγή των Χανίων είναι ένα ιστορικό μνημείο της πόλης των Χανίων, ένα κόσμημα για την πόλη των Χανίων, γιατί έχει μια πολύ αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική και είναι ένα από τα παλαιότερα μνημεία αυτού του είδους στον ελλαδικό χώρο.
    Επιτέθησαν για πρώτη φορά στη Συναγωγή προ ενός μηνός περίπου και τότε εξεδόθη από την αστυνομική αρχή διαταγή, η οποία εφάρμοζε αυστηρά μέτρα φρούρησης της Συναγωγής.
    Σύμφωνα με τη διαταγή πρέπει να υπάρχει συνεχής φρούρηση από την οδό Σκουφά –από το εμπρόσθιο μέρος δηλαδή- και οι περίπολοι που περνούν από τους δύο παραπλεύρους δρόμους να ελέγχουν τα αυτοκίνητα ή τα άτομα που υπάρχουν στην περιοχή ανά δύο ώρες. Επίσης, τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα καλείται ο αξιωματικής φυλακής του οικείου τμήματος να περνά από το σημείο αυτό και να βλέπει τι γίνεται και οι υποδιευθυντές του επιτελείου να επιβλέπουν την όλη διαδικασία.
    Ακριβώς επειδή τα μέτρα ήταν αυστηρά, η Αστυνομία οδηγήθηκε πολύ εύκολα στην ανακάλυψη των υπόπτων. Ήταν πολύ περίεργο, πράγματι, πώς κάποιος είχε καταφέρει να μπει μέσα στη Συναγωγή, χωρίς κανείς να τον αντιληφθεί.
    Ανεκαλύφθη ότι ο βασικός κατηγορούμενος, ο οποίος είναι ένα άτομο –θα έλεγα- περιθωριακό κοινωνικώς, μπήκε στη Συναγωγή, διότι κατοικεί δυο σπίτια δίπλα από αυτή. Είναι ο Αλεφαντινός Νικήτας, ο οποίος είναι και προφυλακισμένος, ο οποίος διέρρηξε δυο παράθυρα ενός παρακειμένου μπαρ, ανέβηκε πάνω σε έναν τοίχο, αφαίρεσε το συρματόπλεγμα και έτσι κατάφερε να μπει στη Συναγωγή από το πίσω μέρος. Αυτό ακριβώς οδήγησε και τους αστυνομικούς στη σύλληψή του.
    (Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως)
    Ένα λεπτό ακόμα, κύριε Πρόεδρε.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Βεβαίως.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Αυτός έκανε την πράξη αυτή μαζί με δυο πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας –τον Μπράιαν Ρίκι του Ντέσμοντ και της Ελέν, τον Φόρσαϊθ Γκρεγκ του Τζέιμς και της Μπέβερλι- και έναν πολίτη των Η.Π.Α., ο οποίος αρχικά ήταν γνωστός ως Πιτ και μετέπειτα αποκαλύφθηκε ότι είναι ο Πιτ Κατσιλομάτης, γεννημένος στο Αϊντάχο, ο οποίος ήρθε στις 28/10 στην Ελλάδα και κατά πληροφορίες που έχουμε, δυστυχώς, είναι υιός ομογενούς, ο οποίος συμβαίνει να είναι Υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας του Αϊντάχο.
    Όλοι αυτοί νεαροτάτης ηλικίας και βεβαίως ο μεν Κατσιλομάτης κρατείται –όπως σας είπα- και οι άλλοι δύο είναι υπό επιτήρηση και δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Νομίζω ότι η απάντηση που έδωσε η ελληνική πολιτεία με την άμεση σύλληψή τους είναι χαρακτηριστική.

    (SM)
    Επιπλέον δε, επειδή αναφέρεστε και στo «WALL STREET JOURNAL» το οποίο πράγματι δημοσίευσε ένα απαράδεκτο άρθρο για τον αντισημιτισμό που υπάρχει στην Ελλάδα και για το πώς δεν προστατεύονται επαρκώς οι Εβραίοι συμπολίτες μας. Πρέπει να σας πω ότι δύο τεύχη μετά στο «WALL STREET JOURNAL» και στην πρώτη σελίδα δημοσιεύτηκε επιστολή του κ. Χρυσοχοϊδη ο οποίος εξέθετε λεπτομερώς το γεγονός της σύλληψης και όλα όσα είχαν σχέση με αυτό καθώς και τη συμμετοχή πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
    Ο αντισημιτικός και ρατσιστικός κύκλος από τον οποίο προέρχονται τα άτομα αυτά είναι κατάδηλος και από το γεγονός ότι δύο γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγής έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την τύχη του Αλεφαντινού και τα οποία αποπειράθηκαν επανειλημμένως να τον επισκεφτούν για να αναζητήσουν μαζί του μορφές νομικής υποστήριξής του. Τα ονόματά τους τα έχω, -δεν κατηγορούνται για κάτι- δεν θέλω να τα πω, ωστόσο τα έχω στη διάθεσή σας εάν τα θέλετε.
    Αυτά κύριε Πρόεδρε.
    Ευχαριστώ πολύ.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης έχει το λόγο.
    Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Και βεβαίως, δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης αυτό, κύριε Αντιπρόεδρε και χαίρομαι που το αντιληφθήκατε, πώς θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικά τα πράγματα.
    Εμείς οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων σεβόμαστε τις θρησκείες και τα σύμβολα πίστεως των άλλων λαών. Αιώνες τώρα έχουμε μια εμπεδωμένη αντίληψη για το κεφάλαιο αυτό. Οι Έλληνες δεν είναι ούτε γεμάτοι μίσος, ούτε μισαλλοδοξίας, ούτε όλα αυτά τα οποία προσπαθούν κάποιοι να προσάψουν σε μας. Μακάρι, τα πράγματα να είναι έτσι όπως τα περιγράψατε, όλοι θα θέλαμε να είναι έτσι.
    Πολύ φοβούμαι, όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι τα τελευταία πενήντα πέντε χρόνια έχουμε συναντήσει τεράστιες προβοκάτσιες οι οποίες σε πρώτη φάση φαινόντουσαν απλά περιστατικά. Να θυμίσω ότι κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα το 1955 στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε ότι ακολούθησε στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, να θυμίσω ότι σχεδόν κάπως έτσι ήταν και τα πράγματα στα Ίμια πριν από κάποια χρόνια και επ’ ευκαιρία να θυμίσουμε τη θλιβερή αυτή για μας επέτειο που χάσαμε τρεις αξιωματικούς. Θέλω να ελπίζω ότι θα ληφθεί και κάποια πρωτοβουλία στη Βουλή για να κάνουμε και ένα μνημόσυνο για αυτούς τους τρεις ήρωες επ’ ευκαιρία της ημερομηνίας που συμπίπτει.
    Πολύ φοβούμαι μήπως είναι και εδώ μια προβοκάτσια. Μήπως, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μήπως, κάποιες υπηρεσίες θέλουν να δημιουργήσουν τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών ότι τώρα υπάρχει μια διαφοροποίηση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ. Υπάρχει μια διαφοροποίηση και στο τρίγωνο Άγκυρας, Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ και ενδεχομένως κάποιοι να μην ήθελαν μια άλλη δίοδο προσέγγισης Ελλάδος και Ισραήλ και δημιούργησαν αυτό το έγκλημα.
    Θα έλεγα, λοιπόν, ότι δεν θα ήταν άσκοπο να είναι σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, μήπως προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν προβοκάτσιες. Βέβαια ότι το γεγονός επαναλήφθηκε μέσα σε δέκα μέρες δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, έτσι δεν είναι; Η πολιτεία έπρεπε ενδεχομένως να έχει καλύτερα αντανακλαστικά. Το ένα συμβάν έγινε στις 5 και το άλλο έγινε στις 17, μόλις, δηλαδή, δώδεκα ημέρες διαφορά. Προφανώς έπρεπε να ληφθούν κάποια πρόσθετα μέτρα στην περιοχή.
    Τώρα βέβαια, αυτός ο περιθωριακός τύπος όπως τον περιγράψατε πρέπει να πω ότι έχει δούναι και λαβείν, έχει επαγγελματικές σχέσεις με τη βάση και μου προξενεί εντύπωση πώς οι αμερικανοί οι οποίοι ψάχνουν και την τελευταία λεπτομέρεια του οποιοδήποτε συναλλάσσονται, δεν είχαν αντιληφθεί ότι αυτός ο άνθρωπος κινείται σε τέτοιους περίεργους χώρους.
    Επαναλαμβάνω ότι θέλω τα πράγματα να είναι έτσι όπως τα περιγράψατε, απλώς θέλω να σας βάλω μέσα και αυτή τη δεύτερη σκέψη μήπως είναι κάτι άλλο περίεργο.
    Τώρα όσον αφορά την επιστολή του κ. Χρυσοχοϊδη γιατί έπρεπε να είναι απολογητική; Την διάβασα από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι απολογητική. Και εσείς κάπως έτσι την περιγράψατε. Έπρεπε να είναι το αντίθετο, να είναι καταγγελτική. Από πού λοιπόν μια εφημερίδα βγάζει αυτομάτως αυτό το συμπέρασμα ότι εμείς το κάναμε, οι Έλληνες το κάναμε, εμείς, εμείς τη στιγμή που τρεις από τους πρωταγωνιστές είναι ξένοι, είναι Βρετανοί και Αμερικανοί. Θέλω να πω λοιπόν ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν σωστή η αντιμετώπιση από τον Υπουργό.
    (1SM)
    Αφήστε δε που διολισθαίνει και σε άλλα πράγματα και προσπαθεί να συνδέσει άλλα πράγματα ασύνδετα μεταξύ τους.
    Πολύ φοβούμαι, κύριε Πρόεδρε, ότι κάποιοι προσπαθούν και εσείς δεν το αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά, όπως πρέπει, να δημιουργείται μια κόντρα μεταξύ των άκρων, των εξωκοινοβουλευτικών άκρων, δηλαδή. Και θα είναι επικίνδυνο, για να μη ζήσουμε στιγμές που έζησε η Ιταλία πριν πολλά χρόνια.
    Δεν πρέπει, λοιπόν, να δημιουργούμε συνθήκες επώασης τέτοιων ακραίων φαινομένων στη χώρα. Πρέπει πάση θυσία, όπως έχουμε επιβάλει κανόνες ευπρεπείας και ευταξίας εις τους κινούμενους εις το κοινοβουλευτικό τόξο, να προσπαθήσουμε όλοι μας, στο βαθμό που ο καθένας μπορεί να επηρεάσει ή να συμβουλεύσει, να μην υπάρξουν ακρότητες από εκείνους που κινούνται στα άκρα, γιατί φοβούμαι ότι ετοιμάζονται πολύ αρνητικά πράγματα για την εξέλιξη της δημοκρατίας.
    (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Θεόδωρος Πάγκαλος έχει το λόγο να δευτερολογήσει.
    Έχετε το λόγο για τρία λεπτά, κύριε Αντιπρόεδρε.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, θα συμφωνήσω απόλυτα με το συμπέρασμα του αξιότιμου Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Δεν έχω την ελευθερία λόγου που έχει, γιατί είμαι σε αυτά εδώ τα έδρανα τα οποία είναι ένα είδος δέσμευσης την οποία φέρω βαρέως μερικές στιγμές, αλλά τη φέρω -δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά- και δεν έχω και το δημοσιογραφικό του παρελθόν, το οποίο είναι μια άλλη διάσταση την οποία στερούμαι.
    Όμως, ομολογώ και εγώ ότι σε στιγμές δεινής πάλης της ελληνικής Κυβέρνησης για να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους δανεισμού, η δημοσίευση στη «WALL STREET JOURNAL», η οποία, όπως λέει το όνομά της, είναι η εφημερίδα της Wall Street, δηλαδή, του τραπεζικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας τέτοιας επιστολής δεν μπορεί παρά να μου δημιουργήσει μερικά ερωτηματικά.
    Ας ευχηθούμε ότι όλα είναι τυχαία και ότι δεν υπάρχει γενικότερο σχέδιο και ότι δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες μορφές, τέτοιου είδους προκλήσεων. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι, πράγματι. Εγώ πιστεύω ότι αντέδρασε η Αστυνομία στο μέτρο που μπορούσε να αντιδράσει. Δεν μπορούσε να φανταστεί, βέβαια, ότι αυτός μπορούσε να κινηθεί πίσω από το δρόμο, στους φωταγωγούς, γιατί έμενε δυο σπίτια μακριά από τη Συναγωγή.
    Βεβαίως, πρέπει να επαγρυπνούμε όλοι και να επαγρυπνούμε και εμείς, καταπολεμώντας τέτοιες ιδέες και τέτοιες ιδεολογίες, όταν μπορούν πιο εύκολα να καταπολεμηθούν, δηλαδή, πριν γίνουν βίαιες πράξεις και έχουν απλώς τη μορφή εσφαλμένων ιδεών. Εκεί ακριβώς είναι και ο ρόλος μας.
    Ευχαριστώ πολύ.
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Αντιπρόεδρε.

  105. Ο Θηριόδωρος Πάγκιλος πρέπει να ντρέπεται που φλερτράρει με τον Καρατζαφέρη, ένα γωνστό αντισημίτη, ρατσιστή και φασίστα. ΑΙΣΧΟΣ!

  106. Α. Ioannou said

    Κοιτάξτε, είναι δουλειά και υπoχρέωση του δικηγόρου να υπαρασπισθεί τον κατηγορούμενο, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του. Αλλά γιά να εξηγούμαστε: Και ο Γεωργιάδης και ο υιός Πλεύρης και, ακόμα πιό πολύ, ο πατήρ του μου είναι ιδιαίτερα αντιπαθή άτομα γιά τους λόγους που όλοι μας ξέρουμε. Αν όντως είπαν ότι το Άουσβιτς πρέπει να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση γιά να ξαναχρησιμοποιηθεί, τότε δίκαιο έχτετε. Αν όμως δεν είπαν ακριβώς το συγκεκριμένο, με το να βάζει κανείς λόγια στα στόματα ατόμων που όντως θα μπορούσαν να τα είχαν πει αλλά δεν τα είπαν δεν βοηθάει την επιχειρματολγία του, νομίζω.

  107. theo said

    Τι είναι αυτές οι Ομάδες διάχυσης του ταξικού μίσους?
    Τι είναι αυτό το Εμπρηστικό μπαράζ?
    Κάτι δεν πάει καλά.
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1127524
    .

  108. Από το «βιβλίο» του Πλεύρη…
    (κάτω από φωτογραφία του Άουσβιτς): «Καλώς κάνουν και διατηρούν το στρατόπεδον εις καλήν κατάστασιν, διότι ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον»

    Και συνεχίζει «…Η όλη των εγκληματική συμπεριφορά δικαιολογεί τας πράξεις των Ναζί εναντίον των και κάτι περισσότερον. Τας δικαιώνει.»

    Και νάτος χέρι-χέρι και ο Καρατζαφέρης:

    Click to access karatzaferis%20einai%20gnvsto.pdf

    Γι αυτά όλα γίνεται γελοίος ο Πάγκιλος.

    Να γιατί γελοιοποιείτε ο Πάγκαλος.

  109. omadeon said

    @Theo
    Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά και… ΕΦΡΙΞΑ.
    ΕΞΑΡΣΗ της βίας βλέπω, της παράνομης βίας. ΟΦείλω σαν ανένταχτος αριστερός να καταδικάσω αυτές τις πράξεις. Ετσι όπως τραβάει το σχοινί στα άκρα το indymedia δικαιώνει όσους θέλουν τη φίμωσή του. ΠΑΡΟΜΟΙΑ είναι και η έξαρση της ακροδεξιάς και της αντισημιτικής βίας όμως. Οπωσδήποτε τα φαινόμενα αλληλο-τροφοδοτούνται.

    @Abravanel
    Ευτυχώς όμως άρχισαν να αντιδρούν ΚΑΙ πατριώτες κατά των νεο-ναζιστών, στο διαδίκτυο. Δες το μπάχαλο (και ΞΕΒΡΩΜΙΣΜΑ) που έγινε στην «Ολυμπία» (ξέεερεις εσύ).
    Κατηγορήθηκα ΑΜΕΣΩΣ σαν «αδερφάρα» και «οβριούλης» που «ξημεροβραδυάζεται» στα «βαγόνια για ΠΟλωνία» (παρατσούκλι για το… μπλογκ σου από νεο-ναζί).

  110. omadeon said

    Υ.Γ.
    @ Abravanel
    για πληροφόρηση του κόσμου (και θενκς)…
    Tο ΣΩΣΤΟ λινκ είναι http://omadeon.wordpress.com/2010/01/18/greek-nazi-censors/
    (ΟΧΙ το «…/hatzares» που δεν οδηγεί πουθενά).
    Κατάπτυστη η στάση του Χατζάρα, επαναλαμβάνω τι είχα πει σε σχόλιο εκεί:

    Ο Χατζάρας… ακάθεκτος προχώρησε σε νέο ποστ όπου αποδεικνύει ο ίδιος ότι συμπαραστέκεται στο ναζισμό, ενώ υιοθετεί και συνομοσιωλογικές αντισημιτικές θεωρίες. Το «Υ.Γ.» στο νέο του ποστ… είναι «όλα τα λεφτά» ( deltio11.blogspot.com/2010/01/blog-post_7767.html ):

    Απάντηση σε ένα σχόλιο περί των «Νεοναζί»
    Σήμερα, η κύρια γραμμή αντιπαράθεσης περνάει ανάμεσα στην Παγκόσμια Εβραιοναζιστική Χούντα, που θέλει να μας επιβάλει την δική της Παγκόσμια Διακυβέρνηση και την Νεοφασίστική «Ανοιχτή Κοινωνία» από τη μια μεριά, και τις Δημοκρατικές Δυνάμεις που αγωνίζονται για τη διατήρηση της Δημοκρατίας, των Ανεξάρτητων και κυρίαρχων Κρατών και της Λαϊκής Κυριαρχίας.

    Τα μέτωπα είναι ξεκάθαρα.

    Πατρίδα, Εθνικό Κράτος, Εθνική Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Δικαιοσύνη από τη μια, και Παγκόσμια Διακυβέρνηση, Αόρατη Χούντα, Ανοιχτή Κοινωνία, Νεος-πατριωτισμός, Πολυπολιτισμός, Δικτατορία, Εβραιοναζισμός, ΑΝΤΙ-FΑ. Ρότσιλντ, Ροκφέλερ, Μπάφετ, Σόρος, Καρτέλ, Τραπεζίτες, Φτώχεια ,Πείνα και Ανεργία, από την άλλη.

    Η Δημοκρατία που κατακτήθηκε με ποτάμια αίματος κινδυνεύει τώρα από την
    Εβραιοναζιστική Αόρατη Χούντα.

    Όσοι είναι εναντίον της Αόρατης Χούντας, είναι Δημοκράτες, Προοδευτικοί και Επαναστάτες.

    Σπύρος Χατζάρας

    ΥΓ. Για όσους παραμένουν αφελείς. Ούτε ακροδεξιοί υπάρχουν, ούτε Νεοναζί .Εβραιοναζί υπάρχουν και οι Νεοφασίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

    Κύριε Χατζάρα, με το υστερόγραφό σας, εκτός του ότι… κακοποιείτε τη γλώσσα και τη λογική, ΔΗΛΩΣΑΤΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΡΑ-ΝΑΖΙΣΤΗΣ.

  111. Smith said

    Ξαφνικά διαβάζω πως οι Ελλήνες είναι αντισημίτες…

    Ψάχνω στο διαδίκτυο και διαπιστώνω με έκπληξη πως πολλοί Εβραίοι στοχοποιούν τους Έλληνες ελαφρά τη καρδία

    Κάποιος μάλιστα χρησιμοποίησε αποσπάσματα από shows του γελωτοποιού Πανούση για να θεμελιώσει την αυθαίρετη άποψη του (να βγάλω το συμπέρασμα πως οι Έλληνες είναι πέρα από αντισημίτες και αντί-Έλληνες;;;)

    Κάποιοι δεν πάνε καθόλου καλά. Κρίμα που εώς πρόσφατα έτρεφα εκτίμηση στο λαό του Ισραήλ…

    Καμιά καταδίκη της άδικης στοχοποίησης των Ελλήνων;;

  112. owain said

    LETTERS TO THE EDITOR; Lord Elgin, the Parthenon and Greece
    Published: June 23, 2009
    Regarding the op-ed articles »A home for the Marbles,» by Christopher Hitchens, and »Majestic in exile,» by Nikos Konstandaras, (Views, June 19): The Parthenon remained intact until the 6th century, at which point the inner columns and roof were removed in order to make way for a Christian church. When the Ottomans took over in 1456, the building became a mosque. When the Ottomans were at war with the Venice, the Parthenon was used as to store munitions, and, in 1687, it was hit by a Venetian shell and blown up.
    By the time Lord Elgin arrived in 1801, the marble fragments were being used for building materials by the locals. The Ottomans allowed him to take casts and remove sculptures as well as tear down buildings where necessary
    The Parthenon was restored to artistic and historical importance thanks to the splendid drawings of Western artists.
    I don’t care who has the Elgin Marbles, but I do care that Lord Elgin is slandered as a robber and vandal. Had he not saved the marbles, they would most probably no longer exist. Christine Fremantle, London
    »Greece,» even in antiquity, refers to a geographical area in which Greek was spoken, a common culture evolved and a shared religious pantheon existed, but it was never a unified state nor even a country. It was a complex and highly competitive collection of little states such as Athens, Sparta, Thebes etc.
    The modern Greek state (founded in the early 19th century) may see itself as the protector of the legacy of ancient Greece, and given the character of any form of nationalism, this makes a certain amount of sense.
    In the British Museum, the Elgin Marbles take a position among the great achievements of art and architecture of humanity — be they Egyptian, Babylonian, etc. In a global age, museums such as the British Museum or the Metropolitan Musem in New York or the Louvre have a certain parallel to the great Alexandrian library that drew to itself the tangled threads of antique civilizations during the early period of Hellenistic »globlization.»
    It would indeed be a pity to see the great Elgin Marbles reduced to being simply artifacts put on the shelf of Greek nationalism or a platform for political self furtherance or debased as part of tourist development program, which is really what all of this is about.

    Nicholas P. Stavroulakis, Hania, Crete.

    Οι απόψεις του «ιδιοκτήτη» της Συνγωγής των Χανίων σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα…αλήθεια Δημητρά,αλήθεια Αβραβανέλ συμφωνείτε;ε;την ώρα που στοχοποιείτε την Ελλάδα ως φωλιά φασιστών,με αποδεδεγμένα ψέμματα…την ώρα που προσφέρεται υπηρεσία σε κάποιους ανθέλληνες,έρχεται και ο δικός σας Σταυρουλάκης να χύσει ανθελληνικό δηλητήριο…συμφωνείς μ’αυτό Αβραβανέλη;

  113. owain said

    http://vaterpanajiotis.wordpress.com/2010/02/09/%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%84%CF%89%CF%86-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/

    ε αβραβανέλ;θαύμασε τα κατερθώματα αντι-ρατσιστών…θυμάμαι να έχουν γίνει τουλάχιστον 8 από πέρσι!

  114. Μπε said

    Μη μπερδεύουμε τα δύο γράμματα, όμως. Του Σταυρουλάκη αρχίζει από το «Greece, even in antiquity». Βέβαια, το «EVEN» είναι πατάτουλα αφού η σύγχρονη Ελλάδα είναι φυσικά ενιαίο κράτος.

    Και οι απόψεις του, ακόμα κι αν διαφωνεί κάποιος, είναι πολύ πιο αξιοσέβαστες από τις Δυτικοκεντρικές της «Christine».

  115. owain said

    «Και οι απόψεις του, ακόμα κι αν διαφωνεί κάποιος, είναι πολύ πιο αξιοσέβαστες από τις Δυτικοκεντρικές της “Christine”»…ποια είναι αυτή;φυσικά και είναι πιο αξιοσέβαστες…Εβραίος γαρ μπορεί να πεις κανείς διαφορετικό;μα ο άνθρωπος είναι απαράδεκτος δεν το βλέπεις;και μάλιστα τα αποκαλεί και Elgin’s marbels,πρώτον κ.αγράμματε Σταυρουλάκη δεν είναι…marbels,marbels είναι αυτά που σου πέρασε ο Μπάμπης στο μπάνιο!τα κορυφαία γλυπτά της ανθρωπότητας είναι γλυπτά!!!δεύτερον…αν εσένα έρθει ένας κακός Έλληνας χριστιανός (η ενσάρκωση του κακού κατά Αβραβανέλ-Δημητρά και σία) και σου πάρει τα…marbels από το μπάνιο θα πάρουν το όνομά του κιόλας;αυτά πο έφτιαξε ο Φειδίας,αυτά που είναι του Παρθενώνα,αυτά που είναι των Ελλήνων θα ονομαστούν από τον κοινό λωποδύτη που τα έκλεψε…για να τα παν στην αποθέωση του ιμπεριαλισμού,την επιβράβευση της κλεψιάς το Βρετανικό Μουσείο…μάλιστα!Θα ήθελα πολύ να βρεθούν οι πλάκες με τις εντολές του Μωυσέως…αλλά να μην πάνε στο Ισραήλ…όχι…είναι και ταραγμένη περιοχή…κατά την σταυρουλάκειο αντίληψη να πάνε στο Λονδίνο ή στο Παρίσι…αν αυτό το άρθρο ο Σταυρουλάκης δεν το έγραψε από γνήσιο ανθελληνισμό τότε από τι το έγραψε;και κακός ο αντισημιτισμός Αβραβενέλ…ο ανθελληνισμός γιατί είναι καλός;και μην πεις ότι δεν υπάρχει….

  116. Μπε said

    Τι ποια είναι αυτή, δεν μπορείς να διαβάσεις; Η «Christine Fremantle, London» που έγραψε το πρώτο γράμμα που παραθέτεις.

  117. owain said

    ε ναι…τι είναι αυτή;δεν έχει κάποιο θεσμικό ρόλο,ούτε είναι «ιδιοκτήτρια» συναγωγής,μια τυχαία είναι που λέει προφανώς βλακείες….τώρα γιατί αυτά που γράφει διαφέρουν στην ουσία από τα λεγόμενα του Σταυρουλάκη δεν ξέρω…μάλλον γιατί ο Σταυρουλάκης είναι Εβραίος και ως Εβραίος σίγουρα θα έχει δίκηο ή τουλάχιστον θα είναι καλός και πολιτισμένος σε μία κακιά Ελλάδα…ο Αβραβανέλ δεν μας είπε την άποψή του βέβαια…Επίσης γιατί ο εις -ακης βάζει την Ελλάδα σε εισαγωγικά…;

  118. owain said

    αλλά ως σούμα μια χαρά έβαλαν τις ανθελληνικές απόψεις μαζί…

  119. owain said

    ακόμα για τον εμπρησμό ο Σταυρουλάκης έχει ευθύνες!είναι λίγο ύποπτο το όλο θέμα!για τον δε χειρισμό του ζητήματος δεν λέω καν!αφού πρώτα οι κ.κ. ονόματα μην πούμε δυσφήμισαν την χώρα και το έθνος,αφού προσπάθησαν αυτή την περίοδο να διαταράξουν την προοπτική συνεργασίας με το Ισραήλ αυτή την κρίσιμη και αναγκαία περίοδο και για τις δύο χώρες,τελικά όταν αποδείχτηκε η προβοκάτσια κάποιων όχι απλώς δεν ζήτησαν συγγνώμη αλλά ζητάν και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αυτομαστιγωθεί…έλεος!τουλάχιστον ένα συγγνώμη Αβραβανέλ για το φαρμάκι που χύνεις κατά καιρούς,το άδικο και το δυσφημιστικό το οφείλεις

  120. Μπε said

    Τη βάζει σε εισαγωγικά γιατί προφανώς η Ελλάδα δεν ήταν ενιαία κρατική οντότητα στην αρχαιότητα (βέβαια, λέει «EVEN in antiquity» που τα χαλάει κάπως). Τώρα, τα υπόλοιπα που λες φέρνουν προς (λιγουλάκι, όσο πατάει ο ελέφαντας) παρανοϊκές συνωμοσιολογίες αν και δεν μπορώ να διαφωνήσω απολύτως, π.χ. ταυτόχρονα με τους εμπρησμούς της συναγωγής έχουμε και αναδημοσιεύσεις «αντι-ισραηλιτικών» παλαιών δηλώσεων Πάγκαλου.

  121. owain said

    πολύ δύσκολα κάνω τέτοιες σκέψεις αλλά έχουμε το εξής:α)πρώτη φορά από ιδρύσεως Ισραήλ αρχίζει να διαφαίνεται μια προοπτική στις σχέσεις των δύο κρατών (για πολλές αιτίες,βάλε και Ιράν μέσα),ταυτόχρονα πολύ παράγοντες δεν θα το ήθελαν αυτό για πάρα πολλούς λόγους,β)η ταυτότητα των δραστών παρά είναι ύποπτη,ιδίως αν το συνδυάσει κανείς με άλλα θέματα της Κρήτης!η δε συμπεριφορά του Σταυρουλάκη και όλα όσα ακολούθησαν τον εμπρησμό είναι τουλάχιστον προκλητικά σε βαθμό που γίνονται ύποπτα!οι δε κύριοι κύριοι επαγγελματίες «αντιρατσιστές» (ναι καταλάβατε για ποια φάρα μιλάω…) όταν καίγονται και συλλούνται εκκλησίες ελληνικές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο δεν λένε τίποτα…και άντε εμείς είμαστε «κακό Έλληνες δεξιοί ρατσιτές»…κατά το ιερόν σύνθημα όλων αυτών….για τους χριστιανούς της Αιγύπτου,για τους Κόπτες κυρίως,που σφάζονται σαν τα κοτόπουλα γιατί δεν είπε κανένας τίποτα;σε όλη την Ελλάδα έγιναν πολλές εκδηλώσεις συμπαράστασης,ε ούτε ένας απ’αυτή την κλίκα δεν πήγε!ούτε ένας!γιατί φίλε Μπε έχουν σταυροφοβία!τ’ακούς Δημητρά;τ’ακούω να λες…

  122. Louis said

    Re comment #78 by Owain, our solidarity to the Hania synagogue should not depend on Mr. Stavroulakis’ comments or ideas on any issue. I have a problem myself with Greek nationalism.

    Nonetheless, there is no support for Stavroulakis’ statement that «It would indeed be a pity to see the great Elgin Marbles reduced to being simply artifacts put on the shelf of Greek nationalism or a platform for political self furtherance or debased as part of tourist development program, which is really what all of this is about.» Stavroulakis can speak for himself alone, and should not impugn mine or my fellow Greeks’s motives. In invoking Greek nationalism on the Parthenon Marbles question, Stavroulakis should remeber that the British themselves acted as the ultimate nationalists and colonialists by robbing countries of their cultural riches. Finally, it is a pity that Mr. Stavroulakis is not aware of the supremacist underpinnings of imperial England. By the way, the eugenic movement appeared in late 19th century England and flourished there.

  123. Μπε said

    Άντε να τσιμπήσω,

    «ταυτόχρονα πολύ παράγοντες δεν θα το ήθελαν αυτό για πάρα πολλούς λόγους»

    Ποιοι; Εκτός απ’τους συνηθισμένους του «φονιάδες του ΝΑΤΟ, φονιάδες του Ισραήλ» που στην Ελλάδα βρίσκονται από άκρα αριστερά μέχρι άκρα δεξιά;

    Επίσης, μήπως το ίδιο το Ισραήλ θέλει τελικά να κρατάει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;

  124. Abravanel said

    Hellenic Embassy in Washington DC
    The Jewish community in Thessaloniki, northern Greece, has provided the Holy Archdiocese of America with three thousand dollars to help build Saint Nicholas Cathedral in New York which was destroyed when the twin towers collapsed as a result of the September 11 terrorist attacks.
    In a letter addressed to the Israelite community, Archbishop of America Dimitrios expressed gratitude for the contribution to the effort to rebuild the Orthodox cathedral, stressing that it constitutes «tangible proof of your interest in your fellow men here.»
    The Jewish community in Thessaloniki currently amounts to about a thousand members.

    Jews Donate $10,000 to Rebuild Destroyed Greek Orthodox Church
    The small Greek Orthodox church destroyed by falling rubble from the World Trade Center in the Sept. 11 terrorist attacks will receive $10,000 from the American Jewish Committee to rebuild.

    The 85-year-old St. Nicholas Greek Orthodox Church has received pledges of more than $1.1 million for its rebuilding fund. The leader of the world’s Orthodox Christians, Ecumenical Patriarch Bartholomew, pledged $50,000. Residents of the Italian town of Bari, where a shrine contains the relics of the original St. Nicholas, have pledged $500,000.

    «This gesture is a treasure, a movement of the heart,» said Archbishop Demetrios, leader of the Greek Orthodox Church in America, accepting the gift from the AJC.

  125. […] πίεση υποχρέωσε το κράτος να προχωρήσει στην σύλληψη 1 Ελληνα, 2 Αμερικανών και 2 Βρεττανών. Αυτές οι συλλήψεις κατάφεραν να προκαλέσουν νέο κύμα […]

  126. […] – joukon ainoa kreikkalainen, sillä muut olivat kansalaisuudeltaan brittejä ja amerikkalaisia – oli ilmeisesti tunnustanut. Tapausta oli edeltänyt jo pari tuhopolton yritystä niin Haniassa kuin […]

Leave a reply - Σχολιάστε νηφάλια